BG-Mamma

Здраве => Консултации с психотерапевт => Темата е започната от: luda в вт, 28 ное 2017, 17:45Титла: Проблемни отношения с тийнейджърка
Публикувано от: luda в вт, 28 ное 2017, 17:45
Здравейте,
Допреди година имахме прекрасни отношения с дъщеря ми. Бяхме винаги заедно и много разчитахме една на друга. После тя внезапно навлезе в пубертета и корено промени отношението си към мен. Трудно приех промяната, опитах се да бъда търпелива, да се настроя към нея и в общи линии имахме някакви отношения, макар и неудовлетворителни. Сега дъщеря ми е на 14години, има приятел, който е на 18години и всяка вечер я кара да пътува с автобуса до него. В останалото време непрекъснато ежеминутно я следи какво прави и с кого си пише. Дъщеря ми си влоши значително успеха в училище, непрекъснато излиза от дома без да се обади или въпреки, че съм й забранила. Стана мърлява, не си изпълняваше домашните задължения, не помнеше какво съм й казала, или дори какво е правила през деня. Истериите за неработещ телефон или спрян интернет бяха ужасяващи. Опитваше се да се налага за всяко нещо.
Опитах да подобря ситуацията с добро, с разговори, с търпение, но... един ден, след поредица от случки моето търпение свърши. Не издържах, шамаросах я, крещях й...
Сега тя се страхува от мен, но продължава да ми прави всичко на инат. Реве, изпада в истерии, крещи, че ме мрази и не иска повече да ме вижда. Искала да избяга далеч. Няма да изреждам обидите й.
Не зная вече как постъпя и какво да направя. Тежи ми, защото много дълги години се борих да отглеждам и възпитавам две деца сама, без живи родители и с бивш мъж, чиято скромна роля във възпитанието беше да ги учи да не слушат майка си и да правят точно обратното.
Уморена съм и почти съм се отказала да се боря за дъщеря си.
Не зная към кого да се обърна за съвет.


Титла: Re: Проблемни отношения с тийнейджърка
Публикувано от: Психодраматична Работилница в ср, 29 ное 2017, 11:02
Здравейте,
От написаното на мен лично ми бяга въпросът с отговорността. Кой носи отговорност ако нещо и се случи по време на тези пътувания? Ако забременее? и т.н. Със "СТРАХУВАНЕТО" от вас нещата в тази посока, стават още по-зле: Страх ме е от теб, за това ти се противопоставям сляпо. Съответно каквото и да се случи ти си отговорна.
Опитайте се да поговорите с нея и да обясните, че след правата идват и задълженията - правото да пътуваш вечер, да се прибираш късно, влачи след себе си отговорността да се предпазваш и да се прибираш в уговорения час. Опитайте се да въведете правила, които ако се спазват следват още договорки за свобода и за отговорности.
По отношение на срещите и с по-голямо момче вие може да и кажете своето мнение, а тя трябва да има свободата дали да го приеме или не. Някой уроци се научават по трудния начин - чрез преживявания. Аз бих попитала какво тя получава от тази връзка? А той-какво получава? След това бих и обяснила точно защо аз не харесвам това. Мисля, че вас ви притеснява неравностойността в даването и получаването в тези взаимоотношения, както и възможността този мъж да се възползва от нея поради по-големия си сексуален и социален опит. Тези разговори винаги са трудни, защото от една страна трябва да се зачете сакралността на интимността и сексуалните взаимоотношения, а от друга трябва да се сподели социален опит. Говорете за собствените си чувства и ако сте имали личен опит с подобни типове. Това не може да се отрича, пък и сближава. Не съдете и не оценявайте.- Поради друсащото се, крехко его в тази възраст всички тинейджъри са много лесно раними и мега драматични. Всяка квалификация или оценка,отеква в тях с емоционално ехо, прерастващо вемоционална буря.
Даниела Тахирова - психотерапевт


Титла: Re: Проблемни отношения с тийнейджърка
Публикувано от: luda в ср, 29 ное 2017, 22:08
Благодаря


1