BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: hedra в вт, 30 май 2006, 09:08Титла: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: hedra в вт, 30 май 2006, 09:08
Упойки и локална анестезия по време на кърмене

Веднага щом майката е достатъчно в съзнание да може да сложи бебето на гърдата, тя може да кърми.
Прекъсването на кърменето крие по-голям риск, отколкото остатъците от упойка в млякото.


Д-р Ханс Шотки, анестезиолог

Когато след излизане от упойката майката е в състояние да сложи бебето на гърдата, тя може да кърми. Нито фармакокинетичните свойства на съвременните упойки, нито клиничният опит дават основание за продължителна пауза без кърмене.

И още:

При обичайната употреба (за лечение на зъб или малки хирургични интервенции) местните упойки могат да се прилагат по време на кърмене, което важи също за комбинациите с адреналин (бел.прев. – които са забранени по време на бременност). Трябва да се избягва употребата на прилокаин, но ако все пак бъде употребен по невнимание, това също не налага въздържане от кърмене.

Д-р Кристоф Шефер и проф. Д-р Хорст Шпилман
„Arzneiverordnung in Schwangerschaft und Stillzeit”, 6. Auflage, Urban & Fischer 2001 (бел.прев. - „Предписване на лекарства по време на бременност и кърмене”)

Теоретична преценка и практически наблюдения
Преди време се препоръчваше въздържане от кърмене за известен период след наркоза. Препоръките бяха въз основа на теоретични разсъждения, че остатъците от упойка в кърмата могат да имат вредно влияние върху бебето. Поради добрата си разтворимост в мазнини упойките бързо преминават в млякото. Но това не означава, че количеството, прието от кърмачето, биха били фармакологически действащи или дори вредни. Това е емпиричен въпрос. Практическите наблюдения не показват някаквъв вреден ефект. Не съществуват съобщения за нежелателни странични ефекти при кърмачета, които са кърмени веднага след като майката е излязла от наркозата и е била в състояние за това. Същото важи за кърменето след локална анестезия, там дори теоретично не може да се очаква някакъв ефект. Тоест – няма никакво емпирично основание да се препоръчва въздържание от кърмене за определен период от време.

Кърмените след упойка бебета си остават здрави
Модерните упойки се поставят интравенозно, т.е. директно в кръвта, или чрез инхалация. Използваните днес упойки са със сравнително кратко време на действие. Измерванията показват, че много малка част от тях прониква в кърмата. Също така те остават в нея много кратко време, защото в това количество бързо се разграждат от тялото на майката и отново изчезват от млякото. Според изследванията при първото кърмене след излизане от упойката кърмачето получава най-много 1%, но по-често по-малко от 0,1% от дозата, която е необходима за упояване на майката според нейното тегло. И тази доза се поема чрез храната. Това означава, че остатъците от упойката първо отиват в стомаха и червата. Там се резорбира само една част от тях през чревната лигавица, а друга част се филтрира от черния дроб, така че в кръвния ток на бебето попадат само следи от упойката. И то само еднократно, защото до следващото хранене остатъците от упойка са били разградени от тялото на майката. Затова не се очаква да има отражение върху бебето и такова не е било наблюдавано.

Рискове от временно прекъсване на кърменето
В сравнение с риска от кърменето след упойка, временното прекъсване на кърменето е свързано с ясно дефинирани рискове. На детето му липсва кърменето. Не може да суче на гърдата, а трябва да поема храната по друг начин и понякога има трудности с различните техники на сучене. Получава друга, по-трудно смилаема храна и може да има проблеми със стомахчето, защото при всяко положение се засяга чревната флора. Майката трябва да се изцежда, за да предотврати запушване на каналчета и за да поддържа кърмата, а това е допълнителен стрес в труден момент и не винаги се получава добре.

Заключение
След лечение с пълна или местна упойка може да се препоръчва единствено възобновяване на кърменето в момента, в който майката е в състояние да сложи бебето на гърда.


преведе hedra от www.afs-stillen.de (http://www.afs-stillen.de)


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: Kalida в ср, 31 май 2006, 22:45
Хедра, благодаря за полезната информация! Доста момичета напоследък, в това число и аз, търсех и питах. Много Ти благодаря за таз статия! :hug:


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: Philippa в ср, 31 май 2006, 22:51
И аз благодаря за инфото  :bouquet:
Да, обаче, ако хирургичната интервенция е на самата гърда?Имам предвид това, че ми се налага да махна фиброаденом и ме тревожи факта, че вероятно ще се отрази на кърменето :(


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: Jade в ср, 31 май 2006, 23:06
И аз благодаря, Хедра!
Точно това беше един от въпросите, които обсъждахме на последната ЛЛЛ сбирка.


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: silvi_mar в чт, 01 юни 2006, 00:49
На мен ми се наложи операция, преди няколко месеца и аз правих пауза от 24 часа. А ето че можело!


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: hedra в чт, 01 юни 2006, 07:16
И аз благодаря за инфото  :bouquet:
Да, обаче, ако хирургичната интервенция е на самата гърда?Имам предвид това, че ми се налага да махна фиброаденом и ме тревожи факта, че вероятно ще се отрази на кърменето :(
Филипа, вероятно в този случай ще важат препоръките като за абсцес на гърдата, където също има сериозна интервенция. А те са, че майката може да кърми от незасегнатата гърда според препоръките в тази статия, а от другата да се изцежда докато стане възможно кърменето (а ако разрезът е далече от ареолата и на майката й е удобно, няма проблем да се кърми и от тази гърда веднага). Някои майки предпочитат да спрат да кърмят от едната гърда известно време преди операцията - това може да се окаже вариант и ако хирургът твърдо настоява за отбиване, преди да се направи операцията, т.е. възможно е прекратяване на лактацията само от едната гърда, а не пълно отбиване на детето.
Повече информация и практични идеи може да намериш тук:
http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/LV/LVDecJan03p136.html (http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/LV/LVDecJan03p136.html)
Добра идея е също да се поинтересуваш колко време може да се отлага операцията без риск - обикновено фиброаденомите могат да чакат :D


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: emem в чт, 01 юни 2006, 12:15
Аз също много се дивя над въпроса защо след секцио не  дават да засуче - ами нали то още мляко няма, важно е в началото да се задейства рефлексът на потичане у майката, както и рефлексът за сукане на бебето, а дори да поеме малко коластра, това са капчици, в които едва ли има много упойка. Къде по-неприятно е да се започне с АМ и да се обърка (в много случаи) ритъмът на кърмене от самото начало.


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: Jade в чт, 01 юни 2006, 17:02
Днес имах един разговор със съседката, която скоро роди секцио и естествено не успя да кърми много. Та тя ми обясняваше, че дори да и двали бебето не била в състояние да го кърми понеже болката от последващите контракции била ужасна и непоносима.
Знам за каква болка става въпрос, защото и мен доста боля след второто раждане, но нямам представа как е, ако на всичкото отгоре корема ти има 15 см разрез. Кажете как беше при вас, раждалите така.


Титла: Re: Упойки и локална анестезия по време на кърмене
Публикувано от: Philippa в пт, 02 юни 2006, 23:04
hedra, благодаря ти!  :bouquet:
както винаги си много полезна :hug:


1