BG-Mamma

Бременност и раждане => Проблемно забременяване => Темата е започната от: *Lorena* в вт, 11 сеп 2018, 16:30Титла: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в вт, 11 сеп 2018, 16:30
Създаването на тази тема е с помощта на TATKO BARBA , Мишинка , Тонита12 , съветите и опита на всички момичета в "Проблемното", и информация от:

http://www.urology-andrology.com/ (http://www.urology-andrology.com/)

http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=819:---sp-1393222413&catid=181&Itemid=147 (http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=819:---sp-1393222413&catid=181&Itemid=147)

 
ОБРАЗУВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ /сперматогенеза/
:
Сперматозоидите се образуват в тестисите приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до края на живота на мъжкия индивид.
Образуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. Първичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зрялост.
Целият процес - от създаването на първичната семенна клетка до узряването и протича за средно седемдесет и два дни.
Зрелият спермии има строеж отговарящ на функционалното му предназначение. Под микроскоп ясно се различават: главичка - носител на генетичния материал, снабдена с ензими разтварящи обвивката на яйцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енергията; опашка с микрозоми.
В тялото на момчето спермийте се придвижват само пасивно. Самостоятелното им движение започва едва след еякулацията, когато се смесят със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.
От тестиса спермийте преминават в надсеменника, който лежи върху тестиса, изграден е от глава, тяло и опашка и преминава в семепровода. В епидидима спермийте окончателно узряват, натрупват се предимно в опашната част и налягането което оказват тук стимулират желанието за сексуална активност на момчето.

СПЕРМОГРАМА-изследване на качеството на мъжката сперма.
:
Представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) (физически свойства, химически и клетъчен състав и др.), даващи възможност да се оценят способностите за оплождане. Характеристиката на спермограмата включва редица показатели, като следва да се отбележи, че не винаги всяко отклонение от дадените характеристики в една или друга страна се явява признак на заболяване. Само комплексната оценка от получените данни и тяхната взаимна връзка позволяват да се даде правилното заключение относно спермената годност на мъжа. Следва да се знае, че спермограмата не отразява само оплодителната способност на мъжете, а напротив дава ценна информация и за други патологични отклонения в състоянието на мъжа.
 За спермодаването, което е необходимо за изследването, мъжете трябва да изпълнят няколко основни изисквания:
-         абсолютно полово въздържане – както от секс, така и от мастурбация и полюции – за 4 – 5 дни;
-         в дните на въздържание следва да не се употребява алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, медикаменти, да се спазва благоприятен хранителен режим, с пълноценно хранене и почивка, за да се установят най-оптималните суловия на спермопроизводството;
-         не следва да се носят тесни панталони, пристягащо бельо;
-         не трябва да се прилагат вани по време на баня, а да се ползва душ, с умерена топлина на водата.
Препоръчително е спермограмата да се прави на място и само в лаборатории към Центрове по репродуктивна медицина и оплождане ин витро като материала за изследване /спермалния секрет/ да се достави в самия Център по репродуктивна медицина. В случай, че материалът за изследване /спермалния секрет/ да се набави извън Центъра по репродуктивна медицина и оплождане ин витро, същият следва в срок до 20 минути след еякулация да се достави в Центъра по репродуктивна медицина.

Спермограмата може да се повлияе отрицателно от следните причини:
:
- Възпалителни процеси в половата система или и в други органи на тялото
- Хронични болести
- Йонизиращи лъчения
- Влияещи медикаменти
- имуносупресори
- Н2 –блокери
- антихипертонични лекарства
- невролептици
- стероидни хормони
- наркотици и метадон
Употреба на тютюн и алкохол

Кои са основните показатели на спермограмата:
:
1.       Количество еякулат – от 2 до 5 ml.
2.       Цвят – млечно-бял.
3.       Мирис – кестенов, според някои бадемов.
4.       рН – 7.2 – 7.4.
5.       Време на сгъстяване – 3 - 5 минути.
6.       Време на втечняване - 20 - 40 минути.
7.       Вискозност – 0 - 5 mm.
8.       Количество сперматозоиди в 1 ml – 60 - 120 mln/ml.
9.       Количество сперматозоиди в целия еякулат – 120 - 600 mln.
10.       Подвижност на сперматозоидите:
10.1.    Активноподвижни – 60 – 70 %;
10.2.    Слабоподвижни – 10 - 15 %;
10.3.    Неподвижни – 20 – 25 %;
11.   Количество на живите сперматозоиди – 70 – 80 %.
12.   Количество на мъртвите сперматозоиди – до 20 %.
13.   Общ процент патологични сперматозоиди – до 20 %.
14.   Сперматогенезни клетки - общ процент – 1 – 2 %.
15.   Левкоцити – до 10 в зрителното поле.
16.   Еритроцити – не.
17.   Епителни клетки – 2 – 3.
18.   Кристали на Бехтер – единични.
19.   Лецитинови зрънца – множество.
20.   Слуз – не.
21.   Спермаглутинация – не.
22.   Микрофлора – не.

23.   Специални проби:
23.1.    Резистентност – 120 и повече минути;
23.2.    Метаболитна активност – 60 и повече минути;
23.3.    Спермена умора – процента на повдижните форми през 1 час намалява на 10%, след 5 часа – на 40%.
23.4.    Скорост на движение на сперматозоидите – 3 mm/min.
23.5.    Скорост на движение на спермата – 18 km/h.

Бележки върху анализа на спермограмата:
:
Времето на втечняване е първият изучаем показател. Изхвърлената сперма, по правило, представлява коагулат, т.е. не се явява съвършено течна. В продължение на известно време, еякулата става течен под влияние на ензимите от простатната жлеза, които се съдържат в семенната течност. Втечняването се определя по изменението на вискозността на спермата. За това, еякулата, събран в специален шприц-уред, се пропуска през специална игла. Вискозността се измерва по дължината на “проточване на конеца”, който се създава от прокапващата капка. Спермата се счита за втечнена, ако “кончето” не превишава 2 cm. Нормалната сперма се втечнява за 20 – 40 минути. В някои лаборатории е прието времето от 60 минути. Ако втечняването се проточва във времето, или не настъпва, то следва да се търси проблем във функционирането на простатната жлеза.
Връзка между времето на втечняване на еякулата и мъжкото безплодие не е открита. Вероятно вискозността на спермата не оказва пряк ефект върху нейната оплодителна способност. Все още е спорен въпроса за съдбата на сперматозоидите в коагулата на спермата. Трябва да се знае обаче, че повишената вискозност на спермата, насочва към дисфункция на простатната жлеза, което означава нарушение в биохимичния състав на семенната течност, а това в редица случаи е причина за безплодие.
Анализа на невтечнената сперма може да доведе до грешки в определянето на концентрациите и подвижностите на сперматозоидите. Затова, за определяне на другите параметри на еякулата, специалистите изчакват пълното втечняване, или добавят в спермата специални химични вещества, които ускоряват разтварянето.
Обем на еякулата – това е една от най-важните характеристики на спермата. Заедно с концентрацията на сперматоидите, този показател дава представа за общото количество на сперматозоидите ицхвърляни при изпразване на мъжа. Обемът не следва да бъде по-малко от 2 ml. При по-малко от 2 ml следва да говорим за олигоспермия и да търсим проблем. Трябва да се знае, че дори и в малкото количество еякулат да има сперматозоиди, т.е. да са във висока концентрация – например над 40 милиона, то намаленото количество обем, показва заплаха за оплодителната способност на спермата.

При изхвърлянето на сперматозоидите във влагалището, то те попадат в агресивни условия. Киселата среда на влагалището е пагубна за сперматозоидите и голяма част от тях загиват в продължение на 2-3 часа. За това време, най-подвижните и най-здравите следва да преодолеят бариерата на маточната шийка и да попаднат в маточната кухина, за да се насочат към яйцеклетката. През целият си път, те могат да бъдат уязвими. Семенната плазма (семенната течност) за известно време алкализира средата на влагалището, като намалява киселинността му, с което подпомага на сперматозоидите да попаднат в матката, преминавайки през също алкалната среда вече на маточната шийка. Ето защо, малкият обем на семенна течност е притеснителен, въпреки големият брой сперматозоиди, т.е. няма да има кой да създаде нормални условия за преживяване на сперматозоидите. Освен това, семенната плазма, е важна и за самото хранене на сперматозоида, който консумира определени вещества, нужни му за оцеляване и живот.
Друга немаловажна функция на семенната плазма е способността й да преодолява имунния конфликт, който се образува в женското влагалище, тъй като за жената, сперматозоидите се явяват чужди клетки, които имунната система счита, че трябва да унищожи. От тази гледна точка, обемът също има важно значение. Още доста важни свойства на семенната течност тепърва предстои да бъдат установени.
Важно е да се знае и още един физиологичен феномен, а именно, че прекаленият обем еякулат, също не се толерира от женското влагалище, тъй като неговата вместимост (т.е. количеството, което попада в т.нар. приемник на спермата – рецептакулум) е 5 ml. Останалият еякулат изтича от влагалището. Част от еякулата се полепва и по половия член.
Ето защо, пациентът следва да даде и последната капка сперма, и пълноценно да бъде събрана като количество, за да не се получи грешно тълкувание на резултатите от анализа. Следва да се има предвид, че най-богата на сперматозоиди е първата порция от спермата.
Цвета на еякулата е доста относителен показател. Традицията да се записва цвета и мириса на спермата е останала от старите лекари през 19-ти век, когато с тези признаци се класифицирали химичните вещества, а също и течностите в организма. Днес цвета и мириса на еякулата не носи голямо диагностично значение и Световната Здравна Организация не дава препоръка за задължителното им фиксиране при изследвания, но следва да се имат предвид – например при хемоспермия – розово оцветяване на спермата от еритроцитите на кръвта. При болшинството мъже, спермата има седефен цвят, като при различните мъже, дори и при един и същи мъж, могат да се наблюдават отенъци в цветовете – жълтеещ цвят, бяло-сивкав цвят, перлен отенък и др.
Водородният показател, или известното рН, показва каква е киселинността или алкалността на спермата. Това е важен показател, който служи за определяне на нарушенията в репродуктивната и половата функция на мъжете. Нормалният еякулат има рН между 7.2 и 7.4, в някои лаборатории се приема алкализация до рН 8.0. С други думи, спермата има леко алкален (основен, базисен) характер. Измененията в този показател обаче, ако няма никакви други нарушения, не свидетелства за спермена болест, а вероятно за някаква диетична грешка и променени условия на живот, което със специални режими може да се отхвърли или установи при нужда.

Кинезиграма на сперматозоидите – представлява показател, който определя подвижността на сперматозоидите, като тя дава четири групи резултати:
1/ Категория А – тук се отнасят сперматозоидите с бързи и праволинейни движения, чиято скорост на движение е не по-малка от 0.025 mm/s (т.е. не по-малко от половината от собствената клетъчна дължина в секунда).
2/ Категория В – тук се отнасят сперматозоидите, с по-бавни, но също праволинейни движения, чиято скорост е по-малка от  0.025 mm/s, но траекторията им на движение е права.
3/ Категория С – в нея попадат сперматозоидите, които се движат неправолинейно, както и тези които се движат на едно място, или се извършват кръгови движения, т.нар. гонене на опашката.
4/ Категория D – това е категорията на напълно неподвижните сперматозоиди.
В еякулата на мъжа винаги присъстват всички категории подвижност. Обикновено повечето неподвижни сперматозоиди от категория D (между 40 и 60%) са мъртви или умиращи от старост сперматозоиди. Поради това, колкото е по-малко въздържанието през семеизпразване, толкова по-малко са неподвижните сперматозоиди в еякулата. Много бързите праволинейно движещи се сперматозоди от категория А (между 40 – 60%), са здрави, но млади сперматозоиди, които са били сформирани неотдавна в тестисите. Непрогресивно-подвижните сперматозоиди от категория В обикновено 10-15%, като правило са или с нарушения в структурата на шийката и камшичето си, или част от тях са стареещи. Най-малко са сперматозоидите от категория С (между 5 и 15%)
В нормалната фертилна сперма, прогресивно-подвижните сперматозоиди (А+В) следва да не са по-малко от половината, а бързите прогресивно-подвижни (А) не по-малко то ¼. На подвижността на спематозоидите влияят много фактори. Важни фактори са температурата. Като важен фактор се явява температурата: при температура на тялото около 37°С, скоростта на движение е максимална, при стайна температура – намалява, при температура около 10°С сперматозоидите почти не се движат. Нерядко, сперматозоидите биват отнасяни към категория В, поради съхранението им на стайна температура. Ако същите сперматозоиди се поставят при  37°С, те попадат в категория А. Поради това, микроскопите за изследване биват снабдявани със специални апарати, доставящи максимално комфортна температура на сперматозоидите, орегулирана към телесната от около 37°С.
Аномални сперматозоиди с уродлива форма – могат да са двуглави, без камшичета, криви, с множество опашки, с деформирани главички, което се приема до норма, ако техният процент е не повече от 8.5%, от общото количество на сперматозоидите в пълно-обемен еякулат. Делът на аномалните сперматозоиди се определя по две методики:
1/ Чрез изучаване морфологията на сперматозоидите в нативен еякулат, т.е. прясно-добита сперма, разглеждана под микроскоп в нативна форма. При това се пресмята на всеки 100 сперматозоида, колко са аномални. Този метод е неточен и отчасти субективен, тъй като без специална обработка на спермата не винаги могат да се видят всички нейни клетки. Освен това, сперматозоидите се движат и трудно понякога могат да бъдат разгледани детайлно.

2/ При превишаване на аномалните сперматозоиди от бариерата от 50%, се провежда изучаване на морфологията им в оцветен вид.
Качество на спермата – за нейната оценка се преценяват не само делът на аномалните сперматозоиди (следва да бъде не по-малко от 85% в оцветна намазка), но също и средното количество патологии на един сперматозоид, т.е. т.нар. индекс на спермални нарушения (SDI) и средното количество патологии на един аномален сперматозоид (т.нар. индекс на тератозооспермия -  TZI). При надвишаване на TZI над 1.6, спермата се счита за аномална, а при превишаване на SDI над 1.6 могат да възникнат проблеми дори при изкуствено оплождане.
Спермаглутинация – т.е. слепване, коагулиране на сперматозоидите – представлява сигнал за имунни нарушения и конфликти. Често неправилно се смята, че аглутинацията не позволява на сперматозоидите да се движат свободно и да достигнат яйцеклетката. Това не е вярно. Само по себе си, слепването обхваща една не голяма част от сперматозоидите, и не препятства на движението на повечето, но наличието на аглутинация може да свидетества за присъствие в еякулата на атиспермални антитела, които да станат причина за безплодие.
Антиспермални антитела (АСА)  – те представляват антитела на организма срещу сперматозоидите, като те потискат движението на сперматозоидите. Прилепвайки към главичката им, те препятстват оплождането. АСА могат да се образуват както в организма на мъжете, така и в организма на жените, водейки до безплодие. За диагностициране на АСА в спермата се ползват различни методики, най-разпространен сред които се явява т.нар. MAR-тест (Mixed Immunoglobuline Reaction - "реакция на имуноглобулините при смесване").
Левкоцити  - в норма, концентрацията им не следва да превишава 1 милион за милилитър. Прието е да се счита, че голямата концентрация на тези имунни клетки може да свидетелства за възпалителни процеси в придатъците на половите жлези (простата или семенни мехурчета). Без специално оцветяване, което да отличи левкоцитите от незрелите клетки на сперматогенезата, е трудно. Затова Световната Здравна Организация препоръчва специално оцветяване.

АНОМАЛИИ В СПЕРМОГЕНЕЗАТА:
:
Азооспермия-отсъствието на сперматозоиди в 2 поредни спермограми потвърждава диагнозата азооспермия . АЗООСПЕРМИЯ - липса на сперматозоиди в еякулата, но наличие на предшестващите ги форми — клетки на сперматогенезата наред с продуктите на секреция на простатната жлеза и семенни мехурчета. Следва да се разграничава от аспермията. При азооспермията се подтиска сперматогенезата (деление или съзряването на сперматозоидите) на различни стадии. Към това могат да се отнесат нарушения, токсически въздействия ( алкохол, вредни химически вещества, някои лекарствени препарати и др.), различни заболявания на организма. До азооспермия могат да доведат и различни видове нарушения на проходимостта на семенните канали в резултат на възпалителни заболявания на половите органи.
 Олигозооспермия - когато броя на сперматозоидите е под 20 милиона на милилитър или под 40 милиона/мл от целия обем на дадения еякулат.
Причините за олигозооспермия се дължат на различни видове заболявания,изискващи различен терапевтичен подход и лечение.
Прогнозите за всеки отделен случай са различни.
Астенозооспермия — намаление на количеството на подвижните форми, а също и скоростта на движение на сперматозоидите в еякулата. Количеството на слабоподвижните или неподвижни форми при това превишава 30%. Причините за астенозооспермията не са изяснени окончателно, но се предполага ролята на изменение на химическия състав на плазмата в спермата, снижения състав на въглеводороди или други енергетически вещества, също и намаление или изчезване на отрицателния електрически заряд на сперматозоидите, различни микроорганизми, особено микоплазмена инфекция. Причините могат да бъдат и различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образува не само по-малко количество сперматозоиди (олигозооспермия), но и патологически форми, неспособни на пълноценно движение. Астенозооспермията може да доведе до стерилитет у мъжа, поради което е необходима консултация с уролог-андролог
Най-често се отнася за вродени заболявания ,включващи и увреждания в белите дробове/разширени бронхиални пътища /.
Диагнозата се поставя с електронен микроскоп.
Като най-нов диагностичен метод се прилага микровидеография на движението на сперматозоидите или анализ на дигитални компютърни снимки.
Тератозооспермия - по-малко от 30% сперматозоиди с нормална морфология. Аномалиите в морфологията на сперматозоидите са рядко изолирани.Те засягат :
- главата на сперматозоидите
- опашката на сперматозоидите
- главата и опашката на сперматозоидите
Тези, които засягат опашката на сперматозоидите, имат пряко отношение към подвижността /мотилитета/ на сперматозоидите.
Аспермия - липса в еякулата на сперматозоиди и клетки на сперматогенезата. При това по време на половия акт (коитуса) се запазва отделяне на течност, състояща се от секрета на простатната жлеза, семенните мехурчета и усещане за оргазъм, което отличава аспермията от асперматизма. В този случй количеството течност, отделено при еякулацията е незначително, а усещането за оргазъм слабо изразено.
Некроспермия - наличие на нежизнеспособни сперматозоиди в еякулата. Некроспермията бива обратима (лъжлива), когато е възможно оживление на сперматозоидите, и необратима (истинска). Последната се среща много рядко, причините са неизяснени и не се поддава на лечение. Лъжливата или частична некроспермия, причини за която биха могли да бъдат астеноспермия, акинезия и други фактор, се поддава на медикаментозно лечение
Пиоспермия – гной в еякулата
Хиповолемия - количеството на еякулата е по-малко от 2 мл
Хиперволемия - количеството на еякулата е по-голямо от 6 мл
Асперматизъм - липсва еякулат
Хиперзооспермия - повишен брой на сперматозоидите в еякулат.
 Много често и наи-малките отклонения в спермограмата могат да доведат до траен мъжки инфертилитет и нарушена оплодителна функция при мъжете.

БЕЗПЛОДИЕ НА МЪЖА
:
Безплодието на мъжа като причина за безплодието в семейството е факт, който не буди съмнение. Все още обаче има мъже, а и немалко жени, които смесват възможността на даден мъж да има полови сношения със способността да опложда. Това са две неща, които не винаги вървят заедно. Мъжът може да бъде полово активен, но безплоден. За да има оплодителна способност, мъжът трябва не само да е готов за нормален полов живот, но и семенната му течност /спермата/ да има определени биологични качества, да бъде способна да опложда.
Поради това при безплодие в семейството мъжът не само трябва да бъде изследван, но изследването на мъжа да предшества изследването на жената.
Причините за мъжкото безплодие могат да бъдат твърде различни. В зависимост от тях безплодието може да бъде абсолютно, когато причините са неотстраними /например липса на тестикули/ или относителни, когато при съответно лечение причините могат да бъдат остранени.
Безплодието на мъжа може да бъде от два типа:
1. Безплодие, дължащо се на липса на полова способност /импотентност/, тоест липса на способност за извършване на полово сношение
Причини. Такъв вид безплодие може да се дължи на недоразвитост или порочно развитие на половите органи, различни заболявания от нервно-психично естество, токсични, обменни и хронични инфекциозни заболявания, физическа или психична преумора, стигаща до изтощение, и др. В тези случаи спермата най-често е с непълно запазена оплодителна способност.
2. Безплодие, дължащо се на липса на оплодителна способност при запазена способност за полов живот
Причини. Причините за този тип мъжко безплодие за заболявания, които нарушават или унищожават производството на семенните клетки /сперматозоидите/, както и непроходимост на семепроводните канали, през които се изхвърля спермата при полово сношение. Заболяванията, които могат да доведат до това състояние, са също разнообразни: трипер, епидидимит, туберкулоза, заболявания на половия апарат, общи заболявания /хормонални, токсични, обменни и др./.
Разгледани по-конкретно и в детайли причините, довеждащи до мъжки стерилитет са:
 Нетипично разположение на първия или втория тестис.
Паротит /по време или след пубертета/
Варикоцеле
Хирургични интервенции:
- усукване на тестиса;
- херния – ингвинална;
- крипторхизъм - едностранен или двустранен;
Травми на половата система
Първа ерекция/от значение е на каква възраст е станала/
Болка по време на еякулация
Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците.
Хормонални смущения
Излагане на външни токсични въздействия:
- пестициди
- горещина ( професии свьрзани с продьлжително седящо положение-например ежедневното шофиране,често използване на гореши вани,джакузи,сауни или топли минерални басейни,...и други ).
- медикаменти
Излагане на йонизиращи лъчения
Поради честота на разпространение на варикоцеле като причина за нарушения в оплодителните функции при мъжете ще се спра малко по-подробно на него.
1. Варикоцеле
Представлява разширение на вените на тестисите - plexus pmpiniformis (венозното сплетение на семенният кордон, по което се оттича венозната кръв от тестиса, епидидима и семепровода - vas deferens).Това от своя страна води до венозен застой на нарушен дренаж на венозната кръв от тестиса.
Честота на разпространение: 15-20% от мъжете по света страдат от варикоцеле. В 40% от случаите има нарушения в оплодителните функции при мъжете с доказано варикоцеле.
В 80% от случаите варикоцелето се намира в левия тестис.
 Различават се 2 форми на Варикоцеле:
Клинично изразено:
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение.
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение с помощта на Валсалва тест.
Субклинично – установява се само след ехографско изследване /dopler ultrasound/ на вените на левия тестис.
Най-важното усложнение на варикоцеле e увреждане на качеството на спермата при мъжа (инфертилитет).Това води до различни степени на нарушения в сперматообразуването, стигащи до пълна липса на сперматозоиди в еякулата (Аzoospermia).
Механизмите на увреждане на сперматогенезата в тестиса от варикоцеле са:
Повишаване на температурата в тестиса и топлинно увреждане на клетките, произвеждащи спермата.
Намалено кислородно насищане на различните видове клетки в тестиса.
Токсичен фактор, идва най-често от предразположението на тестисите към банални инфекции.
Увреждането на спермата в резултат на варикоцеле става в самия тестис.
Нарушената от варикоцеле сперматогенеза може да доведе до комплексни усложнения – да засегне предния дял на хипофизната жлеза и произвежданите от нея гонадотропни хормони FSH и LH.
Друго сериозно усложнение в резултат на варикоцеле са хроничните инфекции в тестиса.
Лечение - само хирургично и няма медикаментозно лечение.
2. Уроинфекции:
Урогениталните инфекции са още една от причините за мъжкия стерилитет.Инфекциите на урогениталните пътища се причиняват от различни видове микроорганизми:
- Бактерии:
- Туберкулозни бактерии
- Гъбички
- Трихомонас вагиналис
- Уреаплазма
- Микоплазма
- Хламидия
Голяма заслуга в увреждането на репродуктивната функция при мъжете оказват и някои вируси.На първо място трябва да се постави вирусът на заушката.
Има и други вируси, за които се смята, че увреждат мъжката семенна течност.По-важните от тях са :
Цитомегаловирусът, херпесните вируси, вирусите на хепатит В и хепатит С,СПИН..

3. Антисперматозоидни антитела:
Това са автоантитела,насочени срещу повърхностните антигени на сперматозоидите,намиращи се по тяхната повърхност
Най-честата причина за появата на този вид антитела са:
- вазектомия /оперативно прекъсване на семенните канали, в резултат на което се получава мъжки стерилитет /;
- операции от херния;
- травми на половата система;
- инфекции на мъжката полова система;
- други операции на тестисите,епидидима или семенния кордон.
УСЛОЖНЕНИЯТА от антисперматозоидните тела се изразяват в понижената подвижност на сперматозоидите.По този начин самите сперматозоиди не могат да достигнат в матката
Това води до невъзможност да се осъществи оплодителния акт между сперматозоид и яйцеклетка. Антисперматозоидните антитела могат да бъдат открити директно върху сперматозодите.
Индиректно- в семенната плазма или в човешкия серум.
Диагностиката на антисперматозоидните антитела се осъществява чрез имунобиологични тестове.
Лечението в тези случаи е различно и зависи от причините, довели до това болестно състояние на мъжката репродуктивна система.
4. Хормони:
Най-важното значение в процеса на сперматогенезата имат хормоните :
- Тестостерон
- Фоликулостимулиращ хормон
Повишаването на плазменото ниво на фоликулостимулиращия хормон насочва към вродена недостатъчност на функцията на двата тестиса.
Понижаването на нивото на плазмения фоликулостимулиращ хормон може да се дължи на увреждане на хипоталамо-хипофизната система в мозъка.
Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от ниско плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон, е доказателство за заболяването хипогонадотропен хипогонадизъм.

5. Метаболизъм:

В случаите,когато има симптоми като загуба на тегло, умора, нервност и др.е задължително да се направят следните допълнителни изследвания:
- изследване на обмяната на веществата на липидите-холестерол и триглицериди;
- изследване на кръвната захар;
- изследване на хормоните на щитовидната жлеза;
6. Генетика /Цитогенетичен тест или карпотип /.
Кариотипът / цитогенетичният тест / се определя посредством вземане на кръв. Кариотип на пациента се определя при следните случаи :
- секреторна азооспермия с високо серумно ниво на хипофизния хормон /т.е..-фоликулостимулиращия хормон/;
- тежка олигозооспермия / по-малко от 5 милиона сперматозоиди/мл
- тежка тератозооспермия - мъртви сперматозоиди в еякулата.
Най-често срещаните генетични аномалии, водещи до нарушения в мъжката оплодителна функция са :
- аномалии в броя на хомозомите /хху,хуу/;
- аномалии в структурата на хромозомите, най-вече в У-хромозомата;
- транслокации-размествания на хромозомите.
Генетичният тест /кариотип/ е задължителен при мъжете,страдащи от стерилитет.
Ако този генетичен тест не бъде направен,има голям риск в случаите,когато може да се осъществи оплождане, тези дефекти да се прехвърлят върху бъдещото поколение.
Клиничните изследвания, които следва да се предприемат, както и метода, който ще се използва за лечение на стерилитета се предпримат след консултация със специалист андролог-уролог.

Добавките, които повлияват смермогенезата, са:
:
Витамин C, витамин Е, бабини зъби, магарешки бодил, Трибестан, Спимен, Провирон, Клостилбегит, Л-карнитин, Л-аргинин, Агапурин, Сержинор, Сексинорм, Фолиева киселина, селен, цинк, мед, орехи, пчелен прашец, пшеничен зародиш, сусам и други.

Примерни дозировки на някои от по-популярните витамини и добавки:
Л-карнитин  3х2000мг
Селен 200мкг
Цинк 50мг
Витамин Е 400МЕ
Q10  100мг
Витамин С до 2000мг, приети на по-малки дози, напр. 4х500мг
Фолиева киселина  400мкг
Трибулус както е посочено от производителя
Аргинин- 3 х 1000мг
NAC – 2x1000мг
Омега 3 /DHA/ - 1,5 гр/дн.
Витамин В12 - 1000мкг/дн.
Кверцетин 2х500мг
Фруктоза  - 1 грам/дн.
Лутеин 20мг
Астаксантин 6мг
Протеин 3х30грама, на гладно с вода
Ликопен - 20мг/дн
Ресвератрол - 100-200мг
Астаксантин -  6мг
За подобряване на вискозитета + Гуаифенезин

Други примерни дозировки и „рецепти” може да видите в приложените по-долу линкове.

N.B. !!!   Моля да се има предвид, че примерни дозировки и „рецепти” не следва да се ползват като универсална „рецепта” за справяне с проблеми свързани с мъжки стерилитет, а да са ползват САМО СЛЕД лекарска консултация и назначение !!!

Други фактори, които повлияват спермогенезата, са:
:
Спиране, не намаляване, а СПИРАНЕ на цигарите;
хладки душове, широко бельо и панталони, редовен секс
Тютюнопушенето сериозно уврежда репродуктивната функция на хората – и на мъжете, и на жените. Цигарите съдържат множество токсични, карциногенни и мутагенни вещества. Тютюнопушенето е определено като “главната и единствена предотвратима причина за смърт в нашето общество и единственият най-значим здравен въпрос на нашето време”. По данни на Министерство на здравеопазването всеки втори мъж и всяка четвърта жена у нас пушат.
При мъжете тютюнопушенето вреди сериозно на репродуктивните способности. Тютюнопушенето доказано намалява концентрацията, подвижността, виталитета и морфологията на сперматозоидите, защото:
- кадмият, съдържащ се в цигарения дим блокира усвояването на цинка, а цинкът е наречен “минералът на мъжете”, защото подпомага движението на сперматозоидите. Ниските нива на цинка предразполагат към възпаление на простатната жлеза и пречат на образуването на така необходимия на мъжете тестостерон;
- токсичните вещества в цигарения дим намаляват нивото на витамините А, С и Е, които се борят със свободните радикали в човешкия организъм. Установено е, че 40% от уврежданията на сперматозоидите се дължат на сблъскване със свободни радикали;
- сперматозоидите стават по-податливи на генетични дефекти вследствие на множеството вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим;
- импотентността, причинена от тютюнопушенето, се дължи на токсини като въглеродния монооксид, който уврежда кръвоносната система и затруднява кръвния поток от и към пениса. От своя страна никотинът също намалява притока на кръв към пениса;
- тютюнопушенето директно уврежда клетките, от които произлиза сперматозоида;
- тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при пенетрационен тест и увеличен брой на левкоцитите в еякулата.
Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивните способности и здравето не само на активните пушачи, но и на т.нар. пасивни пушачи – непушачи, които по една или друга причина престояват в задимени помещения.
 Доказано е, че порасналите синове на жени, които са пушили по време на бременността си, имат по-малки тестиси, концентрацията на сперматозоидите им е с 20% по-ниска, а общото количество на сперматозоидите е с 24,5% по-малко, отколкото е при мъже, чиито майки не са пушили по време на бременността с тях.
КОЛКОТО ПО-РАНО СПРЕТЕ ДА ПУШИТЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ВАС, ВАШИТЕ ДЕЦА И ВАШИТЕ БЛИЗКИ!

Полезни връзки:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=242198.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=233709.0

Старите теми:
:
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=285420)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 2 (http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=430320.654)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 3 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=511774;;20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 4 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=638748.msg21020509#msg21020509)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 5 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=703852;;20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 6 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=760552;;20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 7 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=808851;;20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 8 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=877932;;20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 9 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=934349;;19)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 10 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=960903)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 11 (http://old.bg-mamma.com/?topic=983997;topicrefid=20)
МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 12 (http://www.bg-mamma.com/?topic=1022721)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в вт, 11 сеп 2018, 17:06
Мерси за темата :)
Може да добавите към първия пост витамините и добавките за подобряване на показателите.
л-карнитин  3х2000мг
селен 200мкг
цинк 50мг
 вит. Е 400МЕ
Q10  100мг
вит. С до 2000мг, приети на по-малки дози, напр. 4х500мг
фолиева киселина  400мкг
 трибулус както е посочено от производителя
 Аргинин- 3 х 1000мг
NAC – 2x1000мг
Омега 3 /DHA/ - 1,5 гр/дн.
Вит. В12 - 1000мкг/дн.
Кверцетин 2х500мг
Фруктоза  - 1 грам/дн.
Лутеин 20мг
Астаксантин 6мг
Протеин 3х30грама, на гладно с вода
Ликопен - 20мг/дн
Ресвератрол - 100-200мг
Астаксантин -  6мг
За подобряване на вискозитета + Гуаифенезин


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в вт, 11 сеп 2018, 17:29
*solley*, добавих информацията за витамините и добавките, които постна, благодаря за навременното включване.

Доколкото знам заглавният пост от новите теми може да се редактира в доста кратък срок /нещо от типа на 12-24 часа/, така че ако някой се сеща още какво полезно можем да добавим към първия пост, нека пише бързо, за да успея да редактирам навреме.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в вт, 11 сеп 2018, 17:55
Може да се добави при големи отклонения в спермограмата да се иска ИМСИ заедно с комбинация с Макс и килимче. Или поне да се обсъди с андролога варианти. Защото има доста хора, които не са запознати, а ако може да се направят тези дребни неща за селектиране на по-добри С, е добре да не се пропуска.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в вт, 11 сеп 2018, 18:14
ive23, информацията, която предлагаш да включим, е много полезна, но ми се струва по-подходящо да се включи в темите "Предстои ми Инвитро/ИКСИ" от подфорум Проблемно забременяване, а в тази тема да се фокусираме върху възможните проблеми в спермограмата и евентуалното лечение (промяна на начина на живот, хранителни добавки и др.) преди достигането до асистираните репродуктивни технологии.
В заглавния пост въобще няма информация за евентуалните АРТ технологии, които могат да се ползват при мъжки фактор, и съвременните методи, които допълват ИКСИ/ИМСИ процедурите, и за да вкарам информация за Макс и килимче, ще трябва да опиша по-подробно приложимите АРТ процедури при мъжки фактор, а хич не се чувствам капацитет по тези въпросите (първото ни инвитро/ИКСИ предстои и материята още ми е неясна).


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Хопчи в вт, 11 сеп 2018, 18:17
Включвам се и аз! Дай Боже в темичката да се заченат и родят много здрави бебоци! Амин!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милчето в вт, 11 сеп 2018, 19:16
Здравейте момичета! До сега мисля че не съм се включвала,но сега се чувствам длъжна да го направя. Накратко нашата спермограма не беше толкова зле бяхме с диагноза тератозооспермия, бяхме на консултация при андролог прегледа ММ с ехограф,пуснахме хормони и полово предавани болести всичко беше ок там. Бяхме с 4% крюгер,назначи му лечение за 4 месеца с:
Профертил 2х1 на ден 1 час след хранене.
Глутацион  2х2 на ден.
Вит.Е 2х1 на ден.
Агапурин по 1 таб. на ден.
Топ фолат по 1 таб. на ден.
Като ни каза да махне изцяло боксерките,да носи само шорти(май така бяха). Без прием на твърд алкохол(като това не го е спазвал стриктно). И след 4 месеца равносметката е общия брой сперматозоиди се е увеличил от 303млн. На 458млн. И от морфология 4%,сега е 8%.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в вт, 11 сеп 2018, 19:53
При нас от 8% подвижни станаха 42%, за около 2 месеца. Добавките съм ги написала (не е взимал всичките де) + бърканица от мед, пчелен прашец, мака, лешници, бадеми, орехи, сусам. Морфологията от 2% стана 4%.
Бъчваров беше доволен от това, което давам, малко само ми коригира дозите и допълни "лечението" с Потенциатор, който още не съм купила (засрам :) )


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: geizer в вт, 11 сеп 2018, 19:54
Браво момичета. Най-после да има и хубави новини във темата.  :hug:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в вт, 11 сеп 2018, 20:20
Благодаря за новата тема!
Желая на всички ни много хубави новини 🍀


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в вт, 11 сеп 2018, 22:52
Милчето, страхотно подобрение на морфологията, вдъхваш ми надежда /моят мъж пие почти същите добавки без Профертила, като съставките на Профертила ги приема отделно, а не в комбиниран продукт/. Дано и при нас да дадат подобен резултат.

*solley*, пак за два месеца прием на добавките ли подобрихте морфологията с 2% и от една и съща клиника ли са двата резултата (че при нас доста варира морфологията в един и същи момент в различните клиники)? От прочетеното в тази тема бях останала с впечатление, че доста по-трудно и бавно се подобрява конкретно морфологията.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в ср, 12 сеп 2018, 00:13
Да, и двете са в една клиника, имаме и трета, за фонда, от друга клиника, с малки разлики с подобрената след добавките. Подвижността е малко над горната граница, но количеството и морфологията са малко под долната все още, много се надявам да се вдигнат, макар че кандидатсваме за фонда, а докато чакаме ще пробваме икси на ец. Първата СГ беше страшна, 8% общо бързи и бавни, много малко сперматозоиди в пробата и морфология 2%. Друго което направи е, че мина от обикновени цигари на iqos и намали бирата.
Не разбирам как има мъже които не могат да се откажат от пиене и пушене и да не могат да изпият няколко хапчета в името на това да създадат живот. Ако имат желание да станат бащи трябва да положат и те малко усилия.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubanka75 в ср, 12 сеп 2018, 12:13
Момичета кажете ми от къде купувате или поръчвате пчелен прашец и пчелно мляко.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в ср, 12 сеп 2018, 12:19
Момичета кажете ми от къде купувате или поръчвате пчелен прашец и пчелно мляко.
В био магазин Зелен има пчелен пращец, правят и доставка, ако не си от София. Иначе във всеки магазин за мед ще има. Не съм купувала пчелно мляко, то е доста по-скъпо и трудно намиращо се, иска и много по-различно съхранение. Но има в аптеките на капсули


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Magi.Katsarska в ср, 12 сеп 2018, 21:49
Здравейте , мъжът ми прави спермограма ,но морфологията ме притеснява 7% е неговата , нормата е 14 повече .
Ще ви бъда много благодарна ако дадете мнение


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в ср, 12 сеп 2018, 23:00
Magi.Katsarska, според мен ако другите показатели в спермограмата са над нормите (обем, брой, подвижност), занижената морфология не е чак такава пречка. А и не е толкова сериозно занижена. Ако обаче отдавна правите опити за забременяване без успех, пусни и ти стандартните изследвания при жените. (Този резултат е от спермограма, правена в репродуктивна клиника, нали? Ако не, повторете изследването в репродуктивна клиника).

*solley*, браво на мъжа ти, без усилия и от мъжка страна далеч по-трудно стават нещата. И е тъжно, че има мъже, които не го осмислят и забавят/саботират процеса по създаване на детенце.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: barbolinaaa в пт, 14 сеп 2018, 14:59
Здравейте, бихте ли коментирали и нашата СГ? Правим опити за второ бебче вече 4 години.
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/TdFl/we7PH.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/TdFl/vbZ9W.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в сб, 15 сеп 2018, 15:26
barbolinaaa, без да имам претенции да съм много запозната, в спермограмата има проблеми, но не е много лоша . Добрата концентрация и големият обем на материала в голяма степен компенсират понижената подвижност и влошената морфология. С такава спермограма има много забременели естествено момичета. С един курс от 3 месеца добавки и малко промяна в начина на живот (широко бельо, без цигари, здравословно хранене, повече спорт, по-малко алкохол) според мен ще вкарате подвижността в норма и има шанс леко да подобрите морфологията. Другият вариант е да си подадете документите за кандидастване за фонда, финансиращ инвитро процедурите, тъй като попадате в критериите за мъжки фактор.
При всички случаи мисля, че е хубаво ти да се изследваш, защото може и при теб да се открие нещо, което да възпрепятства забременяването и износването на дете (полови хормони, хормони на щитовидната жлеза, гинекологичен преглед са първите стъпки, които да предприемеш).


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в нд, 16 сеп 2018, 16:56
Здравейте, моля за коментар и мнение на следните спермограми. Работим за бебе от около година, но не се получава. През февруари съпругът ми направи спермограма в клиниката на д-р Владимиров и основните показатели бяха добре с изключение на Крюгер - 4%. Последва консултация с д-р Кацарски - каза, че не е толкова зле и предписа ортомол фертил плюс. След изпити 5 кутии направи отново спермограма, но в Щерев, защото решихме там да ходим на прегледи. За жалост, резултатите изобщо не се бяха подобрили, а напротив. От прочетеното във форума знаехме, че морфологията много трудно се влияе и неочаквахме чудеса, но сега е 1%. Общият брой сперматозоиди е спаднал от 21млн/мл на 2.67 млн/мл. Смятате ли, че е възможно и какво е мнението ви за лабораториите на двете клиники?
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/Envvq.png)

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/OIR4t.png)

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/Y5LDv.png)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в нд, 16 сеп 2018, 19:00
В двете клиники правят СГ по различни технологии, знам че в Щерев всичко е компютърен анализ, а в кл. на Владимиров броят ръчно сперматозоидите. Но кое е по-достоверно   не знам.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в нд, 16 сеп 2018, 20:16
Проблемът е не чак толкова падането на морфологията, колкото много намалената концентрация/ общ брой С. Употребявал ли е алкохол, лекарства, да е боледувал наскоро?
Ние като проучвахме къде да пуснем втора спермограма за фонда, бях срещнала няколко мнения, че има случаи, в които пробите в Щерев се замърсяват по някакъв начин. Затова при толкова голямо отклонение между двете спермограми е добре да се пусне трета- Надежда, Малинов...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в нд, 16 сеп 2018, 20:38
Със сигурност ще пуснем трета тази седмица в друга клиника. Няма промяна в начина на живот. Добавихме ортомол и бърканицата с мед. Пие по няколко чашки седмично, предимно като се събираме с приятели. Не пуши. Не е боледувам.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в нд, 16 сеп 2018, 21:41
Sophia07, мъжът ми има опит със спермограми, правени в Щерев и при Владимиров с един месец разлика между тях.
В Щерев морфологията по Крюгер беше 3%, а подвижноста 20%, другите показатели горе-долу ставаха.
Около месец по-късно правихме спермограмата с ваучер от сайт за колективно пазаруване в клиниката на Владимиров - всички показатели бяха повече от перфектни - над нормите, Крюгер 14%, подвижност, концентрация - всичко супер.
Не ми се вярваше за месец от астенотератозооспермия да сме докарали до нормозооспермия (при условие че мъжът ми не е приемал витамини и хранителни добавки през този месец), бях почти сигурна, че при такава голяма разлика някоя от двете спермограми е некоректна. След около седмица направихме трета спермограма в Малинов – Крюгер беше 4,5%, подвижността 21%, т.е. почти съвпадна с резултатите от Щерев.
Принципно във всяка лаборатория може да се случи грешка или замърсяване на проба – все пак хора работят навсякъде. Стискам палци при вас спермограмата при Владимиров да излезе вярната, но третата спермограма е неизбежна, за да знаете каква е ситуацията.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в нд, 16 сеп 2018, 21:59
И ние имаме 3 спермограми - в Щерев, Надежда и Малинов. Основната разлика беше в морфологията, като най-зле беше в Щерев, и все пак, резултатите бяха близки...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в нд, 16 сеп 2018, 23:19
Правили сме СГ в Щерев, Малинов и Надежда, в Щерев резултатите бяха най-зле, но за клиниката на Владимиров съм чувала от познати, че излизат прекалено перфектни резултати.

Пуснете третата в Малинов или Надежда. Успех!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в пн, 17 сеп 2018, 09:10
Здравейте, имам въпрос относно клиниката на Малинов. Няколко човека ми я препоръчват за Спермограма, но като прегледах темата за клиниката разбрах, че доста голяма част от екипа са напуснали. Надеждна ли е, защото не ми се рискува с несигурен резултат?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пн, 17 сеп 2018, 10:37
При нас нямаше разлика между Малинов и Надежда. Мисля, че са надежни за спермограма. Ако се притеснявате, давайте в Надежда.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в пн, 17 сеп 2018, 11:10
Иска ми се в Надежда, но в същия момент там искат много изследвания преди спермограмата, а аз искам да сравним резултатите още тази седмица, защото този резултат ни шокира. Благодаря за отговора :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: бамбарадамбара в пн, 17 сеп 2018, 11:17
за спермограма нищо не искат, обаждате се за час и готово.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Arabella34 в пн, 17 сеп 2018, 11:21
Ако я правите в Надежда, само не им казвайте, че вече сте правили или че ви трябва за фонда. Ние имахме глупостта да им го кажем и излезе перфектна. Правихме в 4 други клиники и всички показаха, че проблем има.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в пн, 17 сеп 2018, 12:01
за спермограма нищо не искат, обаждате се за час и готово.

Благодаря! В сайта им пише, че искат изследвания и мислех, че няма да се справим за 1 седмица
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/OqkGZ.png)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пн, 17 сеп 2018, 12:08
Тези изследвания ги искат за вече самото оплождане. За контролна спермограма не ги искат. Часовете, които дават са от 12ч натам. До обяд са запазени за мъжете, чиито жени са на пункция.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в пн, 17 сеп 2018, 12:31
Барболина,


СГ ви е почти идеална - 10% морфология и 32% подвижни е супер. :peace:

Направете СГ в друга клиника след или веднага 3 месеца и през това време проверете себе си - засечете овулация, проверка на тръби и хормони.

 :peace:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в пн, 17 сеп 2018, 14:19
Аз в Надежда им казах, че сме правили и на други места и че ни е за Фонда и хич не беше перфектна...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в пн, 17 сеп 2018, 14:37
При нас също СГ не беше перфектна, знаеха че ни трябва за фонда.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubastet в пн, 17 сеп 2018, 14:59
Ако я правите в Надежда, само не им казвайте, че вече сте правили или че ви трябва за фонда. Ние имахме глупостта да им го кажем и излезе перфектна. Правихме в 4 други клиники и всички показаха, че проблем има.
Имам чувството, че в "Надежда" гледат да има колкото се може по-малко кандидати за финансиране от Фонда. Ние лично го усетихме много, ама много силно....


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: barbolinaaa в пн, 17 сеп 2018, 17:43
Благодаря Ви за отговорите, момичета!  Изписаха му на мъжа ми добавки(Андрозитол, Трибестан и Сексинорм), дано да повлияят положително! При мен са изследвани хормони, които са в норма, при преглед на ехограф също всичко е ОК, тоест няма никакви кисти, миоми, полипи... След този цикъл ( който очаквам на 19.09) щяхме да направим цветна снимка, но микробиологията не излезе чиста  и сега приемам лекарства, надяваме се да се оправям по-скоро и да видим как  са тръбите.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: STIVAs в пн, 17 сеп 2018, 19:35
Здравейте момичета,моля за Вашето мнение по тази спермограма:
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   
Спермограма        количество 1.8ml; цвят слонова кост; pH 6.5; брой 75 000 000/ml; 63% подвижни; 19% слабо подвижни; 18% неподвижни; 5-7 левкоцита на поле; 7-10 клетки на сперматогенезата на поле          

Референтна стойност
  Количество 2-4 мл.; PH - 7.5 - 8.5; Подвижни и слабо подвижни от 70 - 80%; Не подвижни от 20 - 30%   
 Макро и Микроскопски метод


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в пн, 17 сеп 2018, 22:51
Момичета ,

Днес намерих нов продукт и го купих.

Добавка за мъже ( има и за жени) на българска фирма и за 49 лева.
Тази за жени е за 35 лева - 30 сашета . По 1 на ден ( пише 1-2 на ден , ние с едно ще пробваме).
На фона на всичко останало за по 100 лева и нагоре ми се вижда добре като цена и съсътавки.

(https://i.pinimg.com/originals/db/88/73/db887384bbda08a79039d14a74d0e102.jpg)

(https://i.pinimg.com/originals/56/34/35/563435c5f38d43d7e1df2d648414c877.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: karaidavarvi в пн, 17 сеп 2018, 23:17
:
Момичета ,

Днес намерих нов продукт и го купих.

Добавка за мъже ( има и за жени) на българска фирма и за 49 лева.
Тази за жени е за 35 лева - 30 сашета . По 1 на ден ( пише 1-2 на ден , ние с едно ще пробваме).
На фона на всичко останало за по 100 лева и нагоре ми се вижда добре като цена и съсътавки.

(https://i.pinimg.com/originals/db/88/73/db887384bbda08a79039d14a74d0e102.jpg)

(https://i.pinimg.com/originals/56/34/35/563435c5f38d43d7e1df2d648414c877.jpg)

Съставките всъщност не да много .  Някой от вашите мъже взима/л ли е Фертил ейд.  Аз го купих от ремедиум за 65 лв 95 таблетки, взимат се по 3 на ден. В него има страшно много витамини.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: suzana_b в вт, 18 сеп 2018, 01:25
Моят мъж взимаше  фертил ейд, точно от римедиум го взех! Да, доста съставки са, но дозите са доста ниски! Във всички комбинирани витамини и добавки е така!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в вт, 18 сеп 2018, 10:49
To не е хубаво да са "страшно много" витамините. Освен това ако са в малки дози-нямат никакъв ефект.
В тоя случай вит. Е е нисък, но по-важни са останалите съставки.

Който иска може да си добави Омега-3 или вит Б, Е , които са по 3 лева.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в вт, 18 сеп 2018, 17:49
Аз мога да споделя от опит при мм-андролог и уролог предписаха Вит.Е от по 400мг. дневно. Той играе една от основните роли в сперматогенезата. По това, което виждам на съдържанието е написано при прием на 2 сашета, че е 40мг., което е 333%от ПДП. Това,може да е за хора, които не е важна морфология, обем и др.,но за да има ефект бих взела отделно тези добавки и то в по-високи дози. Това по-скоро е хр. добавка с поддържаща роля за мъжката полова система.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Fallingstars в вт, 18 сеп 2018, 21:59
Здравейте, момичета. Ако нямате нищо против бих искала да се включа във вашата група. Това са резултатите на ММ. Първа спермограма ни е, направена в Адела. Доктор Калчев я видя и изписа ортомол фертил плюс и хранителен режим. Каза след един месец да направим нова в репробиомед, за да я използваме за фонда, а след три още една при тях.
Изчетох цялата тема, както и предходната, но не видях да коментирате храненето на мъжете си. На ММ му забрани пилешко месо от магазина и кайма, само смляно пред нас месо за да му знаем състав. Както и всякакви газирани напитки. Ще се радвам, ако изкажете мнение.

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/RZll/kA7s1.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *Lorena* в ср, 19 сеп 2018, 14:41
Здравейте момичета,моля за Вашето мнение по тази спермограма:
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   
Спермограма        количество 1.8ml; цвят слонова кост; pH 6.5; брой 75 000 000/ml; 63% подвижни; 19% слабо подвижни; 18% неподвижни; 5-7 левкоцита на поле; 7-10 клетки на сперматогенезата на поле          

Референтна стойност
  Количество 2-4 мл.; PH - 7.5 - 8.5; Подвижни и слабо подвижни от 70 - 80%; Не подвижни от 20 - 30%   
 Макро и Микроскопски метод

STIVAs, не си написала всички основни показатели, които са важни при оценка на спермограмата, и не си дала референтни стойности за всички показатели, които си описала. Ако можеш качи снимка на спермограмата със заличени лични данни. Подвижността е супер, количеството е ОК - има репродуктивни клиники, които дават като норма над 1,5 мл., така че не е проблем стойността от 1,8 мл. Не си написала какви са референтните граници за левкоцитите. Принципно наличието на левкоцити над референтната граница най-често говори за инфекция. Ако имаш възможност качи снимка на цялата спермограма и сподели къде е правена.

Fallingstars, при нас андрологът не е препоръчвал специален хранителен режим и изненадващо за мен е дал карт бланш на мъжа ми да пие по някоя и друга бира от време на време. Ама то пък и месеци наред пълно въздържание е тегава работа. Иначе се старая да готвя сравнително здравословно и не купуваме полуфабрикати и храни с E-та. Основно пазарувам месо /каймата ми я мелят на място, но пилета не ги ограничавам - ядем от магазина/, зеленчуци, плодове, бакалски стоки /олио, ориз, варива, брашно/. И двамата с мъжа ми имаме да сваляме килограми, та сме ограничили и пиенето доста /в сравнение с преди да установим, че имаме репродуктивни проблеми/. Единствената газирана напитка, която употребявахме, е бира - сега мъжът ми пие рядко, а аз изобщо не пия бира /минах на вино/.
Според мен има логика в препоръката на Калчев за ограничаване на пилетата от магазина, че нали много ги тъпчат с хормони. Готовата кайма и смеленото месо от магазина имат различна структура и вкус, макар че ми се струва че и свинското, и телешкото, и готовите кайми ги третират с еднакви консерванти и химикали, за да траят по-дълго. Газираните пък са пълни с ненужни за организма захар и Е-та. А ако с малко хранителен режим мъжът ти свали и килограми /в случай че има нужда да сваля, разбира се/, това също може да се отрази благоприятно върху спермограмата.

По темата с комбинираните лекарства, подобряващи спермограмата - на нас не ни изписаха нито един такъв - всичките лекарства са на принципа 1 съставка - 1 лекарство. Цяла шепа гълта мъжът ми и явно психически почва да го дразни това. Оня ден ми разправя, как му ставало лошо от ампулите Аргинин и си ги спря. Вероятно с комбиниран препарат по-лесно щеше да му върви лечението, но го има и моментът, че дозите от всяка съставка са по-малки, отколкото тези, които са му изписани.Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Fallingstars в ср, 19 сеп 2018, 15:06
Лорена, ортомол фертил плюс не е една таблетка. А саше с по 4-5 таблетки, в една опаковка има 30 Сашета за един месец. Пак не е много приятно да се пие, но не и като съвсем да са отделно и да са десетина хапа. Мъжа ми е малко по-пълничък, но не е дебел или затлъстял. Все пак ще е плюс ако успее да по отслабне малко Ахахха. Благодаря ти за изразеното мнение.
Ако може и някой да ми обясни какво означава този вискозитет.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: geizer в чт, 20 сеп 2018, 01:28
Вискозитета най просто може да се обясни като разтегливост или гъстота. В началото семенната течност се точи както яйченият белтък и това свойство е вискозитета.
      Пилетата и на нас ни ги забраниха тъй като ги тъпчат с хормони подобни на естрогените.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в чт, 20 сеп 2018, 11:42
Това по-скоро е хр. добавка с поддържаща роля за мъжката полова система.

То Ортомола и всичко останало е също хранителна добавака за половата сиситема- не са лекарства ! :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Magi.Katsarska в вт, 25 сеп 2018, 10:55
Lorena -Благодаря  много за мнението ! Ще видим какво ше стане


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Masturbinio в вт, 25 сеп 2018, 17:07
... Друго което направи е, че мина от обикновени цигари на iqos и намали бирата.
Не разбирам как има мъже които не могат да се откажат от пиене и пушене и да не могат да изпият няколко хапчета в името на това да създадат живот. Ако имат желание да станат бащи трябва да положат и те малко усилия.
Точно така solley ! Мъжете сме наполовина виновни ако не става бебе и ако се налага то да стане чрез ин витро е добре да доставим възможно най-добър материал, за да повишим шансовете на ин витрото.
То и без да се пие и пуши + хранителни добавки не се получават качествени сперматозоиди, а пък с такива излишни забавления съвсем се скапват шансовете на това скъпо мероприятие.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Masturbinio в вт, 25 сеп 2018, 17:41
... Като ни каза да махне изцяло боксерките,да носи само шорти(май така бяха). Без прием на твърд алкохол(като това не го е спазвал стриктно)...
Точно така-само с шорти, а аз бих добавил и да спи без шорти. Това е защото през ноща шортите се осукват и притискат тестисите към кожата. Така те стават като  боксерки.
Другото, което трябва да се установи е (дори и той да е по нищо отдолу) да не спи в поза с затворени бедра и така да вдига температирата на тестисите си до 36.5 градуса.
Често човек има две пози, които сменя през ноща и ако при едната спарва тестисите до телесната си температура , то все едно си е легнал с боксерките , че и по зле. Ако е така е добре той да заучи нови пози  за сън през ноща.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Masturbinio в вт, 25 сеп 2018, 18:20
... Пие по няколко чашки седмично, предимно като се събираме с приятели. Не пуши. Не е боледувам.
Значи е добре временно да разредите срещите с тези “приятели”. Ако не се получава , просто се скарайте с тези “приятели”.:imp:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в вт, 25 сеп 2018, 19:42
Здравейте, направихме още една спермограма, но за жалост резултатите са подобни и не мога да си обясня как така рязко паднаха за 6 месеца...:disappointed: прави ми впечатление, че левкоцитите са завишени и докато ни дойде часа за преглед искам да пуснем изследвания за кандида, мико и уреаплазма, хламидия и тр. Вагиналис в Геника. Според вас само на еякулат ли трябва да се пуснат изследванията и необходимо ли е още нещо да изследваме?

П.П. Изброените са изследвани през февруари в Кандиларов по предписание на др Кацаров и бяха отрицателни.

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/x2sX4.png)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/pkFNB.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: hope33 в ср, 26 сеп 2018, 11:11
Здравейте,
престои ни стимулирана инсеминация и имаме следния резултат от спермограма:
1% с нормална морфология - Тератозооспермия
41% подвижни
SDI Тест 7% Висока оплодителна способност

Казаха ни да действаме, но искам съвет и от Вас.
P.S Предишната спермограма беше с 4% с нормална морфология.

Благодаря за отговорите!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в чт, 27 сеп 2018, 22:15
Какво ви е мнението за тези добавки(допелхерц имуноактив и  коензим Q10), бърканицата с мед, пчелен прашец и мака?
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/wp0mF.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/aHmn/imeJx.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: suzana_b в пт, 28 сеп 2018, 10:52
В тези витамини , дозите са доста ниски( освен на С и ФК) , затова може би трябва да се пият повече! Аз пия Q 10, но минимум 100 дневно! За бърканицата съм чела , че помага ! Мака е много добра добавка ,според мен! За мъже трябва да се добави и трибулус ( чай) към нея! И мм ще започва да пие доста неща, дано помогне!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в сб, 29 сеп 2018, 23:49
Тези витамини не са подходящи за мъжете с репродуктивни проблеми. Най-добре е добавките да се приемат поотделно.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Kalina_2018 в пн, 01 окт 2018, 16:58
изписаха ми антибиотик и на ММ също и се безпокоя, че влияе на качеството на сперматозоидите (знам, че на 3м. се обновяват), но това значи ли, че в близките 3м. се намаляват шансовете значително или все пак има надежда (че то и без друго не се получават нещата)...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: AnetaDD в вт, 02 окт 2018, 17:41
Здравейте, някоя от вас има ли номера на дистрибутора на Ортомол фертил плюс. Ще съм много благодарна, ако някой го сподели :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: GERBER в ср, 03 окт 2018, 13:19
Здравейте,
Някой има ли актуална информация за резултати след прием на Полукс форте.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Seme в чт, 04 окт 2018, 17:23
Здравейте,
коментирате за различните лаборатории в София, но дали някой има информация за Пловдив? До сега сме правили спермограми на две места с доста големи разлики в два показателя:
New Life - ръчно изследване (3 за тази година):
Подвижност А+Б - 50-60%
Морфология - 6-8%

Селена - автоматично (2 броя през 10 дена след шока от първата):
Подвижност А+Б - 29-32%
Морфология - 2-3%

Останалите показатели са близки и в норма - концентрация 25-35мил/мл, обем - 3-5мл. Питането ми е, може ли да препоръчате друга лаборатория в Пловдив и като цяло Андролог в Пловдив?

Иначе информативно пия 'фертил плюс' в комбинация с потенциатор от може би две години. Имаше доволно повишаване на резултатите (преди бяха подвижност 30%, морфология към 5% и под нормата на количеството сперматозоиди в мл), но изследванията си ги правих само в New Life, където и ходех на преглед. След тези разлики съм малко скептичен за тези спермограми, но смятам, че комбинацията е доста добра. Правил съм си труда да проуча и в чуждите сайтове наличните добавки и смятам, че като цена/качество тази е най-добрата. Разбира се естествените добавки като мед, чай и т.н. са си съвсем отделна бира.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в чт, 04 окт 2018, 17:58
В какъв смисъл ви е шокирала първата спермограма?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Seme в пт, 05 окт 2018, 10:09
Ами когато половин година ви обясняват,  че имате показатели едва ли не и за донор (и на хартия бяха наистина добри, с изключение на занижена морфология).. и в следващия момент отидете другаде и ви излезнат 2% с нормална морфология и под 30% мърдащи въобще.. повярвайте си е шок :) Но в крайна сметка не това беше питането ми, ако може някой да помогне с идеи?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в пт, 05 окт 2018, 10:29
Ние имаме подобен случай. Спермограма от Майчин Дом София... показатели за донор. Няколко месеца по-късно, вече в репродуктивна клиника, лекарката се усъмни и повторихме... подвижност 2-3% (та вашите 30 са си направо чусесни!) и морфология 1%... Много неща може да направите иначе - спрете цигарите ако пушите, спрете алкохола, хранете се здравословно, спете добре, носете широки и удобни тениски и боксерки, отидете на добър андорлог, приемайте витимини и антиоксиданти, спортувайте, яжте бърканицата с мед. За мен и втората ви спермограма не е лоша и с нея може да се забременее дори естествено. За нас нямаше този шанс, но пък за момента нещата се развиват добре по другия начин. Разходете се до София и направете тук спермограма, аз лично ви препоръчвам клиника Малинов, сега напоследък хвалят и новата Адела. Успех и не се отчайвайте, нещата не са ви толкова зле.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пт, 05 окт 2018, 11:41
Та вие сте направили спермограмите на двете най-добри места в Пловдив. Освен да ви посъветвам да дойдете до София и да си ги направите в Малинов, Надежда...
Иначе резултатите в спермограмата не са константа и са ту надолу, ту нагоре, обаче при вас разликата е двойна, та си е повод за съмнение.
Потенциатор според мен съдържа доста ударна доза л-аргинин и за кратка употреба е ОК, но две години да си на такава ударна доза ми се струва много. Има доста изследвания за връзката между очното налягане и л-аргинин и как го сваля при прием, но спре ли се, хвърква високо. Едва ли имате такъв проблем, ама аз да кажа.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Мариелката в пт, 05 окт 2018, 11:42
За Пловдив ние правим спермограмите само в Селена, по препоръка на 2-ма доктори да е там за най-достоверни резултати. Уролог-андролог, който мога да ти препоръчам е д-р Ибришимов, моето момче остана най-доволен от него от гледна точка на преглед и подробно разчитане на спермограмата му (ходихме със същата при д-р Кадим и в София при д-р Кацаров). Всички му казаха едно и също в общи линии, но д-р Ибришимов беше най-обоснован.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Seme в пт, 05 окт 2018, 12:13
Потенциатор според мен съдържа доста ударна доза л-аргинин и за кратка употреба е ОК, но две години да си на такава ударна доза ми се струва много. Има доста изследвания за връзката между очното налягане и л-аргинин и как го сваля при прием, но спре ли се, хвърква високо. Едва ли имате такъв проблем, ама аз да кажа.
Ха! :) Изненада ... ами с фамилна обремененост за глаукома съм, проверявам се всяка година за високо налягане, но определено информацията от вас ми е много полезна. Ще прочета допълнително, благодаря!
За Пловдив ние правим спермограмите само в Селена, по препоръка на 2-ма доктори да е там за най-достоверни резултати. Уролог-андролог, който мога да ти препоръчам е д-р Ибришимов, моето момче остана най-доволен от него от гледна точка на преглед и подробно разчитане на спермограмата му (ходихме със същата при д-р Кадим и в София при д-р Кацаров). Всички му казаха едно и също в общи линии, но д-р Ибришимов беше най-обоснован.
Благодаря, ще го посетя :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пт, 05 окт 2018, 13:03
Мъжът ми и той е с фамилна обремененост на глаукома, която отключи на 24год. И той след потенциатор видя подобрение, след това закупихме л-аргинин от iherb.com, защото искахме да продъжи да го приема, но не в дозата в потенциатора. И на опаковката си пише да не се приема от хора, страдащи от глаукома. Но и на линкът си го пише, ама кой да чете.. :)
This supplement should be avoided by persons with glaucoma or herpes simplex unless otherwise prescribed by a physician. https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-L-Arginine-1-000-mg-120-Tablets/411

Консултирахме се с офталомога, който го следи от години и с Кацаров. И двамата не знаеха да има връзка между аргинин и повишение на очно налягане. Но ние четохме медицински изследвания, че има. Та, просто да се знае..


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Magi.Katsarska в пн, 08 окт 2018, 11:00
Здравейте, дами ,
Моля ,ако имате престава нещо да ми кажете за тези резултати
Диагнозата е Илиготератозооспермия

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/zOvi/CNY0v.png)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/zOvi/7sN09.png)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в вт, 09 окт 2018, 12:00
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: бамбарадамбара в вт, 09 окт 2018, 14:00
моето е против, ама за моя си случай.
едва ли е полезно за други хора.
теб какво точно те притеснява?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в вт, 09 окт 2018, 15:10
моето е против, ама за моя си случай.
едва ли е полезно за други хора.
теб какво точно те притеснява?

Нищо не ме притеснява просто се замислих върху факта, че за не малко семейства това си остава единствената възможност да имат дете.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в вт, 09 окт 2018, 19:44
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?

Аз съм ЗА. Ние сме с мъжки фактор и следващия опит ще искаме да е с донорски плувци и ако пак не стане , значи и аз имам проблем с качество на яйцеклетки. И преставаме с опитите... :tired:
За мен е важно да тестваме и моите яйца. Ако стане - ще имаме донорско бебе. :peace:

Другият вариант така или иначе е да осиновим (някои го предпочитат, за да няма " аз съм майка ти , ама това не е баща ти").
 И трети вариант е да сме без деца.

По принцип имаме познати с осиновени деца и от донор.
С донорските ( те близначки даже) е с като осиновените - казва им се , те си знаят, че са от донор. Предимството е , че няма стрес като да вземеш дете от раз вкъщи, няма приказки от съседи , как сте осиновили - общо взето си има бременност и детайлите може да си останат в семейството.  :peace:

Сложно е.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в вт, 09 окт 2018, 19:49
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?
Имам познати с донорска сперма и сега си гледат едно сладко бебенце. Всичко по време на процедурата е било нормално с едната разлика, че са използвали донор. Никой не знае(аз знам,понеже правя вече 5 години различни процедури) и никой няма да разбере. Важното е,че има за кого да се грижиш и на кого да се радваш. Другото е без значение. Има каталози(как само звучи) в клиниките, всичко е описано подробно.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в вт, 09 окт 2018, 20:00
Аз приемам всичко в този живот - и донорски яйцеклетки и донорски сперматозоиди, сурогатство и осиновяване. Трябва да се научим да излизаме от рамките. Аз съм такава, но и приемам, че има хора, които мислят по друг начин. Та... няма значение ние какво мислим... решението е лично, важно е вие в какво вярвате.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в ср, 10 окт 2018, 12:30
Хубаво е, че има все повече ''за'' донорството на яйцеклетки или сперматозоиди. Аз също мисля, че това е далеч по-лек начин да се сдобиеш с дете, ако всички други възможности са изчерпани или просто осиновяването не е вариант. Защото знаем, че и то е доста тромава процедура. Колкото до хорските приказки на хората никога не можеш да им затвориш устите. Важното е семейният проблем да е разрешен и семейството да е щастливо, независимо кой начин е избрало да има свое дете.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Daria Mracheva в чт, 11 окт 2018, 13:46
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/hIKG/VCe45.jpg)
Здравейте! Момичета, може ли коментар? Заключение: Asthenozoospermia. Има ли хабчета за подобряване?Благодаря!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Kicksun в чт, 11 окт 2018, 16:50
Здравейте,
След направена 2 пъти спермограма (последната в Адела клиник), се оказа, че има проблем с подвижността и леко занижено количество, та изписаха на мъжа ми тези добавки :
https://remedium.bg/fertility/orthomol-fertil-plus-30sachets.html
Като цяло съдържат доста неща, и казаха да ги пие без да спира, а след 3 месеца ще направи пак изследване да види дали има подобрение. Ще пиша пак с резултатите :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: karaidavarvi в вт, 16 окт 2018, 09:58
Здравейте, сладурки:)
Моят мъж изпи една опаковка Фертил Ейд, но вместо по 3 таблетки, както трябваше, взимаше по 2. Твърдеше, че ги усеща и му става тежко на стомаха ...какво да ви кажа. Надявам се все пак да не е като без хич, вие как мислите?
Също така искам да ви питам проблем ли би било да взема този месец ортамол фертил плюс и да го увещавам да приема цялото саше на дневна доза съответно? Витамините са подобни в състава, но това че е различен производитя и  марката се чудя дали има значение ...Някъде четох мнение, че фертил ейд не бил с много изчистен състав. Човекът, който разчете спермограмата в Надежда, каза, че няма значение коя добавка ще вземаме, като изброи няколко най-добри, все били подобни като състав. Сред изброените беше именно Ортамола.
Иначе за себе си съм се настройла, че чакам до края на тази година по естествен път и 2019 г., стига да имам редства и да съм здрава, почвам по-леките АРТ. Тъкмо се надавям до тогава да са ми звъннали от Надежда.
И последен въпрос (много станаха, съжалявам, че разводнявам темата), има ли от вас пациентки на клиника Надежда, и вие лие чакахте по половин година за час?Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в вт, 16 окт 2018, 12:45
Моят опит показва, че тези добавки не помагат - просто полезни витамини.
Показателите ни се влошават леко и после пак се подобряват и няма отношение към витамините. Това не са лекарства.
Сперматозоидите се обновяват на 3 месеца и е нормално да има плаващи резултати.
Морфологията ни е постоянно 2%, бързоподвижни около 18%. Веднъж показа 1,8% ( под 2), което според мен беше грешка- после пак беше 18%.

ММ е пил Ортомол и Фертил Ейд по няколко месеца поред.

Минете на уролог да изключи варикоцеле и може да пробвате добавките - аз му давам български такива за 40 лв. 30 сашета - по 1 на ден  : "С -мен"


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Keity91 в ср, 17 окт 2018, 11:33
    Здравейте, момичета! :blush:
Бихте ли ми помогнали при разчитането на спермограмата на приятеля ми - според лекаря морфологията е зле, а не толкова % на бързите сперматозоиди.
 Заключение : asthenoteratozoospermia
  Правена е в клиника Селена Пловдив - казахме, че искаме разширена - не съм сигурна тази такава ли е.


   Благодаря Ви предварително! :blush:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/439o/n4NwD.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/439o/ewxKn.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: MADJAROVA в ср, 17 окт 2018, 21:57
Здр момичета моля за мнение резултатите какса според вас(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/jLio/dFlBU.jpg)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Малага в ср, 17 окт 2018, 22:29
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: MADJAROVA в ср, 17 окт 2018, 22:42
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!
Мерси за отговора започнахме лечение в  Плевен инвитро център Кирм днеска направихме спермограмата при др Рилчева


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в чт, 18 окт 2018, 08:25
MADJAROVA , според мен направете още една СГ и потърсете още едно мнение. Д-р Рилчева е добра, но има нужда от консултация с андролог(и/или в частност с много добър уролог, защото може да се окаже, че е варикоцеле). Само хр. добавки няма да помогнат, трябва да направите след около 3-4 месеца нова СГ, за да се види дали изобщо има ефект от добавките.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Keity91 в чт, 18 окт 2018, 13:20
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!
   Благодаря за отзивчивостта!
Да разбирам ли, че с тази морфология 4% - трудно би станало по естествен път, а е нужно ИКСИ и т.н.
   Предписаха му - да пие няколко месеца три вида лекарства (прахчета и т.н.) - предписвани на доста от мъжете, надявам се след употребата им - да има подобрение, ще направим спермограма след 3-те месеца лечение.
    То и при мен има доста проблеми - аномалии (две матки, септум и т.н.)- и допълнително и при него,  и понякога си казвам: "ох, защо да чакаме толкова време, а не опитаме направо инвитро или икси, може би... не съм права, нооо... се отчайвам.. :confused:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в чт, 18 окт 2018, 14:18
Кейти, определено сте си за ИКСИ/ИМСИ. Нека пие три месеца добавките и направете контролна СГ и после обсъдите с лекаря си пътя, по който ще поемете.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Keity91 в чт, 18 окт 2018, 14:46
Кейти, определено сте си за ИКСИ/ИМСИ. Нека пие три месеца добавките и направете контролна СГ и после обсъдите с лекаря си пътя, по който ще поемете.


   Благодаря Ви за отговорите, момичета!
Бяхме ми безкрайно полезни  - пожелавам на всяка от Вас - успех и скоро да държи щастието в ръцете си! :heart_exl:

   


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: phoenix_fire в пт, 19 окт 2018, 10:43
Момичета, някоя от половинките ви правила ли е HBA тест? Ако да - къде?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: mima666 в пт, 19 окт 2018, 12:04
Здравейте, ние спечелихме такъв тест от една фондация във ФБ. Мисля другия месец, като отидем за заповедта да го правим. В Токуда ще е.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в пт, 19 окт 2018, 15:03
Какво представлява този тест?  И друго да попитам има ли някаква яснота какво ще стане с тази болница Токуда- нали се оттегля турския инвеситор?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: mima666 в пт, 19 окт 2018, 18:02
Здравейте, не съм запозната, нашия ще е ноември. Но четох, че показва колко са живи, като им слагат хиалуронова киселина и гледат колко се привличат от нея.
Да ме поправят, ако греша.
Аз за това на своя глава започнах да я пия.
Условието на кампанията е да е до декември.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: phoenix_fire в пт, 19 окт 2018, 18:31
Тестът всъщност показва колко са "зрели" сперматозоидите:

Чрез теста се определя съотношението на зрелите и незрелите сперматозоиди в пробата, като се отчита броят на прикрепени към добавената Хиалуронова киселина(Hyaluronic Acid-HA) зрели сперматозоиди и неприкрепените незрели сперматозоиди.

HBA теста позволява да се идентифицират най-добрите сперматозоиди, а именно тези, които са:
Зрели - успешно завършили последните етапи от сперматогенезата и  придобили повърхностни рецептори за свързване с Хиалуроновата киселина;
Със запазена/неповредена/ ДНК, т.е. без ДНК фрагментация;
С добра морфология (структурно нормални)
С ниска вероятност за хромозомни анеуплоидии (нарушения) - с нормална експресия на протеин HspA2. Доказано е, че протеина HspA2 има роля в мейозата. Сперматозоиди, които не са зрели и не се свързват с HA имат слаба експресия на HspA2,  което води до грешки в мейозата и следователно хромозомни аномалии (анеуплоидии)

За кого е препоръчителен HBA теста:
За пациенти, на които се прави спермограма за първи път, т.к. ДНК на сперматозоидите не може да бъде оценена със стандартния семенен анализ (спермограма). HBA теста може да предостави важна информация, която да се използва за насочване на двойките за лечение, съобразено с техните специфични нужди;
За пациенти, при които следва да бъде назначена инвитро процедура. HВA теста дава ценна информация за избор на най-подходящият метод за лечение на безплодието: Класическо IVF или ICSI;


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: mima666 в пт, 19 окт 2018, 18:53
Точно това четох и аз, но за цената в Токуда не мога да Ви кажа.
 Ако не Ви е късно, когато го направим, ще Ви пиша какъв е резултата.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: phoenix_fire в пт, 19 окт 2018, 19:04
Точно това четох и аз, но за цената в Токуда не мога да Ви кажа.
 Ако не Ви е късно, когато го направим, ще Ви пиша какъв е резултата.

И на нас ни го препоръчаха, така че всяка информация би била полезна :relieved:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: mima666 в пт, 19 окт 2018, 22:38
На Вас за какъв проблем Ви го препоръчаха и за какво точно, в смисъл за избор на инвитри или ИКСИ или да разберат кога точно да се прави процедурата. За първи път ми е и надявам се последен и откачам вече. Аз съм без тръби, а на СГ излязоха много проблеми, а мислехме, че проблема е само в мен. Започнахме добавки и дано вдигнем морфологията на войничетата, а аз качеството на яйцеклетките. Аз се чувствам перфектно от моите, а милото от утре ги започва.
Отплеснах се, извинявайте за дългия пост.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: phoenix_fire в пт, 19 окт 2018, 22:52
На Вас за какъв проблем Ви го препоръчаха и за какво точно, в смисъл за избор на инвитри или ИКСИ или да разберат кога точно да се прави процедурата. За първи път ми е и надявам се последен и откачам вече. Аз съм без тръби, а на СГ излязоха много проблеми, а мислехме, че проблема е само в мен. Започнахме добавки и дано вдигнем морфологията на войничетата, а аз качеството на яйцеклетките. Аз се чувствам перфектно от моите, а милото от утре ги започва.
Отплеснах се, извинявайте за дългия пост.

ооо, при нас проблемите са много и разнообразни :) Борбата продъжлава вече шест години и сме минали през четири неуспешни ин витра.

Тестът ни го препоръчаха, тъй като имаме проблеми и с качеството на яйцеклетките. Тъй като не е на 100 процента сигурно дали заради мъжки или женски фактор са ни некачествени ембриончетата ни препоръчаха по-задълбочен анализ на качеството на сперматозоидите. До някъде ще покаже дали и при тях няма нещо по-сериозно. Както четох за HBA тестовете, лошите резултати правят успеха труден, дори и да е ИКСИ.

А ти недей да откачаш. Няма нищо чак толкова страшно, пък и знаем каква цел гоним. Пожелавам ти успех!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в ср, 24 окт 2018, 11:03
Пожелавам ви успех момичета! Понякога борбата да имаш рожба се оказва доста дълга и трудна. При нас: при мен е проблемът-  тръбите не са ми оk. Нямам представа колко време ще отнеме, за да ги оправим, но и мен понякога надеждата ме изоставя. Толкова ми е неясно всичко. В петък ще ходя пак на консултация и ще обсъдим с доктора плана на действие.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в ср, 24 окт 2018, 11:54
Здравейте дами,сигурно срам не срам,аз съм единственият мъж който ви пише тук .Мъж на 35 съм от София
Жена ми е доста заета  с работа,няма и време никакво за тук,обаче аз адски много ви вярвам за нещата ,които говорите,препоръчвате
и коментирате .Ще се опитам да бъда кратък.
Имахме с жена ми две неуспешни бременности,на нея и е махната едната тръба и за последно точно преди 3 години си правих първата и последна
спермограма и диагноза -толкова познатата тук олигоастенотератозооспермия. Веднага една лекарка от ВИена ин витрото каза ,ааааааа с тая диагноза
няма как тази жена да е забременяла от теб,ми то така семейства се азвалят ,ама айде ,останахме до края на консултацията,пробваха веднага да ни
вкарват в някви инвитрота,ала бала,едвам си трагнахме,просто ни гледаха като портфейли.
Доста се разтроих от това,после известно време без да правим нищо ,просто си следяхме овулации,нищо нищо и тази година жена ми си направи всички
необходими според нея изследвания и съм аз наред.Отделно наскоро забелязвам че при еякулиране излиза по-малко количество еякулат от преди време и не
излиза със силна струя а леко леко се стича,което ,аз си обяснявам че забременяване така няма как да стане ,чудя се
сам на себе си от какво се получава това,имали ли сте подобни случаи,чели ли сте ,знаете ли .....
Ще трябва да си направя спермограма да видим сега ,3 години след онази олигоастенотератозооспермията какво е положението сега ,искам да ви питам
къде да отида да я направя,мисля да отида в петък,посъветвайте ме къде да се обадя за да мога да я направя,искам да проверя каква е ситуацията с
еякулата ми и да тръгна и аз по лекари,дали андролози,дали уролози,какви ....изобщо нямам идея. Знам че съм се занемарил ,но сега съм твърдо решен
да взема нещата в свои ръце и да тръгна и да отида там кътде трябва,но първа стъпка-Спермограма
Знам че знаете и сте преживели много ,знам  че можете да ми кажете къде да отида за една бърза спермограма и на база нея да започна
ходенията 100% по мъките с всякакъв вид лекари.
Дами,много ви благодаря и се извинявам за непрофесионалното написано от мен :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в ср, 24 окт 2018, 12:00
В някоя от големите клиники- Надежда, Щерев, звъниш да ти дадат час, не се знае дали ще имат за този петък, но може да пробваш :)
Според мен е хубаво да се консултираш с уролог за другия проблем.
Успех!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в ср, 24 окт 2018, 12:07
Здравейте! Аз първо искам да ви поздравя, че сте тук, че се интересувате от проблема и, че ще се борите заедно с жена си. Обикновено е обратното... само жената чете, с мъки кара мъжа си да ходи да се изследва, да взима добавки и т.н.

Относно вашият резултат - на почти всички тук мъжете им имат същия или подобен проблем. И много хора имат успех и са се справили.

Аз на първо място бих ви посъветвала да помислите за начина си на живот - как се храните, спортувате ли, спите ли достатъчно?

Относно спермограмата - такава задължително трябва да се направи в репродуктивна клиника - аз от опит ще препоръчам Малинов, Надежда или Щерев, в този ред. Известните андролози са Бъчваров (Щерев), Кацаров (не знам къде преглежда) и Макки (Надежда). Ние бяхме при Бъчваров, разпилян човек, но за мен, изписа много адекватна терапия. Спермограмата - задължително разширена, а каквото и да излезе на нея, задължително направете и микробиология, микоплазма и уреаплазма. Може да изследвате и хормони, при нас там имаше проблем. Варикоцеле задължително трябва да се изключи. Още много мога да кажа по темата, но като за начало това ви е достатъчно. УСПЕХ!!!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милчето в ср, 24 окт 2018, 12:11
Ние бяхме с диагноза тератозооспермия,след спермограмата отидохме при доктор Бъчваров,той прегледа ММ за варикоцеле след като не откри такова го изпрати да изследва хормони и полово предавани болести,и там нямаше нищо притеснително. Изписа ни 1 шепа хапчета(написала съм ги малко по назад в темата) за 4 месеца и имаше определено ефект. Трябва да търсите причината за влошената спермограма. Късмет ви пожелавам.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubastet в ср, 24 окт 2018, 12:13
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в ср, 24 окт 2018, 12:14
Здравейте! Аз първо искам да ви поздравя, че сте тук, че се интересувате от проблема и, че ще се борите заедно с жена си. Обикновено е обратното... само жената чете, с мъки кара мъжа си да ходи да се изследва, да взима добавки и т.н.

Относно вашият резултат - на почти всички тук мъжете им имат същия или подобен проблем. И много хора имат успех и са се справили.

Аз на първо място бих ви посъветвала да помислите за начина си на живот - как се храните, спортувате ли, спите ли достатъчно?

Относно спермограмата - такава задължително трябва да се направи в репродуктивна клиника - аз от опит ще препоръчам Малинов, Надежда или Щерев, в този ред. Известните андролози са Бъчваров (Щерев), Кацаров (не знам къде преглежда) и Макки (Надежда). Ние бяхме при Бъчваров, разпилян човек, но за мен, изписа много адекватна терапия. Спермограмата - задължително разширена, а каквото и да излезе на нея, задължително направете и микробиология, микоплазма и уреаплазма. Може да изследвате и хормони, при нас там имаше проблем. Варикоцеле задължително трябва да се изключи. Още много мога да кажа по темата, но като за начало това ви е достатъчно. УСПЕХ!!!
клиника Малинов слечайно вече да е  тази Адела фертилити,която е някъде в Дианабад при  доктор Калчев мисля ,него срещам като препоръка на няколко места . Иначе да още до час ще звънна да питам за час .Явно ен е толко и лесно да си запиша час за това и нали мога да отида ,да направя ,да излезнат резултатите и тогава да записвам час за преглед,спермограмата ми  не е обвързана 100% с преглед нали


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в ср, 24 окт 2018, 12:18
Различни са двете клиники. Адела не знам как се справят със спермограмите, доктор Калчев го препоръчвам с две ръце, не сме били при него, но следя работата му от близо. Малинов имат добра апаратура за спермограма, според мен.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в ср, 24 окт 2018, 12:24
Различни са двете клиники. Адела не знам как се справят със спермограмите, доктор Калчев го препоръчвам с две ръце, не сме били при него, но следя рабо
тата му от близо. Малинов имат добра апаратура за спермограма, според мен.
координати на клиника Малинов може ли да и дадете ,да разгледам,направо незнам откъде да започна и ще му се види ли края някога :disappointed_relieved::disappointed_relieved::disappointed_relieved:
Но трябва да се почне от спермограмата ,поне всички сте на едно мнение 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в ср, 24 окт 2018, 12:29
029655711, спермограмата не е обвързана с преглед, после ще мислите къде да отидете. Помолете по телефона да ви обяснят условията да даване на материал.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в ср, 24 окт 2018, 12:34
Или Надежда или Малинов. Щерев по-добре не (мое мнение) Трябва да имате 3-5 дни въздържание, с оглед на предишните ви резултати макс 3 дни! В тези 3 дни и без алкохол. И задължително разширена спермограма.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Kalina_2018 в ср, 24 окт 2018, 17:40
Адмирации към единствения г-н във форума, ако и останалите мъже бяха като Вас % забременявания щеше да е доста по-голям...
Мога да споделя какво изискаха от репродуктивната клиника ММ да направи (което той разбира се не е направил) - спермограма с морфология; SDI тест; микробиология; Уреаплазма и Микоплазма, както и Хламидия Трахоматис IgG и IgA - като това последното не знам дали не е кръвно изследване...
Успех!!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пт, 26 окт 2018, 01:42
Имаме 4 спермограми в Щерев ! И ежна в Надежда ! И в малинов една и още една в ГЕНОМА  ! О що взето тези от надежда и малинов са много различни от другите но само в Генома правихме днк фрагментация ! Защото до сега виждахме само подвижност и визуални дефекти ! Сека пие купища по горе описани хапчета от Бъчваров и после пак спермограма ! Беше написал че 2*2 за витамин С то ! Аз се уплаших от конската доза ! До колкото знам трябва да се пие до 1.000 мг на ден аа се получава 2.000 мг ! Гледам чче по рано се е писало че до 2.000  мг е ок та мисля май жа кажа на ММ да почва да пие повече витамин Ц ! Пчелен пращец не са ни исписвал. ако някой може да обесни повече


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в пт, 26 окт 2018, 10:16
Аз препоръчвам Малинов - резултата е идентичен с този в Токуда.
В Адела ни изкараха с 1,8% подвижност ( при обикновено 18%), което считам за грешка и не е без значение.

Астенореатозооспермия значи понижени 3 показателя, така че може и да сте за донор на теория, но зависи какви точно са показателите - морфологията 1% ли е, 3% ли е, подвижните са 2% или 15... обшо взето се гледат показателите.
И сте за инвитро най-вероятно.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в пт, 26 окт 2018, 11:40
Даже и да ви кажат че сте за донор, пак трябва да опитате! Променете начина на живот и пийте добавките и опитайте. И на нас ни намекнаха за донор, но ние с3 стегнахме и резултатът беше 11 ембриона замразени на ден 5, 6 от които с перфектно качество. Нещата вървят доста добре за момента.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubanka75 в пт, 26 окт 2018, 12:10
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.
Бубе може ли да кажеш какво иэписаха на ТМ,и моя е с малко количество,но никой не обръща внимание на количеството,каэват щом е наред простатата эначи всико е ок.Ако искаш може и на лично .


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в пт, 26 окт 2018, 15:02
Здравей! Няма нищо притеснително, че си мъж и споделяш с нас семейните проблеми. Аз се включвам малко късно и все пак съм сигурна, че всички ние ще ти препоръчаме местата, на които ние самите ходим. В този ред на мисли аз бих ти препоръчала болница Свети Лазар. Мен сравнително бързо ме вкараха в графика си за преглед и консултация. Предполагам, че за една спермограма няма да ти се наложи да чакаш кой знае колко.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubastet в пт, 26 окт 2018, 15:30
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.
Бубе може ли да кажеш какво иэписаха на ТМ,и моя е с малко количество,но никой не обръща внимание на количеството,каэват щом е наред простатата эначи всико е ок.Ако искаш може и на лично .
Пиша ти на лични.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в пт, 26 окт 2018, 19:26
Бубе, може ли и на мен да пишеш на ЛС.


Поздравления за мъжа в темата ни. Лично мнение е да пропусне СГ да прави в Щерев. Малинов, Надежда, може дори в Токуда, но просто в Щерев и Бъчваров няма да помогнат.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: sisi11 в пн, 29 окт 2018, 08:55
Здравейте, предстои на мъжа ми спермограма, но тази седмица е настинал. не е пил лекарства, освен няколко парацетамола, според вас трябва ли да отложим спермограмата?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: бамбарадамбара в пн, 29 окт 2018, 09:02
повишената температура влияе, парацетамола едва ли.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 29 окт 2018, 09:49
Здравейте, предстои на мъжа ми спермограма, но тази седмица е настинал. не е пил лекарства, освен няколко парацетамола, според вас трябва ли да отложим спермограмата?
за спермограмата изрично казввт без да е употребявал лекарства и алкохол ! За да не стане нещо грешно тъй като спермотозоидите се влияят дори акл е станал сутрин ядосан ! Най добре отложете


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubastet в пн, 29 окт 2018, 10:21
Бубе, може ли и на мен да пишеш на ЛС.


Поздравления за мъжа в темата ни. Лично мнение е да пропусне СГ да прави в Щерев. Малинов, Надежда, може дори в Токуда, но просто в Щерев и Бъчваров няма да помогнат.

Писах :)!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в пн, 29 окт 2018, 13:51
Разбира се, че влияе доста алкохола и всякакви неразположения на организма, които изискват намесата на медикаменти.Това съществено може да обърка спермограмата. На нас доктор Лачев ни беше казал даже ако можем да се въздържим от секс, за да видим реално каква е силата на бойците.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Hope.89 в пн, 29 окт 2018, 15:13
Здравейте момичета !
Може ли коментар за резултатите на съпруга ми (изследването е правено преди почти седмица )
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: бамбарадамбара в пн, 29 окт 2018, 15:27
не са добре, по принцип за работещи се гледат А+Б, при вас са 31, което е да кажем не много зле, но лошото е че всички са Б.
Морфологията е само 1 %, това също е зле.
Но имате мааалко повишени левкоцити, пх е малко над нормите, и тия аглутинати и подобни също не е добре да ги има.
като оправите тях има вероятност да се оправят и другите.
посетете уролог, да го прегледа и евентуално да назначи някакви допълнителни изследвания.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Fallingstars в пн, 29 окт 2018, 15:30
 Липсата на бързоподвижни и морфологията не е са Ок.
ММ също имаше намален брой бързоподвижни от тип, но след консултация с лекар и специален режим+добавки, подобрихме нещата (ако желаеш повече инфо може да ми пишеш на лични).
Успех и дано след консултация със специалист резултата ви се подобри.
Здравейте момичета !
Може ли коментар за резултатите на съпруга ми (изследването е правено преди почти седмица )
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Hope.89 в пн, 29 окт 2018, 15:39
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 29 окт 2018, 17:48
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.
по това което виждам трудно ще станат !  подвижност няма а нормалните са само 1% тоест трудно ще стигнат :( Има някакви силни хормонални инжекции които дават шанс за подобряване но не винаги ! В Надежда и нашата беше корено различна и уж добра и се оказа че изобщо не е така


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: karaidavarvi в пн, 29 окт 2018, 17:52
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.

Явно нещата за 6 месеца може както рязко да се подобрят, така и да тръгнат надолу. Ужас и нашата беше в Надежда, уж добре, сега пием добавки и ще видим. Лошото е, че се обезкуражавам нещо


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 29 окт 2018, 17:59
Никога не губете надежди ! Инвитрото не е измислено просто е така ! Просто не отлагайте


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Малага в вт, 30 окт 2018, 09:15
Имам бърз въпрос. ММ е с астенозоо спермия 2%крюгер, имаме 3 икси, от които 1-то имси и 2 зет, една бременност до 8 г.с.
Сега се налага да замразим материал в Надежда и се чудя има ли смисъл да правим пак СГ или направо да замразим. Любопитна съм какво е моментното състояние, но така или иначе пак ще бъде икси/имси и ще има подбор. Последните разширени СГ са от 2016, после каквото е било по време на процедурите 2017-2018 не ми е известно.
При замразяването в Надежда дават ли някаква обикновена СГ?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: бамбарадамбара в вт, 30 окт 2018, 09:16
дават спермограма при замразяване.
поне преди, но можеш да се обадиш и да питаш.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в вт, 30 окт 2018, 14:38
Най-доброто средство е да се намери добър специалист при когото да се назначи правилната терапия, за да се подобри подвижността на сперматозоидите. Къде правихте тази спермограма? Нали знаеш, че по принцип изследването може да се повтори?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в вт, 30 окт 2018, 15:00
И така ,здравейте пак от мен Положението мога да опиша е просто.... трагично.
Жена ми с право 4 години ме врънка да отида и да си направя всякакви изследвания,преди 3 години както ви казах направих една СГ
и ехеее цар съм,няма ядове,е сега не с преклонена, а направо отрязана глава заявявам- Съжалявам,че не започнах да правя изследвания и всичко
необходимо навреме,дано вашите мъже да вземат поука! Жена ми не се занимава сега с репродуктивните ми проблеми,защото аз трябва да
направя тези неща,тя всичко си е изследвала(според нея),просто чака мъжа до нея да се натутка и да почне да прави нещо ,защото тя просто се умори.
И така в Малинов може да са от най-добрите СГ ,аз съм много разочарован от тях- ембриоложката е доста несериозна.
Пратиха ми СГ в понеделник  и тя ми каза да ида днес да ми разясни каквото трябва,отивам ,нея я няма,звъним с рецепционистката на телефона и,
не вдига,затваря,утре ще се пробвам пак,несериозна работа ,но не това е важно.Вие според мен ще ми дадете насоки повече от нея ,моля тези от вас,
които могат да ми дадат насоки откъде да започна ,да ми помогнат.Не ми хареса клиниката,но ето я и ужасно-фаталната СГ
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901351d.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901351d.jpg)
http://kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901381w.jpg (http://kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901381w.jpg)

1. Ужасно малко обем,както бях споменал от известно време насам определено си личи как количеството е малко.
Другият вторник съм на преглед при доктор Рафаел Мирчов във Вита,шеф на урология и Андрология,знам че ще ми кажете че не е тясно насочен
в андрологията и ендокринологията ,но ето започнах поне с това  и смятам дапродължавам докато имам сили да ходя по лекари.
2.Концентрацията гледам също е много лоша
3.Прогресивно подвижните гледам трябва да са над 32%,моите са само 11%,макар че при мотилитета как и да го смятам
11+3,97+7+14,7+74,22 не прави 100% ,а прави 109% ,което некак ми малко странно.
PR+NP  трябва да ми е над 40% ,а то отново е по-малко - 25%
И така дотук си викате ,еее не толко зле ,къде къде по-зле има ,аз ви казвам -това ми съсипа психиката тези два дена и в главата ми е
пълна каша
4 . морфологията мили мами - 0%,направо незнам .
Да разбирам че ембриоложката е хванала 200сперматозоида и от тях 100% са патологични,демек  няма нито един читав ,който да се опита да
оплоди яйцеклетката,да разбирам че ако се повиши количеството и качеството с добавки и операции ако се налагат и други манипулации,
може би да докарам до 1%,ужасно тъжно. Отделно отново ми е странно ,тя е хванала 200сперматозоида ,но гледам при базовата класификация
200 са с деформирани глави ,а 38 са с деформирана шийка,пак 119%,като цяло не по врат,а по две шии,защото все са си дефектни.
Заключението го виждате ,то съм събрал де що има от всички 13 теми спермиите и съм си го надиплил в мен,как,кога ,защо....

Въпросите са ми няколко,ще ги задам пък ясно е че не съм само аз по темитеда ме коментирате,започвам сега да чета и ще се
допитвам до вас и на ЛС,с някои от вас комуникирам вече(за което пак и пак благодаря).
 
1. С тази трагична морфология,да разбирам ли че изобщо аз нямам читав сперматозоид за оплождане,не говоря за инсеминация(това е немислимо),
не говоря и за инвитро,че даже и ИКСИ-то сигурно е трудно ,ми трябва да се прибягва сигурно до ИМСИ,това нещо морфологията не се оправя явно,
и да се покачи ,ще е  с процент два .Никой за година не видях да напише ,че е повишил морфологията с 10 % да речем.
Ще кажете имаме в раздела мама,която забременя с мъжки фактор и морфология 0%,да сигурно има и съдбата пръст в това ,това е сигурно 1 на 25000 жени.
Живи здрави ,разбира се ,но ако сме реалисти бих искал да чуя какво мислите истински с такава ужасна СГ.
2. След седмица както ви казах съм на преглед при Мирчов,оттам вече той ще ми каже да се лекувам ли ,да се провери или изключи варикоцелето,
ще има ли добавки и след време пак при него или ще ме насочи към по-тесен специалист(андролог или ендокринолог).
Въпросът ми е нали този андролог трябва да е задължително от репродуктивна клиника(Щерев,Малинов,адела,виена,вита,надежда и т.н.)
Гледам тук редовно се споменават няколко  имена като светила в андрологията в София(Кацаров,Калчев,Стаменов,Владимиров),със сигурност
проспускам поне 3 /4 имена .
Та значи след уролога,сигурно ще трябва да потърся андролог,съответно и неговата клиника,тук идва момента ,който коментирах с една от вас-
относно фонда за асистирана репродукция,там е моята страшна слабост-вероятната огромна бумащина ,с която трябва да се сблъскам.
Необходимо ли е да ходи човек там през ден  за щяло и нещяло,питам заради работа,сигурен съм че ще ме разберат като обясня(ще има стане
неприятно че не съм с 0% възможност за деца) за какво иде реч,но дали се ходи постоянно до клиниката за репродукция?
Къде мога да ида за този фонд да разгледам и да разбера как става ,в някоя от клиниките ли ми предлагат да ни минават през фонда,
аз със сигурност бих покрил изискванията за мъжки фактор,все пак нямам нищо читаво в мен.
Изобщо стъпките,по които трябва да мина със съпругата ми не са ми ама никак ясни,как да степенувам нещата,кое е първо и наложително,от нещата
които прочетох тук при вас изследвам че трябва да постъпа по следният начин: моля поправете ме.
Лоша СГ,Уролог,после Андролог(ще гледам да избера този андролог ,който работи в такава клиника ,която работи с фонда за асистирана репродукция)
,след прегледа и евентуално той каквото каже ,ми назначава първо СГ в неговата клиника ,после терапия,
дали оперативна,дали медикаментозна,дали каквато и да е ,почвам я .След около 3/4 месеца нонстоп блъскане с медикаменти,
отивам пак на СГ да видим как са показателите  и се решава вече според това продължаваме или пробваме ИКСИ/ИМСИ
А през тези няколко месеца ,може да се препоръча прегледи на съпругата ми,може ли през това време да сме подали за фонда документи,
или чак след втори трети преглед при даден андролог ,тогава може да се кандидатства по този фонд.
Доколкото също така знам не всяка клиника работи с този фонд,така ограничавам клиниките,съответно и андролозите ,които биха помогнали за подобряване
на СГ.......
Извинете ме ,ще спра,а и ви досадих,мога да пиша цяла вечност,определено се разтроих,
благодаря ви предварително за всичко:)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в вт, 30 окт 2018, 15:10
 Здравей ! Спермограмата наистина не е добре ! Но на твое мято бих направила още една със сигурност , Защото понякога има грешки в лабораториите или жруги фактори причиняват такава спермограма ! Мм им 5 спермограми като едната е 50% втората 12% третата с 72 четвъртата с 7% . Така че определо още една спермограма ! Другото което е , Фонд може да намериш в Щерев и надежда ! там просто имат кабинет където седи жена и само с това се занимава , всичко ще ти разясни но преди да ходиш при нея трябва андролог да ти каже дали и как може да имате деца , защото там ще те попитам този въпрос и няма смисл да ходиш преди да знаеш каква процедура ви чака . Още нещо Кацоров е много добър в варикоцеле ! Но той прати мм на спермлграма където излезе че е перфектна а ние имаме 5 кои о не са ! И 2 аборта с отклонения . За това Как то и преди препоръчах да направиш спермограма в Генома! Независима лаборатория и с тези две да отиваш на андролог !
:
И така ,здравейте пак от мен Положението мога да опиша е просто.... трагично.
Жена ми с право 4 години ме врънка да отида и да си направя всякакви изследвания,преди 3 години както ви казах направих една СГ
и ехеее цар съм,няма ядове,е сега не с преклонена, а направо отрязана глава заявявам- Съжалявам,че не започнах да правя изследвания и всичко
необходимо навреме,дано вашите мъже да вземат поука! Жена ми не се занимава сега с репродуктивните ми проблеми,защото аз трябва да
направя тези неща,тя всичко си е изследвала(според нея),просто чака мъжа до нея да се натутка и да почне да прави нещо ,защото тя просто се умори.
И така в Малинов може да са от най-добрите СГ ,аз съм много разочарован от тях- ембриоложката е доста несериозна.
Пратиха ми СГ в понеделник  и тя ми каза да ида днес да ми разясни каквото трябва,отивам ,нея я няма,звъним с рецепционистката на телефона и,
не вдига,затваря,утре ще се пробвам пак,несериозна работа ,но не това е важно.Вие според мен ще ми дадете насоки повече от нея ,моля тези от вас,
които могат да ми дадат насоки откъде да започна ,да ми помогнат.Не ми хареса клиниката,но ето я и ужасно-фаталната СГ
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901351d.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901351d.jpg)
http://kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901381w.jpg (http://kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1540901381w.jpg)

1. Ужасно малко обем,както бях споменал от известно време насам определено си личи как количеството е малко.
Другият вторник съм на преглед при доктор Рафаел Мирчов във Вита,шеф на урология и Андрология,знам че ще ми кажете че не е тясно насочен
в андрологията и ендокринологията ,но ето започнах поне с това  и смятам дапродължавам докато имам сили да ходя по лекари.
2.Концентрацията гледам също е много лоша
3.Прогресивно подвижните гледам трябва да са над 32%,моите са само 11%,макар че при мотилитета как и да го смятам
11+3,97+7+14,7+74,22 не прави 100% ,а прави 109% ,което некак ми малко странно.
PR+NP  трябва да ми е над 40% ,а то отново е по-малко - 25%
И така дотук си викате ,еее не толко зле ,къде къде по-зле има ,аз ви казвам -това ми съсипа психиката тези два дена и в главата ми е
пълна каша
4 . морфологията мили мами - 0%,направо незнам .
Да разбирам че ембриоложката е хванала 200сперматозоида и от тях 100% са патологични,демек  няма нито един читав ,който да се опита да
оплоди яйцеклетката,да разбирам че ако се повиши количеството и качеството с добавки и операции ако се налагат и други манипулации,
може би да докарам до 1%,ужасно тъжно. Отделно отново ми е странно ,тя е хванала 200сперматозоида ,но гледам при базовата класификация
200 са с деформирани глави ,а 38 са с деформирана шийка,пак 119%,като цяло не по врат,а по две шии,защото все са си дефектни.
Заключението го виждате ,то съм събрал де що има от всички 13 теми спермиите и съм си го надиплил в мен,как,кога ,защо....

Въпросите са ми няколко,ще ги задам пък ясно е че не съм само аз по темитеда ме коментирате,започвам сега да чета и ще се
допитвам до вас и на ЛС,с някои от вас комуникирам вече(за което пак и пак благодаря).
 
1. С тази трагична морфология,да разбирам ли че изобщо аз нямам читав сперматозоид за оплождане,не говоря за инсеминация(това е немислимо),
не говоря и за инвитро,че даже и ИКСИ-то сигурно е трудно ,ми трябва да се прибягва сигурно до ИМСИ,това нещо морфологията не се оправя явно,
и да се покачи ,ще е  с процент два .Никой за година не видях да напише ,че е повишил морфологията с 10 % да речем.
Ще кажете имаме в раздела мама,която забременя с мъжки фактор и морфология 0%,да сигурно има и съдбата пръст в това ,това е сигурно 1 на 25000 жени.
Живи здрави ,разбира се ,но ако сме реалисти бих искал да чуя какво мислите истински с такава ужасна СГ.
2. След седмица както ви казах съм на преглед при Мирчов,оттам вече той ще ми каже да се лекувам ли ,да се провери или изключи варикоцелето,
ще има ли добавки и след време пак при него или ще ме насочи към по-тесен специалист(андролог или ендокринолог).
Въпросът ми е нали този андролог трябва да е задължително от репродуктивна клиника(Щерев,Малинов,адела,виена,вита,надежда и т.н.)
Гледам тук редовно се споменават няколко  имена като светила в андрологията в София(Кацаров,Калчев,Стаменов,Владимиров),със сигурност
проспускам поне 3 /4 имена .
Та значи след уролога,сигурно ще трябва да потърся андролог,съответно и неговата клиника,тук идва момента ,който коментирах с една от вас-
относно фонда за асистирана репродукция,там е моята страшна слабост-вероятната огромна бумащина ,с която трябва да се сблъскам.
Необходимо ли е да ходи човек там през ден  за щяло и нещяло,питам заради работа,сигурен съм че ще ме разберат като обясня(ще има стане
неприятно че не съм с 0% възможност за деца) за какво иде реч,но дали се ходи постоянно до клиниката за репродукция?
Къде мога да ида за този фонд да разгледам и да разбера как става ,в някоя от клиниките ли ми предлагат да ни минават през фонда,
аз със сигурност бих покрил изискванията за мъжки фактор,все пак нямам нищо читаво в мен.
Изобщо стъпките,по които трябва да мина със съпругата ми не са ми ама никак ясни,как да степенувам нещата,кое е първо и наложително,от нещата
които прочетох тук при вас изследвам че трябва да постъпа по следният начин: моля поправете ме.
Лоша СГ,Уролог,после Андролог(ще гледам да избера този андролог ,който работи в такава клиника ,която работи с фонда за асистирана репродукция)
,след прегледа и евентуално той каквото каже ,ми назначава първо СГ в неговата клиника ,после терапия,
дали оперативна,дали медикаментозна,дали каквато и да е ,почвам я .След около 3/4 месеца нонстоп блъскане с медикаменти,
отивам пак на СГ да видим как са показателите  и се решава вече според това продължаваме или пробваме ИКСИ/ИМСИ
А през тези няколко месеца ,може да се препоръча прегледи на съпругата ми,може ли през това време да сме подали за фонда документи,
или чак след втори трети преглед при даден андролог ,тогава може да се кандидатства по този фонд.
Доколкото също така знам не всяка клиника работи с този фонд,така ограничавам клиниките,съответно и андролозите ,които биха помогнали за подобряване
на СГ.......
Извинете ме ,ще спра,а и ви досадих,мога да пиша цяла вечност,определено се разтроих,
благодаря ви предварително за всичко:)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: bubastet в вт, 30 окт 2018, 15:26
Сега, първо д-р Рафаел Мирчов се води и андролог :), не само уролог.
След като те прегледа и чуеш неговото мнение отн. обема и състоянието като цяло ще видиш как ще продължиш нататък. Не се отчайвай, важното е, че започна отнякъде!!!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: oblacheee в вт, 30 окт 2018, 16:05
Jepeto, ако мога да те успокоя малко, понеже и ММ е с малко количество - хиповолемия, в Надежда ни обясниха, че когато е толкова малко количеството, и другите показатели излизат занижени. Както са те посъветвали, направи още поне една СГ на друго място. При нас най-добри резултати на не повече от 48 часа въздържание. Успех и вярвай, че винаги има начин!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в вт, 30 окт 2018, 17:05
че е лоша спермограмата,лоша е. ама не е баш фатално лоша. Има мъже, които имат азоспермия, т.е. имат 0 сперматозоиди в пробата, обаче успяват да им извадят чрез тесе и пак стават бащи. Първо трябва да се направи микробиология на еякулат, може от там да излезе проблемът. Трябва да се проверят и хормоните как са и да се изключе варикоцеле. Варикоцеле е толкова лека операция, че въобще да не го мислиш, ако ти го кажат. Т.е. докато си чакаш прегледа за лекар си направи микробилогия и хормони.
Калчев, Владимиров и Стаменов са репродуктивни гинеколози, не са андролози. Виж, Кацаров е и го препоръчвам много.
За фонда- трябват ти 2 спермограми с минимална разлика от 1 месец от различни клиники и АМХ на жена ти и само това. Никакви бумащини няма. Избираш си клиника, те изготвят всичките нужни декларации, попълваш за 10мин и отиваш до фонда и подаваш документите. Отне ни самото подаване точно 5мин. Никакви излишни формалности няма. Одобрението е след 3-4месеца. Но жената ти трябва да има АМХ>1, за да кандидатствате.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в вт, 30 окт 2018, 17:52
че е лоша спермограмата,лоша е. ама не е баш фатално лоша. Има мъже, които имат азоспермия, т.е. имат 0 сперматозоиди в пробата, обаче успяват да им извадят чрез тесе и пак стават бащи. Първо трябва да се направи микробиология на еякулат, може от там да излезе проблемът. Трябва да се проверят и хормоните как са и да се изключе варикоцеле. Варикоцеле е толкова лека операция, че въобще да не го мислиш, ако ти го кажат. Т.е. докато си чакаш прегледа за лекар си направи микробилогия и хормони.
Калчев, Владимиров и Стаменов са репродуктивни гинеколози, не са андролози. Виж, Кацаров е и го препоръчвам много.
За фонда- трябват ти 2 спермограми с минимална разлика от 1 месец от различни клиники и АМХ на жена ти и само това. Никакви бумащини няма. Избираш си клиника, те изготвят всичките нужни декларации, попълваш за 10мин и отиваш до фонда и подаваш документите. Отне ни самото подаване точно 5мин. Никакви излишни формалности няма. Одобрението е след 3-4месеца. Но жената ти трябва да има АМХ>1, за да кандидатствате.
Звучи уау,много благодаря за ценното съветче. А за микробиология цялата ли микробиология трябва да пусна и кои хормони да пусна ,кои точно да пусна да не ги надиплям всички ,или всички възможни трябва .
Ще направя и това ,да .Синтерзиран съвет,благодаря ти 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в вт, 30 окт 2018, 18:15
На ММ Кацаров му искаше: обикновена микробиология+микоплазми+уреаплазми+гарднерела+трихомониаза+хламидия. Имаше такъв пакет в Кандиларов. Даде ни брошура на Кандиларов и ни заобгради кое да пуснем. За микробиологията няма никакво изискване относно въздържание, както при СГ.
Хормони- LH, FSH,E2,Testosteron. Най-добре е с готови изследвания+микроб да отидеш на преглед, за да има докторът по-пълна картина. Защото може проблемът да е инфекция, която да трябва да се лекува с АБ, а не да ти изписва витамини за СГ. Стискам палци и не се отчайвайте. И при кръгла нула пак намират читави. Пък ти имаш 1 милион, може и да не стават много сега, ама ще стават в бъдеще :) Така че смело напред и търпение.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в вт, 30 окт 2018, 18:43
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в вт, 30 окт 2018, 19:27
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
И затова всички говорят за този SDI тест ,нали това е дефрагментацията на ДНК(може и да бъркам).
Микробиология преди два месеца правих просто по профилактични причини и бях чист ,сега пак ще правя но на еякулата разбира се ,освен и на урина.А онова с взимането от тестисите(TESE доколкото съм чел-пак може да не е вярно) ,ако се стига ,да се стига ,просто да става..... Благодаря ти


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: shanti в вт, 30 окт 2018, 21:24
Аз имам дете с 0 % морфология , ама от Турция, там обясниха, че генетичния материал с е носи от главата, така че са избрали с нормална глава и постигнахме успех. Тука не са много обнадеждени ембриолозите за нашия случай


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Kalina_2018 в ср, 31 окт 2018, 09:14
Момичета парацетамола влияе ли зле на качеството...питам не за СГ , ами тези дни са ми овулационни и нашият пие разни парацетамоли и нурофени от 2 дни,че лошо му било...и се чудех как се отразява


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в ср, 31 окт 2018, 09:51
По горе писахме че за СГ се изисква да не се пие никакво лекарство ! тук вече никой не може да гадае дали ще се снижи качеството ли не ! Пробвате , Или ще стене или не :)
Момичета парацетамола влияе ли зле на качеството...питам не за СГ , ами тези дни са ми овулационни и нашият пие разни парацетамоли и нурофени от 2 дни,че лошо му било...и се чудех как се отразява


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: HeraBG в чт, 01 ное 2018, 12:47
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в чт, 01 ное 2018, 14:27
 Това беше преди 2 години и не мога да ви кажа ! Но беше само антибиотик . За абортите вие правили ли сте си Имунология ? И иследване на абортивния материал ? Как то и ДнК фрагментацич на мъжа ?
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в нд, 04 ное 2018, 11:21
Здравейте, направихме още една спермограма за фонда. Бих искала да споделя резултатите с вас. За щастие, показателите са се подобрили -  концентрацията от 4 млн. Се е повишила на 14 млн
подвижността е станала 50%, от които бързи 43%, а беше общо 38%, от които само 13% бързи
Морфологията от 3% се е повишила на 5%
Не са перфектни, но все пак си е повишение. Във времето между двете спермограми(1месец и половина) мъжът ми е приемал бърканицата с мед, перга, пчелно млечице, допелхерц имуноактив и коензим Q10. В момента лекуваме гарднерела. Надяваме се след това резултатите да станат още по добри. 😊


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в нд, 04 ное 2018, 12:54
 Много добре :) Можели да кажете това за меда какво точно е приемал за да взема и на мъжа ми поне месец да пие и той :) освен 16 те буркана витамини
Здравейте, направихме още една спермограма за фонда. Бих искала да споделя резултатите с вас. За щастие, показателите са се подобрили -  концентрацията от 4 млн. Се е повишила на 14 млн
подвижността е станала 50%, от които бързи 43%, а беше общо 38%, от които само 13% бързи
Морфологията от 3% се е повишила на 5%
Не са перфектни, но все пак си е повишение. Във времето между двете спермограми(1месец и половина) мъжът ми е приемал бърканицата с мед, перга, пчелно млечице, допелхерц имуноактив и коензим Q10. В момента лекуваме гарднерела. Надяваме се след това резултатите да станат още по добри. 😊


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в нд, 04 ное 2018, 14:22
Разбира се, нали затова сме тук :blush: Редува няколко вида:
1. 1 буркан мед от магарешки бодил(посъветваха ме, че е подходящ за мъже с репродуктивни проблеми и затова взех такъв, но може всякакъв), в който се добавят 100 г пчелен прашец и 10 г пчелно млечице. Приема по 1 счупена лъжица сутрин;
2. Перга - като се препоръчва ако не е приемана досега да се започне с 2 3 зрънца. Може да се приема с мед или чиста;
Човекът, от който взех пчелните продукти ме посъветва да ги редуваме през ден, за да не се предозира.
От време на време хапва и от бърканицата с ядки.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в нд, 04 ное 2018, 14:31
А от къде да ги закупя тези неща ? Предполпгам в просто аптека ги няма ?
Разбира се, нали затова сме тук :blush: Редува няколко вида:
1. 1 буркан мед от магарешки бодил(посъветваха ме, че е подходящ за мъже с репродуктивни проблеми и затова взех такъв, но може всякакъв), в който се добавят 100 г пчелен прашец и 10 г пчелно млечице. Приема по 1 счупена лъжица сутрин;
2. Перга - като се препоръчва ако не е приемана досега да се започне с 2 3 зрънца. Може да се приема с мед или чиста;
Човекът, от който взех пчелните продукти ме посъветва да ги редуваме през ден, за да не се предозира.
От време на време хапва и от бърканицата с ядки.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Sophia07 в нд, 04 ное 2018, 15:19
Аз ги поръчах от производител на мед. Мога да споделя на лични. Виждала съм да ги продават по пазари и магазини за пчелни продукти.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: HeraBG в пн, 05 ное 2018, 08:38
Имонология съм правила само аз..не знам дали той трябва да прави..ако трябва ще направи, но Конова имоноложката нищо не му назначи. 
Изследвания на абортиралия материал не сме правили. Направихме си кариотип и на двамата.
ДНК фрагментация правихме  - излезна му много добра.. не си спомням колко точно бяха стойностите, но ни учуди много..предвид морфологията..
Една съфорумка, в друга тема, директно ми каза че с 0% чудо трябва да стане за да забременея..беше доста грубо, но ако това е истината  направо не знам.. ММ се шашна още повече, а аз продължавам да му повтарям, че ще се получат нещата. Вие какво мислите..дали го лъжа и наистина няма шанс да ни се получи?
Мислим този месец да поддаваме за фонда..само се надявам с 0% морфология да стане...
Това беше преди 2 години и не мога да ви кажа ! Но беше само антибиотик . За абортите вие правили ли сте си Имунология ? И иследване на абортивния материал ? Как то и ДнК фрагментацич на мъжа ?
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 05 ное 2018, 09:33
 Има бебета о 0%. Надежда винаги има . Не мисля ме ба него му трябва имунология на този етап ! по скоро при вас се получава незадържане и трябва да работите върху този приблем ! То реално за това се прави имунология на жената . Никога не се отчайвайте . Назначиха ли ви инвинтро ?
Имонология съм правила само аз..не знам дали той трябва да прави..ако трябва ще направи, но Конова имоноложката нищо не му назначи. 
Изследвания на абортиралия материал не сме правили. Направихме си кариотип и на двамата.
ДНК фрагментация правихме  - излезна му много добра.. не си спомням колко точно бяха стойностите, но ни учуди много..предвид морфологията..
Една съфорумка, в друга тема, директно ми каза че с 0% чудо трябва да стане за да забременея..беше доста грубо, но ако това е истината  направо не знам.. ММ се шашна още повече, а аз продължавам да му повтарям, че ще се получат нещата. Вие какво мислите..дали го лъжа и наистина няма шанс да ни се получи?
Мислим този месец да поддаваме за фонда..само се надявам с 0% морфология да стане...
Това беше преди 2 години и не мога да ви кажа ! Но беше само антибиотик . За абортите вие правили ли сте си Имунология ? И иследване на абортивния материал ? Как то и ДнК фрагментацич на мъжа ?
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: HeraBG в пн, 05 ное 2018, 11:20
Не, не са..някак не ни взимат много на сериозно..всеки репродуктивен специалист, при които съм била до момента ми казва няма да се плашиш..само на 25 си нам нищо, че мъжът ти е 33 и е с кола спермограма..все ще стане или 1 аборт..2ри път аборт   след 3ри правил изследвания. Аз ги направих още след втория, но нито едно от изследванията не показа какъвто и да било проблем..освен мъжкия фактор
Има бебета о 0%. Надежда винаги има . Не мисля ме ба него му трябва имунология на този етап ! по скоро при вас се получава незадържане и трябва да работите върху този приблем ! То реално за това се прави имунология на жената . Никога не се отчайвайте . Назначиха ли ви инвинтро ?
Имонология съм правила само аз..не знам дали той трябва да прави..ако трябва ще направи, но Конова имоноложката нищо не му назначи. 
Изследвания на абортиралия материал не сме правили. Направихме си кариотип и на двамата.
ДНК фрагментация правихме  - излезна му много добра.. не си спомням колко точно бяха стойностите, но ни учуди много..предвид морфологията..
Една съфорумка, в друга тема, директно ми каза че с 0% чудо трябва да стане за да забременея..беше доста грубо, но ако това е истината  направо не знам.. ММ се шашна още повече, а аз продължавам да му повтарям, че ще се получат нещата. Вие какво мислите..дали го лъжа и наистина няма шанс да ни се получи?
Мислим този месец да поддаваме за фонда..само се надявам с 0% морфология да стане...
Това беше преди 2 години и не мога да ви кажа ! Но беше само антибиотик . За абортите вие правили ли сте си Имунология ? И иследване на абортивния материал ? Как то и ДнК фрагментацич на мъжа ?
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Hope.89 в пн, 05 ное 2018, 16:52
Здравейте
Бях писала преди седмица за коментар на резултатите на ММ от последната му спермограма
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
Бяхме на консултация при д-р Рилчева в Плевен и тя му предписа Профертил и му каза да си пусне хормони и да се види с уролог, като преди това ни попита дали искаме да ни напише документ за инвитро (което аз не разбрах точно какво значи)  Въпроса ми е имали някой мнение за това лекарство и дали има смисъл мъжът ми да го пие три месеца или въобще да не чакаме и да преминаваме към други процедури. Извинява се предварително ако някъде има информация във форума за това лекарство. Просто малко се ошашках, а не ми се иска да губим повече време


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в пн, 05 ное 2018, 17:13
Hope,

Нека пие 2-3 месеца добавката. Може и да има ефект- при нас няма.
Няма да е загуба на време , защото цялата работа е бавна с инвитрото.

Подгответе си документи за Фонда, заповед от там се взима след 4-5 месеца. През това време си пиете добавките и правите контролна спермограма. :peace:
Като ви дадат заповед можете да стартирате инвитро в избраната клиника веднага или след още 1-2 месеца ако ви върнат за нещо - някаква микробиология ако не излезна чиста или друго..
То бързо не става - освен ако не си платите опита с ваши средства. :peace:
Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в пн, 05 ное 2018, 18:38
Здравейте
Бях писала преди седмица за коментар на резултатите на ММ от последната му спермограма
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
Бяхме на консултация при д-р Рилчева в Плевен и тя му предписа Профертил и му каза да си пусне хормони и да се види с уролог, като преди това ни попита дали искаме да ни напише документ за инвитро (което аз не разбрах точно какво значи)  Въпроса ми е имали някой мнение за това лекарство и дали има смисъл мъжът ми да го пие три месеца или въобще да не чакаме и да преминаваме към други процедури. Извинява се предварително ако някъде има информация във форума за това лекарство. Просто малко се ошашках, а не ми се иска да губим повече време
Тази хранителна добавка я пият много мъже. При всеки има различен ефект. Д-р Рилчева няма как да ви изготви документите, защото не се занимава с това нещо. В КИРМ Плевен се занимава Даниела Гонкова. Има и друго, че за да кандидатствате по фонда са ви необходими 2 спермограми от различни клиники с разстояние поне 1 месец, а за теб резултат от АМХ. Според мен е хубаво да пуснете и една микробиология, защото тя също може да покаже проблем. Д-р Рилчева не ви ли препоръча да направите и СДИ тест или ще правите след приема на Профертила?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 05 ное 2018, 19:49
 Значи и мен след 1 ви аборт в 5 ти месец ми казаха не се притеснявай случайност е ! Но след 2 ри казаха инвитро ! Та за това след 20 дена имаме час в Турция . Защото тука нещо на лотария ни карат
Не, не са..някак не ни взимат много на сериозно..всеки репродуктивен специалист, при които съм била до момента ми казва няма да се плашиш..само на 25 си нам нищо, че мъжът ти е 33 и е с кола спермограма..все ще стане или 1 аборт..2ри път аборт   след 3ри правил изследвания. Аз ги направих още след втория, но нито едно от изследванията не показа какъвто и да било проблем..освен мъжкия фактор
Има бебета о 0%. Надежда винаги има . Не мисля ме ба него му трябва имунология на този етап ! по скоро при вас се получава незадържане и трябва да работите върху този приблем ! То реално за това се прави имунология на жената . Никога не се отчайвайте . Назначиха ли ви инвинтро ?
Имонология съм правила само аз..не знам дали той трябва да прави..ако трябва ще направи, но Конова имоноложката нищо не му назначи. 
Изследвания на абортиралия материал не сме правили. Направихме си кариотип и на двамата.
ДНК фрагментация правихме  - излезна му много добра.. не си спомням колко точно бяха стойностите, но ни учуди много..предвид морфологията..
Една съфорумка, в друга тема, директно ми каза че с 0% чудо трябва да стане за да забременея..беше доста грубо, но ако това е истината  направо не знам.. ММ се шашна още повече, а аз продължавам да му повтарям, че ще се получат нещата. Вие какво мислите..дали го лъжа и наистина няма шанс да ни се получи?
Мислим този месец да поддаваме за фонда..само се надявам с 0% морфология да стане...
Това беше преди 2 години и не мога да ви кажа ! Но беше само антибиотик . За абортите вие правили ли сте си Имунология ? И иследване на абортивния материал ? Как то и ДнК фрагментацич на мъжа ?
На моя ММ също при микробиологията откриха ешерихия , и я лекуваха ! После всъщност забременях нормално ноооо беше с Даун ! Така че микробиологията е задължиьелна ! Как то се оказа при нас примерно проблема е в самото ДНК  на Сперматозоида ! И ни бяха казали че да именно морфологията най достоверно се прави няколко спермограми подред зада се види точноста :) Така че изобщо не се отчайвай ! Случва се понякога спермотозоидите да се увреждат по пътя им на вън ! Тогава взимат сперма от тестисите но до сега не се е споделяло по групите ! Поне пз не съм чувала :) Това е краен вариант според мен .
Здравейте, не съм писала.. но ви чета тайно. Имам два аборта, един в 6та и един в 9та седмица. Май при мен всичко е наред..така казват поне АГ-тата, но ММ е с кола спермограма -0% морфология. Това като предисловие...
Въпроса ми е вие с какво лекувате ешерихия - тъй като на ММ му откриха тази бактерия. Лекуваше се 10 дена с антибиотик мускулни и други медикаменти, но при контролата отново излезна.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Hope.89 в вт, 06 ное 2018, 09:08
Здравейте
Бях писала преди седмица за коментар на резултатите на ММ от последната му спермограма
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
Бяхме на консултация при д-р Рилчева в Плевен и тя му предписа Профертил и му каза да си пусне хормони и да се види с уролог, като преди това ни попита дали искаме да ни напише документ за инвитро (което аз не разбрах точно какво значи)  Въпроса ми е имали някой мнение за това лекарство и дали има смисъл мъжът ми да го пие три месеца или въобще да не чакаме и да преминаваме към други процедури. Извинява се предварително ако някъде има информация във форума за това лекарство. Просто малко се ошашках, а не ми се иска да губим повече време
Тази хранителна добавка я пият много мъже. При всеки има различен ефект. Д-р Рилчева няма как да ви изготви документите, защото не се занимава с това нещо. В КИРМ Плевен се занимава Даниела Гонкова. Има и друго, че за да кандидатствате по фонда са ви необходими 2 спермограми от различни клиники с разстояние поне 1 месец, а за теб резултат от АМХ. Според мен е хубаво да пуснете и една микробиология, защото тя също може да покаже проблем. Д-р Рилчева не ви ли препоръча да направите и СДИ тест или ще правите след приема на Профертила?

Здравейте
Правихме  ММ микробиология и излезе чиста. Д-р Рилчева препоръча на ММ да си направи изследване на хормони и да се види с уролог, но вече беше предписала това лекарство. По повод инвитрото изглежда аз не съм разбрала нещо, но тези дни отново ще се чуем с нея, за да изясним нещата, защото като цяло процедурата с подготвянето на документите не ми е ясна разбирам, че трябва да има две спермограми в рамките на месец но мислех че самата докторка пише нещо в следствие на резултата от изследването. Много благодаря за отговорите ще видим за напред как ще я караме :) :) 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: *solley* в вт, 06 ное 2018, 09:43
Докторката трябва да ви напише становище, че ви насочва за инвитро процедура. За фонда ти трябват становището, 2 спермограми в различни клиники с разлика поне месец и ти трябва да пуснеш Антимюлеров хормон (АМХ), който да е на 1.0.
С тези документи отивате в репродуктивна клиника, те ви дават още малко документи да попълните и ако не сте от София изпращате всичко с куриер до ЦАР. От там ви дават входящ номер и след 3-4 месеца получавате заповед.
Това е цялата процедура за кандидатстване с мъжки фактор.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в ср, 07 ное 2018, 21:38
Здравейте майчици,не съм ви забравил,надявам се и вие мен:))))
бях на преглед при уролог,нещо грандиозно няма.Имам смлени мако тестиси,но в реда на нещата,видя втора степен варикоцеле,но каза че преди да види изследванията които ми пусна нищо не иска да прави,каза че даже и да оперира варикоцелето,няма да  има кой знае какво подобрение,даже смята че ако има роблем,последният фактор ще е втора степен варикоцеле.Пусна ми да направя 4 хормона(testosteron,FSH,LH,Prolactin), да пусна МБ уреа и микоплазна ,както и на поредна капка еякулат -посявка антибиограма и трихономас вагиналис.Преди да се видят изследванията ,нищо не може да се говори.Готвя се петък и събота за изследвания и другия четвъртък съм на вторичен преглед и ще ви обобщя ситуацията и отново ще се надявам на помощ,някое друго полезно от вас мнение  и моля извинете ме ако и на лично ви притесня за някое въпросче.
Успехи на всички


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в ср, 07 ное 2018, 21:48
Jepeto, адекватно постъпва докторът, браво! А и вече има някакъв позитивизъм в поста! Успех и ни дръж в течение!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в ср, 07 ное 2018, 22:09
Ей точно днес си мислих какво ли стана с теб ! Чакаме подробности . Дано всичко да е оправимо лесно
Здравейте майчици,не съм ви забравил,надявам се и вие мен:))))
бях на преглед при уролог,нещо грандиозно няма.Имам смлени мако тестиси,но в реда на нещата,видя втора степен варикоцеле,но каза че преди да види изследванията които ми пусна нищо не иска да прави,каза че даже и да оперира варикоцелето,няма да  има кой знае какво подобрение,даже смята че ако има роблем,последният фактор ще е втора степен варикоцеле.Пусна ми да направя 4 хормона(testosteron,FSH,LH,Prolactin), да пусна МБ уреа и микоплазна ,както и на поредна капка еякулат -посявка антибиограма и трихономас вагиналис.Преди да се видят изследванията ,нищо не може да се говори.Готвя се петък и събота за изследвания и другия четвъртък съм на вторичен преглед и ще ви обобщя ситуацията и отново ще се надявам на помощ,някое друго полезно от вас мнение  и моля извинете ме ако и на лично ви притесня за някое въпросче.
Успехи на всички


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: GERBER в чт, 08 ное 2018, 06:52
Jepeto, само да знаеш, ако не са ти казали, че преди да ти вземат кръв за пролактин, трябва половин час да си седял в покои. Както и че всички хормони се изследват на гладно. Ако си от София, моята ендокриноложка препоръчва Цибалаб. Успех :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в чт, 08 ное 2018, 10:38
Да и аз правих моя пролактин там . и наистина е важно спокойствие  . не само да не си ходил но е напрежението влияело :) яшантава работа са тея хормони
Jepeto, само да знаеш, ако не са ти казали, че преди да ти вземат кръв за пролактин, трябва половин час да си седял в покои. Както и че всички хормони се изследват на гладно. Ако си от София, моята ендокриноложка препоръчва Цибалаб. Успех :)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в чт, 08 ное 2018, 12:18
Jepeto,

След всичките списъци с изследвания пак ще ти дадат добавки.

Ако ти е нисък тестостерона , няма как да се вдигне...

Аз бих обърнала внимание на варикоцелето , защото друго не се "поправя".
Иди и на второ мнение за варикоцелето.
Според мен точно то ти се влошава и си изгубил 2% морфология отпреди 3 год.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: mima666 в чт, 08 ное 2018, 17:18
Здравейте, моля за мнение за д-р Рилчева или д-р Блажева от КИРМ Плевен? Ще попитам и в самата група, но ми е много важно, ако има някоя дама, на която партньора и е посещавал тези лекарки, да се включи! Защото една от тях трябва да даде мнение, за да започна процедурата. При мен нещата вече са ок, благодарение на добавките, които ми препоръча Денис. Тя препоръча и за моя, но там ще разберем другия месец и ще пиша резултата.
Благодаря Ви, че Ви има и че отговаряте и споделяте!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в чт, 08 ное 2018, 18:41
Jepeto, само да знаеш, ако не са ти казали, че преди да ти вземат кръв за пролактин, трябва половин час да си седял в покои. Както и че всички хормони се изследват на гладно. Ако си от София, моята ендокриноложка препоръчва Цибалаб. Успех :)
Леле,верно ли ?
Аз си мислех утре да отида до токуда с колелото ,да оставя само урината ,да ми вземат кръв за хормоните и айде на работа.В събота да дам само еякулата и да чакам да видя как тестостерона ми е много надолу.
лошо с това спокойствие.Значи ако  покарам колело сутринта 30минути,ще объркам всички жлези и хормонално ще се сбъркам....
А и избрах да ида в Токуда,така ми препоръча лекаря ,защото само там посявката на еякулата  се прави веднага ,а не както нормалните лаборатории-ти им носиш пробите,те чакат да дойде някой да ги вземе и то всичко иде по дяволите.Поне така ми обясни уролога-да поясня ,че  не е от Токуда,а от Вита ,та не е обвързан с лабораторията,където ме праща,просто приятелски ми го препоръча и разясни.
НО явно да ,всеки си има виждания и препоръчва различни клиники и лаборатории,иди ги разбери.

Jepeto,

След всичките списъци с изследвания пак ще ти дадат добавки.

Ако ти е нисък тестостерона , няма как да се вдигне...

Аз бих обърнала внимание на варикоцелето , защото друго не се "поправя".
Иди и на второ мнение за варикоцелето.
Според мен точно то ти се влошава и си изгубил 2% морфология отпреди 3 год.

Оооо добавките са несъмнени,ще искат да ме наблъскат здраво,то като цял живот не съкм пипнал такива неща,на  ми сега .
А за тестостерона,не бих искал да се бода с инжекции ,ще объркам сигурно още повече ендокринната ми система. Ще коментирам сега в четвъртък с уролога по-цпециално варикоцелето,незнам колко степени  има ,че моето да е втора (дано да са 8 хехе),но може би си права за спада на тези грандиозни 2%. Излизат изследванията ,бумтим се с Менделеев и търся клиника+репродуктивен специалист .....
Благодаря ви пак ...... иначе щях да ида с колелото


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в чт, 08 ное 2018, 19:49
Това с токуда малко си го е измислил . и в щерев и в надежда и в генома правят веднага посявките ! В токуда са дигнали цените беснословно двойно ! Та провери преди това колко ще те одерат . ;)
Jepeto, само да знаеш, ако не са ти казали, че преди да ти вземат кръв за пролактин, трябва половин час да си седял в покои. Както и че всички хормони се изследват на гладно. Ако си от София, моята ендокриноложка препоръчва Цибалаб. Успех :)
Леле,верно ли ?
Аз си мислех утре да отида до токуда с колелото ,да оставя само урината ,да ми вземат кръв за хормоните и айде на работа.В събота да дам само еякулата и да чакам да видя как тестостерона ми е много надолу.
лошо с това спокойствие.Значи ако  покарам колело сутринта 30минути,ще объркам всички жлези и хормонално ще се сбъркам....
А и избрах да ида в Токуда,така ми препоръча лекаря ,защото само там посявката на еякулата  се прави веднага ,а не както нормалните лаборатории-ти им носиш пробите,те чакат да дойде някой да ги вземе и то всичко иде по дяволите.Поне така ми обясни уролога-да поясня ,че  не е от Токуда,а от Вита ,та не е обвързан с лабораторията,където ме праща,просто приятелски ми го препоръча и разясни.
НО явно да ,всеки си има виждания и препоръчва различни клиники и лаборатории,иди ги разбери.

Jepeto,

След всичките списъци с изследвания пак ще ти дадат добавки.

Ако ти е нисък тестостерона , няма как да се вдигне...

Аз бих обърнала внимание на варикоцелето , защото друго не се "поправя".
Иди и на второ мнение за варикоцелето.
Според мен точно то ти се влошава и си изгубил 2% морфология отпреди 3 год.

Оооо добавките са несъмнени,ще искат да ме наблъскат здраво,то като цял живот не съкм пипнал такива неща,на  ми сега .
А за тестостерона,не бих искал да се бода с инжекции ,ще объркам сигурно още повече ендокринната ми система. Ще коментирам сега в четвъртък с уролога по-цпециално варикоцелето,незнам колко степени  има ,че моето да е втора (дано да са 8 хехе),но може би си права за спада на тези грандиозни 2%. Излизат изследванията ,бумтим се с Менделеев и търся клиника+репродуктивен специалист .....
Благодаря ви пак ...... иначе щях да ида с колелото


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в чт, 08 ное 2018, 20:08
За пролактинът задължително 30мин покой преди даване на кръв. В някои лаборатории даже те слагат да лежиш, не само да седиш. Колело преди това е абсурд.
Не знам колко често караш колело, но си помисли дали да не спреш. Не трябва да има никакво притискане, затопляне там. Всички андролози казват задължително бельото да от широките боксерки, за да не няма затопляне, а камо ли колелото. Въобще трябва си някакви промени да се направят. Варикоцелето има 3 степени, ама 3та е толкова тежка, че според мен вените са видими. Въобще не я мисли тази операция. Съвсем лека интервенция е, особено ако се направи от достатъчно добър специалист.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в чт, 08 ное 2018, 21:51
За пролактинът задължително 30мин покой преди даване на кръв. В някои лаборатории даже те слагат да лежиш, не само да седиш. Колело преди това е абсурд.
Не знам колко често караш колело, но си помисли дали да не спреш. Не трябва да има никакво притискане, затопляне там. Всички андролози казват задължително бельото да от широките боксерки, за да не няма затопляне, а камо ли колелото. Въобще трябва си някакви промени да се направят. Варикоцелето има 3 степени, ама 3та е толкова тежка, че според мен вените са видими. Въобще не я мисли тази операция. Съвсем лека интервенция е, особено ако се направи от достатъчно добър специалист.
Така ще бъде ,ще бъда покоен...
Като честота на каране ,по 20-30 мин сутрин и вечер (пада се около 6 км на ден),не е нещо кой знае какво ,ще го вметна във въпросника към лекарите  да ги чуя и тях . За широките боксерки -да,явно ще сменяме бельото изцяло.Махнал съм отдавна слиповете,но явно и тия боксерки не са от широките:)
За операцията изобщо не се притеснявам,още повече не е ясно дали ще я има .Щом е рекъл сега че няма нужда,ще го чуя сега на вторичния и после ще отида естествено пак при друг,винаги по двама нали така:)
То аз относно специалистите за варикоцеле друг освен Кацаров не чувам.  При полжение ,че не е тежка операция,би трябвало и други лекари да са добри .Но да видим на първо време изследванията и оттам тръгваме смело ....


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Малага в пт, 09 ное 2018, 01:30
Тестостерон би могъл да бъде повишен с Трибулус (бабини зъби), магнезий, цинк, В6 (последните ги има в комбинация пид името zma), храна, силови упражнения и т.н. Аз лично пих магнезий, цинк и умерено защото съм жена бабини зъби и тестостерон влезе в средни граници от стойност под долната. Но за да е показателен, тестостерон се изследва заедно със SHBG.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милото в пт, 09 ное 2018, 11:33
Здравейте на всички. Много съм невежа в тази област и силно се надявам тук да намеря някои отговори и напътствия кан да продължим за на пред. На кратко на 30год имам син на 10г от предишен партньор. Сегашния ми партньор е на 27г. Правим опити за бебе от година и половина. През февруари бях бременна за кратко с два сака но в единия нямаше ембрион а в другия не се стигна до сърдечна дейност. Аз имам отстраняване на полип. Бях се задълбочиха в моите изследвания и мъжа беше ма заден план. Дойде и неговия ред направихме три спермограми първите  две в обикновени лаборатория а трета в Крим Плевен.Втората спермограма ни изкараха олигозооспермия   а последната   тератооспермия . Двете спермограми са правени през месец. Възможно ли е такова разминаване. Как първо се установява понижение на концентрацията на сперматозоидите 7,9 млн/мл,а сега морфология 0% която трябва да е повече от 4%. Пише сперматозоиди с аннормална морфология 100 %Чакаме резултат на SDI  тест. Просто сме в шах. Чета и чета и незнам. Как има разминавания сега подвижноста в последната спермограма е 20 млн в мл. Ясно е че ще продължим с консултацията си в Крим,но не мога да си обясня как във втората спермограма пише сперматозоиди с нормална морфология 43%,а сега 0%. Какъв е пътя от тук на сетне да съм подготвена че моя мъж се отчае напълно. Извинявам се за дългия пост и за некомпетентността  си но др месец ще сме в Крим предстои ми цветна снимка и тогава мъжът ми е на консултация. Благодаря ви и пак извинете за невежеството ми


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пт, 09 ное 2018, 12:13
Здравейте ! по горе съм писала че моя мъж има 5 спермограми и всичките 5 нямат нищо общо по морфология една с друга ! Такива неща се случват и не е нищо кой знае какво . Различни фактори има .  Мъжа ви трябва да посети андролог и да си направи разширена спермограма катп спази всчки условия ( 3-5 дена създържание , без алкохол и хапчета ) . Така ще може да видите повече детайли в иследването . Има и бебета от 0% морфология . Така че не е време да се отчайва на 27 години . понякога се случва да се притесни и по време на даване на материал просто да не уцелее нищо ! Както каза един познат лекар “ Ние мъжете сме по чувствителни от вас “ , Тъ има и варианти в които вадят спермотозоиди от торбичките . Не се шашкайте ведната . Направете разширена спермограма , микробилогия , Коже да е хванал някоя гъба . Проверете се за варикоцеле ! идете на андролог най напред
Здравейте на всички. Много съм невежа в тази област и силно се надявам тук да намеря някои отговори и напътствия кан да продължим за на пред. На кратко на 30год имам син на 10г от предишен партньор. Сегашния ми партньор е на 27г. Правим опити за бебе от година и половина. През февруари бях бременна за кратко с два сака но в единия нямаше ембрион а в другия не се стигна до сърдечна дейност. Аз имам отстраняване на полип. Бях се задълбочиха в моите изследвания и мъжа беше ма заден план. Дойде и неговия ред направихме три спермограми първите  две в обикновени лаборатория а трета в Крим Плевен.Втората спермограма ни изкараха олигозооспермия   а последната   тератооспермия . Двете спермограми са правени през месец. Възможно ли е такова разминаване. Как първо се установява понижение на концентрацията на сперматозоидите 7,9 млн/мл,а сега морфология 0% която трябва да е повече от 4%. Пише сперматозоиди с аннормална морфология 100 %Чакаме резултат на SDI  тест. Просто сме в шах. Чета и чета и незнам. Как има разминавания сега подвижноста в последната спермограма е 20 млн в мл. Ясно е че ще продължим с консултацията си в Крим,но не мога да си обясня как във втората спермограма пише сперматозоиди с нормална морфология 43%,а сега 0%. Какъв е пътя от тук на сетне да съм подготвена че моя мъж се отчае напълно. Извинявам се за дългия пост и за некомпетентността  си но др месец ще сме в Крим предстои ми цветна снимка и тогава мъжът ми е на консултация. Благодаря ви и пак извинете за невежеството ми


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пт, 09 ное 2018, 12:32
Спермограми правени в обикновена лаборатория директно отиват в коша. Въобще не ги взимайте под внимание, там обикновено показват доста добри резултати, а всъщност не е така. Спермограми само в репродуктивни клиники. Така че засега бройте че имате само 1 изследване. Изследвайте хормони, микробиология, консул с андролог. Това са стъпките.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милото в пт, 09 ное 2018, 12:41
Да определено ще направим друга след месец. Сега ще пуснем хормони и микробиология. Имаме изследвани при мен и мъжа ми хламидия( кръвен и PSR тест и при двамата отриц) микоплазми уреоплазми всичко е отриц пак в Кримизследвани. Сега те първа ще изследваме каквото е необходимо. Просто сме в шах 0%,вчера ни излязоха резултатите впрочем разширена в спермограмата. Според вас къде е най-добре в коя клиника може да пуснем друга спермограма,понеже сме от провинцията. Благодаря още веднъж за отговорите


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пт, 09 ное 2018, 12:55
Първо да се уточним къде за БГ е общирни понятие ! Освен това микробиология на еякулата се пуска , Тоет направо с още едната спермограма направо
Да определено ще направим друга след месец. Сега ще пуснем хормони и микробиология. Имаме изследвани при мен и мъжа ми хламидия( кръвен и PSR тест и при двамата отриц) микоплазми уреоплазми всичко е отриц пак в Кримизследвани. Сега те първа ще изследваме каквото е необходимо. Просто сме в шах 0%,вчера ни излязоха резултатите впрочем разширена в спермограмата. Според вас къде е най-добре в коя клиника може да пуснем друга спермограма,понеже сме от провинцията. Благодаря още веднъж за отговорите


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милото в пт, 09 ное 2018, 13:06
Ние сме от Сливен и няма значение за града в който ще пътуваме за втора спермограма. Искам съвет за клиника където е възможно най-достоверен резултата от спермограмата. А за микробиология и хормони ще направим през седмицата,просто вчера излязоха резултати. И извинявам се постоянно че имам въпроси. Какъв е този SDI тест ако може малко повече инфо....направихме и него ☺ 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в пт, 09 ное 2018, 13:26
SDI тестът е инструмент за измерване на клинично важните характеристики на спермалния хроматин. Резултатите от теста оценяват потенциала на сперматозоидите на даден мъж да „произведе” ембриони, които да са достатъчно „компетентни” да доведат до живо раждане. Степента на нарушения в генетичния материал на сперматозоидите се изразява числено като ДНК фрагментационен индекс (DFI). ДНК увреждане на сперматозоиди може да има при фертилни и при инфертилни мъже. Следователно, ДНК анализът на сперматозоидите може да разкрие скрити увреди при инфертилни мъже, класифицирани като необясним стерилитет, при нормални показатели от семенния анализ. Сперматозоидите на инфертилни мъже с нормална спермограма могат да имат увреждане на ДНК в степен, сравнима с тази на мъже с влошени показатели на спермограмата. Естествено, висок фрагментационен индекс при SDI анализ е по-вероятно да възникне при мъже с влошени спермални параметри. Резултатите от SDI теста са независими от показателите на спермограмата. С този метод може да се идентифицират пациенти от мъжки пол с нормални спермограми, за които възможността за постигане на жизнеспособна бременност по естествен път, е далеч по-малко вероятна без използване на IVF или ICSI процедури.
Относно КИРМ Плевен, мога да кажа, че всички специалисти са добри и дават адекватно решение на проблемите. Според мен като сте пускали СГ и СДИ тест, трябваше да пуснете и МБ и хормони едновременно.
 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в пт, 09 ное 2018, 13:30
Направете втората в Пловдив- в Селена или в Ню Лайф. И двете са достатъчно добри. 3-4 дни въздържание и да не е употребявано алкокохол и лекарства в близко време. SDI теста показва ДНК фрагментацията на сперматозоидите. Един външно добре изглеждащ и подвижен сперматозоид може да има увредено ДНК


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милото в пт, 09 ное 2018, 13:34
Благодаря ви за отговора. Д- р Рилчева беше болна за това не направихме всичко. Понеже аз съм при доц. Иванов предстои ни цветна снимка той ни насочи каза да направим  разширена спермограма и SDI  теста в Крим и на следващото ни посещение консултация с Рилчева и от резултати тя ще прецени какво лечение и какви допълнителни изследвания ще се правят.  


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пт, 09 ное 2018, 17:02
Аз лично само за софия мога да кажа . Щерев м Генома .


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в пт, 09 ное 2018, 19:27
Здравейте маменца,
прилагам снимка на резултатите от хормоните ми,нещо не им се връзват нещата.
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5Vhl/dxZYh.jpg)
Като излезнат и другите ,ще споделя и тях,но
с оглед на това че тестостерона е  в някаква норма,макар и малко да е занижен,не си обяснявам защо FSH нагоре,
както и че има малко завишение на LH. Да бях жена ,да се съмнявам за ИЯР или ПКЯ ,обаче незнам ,
Нали ако ФСХ е завишен при мъжете ,се сваля и производството на тестостерона,а пък уж е  наред .
Това говори за проблем с тестисите най-вероятно,какво мислите?
Доколкото четох ниското или високото FSH  не е пряка причина за проблеми с плодовитостта,както и че
при мъжете FSH контролира производството на сперматозоиди,което при мен видимо от СГ е намалено.
Явно има някакво неравновесие с тестисите. Явно ще трябва да се запасявам с тестостерон по някакъв начин .
Ще видим сега и урината,а в понеделник вероятно и МБ на еякулата +трихономата и после лекар и после разбира се :
тук:)))))))


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пт, 09 ное 2018, 22:21
Ей тука пише много ясно за хормоните . явно е че има нещо и според мен трябва да обърнеш внимание и на варикоцелето (//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/F8oy/VGu5T.png)
Здравейте маменца,
прилагам снимка на резултатите от хормоните ми,нещо не им се връзват нещата.
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5Vhl/dxZYh.jpg)
Като излезнат и другите ,ще споделя и тях,но
с оглед на това че тестостерона е  в някаква норма,макар и малко да е занижен,не си обяснявам защо FSH нагоре,
както и че има малко завишение на LH. Да бях жена ,да се съмнявам за ИЯР или ПКЯ ,обаче незнам ,
Нали ако ФСХ е завишен при мъжете ,се сваля и производството на тестостерона,а пък уж е  наред .
Това говори за проблем с тестисите най-вероятно,какво мислите?
Доколкото четох ниското или високото FSH  не е пряка причина за проблеми с плодовитостта,както и че
при мъжете FSH контролира производството на сперматозоиди,което при мен видимо от СГ е намалено.
Явно има някакво неравновесие с тестисите. Явно ще трябва да се запасявам с тестостерон по някакъв начин .
Ще видим сега и урината,а в понеделник вероятно и МБ на еякулата +трихономата и после лекар и после разбира се :
тук:)))))))


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Charlotte_85 в нд, 11 ное 2018, 13:48
За контролна СГ, мога да кажа само за София - "Надежда" или "Малинов", може и в новата клиника на Калчев - "Адела", но не препоръчвам "Щерев". Там не са добри в мъжкия фактор, а урологът им Бъчваров е под всякаква критика.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в нд, 11 ное 2018, 15:02
Не съм съгласна за Бъчваров и Щерев ! И доказано имам спермограми от там които са същите с лаборатория Генома ! И коренно различни от тези в Надежда
За контролна СГ, мога да кажа само за София - "Надежда" или "Малинов", може и в новата клиника на Калчев - "Адела", но не препоръчвам "Щерев". Там не са добри в мъжкия фактор, а урологът им Бъчваров е под всякаква критика.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в нд, 11 ное 2018, 17:01
Просветени дамички,моля за разяснение по един казус:
отбелязаното на снимка хормонче кое е за бога?
Всички други ги знам , но това "R" нямам идея .
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5Vhl/TNL4Z.jpg)
Това е бланка от "Надежда" преди първичен преглед.
п.с. само да вметна :микоплазма и уреаплазма са ми отрицателни ,остава да видя трихономас и посявката на еякулата и си оставам с проблема в тестисите,паралелно съм при няколко лекаря на консултации,към 4ти декември ще изкочи нещо надявам се :)
Ако знаете ,моля кажете ми кой е този R, ако не -ще да звъня там да питам


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в нд, 11 ное 2018, 18:05
Няма такова R. Трябват лх, фсх и естрадиол пуснати най-добре на 2ден, тъй като почти винаги стимулации се почват от 2ден.Ако жена ти не е пуснала амх, най-добре и той тогава


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в нд, 11 ное 2018, 18:16
Няма такова R. Трябват лх, фсх и естрадиол пуснати най-добре на 2ден, тъй като почти винаги стимулации се почват от 2ден.Ако жена ти не е пуснала амх, най-добре и той тогава
Сигурен съм че няма ,ама да питам,защото ми е странно това.
Да за АМХ и Инхибин Б знам че е добре да се пуснат ,но понеже това е само първичен преглед  явно затова не са го написали ,а и те нали е добре да се пуснат в определена фоликулна фаза и това вече би се назначило преди евентуален вторичен преглед и ще е необходимо за документи за фонда.
Понеже това ще ние  първичен,затова не са го написали ,защото няма как да знаят кога е овулацията,поне така мисля де...не съм сигурен :cold_sweat::cold_sweat::cold_sweat:


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в нд, 11 ное 2018, 19:09
Амх може да се пусне по всяко време на цикъла. Някои,вкл и аз, смятаме че най-добре да се пусне в началото, тъй като той се синтезира от гранулозните клетки на антралните фоликули, а те са най-много именно в първите дни. При кой лекар имате първичен час в Надежда? Аз съм свикнала да ходя с готови изследвания на лекар и да се коментират повече неща, а не да чакам те да ми кажат да изследвам неща,които е ясно,че трябва да бъдат пуснати. А и той е определящ дали ще можете да кандидаствате за фонда или не


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в нд, 11 ное 2018, 19:18
Амх може да се пусне по всяко време на цикъла. Някои,вкл и аз, смятаме че най-добре да се пусне в началото, тъй като той се синтезира от гранулозните клетки на антралните фоликули, а те са най-много именно в първите дни. При кой лекар имате първичен час в Надежда? Аз съм свикнала да ходя с готови изследвания на лекар и да се коментират повече неща, а не да чакам те да ми кажат да изследвам неща,които е ясно,че трябва да бъдат пуснати. А и той е определящ дали ще можете да кандидаствате за фонда или не
Тя при Персенска,аз в урологичната клиника и оттам ще ме насочат към който е свободен,боря се за Макки,
иначе да ,права си ,те със сигурност ще го изискват ,но след като сега не са го написали се чудя дали отсега да вадим 160лв за АМХ и Инхибин-а...,то и тази смотана вирусология,тя сигурно е по 50лв на човек ама .... айде ,тръгнал съм по пътя.
Странно че ми пишеше за СГ че преди нея ще ме тестват за СПин ,васерман и др. ,дали това се води самата вирусология или отделно е тя,защото ако е така мога да нарпавя двете в един ден .
Защото за мен както виждаш само 2 неща има ,а жена ми -нея ще я разметат повече..
ден за хормони в МЦ,ден за хормони без кървене,и ден за ИР -3кратен профил,за което исках и да питам де-та аако си запозната -това е сутрин в 8 взимане на кръв за захар,след това се дава глюкозата и после една кръв след 60мин и една след 120 мин ,нали това е ,не е нужно цял ден да отнеме това ИР:)


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: oblacheee в нд, 11 ное 2018, 19:46
На мен Персенска въобще не ми искаше АМХ. Аз го направих заради фонда. Док се ориентира по антралните и фсх. За д-р Макки свободно може да се запише час, включително онлайн. Вирусология няма защо да правите за първичния преглед, тя се иска при процедура /инсе или ин витро/, важи 3 месеца и в Надежда струваше май 160 лева за двамата. Предпилагам док ще назначи на партньорката цветна снимка, която се прави в първите чисти дни. Успех! В добри ръце сте...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в нд, 11 ное 2018, 21:22
Няма смисъл от инхибин б. И аз съм го пускала, но никой не ми го погледна. Те и амх не искат, защото за репродук.аг се интересуват от броя антрални фоликула. Така че моят съвет е само амх и полови хормони. Вирусология ви трябва само, ако имате пункция и съответно оплождане и за двамата, важи 3 месеца, а може да минат тези месеци, докато стигнете до там, така че не я првете все още. Те ще ви кажат кога. Вирусологията е 80лв/ човек в Надежда, което е много. аз последно в правих с ваучер от един сайт офертомат за лаборатория Ноневи-беше около 30лв, което си е солидна разлика, Трябва ви само подпис и печат на лабораторията и без проблем я приемат в Надежда. Вирусологията е спин+хепатит С, Б и васерман
Обременяването с глюкоза си е тегаво. Правилото е следното, спираш храната 12ч преди изследването. Т.е ако даваш първа кръв на гладно в 8ч сутринта, трябва да спреш храната в 8ч на предната вечер. Изследвате задължително и захар и инсулин. След като изпиеш разтвора сядаш на диванчето до лабараторията и не се движиш 2ч, защото при движение клетките по-бързо усвояват инсулина, а идеята на изследването е да се види в покой как е. Единственото движение е само да влезеш на 60мин и после на 120мин. Никаква храна и вода през тези 2ч. Щом сте при Персенска сте в много добри ръце, за Макки часове се записват без проблем. Може даже и през приложението на клиниката, просто си го изтеглете и инсталирате


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в нд, 11 ное 2018, 22:10
Така Антимюлеров хормон правих преди 2 седмици в Цибалаб и струваше около 20-30 лева , а Имунологията далеч не е 50 а 350 лв в надежда


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в пн, 12 ное 2018, 05:35
Така Антимюлеров хормон правих преди 2 седмици в Цибалаб и струваше около 20-30 лева , а Имунологията далеч не е 50 а 350 лв в надежда
Коя имунология имаш впредвид че е 350лв ,всички тези хормони ,дето жената трябва да ги пуска ли .
Гледам че всеки Хормон   е по 16лв,което ми прави 130лв,Витамин Б го слагам 40,Инсулиновата да я сложа 70,дано не излезе повече по 250лв егати. За разширената спермограма са се поуляли(150лв) ама като ги искат тези неща за първичен,просто трябва даги спазя,иначе почват да гледат тъпо,да се цупят,да мрънкат,чувстваш се някак неловко и се чудиш как ще те гледат в кабинета. Тъжно...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: geizer в пн, 12 ное 2018, 09:30
Изследванията наистина са скъпи, но  без тях няма как да се открие къде има или няма проблем.
Имунологичните изследвания са за наличието на антитела срещу евентуална бременност. Тях ги нямате във списъка. Възможно е ако преценят да ви ги поискат на по-късен етап. Обикновено ги препоръчват когато има 2-3 поредни спонтанни аборта и съмнение че организма отхвърля бременността или при неизяснен стерилитет.
Ако имате възможност е добре да проверите и вит.Д, тъй като дефицита му оказва влияние върху репродуктивната система.
За вирусологията кой ви каза? Това са изследванията за хепатит, спин и т.н. Тях ги искат когато ще се прави инвитро или инсе. Според мен е рано да ги правите от сега, тъй като всяко изследване си има някаква давност.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 12 ное 2018, 10:25
Точно така Имунологията обикновенно се изисква рри аборти ! На мен не са ми я искали защото не са спонтанни абортите ! Класическите хормони ги правя в Цибалаб там даже си имат пакети за по ниска цена виж им пакетитн . Просто не ми се е налагало за сега да правя по различно от класически хормони +АМХ  но знам че имат пакети ! Спермограмата 150 лв е ефтино даже ! Разширената струва 200-250 на повечето места .


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Maya Bee в пн, 12 ное 2018, 11:55
Anjelina,

Не е вярно, че разширената "на повечето" места е 250 лева.

Има разширена СГ с морфология ( защото има и проста без нея) и отделно СДИ тест - с него може да стигне 200 лева. Само той 120-140 лв. Той не е задължителен.

Джепето,
Ако си избрал Надежда , по-добре там всичко пускай. Да не кажат - ама това не е от нашата лаборатория .

АМХ пуснете също.
Засега вирусологии не ви трябват , но ако ги искат... той е една торба с пари за изследвания само.
Ти си питай по твоя въпрос с варикоцелето. Там има какво да се направи.
Все пак при теб е от огромно значение да се сдобиеш с някаква морфология , ако ще и 1%, защото си с Нула.

Тези споменавания , как има забременели с Нула са верни, но ти имаш 100% с увредена глава плувци - а тя носи генетичния материал. Затова е разбито по дефекти в СГ.
Тоест ако някой има плувец с правилна глава , но без опашка , ще го ползват него за оплождане - има шанс.

Но ако главата е увредена, няма да го ползват. Така , че и между 2 нули има разлика.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 12 ное 2018, 13:21
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/F8oy/0HiQL.png) Не смятам да споря с вас имаме 5 спермограми , Надежда , Щерев и Геника ! 200-250 лв ! Кто само едната ни е в ДнК Фрагментация и беше 250 лв ! Има и приятели правили спермограми но 150 лева не е със сигурнот ! Прикачвам и снимка от Щерев ! Как то и в СБАЛАГРМ «СОфия » Цената По ефтина но там така лъжат че няма на къде ! Нормална разширена спермограма без никакви екстри е 200 лева +- 10-50 лв !  
Anjelina,

Не е вярно, че разширената "на повечето" места е 250 лева.

Има разширена СГ с морфология ( защото има и проста без нея) и отделно СДИ тест - с него може да стигне 200 лева. Само той 120-140 лв. Той не е задължителен.

Джепето,
Ако си избрал Надежда , по-добре там всичко пускай. Да не кажат - ама това не е от нашата лаборатория .

АМХ пуснете също.
Засега вирусологии не ви трябват , но ако ги искат... той е една торба с пари за изследвания само.
Ти си питай по твоя въпрос с варикоцелето. Там има какво да се направи.
Все пак при теб е от огромно значение да се сдобиеш с някаква морфология , ако ще и 1%, защото си с Нула.

Тези споменавания , как има забременели с Нула са верни, но ти имаш 100% с увредена глава плувци - а тя носи генетичния материал. Затова е разбито по дефекти в СГ.
Тоест ако някой има плувец с правилна глава , но без опашка , ще го ползват него за оплождане - има шанс.

Но ако главата е увредена, няма да го ползват. Така , че и между 2 нули има разлика.Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в пн, 12 ное 2018, 13:51
Много странно-ние от 5 години сме по клиниките, но повече от 120 лв. за разширена СГ не сме давали. НИКОГА до сега не сме плащали такива цени. Направих си труда да проверя и на други места-повече от 120 лв. няма обявена цена за СГ и то разширена. Вие може и друго да сте плащали и за това да са ви искали повече пари. Справка-СБАЛАГРМ 'София"-55 лв., Ин витро Център Димитров-60лв., КИРМ Плевен-80 лв., Ин витро клиника Ню Лайф-80лв., Селена-100лв., Ин витро център Тракия-85лв, клиника Адела-120лв. В момента нямам възможност да погледна колко беше в Надежда, но със сигурност не е било 200лв.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Хопчи в пн, 12 ное 2018, 14:18
Разширена спермограма “Селена” м. Септември 2017г. - 110лв.
Разширена спермограма “Ню лайф” м. Януари 2018г. - 120лв.
Не знам къде ги пише тия цени дето ги гледаш...


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в пн, 12 ное 2018, 14:24
Декември 2017г. в Ню Лайф -80лв. и то компютърно асистирана спермограма CASA. В Селена беше 100лв., но не мога да се сетя дали беше с преживяемост 24ч. или само по Крюгер.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Хопчи в пн, 12 ное 2018, 14:34
От януари 2018г. цените в Ню лайф са по-високи, като цената включва и преглед от уролог (ако желаете).


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: anichka_21 в пн, 12 ное 2018, 14:39
Прегледа при д-р Гаджева не беше задължителен. Преди беше 120 лв. и задължително консултация с д-р Даскалова, но ако попиташ и кажеш, че ти трябва само СГ, не те карат за консултация.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Хопчи в пн, 12 ное 2018, 16:13
На нас ни казаха, че  цената е 120лв. с преглед, без преглед пак толкова.
Аз искам да питам има някой ходил при д-р Даскалова?


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Милото в пн, 12 ное 2018, 20:41
Здравейте отново имам въпрос дано някои от вас ми отговори. Както казах правехме спермограма в Крим, морфологията ни е лоша. Сега ви давам точно параметрите на спермограмата и   SDI  теста ни е готов. Ето и спермограмата:
Обем-2мл
ph-8.3 (7.2-8)
Цвят-слонова кост
Вискозитет-нормален
Наличие на аглутинати- не
Наличие на агрегати-не
Епитителни клетки-0
Наличие на детрит-не
Незрели клетки-0.207
Левкожити-0.1
Брой сперматозоиди в мл-20.65млн/мл
Общ брой сперм-41.3млн еякулат
Бързо прогресивно подвижни(А)-1% <25%
Бавно прогресивно подвижни(В)-67%
Трептящи(С)-6%
Неподвижни(Д)-26%
Прогресивно подвижни(А+В)- 68%  >32%
Брой прогресивно подвижни (А+В)-14.04мл
Сперматозоиди с нормална морф-0% <=4%
Сперматозоиди с абнормална морф-100%
Сперматозоиди с главични дефект-100%
Сперматозоиди с дефект в средна/шийна част-10%
Сперматозоиди с опашни дефекти-16%
 TZI 1.26  N<1.6
Днес излезе ДНК тест за фрегментация ето го и него:
ДНК фрагмент.индекс(%DFI) -14.1  N<15
ДНК с висока оцветителна способност(%aHDS)-6.5%
ДНК с висок фрагментационен индекс-7.12%
Заключение-висок оплодителен потенциал
Въпроса ми е при морфология 0% 100%дефектни сперматозоиди как ДНК теста е хубав. Не мога да си го обесня моля ако знае да ми го разясни. 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Angelina 91 в пн, 12 ное 2018, 21:41
Вида на сперматозоида няма нищо общо в неговото ДнК. Иначе за цените съм прикачила снимка от Щерев ! В Надежда са ни взимали 200 лв началото на годината . А в Геника 250 ( Но там имаше ДнК фрагментация ) Така че сигурно обикновенна разширена ще е по ефтина . Това са известните клиники в София ! А Плевен и Пловдив не сме ходили на спермограми. Правили сме и в СБАЛАГРМ и беше тогава някаква акция за бесплатно ! И естественно че резултата беше 100% всичко хубаво ! Измислица на макс ! 
Здравейте отново имам въпрос дано някои от вас ми отговори. Както казах правехме спермограма в Крим, морфологията ни е лоша. Сега ви давам точно параметрите на спермограмата и   SDI  теста ни е готов. Ето и спермограмата:
Обем-2мл
ph-8.3 (7.2-8)
Цвят-слонова кост
Вискозитет-нормален
Наличие на аглутинати- не
Наличие на агрегати-не
Епитителни клетки-0
Наличие на детрит-не
Незрели клетки-0.207
Левкожити-0.1
Брой сперматозоиди в мл-20.65млн/мл
Общ брой сперм-41.3млн еякулат
Бързо прогресивно подвижни(А)-1% <25%
Бавно прогресивно подвижни(В)-67%
Трептящи(С)-6%
Неподвижни(Д)-26%
Прогресивно подвижни(А+В)- 68%  >32%
Брой прогресивно подвижни (А+В)-14.04мл
Сперматозоиди с нормална морф-0% <=4%
Сперматозоиди с абнормална морф-100%
Сперматозоиди с главични дефект-100%
Сперматозоиди с дефект в средна/шийна част-10%
Сперматозоиди с опашни дефекти-16%
 TZI 1.26  N<1.6
Днес излезе ДНК тест за фрегментация ето го и него:
ДНК фрагмент.индекс(%DFI) -14.1  N<15
ДНК с висока оцветителна способност(%aHDS)-6.5%
ДНК с висок фрагментационен индекс-7.12%
Заключение-висок оплодителен потенциал
Въпроса ми е при морфология 0% 100%дефектни сперматозоиди как ДНК теста е хубав. Не мога да си го обесня моля ако знае да ми го разясни.  Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Gabriele82 в вт, 13 ное 2018, 14:12
Мисля, че отдавна го бях казала, но нищо не пречи една спермограма да се повтори. Щом не сте доволни от една клиника отивате в друга. Аз естествено бих препоръчала Свети Лазар, защото там правиха на мъжа ми.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: Jepeto в вт, 13 ное 2018, 17:56
Мадами,моля за разчитане  и на последните ми засега изследвания ,всичко ви изчетох и ще изпълня каквото заръчахте ,но тук ме притеснява нещо:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5Vhl/kBTvt.jpg)
това ,че пише навсякъде "S",демек чувсвителен добре ли е и
като гледам пише находка:ешехирия коли,значи ли че я имам или не ?
За последно жена ми я нямаше .....
С още едно огромно БЛАГОДАРЯ 


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: gingerche в вт, 13 ное 2018, 18:02
Момичета, искам съвет от Вас - на мъжа ми му предписаха лечение с Прегнил, който не знам как ще намерим, ама това е един друг въпрос.
Като цяло проблемът е, че тестисите не произвеждат сперматозоиди, а след всички изследвания, които минахме и биопсия на единия тестис, се оказва, че само тестостерона е в ниски нива.
Та, какво да очакваме от лечението с Прегнил?
Има ли изобщо смисъл да се надяваме, има ли възможност жлезата да започне да работи отново.
Много съм отчаяна, моля ако някой има малко повече информация, да сподели :(
Не знам накъде да тръгнем вече.
Той си ходи при андролог-ендокринолог, ама не знам дали не трябва да се обърнем към инвитро клиника.


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: liubitu в ср, 14 ное 2018, 11:26
Ние бяхме на лечение с прегнил 3 месеца. С голям зор го намерих, впрегнах всичките си познати и накрая се оказа че има в аптека в Бургас. В Гърция нямаше, в Турция човекът ми не беше сериозен, в Сърбия май има... До колкото аз успях да разбера, прегнила действа на хормоните и стимулира производството на тестостерон. Лечението е около 3 месеца, защото за толкова време се образуват новите плувци. Мъжът ми леко напълня от него, но много леко и му се появиха пъпки по гърба. Сега след 6 месеца всичко е по старо му. Не знам с точност каква беше промяната, защото не направихме контрола, а директно пристъпихме към имси + макс. Резултатът беше 11 ембриона, 6 с отлично качество.

Хориомон е заместител на прегнил, но е по-скъп. Прегнил задължително се съхранява в хладилник, така че ако го намерите някъде далеч, помислете за пренасянето, не е добре да замръзва или да се стопля. При нас схемата беше всяка седмица. Ако биеш в неделя например, другата седмица трябва да биеш с отклонение макс 1 ден - събота, неделя или понеделник.

Казват, че е по-добре да се бие прегнил, а не чист тестостерон, защото ако се избере второто, след курса нещата са добре, но после собствения тестостерон рязко пада и може да стане много по-зле!

Дано съм била полезна и успех!


Титла: Re: МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13
Публикувано от: ive23 в ср, 14 ное 2018, 12:33
Jepeto, имаш ешерихия коли и то значително. Вдясно са ти посочени към какви лекарства си резистентен и към кои ще реагираш, така че имаш богат избор. Питайте за жена ти дали и тя да пие профилактично. Хубаво е да се откриват някакви причини и да се отстраняват. Защото понякога няма отклонения в мб/хормони и все пак са зле нещата. Пиши после какво ти е казал лекаря


1