BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: ania в вт, 04 юли 2006, 07:37Титла: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: ania в вт, 04 юли 2006, 07:37
Мами, надявам се повече от вас да прочетат темата и да могат да ми помогнат, страшно съм притеснена!
Мари от 1ч. започна да повръща, естествено веднага я заведохме в спешното на педиатричната болница тук. Казаха, че не е вирус, а от претопляне (тук е мн. горещо напоследък), да й даваме на глътки една рехидратиратираща течност и кърма в по-малки количества, дори и да повърне после. Обаче до тая сутрин тя имаше непрекъснато позиви за повръщане, накрая дори нямаше какво да повръща и не поиска нищичко. В 6ч. си поиска и я накърмих, на всеки две мин. си дърпах гърдата, но тя плачкаше за още, е, не е яла чак толкова, но ме  е страх да не повърне пак. Мами, моля ви, кажете ми как процедирате с кърменето, когато децата повръщат...страшно съм притеснена., никога не съм си виждала детето така :cry:
А си мисля, че все пак може и да е вирус, но няма Т, нито диария.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: kroche в вт, 04 юли 2006, 07:59
Аня, Сава повръщаше много преди, но той обича да пие вода от самото начало, така че като ми повъщаше много му давах вода с малко захар, като изчаквах 15-ина минути след кърменето. Така както описваш ми прилича на вирус. И все пак си мисля, че по-добре да продължаваш да й даваш да цока на почивки, хем няма да се дразни от количеството коремчето, хем няма да е празно.  :peace: да се оправите по-бързо


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: hedra в вт, 04 юли 2006, 08:25
Представям си колко си притеснена - на мен баткото така ми е изкарвал акъла с повръщане, хем като голям, че не искам да си спомням :(
Ако те е страх какво количество мляко ще поеме и да не повръща пак, можеш просто да се изцеждаш и да й даваш почти празна гърда, така ще хапва само по мъничко и няма струята да е силна, така че се намалява вероятността да повърне.
Бързо да минава :pray:


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: мартеа в вт, 04 юли 2006, 09:21
Сигурно ти е много притеснено...
Да си въвеждала нова храна в близките 24-36 часа? Ти да си хапвала някой алерген - ягоди например?
Теа повръщаше ужасно много в началото, впоследствие се оказа, че има АБКМ и това е бил един от симптомите. Затова като чуя за повръщане, първо това ми хрумва.
Дано бързо се оправяте! В случая много важно е детето да не се обезводни, затова кърменето е необходимо, трябв анякак си да регулираш количеството, наистина.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: sladka hapka в вт, 04 юли 2006, 10:07
Дано вече всичко при вас да е наред, съжалявам, че чак сега виждам темата.

При нас най-добър ефект в такива състояния дават хомеопатичните свещички Вомитус хийл - надявам се, че ги има и във Франция. (vomitusheel). Ако ги намериш, вземи си да имаш в аптечката - налагало ми се е два пъти да ги ползвам - ефектът е много бърз.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: surfline в вт, 04 юли 2006, 10:21
Спокойно жена, първо не се zнае дали пак ще повърне, а и ако стане не е толкова страшно_няма да се обеzводни zа ден, два...при нас даването на кърма с лъжичка и действа много добре в такива случаи, също и едни хомеопатични капки, които ги бъркат в аптеката_предполагам, че като попиташ и при вас трябва да имат нещо подобно(капки, свещички, глобули или в някаква друга форма)...мокри детенце по_честичко по лактите и прасците и да спирате да връщате поръчките :hug:.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: Бу в вт, 04 юли 2006, 10:23
Подкрепям Хапката за Вомитус Хийл (или друго подобно хомеопатично, питай лекар преди да дадеш).
Но - избягвай да кърмиш и да даваш каквото и да е (освен рехидратиращата течност) поне 1-2 часа след повръщането, като течността по малко - с лъжичка. Това е начинът да се успокои раздразненият стомах. Като започне да задържа течности - начесто и по малко давай кърма, като пак не забравяш рехидратиращото лекарство.
Когато спи - подлагай възглавници, ако не можеш да повдигнеш целия матрак, поне 30 градуса наклон да има.
Следи да не се обезводни - гледай тургора на кожата.
Не я храни! Колкото и да й се иска... Всякакви храни допълнително дразнят раздразнената вече от повръщане лигавица на стомаха и предизвикват нови позиви за повръщане, увеличават се киселините. Никакви пюрета, детски или възрастни храни; без сокове и плодове. От педиатърката знам, че в такива случаи са позволени солети (обикновени) и сухари - нещо, което да обира стомашните сокове, но да не дразни стомаха с подправки, мазнини, плодов или зеленчуков пулп.
При най-малкото съмнение я заведи пак на лекар. Пиши как сте и успех!


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: ania в вт, 04 юли 2006, 11:36
Благодаря на всички за отговорите!
Мари не е повръщала от 5ч. сутринта, но какво беше преди това, не искам и да си спомням... Давам й разтвора за рехидратация и я кърмя на често, но по малко.
Тук, за съжаление ги няма тези свещички, аптекарката беше звъняла в Боарон да ги пита. Ще питам за нещо друго хомеопатично.
Притеснявам се, ако наистина е от претопляне, защото днес ще е страшно топло. Не съм давала нова храна, а и вчера тя беше в страхотна форма, Т няма...Дано вече й минава, защото съм много наплашена, 4 часа почти непрекъснато повръщане много ми дойдоха. Ще ви държа в течение.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: surfline в вт, 04 юли 2006, 11:43
Ако се притесняваш от топлото_пълниш ваната с малко хладка вода и се бухате с беба вътре да пляскате :hug:...тук има глобулки против повръщане_нокс вомика или вокс номика бяха newsm78...със сигурност и при вас трябва да има нещо подобно...хайде успех и стискаме палци всичко да е ОК.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: sladka hapka в вт, 04 юли 2006, 11:54
Ania, свещичките са английски на фирмата производител Heel. В Боарон може да има някакъв подобен продукт, но аз не съм ползвала.

Радвам се, че вече си по-спокойна.


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: ania в чт, 06 юли 2006, 19:00
Мари вече е по-добре, оказа се гастроентерит, но бързо се възстанови. Притиснявам се обаче, че все още няма много апетит и продължава да набляга на кърмата, дори любими неща почти не иска да яде. Дали е нормално или пак да звъня в спешното да ги питам?


Титла: Re: Повръщане (на детето) и кърмене, спешно
Публикувано от: sladka hapka в чт, 06 юли 2006, 20:23
Нормално е. Стомашната и чревната лигавици все още не са възстановени, затова организмът сам проявява предпочитания към лесноусвояемата и лесносмилаемата храна - кърмата. Въоръжи се с търпение, защото може да продължи няколко седмици, преди малката да си върне стария апетит.


1