BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: Dimitrova_V в пн, 20 дек 2004, 12:08Титла: Големината на корема
Публикувано от: Dimitrova_V в пн, 20 дек 2004, 12:08
Здравейте майчета,
знае ли някой колко трябва, в сантиментри, да е големината на корема? Започвам 25-та седмица, а наблюдаващата ме лекарка втори месец е в болничен.  Същевременно, в частния кабинет като отида, там не ми мерят корема, а гледат бебункото на ехограф. И това, което ме изуми беше че първия път като му измери главичката ми каза, че е в 20-тата седм., а втория път - уж по-внимателно - в 24-тата, а аз бях в 23-тата??? Като му измери коремната стена, пък се оказа, че тя е за бебе в 24-тата седмица. Много съмнително ми се стори и си мисля имам ли повод да се притеснявам? Или просто бебето расте голямо, защото майка му много лапа?


Титла: Големината на корема
Публикувано от: sunny_zt в пн, 20 дек 2004, 12:14
Големината на корема се е мерила едно време, когато не е имало ехограф.
Останало е като практика, но щом има ехограф - не виждам никакъв смисъл.
За седмиците се съди предимно по големината на главата.
Нормално е да има отклонение от 2 седмици, пък и както виждаш зависи от ръката на лекаря.
При по-едрите жени коремчето се закръгля малко по-късно, при жените с по-фина структура щръква по-бързо. Но това не е гаранция за големината на бебето.
И на мен ми казват разни непросветени - сигурно ще ти е едро бебето!, пък то си е напълно нормално за седмиците.


Титла: Големината на корема
Публикувано от: Casey в пн, 20 дек 2004, 12:15
На този етап са въжможни такива показания. Спокойно :)
Когато бях в 30-седмица, според ултразвука големината на крачетата съотвестваше на 32 -седмица ...  :roll: По-нататък нещата ще се нормализират.
Леко и безпроблемно бременеене  newsm10


Титла: Големината на корема
Публикувано от: MM в пн, 20 дек 2004, 12:19
За корема знам, че го мерят от горната част (опипват и разбират къде е горната част на матката - малко под края на гръдната ти кост) до долу (т.е. до края на матката). Трябва сантиметрите да съответстват горе долу на броя седмици + /- 2-3. Но мен например при предишната бременност не ми го мереха - и при тази не ми го мереха, докато не се преместих в нов град - новата акушерка ми го измери. Но понякога много зависи и от момента - една колежка я бяха изплашили, че корема й е много голям - с 5-6 седмици напред. А тя си знаеше датата на последния цикъл така че преди това не е имало проблеми с датата на термина, на ултразвука също бебето беше съответстващо на броя на седмиците. Така че има и фактори като натрупано тегло, подуване и т.н. които също могат да ти направят корема по-голям,а и този метод с меренето хич не е точен. Затова и УЗ е по-надежеден за изчисляване на тези неща


Титла: Големината на корема
Публикувано от: Kati в пн, 20 дек 2004, 12:23
При мен сащо имаше отклонения при главата и бедрата, но Даниил се роди нормално и не се коси, леко бременеене. Такива отклоненя са нормални казват лекарите.  :x-mas:


Титла: Големината на корема
Публикувано от: mama Fani в пн, 20 дек 2004, 12:49
Хич не се притеснявай. Когато аз бях бременна един път ми казваха, че бебето е голямо, друг път че не отговаря на седмиците си. Въобще не ги слушай за такива неща.
Лека бременност и раждане.


Титла: Големината на корема
Публикувано от: Margarita в пн, 20 дек 2004, 12:51
Цитат на: MM
За корема знам, че го мерят от горната част (опипват и разбират къде е горната част на матката - малко под края на гръдната ти кост) до долу (т.е. до края на матката). Трябва сантиметрите да съответстват горе долу на броя седмици + /- 2-3.


Това нещо се нарича височина на матката. По нея се съди за правилното развитие на бебето.

Съни е отговорила много добре :). Според мен няма повод за притеснение.


Титла: Големината на корема
Публикувано от: buryata_bori в пн, 20 дек 2004, 13:44
Според мен mama Fani също доста точно се е изказала. На курса за бременни на които ходя акушерката, която изнасяше лекцията каза, че с това мерене и постоянно променяне на броя седмици само могат да объркат бременната, което въобще не значи, че бебчо не се развива правилно. Както и при вече родените дечица - дори и да са на една и съща възраст не всички са еднакво големи - т.е. високи и тежки. Така и бебоците в коремите на майчетата се развиват доста индивидуално и трябва да се има в предвид първата дата казана като термин, защото в началото на броеменността по - точно се изчислява!
Леко бременеене и наистина не прекаляваи с анализите на всичко казано или недоизказано!


Титла: Големината на корема
Публикувано от: todevam в пн, 20 дек 2004, 16:52
Не се тревожи, аз бях с огромен корем и въпреки всичко ми казваха, че бебето е малко. Родих момиченце-3,450 кг.
Ето и обиколките на корема ми:

17 г.с.-88
25 г.с.-25
29 г.с.-96
33 г.с.-99
34 г.с.-100
39 г.с.-103

За справка-когато забременях обиколката на корема ми бе 60 см.

Дано да съм ти помогнала-Успех.


Титла: Големината на корема
Публикувано от: Фукла в пн, 20 дек 2004, 17:04
На мен за цялата бременност не са ми мерили корема нито веднъж. А за разликите при прегледите на ехограф не се притеснявай - винаги може да се получи отклонение.


Титла: Re: Големината на корема
Публикувано от: evalinda в пн, 20 дек 2004, 17:20
Цитат на: Dimitrova_V
Или просто бебето расте голямо, защото майка му много лапа?


Другите майчета са ти отговорли много добре, само искам да добавя, че няма значение количеството храна,която мама лапа, бебчо си расте и ако мама си хапва нормална и здравословна храна :-P
Лека бременност!


Титла: Големината на корема
Публикувано от: misholina в пн, 20 дек 2004, 17:26
А и сега като си личат коремчетата вече - много обичат разни случайни хора да казват какво ли не - побъркват ме в метрото!

Та, било момче, било голямо, били близнаци, другата седмица ли ще се ражда, пък при тях как било, а пък при братовчедката!

Аз се усмихвам, казвам 'мерси' и гледам да не ги слушам, че ме стресират излишно 8)  

Спокойно; никой не знае по-добре от теб!


Титла: Големината на корема
Публикувано от: mi6i в пн, 20 дек 2004, 17:27
Аз съм доста слаба и си останах такава през бременноста. Корема ми беше малък ,всъщност имах такъв чак от средата на 8ия месец и д-ра си мислеше, че бебето е много малко -направи ми секциото един ден преди термина. Бебока си беше 3кг. и всичко беше Ок. Корема ми не са го мерили никога, наистина показателно е размера на главичката на бебо. Лека бременност и живо и здраво бебче!


1