BG-Mamma

Бременност и раждане => Проблемно забременяване => Темата е започната от: hand в сб, 16 сеп 2006, 09:23Титла: проблем на щитовидната жлеза
Публикувано от: hand в сб, 16 сеп 2006, 09:23
Здравейте!
Форума Ви е страхотен !
Искам да споделя моят проблем.Преди няколко месеца ми откриха тиреотоксикоза на щитовидната жлеза и моята ендокриноложка изрично ме предупреди да не се опитвам да забременея докато хоромоните ми не влязат в норма.
Изчетох всичко за болестта , в интернет ,книги ,форуми и тн.Влязох и в архивите на Вашият форум има интересни теми, много ми помогна .
При мен заболяването протича без симптоми и съм можела да го нося дълго време без нищо да разбера.
Въпроса ми е има ли майки тук който са били с такова заболяване и как е протекла бременноста им.Аз разпитвах на дълго и широко моята лекарка с какво точно тази болест може да навреди на мен или на бебето и тя не можа да ми обясни.От интернет прочетох , че са възможни спонтанни аборти .
Когато ходих на гинеколог тя ми каза , че това са много редки случай и че аз съм в състояние да износя и родя нормално.Е кого да слушам?
Има ли майки които са ле лекували от проблем на щитовидната жлеза?
Благодаря Ви предварително.
Титла: Re: проблем на щитовидната жлеза
Публикувано от: v_e_s_e_l_a в сб, 16 сеп 2006, 11:23
Здравей! Аз съм с тиреотоксикоза и вече се радвам на жива  и здрава красавица! Когато забременях хормоните- Т3 и Т4 бяха в норма, но не и TSH.То е под нормата докато не се излекуваш. Лекувах се от близо 8 месеца. В момента, в който разбрах, че съм бременна, спрях лекарствата. Пиех Пропицил и Пропранолол за учестения пулс. През цялата бременност следях хормоните, които бяха в норма, но в горна граница, което е оптималния вариант за бебето. Имах много спокойна и безпроблемна бременност. В 16-та ГС ходих на фетална морфология да видят плода, всичко беше ОК. След раждането обаче хормоните скочиха двойно и ми спряха медикаментозно кърмата. Малката е добре, няма притеснения за хипофункция на нейната жлеза засега. Имам обаче един "кух плод" преди да диагностицират болестта, което никой не може да каже свързано ли е с нея.
Надявам се да съм ти помогнала малко. Ако съм пропуснала нещо- на разположение съм.


Титла: Re: проблем на щитовидната жлеза
Публикувано от: loriste в нд, 17 сеп 2006, 21:49
Аз забременях с тиреотоксикоза...  :peace: Имам жива и здрава дъщеря!  :love:
Забременях съвсем случайно, нямах намерение да имам дете - бях на 21 години. Няколко месеца преди това спрях лекарствата. Но хормоните ми не бяха в норма - TSH ми е ниско...
Аз имах проблемна бременност - прееклампсия от 7-мия месец, но това няма връзка с тиреотоксикозата. Фетална морфология дори не са ми правили...  :roll:
Давай смело - не е невъзможно и не е страшно!
Успех ти желая и здраво бебе!  :hug:


Титла: Re: проблем на щитовидната жлеза
Публикувано от: hand в пн, 18 сеп 2006, 11:15
Веси и Лора , благодаря Ви за отговорите!

Много ме наплаши тази ендокриноложка ...Сега си пия лекарствата и от ТSH което ми беше 0.00 сега е малко по-високо (след 5 месеца Пропицил ) надявам се да е по-добре след известно време.

Смятам да се консултирам отново с добър гинеколог и да започваме :)

Доколкото разбрах от статиите във форума  забременяването може да се окаже по-трудно с тиреотоксикоза дано при нас да не е така.
Титла: Re: проблем на щитовидната жлеза
Публикувано от: v_e_s_e_l_a в пн, 18 сеп 2006, 18:18
Аз също забременях случайно, мила, така че не мога да ти кажа дали е по трудно при тиреотоксикоза. Но според моя ендокринолог е важно да вкараш в норма Т3 и Т4, TSH може да остане ниско. Моето е нулички откакто се лекувам, даже и през бременността. Забравих да ти кажа, че получих екзофталм в 8ми месец, който бил индуциран от бременността. Оттам очни лекари, леко повишено вътреочно налягане и резултатът беше секцио. След раждането екзофталма се оправи :).
Желая ти бързо забременяване, безоблачна бременност и здравичко бебенце! :pray:


1