BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: *Noel* в вт, 26 сеп 2006, 16:45Титла: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: *Noel* в вт, 26 сеп 2006, 16:45
Спрях да кърмя преди около месец, защото кърмата ми спря изведнъж.Събудих се една сутрин и нямаше и капка.Има ли някаква възможност да кърмя отново, тъй като много искам да кърмя детето си, направо болезнено много..........


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: Сиси ♥♥ в вт, 26 сеп 2006, 17:08
Миличка, много съжалявам за това. Имаше ли емоционална причина и въобще ти на какво го отдаваш? Аз лично не мога да ти помогна със съвет, само искам да ти кажа, че не е гаранция след толквоа голяма пауза дали бебчето ще се научи отново да суче! Не искам да съм песимист, просто на моя позната това се случи съвсем скоро, наложи й се 3-4 дни да не кърми и после бебчето й отказа. Все пак аз вярвам, че може да се направи нещо и аз бих опитала каквото и да ми коства! Успех!


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: sneji_73 в вт, 26 сеп 2006, 21:34
Можеш да се опиташ ... :D

Важно е дали бебе ще засуче отново!

Затова пробвай нощем, когато е заспало и когато по принцип са високите нива на пролактин. Сложи на гърда, леко бутни брадичката надолу, за да захапе ареолата и виж дали ще прави сукателни движения. Разбира се, бебето не трябва да е яло много скоро.

В Библиотеката има доста теми, които могат да ти помогнат, като как да увеличим лактацията, как да върнем бебето на гърда, как да премахнем добавката, кърмаческа стачка, релактация и т.н. Можеш да изчетеш заглавията на всички теми в Библиотеката и ти сама ще разбереш кои ще ти помогнат.

Един опит за засукване не е показателен. Трябва да пробваш доста.

Можеш да стимулираш допълнително и с помпа.

Лактогонни средства ще ти дойдат в помощ.

Прочети тези теми, доста ще те окуражат:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121461.0 - Завръщане към кърменето;
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122343;
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121702;
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119358

В тези теми има доста съвети за увеличаване на лактацията, лактогонни средства, за връщане към гърда, за различни техники на кърмене, за отказване от шишето - въобще всичко от Библиотеката смляно в диалог  :mrgreen:. Възможно е в началото да ти изглеждат не по твоя въпрос, но като ги прочетеш целите ще разбереш, че има неща, които можеш да ползваш.

От все сърце се надявам да успееш! Стискам палци!  :hug:


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: MamaMargo в вт, 26 сеп 2006, 21:38
От стари хора съм чувала.а и от мед.сестри и акушерки,че веднъж спряло да се кърми детето,не бива да се започва пак,защото после ставало с лоши очи урочасва newsm78
Не знам доколко това е суеверие или не,но все пак исках да ти го кажа. :hug:


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: raika_ в вт, 26 сеп 2006, 21:42
това за лошите очи са тъпотиии да ви кажа пък аз
как преди да е засукало повторно са му добри очите а след това хоп стават лоши
освен това може ли изобщо такова малко невинно същество каквито са бебетата да имат лоши очи
не вярвайте на шарлатански изказвания


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: sneji_73 в вт, 26 сеп 2006, 22:51
Хихихих, това за лошите очи го има в темата: Най-абсурдните реплики на тема кърмене.

Наистина е абсурдно!

По същество - най-добрата храна за всяко бебе е кърмата - майчиния човешки белтък.

Релактация е възможна! Правят го много хора по света. Дори майки-осиновителки, които никога не са били бременни.

Ако бебето е малко и все още засуква и има желание да суче и да си заработва млякото, при често слагане на гърдата, оптимално хранене на майката и приемане на лактогонни средства - млякото според мен ще тръгне отново! Усилията си струват.

Жалко, че няма много литература, как майките кърмачки да се справят с немалкото проблеми на лактационния процес, за да задържат кърменето максимално дълго.

Още по-жалко е, че в пространството витаят всякакви измислици на тема кърмене, дори сред медицински лица.

Голям късмет е, че този форум го има и Библиотеката и многото майки с огромен ентусиазъм да разпространяват правилната информация и да променят нещата крачка по крачка.


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: jes в вт, 26 сеп 2006, 23:42
Съвет не мога да ти дам, но мога да ти пожелая късмет и са ви стискаме здраво палци  :hug:
И да се похвалиш  :peace: скоро!

Пък това за лошите очи е една от най-големите щуротии, казвани за кърменето  :lol: Като го чух за първи път се смях три дни и три нощи  :mrgreen:


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: Yvonne в ср, 27 сеп 2006, 00:02
Съвет не мога да ти дам, но мога да ти пожелая късмет и са ви стискаме здраво палци  :hug:
И да се похвалиш  :peace: скоро!

Пък това за лошите очи е една от най-големите щуротии, казвани за кърменето  :lol: Като го чух за първи път се смях три дни и три нощи  :mrgreen:
И аз немога да ти дам съвети (различни от тези на sneji_73 )Пожелам ти успех и дано наистина скоро да се похвалиш с добри резултати :peace:


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: Вили1 в ср, 27 сеп 2006, 12:10
Успех и от мен! Вярвай в себе си и ще успееш.Стискам ти палци.И пиши после !
А това за лошите очи  :ignore2:


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: mama meca в ср, 27 сеп 2006, 12:32
Желая ти от сърце да успееш, щом толкова силно го искаш. Възможно е. Аз бях в подобно положение, но доста по-леко - бебето беше на 40 дни и отказваше да суче от една-две седмици, но аз не спирах да го слагам на гърда всеки път преди да го храня по десет минути - борба. Късмет, че нарая засука... Кърмата ми не беше спряла, а само силно намаляла, защото цедях. Всепак две трети от храната и беше АМ, а сега сме само на кърма. И мен мисълта,че дори пълната релактация е възможна, ме крепеше.

Кърма не може да спре изведнъж - според мен в гърдите ти има още кърма и ще тръгне, не си спряла толкова отдавна, нито бебето е твърде голямо. Това внезапно спиране вероятно  означава само, че ти се е нарушил рефлекса на потичане (особено ри уплаха, стрес и т.н. става точно така) ... но някаква кърма остава в гърдите месеци и дори години след отбиване на бебетата!

наистина най-доброто е да четеш в библиотеката и ти пожелавам успех, а може би и по-опитните като Хедра или Бу ще ти помогнат със съвет...


Титла: Re: Мога ли да кърмя отново?
Публикувано от: *Noel* в ср, 27 сеп 2006, 15:11
Малката не си дояждаше, не знам дали ми беше намаляла кърмата или какво и по цял ден ревеше и аз по цял ден - на гърдите.В продължение на две седмици тя ми висеше постоянно ту на едната, ту на другата гърда. 5 мин. не съм почивала, не можех да ям /нямах време/, не можех дори до тоалетна да отида.А нямах никаква помощ, само с мъжа ми сме, а той по цял ден на работа.И така след две седмици мъка една сутрин се събудих, а гърдите ми бяха ужасно меки и малки  - не изстисках и капка кърма, а бебо рева цял ден от глад.И така приключих с кърменето.Пробвах още 2-3 дни след това, но нищо.Сигурно от страх да не ми спре кърмата и от стреса през тия две седмици тя спря напълно.Не знам.Още в болницата ми бяха втълпили, че трябва на всяка цена да я кърмя, защото беше с майчинофетална инфекция и трябваше да се позакрепи.Закърмила съм я още на втория ден след раждането.Цедях се като луда постоянно, защото малката беше в кувиоз /роди се един ден преди термина, но беше с допълнително кислород/ и не я кърмех директно.От зърната ми течеше кръв, защото ги бях разранила с помпата и сега имам белези.Но давах така безценната коластра, а после и кърма.Кърмех я 3 месеца, защо се получи така не знам.А тия 2-3 дни опитвах да я слагам на гъра много пъти, но тя се дави от зърната и почва да й се гади, може би влизат много надълбоко в гърлото. И преди съм и давала да суче от гърдите ми, въпреки че няма кърма, но се получава същото - почва да се дави.Абе не знам какво да правя.Иначе  й давам Омнео и то и понася много добре.


1