BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: mamaZdravka в вт, 07 ное 2006, 20:13Титла: Нехранителна кърма
Публикувано от: mamaZdravka в вт, 07 ное 2006, 20:13
Все се питам дали бебето се засища от кърмата ? Като го нахраня заспива, но след 20 минути се събужда и започва да си смуче пръстите. Явно е гладно.
 Беше ми намаляла кърмата, но с чайове и подходяща храна вее имам достатъчно. Или поне така аз смятам.
Но дали на бебко му стига ?!
Някоя мама да знае в Пловдив къде мога да си изследвам кърмата , за да разбера дали е хранителна ??


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: prawda_z в вт, 07 ное 2006, 20:58
Мама Здравка, ако пуснеш търсачката на форума ще видиш, че такова нещо като "нехранителна кърма" няма! Така че се успокой и ще видиш как и бебето ще е спокойно!
За да можем да ти дадем някакъв съвет, моля те напиши малко по-подробно за теб и бебо - на каква възраст е, как се храните с режим или на поискване? Колко памперса мокри/цапа на ден? Предлагаш ли вода? Сокове? По какво разбра че ти е намаляла кърмата - защото след като бебето запичне да суче по-уверено гърдите омекват, но това не означава, че кърмата е намаляла, а просто се е регулирала според нуждите на бебо!
А в Пловдив  ДКЦ1, на Понеделник пазара има център за бременни, където се провеждат срещи на Ла Лече Лига, за повече инфо ето в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103098.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103098.0).


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: yanast в вт, 07 ное 2006, 21:28
Кърмата ти не е нехранителна, просто защото няма нехранителна кърма. Според мен, просто спри да се притесняваш и си кърми бебето винаги, когато ти се струва че е гладно. Ако се колебаеш- пробвай да го сложиш на гърдата. Ако не е гладно- няма да яде. Аз също се притеснявах отначало, моето бебе сущо огладняваше половин или един час след като съм го кърмила (а сучеше около час, понякога имаше едни такива моменти- суче по час и половина-два). В САЩ, където аз раждах педиатъра ми каза че това е абсолютно нормално. Просто малко по-труден период, който минава. Сега бебчо е на 3 месеца и суче по 5-10 минути.
Успех!


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: mamaZdravka в вт, 07 ное 2006, 21:52
Самуил днес направи 14 дена. Роди се едричък - 4 420 кг. Докато бях в болницата беше наддало дори.
Бяхме на режим на 3 часа, но ми беше трудно да го храня, защото то спеше и за да го накърмя, трябвашпе да го будя, а то не искаше , заспиваше. Затова и преминах на кърмене на поискване. Будеше през 3,5 часа , така продължи около 3 дена. През това време се изцеждах с помпа и след хранене винаги оставаше около 40 мл кърма. Но след това, при изцеждане едва около 10-15 мл успявах . Реших , че ми е намаляла кърмата. Освен това бебето взе да се дере от рев и след хранене да си смуче пръсите, половин час след като съм го кърмила. Последните 2 дена започнах да пия чайове за кърмачки и да се храня пълноценно. Като че ли кърмата ми значително се увеличи. Но то продължава да се съдира от плач. Днес не е спало нито час. Снощи цяла нощ плака. Затова си мисля че е гладно.
Варим анасон и вместо вода му го даваме, около 50 мл на ден изпива. Никави сокове обаче не му даваме.
А гърдите ми наистина омекнаха , не са така твърди както в болницата и това също ме разтревожи и накара да си мисля, че са празни и нямам достатъчно мляко.


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: Мери в вт, 07 ное 2006, 22:28
Нормално е да омекнат гърдите, първия наплив го няма и кърмата се регулира малко по малко според нуждите на детето, така че да няма излишък. Иначе казано имаш точно толкова кърма, колкото е нужна на детето ти на този етап.
Щом се храниш и почиваш добре, пиеш около 3л течности дневно, кърмиш винаги на поискване, дори да е през час понякога, а малкия Самуил мокри поне 6 памперса значи всичко е наред. Малко ти е бебчето, за това е необходимо и много важно да кърмиш и нощем!
Може плача да е от колики или друго безпокойство, може просто да има нужда от гушкане в момента бебчето или да е жадно, предлагай често гърдата и много от проблемите ви ще се решат от самосебе си!
Около 3-тата седмица очаквай първата фаза на усилен растеж (виж в библиотеката), тогава гърдите ти ще са ужасно меки и изглеждащи съвсем празни а бебчето ще е буквално залепено за гърдата за около ден-два ако не отказваш и не ограничаваш честотата и продължителността на сукането, като това е начина природата да увеличи количеството мляко което произвеждаш, колкото повече суче бебето- толкова повече мляко произвеждат гърдите ти!


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: prawda_z в вт, 07 ное 2006, 22:49
Към казаното от Мери искам да добавя, че изцеденото количество с помпа не е критерий за наличие или липса на кърма, т.к. бебето успява да изсуче това, което помпата не успява да изтегли.
Не цеди, ако нямаш намерение да замразяваш, защото с цеденето може да си докараш хиперлактация.
Препоръчвам ти да не храниш под режим, а гушкай и предлагай да суче при всеки признак на неразположение или помрънкване.
Ако детето спи е добре да не го будиш за да суче, само ако паузата започне да става повече от 5 часа, може да го сложиш на гърдата без да го будиш. Може да не спи от колики, те започват именно около 2-рата седмица от живота на бебето!
А за твоята храна, ако искаш хапвай сутрин овесени ядки, пий течности, хапвай супички, но ако са колики ограничавай газообразуващите храни (за тях пусни търсачката и виж кои са)
Успех в кърменето на теб и Самуил!  :bouquet:


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: immortel в вт, 07 ное 2006, 23:53
НЯМА нехранителна кърма,природата я прави  такава,каквато е нужна на бебето.


Титла: Re: Нехранителна кърма
Публикувано от: hedra в ср, 08 ное 2006, 19:31
Момичетата са ти дали чудесни съвети :D Аз искам само да те успокоя за това събуждане 20-тина минути след кърмене, което е абсолютно нормално. Когато бебето суче, в организма му се отделя един хормон, който го успокоява и приспива (същия хормон се отделя и при майката, затова жените се чувстват отпуснати и сънливи по време и след кърмене). Този хормон се стимулира по два начина - от сучене и от мазнините в поетата храна. Т.е. когато бебето започне да суче, нивата на хормона рязко се повишават, то се успокоява и може да задреме на гърдата - особено силно важи това за новородените бебенца, които лесно се уморяват и не сучат много ефективно. Но това повишаване е краткотрайно, защото е само в отговор на сученето и затова след 20-тина минути бебето се буди, защото в стомахчето му още не се е събрала достатъчно храна, която да предизвика стабилно покачване на хормона. С това будене му се дава възможност да си дояде и да заспи вече спокойно и нахранено. Затова е важно в този момент отново да му предложиш да си досуче - в гърдите ти винаги има мляко, те никога не са празни и от сукането на бебето ще слезе следваща порция мляко, така че ще си дояде :D Всичко това е абсолютно нормално и очаквано и не означава, че кърмата ти не стига - а просто че бебенцето все още не успява да се нахрани наведнъж, а има нужда от малко почивка и подремване и после от досукване, за да може да поеме нужното му количество храна :D


1