BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: ikol в пн, 27 ное 2006, 10:48Титла: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: ikol в пн, 27 ное 2006, 10:48
Голяма тревога ме е обхванала и ви моля за информация, помощ и съвет. В момента търсачката не работи, а е важно веднага да намеря отговори на въпросите, които ме тревожат.
Миналата неделя преживях неприятни емоции, свързани с човек който не понасям. В резултат на това кърмата ми намаля и през изминалата седмица бебето вечер беше гладно, а аз нямах кърма в гърдите си, ... добре, че имах във фризера. Но тя ще свърши един ден. В никакъв случай не искам да я отбивам, дори не искам да я дохранвам с АМ, защото си мисля, че ще се отбие сама по този начин. Аз пия лактогонен чай, наливам се с течности, хапвам си, въобще правя всичко, което знам за увеличаване на кърмата. Снощи пак размразявах кърма.
За капак менструацията ми дойде тази сутрин. Бебето е на 4 месеца и досега е изцяло на кърма. Мислих да захранвам чак шестия месец, но сега вече незнам какво да правя.
Това ли е краят на кърменето ми? Толкова ми е мъчно! И този мензис. Гинекологът ми беше казал да го очаквам чак след като спра да кърмя.


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: Вили1 в пн, 27 ное 2006, 10:56
А поставяш ли бебето често да суче. newsm78
Не , това не е краят на кърменето ти. :naughty:Само спокойно.Голяма част от успех в кърменето -поне при мен е бил в главата-ако ме разбираш какво иска да кажа.И аз имам често сблъсъци с такъв човек и съм се научила да оцелявам ;-)бебето ти е по-важно , така че насочи позитивните си мисли към него.Забрави лошата случка и не се подавай на страха че това е краят.Пак ти казвам НЕ Е !
А за течностите - не се наливай прекомерно . :naughty:
Яж овесени ядки и сурови - орех , лешник , бадем.
Нека се включат и по опитни майки от мен.
Успех! :peace:


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: hedra в пн, 27 ное 2006, 10:59
Вижда се колко си притеснена - но за щастие нещата не седят толкова зле, колкото си представяш :D
Вероятно тези усещания за намаляване на кърмата са покрай възстановяването на менструацията - понякога бебетата се дърпат и нервничат в дните преди мензиса да дойде (заради леката промяна във вкуса на кърмата, която може да се получи от хормоните). Но всичко това е преходно и трае само няколко дни - после нещата спонтанно се оправят с по-често сучене на бебето на гърдата.
Менструацията често се възстановява, когато бебето започне да проспива по-големи периоди без кърмене нощем - ако прави 5-6-часова пауза, може това да е причината за връщане на мензиса. За щастие това няма отражение върху кърменето, нито кърмата спира (кърмя от 2 години, а мензиса ми дойде, когато дребната беше на 9 месеца :lol:).
Сигурно много се притесняваш детето да не стои гладно - и за да си сигурна, че получава достатъчно мляко, е добре да даваш да суче по-често - колкото пъти поиска, дори да е 15 мин след последното хранене. Кърма в гърдите се произвежда постоянно и то ще получава някакво количество, а учестеното сучене само за 1-2 дни ще даде положително отражение върху количеството мляко :D Замразената кърма бързо ще засити детето, но няма да накара гърдите да произвеждат повече - трябва им стимулация, затова давай да суче честичко, без да гледаш часовника. Мерките, които вече си взела (лактогонния чай и храните), заедно с честото сучене бързо ще дадат ефект :D


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: ikol в пн, 27 ное 2006, 11:18
Благодаря ви момичета!
Давам на бебето често да суче, ние отдавна забравихме твърдия режим и сега тя  си иска на проблизително 4 часа с пауза през нощта. Но положението миналата вечер и снощи беше трагично. Тя пищи и се опитва да суче, но нищо. Така се мъчихме и двете 20 мин. После размразих кърма и бебка изпи 110 мл на едни дъх. Искаше и още, но не и дадох. Поплака и заспа.
Ако отида днес при педиатъра, ще ми каже да дохранвам и захранвам. А така искам до шестия месец нищо освен кърма да не и давам.


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: crazy chick в пн, 27 ное 2006, 11:34
Благодаря ви момичета! Давам на бебето често да суче, ние отдавна забравихме твърдия режим и сега тя  си иска на проблизително 4 часа с пауза през нощта. Но положението миналата вечер и снощи беше трагично. Тя пищи и се опитва да суче, но нищо. Така се мъчихме и двете 20 мин. После размразих кърма и бебка изпи 110 мл на едни дъх. Искаше и още, но не и дадох. Поплака и заспа. Ако отида днес при педиатъра, ще ми каже да дохранвам и захранвам. А така искам до шестия месец нищо освен кърма да не и давам.

ikol, най-важното е, че искаш да кърмиш! Никой не може да принуди да не го правиш - как така педиатър ще те накара да захранваш и дохранваш?! Не се отчайвай от това, което се е случвало миналата вечер и снощи - било си е за тогава! Имай предвид, че самото внушение за "спряла кърма" може да доведе до проблеми - ти си напрегната, силно се страхуваш, че млякото ще намалее и хоп, резултатът е налице. Бъди спокойна и кърми на воля - нервното напрежение няма чак такъв мигновен и фатален ефект - организмът ти се е справил с него и съм сигурна, че днес нещата са на мястото си  :hug:


P.S. Цикълът ти пък изобщо не може да попречи на кърменето! Повечето майки кърмят по 5,6 и нагоре месеца след възстановяването му. Само дето трябва по-голяма осторожност при съпружеските отношения - ясно е защо  :lol:


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: firebird в пн, 27 ное 2006, 11:49
Една моя близка така - като й се появи цикъла и кърмата силно намаля, но за 2 дни, тя не даваше нищо друго на бебето, и след 2 дни кърмата се възстанови, после си кърми до към годинка.
Успокой се, всичко ще е наред!


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: Steisi в пн, 27 ное 2006, 12:03
Ако храниш на поискване, количеството на кърмата ще се регулира според нуждите на бебето ти. Първият мензис е голям стрес за малките. Моят също дойде на мъзрастта на бебето ти. Още 3-4 месеца след това се мръщеше по време на цикъл и после свикна с вкуса. Горе главата и не се отчайвай!  :hug:


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: Мъни в пн, 27 ное 2006, 12:54
Миличка, на тази възраст повечето бебета се държат така вечер - сякаш гърдите са празни, а ако им се даде от шише  изцокват големи количества.
Няколко дена давай често-често да суче (предлагай примерно на 2 часа вместо на 4) и се постарай нощем в интервала 3-8 часа да имате поне две кърмения. Ще се оправят нещата, спокойно!


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: dejzi в пн, 27 ное 2006, 17:49
Не се тревожи, горе главата
наистина само от теб зависи да продължиш да кърмиш
Нормално е след стрес кърмата ти да намалее, но ако ти се държиш психически и вярваш че ще стане, значи ще стане
и аз съм преживявала стресови ситуации: детенце беше на 3,5 месеца когато внезапно почина баща ми, когото много обичах, но въпреки това продължих да кърмя, а бебка вече е нзьфза 1г.,2м. и 2 седм.
така че няма място за отчаяние
но Мъни е права, най-бързо ще възстановиш лактацията ако имаш поне 2 нощни кърмения и даваш по-начесто
УСПЕХ


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: ikol в пн, 27 ное 2006, 18:05
Благодаря на всички, които освен, че прочетоха темата ми си направиха и труда да ми отговорят!  :)  Отговорите ви ми вдъхнаха кураж и днес съм по-спокойна. Надявам се да се справя! За мен е важно да кърмя, защото в началото ми беше много трудно, костваше ми много усилия и болка, но не се отказах! Знам, че за бебка това е най-доброто и ще се старая до край!


Титла: Re: Основателна ли е тревогата ми?
Публикувано от: yanast в пн, 27 ное 2006, 19:10
Нямам какво да добавя към съветите, които си получила, включвам се само за да те подкрепя.
Вярвам, че ще успееш да кърмиш, след като така силно го искаш :hug:


1