BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: rali_mimi в сб, 06 яну 2007, 20:57Титла: фебрилен гърч
Публикувано от: rali_mimi в сб, 06 яну 2007, 20:57
Здравейте на всички, бих изкала да споделя своя проблем и ако има такива подобни и имат желание да ми пишат, за да обменим опит.
Детето ми беше на 1г. и5м., когато заболя от чревна инфекция. Два дена повръщаше и имаше разстройство но не показа никакви признаци на обезводняване. Когато станах ме на 3 ден тя нямаше сили да се вдигне от леглото, закарах ме я на спешния и там тя направи фебрилен гърч, но нямаше температура а било от обезводняването. Сега е на 2г. мисля да я давам на ясла а невролога каза, че не било препоръчително, защото тя щяла да боледува там и вероятноста да повтори гърча била голяма. Майки чийто деца са имали фебрилни гърчове дали са ги дали на ясли и градини? Моля пишете ми


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: nonchetoo в сб, 06 яну 2007, 21:19
Здравей ,моето момче също е правило фибрилни гърчове,Но  е ходило и на детска градина а сега вече ходи и на училище. Не мога да разбера този невролог , защо да не го пускаш да ходи на ясла. детенце може повече никога дай боже да е така да не прави гърчове , за съжаление децата ни боледуват но това ене е причина д а се спират, от детски градини и от ясли.Нали казват че така се изграждал имунитета не може да ги държим все затворени и да чакаме да стане нещо...


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: mateeva в сб, 06 яну 2007, 21:24
Здравей! Виж, фебрилен гърч не може да се получи без температура. Мисля, че задължително трябва да направите ЕЕГ - прави се най-рано 10 дни след гърча, за да се види дали вълните в мозъчето протичат нормално. Според мен, неврологът е и прав, и неправ. Всички деца рано или късно трябва да минат през периода на "голямото боледуване" и обикновено това се случа, когато тръгнат на градина, но може да стане и като тръгнат на училище. От друга страна, когато детето веднъж е направило гърч, винаги може да направи втори. Човек никога не знае и няма как да го предвиди. Успех!!!


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: tety в сб, 06 яну 2007, 23:52
Брат ми получаваше фебрилни гърчове до 5г. възраст. За ясли нямам спомен, но на градина ходеше, обаче всеки ден приемаше медикаменти. Може би е добре да изчакаш малко и да го дадеш направо на градина.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: tbekiarova в сб, 06 яну 2007, 23:55
Извинете, но бихте ли обяснили какво представлява фебрилния гърч?


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: ANGYA в нд, 07 яну 2007, 09:55
аз съм била дете с фебрилни гърчове
Но съм си ходила на детски градини съвсем нормално


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: Dago в нд, 07 яну 2007, 10:47
Цитат
Извинете, но бихте ли обяснили какво представлява фебрилния гърч?


Фибрилен се нарича гърч, който се получава вследствие бързо покачване на телесната температура над 38,5 градуса. Вероятната причина за него е все още недоразвития център на терморегулацията в мозъка. Наблюдава се при деца до 5 годишна възраст. Обикновенно фибрилните гърчове са краткотрайни (до 2-5-10 мин.) и задължително двустранни.Понякога се наблюдава краткотрайно спиране на дишането с поява на периорална цианоза (посиняване около устата) Ако гърча не е усложнен не се повтаря в рамките на едно и също заболяване.
Какво могат да направят родителите: Важно условие е понижаването на телесната температура с антипиретици, студени компреси на челото и крайниците и ако се наложи увиване в мокър чаршаф. В болничната практика (за щастие рядко) се използва събличане на детето и заливане със спирт, но в никакъв случай не го препоръчвам като температуропонижаващ метод. Незабавно се вика лекар, който при необходимост ще постави антиконвулсанти. Препоръчително е след гърч да се направят редица изследвания (ПКК, ЕЕГ,КАТ и др.) за да се изключат други причини за гърча. Задължителна е консултацията с детски невролог.
Не забравяйте - фибрилен гърч не означава епилепсия. Има деца, предразположени към гърчове, но това не означава промяна качеството им на живот. Спирането от ясла до голяма степен е обяснимо, но спирането им от градина не е необходимо. Презумцията е, че в тези заведения децата по-често боледуват и съответно състоянията с висока температура са по-чести.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: rali_mimi в нд, 07 яну 2007, 11:23
Благодаря на всички, които са ми отговорили. На mateeva, ще отговоря, че невролозите ни казаха, че гърч може да се получи и вследствие на обезводняване на организма, поради прекомерна загуба на соли. Правих консултация с двама невролози и техните мнения долу-горе съвпаднаха.
На Daqo логиката за яслата е правилна, такива бяха и доводите на единият невролог за яслата, но тя вече е на 2години, родена е на 1 януари и в градината ще я вземат чак на 3г. и 6м. а тя е много буйна и контактна а и аз немога да и дам играта с други деца. Страхувам се да не повтори гърча, защото тогава казаха, че ще ни изпишат успокоителни лекарства.
След консултацията с невролога ни предписаха свещички Деазепам за да и ги слагам в дупето при висока температура, но все още несъм ги ползвала а и те имат трайност само 1 седмица.
Бих изкала да попитам, как се прави това ЕЕГ, казаха ми, че детето ще бъде упоено за да не мърда и каква е тая упойка?


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: gabiplus в нд, 07 яну 2007, 11:28
Моят син направи фебрилен гърч, когато беше на същата възраст. Гледката е страшна и аз като човек, който нямаше познания относно правилните действия в такива моменти, постъпих възможно най-необмислено, като ревях и тресях детето да се събуди, вместо да направя нещо, с което да сваля високата температура. Обаждайки се на Бърза помощ, оттам ме посъветваха да увия детето в студени компреси и да изчакам линейката, която дойде на 15-тата минута. Междувременно температурата беше спаднала и синът ми дойде на себе си. Самият гърч продължи около 10 минути. Бърза помощ ни закара в болница, където останахме няколко дни под наблюдение, а 20 дни след гърча направихме контролно ЕЕГ при детски невролог, което слава Богу показа, че гърча е бил фебрилен и не е свъррзан с по-страшни диагнози.
Според мен един гърч, за да бъде фебрилен, при всички случай трябва да е свързан с висока температура, както са ти написали и по-горе. Всякакви други ситуации трябва да ти подскажат, че на детето трябва да му се направят изследвания от детски невролог- за твое спокойстие и за изясняване са самата ситуация.
Като майка, която е преживяла тази страшна ситуация искам да дам един съвет- не правете моята грешка да тресете детето или да губите самообладание. В този момент на самото дете не може да му се случи нищо лошо. Просто трябва да се действа адекватно и в никакъв случай не се опитвайте да слагате каквото и да било в устата на детето. Може да сложите свещичка ректално ( в дупето), но тя така или иначе няма да подейства веднага, затова най-добрата алтернатива е да го увиете в чаршаф, напоен с хладка вода и да слагате компреси със студена вода на крачетата, ръчичките и челцето, докато дойде линейката.

Разбира се, макар и вече да съм изчела доста информация по темата, не мога да ви кажа, че не се страхувам всичко това отново да не се повтори. Не смея да оставя температурата да се качи над 38 градуса и на всеки половин час скачам от леглото с термометър в ръка, когато детето ми е болно.

Гледката наистина е потресаваща, но когато човек е осведомен, вероятно нещата се понасят по-леко.

Лично на нас не са ни казали, че заради този гърч не трябва да пускаме детето на детска градина или ясла. Единственото, което ни посъветва невролога беше, когато слагаме ваксината ДТК, да купим такава без коклюшна компонента, защото така се процедирало с деца, предразположени към фебрилни гърчове.

В момента моят син ходи на детска градина и боледува също толкова, колкото и когато не ходеше, но лично аз не мисля, че трябвада се ограничава едно дете от контакт с връстниците му, ако няма някаква обективна причина за това.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: gabiplus в нд, 07 яну 2007, 11:41
Като съм започнала да пиша, да продължа...

ЕЕГ-то представлява изследване на мозъка (обяснявам от позицията на майка, не от тази на лекар), при което детето трябва да стои неподвижно най-малко 15 минути, за да се отчетат правилно резултатите, които показва апарата. При по-големите и разумни деца упояване не се налага, защото те разбират ситуацията и съдействат, но при малките се налага да се сложи упойка по тази причина. Ние сме правили няколко ЕЕГ-та на различни места, тъй като аз много се страхувах от някакви последствия върху мозъка на детето вследстви гърча, и търсях няколко мнения по въпроса. На главичката на детето се слагат електроди, които се закрепят с една гумена шапка, и от този момент нататък главичката трябва да е неподвижна, да да започне изследването. Първият път дадоха упойката на сина ми през устата, но той я повърна, затова се наложи да му я боцнат. Очакваше се той да заспи след това, но това не стана в следващия един час. Опитахме да закрепим електродите, докато е буден, но той непрекъснато ги дърпаше и плачеше, затова и нищо не се получаваше. По някое време заспа от умора и ЕЕГ-то беше направено, докато аз го държах спящ в ръцете ми.

Следващото ни ЕЕГ беше месец след първото и тогава той се държа много послушно, като седя гушнат в мен 15 минути с електродите на главата, без да го упояват. Така, че всичко си зависи от самото дете. На изследването лекарите записват дали то е правено в период на сън, на упойка или в будно състояние.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: Misty в нд, 07 яну 2007, 12:24
Аз само ще кажа, че "фебрилен гърч" без температура е оксиморон.
Фебрилен, идва от латинската дума за температура.
Все едно да имаш главоболие, ама не в главата, а в корема. :crazy:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_rali в нд, 07 яну 2007, 12:32
Разбирам, че има и други подобни случаи на моя но я водих на двама невролози, които се водят най добрите във Варна и двамата ми казаха, че не е задължително да и правя ЕЕГ а тя предния ден имаше температура, но тогава не беше се обезводнила, на моя приятелка детето изпада в безсъзнание при обезводняване. Така като чета всички мнения разбирам, че децата са направили гърч от висока температура, но при нас температура нямаше а и невролозите не намериха за нещо странно, че е направила гърча от обезводняване. Ех аз като заинтерисована майка ще и направя и ЕЕГ но тогава тя беше малка и ни посъветваха да и го направим като стане поне на 2 години и пак ми казаха, че не е задължително. Сега след като прочетох толкова много мнения и аз се обърках. Явно на всичките деца са им правили ЕЕГ


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: rali_mimi в нд, 07 яну 2007, 12:35
Бих изкала да запитам Misty, какво точно значи оксиморон


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: Liliet в чт, 18 яну 2007, 13:45
И аз преживях това страшно нещо фебрилен гърч с първата си дъщеря, която вече е на 10 години...Нямах никакъв опит като млада майка..пък и никой не ти обяснява превантивно, какво да правиш...

Точно на 2 години я дадох на детска ясла...явно там е хванала някой вирус или от притеснение вдигна виока температура на 3 ден ...мисля, че не и бяха давали и вода....През ноща получи фебрилен гърч..ужасът беше голям и постъпих точно както описва ... gabiplus ...

След този случай...свещичките..фенобарбитал за деца и една спецялна ректална свещичка с диазепан беше винаги под ръка...никога не допусках тепературата да се покачи над 38, така ми бяха казали докторите...мажех я с комбинация от оцет, ракия, белтък и сода за хляб ......След 5 година се израства...В повечето случаи това се получава при деца с много силен имунитет...
 


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: ania в чт, 18 яну 2007, 14:06
Мами, при каква Т децата ви са правили гърч и преди това вдигали ли са същата Т без последствия?

А за увиването в мокри кърпи..тук педиатрите са категорично против точно поради опасността от фебрилен гърч заради голямата разлика с Т на тялото!


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в чт, 18 яну 2007, 14:19
Мами, при каква Т децата ви са правили гърч и преди това вдигали ли са същата Т без последствия?

А за увиването в мокри кърпи..тук педиатрите са категорично против точно поради опасността от фебрилен гърч заради голямата разлика с Т на тялото!


Малката ми щерка е с фебрилен гърч . Месец преди да ми го направи ми вдигна 39.9 гр , но без гърч. Същия го направи при 38.5 градуса . Лекари са ми казвали , че високата температура не е абсолютно задължинелна . Имало регистрирани случай на гърч при37-5гр.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: ania в чт, 18 яну 2007, 14:28
Олеле, ами тогава от какво зависи...да не би да е предразположеност някаква :(
Питам, защото дъщеря ми е по високите ( и до 40 стига) Т и такъв страх бера заради тези гърчове...И тук са ми обяснявали лекарите, че при различните деца на различна Т може да стане гърча, но явно грешно съм разбрала, че се получава, когато дете, което е дигало да речем максимум 38.5, вдигне изведнъж 40...


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в чт, 18 яну 2007, 14:36
Олеле, ами тогава от какво зависи...да не би да е предразположеност някаква :(
Питам, защото дъщеря ми е по високите ( и до 40 стига) Т и такъв страх бера заради тези гърчове...И тук са ми обяснявали лекарите, че при различните деца на различна Т може да стане гърча, но явно грешно съм разбрала, че се получава, когато дете, което е дигало да речем максимум 38.5, вдигне изведнъж 40...

Охххх и аз незнам вече . Просто не допускай да вдига талкова висока ТП. Голямата ми дъщеря на 2г ми е вдигала 41 гр и нищо , ама знае ли човек  :peace:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: mama Bili в чт, 18 яну 2007, 15:02
Моята дъщеря направи фибрилен гърч когато беше на два месец- при температура 38,6.(сега е на 1г. и 8м.) Не си спомням след колко дни но мисля че бяха по-малко от 20 ни правиха ЕЕГ и слава богу всичко беше нормално с някакво съвсем слабо отклонение. Доктора ни каза че след 2 мес. трябва да идем на контролен преглед, но тогава й направи само трансфонтанелно изследване и каза че всичко е нормално и не е необходимо второ ЕЕГ.По време на гърча веднага отидохме в родилно отделение(там работи майка ми) и педиатрите й сваляха Т със свещичка в дупето - Ефералган, и с мокри компреси на ръцете, крачетата и челцето. Тогава докторите казаха че тези гърчове могата да се повторят до 5 годишна възраст. Чесно казано сега смятам да давам дъщеря ми на ясли но не съм се консултирала с доктор специално по този въпрос.Може би трябва да го направя. Макар че все пак в яслите нали си имат доктори.........


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: *StaM* в чт, 18 яну 2007, 15:04
Олеле, ами тогава от какво зависи...да не би да е предразположеност някаква :(
Питам, защото дъщеря ми е по високите ( и до 40 стига) Т и такъв страх бера заради тези гърчове...И тук са ми обяснявали лекарите, че при различните деца на различна Т може да стане гърча, но явно грешно съм разбрала, че се получава, когато дете, което е дигало да речем максимум 38.5, вдигне изведнъж 40...

Не е непременно наследствено, но ако майката или бащата са правили гърчове ,вероятността е по-голяма и при техните деца.Пак казвам - НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.За предразположеност - може би има такъв момент..Лекарите ми казаха ,че по емоционални деца понякога поддържат Т 37,0-37,1 Т постоянно и без да са болни.Това се израствало/А дотогава продължавам да побелявам при всяка Т....../
Също така , както и при vikuna, големия ми син е вдигал 40 гр.Т и не е правил гърч/Слава Богу!/
При малкия се получи от рязко вдигане на Т след следобедния сън.Събудил се -имал 37,5 -след 15 мин прави гърч при близо 40 гр.Т/всичко беше вследствие на пневмония/....

При всеки е индивидуално.

........
След този случай...свещичките..фенобарбитал за деца и една спецялна ректална свещичка с диазепан беше винаги под ръка...никога не допусках тепературата да се покачи над 38, така ми бяха казали докторите...мажех я с комбинация от оцет, ракия, белтък и сода за хляб ......След 5 година се израства...В повечето случаи това се получава при деца с много силен имунитет...
 

Така е при нас.

Цитат
Извинете, но бихте ли обяснили какво представлява фебрилния гърч?


....... Препоръчително е след гърч да се направят редица изследвания (ПКК, ЕЕГ,КАТ и др.) за да се изключат други причини за гърча. Задължителна е консултацията с детски невролог.
.........
 Спирането от ясла до голяма степен е обяснимо, но спирането им от градина не е необходимо. Презумцията е, че в тези заведения децата по-често боледуват и съответно състоянията с висока температура са по-чести.

Абсолютно точно казано!

И дано не се повтарят повече, тези тежки за нас  моменти! :pray: :peace:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в чт, 18 яну 2007, 15:41
След консултацията с невролога ни предписаха свещички Деазепам за да и ги слагам в дупето при висока температура, но все още несъм ги ползвала а и те имат трайност само 1 седмица.
Аз също имам свещички Диазепам в хладилника/ благодарение на мама LEO   , но трайноста е години , а не седмица ... newsm78


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: mimi_msm в пн, 22 яну 2007, 21:51
Бих казала на майките на които децата им са вдигали 40гр.,температура, че това неозначава непременно, че ще направи гърч. Моят племенник е вдигал такива температури при всяко заболяване и е нямал фибрилни гърчове. Невроложката ми каза, че това е наследствено. Аз и мъжът ми не сме правили гърчове, но моят брат и неговата сестра са правили фибрилни гърчове и от там Рали я водят фамилно обременена. Незнам откъде ги намирате тия свещички, защото на нас ни казаха, че се приготвят. Взех 5броя, които ми ги приготвиха в аптеката а те имат трайност 1седмица. А аз незнам кога ще се разболее и кога ще трябва да бягам при личния лекар за зелена рецепта от там в аптеката за диазепам. Какъв точно е диазепама при вас


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в пн, 22 яну 2007, 22:10
Диазепам на свещички не се внася в Бълтария , незнайно защо  newsm78


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: kovom в вт, 23 яну 2007, 04:08
Нашите също са правени в аптека и са с трайност 1месец
Чух за някякви в малки капсулки в насяни от чужбина ,но не можаха да ми дадът по-вече инфо,защото те пък чули от друг
Ако някой знае моля да даде инфо,защото трябва ги носим навсякъде зимата добре ,но като се затопли  newsm78 ? А трябва да са в хладилник ....


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в сб, 27 яну 2007, 00:45
Ако някой знае моля да даде инфо,защото трябва ги носим навсякъде зимата добре ,но като се затопли  newsm78 ? А трябва да са в хладилник ....

Мойте са в хладилника  :peace:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: Рамада в сб, 27 яну 2007, 01:37
Във връзка с по- горните мнения да кажа> Според нашата лекарка, не може да се направи фебрилен гърч пр 38.5 градуса например. Важно е, колко бързо се покачва Т. Да кажем мериш я в определен момент и тя е 38.5, но след 10 минути е вече 40 градуса.  :shock: Да, но на теб тези стойности са ти в главата- 38.5. и това казваш на лекаря, примерно.
Освен това> С какъв термометър я мериш? Доколкото знам, ако е с дигитален, не трябва да я мериш на по- малко от 20 мин., ако искаш да имаш що- годе точни стойности. (за живачните не знам) Не знам как е при вашите деца, но на мен меренето на Т ми е проблем, когато дъщеря ми е болна. Нервна е, пищи. Едва успявам да я измеря с дигитален в ухото, а за живачен ректално(което е най- точния и бърз метод) и дума да не става.
 Благодаря на авторката на темата и на всички, които споделиха опита си.  :bouquet:Дано не им се случва повече! На никого да не се случва! :pray:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: TINA.K в вт, 30 яну 2007, 12:45
Преди 2 часа се прибрахме от болница след фебрилен гърч. Бях гушнала детето когато го направи - гледката наистина е потресаваща. За щастие (без да имам никакво инфо преди това) реагирах що-годе адекватно - веднага още по време на гърча се обадих на педиатърката ни и тя каза да сваляме температурата - веднага, както си бяхме облечени влязохме под душа и го облях с хладка вода, дадохме панадол и се обадихме в бърза помощ.
Моя син също от следобедния сън се събуди с 39,2, веднага го обляхме с хладка спрямо неговото тяло вода (37-38 градуса) и гърча го получи 10-ина минути след това.  Казаха, че вероятно след обливането е продължил да вдига бързо темп., и поради това сравнително бързо понижаване и покачване на темп. е направил гърча. Аз в това време му разтривах ледените крачета и ръчички и изобщо не знам дали темп. се понижи или продължи да я вдига.
Лятото ми е вдигал и 39,3 и пак така с обливане всичко беше ОК. 
Тепърва ми предстои по обстоен разговор с педиатърката ни, но общо взето вече доста ще внимавам с температурата като е болен. Както беше написал някой на 15-20 мин (и по-малко сигурно) ще я меря.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: anna72 в нд, 04 фев 2007, 13:32
Синът ми е на 1г.9мес. и в разстояние на 8 м. направи три фебрилни гърча,като на последния посиня ,според мен спря да диша.От три дни сме с назначена терапия пие по 3 мл три пъти на ден конвулекс.по принцип това е лекарство за деца с епилепсия,но доктора ме увери ,че действа превантивно .Някой знае ли нещо по въпроса ,а също и така за странични действия?


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в нд, 04 фев 2007, 14:00
Синът ми е на 1г.9мес. и в разстояние на 8 м. направи три фебрилни гърча,като на последния посиня ,според мен спря да диша.От три дни сме с назначена терапия пие по 3 мл три пъти на ден конвулекс.по принцип това е лекарство за деца с епилепсия,но доктора ме увери ,че действа превантивно .Някой знае ли нещо по въпроса ,а също и така за странични действия?
За лекарството незнам , но щом е против епилепсия най- вероятно имат странични ефекти. Разкажи при колко гр  направи гърчовете и как протичаха.  :peace:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: anna72 в нд, 04 фев 2007, 14:18
Последния път Т 39,2 ,предния ден му правихме ваксина ДТК.Обикновенно не съм на себе си като направи гърч,страшно се паникъосвам,последния път - прибели очите ,изпъна се и беше абсолютно неконтактен,обърнах го на една страна както са ми обяснили докторите и изчакваш .Но този път път той посиня ,аз се паникъосах и започнах да му бъркам в устата да не би да си е глътнал езика,така и не разбрах ,но след около минута дойде в съзнание.Просто стреса е неописуем.Преди това му бяха изписали диазепам ,който трябваше да давам при Т 37,1,е,аз през деня му дадох ,но вечерта не можах ,той направи гърча в ръцете ми ,докато му мерих Т.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: vikuna в нд, 04 фев 2007, 14:25
Последния път Т 39,2 ,предния ден му правихме ваксина ДТК.Обикновенно не съм на себе си като направи гърч,страшно се паникъосвам,последния път - прибели очите ,изпъна се и беше абсолютно неконтактен,обърнах го на една страна както са ми обяснили докторите и изчакваш .Но този път път той посиня ,аз се паникъосах и започнах да му бъркам в устата да не би да си е глътнал езика,така и не разбрах ,но след около минута дойде в съзнание.Просто стреса е неописуем.Преди това му бяха изписали диазепам ,който трябваше да давам при Т 37,1,е,аз през деня му дадох ,но вечерта не можах ,той направи гърча в ръцете ми ,докато му мерих Т.
:ooooh:Дано повече НИКОГА не се случва това миличка.   :bouquet:


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: marychery в нд, 04 фев 2007, 15:09
И аз съжалявам за преживяното. И  на дъщеря ми и изписаха диазепам. Мария също посинява по време на гърч, целите ръце, крака, цялото тяло. Последният път посиня при температура 37,5. Ако искаш прочети темата за епилепсията в другият подфорум за деца с увреждания. Много е интересна и има полезна информация.


Титла: Re: фебрилен гърч
Публикувано от: polyZ в пт, 30 мар 2007, 13:39
Имам син на 6,5 години. За първи път направи фибрилен гърч малко след първия рожден ден, следствие на гнойна ангина. Последния фибрилен гърч направи на 5,5 години. Общо 5 фибрилни гърча и всичките при много висока температура. ЕЕГ правим постоянно при проф.Чавдаров в София и всичко слава Богу е наред, според него.   Професора ми препоръча да си намеря СВЕЩИЧКИ ДИАЗЕПАМ,но така и не успях да намеря. Посъветвайте ме от къде мога да ги закупя. Също така бих искала да отведа сина си на консултация и при друг специалист, ако имате накава информация, пишете ми. Благодаря и на всички родители пожелавам дано никога да не преживеят ужаса който аз и до ден днешен изживявям.

И аз преживях това страшно нещо фебрилен гърч с първата си дъщеря, която вече е на 10 години...Нямах никакъв опит като млада майка..пък и никой не ти обяснява превантивно, какво да правиш...

Точно на 2 години я дадох на детска ясла...явно там е хванала някой вирус или от притеснение вдигна виока температура на 3 ден ...мисля, че не и бяха давали и вода....През ноща получи фебрилен гърч..ужасът беше голям и постъпих точно както описва ... gabiplus ...

След този случай...свещичките..фенобарбитал за деца и една спецялна ректална свещичка с диазепан беше винаги под ръка...никога не допусках тепературата да се покачи над 38, така ми бяха казали докторите...мажех я с комбинация от оцет, ракия, белтък и сода за хляб ......След 5 година се израства...В повечето случаи това се получава при деца с много силен имунитет...
 


1