BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: cvete_m в нд, 14 яну 2007, 15:27Титла: Ношният страх
Публикувано от: cvete_m в нд, 14 яну 2007, 15:27
Мили момичета, обръщам се към вас с молба за съвет. Ще ви разкажа накратко за нашия проблем.
Моето момиченце Вики е на 2 г. и 7 мес. До сега нощем спеше много спокойно. Заспиваше в 20:30 и се събуждаше към 7:30. Но от известно време започна нощем да се събужда и да пищи. Понякога с часове не можем да я успокоим. А дори и да я успокоим заспива и след 20 тина минути пак се стряска и плаче. Разпитвам я какво е сънувала, но тя не казва почти нищо което да е обезпокояващо. Посъветвах се с педиатърката ни, тя и изписа едно сиропче Киетюд, но то не помогна, сменихме го с едно хомеопатично, но и то не помага. Преди няколко дни й ляхме куршум, имаше временен резултат - 2ва дни спа спокойно и снощи пак се събуди с писъци. Вече не знам какво да правя.
Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да каже как е постъпил. Благодаря предварително.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: mylenka в нд, 14 яну 2007, 15:35
Да не е свързано с нищо, изживяно през деня?  newsm78
Нещо ново, различно в дневния режим  newsm78
Нов дом, или ясла  newsm78


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: cvete_m в нд, 14 яну 2007, 15:39
Ами не нищо ново. На ясла ходи вече 7 месеца. Като цяло е доста емоционално дете, но това със събуждането вече е повече от месец и то всяка вечер. За целия период да има 2- 3 вечери в които не се е събудила с писъци. :roll:


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: mylenka в нд, 14 яну 2007, 15:50
Твърде вероятно е да идва от яслата.
Попитай госпожите  :peace: Много често там ги плашат с разни измислени персоножи, с гърнето, тъмното и кой знае с какво още, за което малките душички не могат дори и да споделят  :?


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Алхамбра в нд, 14 яну 2007, 16:25
Напоследък и моята е така,въпреки че е доста по-малка.Вероятно е дошъл периода в който сънуват кошмари и се стряскат.незнам,но дано скоро отмине,че ми е много жал да я гледам така.... :(
Наистина говори с персонала в яслата,може пък те да дадат верния отговор.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Fior в нд, 14 яну 2007, 16:33
Не мисля,че сиропите биха помогнали в случая.Наистина mylenka е много права,че в яслите ги плашат с какво ли не.И може би най ефикасното средство ще бъде да откриеш какво нарушава съня на детето и да промените в живота му онова,което му пречи. newsm78


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Ted_cat в нд, 14 яну 2007, 20:43
Защо не я спреш от ясла зя седмица- две и да видиш дали ще се успокои? Моя син като ходеше на ясла  много се депресираше, дори на обед не можеше да спи спокойно.
А може да пробвате и да смените обстановката. Да идете на гости на баба и дядо, в друг град ... поне за няколко дни.
Но според мен със сигурност има нещо, което я е уплашило, дори тя да не го осъзнава и да не може да ти каже.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: desini18 в нд, 14 яну 2007, 20:56
Спомням си ,че ноември в този форум имаше тема за нощните страхове и мн. интересни линкове към други сайтове и форуми,където имаше полезна информация от срециалисти-лекари и психолози.Пусни търсачката и открий темата.На мен ми се изясниха доста неща и се успокоих.Не искам да преразказвам прочетеното,з-то бегло си го  спомням.Потърси!Успех!


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: mylenka в нд, 14 яну 2007, 21:06
Само това успях да намеря
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/224/53/  
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=131965.0  :peace:


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: desini18 в нд, 14 яну 2007, 22:25
Само това успях да намеря
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/224/53/   
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=131965.0  :peace:
Вторият линк,даден от Миленка,е темата за нощната истерия,а на втора стр. пак там има  2 линка към теми за НОЩНИТЕ СТРАХОВЕ.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: cvete_m в вт, 16 яну 2007, 07:54
Момичета много ви благодаря, ще разгледам тези линкове които сте ми оставили.
Колкото до спирането от ясла, бях го направила, за около седмица не я пусках, но резултат нямаше.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Mama_Nana в вт, 16 яну 2007, 08:54
И аз имах -  на вашата възраст и сега преди месец/сигурно пак ще се повтори/ плач през ноща. Обясненията които получих са, че детето е емоционално и преживява събитията от деня, не е задължително да са го изплашили. Малко ще ти е трудно, но опитай да говориш през деня с нея може да сподели какво я тревожи. Когато си ляга говори с нея за хубави неща, които ще направите утре, ако трябва дори си пейте. Всичко изброено от теб и аз го правих. При нас писъка започваше горе долу по едно и също време през ноща. Всъщност тя не се събуждаше буквално, а сякаш беше в полузаспало съсътояние и на сутринта нямаше спомен. Опитвайки се д а я успокоя плачеше по силно, рита, блъска, абе ужас. Прочетох в нета /линка беше от подобна тема тук/ следното: събужда се нарочно детето 10-15 мин. преди събитието 7 нощи по ред, с цел да разрушиш стериотипа на кошмара, ако не помогне още 7. Правих и това и като, че ли започна да прескача /да се събужда/ първо и засега престана. Този път продължи 3 месеца. Ако усетиш, че не можеш да се справиш, потърси детски психолог. Израствало се около и след 9-10 год. възраст.

Това е отговор на психолог по същия проблем, който съм си запазила:
През деня децата събират изключително много впечатления. Независимо дали са положителни или отрицателни, тези впечатления напрягат нервната система. Напрежението се събира, и когато интензитетът му се покачи до определена степен, нервната система има нужда да намери път, по който да го разтовари.
При децата този път може да бъде именно такъв плач, който не е свързан с нещо конкретно и определено. Така както при възрастните неконтролируемо потрепват мускулите по време на сън. Или както животните тичат насън.
Разбира се, това преживяване е травматично за родителите, а и е показател за две неща: че Вашето дете е много впечатлително, и в същото време - възпитано и внимателно в реакциите си. И имено, внимавайки в поведението си през деня, събира твърде много напрежение, което през нощта излиза по този начин.
Бих Ви предложила да опитате вечер, преди лягане да си създадете ритуал, който би могъл да помогне за разредяване на този тип разреждане на нервното напрежение. Би могъл да помогне - защото всяко дете има индивидуален тип нервна система, която реагира по различен начин на стимулите.
Вечер, около 45 мин. преди лягане, след вечеря, поиграйте с Вашето дете някоя по-шумна физическа игра - напр. скачане върху леглото, викане с виковете на различни зверове, търкаляне по пода, ходене "като кучета" - на четири крака. Тази игра не трябва да бъде гоненица или боричкане - защото те довеждат отново до превъзбуда, а игра с чисто физическо усилие, където да се изразходва остатъка от енергия, и в която Вие да сте партньори на детето; заедно с него, а не противници /както се получава, когато играем на гоненица, напр./.
След играта - баня и топло мляко или чай - за физическо отпускане.
И завършвате ритуала с нежна песничка, която мама пее. Песничката помага за хармонизиране на сърдечния ритъм и дишането, и за по-лесно цялостно отпускане.
Успех!


Извинявам се за дългия постинг.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Mi6 в вт, 16 яну 2007, 11:05
Имахме такъв проблем. Нощем едната се будеше с рев. На нас ни помогна песничката, която им пея преди да заспят. Не я пипам докато е в истерия, а започвам тихичко да пея и да говоря нежно. После като започне да преминава я галя лекичко по челото.
Може и да има нещо общо с това дали говори как е минал денят, защото другото ми дете, което всичко си разправя не е имало такъв проблем, а това което имаше този проблем е по затворено и не разказваше нищо за яслата.


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Шани в вт, 16 яну 2007, 12:05
Аз съм имала този проблем, като малка. Майка ми ме водила по доктори - "нощни страхове", в заключение и фенобарбитал.

Естествено, че последното е прескочено и само носенето на ръце на майка ми е помогнало. Всяка нощ по 1-2 часа. И после, съвсем кротко съм се успокоявала и заспивала. Период някакъв, продължил цяла година  :tired:. Как е успявала майка ми, не знам, при положение, че на сутринта е била на работа и то от 07:00ч.  :ooooh:

Добре, че Господ пожали мен  :pray: и не ми прати такова дете  :flutter: Нямаше да мога да издържа...  :?

Кураж, цвете_м. Ще мине... Само здрави нерви да имате, ви пожелавам  :peace:


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: gery gerry в вт, 16 яну 2007, 12:35
И ние до скоро бяхме в такъв период,който продължи доста дълго.Сега като че ли отмина.Обикновенно се събуждаше към два през ноща и пищеше много,ние му говориме,но той не чува и си реве и пищи.Така 2-3,понякога и 5 минути и заспива.Детето ми е много емоционално и чуствително и предполагам това е причината.Да ти кажа не знам точно дали от само себе си мина този период,но аз започнах всяка вечер да му чета приказки,отделях му време преди лягане само за нас двамата,докато преди това не съм го правила.Друго което се сещам е,че сега му порастнаха и всички зъбки,може и това да го е успокоило,защото последните кътници му бяха най-трудни.Дано по скоро отмине и при вас този период  :bouquet:


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: Светлана в вт, 16 яну 2007, 13:13
 Спри я от ясла за около седмица! Промени нещо!


Титла: Re: Ношният страх
Публикувано от: viara_st в вт, 16 яну 2007, 15:11
Ле-ле поуспокоих се след тази тема, че не сме само ние на това дередже  :roll:
Калоян по принцип има неспокоен и "лош" сън  :crazyeyes: откакто е навършил 2 месеца има само 2 нощи, в които е спал непробудно  :twisted:, но напоследък често плаче насън, снощи беше капака .... разпищя се в пълна истерия към 2 без нещо и не можех нито да го успокоя, нито да го събудя  :bad-words: щом посегна да го погаля и се нахвърляше да ме бие и само повтаря : "не...не искам...не там" и така почти час  :shock: накрая успях да го прилъжа да го гушна и го поуспокоих, носила съм го 30-40 минути, докато се отпусне и спре да хлипа  :pray: после цяла нощ е спал почти върху мен като коте  ;-)

Сутринта говорих с госпожата в ДГ, според нея нямало нищо необичайно там, нито проблеми и спречквания  :thinking: но незнам вече дано да само впечатления и кошмари, а не някой проблем в яслата  newsm78


1