BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: crazy chick в пн, 15 яну 2007, 22:40Титла: Някой знае ли каква отговорност носи ТЕЛК за решенията си??
Публикувано от: crazy chick в пн, 15 яну 2007, 22:40
Моля ви, помогнете ми с някаква информация по въпроса!!  :pray:

Става въпрос за следното - лице на 58г. с множество заболявания, вкл.епилептични припадъци и проблеми с паметта е освидетелствано с 75% нетрудоспособност и прекъсва работа. Следващата редовна експертиза обаче води до значително занижаване на процента, съответно на размера на пенсията и излиза със становище, че лицето може да работи. Реално промяна в горепосоченото здравословно състояние няма, а за изпълняване на някакви служебни задължения и дума не може да става. Още преди да излезе новото решение на ТЕЛК, въпросния човек си отива от света, поради остра сърдечна и дихателна недостатъчност...

Това "нормална" ситуация ли е, възможно ли е да е плод на нечие недоглеждане?? Случва ли се често да умират хора, които според ТЕЛК подобряват здравословното си състояние? Моля ви, много ви моля, помогнете ми с мнение, линк, сайт - с каквото и да е, ако ви е възможно!  :pray:


Титла: Re: Някой знае ли каква отговорност носи ТЕЛК за решенията си??
Публикувано от: gmsvetla в вт, 16 яну 2007, 09:44
Едва ли можете да търсите отговорност от ТЕЛК, че лицето е починало, колкото и безсърдечно да звучи. Има възможност решението на ТЕЛК да се обжалва пред НЕЛК. Има си една наредба в която е описано за конкретното заболяване какъв % се дава (Наредба за мед.експертиза на работоспособността), но по мои наблюдения обикновено сваят % при следващо явяване на ТЕЛК.


Титла: Re: Някой знае ли каква отговорност носи ТЕЛК за решенията си??
Публикувано от: Z в вт, 16 яну 2007, 11:00
Правят си каквото искат -това е истината ,здрави хора са инвалиди а инвалидите са здрави .Не е плод на недоглеждане а на политика  :x


Титла: Re: Някой знае ли каква отговорност носи ТЕЛК за решенията си??
Публикувано от: Миленика в вт, 16 яну 2007, 14:34
Това незнам дали ще ти помогне:

http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=171 (http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=171)

Прочети: Глава трета
ОПРЕДЕЛЯНЕ ХАРАКТЕРА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА - ПРОФЕСИОНАЛЕН ИЛИ ОБЩТитла: Re: Някой знае ли каква отговорност носи ТЕЛК за решенията си??
Публикувано от: crazy chick в вт, 16 яну 2007, 20:15
Момичета, благодаря ви!   :bouquet:


1