BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: zlobi в вт, 30 яну 2007, 22:24Титла: миомен възел и секцио
Публикувано от: zlobi в вт, 30 яну 2007, 22:24
в началото на бремеността ми ми откриха един миомен възел -малко по малък от 2 см , след няколко ни ми предстои да рода секцио .Гинеколожката ми е категорична ,че изка да рода със секцио -обяснението и е ,че след раждането матката можела да не контрактира качествено , да не изка да се прибере и да се наложи операция тогава . Изкам да попитам тези от вас , които са имали миомен възел как се обосноваха при вас лекарите ви за секцио и има ли такива роили нормално .


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: face off в вт, 30 яну 2007, 22:34
Не знам какво да ти кажа направо... При мен заради външни миомни възли НЕ искат да ми правят секцио и категорично ми препоръчват нормално раждане. Причината, която изтъкват - рискът от кръвоизливи при миоматична матка е голям и при усложнение може да се наложи отстраняването й.  :thinking:


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: alex2al в ср, 31 яну 2007, 08:56
На мен също ми откриха миомен възел по време на бременността. Аз преди около 10 г. вече съм оперирана веднъж от миома. Никой не ми е казвал как да раждам. Аз родих нормално. Още не съм ходила на контролен преглед, но скоро трябва да отида, за да ми кажат, оттук нататък какво. :( Направо не ми се мисли за втора операция. :ooooh:


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: ivalina73 в ср, 31 яну 2007, 09:33
Аз забременях с такъв възел,но 15см.Едва износих бебо с постоянни контракции,не излязох от болницата.Моята гинеколожка беше категорична,че трябва да го износя и ,че друг шанс нямам с тоя огромен възел.Категорична беше за раждането,че ще бъде секцио и се страхуваха да не получа кръвоизлев.Въпреки всичко това зло не ме отмина.По време на секциото съм получила голям кръвоизлев,но са овладели положението,като ми преливаха кръв и други манипулации,за което огромно съм им благодарна,както аз,така и цялото ми семейство за показания професионализъм на Д-Р Ташкова и цилият екип.Но при теб няма такава опасност,след като възела ти е толкова малък.За това са ти казали раждане -секцио,защото се притесняват именно от кръвоизлев.Няма място за притеснение.Успех,мила.Стискам палци.Всичко ще е наред newsm10 :wavey:


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: Bessy в ср, 31 яну 2007, 09:40
И на мен ми откриха миома по време на първата бременност - малко по-голяма от твоята. Аз родих със секцио тогава, но причината беше по-скоро че изведнъж откриха нямам води. Ако миомата не е на пътя на бебето, т.е. не пречи на нормалното му излизане, няма причина за секцио - това е което са ми обяснявали многократно доктори по въпроса.
т.е. доктор, на който имаш доверие трябва да прецени дали се налага секцио или не е проблем нормалното раждане.

Леко раждане ти желая! :D


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: svetli в ср, 31 яну 2007, 10:32
Аз съм с миомен възел 5х4 см, разположен на горната страна на матката. Много се страхувахме да не расте през бременността, защото през първия месец порастна с 1 см. За щастие обаче оттогава не е мръднал. Онзи ден бях на ЖК и гинеколожката ми беше много доволна от развитието. Обясни ми следното: Разположението на възела е далече от родовата дейност и затова няма индикации за задължително секцио. Ако бебо се разположи нормално ще ме пуснат на нормално раждане. Ако все пак се наложи секцио по някакви други причини, възелът няма да пречи и няма да го пипат. Да вметна само, че преди година и половина ми правиха миомектомия и ми отстраниха 3 малки възела колкото твоя. Според мен уточни къде точно е разположен възелът. Ако е близо до шийката и има предположения, че ще пречи не бебето да излезе, може това да е обяснението за желанието на гинеколожката да те оперира  :thinking:


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: zlobi в ср, 31 яну 2007, 10:40
възела е на задна маточна стена , не е на пътя на бебо и въобще през цялата бременост не съм имала проблеми , по реме на секциото няма да пипа възела да го маха


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: alex2al в ср, 31 яну 2007, 12:34
А защо не махат възела по време на секциото? Така или иначе отварят корема. Не е ли тъпо после да се оперира пак?


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: svetli в ср, 31 яну 2007, 12:53
Защото по принцип секциото се води операция с голяма кръвозагуба. Отделно при махането на миомен възел също се губи много кръв. Затова повечето хирурзи избягват да съчетават двете неща.
Съвсем отделно, ако възелът не е голям, има голяма вероятност да се свие след раждането, както се свива самата матка. Ако това стане и самият възел е на място, което не пречи на жената, и е от външната страна на матката, не е необходимо непременно да се маха.


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 31 яну 2007, 13:06
Много рядко миомата е причина за секцио- ако е на пътя на бебето, ако е огромна и т.н., но иначе не.
Моите малките въбще не ги мисля  :oops: по 2-3 сантиметра бяха тогава, а големият 7 сантиметра и не ми плануваха секцио, въпреки че много исках. Лекарят, който ми следеше бременността беше на същото мнение.

При мен се наложи секцио в процеса на раждането, заради предлежанието на бебето и съм много доволна.

В общи линии-  ако си привърженик на нормалното раждане, настоявай.


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: pavpop@mail.bg в ср, 31 яну 2007, 13:29
Откриха ми миоматичен възел на маточната стена,който до седмия месец растеше заедно с бебето.Гинеколога беше за секцио,тъй като бебето беше седалищно разположено и самия възел беше на родовия канал,но последните дни преди секциото бебето се обърна и решиха да родя нормално.Всичко мина добре,родих здраво момиченце ,вече на 10м.Дано всичко е наред и при вас ,леко раждане :hug:


Титла: Re: миомен възел и секцио
Публикувано от: teddy06 в ср, 31 яну 2007, 16:04
Аз също забременях с миомен възел 5 на 6см и бях много притеснена през цялото време.През първите месеци възела растеше ,а и защото се намираше по предната стена и на мястото за срез при секцио ми препоръчваха да родя нормално,както и исках.Последните месеци възела спря да расте и дори се изтъни и не пречеше за нормално раждане за което бях благодарна.А и всичко мина много бързо.Все още не съм ходила на преглед след като родих,но скоро време трябва да го направя.


1