BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Мама Ежка в вт, 30 яну 2007, 23:25Титла: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Мама Ежка в вт, 30 яну 2007, 23:25
Здравейте пак, мами,
съжалявам ако моя въпрос повтаря някоя тема, но не можах да намеря информация по въпроса.
Чела съм в една книга, че по време на кърменето бебето не трябва да е в абсолютно хоризонтално положение. Сега чета във форумите и по статиите за спането с бебето и кърменето в легнало положение, където се споменава, че понякога майката и бебето дори не се събуждат докато то си посуква. Което ме навява на мисълта, че бебенцето си е легнало, майката също...а в същата книга (ух аз от мойте стари книги 90 процента съм отписала...) пише, че когато се кърми в легнало положение майката е леко понадигната на възглавница....
Може ли някой да ме светне как точно става кърменето в легнало положение и защо няма проблем бебето да е в хоризонтално положение (ако е така наистина)
Мерси много   :bouquet:


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: yanast в вт, 30 яну 2007, 23:45
Не мога да дам обяснение защо, но поне при моето бебе няма никакъв проблем да е легнало. Дори не го и оригвам през нощта, още от самото начало, и колики не е имал....
Кърмя го без никакви възглавници...
Предполагам, че ако бебчето повръща може да е проблем, а в САЩ единственото обяснение,защо да не се храни бебето легнало, което ни дадоха беше че можело да му влезе капка мляко в ухото и да стане проблем. Да, ама като го кърмя бебока е обърнат настрани и капките мляко му се стичат по бузата и капват на чаршафа, просто няма как да му влезе в ухото...
Дано някой да може да обясни по-аргументирано.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Yvonne в вт, 30 яну 2007, 23:46
Аз намирам легналата поза за много удобна, особено нощем. двете с Ники сме легнали с лице една към друга,като тя е легнала(сгушила се е малката палавница :) ) и върху ръката ми.
Аз невиждам какъв е проблема бебето да е в хоризотнално положение и да сучи newsm78
 Breastfeeding.com - тука може да видиш нагледно някой пози за кърмене вкл. и в легнала поза

Пожелавам ти леко раждане и успешно кърмене  :bouquet:


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: bobsley в ср, 31 яну 2007, 00:21
толкова ми се доспиваше докато кърмех, че много често заспивах в тази поза (и двете легнали една към друга). Дори като се събудех се оказваше че са минали повече от препоръчителните минутки... обаче на нас ни беше хубаво така да си дремнем похапвайки (тя де)


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: ludmilana в ср, 31 яну 2007, 00:24
И ние се кърмим легнали в абсолютно хоризонтално положение и Мъри никога не е протестирал...Даже не слагам и възглавница!
Ето така ми е най-удобно, но има и други пози...:

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1028188
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1028185


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: lilfi в ср, 31 яну 2007, 00:47
Мама Ежка, и аз ще да съм чела твоите книги :) Това, което си спомням като обяснение  за полулегналото положение на бебето беше, че е опасно да не заспиш и да не затиснеш бебето, да не се задави бебето и разни такива. Не знам защо, но ние подобни страхотии не сме преживявали нито един път. Откакто се научих да кърмя легнала, това е любимата ни поза.
В началото, докато беше мъничка използвах възглавница, за да я повдигна до нивото на гърдата и да не ми се налага да държа ръката си под нея постоянно, а сега вече си се кърмим в абсолютно хоризонтално положение и двете. Понякога дори аз съм почти по корем обърната, за да й предлагам и от другата гърда без да сменям местото си.
тук (http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_video.html)има видеоклипчета за различни пози на кърмене.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: pepelyashka в ср, 31 яну 2007, 01:16
Ами и аз не слагам нищо, синът ми не търпи възглавница. Главата и гърдата са на едно ниво.
Ще трябва да изровя стари снимки, да видя как съм кърмила съвсем в началото :thinking:


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Ekcnpec в ср, 31 яну 2007, 01:33
Сподели с нас, коя е тази книжка...
И аз не съм чел или чувал да не трябва да се кърми в легнало положение...
Мама кърми Иво нощем винаги легнала и заспала... Той когато иска суче, когато иска спи...
Негова воля...


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: ive в ср, 31 яну 2007, 02:52
При нас тази поза е предпочитана нощем,когато се будим за похапване(вижда се в подписа ми).Бебичка застава срещу мен и спокойно си засуква от гърдата :)...толкова е удобно и приятно,че се унасяме и двете в сладък сън!
Не мисля,че има някаква опасност от каквото и да било и за двете- сама ще се увериш :)


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Мама Ежка в ср, 31 яну 2007, 12:28
Сподели с нас, коя е тази книжка...
И аз не съм чел или чувал да не трябва да се кърми в легнало положение...
Мама кърми Иво нощем винаги легнала и заспала... Той когато иска суче, когато иска спи...
Негова воля...

Не, тук не става въпрос, че не трябва да се кърми в легнало положение, а че бебето не трябва да е изцяло в хоризонтално положение - т.е. може да е леко повдигнато на възглавница или де да знам. Значи мойте книги са на Лоранс Перну (доста стара), Спок (към него съм много резервирана щото е стара школа, както и Лоранс де) и една по-съвременна на Ан Бакюс, там не си спомням дали пише нещо за кърменето легнала..но тя е значително по-съвременна и до известна степен се доближава до новите тенденции - носене в кенгуру, повече нежност и гушкане на детето и тн.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Edelia в ср, 31 яну 2007, 13:03
И аз бях чула така в началото - че не трябва да е в хоризонтално положение, но единствения довод беше, че може майката да заспи, и да го задуши. Което се беше превърнало в някакъв кошмар за мен  :ooooh: за всяко хранене ставах, слагах беб на една възглавница, и така го кърмех.
Мисля че в една листовка на Авент след това видях да се препоръчва и поза кърмене в легнало положение, постепенно нощните кърмения започнахме да ги практикуваме така  :D
Сега вече и през деня се кърмим така - от една страна защото възглавниците са ни къси вече  :D, от друга, защото е най-удобно, а и човечето дори и докато се храни трудно застава мирно, така че, има пространство и за движение  :peace:
Освен това, може и да се сложи възглавничка под главата, така че, няма разлика дали ще е легнало бебето, или на ръце.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: daisy_st в ср, 31 яну 2007, 15:17
При нас тази е предпочитаната поза, особено нощем.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: de4ko_na _mama_i_tate в ср, 31 яну 2007, 23:59
И ние през ноща си хапваме така ,защото почти цялата нощ е при мен,май ни тормозят зъбките и се успокояваме така.Така дори и да се събудя е за малко и почти не мога да кажа,че сам си недоспала.Но винаги си имам едно наум ,да не го задуша. :peace:


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: cat11 в чт, 01 фев 2007, 00:21
Даа, и ние се присъединяваме към отбора. Само ме е яд, че открих тази поза, когато Радина вече беше спряла да се буди нощем, а преди ствавах, вземах я, сядах, душичката ми заспиваше... мъка. Показаха ми как да кърмя легнала още в родилното, но някак не можа да ми стане удобно ( то не, че другите пози в началото ми бяха удобни, може би болката първия месец пречеше да се отпусна да кърмя легнала) и след 4 месеца го преоткрих и сега само така се храним, защото много щъка докато яде. А иначе и аз не съм я уригвала нощем, когато спи (съответно суче) на една страна, а не по гръб, няма проблем.


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: Tatalina в чт, 01 фев 2007, 00:53
Докато още кърмех това беше най-удобната поза и за мен, и за бебка. Така майката се отпуска и си почива, докато бебко се храни. Трябва да внимаваш само да не заспиш и да не притиснеш бебето. Според мен това е единствената опасност при тази поза.
Ето как беше при нас - лягах на една страна, на тази, от която гърда ще кърмя. Слагах ръка под главата и някаква възглавница, за да ми е по-удобно. Бебка лежеше по гръб до мен, а само главичката й беше обърната към мен. Със свободната ръка придържах гърдата, от която суче, за да й улесня папането. А и за да прилагам компресия за по-лесно потичане на кърмата.
И аз като cat11, съжалявам, че късно (около 3-я месец на госпожицата ми) открих тази поза.

Леко раждане и успешно, сладко кърмене!   :bouquet:


Титла: Re: Въпрос към кърмещите легнали
Публикувано от: evhen в чт, 01 фев 2007, 09:26
Това и аз съм го чела някъде, но не съм сигурна къде и какво точно беше обяснението. Имаше опасност от инфекция на ушите, но какво точно беше обяснението - не се сещам. Предполагам, че нали при кърмене участват и тези лицеви мускулчета, които са чак към ушите, и при кърмене в легнало положение те хем работят, хем са притиснати. Май беше в книгата "Какво те чака през първата....", ама пусто много голяма тази книга и не мога да го открия.


1