BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Ту в пт, 02 фев 2007, 11:13Титла: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в пт, 02 фев 2007, 11:13
Здравейте!

Току що забелязах, че дъщеря ми като си затвори устата долните 2 зъбчета застават пред горните 2 (тя има 4 зъба).И сега се чудя дали това е сигнал за обратна захапка или все още е рано да се определи. Как мислите вие?Ще съм ви много благодарна, ако споделите мнение по въпроса!  :hug:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: nnnnina в пт, 02 фев 2007, 19:04
рано е да се каже, но обърни внимание на това как дъвче и дали не диша с отворена уста, особено докато спи  :bouquet:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в пт, 02 фев 2007, 19:21
Не спи с отворена уста-през нослето диша.А в какъв смисъл как дъвче?


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: nnnnina в пт, 02 фев 2007, 20:14
ядете ли вече твърда храна - филийки, месо на парчета, картофи и как ги яде


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в пт, 02 фев 2007, 21:59
Хляб, солети  и бисквити хапва самичка и някак си ги дъвче (все пак има само 4 зъба), а за картофи, месо , грах и т.н. - давам й ги на парченца в манджичка, но не дъвче много, по-скоро гълта  :roll: Дъвче де, но не всеки път се сеща, че трябва  :ooooh: Ама и аз как го обясних ... :blush:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: fodika /lika/ в пт, 02 фев 2007, 23:02
Вили, ще си позволя да ти оспамя, малко темата, но пак е по същия въпрос!
извини ме предварително - не мога да помогна, но дано някой, който е наясно да помогне /и при нас същия проблем/
И, при нас е същата работа - Алекс го забелязвам, че все по-често слага долните зъбки пред горните, даже си мисля, че вече е постоянно. При нас и като захапва, също долните са пред горните и през деня диша с отворена уста! Дори навън гледам да е с биба, за да не диша студения въздух, така директно!
Спи си нормално - с биберон или без, но със затворена уста!


рано е да се каже, но обърни внимание на това как дъвче и дали не диша с отворена уста, особено докато спи  :bouquet:
какво значи, ако диша с отворена уста?


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в сб, 03 фев 2007, 09:46
Лика, до колкото прочетох в нета, един от сигналите за обратна захапка е точно дишането през устата особено по време на сън.

Ух, дано са си наред децата, пък ако не - ще слагаме шини и апаратчета  :ooooh:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: nnnnina в сб, 03 фев 2007, 14:56
през първите 18 месеца долната челст непрекъснато променя положението си - пред горноте зъби, зад тях..., но има маркери за лоши орофациални навици, които могат да доведат до "обратна" захапка
маркери - спи с отворена уста = диша през устата, а не през носа, което е задължително свързано с неправилен модел на гълтане , при който езикът не се повдига лъм твърдото небце, а лежи върху долната целюст. Този непревилен модек на гълтане може да се наблюдава и без дишане през отворена уста, но пак е маркер - ако е налице само той, детето започва да произнася звуковете или като бута с езика долната челюст или като слага езика "между" зъбите.
Непохватното дъвскане също е маркер - децата дъвчат на венците, дори да нямат зъби.
профилактика се прави на тази възраст чрез корекция на механизмите на хранене, а ако сте забелязали след 18 месец такива маркери с корекция на храненето и със специални упражнения от логопед, под контрола на ортодонт и чак след това се слага шина  :bouquet:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: veni-b в сб, 03 фев 2007, 21:29
Имате ли в родовете хора с обратана захапка/ Защо пък реши че с обратна захапка не е в ред детенцето?/


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в нд, 04 фев 2007, 18:24
Да - вуйчо ми е бил с такава захапка  :(


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: nnnnina в пн, 05 фев 2007, 21:18
според мен не се паникьосвай, само след детенце, на около 18 мес може да се консултирате с ортодонт или с логопед, който работи в ранн възраст 0-3 години  :bouquet:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ту в пн, 05 фев 2007, 21:59
Благодаря за подкрепата   :bouquet:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: mma в вт, 08 яну 2008, 09:40
Реших малко да изтупам праха от тази темичка и да попитам Вили, как е вече малката? И аз забелязах същото, за което тя говори и ми се иска да разбера как са се развили нещата при тях? И дали не е възможно това да е често срещано явление при бебетата, а след израстване да не е?
Също както при нея малкия си слага долните зъби пред горните (горните не са много израстнали показаха се преди около месец, но ги има). Реших да му дам да отхапе само кашкавал и да видя как му е захапката(не го е ял) и наистина долните хапят малко по-навън. Иначе брадичката му е съвсем наред не е изпъкнала. Този експеримент обаче не е най-сигурнния защото дадах и на баща му да отхапе и той по инерция си издаде долната челюст напред. 


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ханна в сб, 21 фев 2009, 12:05
Изтупвам от прахта стара, стара тема, която намерих с търсачката.

При нас положението е същото - само 4 зъба, но като бърбори или като стисне венци долните зъбчета изкачат над горните  :roll: Горните не са се показали изцяло все още.
Често диша с отворена уста  :?
Ползва биба като спи  :roll:
Мислите ли, че на първо време трябва да махна бибата?
Дъщеря ми е на 1 год. обаче ако трябва нещо да се направи отсега неискам да отлагам.

Как се развиха нещата при вас?

Мерси  :)


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Igi_ в сб, 21 фев 2009, 13:33
Задвайте подобни въпроси в темата за логопедите, те са хората, които могат да ви помогнат с информация. Детето ви е много малко, то още няма всички зъби, не му търсете проблем от сега. Ако все пак искате да се информирате по-подробно за нещата, може би ще е необходимо да се консултирате с зъболекар, той е човека, който ще ви обясни, на каква възраст и какво да наблюдавате. Успех ви желая и не се тревожете за такива неща все още.  :stop:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Shantal в сб, 21 мар 2009, 19:31
И аз се присъединявам към тази темичка.
Дъщеря ми също има 4 зъба и долните сякаш са пред горните, когато си затвори устата.
Като беше по - мъничка езика и беше нон - стоп отвън, сега доста по - рядко, но като че ли го държи между самите зъби. Иначе спи със затворена уста, диша си през носа.
Но това не прави притеснението по - малко  :tired:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Makali в ср, 05 авг 2009, 18:16
Здравейте !! Аз съм на 19 години и искам да се посъветвам и с вас. От лявата ми страна, зъбите от горната челюст влизат в долните...смисъл имам обратна захапка от тази страна. Външно не се забелязва нищо, всичко си изглежда нормално, но все е проблем, който трябва да оправя. Ходила съм при няколко ортодонти и всички казват брекети та брекети!!! Но пък с времето срещнах двама човека със същия проблем като моя и казват, че брекетите окисляват зъбите, задържат мн храната и се получават мн кариеси. Също така и, че са си оправили проблема с скобки. Та посъветвайте ме ...дали ортондонта ако го знаеше това за скобите, не би ми го казал или просто всички ми казват брекети за да се изръся с невероятните 2 бона  и да им напълня джоба???
                                                                                                                 Благодаря предварително!
П.П. Не ми казвайте, че съм закъсняла с оправянето. Знам си. :}


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Вълкът с дълъг ник в чт, 06 авг 2009, 10:03

Скобички, ако си достатъчно упорита, да ги носиш. Брекетите и да искаш, не можеш да си смъкнеш сама. А скобичките пък трябва да ходиш периодично при ортодонт, да ти ги регулира с едни малки винтчета. И като му оставяш парички, цената тръгва нагоре, с цел да приближи тая на брекетите. Не си закъсняла кой-знае колко.
Много по-стари каки тръгват да си подреждат усмивките.


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: yo в чт, 06 авг 2009, 10:56
Здравейте, моето детенце е вече на 2 годинки и половина и почти всички млечни зъбки са поникнали, без последните 4. Като стисне зъбки долните резци застават пред горните, а от кучешките зъбки назад са с нормален контакт. Много ме очуди тази захапка - нямаме такава в рода. Никога не е смукал биба или пръстче. Аз го свързвам с това, че се роди по спешност месец и половина по-рано и ядеше, марар и кърма, но с биберон. Струва ми се, че му липсваше стимулацията от сученето и за това така се получи. Аз за себе си мисля, че му е още рано за каквито и да е апарати, но преди новата учебна година ще го заведа на ортодонт заради моите нерви. Иначе яде и твърди храни - набива моркови и не съм забелязала да му представлява проблем. Ще следя темата с интерес.


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Shantal в чт, 06 авг 2009, 12:10
Много деца не се кърмят в днешно време и за себе си съм убедена, че това не може да е причина за обратна захапка.
Аз обаче по - скоро се интересувам дали може да се сложат брекети на млечни зъби? А относно оцветяването - има бели брекети (не мога да се сетя материала в момента), които са по - скъпи от другите, но все пак ги има  :peace:


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: cool_witch в чт, 06 авг 2009, 12:48
Прочетох няколко странни мнения тук и затова реших да се включа - като майка с опит в борбата с обратната захапка.
Борим се вече 8 години и допреди 3 години успяхме да предотвратим само превръщането на ръбцова захапка в прогения. От 3 години дъщеря ми е с брекети - оказа се единствения начин да се върнат зъбите в правилно положение.
Makali, на твоята възраст шини няма да помогнат. Не се плаши от брекетите - при много добра устна хигиена няма опасност от кариеси. Говорила съм много по въпроса с ортодонтката (когато ме притисна в ъгъла да си кажа защо не слагаме брекети), сега виждам, че е права.
Има и още нещо - мъдреците. При прогения в каквото и да е степен е важно да се махнат преди да са поникнали.

Кърменето няма общо с обратната захапка. Моята дъщеря е кърмена.
Проблемът е наследствен - сменихме няколко ортодонта, докато попаднем на правилния и това беше единственото, за което бяха единодушни. Ако родителите са с нормални захапки, огледайте се в роднините.

Някой попита за млечните зъби - не се слагат брекети. Шини може, но в общи линии няма смисъл - нещата се променят при поникване на постоянните зъби.

И не се вглеждайте толкова в бебетата си, особено ако зъбките им са само 4.  :35:
Колко има да се променят...

yo, много е рано, но го наблюдавай - виж къде си държи езика. Нормалното положение е на горното небце. Ако е отдолу, консултирай се с логопед как да го вдигнете - може да имате проблем след време със захапката.


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Shantal в чт, 06 авг 2009, 13:27
Проблемът е наследствен - сменихме няколко ортодонта, докато попаднем на правилния и това беше единственото, за което бяха единодушни. Ако родителите са с нормални захапки, огледайте се в роднините.

Някой попита за млечните зъби - не се слагат брекети. Шини може, но в общи линии няма смисъл - нещата се променят при поникване на постоянните зъби.

И не се вглеждайте толкова в бебетата си, особено ако зъбките им са само 4.  :35:
Колко има да се променят...


При нас няма как да е наследствен  :tired:
Аз не съм компетентна изобщо, не съм се консултирала все още нито със стоматолог, нито с ортодонт , тъй като изчаквам да порастнат и отдолу 4 зъбчета, но си мисля, че е по - добре да се взимат мерки колкото е възможно по - рано и не знам защо съм си въобразила, че ако дъщеря ми си ходи 5 - 6 -7 години с обратна захапка (докато порастнат постоянни зъби) , после всичко ще е по - трудно.

Изобщо не претендирам да съм права, но ще следя темата и разбира се ще споделям и своя опит в бъдеще.


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Ханна в чт, 06 авг 2009, 13:56
Видях, че съм писала по-рано в тази тема.

На първо време махнах бибата за по-сигурно :)  Всъщност на тази възраст - 1г. и 6м. нищо повече немога да направя.
Все още не са и поникнали всички зъбки.
При дъщеря ми като че ли само двете долни зъбчета излизат над горните. И са малко по-бели на цвят  newsm78
В нашият род няма с обратна захапка, само сестрата на мъжа ми, която е смукала палец дълго време.

И аз ще следя темата :)Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: Вълкът с дълъг ник в пт, 07 авг 2009, 17:34
прогения  - какво е това?


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: cool_witch в пт, 07 авг 2009, 20:58

Зъбно-челюстни деформации (http://www.zabolekar.info/new_site/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=35)


Титла: Re: Обратна захапка ли е това?
Публикувано от: GIULIA в ср, 07 окт 2009, 15:56
Задвайте подобни въпроси в темата за логопедите, те са хората, които могат да ви помогнат с информация. Детето ви е много малко, то още няма всички зъби, не му търсете проблем от сега. Ако все пак искате да се информирате по-подробно за нещата, може би ще е необходимо да се консултирате с зъболекар, той е човека, който ще ви обясни, на каква възраст и какво да наблюдавате. Успех ви желая и не се тревожете за такива неща все още.  :stop:

Но с детски ортодонт, например в Юниордент на попа !!! :peace:


1