BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: marianik в нд, 04 фев 2007, 22:57Титла: Незасищаща кърма?
Публикувано от: marianik в нд, 04 фев 2007, 22:57
Здравейте,моята беболина е на 6м. и 10дни.Захранена е при навършени 5месеца-дотогава е изцяло на изцедена с помпичка кърма.От петия месец се храни 5 пъти-сама си прави режимите и е като по книга-премахна си сама нощното хранене,наддаваше добре.Досега сме заместили обедното хранене със зеленчуково пюре и следобедното с каша и плодово пюре,останалото е кърма.Последно хранене-в 21.00ч. и след спокоен и дълбок сън се събуждаше в 6.00ч. Но от десет дена започна да се събужда на всеки час,да плаче неутешимо-вода,биберони-нищо не помага. Реших да и предложа кърма-хапна 100 гр. и след 2 часа пак гладна.Та въпроса ми е каква може да е причината-след като хапва кърмата от шише,винаги приготвям повечко и тя си изяжда около 160-180 гр./недопускам да не и е достатъчна/.Мисля си дали вече кърмата ми не  засищаща,дали да не предложа АМ?/А мога ли към изцедената кърма да прибавя АМ,за да се сгъсти?/извинете за въпроса/.Не мисля ,че е от зъби-педито каза,че още не са подути много венците.


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: Free Soul в нд, 04 фев 2007, 23:19
Най-вероято имате скок в растежа.
Няма незасищаща кърма. Вместо да добавяш АМ, просто кърми, когато детето пожелае. Малкото расте и се увеличават количествените му нужди от мляко - затова суче по-често, за да се стимулира лактацията ти. Води се по бебето и всичко ще е наред.  


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: Stansi в нд, 04 фев 2007, 23:21
Първо няма незасищаща кърма. Може би просто бебчето ти се нуждае от малко по- голямо количество. Друга възможна причина са зъбките- най- възможната в този случай. Увеличи млякото и виж как ще реагира. Но все пак чуй мнението и на другите майки :hug:


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: marianik в нд, 04 фев 2007, 23:54
Да,но аз предлагам изцедена кърма и бебка сама избира колко да изяде,тъй като винаги приготвям повече/слава богу,че имам/ .Но тя хапва около 160 гр.и след 2-3 часа-гладна-защо не хапва повечко,но както досега-5 пъти?Това ми е въпроса!А и не са зъбки-педито бе категорична,предложи ми да пробвам с АМ.


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: yanast в пн, 05 фев 2007, 00:08
Избор е изцяло твой, но щом пускаш тема тук явно не ти се иска да даваш АМ...
Детенцето си има някаква причина да се буди, може да са зъбки, все пак, при някои деца започват да ги тормозят доста преди да се подуят венците, а може и да е нещо друго, но при всички случаи на моето дете бих предпочела да давам кърма на всеки час-два, вместо АМ. В крайна сметка какво ще правиш ако дадеш АМ и бебето пак се събуди?
Въпреки това, смятам че си се справила повече от добре-д кърмиш с помпа 5-6 месеца за мен е голямо постижение! И смятам, че ако вече ти е писнало да цедиш спокойно можеш през нощта да даваш АМ.
Каквото и да решиш, ако ти самата усещаш че е правилно-няма да сбъркаш!
Но и да знаеш, че няма да навредиш на детенце ако му даваш кърма при нощните събуждания.
И не забравяи да споделиш как вървят нещата! :hug:


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: Stryper в пн, 05 фев 2007, 00:13
Четох, че кърмата се усвоява през първия 1 час. Така че дори и да й даваш да яде по-често няма да й претавариш стомахчето.
След 4-5 месец започват да ги притесняват зъбите. Най-вероятно е от това.
Пробвай да я намажеш с нещо за успокоение на венците.


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: marianik в пн, 05 фев 2007, 01:30

Въпреки това, смятам че си се справила повече от добре-д кърмиш с помпа 5-6 месеца за мен е голямо постижение! И смятам, че ако вече ти е писнало да цедиш спокойно можеш през нощта да даваш АМ.

Не,иска ми се по-дълго да приема кърма,това си мисля,че е по-добре за бебка.Въпреки постоянните атаки на познати,че затова има нисък хемоглобин,и по-добре да давам АМ,обогатено с желязо. А за помпичката-наистина е доста изморително-стерилизация,цедене и т.н. всеки ден по 8пъти...но какво да се прави-нещо не успях да поставя бебка правилно на гърдата,а и нямаше кой да ме напътства в болницата.И така упорито 6 месеца и дай боже още.Но наистина забелязвам,че напоследък е по-рядка и водниста кърмата ми,затова реших,че не е хранителна.


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: Ekcnpec в пн, 05 фев 2007, 02:08
Другите са ти казали... Да ти кажа и аз...
Няма нехранителна кърма... Колкото и грубо да звучи... Всичко, което изтича от гърдите ти... Е най-доброто за твоето бебе... Всичко останало е заместител...
Не давай адаптирано мляко... След като продължаваш и можеш да бъдеш упорита с цеденето... Давай повече кърма... Не слушай приятелки, познати и роднини... И най-вече не слушай педиатри, напътстващи те за "правилният" режим на хранене на бебето...
За желязото само две думи... Хемоглобина е нормално да е нисък на 6-месечно бебе... За времето от раждането си до сега... То е изразходвало запасите от желязо, което има от теб... Но с кърмата си набавя цялото необходимо му количество желязо... Колкото и малко да е количеството на желязото в кърмата... То е стопроцентово усвоимо и няма загуба... В адаптираното мляко наистина има повече желязо... Но то се усвоява в много малка степен... И така реалното набавено количество желязо ще е по-малко...
За мен лично, случващото се с твоето бебче е скок в растежа... Щ продължи около 2-3 седмици и след това ще си приеме някакъв друг режим... Но ти му предлагай кърма толкова често, колкото се разплаче... Колкото пъти се събуди - кърма... Постискай още малко зъби и ще премине...
Късмет...!
newsm10


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: Sladkish в пн, 05 фев 2007, 13:16
Много често бебета, които са спяли по цяла нощ е един момент започват да се будят и през час. Причините можем само да ги гадаем. Както често чета тук "бебешки работи". Това обаче в никакъв случай не означава, че кърмата ти е незасищаща или че трябва да даваш АМ. Отешавай бебчо с кърма, ако това му харесва и този период ще отмине спокойно. Успех.


Титла: Re: Незасищаща кърма?
Публикувано от: vesi1 в пн, 05 фев 2007, 14:04
Или е скок в растежа или са зъби.
На мен докато ми пробие един мъдрец (почти 6 месеца) постоянна тъпа болка.....бях се побъркала, другите по-лесно ми изкараха  :mrgreen:
Та тия зъби са егати мъката.


1