BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: smilei в ср, 07 мар 2007, 09:12Титла: за захранването
Публикувано от: smilei в ср, 07 мар 2007, 09:12
Обръщам се към майките, които са кърмили без да дават вода и са захранили след 4-6 месец.Чета различни варианти за захранване в този случай.Насочила съм се към захранване с оризова каша.Моля споделете вие как захранихте-с какво, как се отрази на бебетата ви, в какъв ред въвеждахте храните, колко дълго оставахте на една храна преди да предложете следващата-изобщо всичко, което е от значение?Има различни оризови каши-млечни и безмлечни, със захар и без захар.Коя е за предпочитане и защо?Извинете ме , че ви засипах с въпроси и ви благодаря предварително! :oops:


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: pearly в ср, 07 мар 2007, 09:40
Аз захраних при навършени 7 месеца с картофено пюре + кърма, после добавих морков, карфиол, чушка, тиква и броколи. Каша почнах да давам близо двадесетина дена след началото на захранване. Купувам готова безмлечна Ориз и рожкови на Нестле. Много е вкусна, харесва ни и на двамата. Въвеждам нова храна по 5 дена за всеки случай. След десетина дена мисля да почвам с плодовите пюрета.

След всяко немлечно хранене, кърмя. Все още вода не давам.

В началото е много объркано, но като почнеш, влизаш бързо в релси и даже започваш да действаш по интиуция!   :bouquet:


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: D3s в ср, 07 мар 2007, 10:06
Аз захраних на 6 и половина с безмлечна оризова каша на Милупа. Първо я приготвях с кърма, сега с вода. От кърмата се втечнява много бързо. След това дадох първо морков и въведох зеленчуците, после плодовете. След като навърши 8 месеца дадох месо - пилешко и пуешко. Първо кърмя и час до час и половина след това давам другата храна, но в малки количества защото съм решила до годинка да не замествам кърмене с твърда храна.
Мисля, че за млечните каши е много рано още, аз поне съм решила след годинка да ги включа. Всяка нова храна се въвежда бавно с постепенно увеличаване на количеството и се изчаква поне 5-6 дни, за да можеш да наблюдаваш за алергии.
Успех :peace:


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: ТинТин в ср, 07 мар 2007, 11:39
Аз мисля да започна захранването с оризова безмлечна каша и искам да попитам мамите които са започнали по този начн дали кашата не запича и ако е така какво мога да добавя към нея за регулиране на коремчето?


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: Cvetana_B в ср, 07 мар 2007, 11:54
Обобщено -
след 6-я - 1/2 плодово пюре на обяд;
след 7-я - зеленчуково на обяд, плодово + млечна каша следобяд;
след 8-я - супа + зеленчуково или месно на обяд и млечна каша + плодово следобяд.

След като навърши 6 месеца започнах да давам на оябд половин плодово пюре и дохранвах докато навърши 7. След 7 започнах на обяд да давам зеленчуково пюре, а следобяд плодовото и постепенно започнах да давам и по малко каша следобяд. След 8 започнах да му правя супа и да давам малко преди зеленчуковото пюре, като също така започнах да давам и месно пюре. Всяка нова храна я въвеждах 3 дни след предишната. От тогава сме на този режим като само съм увеличавала количествата според апетита.

За реда на въвеждане на различните храни мисля, че сама ще се ориентираш - започваш с ябълка, морков, картоф и т.н. както сама прецениш.

За захранване е добре да купуваш готови пюрета /според мен е по-сигурно/, а после може да започнеш и ти да му готвиш. Марката е според "джоба".

Някъде тук прочетох, че до една годинка първо кърмиш после даваш храна, което много ми хареса, но за съжаление аз не го знаех и изместих две хранения, ако си решила да кърмиш по-дълго ти препоръчвам да правиш така.

Дали да захраниш с каша или пюре е добре да те посъветва педиатъра, след като види изследванията след 6-я месец. Логиката е: ако има по-нисък хемуглобин е добре да се започне с пюре, ако е по-слабо /на килограми/ детето - с каша. Ако няма проблеми е личен избор.
Успех със захранването  newsm10


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: MTV в ср, 07 мар 2007, 22:25
Започнах да захранвам на 6,5мес /до тогава-само и единствено кърма/ В тази връзка вода пропи едва на 11 месеца, а сок едва сега-на 1г и 2мес./още кърмя, но вече е като десерт :lol:/
Захраних с плодово пюре, защото не вервам на оня мит че "не се дава сладко, щото ще свикне само на сладко и нема да яде зеленчуковите"...та кърмата и АМ нали са сладки :mrgreen:
А започнах с плодово първо защото нова храна се дава само предиобед, и така изместваш плода следобед, за да въвеждаш зеленчуците. Второ защото регулираш-запичащи/разхлабващи храни.
Не е желателно да даваш суров плод, ще се раздразни стомахчето..по-добре е да е пюре.
Количествата-започваш с 1-2чаени лъжички, даваш 3 дни/ако нема проблем още от първия/ като увеличаваш количеството до към 6-7лъжички. Изчакваш още 3 дни, и даваш следваща нова храна, като може я да добавяш към вече  дадената /напр. карт. пюре; карт. пюре+морков; карт.пюре +морков+броколи.../
За кашите-ползвах оризова и елда/в тази има повече желязо/ като бази, към тях добавях плодове..
Предвид глутена и излишното дебелеене /излишно за не ходещо бебе/ не давах от другите.
Оризова-на "хип" син ми хареса повече /но може и да е навик просто, затова да не хареса вкуса на "нестлето" което взех след това-тя е с ванилия/. Ориза запича, но за кърмено бебе не е проблем-ти пиеш сокче круша на "капи" и всичко е ОК :mrgreen:
Взимам безмлечни, защото имам замразена кърма с която ги правя.
май това е..ако имаш още въпроси-питай, дано сме полезни ;-)
Титла: Re: за захранването
Публикувано от: MammaEli в чт, 08 мар 2007, 02:37
Захраних с домашна каша от кафяв ориз (в библиотеката - закована тема на първа страница - има рецепти за каши) на 6,5 месеца. Вода започнах да предлагам веднага след захранването. Дребният я пропи преди няколко дни (тръшна го вирус с повръщане и диария, та затова).
Ако решиш да използваш готова оризова каша, чети внимателно етикетите (взирай се и за написаното с дребни буквички :ooooh:) - кашата трябва да е безмлечна и би било добре да е без захар (последното не знам дали е изпълнимо, не съм купувала готови каши).
Трябва да въвеждаш храните една по една и да оставяш пауза от поне 4 дни между отделните нови храни (време, през което да прецениш как понася новата храна човечето и да следиш за евентуална нежелана реакция).
След оризовата каша включих круша, а после и ябълка - за да мога да ги прибавям към кашата. Последва почти месец само на кърма по инициатива на дребния - тогава изкарахме варицела. Та случи се, че захранването продължи на почти 8 месеца. Отново захраних с ябълка, след което и с тиква. Тиквата ми беше преходът от плодовете към зеленчуците - последва тиква+картоф, картоф+тиквичка....после домашни каши от елда и просо.... и т.н.
Пиша ти моята схема, която си направих на база прочетеното из нета. Тя е само един от многото възможни варианти. :)


Титла: Re: за захранването
Публикувано от: MTV в пт, 09 мар 2007, 11:42
Smilei, пиша тук, защото ти е пълна кутията :lol:
Не се притеснявай-и аз бях на твоето място със същите пинки..знам какво е :ooooh:
За оризовата каша-не е проблем да е без АМ/кърма, тя е като база и за засищане..аз лично започнах да давам каши към 11-ия месец, когато син ми започна по активно да се движи и да му трябва повече енергия, иначе едно 6мес. бебе само ще дебелее , защото не изразходва поетите калории.
Давах каша от елда /там между другото е спорен въпроса има или не глутен..на всякъде пише различно../но я давах защото хемоглобина на синковеца на 6мес беше 107 /това не мн ниско, но е в долната граница/ а в елдата има желязо.
В тези ситуации /нисък хемоглобин/ педиатрите веднага казват-давай жълтък..но при положение че при ранно захранените се дава чак към 9-ия мес...всъщност захранването е същото /при късното/, само че с няколко месеца по-късно.
На кашите има дозите за приготвяне /без варене са/, но имай предвид че това е за шише и стават адски редки, а идеята е да се дава с лъжичка, така че смело си  направи по-гъста -няма да навредиш на бебо ;-)
"..и като давам няколко дни каша от ориз, след тово друга каша ли дадам(например ориз със плод)или само пюре от този плод или пък зеленчуково пюре.и като въведа 2-3 храни например, кога започвам да ги редувам? "

 В началото изглежда че стават нещатата адски бавно и е така, но пък избягваш мн проблеми и най-вече ако има бебето непоносимост към някои плод/зеленчук, ще знаеш конкретно към кой за да го избягваш.
По принцип нова храна се дава само до обяд /предвид че ще си будна ако тръгне да прави алергия...има доста неприятни реакции при някои бебета-подуване на лигавицата на гърлото и задушаване..това разбира се не го казвам за да те плаша-но има и такива..алергията не винаги е само обрив/
От тази гледна точка първо се дават плодовете за да могат да се изместят следобед /като вече давана храна/ а предиобед да се продължи със даването на нови храни.
Друга теория по въпроса е относно склонността към диабет и това да не се дават сладки храни до обяд /естествено се изключва суровия плод-там има плодова захар, която няма общо с другата/.
Относно разграждането на храната в стомаха и усвояването и, аз лично съм на мнение, че е кофти вариант да изсипеш на едно място супа, основно и десерт :sick:..затова десерта го давам като отделно хранене поне час и половина след предното, и предимно плодове..киселите унас са табу :lol:
Уф, отклоних се..значи-3 дни оризова каша /количество-от 1-2ч.л., до 6-7ч.л. последния ден, ако не иска, не настояваш/, изчаква се 3-4 дена..т.е. не даваш ориз-карате на смо на кърма, след това по избор добавяш към оризовата каша плод, или го даваш чист, да кажем круша, пак така-3дни същите количества, после пак изчакване.
След това въвеждаш примерно ябълка, а същия ден следобед, можеш да дадеш вече дадената круша, круша+ориз.к. или само ориз.к....
..един въпрос ще си позволя встрани от темата..защото на мен никой не ми каза и за малко да стане късно, а ти пишеш че бебето ти е вече на 3мес.
Става дума за ехографски преглед на тазобедрените стави.Не става дума за луксации , а дали се натрупва правилно хрущялна тъкан в/у ставите, за да се избегне в зряла възраст косартрозата, а ова се вихда само с ехограф-сега МЗ задължава "уж" педиатрите да дават направление за ехографски преглед за 1 и 4месечна възраст/след тази възраст костите стават по-плътни и се налага рентгенова снимка/..ако не сте направили-добре е да минете такъв.


1