BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 15:58Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 15:58
Здравейте, момичета!

То, кърменето, хич не било лесна работа.
Още преди да родя имах огромно желание да кърмя.

В родилния дом ми донесоха Никола на третия ден и за две кърмения успя ужасно да ми разрани зърното. Тогава гърдите ми бяха много напрегнати и течеше свободно коластра. Цедях се с помпа, мажех с Гармастан, редувах.

Прибрахме се. Слезе ми кърмата.  Кърмим се и до момента, но бебо толкова силно засуква, че се принудих да си купя силиконови зърна с мисълта, че така поне няма да ми изранява зърната. Вече 20 ден се кърмим, а зърната ми не могат да се възстановят.  Вчера като се хранихме, толкова силно ме дръпна, че се нагълта с кръв, а мен ужасно ме заболя. Дадох другата гърда, изцедих тази, мазах се отново, но днес историята се повтори.

Съжалявам, стана много объркано; възможно е да има други подобни теми във форума, но много ме е страх да не ми спре кърмата и просто не знам какво да правя.
А самата болка не е локализирана в зърното, а я чувствам някак отвътре.

Моля, мами, кажете какво да правя.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Бу в пт, 11 фев 2005, 16:03
Кога те боли - в началото на кърменето и после спира, когато потича млякото ли, или и между храненията?

Дали поставяш Никола правилно на гърдата? Ако да, не би трябвало да те разранява.

Пробвала ли си да изцеждаш малко гърдите преди кърмене (на ръка или с помпа), за да потече млякото и бебо  да не суче на празен ход, докато го накара да потече?


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: liona в пт, 11 фев 2005, 16:24
Мен също много ме болеше и ми течеше кръв и после гной. Затова спрях да го кърмя от едната гърда докато ми заздравее - от другата беше поносимо бебо да суче. Тази болната я изцеждах през 6 часа и давах на бебо от шише. Така 10 дни докато ми оздравя напълно. Имах много кърма и не ми спря. Лошото е, че после бебо може да не иска да суче от тази гърда дето си го спряла. Моят нямаше проблеми все едно не го бях спирала. Проблемът при мен беше, че го слагам неправилно на гърдата, но много късно разбрах - вече гърдата ми беше много зле!
Успех и ако искаш го спри поне за малко от гърдата дето ти е по-зле, за да позаздравее. :)


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 16:42
Боли в началото, докато захапе хубаво. Стискам зъби и по някое време болката става поносима.  Между храненията ме наболява, но поносимо.

Мисля, че го поставям правилно. Изчела съм по-голямата част от библиотеката по въпроса. Аз съм седнала, хубаво облегната, неговата глава е на свивката на лакътя ми, държа го за дупето, коремът му опира в моя.

Преди всяко кърмене слагам вряла мокра кърпа на гърдата, от която му е ред да суче и преди да съм стигнала до стаята, зърното вече прелива.

Пропуснах да кажа, че повърхностна рана на зърното няма. То изглежда съвсем наред. Не знам откъде тече тази кръв, но като че ли е някъде отвътре (извинявам се за тъпото обяснение).

От друга страна ме е страх от силата, с която засуква. Все пак той расте и става все по-силен. Не знам дали ще успея да махна силиконовите зърна по-натам....А искам да го кърмя на всяка цена.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: mama_p в пт, 11 фев 2005, 16:49
За правилното поставяне на гърда:
http://karmene.greatnow.com/osnovi.html (http://karmene.greatnow.com/osnovi.html) - виж 4астта за Поставяне на бебето на гърдата;
http://karmene.greatnow.com/pozi.html (http://karmene.greatnow.com/pozi.html)
Дано да ти помогне поне малко!


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: summer в пт, 11 фев 2005, 16:54
Честито бебче! Съчувствам ти за болките, дано се оправиш бързо. Тъкмо вчера намерих видеоклипчета на поставяне на гърдата. Погледни, нали има поговорка че "a picture is worth a thousand words":

http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_video.html

Идва ми наум също да провериш дали бебето не е с къса юздичка на езичето, тогава дори и при правилно поставяне може да те разранява. Лесно се коригира, юздичката се рязва и сукането се подобрява. Също, не трябва никога да си "издърпваш" гърдата от устата на бебето, сложи пръст в ъгълчето на устата за да освободиш вакуума.
Много странно, че отвън рана няма. Може би си заслужава да отидеш на лекар да ти види гърдите.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Dani34 в пт, 11 фев 2005, 17:09
ето и моят съвет, но все пак всяко бебе е различно -
мини само на помпа ако можеш. При мен беше така, и се принудих да карам само на помпа почти 40 дни. Просто нямаше начин да стане другояче. Изчетох де що имаше литература, но без успех. Виждах че бебка правилно засуква и въпреки това болката беше нетърпима. След като я наблюавах, стигнах до извода че устата и просто не можеше да се отвори достатъчно, за да засуче и ареолата. А нито зърната ми са големи, нито тя да е била малко бебе (3кг).
При мен само така ми зарастнаха зърната. Хранех я само от шише, докато порастна досатъчно. Да, страх ме беше да не би да откаже да суче след това, но не би. Нямах никакъв проблем при преминаването. Дори сега за нищо не мога да я накарам да яде от биберон.  :?

Успех и леки дни и нощи!
 :angel:  :angel:


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: emem в пт, 11 фев 2005, 17:38
А през какви интервали кърмиш? При нас болките бяха в родилния, защото за 3 часа бебчо огладняваше и захапваше свирепо. Като почнах да я слагам на гърдата по-често (на час, дори половин час в началото), бързо се оправи. Освен това давах и двете гърди на всяко кърмене.
Възможно ли е врялата кърпа да усилва чувствителността на гърдата? Защо не пробваш без нея? На мен ми звучи доста екстремно.
Освен позицията на тялото, важно е и как поема устата - можеш леко да повдигнеш зърното нагоре, за да обхване по-широко ареолата с долната устна.
Каква ти е помпата? Дали не те травмира допълнително? Аз ползвах Авент, а от форума разбрах, че и за много други майки това е най-добрият избор.
Миеш ли гърдите след всяко кърмене? Доколкото знам, слюнката на бебето помага (нали и животните си ближат раните), а ако прекаляваш с миенето, може да отмиваш точно нея. В "книга за кърменето" се препоръчва миене веднъж на ден, аз го практикувах дълго и нямаме проблеми.
А за мазане: аз съм много доволна от Лансинох (от форума научих, че Гермастан трябвало да се мие, а Лансинох не пречи на бебето и не се мие преди кърмене).
Ако познаваш кърмеща майка, можеш да помолиш да те гледа как кърмиш и дали не бъркаш нещо. В началото има много подводни камъни.
Но не се плаши: не е толкова трудно. Има си трудните моменти, но като разбереш какво не е наред и вземеш мерки, после всичко си тръгва по масло.
Успех!


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 17:50
Благодаря за съветите, момичета!

Мисля, че ще се справя с проблема.  Ще пробвам с двете гърди на всяко кърмене. Иначе Никола се роди 4 кила и половина и не държи да суче особено често. Кърмя го когато пожелае, но той си спи по 3 1/2 - 4 часа и се буди рядко през нощта. Опитвала съм да го будя по-често за папане, но резултатите не са особено обнадеждаващи - лапа гърдата, суче 3 мин. и заспива отново. Спи дълбоко, бузите му са червени и мисля, че не е недохранен.

Помпата, която ползвам е на Chicco, но не физиологичната. Нямам проблем с нея - цеденето не е болезнено.

А топлата кърпа само отпушва каналите и кърмата тръгва със страшна сила. Освен тома облекчава напрежението в препълнените гърди.

Мия се само с вода преди всяко кърмене. Знам, че ЛАнсинокса е по-добър от Гармастана, но вече ми бяха купили Гармастан.

Явно нещо не правя както трябва, но продължавам упорито.

Благодаря за съветите и за подкрепата!


 8)


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Pela в пт, 11 фев 2005, 19:02
Разранени зърна не съм имала, но ти пиша за да ти вдъхна малко кураж. Имах огромни болки, след като започнеше да суче бебето, а от другата гърда като че ли потичаше млякото. Аз съм малко явно мазохистка и изтърпях.
СПОКОЙНО!
Всичко минава и се забравя. После ще застава на гърдата, ще сучи 4-5 минутки, ще пуска и ще ти се усмихва, а това ще са най-хубавите усмивки, които някога си виждала на този свят. :wink:  Няма да можеш да ги сравниш с нищо друго.  :wink: Удоволетворението е неописуемо. Само тогава ще разбереш, че си е струвало болката.
ЗА КЪРМЕНЕТО си права. Никак не е лесна работа. Напротив направила си добрия избор сега остава само да го следваш.
Поздрави и смело на пред.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Бу в пт, 11 фев 2005, 20:11
При някои майки твърде силния поток кърма при потичане на млякото причинява дискомфорт и болка. Пробвай леко предварително цедене, както ти предложих, за да видиш дали няма да засуква по-лесно и по-нежно.
Пиши пак как върви!


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: emem в пт, 11 фев 2005, 20:11
Не искам да кажа, че непременно бъркаш някъде, защото на всеки могат да се случат такива проблеми, а по-скоро да те насоча към различни възможности, а ти сама прецени. Да не би пък да помпаш много и да си предизвикваш свръхпродукция? (аз например правех тази грешка в началото). Не е нужно да изпомпваш до дъно, защото така подаваш сигнал, че не достига; помпай само колкото да успокоиш напрежението. Даваш ли вода? Тогава може да остава гладен и да хапе. Използвай времето, когато бебо не спи и предлагай по-честичко, по малко, за да не се препълват гърдите. Изобщо, пробвай различни неща и виж какво работи за теб и детето ти.
Хубаво е, че си решена да се справиш, но не пренебрегвай болката дълго - не е лошо да те види специалист все пак, ако болките продължават и са нетърпими. Мога само да те уверя, че когато всичко се нормализира, кърменето е не по-сложно и не по-болезнено от целувка!


Титла: Re: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Maminka в пт, 11 фев 2005, 20:41
smurfietki, пробвала ли си да намажеш зърната с Garmastan?
Едното ми зърно беше разранено, но само след 2 намазвания се оправи и повече не съм имала такъв проблем.
Успех, и не се отказвай!


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Deni в пт, 11 фев 2005, 20:49
само не се отказвай! и аз минах през това, за по- лесно почнах да се цедя и давам с биберон, в резултат на което бебо отказваше после да суче. а толкова много исках да кърмя!


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: vici75 в пт, 11 фев 2005, 21:03
eeee wse edno az sam go pusnala tozi posting. az biah sas sashtia problem. naprawo podludiawah ot bolki pri wsiako karmene. i prawilno go slagah i poza smeniah no nishto ne pomogna. gledam niakoi ti dal sawet da polzwash pompa. ami i az taka naprawih no go otbih ne sled dalgo. i taka. prikliuchihme s karmeneto na tretia mesec. inache imah ogromno zelanie i az da karmia. ama prosto na tezi adski bolki ne izdarzah neshto. chak salzi mi izlizaha. stiskah zabi machih se do 3 mesec i nakraia mi pisna i zariazah wsichko.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 21:46
:animal085:

Да ви се похваля - на последното хранене му дадох прокървилата гърда, която почива цял следобед, намазана с Гармастан. Горкичкият Коко, беше умрял от глад, но го издебнах преди да захапе със страшна сила и му напъхах в устата не само силиконовото зърно, но и известна част от ареолата. Устичката му се отвори като на гладно шаранче и за 15 мин. си изсука порцията, изплю зърното и заспа блажено в ръцете ми. Не изпитах почти никаква болка. Толкова се зарадвах на отпушените канали, че започнах да си правя "душчета" в различни посоки пред погледа на изумения татко.

Надявам се да се справяме по-добре оттук нататък, което едва ли щеше да стане без вашата подкрепа.

Благодаря!


  :action033:


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: smurfietki в пт, 11 фев 2005, 21:50
Цитат на: summer
Честито бебче! Съчувствам ти за болките, дано се оправиш бързо. Тъкмо вчера намерих видеоклипчета на поставяне на гърдата. Погледни, нали има поговорка че "a picture is worth a thousand words":

http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_video.htmlБлагодаря!

А клипчетата наистина са интересни. Друго е да имаш възможност да видиш нещата отстрани, а и да чуеш инструкции от специалисти.

Готино!  :35:


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Yanche в сб, 12 фев 2005, 13:23
виждам че си се справила с проблема, но аз въпреки това сикамд а споделя и моя опит. Мая си суче правилно от началото, но въпреки това по едно време на едната гърда зърноо се разрани и много ме бол;еше. нямаше кръв и т.н. , болката беше нетърпима. Мажех с Гармастан, но нямаше особен ефект, ползвах и силиконови зърна - млката изобщо не ги одобри и само лигавеше, а не сучеше и накрая се прнудих да я слагам само на здравата гърда а болната да я изцеждам от време на време и да складирам във фризера...
Някъде прочетох че трябвало да се оставят разранените зърна да подишат въздух и аз лежах след всяко кърмене и помпмане по 15- 20 минути гола до кръста и си четях нещо... за 2 дена всичко се оправи. И сега нямам абсолютно никакви проблеми.  Така че съветвам ви да пробвате с "дишане"...


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: emem в сб, 12 фев 2005, 22:04
Поздравления! Как беше днес? Главното е да не оставяш Коко да огладнее много, за да не хапе силно. Гладът причинява  болки на бебетата (може би подобни на твоите). А плачът е доста късен знак за глад... така че предлагай по-често.


Титла: Ужасно боли! Моля, дайте съвет.
Публикувано от: Джиджи в сб, 12 фев 2005, 22:55
Smurfietki и ние бяхме така :cry:  и затова ти съчувствам.Незнам какво да те посъветвам.....аз мазах с Гармастан(по-късно разбрах за Лансинох),поставях правилно,но устата му се пълнеше с кръв.Ранички нямах,а просто там където зърното образува прав ъгъл с ареолата,имще дълбоки бразди,които се виждат само като се завърти зърното под друг ъгъл.....Ох,незнам дали ме разбираш,малко сложно го обяснявам,просто искам да ти помогна да разбереш къде е точно разраненото,за да го третираш правилно.Най-важното е да не се отчайваш,всичко ще мине и ще преживеееш най-прекрасните моменти със своето бебече-споделените мигове на щастие от кърменето.Успех!!!!


1