BG-Mamma

Здраве => Здравни заведения, специалисти => Темата е започната от: moiry в ср, 21 мар 2007, 23:39Титла: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: moiry в ср, 21 мар 2007, 23:39
Здравейте всички!
За първи път се включвам пишейки. До сега само четох, но имам някои притеснения, които искам да споделя и да потърся съвета Ви.
В момента съм почти в 21 седмица.
Миналият месец в Шейново ми направиха биохомичен скриминг и резултатът беше 1:257.
Аз съм на 29 години и според резултата съм в рисковата зона.
Лекарите ме посъветваха за спокойствието на всички ни да си направя амниоцентеза.
Разбира се, ги послушах.
Притеснявах се малко, но се реших.
За съжаление, имах лош късмет и изследването се оказа дълго и болезнено, няколко пъти ме бодоха..., матката ми се контрахираше и докторите все не успяваха да вземат околоплодна течност. След многократни неуспешни опита, накрая успяха.
Минаха 2 седмици в напргнато очакване - часовете непосредствено след изследването имах бая силни болки, а после - след това като утихнаха - започнаха дълги дни на безпокойство. Всичко обаче се оказа напразно! Изследването бе невалидно, защото в изтеглената течност имало и мои клетки  :(
От лабораторията в АГ ме свързаха с Д-р Марков, той ме прегледа на обикновен видеозон и каза, че всичко с бебето изглежда нормално, и да си запиша час за фетална морфология, като тогава с по-голяма сигурност ще се види как е бебето, но и тогава май пак нямало 100% сигурност!
И така сега чакам да дойде 2-ри април, защото чак за тогава има свободен час.
Надявам се и вярвам всичко да е наред!!
Имате ли впечатления или опит в тази посока?
Благодаря Ви предварително.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: *Emia* в чт, 22 мар 2007, 00:02
Конкретно нямам впечатления,защото при мен амниото се получи,но те моля да се успокоиш!При мен рискът беше 1:167 или нещо подобно-най-много да бъркам последната цифра.Доста по-висок от твоя и всичко беше наред!При добра фетална морфология можеш да разчиташ в доста голяма степен,че всичко ще е наред.Не се тревожи излишно,от това няма полза!Просто си имала лош късмет с това многократно бодене.Кой ти прави амниото,ако не е тайна?


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: moiry в чт, 22 мар 2007, 01:36
Благодаря ти за успокоителния отговор.
Ще се опитам да не се безпокоя.
Амниото ми го направи д-р Велев.
Знам, че той е единственият, който прави това изследване в Шейново.
Чувала съм само добри отзиви за него.
Май, аз просто нямах късмет с амниото.
Самият д-р, беше внимателен и сподели, че
такова трудно амнио не му се е случвало от много време.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: tusana в чт, 22 мар 2007, 08:37
здравей, хич недей да чакаш до 02 април. отиди в клиниката на д-р мазнейкова и тя ще ти направи веднага феталната морфология.ако не се лъжа струда 50лв. , ако нещо няма час за близките дни, направо отиди и ще почакаш,но тя няма да те върне.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: *Emia* в чт, 22 мар 2007, 08:58
Нищо против Велев-чувала съм много добри отзиви за него.Но само в Майчин дом имат достатъчно много пациенти с амнио и огромен опит в това отношение и то само определени лекари.На мен лично доктор Кременски ми каза,че те поемат най-голяма част от амниоцентезите и са най-добри.
Всичко ще бъде наред-просто отиди наистина или при Мазнейкова/Тук към с противоречиви чувства,макар тя да ми прави амниото/ или при Вили Димитрова .Двете се водят най-добри на феталната.И пиши какво става!!!Стискам палци!!!


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Bubeto в чт, 22 мар 2007, 09:10
Отивай на Фетална.Чакането за нова амиоцинтеза ще те побърка.
Стискам ти палци! :pray:


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: galia*nik в чт, 22 мар 2007, 09:50
Здравей, не се притеснявай всичко ще бъде наред! Моето мнение е че чакането за д-р Марков си заслужава!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170509.0
Пожелавам ти УСПЕХ !!!
  :bouquet:


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: yovanka в чт, 22 мар 2007, 10:05
Здравей, и мен ме побъркаха с амниото и затова се свързах за консултация с проф. Кременски-човека е невероятен и всичко обяснява. тел. 9172 268, 9172 476, e-mail  kremensk@medfac.acad.bg


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: lulumba в чт, 22 мар 2007, 16:07
За да се успокоиш иди по най-бързия начин на ФМ. Чувала съм, че добри специалисти има във Фемина. Не е само Марков. ФМ дава 80% гаранция при изследване. Вярно е, че амниото е единственият метод за 100% гаранция. Но пък и ФМ е с достатъчно голям процент. Тъй като си доста притеснена, е по-добре да не чакаш Марков, а да си направиш и на друго място. Пък после може да повториш и при Марков. Това ще те успокои.
Самият д-р, беше внимателен и сподели, че
такова трудно амнио не му се е случвало от много време.

Не му се е случвало точно от 3 години, когато аз имах подобно тежко амнио. Дъщеря ми обаче беше ужасно палава още от корема ми и в момента, в който докторът вкара иглата тя отиде да "разгледа" какво е това острото нещо там. И така - 40 минути се надлъгваха. Накрая докторът беше като пребит, но все пак амниото стана. Иначе аз специално съм много доволна от този доктор, който ми проследи цялата бременност, той извади дъщеря ми на бял свят, сега ми следи втората бременности и живот и здраве, пак ще се срещнем в родилното. Сегашното ми амнио мина за 2 минути и още същия ден си правех разходки. А при предното ме болеше корема като след операция. Явно е въпрос и на късмет. Аз лично не бих поела риска да отида за амнио в Майчин дом - чувала съм какви ли не лоши отзиви за там.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Krasuna в пт, 23 мар 2007, 21:17
Здравей, моето амнио го прави д-р Мазнейкова и мина много добре почти нищо не усетих. Моят съвет е тъй като си много притеснена иди при нея на ФМ, но задължително след това отиди и на запазеният си час при д-р Марков, най-малкото ще имаш две мнения и ще си по спокойна до раждането. ФМ дава достатъчно информация за евентуални увреждания на плода, така че не се притеснявай че амниото не е било успешно.
Успех!


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: *Noel* в пт, 23 мар 2007, 21:33
Аз си правих биохимичен скрининг с резултат 1:212. Препоръчаха ми амнеоцентеза. Не се осмелих. Страхувах се от риска от спонтанен аборт /който е минимален/. Гинекологът ми /на когото имам пълно доверие по ред причини/ ме попита искам ли амнеоцентеза.Казах не и той - добре, няма проблем, тогава ще направим фетална морфология. Тя със сигурност е много по-приятна - представлява гледане на триизмерен ултразвук /3д/.Освен, че ми казаха, че всичко е наред, успях да видя и прекрасното си бебенце. Та такава бе моята одисея - не съжалявам, че не направих амнеоцентеза, а след това ходих още 2 пъти на 3д, за да се срещна с моето съкровище.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: vela в сб, 24 мар 2007, 11:03
Аз за това не си правих БХС, защото се наслушах и начетох на много неточни резултати.Гинеколога който ми следи бременността искаше и БХС и Амнио да си правя, но аз отказах и когато бях в 18 седмица ходих на фетална при д-р. Марков,не съжалявам.
Отиди при него, няма да съжаляваш.Чакането си струва. Аз чаках 3 седмици.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: ДейзиГ в сб, 24 мар 2007, 20:19
При предишната бременнот от ЖК консултация в Шейново ми направиха биохимичен скрининг и също показа висок риск. Направиха ми амниоцентеза /също доста болезнена за мен/, след 2 седмици ми се обадиха, че в пробата има кръв и трябва да дам кръв за да се види от кого е. Свързах се с проф. Кременски в Майчин дом и, защото вече наближаваше краяния срок за прекъсване на бременността и той каза, че ще ми кажат резултатите по телефона веднага щом са готови. Нямаше никакъв проблем.
При тази бременност категорично отказах да ми правят скрининг и амниоцентеза и си направих 3 преглеза за фетална морфология при д-р Марков в АГ център Димитров. Много съм доволна от прегледите, отношението и резултатите.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Renie78 в сб, 24 мар 2007, 21:21
Амнио не са ми правили, но за феталната морфология мога да кажа, че Марков е много добър. И според него ако има опасения за синдрома на Даун, това може да се види на феталната морфология. Та май е било по-добре да те изпратят направо при специалист, а не първо да те бодат. А за Шейново, до сега от там си тръгвам винаги със спукани вени, пък за амниото си представям на какво са те направили.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: meli_80 в нд, 25 мар 2007, 09:15
Здравей ! Ако не ме лъжат спомените  резултат 1:257  е в нормата /1:250е границата /. Не се притеснявай - аз съм на 26 г., имах по - лош от твоя резултат на БХС  ,  а сега си гушкам живо и здраво бебенце . Успех !


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: prasentze в нд, 25 мар 2007, 09:23
миличка предполагам ужаса,който си изживяла -как може да ти направят толкова неуспешни опити за амниоцентеза :2gunfire:
пълни некъдърници
аз правих амнио при д-р Димитрова в Майчин Дом и фетална морфология при нея,моя съвет е да отидеш при нея във Фемина или при доц Томова за фетална морфология-те двете са най- най- най добрите  :peace:
една голяма прегръдка :hug: и успех


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: basilisk в нд, 25 мар 2007, 17:21
Съжалявам за това, което е трябвало да преживееш. Аз съм на 32 и нямам намерение да си правя нито БХС, нито амнио разбира се. С първата бременност също не правих.
Тези изследвания само могат да констатират евентуален проблем, не могат да го решат. Аз ще си раждам бебетата такива, каквито са.
Пожелавам ти най-здравото детенце.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: - в нд, 25 мар 2007, 23:56

hora pravete si izsledvania moia skrining e 1 : 5000
dano e nared zastoto nikoga niama garancia za nisto


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: ***Kalina333*** в пн, 26 мар 2007, 17:08
Здравейте,
моля да ми кажете в кои седмици е най-подходящо да се направи консултация по фетална морфология. Доколкото разбрах предварително това е между 20-24 г.с., но дали е така  newsm78 newsm78


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: tzvete_das в пн, 26 мар 2007, 17:12
Здравейте,
моля да ми кажете в кои седмици е най-подходящо да се направи консултация по фетална морфология. Доколкото разбрах предварително това е между 20-24 г.с., но дали е така  newsm78 newsm78
Между 18 и 22 г.с., до колкото знам...


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: ***Kalina333*** в пн, 26 мар 2007, 17:38
Цвете,
Благодаря ти за този отговор.  :sunn1:Чета доста разнообразни мнения за 18-20 , за 20-24 и затова питам. Разбира се, знам че това се прави и в по-напреднал стадий, за да се видят бъбреците и т.н. Аз съм на 36 г и тази седмица започвам одисета с генетичните изследвания, след което мисля да отида на ФМ при Д-р Мазнейкова.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 29 мар 2007, 22:59
Zdravei mil4ka. Iskam samo da ti kaja 4e amniocintezata naistina e ujasno izsledvane, no puk za smetka na tova dava 100% garanciq, 4e bebeto ti e napulno zdravo. Az sum si pravila za6toto rezultatite ot skrininga mi bqha 1:272. Trqbva da ti kaja 4e naistina purvata sedmica dokato 4akam rezultatite be6e ujasna, no za smetka na tova do kraq na bremennostta mi posle bqh napulno spokoina 4e nqma da ima iznenadi. Ako iska6 6te ti dam telefon na lekarkata, koqto mi q napravi-mnogo e dobra naistina, mnogo mila, vnimatelna i gleda da uspokoqva upla6enite mami. Tq raboti v Mai4in dom-Sofia


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Krasuna в пт, 30 мар 2007, 00:48
Zdravei mil4ka. Iskam samo da ti kaja 4e amniocintezata naistina e ujasno izsledvane, no puk za smetka na tova dava 100% garanciq, 4e bebeto ti e napulno zdravo. Az sum si pravila za6toto rezultatite ot skrininga mi bqha 1:272. Trqbva da ti kaja 4e naistina purvata sedmica dokato 4akam rezultatite be6e ujasna, no za smetka na tova do kraq na bremennostta mi posle bqh napulno spokoina 4e nqma da ima iznenadi. Ako iska6 6te ti dam telefon na lekarkata, koqto mi q napravi-mnogo e dobra naistina, mnogo mila, vnimatelna i gleda da uspokoqva upla6enite mami. Tq raboti v Mai4in dom-Sofia
Здравей мила, не искам да се заяждам, но малко ще оспоря мнението ти. Наистина амиото е важно изследване, но това е процес при който може и да се сгреши. Нали така? Докато при ФМ, ако отидеш при лекар с добра апаратура и монитор към теб ти виждаш сам, че бебето е добре даже само физически. Ще дам пример с мен.
На ФМ откриха, че бебето има малоформация и по тази причина направих амниоцентеза, резултата от нея беше: Анализирани 16 метафазни пластинки, оцветени по G метод. Не се установиха системни бройни и структурни хромозомни аберации. Кариотип 46, ХХ. Което означава, че всичко е наред. Като изследването при мен отне 1 месец, а не 1 седмица което ще рече, че беше възможно най-детайлно.
Не искам да омаловажавам амниоцентезата, напротив тя трябва да бъде направена. Но момичето което пусна темата, каза че при нея матирала не е бил качествен и няма резултат. Така че тя може напълно да се довери на ФМ.
Извинявай още веднъж, ако с нещо съм те наскърбила.
Поздрави на всички.


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 30 мар 2007, 10:15
E da ako momi4eto moje da se otarve ot bockaneto kakvo po-hubavo ot tova naistina. Ne sum 4ela ni6to po vaprosa za fetalnata morfologiq i zatova nemoga da se izkaja kompetentno po temata :D. Moje naistina da e po-dobre. Krasunke a na teb mila predstavqm si kakvo ti e bilo da 4aka6 cql mesec dokato ti doidat rezultatite. Vajnoto e 4e nakraq rezultata e bil dobar.  :bouquet:


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: moiry в пт, 06 апр 2007, 19:45
Здравейте, преди две седмици бях споделила притесненията си свързани с нисък резултат при биохимичния скрининг и след това неуспешна амниоцентеза.
Преди няколко дни отидох на фетална морфология при д-р Марков, в медицински център Фемина.
Изкиючителен специалист!! Толкова внимателен, човечен, изчерпателен...
Прегледът мина много добре, всичко е нормално!! Слава Богу!
Д-р Марков сподели, че когато няма много притеснителен резултат от биохимичния скрининг е много по-добре преди да се подлага на амниоцентеза, жената да отиде първо на фетална морфология, а не да се подлага на излишни рискове и притеснения. И без това си ги имаме достатъчно!
Препоръчвам горещо д-р Марков, бях чела, че е най-добрият специалист в областта си. Напълно съм съгласна.
Благодаря ви за подкрепата!


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: Renie78 в пт, 06 апр 2007, 20:18
И на мен това ми каза човека, въпреки че при мен не беше проблема с БХС-то, а с някакъв хормон от същото изследване. Но тогава той сподели, че амниото е последната процедура от всички. Т.е. след лошия резултат е хубаво да се мине на ФМ, а ако там се видят отклонения, тогава се пристъпва към амниоцинтеза. Радвам се, че при теб всичко е минало успешно :).


Титла: Re: амниоцентеза и фетална морфология
Публикувано от: catty m в вт, 10 апр 2007, 12:16
Само при мен ли амниоцентезата не беше болезнена? Д-р Димитрова от МД-София ми я прави, отне й няколко минути и изобщо не ме боля  newsm78 Усетих само как влиза иглата.

И още нещо- според мен по-точно от амниоцентезата едва ли има, тъй като това е все пак ДНК изследване, докато ФМ си е просто наблюдение, което разбира се е доста важно също така. Аз лично препоръчвам за ФМ д-р Вили Димитрова.

Успех на всички и само здрави бебета да имаме.


1