BG-Mamma

Родителски групи => Живеещи в чужбина => Темата е започната от: Вечерница в вт, 03 апр 2007, 13:52Титла: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в вт, 03 апр 2007, 13:52
Не знам дали да подходя сериозно или с лека насмешка по темата.
Хем се измъчвам, хем се опитвам да се надсмея над дребнавостта си, търсейки проблеми навсякъде.
Та така - какво мислите по темата.
Кои сме ние, откъде идваме, накъде сме тръгнали, какво ще стане с нас, с нашето потомство и всякакви такива питанки и душевни терзания можете да изливате тук.
Темата ми я провокира Чумби с нейната за това дали забравяме езика си.
Българи сме - по паспорт или по душа.
Ама какви сме в момента, какви ще бъдем след 10 г. А какви ще се чувстваме?
Губим ли се сред глобализацията или се борим със зъби и нокти да запазим идентичността си?
Благодаря на всички включили се!


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в вт, 03 апр 2007, 14:25
идентичността ...  нашите спомени, преживявания ... нашите деца няма да "преживеят"  Ваzов като нас, дори и да го прочетат, zащото zа тях балкана е една планина на картата, а не това, което ние сме преживели. От друга страна ние никога няма да преживеем Рейн или Нордzее така, както те .
Как да е , zаседяването zа мен е по zле от глобалиzацията, zащото е свърzано с ограничения и от там иzцепки.
НМаскоро говорихме в една тема zа древни религии ... ацтеките (май бяха) преz определен период ( няколко години ) zаряzвали цялото селище и се местели да иzградят ново на ново място ... Заряzвали старото, лошото , неприятностите и zапочвали на ново. Ново начало , нов късмет  :lol: А четох, че обичаят на гърците по праzници да чупят чинии е с подобно zначение.
В днешно време имаме голям страх от новото от промени и да почнем наново. Защо?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Noia в вт, 03 апр 2007, 14:34
 Не знам за нас, но се вълнувам повече за децата си. И сега имам подобни терзания като ме попитат Where is home for you? Ами, къде е, тук е в Бахрейн, където е семейството ми, където се чувствам щастлива и където градим дом. За мен поне е ясно, че съм българка и такава ще си остана, ами децата, като ги попитат от къде са? Как трябва да отговори Дилън например? Българо-ирландец съм, или бритиш по паспорт, роден в Саудитска Арабия и израснал в Бахрейн, след това.....Или най-добре да каже гражданин на света и с това да се приключи. :)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в вт, 03 апр 2007, 14:41
Ноя, аз затова и повдигнах темата.
Тази глобализация ще ни изяде ушите  :lol:
 Опитвам се с насмешка, ама горчи.
То е по-скоро самоирония.
На моменти губя почва под краката си. Чувствам се без корен.
Да, българка съм по паспорт, все още. Но... усещането ми се губи.
Далеч съм от мисълта да накарам децата ми да се чувстват българи или германци. Границите на държавите се размиват, почва да се губи и донякъде идентичността.
Още покрай темата На каква възраст бихте почнали отначало, си мислех за тези неща. Къде ще ни отвее вятъра след години. Там където сме сега или там където ще бъдем след известен брой години ли ще ни бъде корена?
Сливането на езиците в главите ни донякъде ме кара да мисля, че рано или късно ще стигнем до глобален език, почти като в библейски времена.
Много ми е объркано в главата.
А вие Ноя, колко време ще бъдете там, където сте сега? Дали това статукво ще се запази?
И не само при вас - до коя възраст се гради идентичността на даден човек?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в вт, 03 апр 2007, 14:45
ами виж сега, ако исках да си пазя българската идентичност на мен и на потомството, щях да си отида в България, там определено щях да имам по-голям шанс. а какво означава българска идентичност? да не говорим че по нашите земи ту си сърбин, ту си българин, ту си грък, зависи от историческия момент, кухнята ни турска, манталитета ни турски, тортите ни авсрийски, музиката ни гръцка, традиционните ни хора ги видях в спектакъл в египет, образовинието ни руско, каква идентичност да пазя? - най-общо мога да кажа, че съм балканка, която се чувства у дома в Италия, демек вече съм медитерранеа - обаче си се чувстам прекрасно и в Германия
това че някой е българин, за мен вече нищо не означава, мога да нямам никакви допирни точнки с този човек, в същото време мога да се окажа много по-близка като разбирания, с човек от другия край на света
на мен ми харесва така
глобализациата е била мечта на не една велика личност, не е нещо ново
за съжаление не устройва силните и затова се налагат изкуствени омрази между хората


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в вт, 03 апр 2007, 14:46
не ме притеснява това неЩо, нито за мен, нито за децата ми. фактът, 4е съм родена и отраснала някъде, не е достатъ4ен, за да кажа, 4е 4овекът, който съм днес е такъв, заЩото е роден и израсъл еди си къде си. не се гордея, нито се срамувам от произхода си и винаги съм мислила, 4е колкото по_малко корени пуска 4овек, толкова по_Широк му е мирогледа, толкова пове4е възможности има, толкова по_толерантен е. 4овекът е 4овек, а не национална принадлежаемост. иденти4ността съЩо е свързана с това, което сме ние, а не с мястото, в което сме се родили. и ако трябва да се боря с неЩо, за да я запазя, или по_добре, да и позволя да се развива, това неЩо не е глобализацията в смисъла на въпроса ти, а глобализацията като процес на уравняване, остадяване на интереси, ме4ти, желания...


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Noia в вт, 03 апр 2007, 14:52

А вие Ноя, колко време ще бъдете там, където сте сега? Дали това статукво ще се запази?


Живот и здраве, се виждаме тук в обозримото бъдеще и отвъд него. :) Живеем в космополитно общество, и друг път съм казвала, че Бахрейн е много малък и като територия и като население. Последното е около 500 - 700 000 души, 80% от които чужденци. Повечето идват и си заминават, но има и такива като нас, които остават. ;-)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Noia в вт, 03 апр 2007, 14:56
Съгласна съм с мненията до тук, въпреки, че и мен от време на време ме прихващат като Вечерница. :peace: Виж, Джон, изобщо не се терзае от тези въпроси, но всеки път натъртва, че е ирландец. :lol:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: pepelyashka в вт, 03 апр 2007, 15:00
Аз съм доволна от факта, че съм "дърво без корен". Много пъти ме е дразнело квалификацията по националност, или тоя е българин, и следва, че е такъв и такъв, пък онзи защото е румънец е еди какъв си. Човек се развива и обогатавя опознавайки постоянно повече хора и места. Домът ми е там, където е семейството ми и се чувствам добре. Потомството самО да решава после накъде и как, аз мога да дам основите, но кой какво ще направи след това от и с живота си е въпрос на личен избор.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: anette1104 в вт, 03 апр 2007, 15:03
Нямам проблеми с иденти1ността си.Българин съм,ако ще и на луната да ида-с доброто, и лошото.
Децата ни са Американци,и да се лъжем и да не 1е да българи-не са,и няма да бъдат ако не се приберем в следващите 5 години
Глобализацията е неизбежна,зада1а на поколението на децата ни е да направят света мирно и градивно глобално място.
Много ме дразни МкДоналдс на Champs d'Elysee в Париж,но с хубавото идва и не-дотам-хубаво


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Mini Mouse в вт, 03 апр 2007, 15:05
аз съм за глобализацията, Ще е много по лесно от много гледни то4ки
ако има обЩа правно нормативна система няма да има никъкви проблеми в свободното движение на хора, работна ръка стоки, капитали и т.н. това би помогнало и улеснило много живота ни
от тук на татъка се стига неминуемо до обезсмисляне на дискриманицията която все оЩе тормози много от нас дори и в професионално развитие ако Щете, Ще има равнопоставеност, толерантност и оЩе хиляди положителни последици
но въпреки вси4ко може да не се губи инденти4ността, принадлежността
4увствам се българка, оби4ам родината си и се гордея с произхода си, никога не съм го крила и не съм се срамувала, въпреки 4е мога съвсем спокойно да прикрия произхода си (имам латински акцент и винаги си мислят 4е съм бразилка  :35:, но аз винаги сърдито отговарям не българка съм  :xarms:)
това което носиш в себе си и което ти навява детски спомени, това което те кара да изпиташ болката на носталгията това при каквито и да е глобалаизации не може да бъде изтрито или забравено
ако детето ми не живее в бг не мога да го накара да изпита съЩото, но най малкото Ще говори български, Ще се опитам да направя вси4ко възможно да опознае българия, традициите оби4айте, а след това то само Ще реши за в бъдеЩе


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: neznakomka в вт, 03 апр 2007, 15:27
Редом с глобализацията обаче забелязвам около нас и обратният процес: поощряване на локалната идентичност като производство (предимно хранително) и традиции. Не мисля, че има опасност от унифициране.
За децата домът е там, където сме ние. Аз самата имах в това отношение по-голяма чуденка, защото живеех ту при родителите ми, ту при баба ми и дядо ми, в два края на България, коренно различни като манталитет, че и език.
Децата знаят, че ние сме от България, и че те са българчета по произход. Около нас има много чужденци, така че това е нормално положение.
Не мисля, че идентичността непременно предполага да си "дърво". Идентифицирам се чрез емоционалните връзки, които съм създала и поддържам, чрез способностите си, чрез интересите си, които (с ръка на сърцето) като че ли имат по-голяма свобода на проява в Америка.
На децата се стараем на този етап да създадем някакво чувство за постоянство в детството, да имат възможност да поддържат приятелствата, които са създали, да се чувстват част от локалния живот около тях, разбира се, вкарваме и някои български традиции (мартеници например), но това създава по-скоро емоционална топлота, в трудни моменти по-късно човек се сеща за тези моменти от детството и се зарежда положително.
Тъжна е картинката на хора, чиято идентичност се изчерпва изцяло с това откъде си. Имаме роднини, които са така. Нямат лица, нямат интереси, с тях е пусто и празно, та по колкото и ще национални традиции да маршируват. Ние за тях сме "родоотстъпници" (за тях друго обяснение няма), ние пък държим на човешката си идентичност и не виждаме смисъл да се надървяме на ползу роду.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Тeopr в вт, 03 апр 2007, 16:43
Всички ние, които сме вън от пределите на България не би трябвало да имаме проблем с глобализацията, иначе какво правим там където сме ;-). Децата ни сами ще определят какви са, ако имат нужда от това определение. Не мисля, че губя идентичността си за да се опитвам да я задържа със зъби и нокти. Въобще задълбоченото разсъждаване по този въпрос води до националистични и расистки  идеи, поне според мен ;-).


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в вт, 03 апр 2007, 16:47
Всички ние, които сме вън от пределите на България не би трябвало да имаме проблем с глобализацията, иначе какво правим там където сме ;-). Децата ни сами ще определят какви са, ако имат нужда от това определение. Не мисля, че губя идентичността си за да се опитвам да я задържа със зъби и нокти. Въобще задълбоченото разсъждаване по този въпрос води до националистични и расистки  идеи, поне според мен ;-).

то4но и според мен.  :peace:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: maikata в вт, 03 апр 2007, 20:39
Хубава тема!

Преди време бях попаднала на цитат от книга на българска псохоложка, живееща в ЮАР. Между другото бе казала (цитирам по памет) : Аз ще си умра българка, децата ми са южноафриканци с българско потекло, внуците ми - южноафриканци точка.

Смятам, че това изчерпва "терзанията" по единтичността.

Мога и за себе си да говоря след 17 години извън Бг. (скоро ще се изравнят годините преживени и тук и там). Аз вече не съм само българка, а за децата ми да не говорим. Големия що годе разбира езика, но малката ... хал хабер си няма ...

Изобщо съм "за" глобализацията. Има нещо много приятно и даващо сигурност усещане в това, че навсякъде има като "нашия" Макдоналдс, или Алдо или един Господ знае какво още ...


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: Juturna в вт, 03 апр 2007, 21:53
По принцип се имам за гражданин на света - ubi bene ibi patria важи в пълна сила за нас с мъжа ми. Обаче темата за кръщаването на децата ме накара да се замисля, че по-скоро бих си кръстила детето Светослав (примерно) отколкото Браян. По-естествено би ми звучало. Значи не съм се глобализирала чак толкова, колкото си мисля :thinking:.

То детето ако продължава да се дърпа да бъде заченато, направо ще го кръстя Веждислав Хвалипръцков да го видя как ще се оправя  :xarms:

 


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: amei в вт, 03 апр 2007, 22:33
че ще си остана бьлгарка - то е ясно....единственото, което мога да направя 3а децата си е да им ра3кажа бьлгарската история, пьк нататьк да се чувстват както искат.....3а мен е по-важно да 3наеш от кьде идваш, а не кьде си в момента....а кьде ще отидеш - само бьдещето ще покаже.....


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Banun в вт, 03 апр 2007, 23:08
За "родоотстъпник" не се смятам. Като си помисля колко останали в България предават и са предавали родината, смятам даже, че много от нас повече я обичат и лелеят.

Та колко много от големите ни писатели (вкл. и гореспоменатият Вазов) работят в емигарция. Творят и бленуват за България. Аз също помня своя род и език и ще ги предам нататък. Да оставя обаче патоса.

За себе си знам, че живеейки в Европа, ако реша мога и спонтанно да се прибера в България, даже и само за уикенда. За детето си знам, че ще му се харесва да има дом и тук и там. Опитът, който се придобива така е като двуезичието - може само да е от полза. "Подвижността" е част от живота ни.
А и да не забравяме, че расте съвсем друго поколение. Проблемите, които ще ги конфронтират, задминават граници, че и континенти. Мирогледът им трябва да бъде много по-широк от нашия, за да могат да отцелеят.  Аз ще дам на моето потомство корени, но и криле.
Това влагам аз в разбирането "светът - моят дом".Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: PetyaL в ср, 04 апр 2007, 10:02
за нас хубавото е, че се говори само на български в къщи, детето вече е голямо и по-осъзнато, чете си сам книжки по БГ история, художествена литература на БГ, стремим се по всякакъв начин да запазим българското в нас
но това не ни пречи да се чувстваме европейци - това, че си живял на различни места, в различни държави само обогатява мирогледа на един човек, както и помага за по-лесно проспособяване на следващото място - на мен лично ми беше по-трудно да се приспособя отново към простотиите в БГ след Дания отколкото тук в Швеция, за тук си знам, че има правила и точно как да действам, в БГ си с вързани ръце
според мен е жалко, че българите в по-голямата си част са бедни и не могат да си позволят да пътуват, тогава биха били по-отворени, както и по-настоятелни за една по-добра България
сега това, което знаят за света е силно изкривено от медии и управляващи в полза на техните им интереси и оттам силно изкривената представа за западноевропейците, начина им на живот и каквото още се сетите

и смятам , че децата ни са облагодетелствани от достъпа до чужда култура във всяко едно отношение
а дали ще се запази българското в тях зависи само от нас

лек ден


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 10:18
че ще си остана бьлгарка - то е ясно....единственото, което мога да направя 3а децата си е да им ра3кажа бьлгарската история, пьк нататьк да се чувстват както искат.....3а мен е по-важно да 3наеш от кьде идваш, а не кьде си в момента....а кьде ще отидеш - само бьдещето ще покаже.....

няма да е лошо и на мен някой да ми разкаже историята, че имам огромни съмнения в това, което сме учили  :roll:

**********
мисля, че има огромно значение дали и мъжете ни са българи


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в ср, 04 апр 2007, 10:21
...
Изобщо съм "за" глобализацията. Има нещо много приятно и даващо сигурност усещане в това, че навсякъде има като "нашия" Макдоналдс, или Алдо или един Господ знае какво още ...

това е , което ме притеснява в глобалиzацията, че всичко върви към мак доналдс и местните оригиналности се губят. Не ми е проблема, че детето ми ще раzбира по добре немските традиции от българските, а че ще се стигне един ден до никакви традиции, само мак доналдс  :(


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 10:24
...
Изобщо съм "за" глобализацията. Има нещо много приятно и даващо сигурност усещане в това, че навсякъде има като "нашия" Макдоналдс, или Алдо или един Господ знае какво още ...

това е , което ме притеснява в глобалиzацията, че всичко върви към мак доналдс и местните оригиналности се губят. Не ми е проблема, че детето ми ще раzбира по добре немските традиции от българските, а че ще се стигне един ден до никакви традиции, само мак доналдс  :(
Това са двете страни на медала.
От едната се чувстваме приобщени с хора на хиляди километри от нас, от друга - всички ще празнуваме идването на великденския заек, идването на Дядо Коледа, Хелоуин.
Претопяване на традиции, обичаи ще има. Ще се загуби и ролята на религията.
Дали обаче това е правилната посока?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в ср, 04 апр 2007, 10:31
...
Изобщо съм "за" глобализацията. Има нещо много приятно и даващо сигурност усещане в това, че навсякъде има като "нашия" Макдоналдс, или Алдо или един Господ знае какво още ...

това е , което ме притеснява в глобалиzацията, че всичко върви към мак доналдс и местните оригиналности се губят. Не ми е проблема, че детето ми ще раzбира по добре немските традиции от българските, а че ще се стигне един ден до никакви традиции, само мак доналдс  :(
Това са двете страни на медала.

От едната се чувстваме приобщени с хора на хиляди километри от нас, от друга - всички ще празнуваме идването на великденския заек, идването на Дядо Коледа, Хелоуин.
Претопяване на традиции, обичаи ще има. Ще се загуби и ролята на религията.
Дали обаче това е правилната посока?


ами не е съвсем. Я си представи да zатворят всички кръчмета и да ти продават само хамбургери ... тогава се губи смисъла и очарованието на всяко място. Сега можеш да решиш да идеш до Брюксел да хапнеш морска храна , а ако ти продават само чиzбургер на всяка крачка няма да отидеш. Хората ще иzпростеят съвсем. Не zнам и аz. Дано не става. За религията не zнам дали ще се zагуби или ще се иzопачи в поредната удобна zа големите фанатична форма.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: maikata в ср, 04 апр 2007, 10:56
Няма лошо в посоката според мен. Виж как всички шофираме с едни и същи знаци. Това ни дава свобода, а свободата е ценност. Религията пък също сама по себе си ограничава и пак е добре, че отстъпва. Идва време на други по-глобални , валидни за всички ни ценности. А за хамбургерите няма да коментирам, не мисля че е актуално за дискусията.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 11:02
кой каквото си иска да празнува, купон да става  :D
аз бих празнувала всяка година по различни традиции  :roll:, по-интересно ще е
все едно на нас не ни насадиха изкуствено бг традиции, при положение, че никога не бяхме празнували коледа примерно (или всички тайно сте празнували)
а ролята на религията определено няма да ми липсва (според мен това си е личен избор, и не трябва да има такава голямa роля  в обществения живот)
за макдоналдса - ако на някои се интерсува с какво се храни той и детето му, въобще не би влезнал там


Maikata  :peace:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в ср, 04 апр 2007, 11:06
 :roll:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 12:45
Българи сме - по паспорт или по душа.
Ама какви сме в момента, какви ще бъдем след 10 г. А какви ще се чувстваме?
Губим ли се сред глобализацията или се борим със зъби и нокти да запазим идентичността си?
Благодаря на всички включили се!

Не съм чела преди мненията, но си мисля за темата от както я пусна, Кате.
Някак не искам високопарни думи да говоря, за света и поколенията...  :crazy:

За мен мога да кажа - ценност ми е семейството, миналото на родовете, от които произлизам.
Нещата, които съм научила в България, нещата с които съм отраснала, ценностите в които съм възпитана. Местата , по които съм стъпвала, книгите, които съм прочела на родния си език, песните, които съм изпяла. Ценно ми е да си правя сърмите и да си слагам оцет в лещата, да ям карантии и да си боядисвам яйцата по Великден. Ценни са ми традициите, колкото и осакатени да са те и изкуствено да стоят след тия години комунизъм, които сме преживели.

От друга страна, за 16 години съм била в 20ина страни, което за едно момиче от БГ си е цифра.
Видяла съм много, говорила съм с различни хора. 91ва година в Япония разбрах, че има и друг свят от този, в който съм отрасла и това ми хареса. Светът ми е ценен също и не мога да се откажа от него, защото имам някаква идентичност. Идентичност, според мен, не означава изолация , - харесва ми да мисля, че хората могат да се обединяват в различното си. Въпреки различията, да намират мостове, да си дават повече, отколкото да си вземат.

Та, мисля за себе си, като за някакъв миксиран човек.  Гражданин на света ми е ужасно блудкаво понятие, изтъркано, но , да - чувствам се близка до много места, мога да проектирам живота си практически навсякъде на тая планета и няма да съм нещастна. Горе-долу това вижам и за децата ни - хора на света, които могат да бъдат където и да е, и в същото време да имат някаква торба ценни неща, китот да си носят със себе си.

Виждам бъдещето , като микс от култури и идентичности, които не се конфронтират, с две думи.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 15:32
Лени, права си за много неща, но мен ме притеснява и друго. Вметнах го по-горе.
Глобализацията е добре, но вързаната с нея американизация ме дразни.
Надявам се момичетата от САЩ да не ми се сърдят за това, но така го усещам, така го казвам.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 15:46
Лени, права си за много неща, но мен ме притеснява и друго. Вметнах го по-горе.
Глобализацията е добре, но вързаната с нея американизация ме дразни.
Надявам се момичетата от САЩ да не ми се сърдят за това, но така го усещам, така го казвам.

аз, извинявам се, просто не го разбрах това. какво имаШ предвид?


За мен мога да кажа - ценност ми е семейството, миналото на родовете, от които произлизам.
Нещата, които съм научила в България, нещата с които съм отраснала, ценностите в които съм възпитана. Местата , по които съм стъпвала, книгите, които съм прочела на родния си език, песните, които съм изпяла. Ценно ми е да си правя сърмите и да си слагам оцет в лещата, да ям карантии и да си боядисвам яйцата по Великден. Ценни са ми традициите, колкото и осакатени да са те и изкуствено да стоят след тия години комунизъм, които сме преживели.


аз имам 4увството, 4е имаме някакви разли4ни понятия за иденти4ност. май по_добре да си изясним това най_напред.Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 15:53

Глобализацията е добре, но вързаната с нея американизация ме дразни.
.

аз, извинявам се, просто не го разбрах това. какво имаШ предвид?
.


Ами споменатите по-горе Макдоналдс, че ги има под път и над път.
Че празнуваме вече повсеместно Хелоун и Дядо Коледа, че пием всички кока-кола, а децата ни няма да познават вкуса на истинската боза например.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 16:16
чакай сега, какво общо има икономическата глобализация със запазването на българската ми идентичност зад граница?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 16:29
чакай сега, какво общо има икономическата глобализация със запазването на българската ми идентичност зад граница?
Ами кажи де?
Аз това се питам, затова и пуснах темата.
Къде е ключа за бараката?
Как можем хем да се съхраним, хем да не сме назад в глобализацията. :thinking:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 16:33

Глобализацията е добре, но вързаната с нея американизация ме дразни.
.

аз, извинявам се, просто не го разбрах това. какво имаШ предвид?
.


Ами споменатите по-горе Макдоналдс, че ги има под път и над път.
Че празнуваме вече повсеместно Хелоун и Дядо Коледа, че пием всички кока-кола, а децата ни няма да познават вкуса на истинската боза например.

аз някак си не свързвам националната кухня с т.нар. иденти4ност.
напр. фактът, 4е оби4ам спагети и ги ям по_4есто от сърмите, да ре4ем, озна4ава ли, 4е в мен преобладава ит. иденти4ност? :roll:

макдоналдс е въпрос на възпитание на хранителните навици, а Хелоуин, както св. Валентин и вси4ки останали търговски изобретения, пардон, "празници" са въпрос на омологация, уеднаквяване на психиката на хората, които предпо4итат да си запълнят "вънШното" и да опразнят "вътреШното". в този смисъл оЩе в първия ми постинг съм написала кай вид глобализация ме притеснява.
сърмите и бозата са ми бели кахъри  ;-)Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 16:54
аз мисля, че най-голямото предизвикатество пред нас е да отгледаме деца, които да са в състояние да разсъждават със собствената си глава, да са уверени в себе си и да имат някакви стойности в живота, а дали е пил боза, ял сърми и рецитирал аз съм българче ми е все тая (между другото и в Италия се правят сърми)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 17:00
аз мисля, че най-голямото предизвикатество пред нас е да отгледаме деца, които да са в състояние да разсъждават със собствената си глава, да са уверени в себе си и да имат някакви стойности в живота, а дали е пил боза, ял сърми и рецитирал аз съм българче ми е все тая (между другото и в Италия се правят сърми)

еех, благодаря ти.   :bouquet:
ама тия неЩа, за да ги възпитаме в детето си, първо трябва ние да ги усвоим.  :roll:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: ydomusch в ср, 04 апр 2007, 17:19

Аз съм си повечко гражданин на света. От 19-годишна скитосвам, по-важната част от образованието ми е била на английски, голяма частв  САЩ. Най-добрите ми приятели са чужденци с какви ли не житейски истории. Българските ми приятели рядко са в България, а за мен там бъдеще няма. Понякога се чудя привързана ли съм въобще към България... Сигурно на много хора ще се стори странно, че не милея по българската природа, домати и Левски, но за мен те означават много малко.

Тук доста се говори за козунаци и яйца. Замислих се дали мога да прекарам един Великден без тия хадети и разбрах, че ми е доста лесно да се откажа от стари български традиции. Съвсем и не съм готова да приема американските обаче. Хелоуинът не го тача, Кока колата съм я бойкотирала.  :lol: Но уважавам американската традиция да бъдеш доброволец някъде, да даряваш редовно...   

Децата ми ще бъдат деца на имигранти и американци. Ще говорят английски без акцент. Дали ще научат български и руски си зависи от тях. Ако им е трудно да научат три езика, няма да ги мъча.  Искам да са щастливи и честни хора и не смятам за задължително да тачат България или Русия или да растат като мен и мъжа ми.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: Тeopr в ср, 04 апр 2007, 17:39
Сигурно на много хора ще се стори странно, че не милея по българската природа, домати и Левски, но за мен те означават много малко.
Тук доста се говори за козунаци и яйца. Замислих се дали мога да прекарам един Великден без тия хадети и разбрах, че ми е доста лесно да се откажа от стари български традиции.
Децата ми ще бъдат деца на имигранти и американци. Ще говорят английски без акцент. Дали ще научат български и руски си зависи от тях. Ако им е трудно да научат три езика, няма да ги мъча.  Искам да са щастливи и честни хора и не смятам за задължително да тачат България или Русия или да растат като мен и мъжа ми.

Да харесваш "българската природа, домати и Левски" не те прави по българин от другите. Хубава природа има на много места по света, домати също, както и значително по-добри футболни отбори ;-).
Козунаците и боядисаните яйца също, все пак това един религиозен празник, който се отбелязва по този начин от всички християни по света. Има много българи, които изповядват други религии, живеят както в България така и извън нея и сахраняват и се гордеят с произхода си.
Това с Русия също не го разбирам (стига ти или съпруга ти да не сте руснаци, ако е така ясно ;-), защо го казваш).
Напълно съгласна съм, че най-важното е децата ни да са щастливи и честни хора.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 17:54
леле, тука темата стана дълбока.
какво е национална идентичност пише по книжките, сетивата играят огромна роля  - и вкусовите тоже, затова има и национални кухни. това, че споменавам някакви манджи съвсем не означава , че базирам националната си идентичност на тях. просто ги споменавам сред много др. неща, които съм посочила , като ценни за мен. усещания разни.  не се ангажирам с определения. 

за макдоналдс - не знам, аз това заведение не го тача много, освен ако не съм на екскурзия някъде и съм мн. гладна - в моя град един макдоналдс затвори, а в малкото случаи когато съм виждала хора вътре са били все някакви паезани или тинейджъри с джобни по 4 еуро на ден. тази елементарна американизация е в/с и на стандарт. но това е др тема.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: ydomusch в ср, 04 апр 2007, 18:03

Да харесваш "българската природа, домати и Левски" не те прави по българин от другите. Хубава природа има на много места по света, домати също, както и значително по-добри футболни отбори ;-).

Да, но ако поразпиташ няколко българи в България, все ще чуеш, че за българина българското е най-хубаво. Ей и сега в Клюкарника се мъдри една тема "Защо са хубави българките" и общо взето никой не проявява критичност към въпроса.

Има много българи, които изповядват други религии, живеят както в България така и извън нея и сахраняват и се гордеят с произхода си.
Абсолютно съм съгласна, но според една голямо мнозинство, ако не си християнин и бял, не си 100% българин. Една приятелка на майка ми е еврейка, но името и си е славянско, Станка Петрова примерно. И тя ми е казвала "Научат ли, че съм еврейка, вече спират да ме наричат българка, превръщам се в чужденка, независимо, че родът ми е живал в България векове..."

Та искам да кажа, че същестува една масова идея какво е да си българин и аз въобще не попадам в нея. Русия споменавам, защото мъжът ми е от там.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Тeopr в ср, 04 апр 2007, 18:12
Hear Again, точно за това по-нагоре в темата казах, че задълбоченото разсъждаване по този въпрос води до националистични и расистки  идеи ;-). Това, което пишеш потвърждава моите думи.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 18:13
стана ми интересно какви са критериите за национална идентичност (Лени не съм ги чела тези книжки  :oops:)
до тук разбрах: кухня, религия и традиции - по тези отпадам  :roll:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 18:13
леле, тука темата стана дълбока.
какво е национална идентичност пише по книжките, сетивата играят огромна роля  - и вкусовите тоже, затова има и национални кухни. това, че споменавам някакви манджи съвсем не означава , че базирам националната си идентичност на тях. просто ги споменавам сред много др. неща, които съм посочила , като ценни за мен. усещания разни.  не се ангажирам с определения. 

за макдоналдс - не знам, аз това заведение не го тача много, освен ако не съм на екскурзия някъде и съм мн. гладна - в моя град един макдоналдс затвори, а в малкото случаи когато съм виждала хора вътре са били все някакви паезани или тинейджъри с джобни по 4 еуро на ден. тази елементарна американизация е в/с и на стандарт. но това е др тема.

4удесно, не знам и няма да ходя да гледам какво пиШе по книжките. по критериите които си написала, аз съм напълно лиШена от национална иденти4ност и това ме радва. даже, Ще прибавя, бих желала да имам стотици национални иденти4ности.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 18:16

Да харесваш "българската природа, домати и Левски" не те прави по българин от другите. Хубава природа има на много места по света, домати също, както и значително по-добри футболни отбори ;-).

Да, но ако поразпиташ няколко българи в България, все ще чуеш, че за българина българското е най-хубаво. Ей и сега в Клюкарника се мъдри една тема "Защо са хубави българките" и общо взето никой не проявява критичност към въпроса.

Има много българи, които изповядват други религии, живеят както в България така и извън нея и сахраняват и се гордеят с произхода си.
Абсолютно съм съгласна, но според една голямо мнозинство, ако не си християнин и бял, не си 100% българин. Една приятелка на майка ми е еврейка, но името и си е славянско, Станка Петрова примерно. И тя ми е казвала "Научат ли, че съм еврейка, вече спират да ме наричат българка, превръщам се в чужденка, независимо, че родът ми е живал в България векове..."

Та искам да кажа, че същестува една масова идея какво е да си българин и аз въобще не попадам в нея. Русия споменавам, защото мъжът ми е от там.

аа, преди половин 4ас някой беШе запитал "сигурни ли сме, 4е са толкова хубави?"
ама сигурно е останал глас в пустиня.

Hear Again, точно за това по-нагоре в темата казах, че задълбоченото разсъждаване по този въпрос води до националистични и расистки  идеи ;-). Това, което пишеш потвърждава моите думи.

споделям, както казах и по_горе, това мнение. и за съжаление, смятам, 4е българите са големи националисти. нямам дори желание да разказвам какви съм ги слуШала от хора с култура и претенции за интелигентност :sick:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в ср, 04 апр 2007, 18:36
а ето и поле за размисъл. не знам кой е и  какъв е господина, но темата е доста по темата  :twisted:
http://www.slovo.bg/old/litforum/102/bgeorgiev.htm

пп. вътре е изпулзвана и думи4ката "фрустриран", за която споменавах онзи ден в другата тема :crazyeyes:

и неЩо по_нау4но
http://www.balkans21.org/2003_3/nedelcheva.html

за мързеливите :mrgreen:, извадка от втората статийка :
"Използва се разширено разбиране на националната идентичност, която е съотнасяне с определено политическо, държавно, културно пространство, в което се споделят общи митове и исторически спомени, масова публична култура, бит, юридически права и задължения на всички, икономика и териториална мобилност, език (езици), доминираща религия, която задава културния модел на дадена нация, национална валута като средство за обмен, национални държавни символи - знаме, герб, химн, историческа съдба и отговорност за бъдещето, менталност и самосъзнание, национален психокосмос "

и от първата:
"Руският писател Виктор Пелевин казва чрез устата на Че Гевара, че идентичността е поредната интелектуална измишльотина, възникнала във връзка с рекламата и с политическия маркетинг, която цели да подмени същността ни на естествени хора, които вършат това, което е полезно и приятно за тях, без да размишляват върху своите идентичности.

Глобализацията може би е процес, в който нуждата да избираш идентичност отпада – бъди такъв, какъвто си; бъди естествен; не се прави на някого другиго, защото светът е шарен и иска шарения. Ето защо “глобализиране” според мен е синоним на “цивилизоване”. "

не оби4ам да цитирам по принцип, но открих интересни работи из гугъл  :lol:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 19:05
ми да вкараме тогава понятията нация и култура.
нациите са политически единици - въвеждат националната система , преди това е имало др. система ( колониална), нациите имат общ национален език, образователна с-ма, общи медии, национална армия, политическа система, отразяване на спортни събития със силен символичен и емоционален заряд напр. и тн. Всичко това участва в  умственото програмиране на хората.
От др. страна е културата, културното програмиране: ценности, нагласи и възгледи. бит. народопсихология, културни характеристики:  отношението към властта, локализацията на контрола, степени на доверие, ориентация по отношение на времето и тн.
като се анализира цялата манджа може да оформи някаква картинка на 'нац. идентичност" и така бленуваните 'критерии'.  ;-)
ама за това си има социология, учили хора, и както казах - книжки)))

затова и се изказах в първо лице в постинга ми - ценното за мен.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 19:21
ми да вкараме тогава понятията нация и култура.
нациите са политически единици - въвеждат националната система , преди това е имало др. система ( колониална), нациите имат общ национален език, образователна с-ма, общи медии, национална армия, политическа система, отразяване на спортни събития със силен символичен и емоционален заряд напр. и тн. Всичко това участва в  умственото програмиране на хората.
От др. страна е културата, културното програмиране: ценности, нагласи и възгледи. бит. народопсихология, културни характеристики:  отношението към властта, локализацията на контрола, степени на доверие, ориентация по отношение на времето и тн.
като се анализира цялата манджа може да оформи някаква картинка на 'нац. идентичност" и така бленуваните 'критерии'.  ;-)
ама за това си има социология, учили хора, и както казах - книжки)))

затова и се изказах в първо лице в постинга ми - ценното за мен.

само едно нещо ще кажа: нация и държава са две различни неща

останалото нямам желание да коментирам


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 19:27
обаче искам да кажа, че не претендирам за никаква компетентност по тези въпроси.
прочела съм 2-3  книги, от един автор, другия е последовател. сигурно има доста школи, течения и тн в социологията и кой знае колко още определения и 'критерии'. май цялата наука социология е малко... неточна и дори понятия , като 'национална идентичност" са супер противни и комплексни.

има значение от това за кой викаш на мача българия -италия през  това как правиш наденици
до това каква обща култура имаш и с какви нагласи към света си.
затова сигурно и едни се проектират в едно, а други в друго.  newsm78
докато аз примерно държа на някакви традиции в някакъв битов план, в същото време изобщо не съм със средните нагласи на българина по отношение на властта, контрола или миналото.

Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 19:30
обаче искам да кажа, че не претендирам за никаква компетентност по тези въпроси.
прочела съм 2-3  книги, от един автор, другия е последовател. сигурно има доста школи, течения и тн в социологията и кой знае колко още определения и 'критерии'. май цялата наука социология е малко... неточна и дори понятия , като 'национална идентичност" са супер противни и комплексни.

има значение от това за кой викаш на мача българия -италия през  това как правиш наденици
до това каква обща култура имаш и с какви нагласи към света си.

затова сигурно и едни се проектират в едно, а други в друго.  newsm78
докато аз примерно държа на някакви традиции в някакъв битов план, в същото време изобщо не съм със средните нагласи на българина по отношение на властта, контрола или миналото.


и по тези точки отпадам

Хайде ciao


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 19:30
хм. ще се окаже, че си с италианска национална идентичност. няма лошо.
факторът омраза към родината сигурно също е критерий за национална идентичност при  доста емигранти))

хайде със здраве!  :bouquet:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 19:35
хм. ще се окаже, че си с италианска национална идентичност.
факторът омраза към родината сигурно също е критерий за национална идентичност към доста емигранти))

хайде със здраве!  :bouquet:

 :ooooh:
ще се окаже, че нямам никаква идентичност, здраве да е
(или програмирането при мен не е дало добър резултат :))


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 19:46
Шшшшшшшшшшшшт, алоу "италианките"!
Я по-кротко!  :naughty:
Може ли да ми разваляте глупавата тема така?
Я се стегнете в кръста.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 19:47
права си, извинявай, да си редактирам постингите и да продължим за макдоналдс? :mrgreen:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 19:50
права си, извинявай, да си редактирам постингите и да продължим за макдоналдс? :mrgreen:
Стига!
Ще те перна през пръстите. Престани да триеш.
Нека спора си седи, но да е малко по-културен ;-)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в ср, 04 апр 2007, 19:52
права си, извинявай, да си редактирам постингите и да продължим за макдоналдс? :mrgreen:
Стига!
Ще те перна през пръстите. Престани да триеш.
Нека спора си седи, но да е малко по-културен ;-)

упс не сме ти на нивото

няма повече, обещавам  :oops:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в ср, 04 апр 2007, 19:54
]

упс не сме ти на нивото

няма повече, обещавам  :oops:
Не се излагай!
Какво означава не си ми на нивото? :shock:
Нали в спора се ражда истината.
Ама да си играем на леко обидени, защото не споделяме едно мнение, ми се струва прекалено детинско.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в ср, 04 апр 2007, 19:57
добре, кате.  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lora144 в ср, 04 апр 2007, 20:51
По темата, за да знаеш на къде отиваш, трябва да знаеш от къде идваш... 


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Didi3 в ср, 04 апр 2007, 23:49
Вечерница, и аз по принцип се чувствам като дърво без корен, но мисля, че след толкова години в чужбина едва ли ще си намеря корена някъде. Въпреки това, ми се иска децата ми да запазят макар и малка част от идентичността си, защото какато казва LL Cool J това ще им е необходимо за да знаят на къде отиват. За техните деца идентичността ще има други измерения, но така се върти света....

Редом с глобализацията обаче забелязвам около нас и обратният процес: поощряване на локалната идентичност като производство (предимно хранително) и традиции. Не мисля, че има опасност от унифициране.


това се забелязва и в по-големите имигрантски групи в Щатите - докато преди е имало повече или по-малко претопяване, сега като че ли има тенденция хората да наблягат на националната си идентичност, но тя все пак е през призмата на имигранството, на живота им в страната в която живеят. Според мен това е глобализацията, а дали е "добро" или не, може само да гадаем, времето ще покаже. В крайна сметка има закономерности - Макдоналдс, хелоуин са част от американската култура и навлизат навсякъде по света заради огромния интерес към всичко американско, но дали този интерес ще продължи при следващите поколения - не съм сигурна.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lora144 в чт, 05 апр 2007, 01:48
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в чт, 05 апр 2007, 09:45
По темата, за да знаеш на къде отиваш, трябва да знаеш от къде идваш... 

разбира се, затова (според мен) трябва да знаем от къде идваме глобално, демек, световна история, а не местна  newsm78, Щото тогава Ще е много тясно понятието...а и перспективите  :roll:.  мисля, де :lol:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в чт, 05 апр 2007, 09:48
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 


zащото хората в Европа са добре осигурени социално и  държат на това, докато в САщ не е съвсем така.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в чт, 05 апр 2007, 10:07
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 

Не искам да звуча патетично, ама демокрацията не е родена в САЩ, а за толерантност към други религии и националности най-малко пък американците могат да говорят - тяхната лична история и държавна политика го доказва непрекъснато.
Но не за това е темата и не искам да се превръща в спорна точка. В американизация в случая нарочно натъртих на негативното, защото не ми харесва да има под път и над път Макдоналдс например, не искам децата ми да се маскират на Хелоуин, не искам да посрещат дядо Коледа, не искам да пият кока-кола.
Искам да се научат да се хранят здравословно, да си хапват по малките ресторантчета с местна традиционна кухня по целия свет, да продължават да се маскират по Сирни Заговезни и на Коледа подаръците им да ги носи Христовото дете, както е било при мъжа ми, да знаят вкуса на бозата и на истинската лимонада.
Ей такива дреболии са за мен важни.
Мнението на Диди3 ми хареса. Същото го наблюдавам и в Германия - събирането по групи на италианците, на турците и на арабските общности. Скоро ще започнем тук да забелязваме руски и китайски общности. Светът омаля и не се налага дори да отидем до Пекин или Банг Ког, за да си хапнем вкусна азиатска кухня, до Болоня за спагети или до Истамбул за дюнер.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в чт, 05 апр 2007, 10:14
още повече , че в демократичните и толерантни щати в паспорта ти пише с какъв цвят на кожата си ... това ако не е дискриминация от класа  :crazyeyes:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 10:34
за мен глобализация и американизация са две различни неща
сочите с пръст макдоналдс, защото се вижда, но ако обърнете внимание всички продукти в ежедневието ви са произведени от шепа мултинационални компании  да не говорим, че на макдоналдса ме притеснява не националноста и културата, а че предлага храна боклук с доста добра маркетингова стратегия, насочена най-вече към децата и младежите

сьбирането по обЩности за мен е краино негативно явление  :roll:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в чт, 05 апр 2007, 11:11
аz пъ не искам  да zапочнат да ми сервират всичко между 2 филии хляб  :(


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в чт, 05 апр 2007, 11:15
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 

Не искам да звуча патетично, ама демокрацията не е родена в САЩ, а за толерантност към други религии и националности най-малко пък американците могат да говорят - тяхната лична история и държавна политика го доказва непрекъснато.
Но не за това е темата и не искам да се превръща в спорна точка. В американизация в случая нарочно натъртих на негативното, защото не ми харесва да има под път и над път Макдоналдс например, не искам децата ми да се маскират на Хелоуин, не искам да посрещат дядо Коледа, не искам да пият кока-кола.
Искам да се научат да се хранят здравословно, да си хапват по малките ресторантчета с местна традиционна кухня по целия свет, да продължават да се маскират по Сирни Заговезни и на Коледа подаръците им да ги носи Христовото дете, както е било при мъжа ми, да знаят вкуса на бозата и на истинската лимонада.
Ей такива дреболии са за мен важни.
Мнението на Диди3 ми хареса. Същото го наблюдавам и в Германия - събирането по групи на италианците, на турците и на арабските общности. Скоро ще започнем тук да забелязваме руски и китайски общности. Светът омаля и не се налага дори да отидем до Пекин или Банг Ког, за да си хапнем вкусна азиатска кухня, до Болоня за спагети или до Истамбул за дюнер.

абе хора, аз се 4удя само на мен ли ми правят впе4атление други работи? :thinking:
Макдоналдс не е 4ак толкова разпространен, има по един на автострада, в центъра, по големите супермаркети. Другото са си местни барове, ресторант4ета и пр.

бозата и лимонадата не мож ги наложи на децата си, дори и да ги имаШе около теб_я им харесат, я не. продължавам да твърдя, 4е не е задължително да ти харесва неЩо, само заЩото принадлежи на националната кухня.

мен ме притеснява много пове4е например постоянното убиване на малкия и средния бизнес в името на огромни супермаркети, в които да си изкараШ деня със семейството, съответно обядвайки в разни барове, които не са Макдоналдс, но пак са вериги с готова или полуготова, не вярвам особено здравословна, храна.
Тук, в град4ето, в което живея, малките магазин4ета по4ти из4езнаха, няма ве4е месар, който да те посъветва, да ти отреже колкото искаШ, няма плодове и зелен4уци, които знаеШ от къде идват и са сезонни. вси4ко в супера, в техните опаковки, в размерите които са реШили, със силно индустриален произход, мити с кой знае какво, за да са по_привлекателни и т.н.
няма да обяснявам до какво води това и по отноШение на избора, и по отноШЕние на икономика, и Що се отнася до условията на наемане/заплаЩане на работната ръка.

ама, гледам, суперите пълни, след известно време мое и боза да по4нат да продават, ама не виждам какво от това :?

ей такива ми ти работи по въпроса за глобализацията, ама аз си казах от на4алото...дали Ще да е заради възрастта ми, или заради времето, от което съм "навън", мен на другаде ме веят мислите  :roll:

за мен глобализация и американизация са две различни неща

сьбирането по обЩности за мен е краино негативно явление  :roll:


 newsm10


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 11:29
малко инфо за бозата  ;-)


http://en.wikipedia.org/wiki/Boza


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в чт, 05 апр 2007, 11:56
и мен ме драzни това с големите супермаркети, но от друга страна това прави стоките по евтини, zащото едно е голяма верига да има постоянен договор zа доставка (дори и от далечни страни) ... също така е по въzможен контрола на стоките , според мен.
Как да е и аz харесвам много малките магаzинчета и много се радвам, че поне хлебарниците са все така оригинални ...


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: neznakomka в чт, 05 апр 2007, 15:10
В американизация в случая нарочно натъртих на негативното, защото не ми харесва да има под път и над път Макдоналдс например, не искам децата ми да се маскират на Хелоуин, не искам да посрещат дядо Коледа, не искам да пият кока-кола.
Искам да се научат да се хранят здравословно, да си хапват по малките ресторантчета с местна традиционна кухня по целия свет, да продължават да се маскират по Сирни Заговезни и на Коледа подаръците им да ги носи Христовото дете, както е било при мъжа ми, да знаят вкуса на бозата и на истинската лимонада.
Ей такива дреболии са за мен важни.
Ами кажете тогава на местните си политици и предприемачи да не отварят Макдоналдс, не купувайте на децата си кока-кола, не ги водете в Макдоналдс и не ги обличайте за Хелоуин, какъв е проблемът? Аз ги обличам, защото са в Америка. В коя друга страна американците са задължили хората да си маскират децата по Хелоуин? Макдоналдс в нашия район не знам дали има под път и над път, но пък пицарии и китайски ресторанти - колкото щеш. И други национални кухни има - японски,  индийски, полски, мексикански, да не изреждам, че ще изредя земното кълбо. Кока-кола моите деца не пият, опитвали са, но не им харесва вкуса, както и на всичко газирано. Макдоналдс и другите такива заведения за бързо хранене въвеждат в менютата си и рекламират заленчукови и плодови салати, но пак стоят почти празни. Моите деца са влизали за последно в Wendy's преди 3 месеца, в Макдоналдс нямам спомен откога, може би преди година и повече.
И не е кока-кола най-масово употребяваното питие, минералната вода е.
Успехът на Макдонадс според мене другаде е по-голям в момента, отколкото в собствените им региони. Но това проблем на Америка ли е? Те си предлагат стоката, нездравословността й не е тайна, и тя въпреки това се купува. Кой е виновен?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: neznakomka в чт, 05 апр 2007, 15:13
още повече , че в демократичните и толерантни щати в паспорта ти пише с какъв цвят на кожата си ... това ако не е дискриминация от класа  :crazyeyes:
Къде? На кой ред точно, че не го виждам в паспортите на децата?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в чт, 05 апр 2007, 15:22
още повече , че в демократичните и толерантни щати в паспорта ти пише с какъв цвят на кожата си ... това ако не е дискриминация от класа  :crazyeyes:

Хаха, ти да видиш гръцки паспорт - пише каква ти е религията.  :lol:Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Тeopr в чт, 05 апр 2007, 15:31
Хаха, ти да видиш гръцки паспорт - пише каква ти е религията.  :lol:

В старите лични карти го пише (не в паспорта), в новите отпадна ;-).


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в чт, 05 апр 2007, 16:21
Хаха, ти да видиш гръцки паспорт - пише каква ти е религията.  :lol:

В старите лични карти го пише (не в паспорта), в новите отпадна ;-).

Харесва ми, че в САЩ никой не ти иска снимка и лична информация при кандидатстване за работа - практика, която важи в  България, а и доколкото чувам, и в други европейски страни. 


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 16:30
Хаха, ти да видиш гръцки паспорт - пише каква ти е религията.  :lol:

В старите лични карти го пише (не в паспорта), в новите отпадна ;-).

Харесва ми, че в САЩ никой не ти иска снимка и лична информация при кандидатстване за работа - практика, която важи в  България, а и доколкото чувам, и в други европейски страни. 


хехе затова ли по едно време ни засипваха със CV-та на източни девойки с много секси снимки с вечерен грим - тук си умряха от смях, никой дори и не си помисли да ги вземе насериозно  :D
(инженер с 3 висши и 5 езика и те гледа жената вамп  :ooooh:)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: chumbi в чт, 05 апр 2007, 17:28
Ей, заболя ме главата, докато изчета всичко - в такива дълбоки дебри сте задълбали....

На мен ми се иска да си представям нещата малко по-просто - всяко място си върви с битовите, хранителни, културни и т.н. традиции (например, ракията хич не върви във Франция, а пък пастиса не върви особено в България).

Глобализацията е ясно че е неизбежна - това е естественото развитие на света. Но много ми се иска тя да означава опознаване и контакти с други култури и нрави, обмяна на жизнен опит и взаимно обогатяване, а не унифициране на битието, културата и, не дай боже,  на мислите ни.

Гражданин на света - чудесно е да се чувстваш такъв, да знаеш че можеш да пътуваш където искаш, да общуваш с различни култури, но нека всеки запази нещото, което го прави уникален, което го няма другаде, защото това е богатство, останало и култивирано от векове. Ако всички се уеднаквим, каква полза, че можем да пътуваме и общуваме помежду си? Даже и от форума няма да има нужда :mrgreen:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 17:54
Ей, заболя ме главата, докато изчета всичко - в такива дълбоки дебри сте задълбали....


къде бе, мацка, няма такова нещо  newsm78


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: chumbi в чт, 05 апр 2007, 18:00
Ами тези дефиниции за нация, националност... като във факултета по журналистика! :D

Много ми хареса обаче статията, която е дала Феям - интересно кой е този господин и писал ли е и други неща (по други теми) :outtajoint:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 18:34
добра е статията

според мен малко объркахме понятията
може да развием две теми: запазване на национална идентичност зад граница и глобализацията като икономически процес


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в чт, 05 апр 2007, 18:48
добра е статията

според мен малко объркахме понятията
може да развием две теми: запазване на национална идентичност зад граница и глобализацията като икономически процес

да бе и тогава Ще трябва да си взема отпуска, за да пиШа  :35:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в чт, 05 апр 2007, 18:56
 :35:

обаче за Италия е много актуално, особено въпроса за общностите и националните идентичности: оказва се, че Англия и Франция са доста по-напред от нас по въпроса са мултикулуралното (?) общество и че нито единия нито другия модел на интеграция е дал добри резултати, та сега нашите се чудят какви стратегии да предприемат при интегрирането


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Бубка в чт, 05 апр 2007, 19:45
Цитатът по-горе говори за книгата на Виктор Пелевин "Генерация П" - препоръчвам я.
 
Смея да твърдя, че демокрацията в истинския й вид е наистина принос на основателите на САЩ (не ми излизайте с древните гърци, защото те роби са имали).


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в чт, 05 апр 2007, 19:47
:35:

.... та сега нашите се чудят какви стратегии да предприемат при интегрирането

ми какви стратегии , затварят  границите , не пускат емигранти и готово.  ;-)
на останалите им изтриват гримовете, дават им тест по езика, не им признават дипломите и ако не слушат - да си ходят. плс клетвени декларации, че няма да се смесват с други общности, защото това е много отрицателно нещо  ;-)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lora144 в чт, 05 апр 2007, 20:06
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 
Не искам да звуча патетично, ама демокрацията не е родена в САЩ, а за толерантност към други религии и националности най-малко пък американците могат да говорят - тяхната лична история и държавна политика го доказва непрекъснато..
Не знам как искаш да звучиш, но мнението ти е остро и крайно негативно.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Liska в чт, 05 апр 2007, 20:07
Дреме ми за глобализацията.
Важното е да съм здрава, да
са здрави близките ми и точка.
Другото е правене и пране на пари.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Winx в чт, 05 апр 2007, 20:17

Не искам да звуча патетично, ама демокрацията не е родена в САЩ, а за толерантност към други религии и националности най-малко пък американците могат да говорят - тяхната лична история и държавна политика го доказва непрекъснато.
[/quote]

Мда, затова пък немците имат много какво да кажат по въпроса базирано на тяхната лична история и държавна политика.  :thinking:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в чт, 05 апр 2007, 20:24
айдеее, вие почнахте да се замеряте  :mrgreen:
 
мисля, че въпросът с бг национална идентичност се изчерпа  :35:Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Бубка в чт, 05 апр 2007, 20:30
Не бе, Лени, цикличността форумска е.  :mrgreen:

По темата - в интерес на истината аз се запитах кои са тези български традиции, кои са тези неща, които сме практикували в България и които не са религиозни или кулинарни, и искам да ги предам на децата си. Ясно е те колко ще са българчета (николко), но поне нещо уникално да им остане.

Лазаруването и кукерите винаги само по телевизията съм ги гледала. Нищо не се сетих.

Без майтап, кажете кои са за вас.Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Juturna в чт, 05 апр 2007, 20:39
По темата - в интерес на истината аз се запитах кои са тези български традиции, кои са тези неща, които сме практикували в България и които не са религиозни или кулинарни, и искам да ги предам на децата си.

Скачането на ластик с бойния вик "ееееееема, есаса" :lol: Друго май не се сещам.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в чт, 05 апр 2007, 20:41
Цитатът по-горе говори за книгата на Виктор Пелевин "Генерация П" - препоръчвам я.
 
Смея да твърдя, че демокрацията в истинския й вид е наистина принос на основателите на САЩ (не ми излизайте с древните гърци, защото те роби са имали).


Ами... Те и написалите The Declaration of Independence са имали роби...

Аз не разбирам защо сега трябва да се мерят пишки кой е по по най в демокрацията и  борбата с дискриминацията и т.н. Европа има сериозен пръст в търговията с роби и апартеидно-подобни режими в Африка, Америка също не е никак невинна по въпроса.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в чт, 05 апр 2007, 20:53
Бубка, според мен почти няма нещо, което да не е свързано с религията. Не само за българите :stop:  Като отметнем лазаруването, трифон зарезан и кукерите май не се сещам за нещо 'уникално'. А и какво значи уникално -  аз наскоро бях в Египет и мога да ти кажа, че ядохме великолепна българска национална кухня - като се почне от баницата , през много хубаво бяло сирене, та до разни типове мусака. В Хърватска ( на морето) съм била в уникални 'български" механи с червените покривки, с гюведжетата, с цървулите по стените. Ракия се пие по целия балкански полуостров.
Не знам защо се зацикли в традиции, обичаи и манджи, честно. Само те ли ( мамка му) са белег на национална идентичност?

Но има по-дълбоки неща, някакви нагласи, които са средностатистически, общи за народопсихологията, за културата на българина ( не на нас в този форум, разбира се  ;-))  които мн. добре се виждат и от поговорки разни ;-).. " Пари с честен труд не се печелят"; " Наведена глава сабя не я сече"; " Високо ли е дървото, ветровете ще го брулят",  " Учи мама, да не работиш"; " Труд кървав, Боже, пожалей, "  Каквото за всички, това и за мен ", " Казвам ти дъще, сещай се снахо", " Интереса клати феса" ., " Да би мирно седяло, не би чудо видяло"... има сигурно още 100 такива.


Тези нагласи са ми интересни, но явно дискусията ще се върти около печката , май няма смисъл  newsm78
Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Бубка в чт, 05 апр 2007, 21:10
Цитатът по-горе говори за книгата на Виктор Пелевин "Генерация П" - препоръчвам я.
 
Смея да твърдя, че демокрацията в истинския й вид е наистина принос на основателите на САЩ (не ми излизайте с древните гърци, защото те роби са имали).


Ами... Те и написалите The Declaration of Independence са имали роби...

Аз не разбирам защо сега трябва да се мерят пишки кой е по по най в демокрацията и  борбата с дискриминацията и т.н. Европа има сериозен пръст в търговията с роби и апартеидно-подобни режими в Африка, Америка също не е никак невинна по въпроса.

Да, права си. :peace:

Лени, и ти си права за поговорките. Но добре, какво е това нещо, което искаме да предадем на децата си, което е българско?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Lana2004 в чт, 05 апр 2007, 21:24
Аз по темата :peace:
Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за мен...
АМЕРИКАНСКО ГРАЖДАНСТВО и интегриране в обществото


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в чт, 05 апр 2007, 21:26
Ама защо като казвате "американизация" само негативности влагате?  Та нима демокрацията, толерантността към другите религии и националности, издигането на децата на пиедестал в пирамидата от ценности на обществото, и т.н и т.н не са достойни за уважение качества? 
Не искам да звуча патетично, ама демокрацията не е родена в САЩ, а за толерантност към други религии и националности най-малко пък американците могат да говорят - тяхната лична история и държавна политика го доказва непрекъснато..
Не знам как искаш да звучиш, но мнението ти е остро и крайно негативно.
Писах патетично, негативно го възприемаш ти и го вадиш от контекста на целия постинг. Доколкото си спомням казах, че само го вмятам, тъй като не е част от темата.
Мда, затова пък немците имат много какво да кажат по въпроса базирано на тяхната лична история и държавна политика.  :thinking:
Ми немската история е малкооооо по-дългичка от американската, пък и хората са си понаучили уроците.
Въпреки че са нарочени за шовинисти, те не са такива и най-малкото не са развили подмолни организации като Ку-Клукс-Клан.
Не ми се политизира нещата, но вие започнахте.
Не желая пак да си мерим пишките и циците на база континента, който обитаваме, все пак става дума за глобализация ;-)
По темата - в интерес на истината аз се запитах кои са тези български традиции, кои са тези неща, които сме практикували в България и които не са религиозни или кулинарни, и искам да ги предам на децата си. Ясно е те колко ще са българчета (николко), но поне нещо уникално да им остане.

Лазаруването и кукерите винаги само по телевизията съм ги гледала. Нищо не се сетих.

Без майтап, кажете кои са за вас.


Ми нека да си поговорим и за това.
Не са само те - коледарите, сурвакарчетата, мартениците. Кое им е религиозното? Или пък кулинарното.
Това че някои нен ги познават, заради измислено атеистичнокомунистическа пропаганда, не значи че не ги е имало и не са важни примерно за мен.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в чт, 05 апр 2007, 21:30

Ми немската история е малкооооо по-дългичка от американската, пък и хората са си понаучили уроците.
Въпреки че са нарочени за шовинисти, те не са такива и най-малкото не са развили подмолни организации като Ку-Клукс-Клан.


Абе други организации са си имали немците... Не искам да се заяждам, но ми е странно, нацистите ги забрави или нарочно не ги спомена?!?  :)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в чт, 05 апр 2007, 21:39

Ми немската история е малкооооо по-дългичка от американската, пък и хората са си понаучили уроците.
Въпреки че са нарочени за шовинисти, те не са такива и най-малкото не са развили подмолни организации като Ку-Клукс-Клан.


Абе други организации са си имали немците... Не искам да се заяждам, но ми е странно, нацистите ги забрави или нарочно не ги спомена?!?  :)
Не съм ги забравила, нарочно не ги споменах, щото те не важат в момента. Или по-скоро се опитват да важат използвайки икономическата рецесия, но са бледо и слабо недорасляче в сравнение с водената от Хитлер партия.
Нали не е затова темата  :lol:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво о
Публикувано от: Г-жа Броненосец в чт, 05 апр 2007, 21:40
Цитатът по-горе говори за книгата на Виктор Пелевин "Генерация П" - препоръчвам я.
 
Смея да твърдя, че демокрацията в истинския й вид е наистина принос на основателите на САЩ (не ми излизайте с древните гърци, защото те роби са имали).


Ами... Те и написалите The Declaration of Independence са имали роби...

Аз не разбирам защо сега трябва да се мерят пишки кой е по по най в демокрацията и  борбата с дискриминацията и т.н. Европа има сериозен пръст в търговията с роби и апартеидно-подобни режими в Африка, Америка също не е никак невинна по въпроса.

Да, права си. :peace:

Лени, и ти си права за поговорките. Но добре, какво е това нещо, което искаме да предадем на децата си, което е българско?
Като се пусне детето ти по пързалката- да се зарадваш от сърце, да го грабнеш и да го завъртиш във въздуха и да го целунеш звучно по бузата. Или да го задушиш в прегръдка, чак да изписка  :lol:
А не да викаш престорено всеки път : ю дид да фастест уан, гуд джоооб. И като падне като се спуска- пак така. Толкова фалш, че понякога жал ми става за тези хорица, губят реална представа.

Та ето такива ми ти прости нещица, които не са точно български. Както и отношението към брака като ценност и хиляда други неща.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в чт, 05 апр 2007, 21:47

Не съм ги забравила, нарочно не ги споменах, щото те не важат в момента. Или по-скоро се опитват да важат използвайки икономическата рецесия, но са бледо и слабо недорасляче в сравнение с водената от Хитлер партия.
Нали не е затова темата  :lol:

ККК тук, Хитлер там... Да, не е за това темата, нека спрем.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: neznakomka в чт, 05 апр 2007, 22:24
mi
По темата - в интерес на истината аз се запитах кои са тези български традиции, кои са тези неща, които сме практикували в България и които не са религиозни или кулинарни, и искам да ги предам на децата си.

Скачането на ластик с бойния вик "ееееееема, есаса" :lol: Друго май не се сещам.
Ей това пък е глобализация, преди и да сме знаели, че има такъв термин може би.  :35:
Детският изговор го разводнява, но всъщност се пее: "ем, ай, ес-ес, ай, ес-ес, ай, пи-пи, ай", или писмено изразено: Mississippi.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Juturna в чт, 05 апр 2007, 22:27
Ей това пък е глобализация, преди и да сме знаели, че има такъв термин може би.  :35:
Детският изговор го разводнява, но всъщност се пее: "ем, ай, ес-ес, ай, ес-ес, ай, пи-пи, ай", или писмено изразено: Mississippi.

Сериозно?  :lol:  Това не го знаех :35:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в чт, 05 апр 2007, 22:33
Цитат на: Бубка link=topic=179437.msg3635833#msg3635833

[b
Лени[/b], и ти си права за поговорките. Но добре, какво е това нещо, което искаме да предадем на децата си, което е българско?

езика.
с езика се пренася всичко българско.
да му изпееш една песен, да му прочетеш каралийчев.
да му разкажеш от къде идва, че има хора преди него.
на италиански ли ще му обяснявам за корените му...
да му кажеш ' чеденце" и то да я разбере тази дума, да я почувства.
това е за мен уникалното. езика.  той носи всички послания.
всички уникалности.

останалото са манджи и някакви обичаи .... мартеници няк'ви.
Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в чт, 05 апр 2007, 22:34
mi
По темата - в интерес на истината аз се запитах кои са тези български традиции, кои са тези неща, които сме практикували в България и които не са религиозни или кулинарни, и искам да ги предам на децата си.

Скачането на ластик с бойния вик "ееееееема, есаса" :lol: Друго май не се сещам.
Ей това пък е глобализация, преди и да сме знаели, че има такъв термин може би.  :35:
Детският изговор го разводнява, но всъщност се пее: "ем, ай, ес-ес, ай, ес-ес, ай, пи-пи, ай", или писмено изразено: Mississippi.
Ама аз не съм скачала на ластик на Мисисипи :xarms:
Ние имахме други броилки, ама пуста склероза в ранна детска възраст - не ги помня.
Ама на Мисисипи не съм  newsm78


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Шоколадкина в чт, 05 апр 2007, 22:37
Идентичността на всеки човек се влияе до голяма степен от това, с кои категории той самият най-вече се определя. Аз например се самоидентифицирам като майка, жена, българка, емигрантка, съпруга, дъщеря, европейка и т.н.

За мен това, че съм българка не е най-определящото (поне не в този момент), но не е и съвсем маловажно. Имам и абсолютно мои уникални индивидуални характеристики, както и всеки друг човек има.

Като група българите също имаме уникални характеристики и те (най-съществените впрочем) не са нещо, което можеш да опишеш набързо. За мен те са изразяват най-вече в начина за възприемане на света. С всичките му хубави и не толкова страни. Ето този различен начин за възприемане на света искам да предам на децата си. Да го имат като алтернатива на другите, с които ще се сблъскват в живота си. Пък дано да могат да си изберат най-хубавото от него и да го запазят.    :peace:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: vivita в чт, 05 апр 2007, 23:02
бъди такава, каквато си, пък то каквото има да му се предава , ще му се предаде  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Didi3 в чт, 05 апр 2007, 23:04

сьбирането по обЩности за мен е краино негативно явление  :roll:

защо? Ами хората се събират по нещата които ги свързват, а общността е една от тях. Няма лошо, според мен, друг е въпроса ако не искат да се приспособят макар и малко към обществото в което живеят - тогава се създава напрежение, но да не разводнявам темата. Всеки иска да има чувство за принадлежност, ако се преструваме че не е така и че спомените от детството ни, от България нямат значение вредим само на себе си. Трябва да ви кажа, че аз работя с хора от много националности, някои имигранти, други второ, трето поколение, но всеки иска да принадлежи, всеки говори ако не за страната от която идва, то за традициите, обичаите и т.н. - това създава сигурност, чувство на продължение. Дъщеря ми, която е на 15 и хормоните вилнеят  :mrgreen: до скоро не искаше да чуе за България, била американка (не е родена тук но дойдохме когато беше малка), за какво й била България, бла, бла, от което много ме болеше защото по този начин имах чувството, че иска да скъса тази връзка с нас. Напоследък, обаче, забелязвам че започва да се интересува от православната църква, нашите обичаи около празниците (въпреки че не сме религиозни ги спазваме), пита ме за роднините в България, за моите баба, дядо, прародители и т.н. Като я питам защо се интересува, тя казва, че си говорили със съучениците си на тема кой от къде идва - така че и тийнейджърите, които иначе ходят в Макдоналдс, пият кока-кола, все пак чувстват необходимост и от нещо друго...

Като се пусне детето ти по пързалката- да се зарадваш от сърце, да го грабнеш и да го завъртиш във въздуха и да го целунеш звучно по бузата. Или да го задушиш в прегръдка, чак да изписка  :lol:
А не да викаш престорено всеки път : ю дид да фастест уан, гуд джоооб. И като падне като се спуска- пак така. Толкова фалш, че понякога жал ми става за тези хорица, губят реална представа.

Та ето такива ми ти прости нещица, които не са точно български. Както и отношението към брака като ценност и хиляда други неща.

защо да е фалш? Все пак се дразним че те искат да ни наложат начин на хранене, празници и прочие, но защо не можем да възприемем културните различия като такива каквито са - а именно различен темперамент, различно възпитане, а мислим че те са непременно фалишиви защото не са като нашите.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: mystic в чт, 05 апр 2007, 23:33
Темата се разраства в отвратителен спор. Нещо, което преди обичах, но днес ме изморява.

Гражданин на света означава да имаме толерантност и разбиране към останалите. Означава да забравим честолюбието и личните традиции, да се смесим със света.

За пореден път ще кажа, че душата няма пол. Нито възраст. Нито национална принадлежност.

А за българските традиции. Незнам. Аз съм на 27 години. От 15 години не съм живяла в България. Аз се считам за българка. За баш българка се считам. НО....

Но ми липсват много неща. И какво? Голяма работа, че не мога да правя баница, че  повечето от нещата, които казвате дори не ги познавам като традиция ( само мартениците познавам, но и тях ако някой не ми ги прати, аз няма да мога да ги ушия...), че в България повечето хора ме считат за странен човек. Да, аз в Бг. съм наистина странен човек. Хората ме питат от кой град идвам.
Но тук също ме питат откъде идвам. Навсякъде по света ме питат от къде идвам.

За мен България е това, което аз държа в себе си, това че говоря на детето ми на български, това че изпитвам силна носталгия по миризмата на акация по улица "Тулово" през лятото, кучето на циганите, което лае по цяла нощ, меланхолията, която витае нощем над града и аз излизайки на терасата съзерцавам многобройните звезди по небето. Това ще предам на детето ми. То ще е българче. Колкото и аз съм.

Вечернице, за нас може би е ужасно да сме далеч от България, но за децата ни няма да е същото, защо трябва да ги насилваме? Аз ще направя така, че никой вкъщи да не забрави откъде е дошъл огънят  ;-). Мечтая един ден да започна нещо в Бг.... Може би...

А Шоколадкина искам да я прегърна! Изказва се вместо мен. Както и Броненоската. Абе как сега да ги цитирам и двете. При условие, че ме мързи... Хайде  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: neznakomka в чт, 05 апр 2007, 23:36
По въпроса за общностите принадлежности и традиции и аз съм съгласна с Диди. Необходимост са, хубаво нещо са, и в тях няма нищо лошо. Разбира се, и на мене не ми харесва самозатварянето в някаква общност и още по-малко озлобяването на тази общност към всичко що е различно, но това е друга тема и не искам да я дискутирам.
У американците също ми се вижда добре изразен интересът към произхода, което пък върви паралелно с интереса към традициите на другите. Мене ме питат и любопитстват, още повече, като че ли очакват аз самата да се държа малко по-"традиционно", а аз не съм толкова подготвена. Поне с едно гръцко козуначе се отчетох покрай празника, колежките се трогнаха.
Да не говорим за стигащия до маниакалност според мене интерес към родови (генеалогични) изледвания.
Което в никакъв случай не отрича "глобалното" мислене, което аз разбирам като осъзнаване на собственото си място в света. В България сякаш се чувствах много по-"провинциална". Не съм се замисляла толкова навътре, че всяко мое решение е акт, който дава поне малко отражение някъде, на някого. Дали ще пусна миялната или ще измия няколкото чинии на ръка. Дали ще си купя дреха от WallMart и по този начин ще поощря експлоатацията на детски труд в Азия.  Дали ще си купя пластмасови домати от супермаркета, или ще отида на местния,  финансово подпомаган от щата открит пазар, за да покрепя местните производители.
За мене понятието "гражданин на света", освен с много други неща, е свързано със способността за поемане на лична отговорност.


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в пт, 06 апр 2007, 00:22


Гражданин на света означава да имаме толерантност и разбиране към останалите. Означава да забравим честолюбието и личните традиции, да се смесим със света.


това определение много ми хареса  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Г-жа Броненосец в пт, 06 апр 2007, 01:28


Като се пусне детето ти по пързалката- да се зарадваш от сърце, да го грабнеш и да го завъртиш във въздуха и да го целунеш звучно по бузата. Или да го задушиш в прегръдка, чак да

Та ето такива ми ти прости нещица, които не са точно български. Както и отношението към брака като ценност и хиляда други неща.

защо да е фалш? Все пак се дразним че те искат да ни наложат начин на хранене, празници и прочие, но защо не можем да възприемем културните различия като такива каквито са - а именно различен темперамент, различно възпитане, а мислим че те са непременно фалишиви защото не са като нашите.

Много хубаво си го написала, че трябва да се уважават културните различия, такива каквито са. В случая обаче не става въпрос само за различен темперамент, а за заучени фрази-поведение, нереална оценка. Каквото и да стане- гуд джоб- дори и самите деца се сконфузват. А колко фалш има в тукашното общество е друга тема


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: ydomusch в пт, 06 апр 2007, 03:45
По въпроса за общностите принадлежности и традиции и аз съм съгласна с Диди. Необходимост са, хубаво нещо са, и в тях няма нищо лошо. Разбира се, и на мене не ми харесва самозатварянето в някаква общност и още по-малко озлобяването на тази общност към всичко що е различно, но това е друга тема и не искам да я дискутирам.
У американците също ми се вижда добре изразен интересът към произхода, което пък върви паралелно с интереса към традициите на другите. Мене ме питат и любопитстват, още повече, като че ли очакват аз самата да се държа малко по-"традиционно", а аз не съм толкова подготвена. Поне с едно гръцко козуначе се отчетох покрай празника, колежките се трогнаха.
Да не говорим за стигащия до маниакалност според мене интерес към родови (генеалогични) изледвания.
Което в никакъв случай не отрича "глобалното" мислене, което аз разбирам като осъзнаване на собственото си място в света. В България сякаш се чувствах много по-"провинциална". Не съм се замисляла толкова навътре, че всяко мое решение е акт, който дава поне малко отражение някъде, на някого. Дали ще пусна миялната или ще измия няколкото чинии на ръка. Дали ще си купя дреха от WallMart и по този начин ще поощря експлоатацията на детски труд в Азия.  Дали ще си купя пластмасови домати от супермаркета, или ще отида на местния,  финансово подпомаган от щата открит пазар, за да покрепя местните производители.
За мене понятието "гражданин на света", освен с много други неща, е свързано със способността за поемане на лична отговорност.

Именно!  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в пт, 06 апр 2007, 10:33
бъди такава, каквато си, пък то каквото има да му се предава , ще му се предаде  :hug:

този път съм съгласна с Вивита  :peace:, въобще не се замислям как, какво, защо предавам, живея си "нормално" и това е

за общностите в Италия няма да задълбочавам, че ще затворят темата  :tired:

Лени по въпроса за езика, при мен се получава следния диалог с детето:

- сей булгаро о италиано?
- булгаро

 :hug:
Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: chumbi в пт, 06 апр 2007, 10:59
Цитат на: Бубка link=topic=179437.msg3635833#msg3635833

[b
Лени[/b], и ти си права за поговорките. Но добре, какво е това нещо, което искаме да предадем на децата си, което е българско?

езика.
с езика се пренася всичко българско.
да му изпееш една песен, да му прочетеш каралийчев.
да му разкажеш от къде идва, че има хора преди него.
на италиански ли ще му обяснявам за корените му...
да му кажеш ' чеденце" и то да я разбере тази дума, да я почувства.
това е за мен уникалното. езика.  той носи всички послания.
всички уникалности.

останалото са манджи и някакви обичаи .... мартеници няк'ви.

Ще кажете че аз пак, хмм,  за краставицата, ама съм съгласна напълно с Лени, че всичко започва от езика.
Познато ли ви е усещането - заговорвате с някой на български, и изведнъж в главата ви започват да нахлуват спомени, усещания, вкусове, миризми... Някак си се пренася човек в България, в детските години, в атмосферата на нещо познато и близко.  :thinking:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Liska в пт, 06 апр 2007, 11:24
Джоя, например, има проблем с идентичността.
Българка е от Милано, пък с баварски аватар. :35:Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: gioia в пт, 06 апр 2007, 11:48
Джоя, например, има проблем с идентичността.
Българка е от Милано, пък с баварски аватар. :35:усети ме ти, гив ми фаив   8)
бавариа я обожавам особено октомври  :cheers:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: Вечерница в пт, 06 апр 2007, 13:17
Еле, дойдохме си на думата.
Я ква хубава раздумка стана.
И умни мисли разменихме.
Май всеки път трябва да кръстосаме шпаги, да изпушим по една лула на мира и тогава да си поговорим, както трябва. :peace:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: amymommy в пт, 06 апр 2007, 13:23
Аз този израз като го чуя и ми става смешно.Много често така се самохарактеризират хора,които са излелзи веднъж дваж в чужбина и мислят че са открили топлата вода.
Мен лично като понятие ме дразни.Това което бих могла да разбера под това понятие е човек който се чувства еднакво добре навсякъде.Аз като турист се чувствам еднакво добре навсякъде,друг е въпроса за де задържиш на едно място и да се опиташ да водиш от там някакъв личен живот с къщи и фамилия,работа и тем подобни.Имаше един кретен в едни тукашен Биг Брадър,който беше посетил две три места и вече си оплюваше брадата да разправя че бил гражданин на света.Подобни хора направо ми обръщат вътрешностите.
Както казва Мистик,та и аз да се сложа в кюпа-ми чувствам се българка до мозъка на костите,но това е нормално,защото наистина съм такава за добро или лошо.Все едно черен да се види бял,след като е израсъл в среда на бели...абсурд.Мисля че и на 10 да бях излязла да живея в чужбина малко неща биха се променили.Не смятам да упражнявам какъвто и да било натиск в-у потомството относно избора на неговата принадлежност.Ако исках да се чувства Бг трябвало да помисля по-рано и да се омъжа за българин,а не за италианез ,а после да тормозя детето със самоопределяне на чужда териториа.Чета му приказки на български,пея му предимно български песни,говоя му на български,защото това е най-близко до мен.Бих се чувствала странно да върша противното или каквото и да било друго непривично за мен нещо,шом се касае за възпитание.Не искам да се самоутвърждава.Искам единствено да му предам моята ценностна система,която ще бъде база за изграждането на неговата ценностна система в бъдеще.Мисля че това,както и да се грижа за неговото здраве и благоденствие изчерпват задълженията ми на родител.Абсурдно е да желая от него да се определя наполвина българин.Със сигурност би се определил като италианец,израствайки в такава среда.С това не заставам срещу глобализацията,но дори и да го направех,едва ли би имало някакво значение.Хората по света са навсякъде еднакви,квълнуват се от едни и същи неща,плачат за едни и същи.Света,благодарение на емигразията на населения от различни етноси така здраво се е омешал и продължава да се меси ,че след 100-на двеста години на никого няма да му прави впечатление кой от къде е и в какво вярва.Въпроса е да не се пречи на никого да живэ живота който си е избрал.За мен ключовата дума е ИЗБОР,свободен и неповлиян от общественото мнение.  :bouquet:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: lenilaf в пт, 06 апр 2007, 13:33
ejj, vladi, strashen posting!  :hug:


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в пт, 06 апр 2007, 13:43
ejj, vladi, strashen posting!  :hug:

хм, аз пък с изклЮ4ение на втората 4аст, където говори за възпитанието на детето, въобЩе не го разбрах. или по_то4но, ако това, което разбрах е то4но, и4 ама и4 не ме намира съгласна. не отговаря изобЩо на моите представи.  :xarms:
но достатъ4но съм писала в тази тема.  8)


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: amymommy в пт, 06 апр 2007, 14:24
Здрасти Феямке!Що бе мила,за кое не си съгласна?Пиши,интересно би било да разбера аргументите ти.Ако искаш и на лични,ако не ти се пише в темата.
Не се сърдя за това че мислиш по различен начин,най-вече след като се касае за възпитание.Всеки родител възпитава детето си относно потребностите на семейният кръг.Едни по-добре,други по-зле,но това което ги обединява е че всички мислят че възпитават децата си в правилната насока и че техният метод е най-правилен.
За мен е много важно да не насаждам мои идеи в главата на децата ми,а да ги оставя сами да стигнат до своите.Те мса отделни хора и със сигурност ще имат различни потребности от моите,говоря за потребности мащабно,под това разбирай всичко.За мен най-важното при отглеждането на едно дете погледнато от към психологическият аспект на нещата е да не пречи на другите и да ги възприема такива каквито са.Именно неразбирането на другите провокира расистки мисли в главите на хората и спъва така наречената интеграция(която е двустранен процес,в крайна сметка).
От там нататък ,давайки добър старт възпитавайки добри обноски и уважение към другите,детето ми е свободно да прави това което желае. :?


Титла: Re: Глобализация, Гражданин на света и какво означава това за нас
Публикувано от: feiam в пт, 06 апр 2007, 14:58
Здрасти Феямке!Що бе мила,за кое не си съгласна?Пиши,интересно би било да разбера аргументите ти.Ако искаш и на лични,ако не ти се пише в темата.
Не се сърдя за това че мислиш по различен начин,най-вече след като се касае за възпитание.Всеки родител възпитава детето си относно потребностите на семейният кръг.Едни по-добре,други по-зле,но това което ги обединява е че всички мислят че възпитават децата си в правилната насока и че техният метод е най-правилен.
За мен е много важно да не насаждам мои идеи в главата на децата ми,а да ги оставя сами да стигнат до своите.Те мса отделни хора и със сигурност ще имат различни потребности от моите,говоря за потребности мащабно,под това разбирай всичко.За мен най-важното при отглеждането на едно дете погледнато от към психологическият аспект на нещата е да не пречи на другите и да ги възприема такива каквито са.Именно неразбирането на другите провокира расистки мисли в главите на хората и спъва така наречената интеграция(която е двустранен процес,в крайна сметка).
От там нататък ,давайки добър старт възпитавайки добри обноски и уважение към другите,детето ми е свободно да прави това което желае. :?

изпуснала съм една запетайка, която променя смисъла на написаното  :oops:
за възпитанието разбрах и съм съгласна, с другото не съм.
ама съм си изказала ве4е мнението, а пък и имам половин 4ас работа, след което се изнасям.

(а на ли4ни може да си говорим по други поводи, аре са, Ще разискваме глобализацията  ;-) :love:)


1