BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: smooth в пт, 13 апр 2007, 19:37Титла: нехранителна кърма
Публикувано от: smooth в пт, 13 апр 2007, 19:37
Здравейте момичета! Колко често се случва това и има ли начини да се изследва хранителната стойност на кърмата? Аз имам съмнение за моята, но засега са безпочвени. Томи се роди 3600 гр. и го изписаха 3400 гр.След 8 дни на първа консултация кантара показа 3440гр., което означава, че за 8 дни е наддал само 40 гр, а би трябвало да са около 150-200 гр.Док каза да не се шашкам, защото може от родилния дом да са сбъркали килограмите, а и кантарите бяха различни-този от родилния е електронен, а на консултацията беше обикновен. Следващата седмица ще се разбере със сигурност дали наддава, но дотогава ще се побъркам....Иначе от 7 хранения /на свободен режим сме/ поне 5-6 пъти пълни доста добре памперсите, а и спи минимум 1-1,5 часа след хранене, освен ако няма колики .Ако кърмата ми е нехранителна, дали щеше да плаче от глад?Моля дайте съвет, че съм доста притеснена вече!


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Narina в пт, 13 апр 2007, 19:48
Както повечето мами след мен ще ти кажат - НЕХРАНИТЕЛНА КЪРМА НЯМА!!! Това са някакви етикети дето бабите са лепнали на кърмата и не знам от къде така са решили като никой никъде не изследва калоричността й newsm78 Ако не беше "хранителна", то нямаше да организмът да си прави труда да я произвежда...че нали човек трябва да се изхранва с нея. Виждам че бебчето е съвсем малко и предполагам, че лесно се уморява от сукането и все още няма този хъс да яде. Освен това раждането и престоят в болницата са доста стрес за малкия човек...А е напълно възможно да не е изтеглено правилно. Не е сега обаче моментът да се шашкаш и да се притесняваш, защото може да се отрази на кърмата, а и бебо усеща всичко. Просто се успокой, давай му да папка колкото и когато иска и след 3 седмици ще се види един по-обективен резултат :peace: Успех и много сп :hug:окойствие


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Мата Космата в пт, 13 апр 2007, 19:53
Може би ще те успокои това, че в банката за кърма изследват само и единствено кърмата да няма бактерии, но не и за хранителност - защото тя си е хранителна (както и да ти изглежда на цвят и консистенция).


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: nonsence в пт, 13 апр 2007, 19:54
Според мен е от разликата в кантарите - винаги има такава. Като бяхме в болницата го мерих на 4 различни (щото толкоз имаше наблизо, а аз се чудех какво да правя  :lol:) - имаше разлика 50-100 гр. дори между тях  :crazy:
Също зависи дали е било скоро нахранено бебето, дали е изпишкано и изакано.. всички тия неща и хоп - ето ти ги 100-200 гр.  ;-)
Изобщо не се шашкай  :peace: Няма такова животно като нехранителна кърма  :hug:


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: smooth в пт, 13 апр 2007, 21:21
Страшно много ви благодаря, момичета!Ще се спи тая нощ!И все пак една приятелка ще ми донесе утре електронен кантар, но каза, че ще си го вземе ако се вманиача в тегленето  :lol:
Ужасно много искам да кърмя възможно най-дълго. Дано Господ ми помогне и аз да съм спокойна, за да дам най-доброто на детето си!


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: nonsence в пт, 13 апр 2007, 21:44
Колкото по-рядко ползаваш разни мерителни уреди, толкова по-дълго ще кърмиш  ;-) Ще видиш, че след месец-два изобщо няма да мислиш дали е качил 100-200 гр. повече или по-малко  :)


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: firebird в пт, 13 апр 2007, 23:44
Права е твоята приятелка, ако се вманиачваш в мерките, ще трябва да ти вземе кантара.
Кърмата, както и да ти изглежда, и каквото и да твърдят бабите, е точно онова, което е най-полезно за твоето бебе.
Да, млякото на кравата е по-мазно, на овцата е по-мазно, на биволицата - още повече,  обаче ти гледаш човек, не теленце или биволче. Човешкото мляко е богато точно на тези белтъци, мазнини и захари, от които се нуждае бебето, за да се развива правилно мозъка му и целия му организъм.
А относно качването на тегло - много добре знаеш, че има хора, които нагъват мазни баници и сладкиши, и са си слаби, и други, дето една филия хляб да изядат повече, и качват килограм. Затова не се вманиачавай в кантара, а и първите дни бебетата спадат на тегло, докато се урегулира кърмата, докато бебето почне да изсуква повече мляко. Стомахчето му е колко орехче, затова по-често кърми, и всичко ще е наред.


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: lilfi в пн, 16 апр 2007, 01:10
Момичетата вече са ти отговорили много хубаво. Аз само искам да те успокоя, че моето бебе първия месец не наддаде много- общо за месеца качи 550гр., но след това си навакса. За изключително кърмените бебета е нормално такова скокообразно наддаване.  Ако кърмиш на поискване, не даваш вода или поне в минимални количества, следиш да засуква правилно и му позволяваш да стига до задното мляко (оставяй го на гърдата, докато сам се пусне) не би трябвало да имате проблеми.
Ако искаш прегледай тези статии, които на мен навремето много ми помогнаха да не посегна към добавката.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2019
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
Успех и дълго кърмене ти пожелавам :D


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Linofrina в пн, 16 апр 2007, 10:08
smooth, щом бебчо спи и пълни памперсите, няма място за притеснение! Поне аз така се успокоявам за Рая. Таткото иска да ми намери теглилка, но аз не искам да се вманиачавам и да се притеснявам допълнително.
А нехранителна кърма НЯМА!!!


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Edellweiss в пн, 16 апр 2007, 12:07
Колкото по-рядко ползаваш разни мерителни уреди, толкова по-дълго ще кърмиш
Ей това е истината!


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Мата Космата в пн, 16 апр 2007, 12:22
Една приятелка от такова вманиячване в кантара тотално мина на АМ на 30-тия ден. Ако се пребориш с притесненията в началото (не казвам, че е лесно), имаш много добри шансове да продължиш да кърмиш доста време :)


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: Пролетен дъждец в пн, 16 апр 2007, 12:46
правилно са ти казали по горе момичетата,че няма нехранителна кърма.гледай бебчо да изсуква задното мляко.ако трябва кърми само от едната гърда на едно кърмене


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: smooth в пн, 16 апр 2007, 12:51
Вие ми отговорихте на основния въпрос, че нехранителна кърма няма! По всички други показатели /без наддаването/ сме в норма-акаме почти всеки път, спи или си гледа спокойно в кошарката между 1,5-3 часа. Не съм и помисляла да посегна към АМ. Поне 6 месеца.Благодаря !


Титла: Re: нехранителна кърма
Публикувано от: ДХ3 в пн, 16 апр 2007, 22:53
Може би ще те успокои това, че в банката за кърма изследват само и единствено кърмата да няма бактерии, но не и за хранителност - защото тя си е хранителна (както и да ти изглежда на цвят и консистенция).
:peace:


1