BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: genu6 в чт, 19 апр 2007, 10:55Титла: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: genu6 в чт, 19 апр 2007, 10:55
Ето го нашия:
Ставаме, когато беба ни събуди! После тоалет и батето веднага се лепва за компа да гледа филмче.Мама прави закуската и хапваме.
После излизаме на разходка и вземаме храната на беба!На обед хапваме и батето отново е залепен за компютъра, играе игри!А беба спи!
До вечертта каквото се случи, караме на самотек!
Аз доста се изморявам, че малката  newsm07 цяла вечер "цука" и през деня ходя малко замаяна. Не ми остава ред да  newsm75  :1ironing:!Но така е!
Е, споделяйте режима,ако имате де  :D!!!


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: mimi78 в чт, 19 апр 2007, 11:14
Ами не е по-различен от вашия.Събуждане рано сутрин(6.30 - 6.45ч.).Закуска,разходка,обяд,следобеден сън,закуска,разходка и т.н.Когато е на детска имам повече време и за себе си,и за дома.Но за съжаление доста често боледува и горепосоченото ни е основния режим.Избягвам седенето пред TV или PC.Разрешавам по едно филмче на ден и то само при лошо време.Иначе запълваме останалото време с четене на приказки,оцветяване на книжки и разходки извън София(наблизо обаче - Банкия,Витоша,Патиланци - то от нас до там си е един час път с кола).


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Mama_ Galia_66 в чт, 19 апр 2007, 11:15
Има режим и се спазва 99%.
Сутрин става между 6,30 и 7 часа сам без събуждане.
Преди да тръгне на ясла закусваше в 8, навън до 12, обяд в 12,30, сън от 13 до 15,30, навън до 18-19 часа, вечеря в 19,30, игра и лягане към 21 часа.
Сега от януари ходи на ясла и режима е леко променен -Сутрин става между 6,30 и 7 часа сам без събуждане /това си е същото/, ясла от 7,30 до 16.
Като го взема от яслата му нося втора следобедна закуска, че там не му стига храната и стоим навън до 19-19,30. Вечеря в 20 часа, игра кротко у дома до 21 и след това приказки и песнички за заспиване до 22.
Изключение правя само в събота и неделя, когато позволявам да пропусне следобедния сън, за да си навакса с игра на чист въздух - все пак в яслата не ги извеждат навън.
Но ако сме на вилата той така или иначе иска да подремне.
Държа да отбележа че режима съм го направила на база потребностите му и дълги наблюдения кое кога да е, за да не се налага да го принуждавам да го спазва а да става естествено.
Държа само да не си ляга веднага след нахранване.
Телевизия в менюто нямаме, защото не проявява интерес, но дори да проявяваше предполагам че щях да измисля достойни заместители  newsm78


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: ALEX2000 в чт, 19 апр 2007, 11:44
С моите две момчета без режим съм загубена :mrgreen:Когато баткото е във вакнция(той е в предучилищна),ето какъв ни е режима:Ставане около 8 часа.Закуска за двамата до около 8 и 30.После слагам за половин час мъника в кошарата за игра и баткото се занимава с него,докато аз си взема скорострелно душ и т.н. :D.(за мен няма много време... :lol:).После,докато усилено ми "помагат"(разбирай пречат :lol:),оправяме леглата и съдовете от закуска,докато междувременно аз пия кафе и хрупам някоя бисквита(хогаренка или нещо подобно :lol:),в смисъл,докато закусвам(ако на това му се вика закусване :lol:).До 10 сме готови и излизаме на разходка,ако е хубаво времето, а ако не е, ги оставям да беснеят в дневната и коридора,където е "пригодено" за тях,т.е.,заключила съм всички шкафове с опасни неща и пр. обезопасителни мерки.
Към 12 и 30 вземам детската кухня,прибираме се,малкият обядва,после ние с баткото и в 13и 30часа мъникът си ляга.Спи до 16 часа(обикновено).Тогава позволявам на баткото да си пусне някой филм на компютъра и имам около два часа да си почина и да сготвя за вечеря(не е голямата почивка,ама все е нещо :D).
Около 16 и 30-следобедна закуска.После пак малко разходка,като с баткото оставаме до по-късно,защото караме колело двамата или той с баща си,почти всяка вечер.
Свободният родител пуска пералня или простира, или слага масата за вечеря(каквото там има да се прави)с мъничето,щапукащо около него :lol:.
После вечеряме(към 19 часа,19 и 30)и до 21 часа имаме "свободни занимания",както им казва таткото.Ако са спокойни-четем книжки,рисуваме,зяпаме нещо по тв или нещо подобно,с който родител има настроение за това(гледаме да се редуваме,но повече аз се занимавам,какво да се прави... :D),а ако са "по-енергични"(имаме мнооого луди вечери с тях :lol:) оставяме ги да се гонят и играят на каквото те си решат(горките ни съседи... :lol:).
В 21 часа следва баня и лягане.Към 21 и 45(най-късно)вече спят.
Това е горе-долу.Има промени и отклонения,когато баба им и дядо им са ни на гости или когато с таткото излизаме,изобщо-няма начин да се спазва стриктно винаги,но това ни е режима в най-общи линии.Забелязала съм,че наличието на установени правила улеснява нас,а и децата са някак по-спокойни.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: mama na bebe Raja в чт, 19 апр 2007, 11:52
имаме си  :peace:
Преди да тръгне на ясла спеше до 9 ч . но аз ставам рано че каката ни е на у-ще , баща и я закарва а бебата ни спи до към 9 ч . през това време съм облизала къщата и правя закуска на малката , когато стане измивам я , преобличам я и закусваме ,после малко играем и в 11.30 обяд!Слагам я да спи задължително в 12.30ч до към 14.30ч.Когато стане излизаме на разходка, вземеме кака от у-ще и игри ! Пребираме се към 18ч до към 20ч кака ни си пише домашните ,вечеряме и задължително в 20.45 ч. в банята и по леглата в 21ч .
Сега е малко по-различно заради яслата ставането ни е малко по- проблемно но вече свиква  :peace: А на РС -то даваме само да се играе в събота и неделя (само за по 1 час) , то и без това няма много време за това


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: tsuffyq в чт, 19 апр 2007, 12:01
Имаме режем, не бих могла да си позволя разпиляно време. Ако не се организирам всичко отива по дяволите, а все пак има още милион неща освен бебето, които чакат своя ред. Бебето ми е още доста малко, но все пак ето режима му- сутрин става сама 7:30-8, хапва и отново спи до 9:30 обикновено.Следва гимнастика и игри, сутрешен тоалет и хапване към 11- 11:30. Обикновено после спи или си играе сама в леглото до към 12:30-13. Следва разходка, напоследък до към 18-19. Междувременно обядва навън в 14:30 и следобедно към 17:30. Като се приберем я слагам в кошарата да си играе или да поспи, а аз си върша мои си неща. Взимам я към 20 и така игри до 21- баня, мляко, сън.
За напред ще променям естествено режима в зависимост от възрастта и нуждите й, но това, че има организация и за мен и за нея е страхотно облекчение. Навикът е голяма работа, спестил ми е много пропиляни часове. Немога да си представя примерно ако имам две деца и да нямяме режим, малееее лудница.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Шани в чт, 19 апр 2007, 12:05
моите деца никога не са имали режим, специално налаган от мен.
Имат в ДГ и школото, в нас е пълна свобода... чат-пат свободия :crazy:

Мразя режимите. Затова мразех и лагерите.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: ANNAND в чт, 19 апр 2007, 12:14
Има режим и се спазва 99%.
Сутрин става между 6,30 и 7 часа сам без събуждане.
Преди да тръгне на ясла закусваше в 8, навън до 12, обяд в 12,30, сън от 13 до 15,30, навън до 18-19 часа, вечеря в 19,30, игра и лягане към 21 часа.

Държа да отбележа че режима съм го направила на база потребностите му и дълги наблюдения кое кога да е, за да не се налага да го принуждавам да го спазва а да става естествено.
Държа само да не си ляга веднага след нахранване.
Телевизия в менюто нямаме, защото не проявява интерес, но дори да проявяваше предполагам че щях да измисля достойни заместители  newsm78
Напълно подкрепям мнението на тази мама и нашия режим същия на същата база разсъждения.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Слънце в джоба в чт, 19 апр 2007, 12:23
Такааа.
Сутрин Дани става около 6ч. Скачаме и ние с баща му и се почва - единият му сменя памперса, облича го, другият мие чинии, приготвя закуската. После детето прави къщата все едно бомба е паднала точно за 15 мин. Закусваме, пием кафе и в 8ч. идва детегледачката и поема щафетата, а ние с таткото се приготвяме за работа. Иначе преди обяд излизат, взимат храната от кухнята, обядва и в леглото - спи по 3ч. След това закусва и пак вънка. Към 18:30ч. се прибираме с мъжа ми и тръгваме тримата по магазините.
Като се приберем - баня, вечеря, приказки и в 21ч.в леглото.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: kiki_kiki в чт, 19 апр 2007, 12:32
Не, никога сме нямали дневен режим.
Задължителен е следобедният съм, но не в точно определен час.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Mama_ Galia_66 в чт, 19 апр 2007, 12:42
Режимът при нас не е правен за спазване а е резултат от необходимостта на организма му да бъде нахранен и отпочинал в определени моменти - просто съм съобразила часовете с тези моменти и вместо режим ние си имаме навик - така ми дойде най-естествено. Единствено вечерното заспиване му е трудно, защото се води от принципа "от сън спомени няма", но аз съм изобретателна  :oops:


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: diddi в чт, 19 апр 2007, 13:11
Имаме режим, който се наложи от самосебе си в ежедневието.
Събуждане 7-7,30, веднага обличане и закуска. До към 10,30 - 11 игра у нас, после разходка навън. 12,30-13,30 се прибираме, следва  обед. Следва сън, после следобедна закуска, пак навън до към 19,30 - 20. Вечеря, малко игра и 21,30 - 22 баня и сънчо до следващата сутрин.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Лекси в чт, 19 апр 2007, 13:51
Има  и винаги е имала, което си е удобство и за мен и за нея. Но не е строг - храни се в приблизително едни и същи часове, всяка вечер се плацика в банята, около 20.30 е в леглото /като, ако иска може и да не спи, но трябва да си стои в стаята/, чете й се приказка, м/у 14 и 16 ч. през уикенда се занимава тихо сама, за да спим ние и общо взето това е... Най-много държа на ранното лягане - добре е и за нея и за нас с баща й. Странно, че малко деца си лягат толкова рано.

genu6, не ти ли е малко детето, за да седи толкова пред компютъра. Знам, че е голямо удобство за мама, но все пак за него не е добре.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Не се сърди, човече в чт, 19 апр 2007, 14:19
Има, неин си, а мен ме устройва.
Сменя ги от време на време, според възрастта, това е последния: става към 11-12 ч., помотаваме се, докато се разберем с една приятелка за излизане, обядва, ако е гладна, ако не- когато се приберем, после излизаме, прибираме се към 16 ч., спи, яде, излиза с баща си за около час, вечеряме, игра, къпане към 23 ч. и към 23.30 ч. ляга, до 24 ч. е заспала.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: chocha в чт, 19 апр 2007, 14:57
моите деца никога не са имали режим, специално налаган от мен.
Имат в ДГ и школото, в нас е пълна свобода... чат-пат свободия :crazy:

Мразя режимите. Затова мразех и лагерите.
май сме от една порода :mrgreen:


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: *mimis* в чт, 19 апр 2007, 15:10
Като по-малък имаше някакъв режим, обаче вече май не особено...е опитвам се горе-долу поне някакъв елементарен режим да създам с яденето особено,ама нещо и това не ми се получава...и без това не е от много яшните та.... :roll:
За спането гледам по-късно от 21.30 ч да не ляга вечер през седмицата като е на градина, обаче дойде ли събота и неделя и всичко се разваля....


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: anette1104 в чт, 19 апр 2007, 16:05
да,имам и се старая да не е много различен през седмицата и през уикенда
яде се по едно и съшо време,на едно и също място
лягат м-у 7.30 и 8.30,за всеки има по 30мин толеранс
слеобвд м-у 1.30 и 4 всеки си е в стаята,малечко спи,кака му си играе понякога,но седи сама и кротува..
тв се гледа 1 на ден,за 30 мин
всеки ден се опитвам да имам тема-библиотека,рисуване в водни бои,пластелин и пр, с което имаме структурирано време 30мин-час


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Isa в чт, 19 апр 2007, 16:29
... около 20.30 е в леглото ......Най-много държа на ранното лягане - добре е и за нея и за нас с баща й. Странно, че малко деца си лягат толкова рано.

Това се отнася и за Дариа. Само дето тя като си легне в 8 и 30 вечерта и спи на другия ден поне до ....8 и 30. Уикендите се излежаваме двете поне до към 9 и нещо.

Няма много строг режим /вече/, но ако го нарушим много - примерно ако сме в някой ресторант към 9 вечерта много се изнервям, а и тя става  ревлива и кисела... За това и рядко си позволявам подобни волности.  :naughty:


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: reflex в чт, 19 апр 2007, 19:01
моите деца никога не са имали режим, специално налаган от мен.
Имат в ДГ и школото, в нас е пълна свобода... чат-пат свободия :crazy:

Мразя режимите. Затова мразех и лагерите.
май сме от една порода :mrgreen:


Станахме три :)


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: rkavaldjieva в чт, 19 апр 2007, 22:12
Да, мисля, че е добре да има дневен режим!
Нощният сън при нас доста варира - от 8 до 10 часа, затова режимът не се получава съвсем точно. Но, когато стане например в 7.15 ч., закусва 1 час по-късно - в 8.15 ч. Разходка от 9.15 до 11.45, обяд в 12.15, следобеден сън от 13.15 до 16.00, следобедна закуска в 16.15, разходка от 17.15 до 19.45, вечеря в 20.15, баня в 21.00 и сън от 22.00. Т.е. хранене през 4 часа, сън през 6 часа.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: desini18 в пт, 20 апр 2007, 00:56
След 2-год.възраст границите на режима се размиват-при нас май е така.Спи 12 ч през нощта.Следобед не спи.От сутринта иска филмче да гледа и покрай филма закусва/оскъдно/.Следобед излизаме навън да играе-да,ама др.деца тогава спят и често сме сами в парка.Прибираме се-филмче и късен обяд.около 19 ч трето ядене/оскъдно и измъчено/ за деня-вечеря   и после малко игра,боричкане,..Около 21ч започва да се прозява,измиване,лягане.Тъй като не спи следобед,мн.бързо заспива вечер-без ритуали и приказки за лека нощ.Четенето на книжки и целувките са доста преди заспиването.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Judy в пт, 20 апр 2007, 09:10
Бебето само си го създаде този режим, не съм нито упорствала да го правим, нито съм била против. Просто се водя по него. На 11 месеца спим два пъти дневно в почти точно установено време, храним се по 5 пъти дневно, в което включвам дневната доза АМ сутрин в 7.00 часа и през останалото време само игри! Нощем рано ни се доспива и в 20.00 ч сме в леглото... и така, до 7.00 сутринта.


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Чиби в пт, 20 апр 2007, 09:47
Имаме и аз си държа на него, защото иначе след обед и привечер ще е много кисел:
Ставане, сам 6,30-7,00 и в работни, и в почивни дни;
Закуска- у нас, веднага след ставането е спешно гладен.
Игри, книжки и подобни- у нас или навън, разходки: до 12,30-13,00
Обяд- 13,00
След обеден сън- от  13,30- час, два, още е малък да го пропуска.
След това- пийва мляко или сок, хапва плод и "се изстрелваме" навън, да "не избягат" площадките и приятелчетата. Играе до към 19,30
Вечеря- като се приберем.
Гледа Сънчо+ Маската , вечерен тоалет.
Заспиване- най-късно до 21,00часа


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: gracia777 в сб, 21 апр 2007, 01:21
аз съм за :peace:


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Kalida в сб, 21 апр 2007, 06:18
Имаме, Да. Сутрин става м/у 8-9ч, дежурната чаша чай с мед, след това оправяме спалнята, сутрешният душ; 9ч закуска; 12ч обяд; 13.30- 16.30ч следобеден сън; разходка; вечеря 19- 19.30ч, игра, пъзели; плод и 200гр кис. мляко; лягане 22- 22.30ч;


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Тя бе... в пн, 23 апр 2007, 10:58
И аз не обичам режимите, но пък искам да въведа такъв на нашето бебе, искам не за друго, а за да знае кой "командва" вкъщи и кога какво е позволено. Само че не знам как да започна, тъй като в началото когато се роди бебе бяхме под режим, но после реших, че няма нужда. Но мисля, че трябва да има поне някакъв, дори и да не е строго изпълняван!


Титла: Re: Имате ли дневен режим?
Публикувано от: Despina в пн, 23 апр 2007, 15:11
моите деца никога не са имали режим, специално налаган от мен.
Имат в ДГ и школото, в нас е пълна свобода... чат-пат свободия :crazy:

Мразя режимите. Затова мразех и лагерите.
май сме от една порода :mrgreen:


Станахме три :)
И аз в отбора. :mrgreen:
У дома режим е мръсна дума, точно защото мен едно време все по часовник ме гледаха.


1