BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: peru в пн, 30 апр 2007, 23:30Титла: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в пн, 30 апр 2007, 23:30
Сигурно за тоя въпрос някои мами ще ме помислят за ку-ку  :(
Днес бяхме на консултация и се оказа, че бебо е наддал само 100 гр. за 18 дена. Отднавна уж имаме проблем с наддаването, може да видите подписа ми. Един месец споря с педиатърката ни, другия с баби и роднини и вече ми писна да давам обяснения.
Докато да идем на тази консултация бях супер спокойна, но сега вече съм в размисъл... Споменах на доки, че бебо е спокоен, но тя ми каза, че това не е критерий, което ме озадачи. Но тя каза, че някои хора просто не огладнявали  newsm78 Възможно ли е все пак това според вас - да си гладен, пък да си весел и игрив  :?
Незнам какво да мисля и какво да правя... май съм на път да посегна към адаптето  :sick:


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Илиана в вт, 01 май 2007, 00:29
Аз мисля, че наддавате добре. Последния месец са по малко кг, но то не може все със същото темпо да наддавате. Има и друг фактор двийението. Вече бебето се движи много повече от новороденото и за това изразходва енергия.
На 5-6 месеца бебето трябва да удвои теглото си, и вие сте го удвоили.
Нашата педиатърка точно това ми каза, че не мога да очаквам наддаването на 5-6 месеца да е като на 2-3 месеца.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Мери в вт, 01 май 2007, 00:36
Не се тревожи излишно, бебе на 5 месеца ще се чуе на другия край на града ако е гладно, гарантирам! Няма такива хора дето ще легнат да мрат от глад, понеже не огладняват, всичко е заложено и инстинктивно и тези лекарски... философии, направо трепят :crazy:
Щом детето е спокойно, весело, игриво, храни се добре, пълни памперсите, няма повод за тревога. Та може ли да наддава по кило всеки месец, според моята педиатърка е важно да не сваля, а това че качва малко не е проблем (аз влачих килата след раждането 2г, друга мама на 3-я месец е станала фиданка, всичко е индивидуално). Понякога може да не качи кг а само см, пак е растеж.
На 6 мес детето е добре да удвои теглото си, а на годинка да го утрои, ака че движите се повече от добре. Дишай дълбоко и не се товари психически, няма за какво!


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: hedra в вт, 01 май 2007, 08:58
Доколкото виждам от списъка, първите 3 месеца бебето е наддавало със страхотни темпове - по килограм на месец :D Което значи, че нещата са вървели повече от добре. След това наддаването се е забавило и действително е по-малко от очакваното, така че е нормално педиатърката ти да е загрижена. Това не означава непременно, че е нужна добавка или отказ от кърменето, но е добър повод да се разгледат нещата отблизо и да се види дали може някъде да се направят промени.
На около 4-месечна възраст бебетата са живи и активни, лесно се разсейват, бързо пускат гърдата, като им се отвлече вниманието (а то се отвлича от всичко). В добавка една част от тях започват да проспиват голям интервал през нощта и е възможно комбинацията от тези неща да доведе до значителен спад в наддаването. Мислиш ли, че е възможно при вас да има нещо такова? То е лесно преодолимо с включване на 1-2 нощни хранения по твоя инициатива и с внимателен подбор на мястото за кърмене през деня (на спокойно и даже на тъмно по възможност, без дразнители, интересни неща и шумове).
Заслужава си да опиташ така за около седмица и след това отново да премерите бебето, за да се види дали има положителен ефект.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в вт, 01 май 2007, 10:37
Здравейте, искам да добавя, че педиатърката наистина предписа АМ и кърмене само сутрин и вечер. По този начин кърмата ще спре, незнам за колко време, но ще спре.  :cry:
Тази нощ навивах часовника и кърмех горе-долу на 2-3 часа. Спахме с бебо на спалнята и така.
Купих и АМ със сълзи на очите - препоръчаното от доки - но бебо не го хареса, плюе, плаче, плаках и аз с него, като заспа хлипа половин час на сън...  :cry:
На нощните събуждания реших да купя помпа и да цедя и давам от шише, знам че и така кърмата ще спре, но може да изкараме още някой и друг месец... А в нашето семейство явно е важно не как изглеждаш, а по колко ядеш. Повечето около мен мислят така, та така ще им показвам по колко яде бебо ...
За движенията на малчугана - той винаги е бил много, много подвижен, постоянно рита, маха с ръчички да докопа някоя играчка и почва да я размахва. На обяд си спинка спокойно по 2-3 часа и вечер спинка, буди се, но аз го отдавам на зъбките, незнам дали съм права...
Изобщо напоследък не смея да изказвам мненията си много, много, че околните ме гледат като гръмнати като им казвам, че все още ядем само няколко пюрета, без сокове и т.н.
Благодаря ви за отговорите   :bouquet:


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: аз в вт, 01 май 2007, 11:04
мисля, че въпросите, които ще те ориентират има ли проблем са: колко напишани памперси има на денонощие и има ли промяна в режима на акане от времето, когато е започнало да наддава по-малко?

Изобщо напоследък не смея да изказвам мненията си много, много, че околните ме гледат като гръмнати като им казвам, че все още ядем само няколко пюрета, без сокове и т.н.
все пак от кога е захранено детето? и какво и по колко яде? много е вероятно това да е оказало влияние.

..а си права, че ако кърмиш само сутрин и вечер кърмата ти скоро ще спре. по принцип така се хранят като станат най-малко на годинка, че и много по-късно. така че съветите на педката ти ги отсвири. и другите дето те гледат като гръмнати също. скоро ще спре да ти пука от такива загрижени индивиди, важното е до тогава да не се поддадеш на "грижите" им...


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в вт, 01 май 2007, 11:16
По въпроса на аз - захраних на 5 навършени месеца, пак по настояване на бабите, защото бил слаб... Въвела съм много малко храни - картоф, морков, тиква, слива, и каша следобед между храненията, пак заради това, че уж кашите трупат кила... Нея я яде от 10-тина дена, но не изяжда повече от 50-60 мл.

За пишаните памперси, сутрин тежат, а и другите през деня, мисля, че са ок. За аканите - от втория месец почна да прескача и да не ака всеки ден, но втория и третия месец си наддаваше добре, с акането не се е променило нищо от преди и сега. Дори от как яде кашата взе да ака по два пъти на ден и по много... незнам


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: аз в вт, 01 май 2007, 11:59
както го описваш според мен няма проблем  :hug: 
кърми си на поискване и това е :)
добре си направила като кърмиш по-често през нощта, може и през другото време да предлагаш по-често, дори да не си личи, че иска да хапва. така ще си сигурна, че е яло достатъчно, а и ако е имало проблем ще се регулират нещата по-бързо.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: yanast в вт, 01 май 2007, 12:20
Според мен бебето ти си е съвсем добре. Нормално е да наддава по-малко след шестия месец. Защо не влезеш в някоя от отчетните теми и да погледнеш че повечето бебета на 6,7, 8 месеца наддават по 100-200-300 грама.
Ето, ако искаш погледни и статистическите криви на Световната Здравна Организация:
http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html
Ще видиш че детето ти си е в нормите за момчета на неговата възраст. Аз също си имам баба, която иска дебело бебе и въпреки, че малкия е доста едър за възрастта си на нея пак и се вижда слаб (малкия е към 10.5 кг на няма и 9 месеца)-така че не се надявай да и угодиш. Примири се с мисълта, че за родата детето ти винаги ще бъде слабо.
Но за теб е важно да се грижиш добре за детенцето, а не да угодиш на баби и лели, нали? А ако цедиш докато ти спре кърмата, вместо да му даваш да суче, ако дохранваш с АМ а не му даваш да суче-именно така става-лишаваш бебенцето от любимата му кърмица за да са доволни други хора.
Дано не ти звуча укорително-не искам. По-скоро ми се иска да те убедя да правиш това, което ТИ смяташ за правилно-няма да сбъркаш!!! :hug:


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: vesi1 в вт, 01 май 2007, 12:28
Тя Яна ме е изпреварила, ама да си кажа   :)
На нощните събуждания реших да купя помпа и да цедя и давам от шише, знам че и така кърмата ще спре, но може да изкараме още някой и друг месец... А в нашето семейство явно е важно не как изглеждаш, а по колко ядеш. Повечето около мен мислят така, та така ще им показвам по колко яде бебо ...
Вместо да се цедиш, предлагай му директно да суче....така ТИ ще си сигурна, че не е гладен.
И действително няма дете , което като огладнее да не сигнализира (обикновено силно и звучно  ;-))


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в вт, 01 май 2007, 12:44
yanast , не звучиш укорително, дори напротив - успокойтелно. Проблема при мен е, че се чувствам сама срещу всички  :cry: Дори таткото ни е повече за АМ отколкото за кърмата :( Това, че не е качил бебо много не ме притеснява, но всички са повече от притеснени и убедени, че бебо е лишен от какво ли не. Не мога и не мога да убедя никой, че не всички деца качват по килограм или по половин килограм и това е.
Другото ми притеснение идва от това, че след 10 дена сме на контролно мерене. Да видим как вървят нещата с АМ, което се предполага, че давам през деня. Е добре ама той като не ще, как да му го дам  :shock: Не мога да рева по цял ден с него и да го наливам с АМ, защото така всички ще са спокойни, а за мойто спокойствие ? ...
Друго което си мисля, каква е гаранцията, че с АМ ще трупа кила  newsm78 Племенника ми беше на АМ от втория месец, ядеше пюрета от третия и качваше по 300-400 грама.
Незнам как да постъпя...
Благодаря ви за подкрепата  :love:


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: yanast в вт, 01 май 2007, 13:20
Аз и затова реших да ти пиша-тук и мен ме гледат леееко странно, защото като не виждат какво влиза в устата на бебето, мислят че е гладен. Ти представяш ли си, че може бебето ми да тежи 10.5 кг на 9 месеца и бабата да реве с крокодилски сълзи, че не се грижа добре за него, че гладува милия, че НИЩО не яде? Е, звучи абсурдно, ама ела да видиш!!!
Затова ти казвам-няма начин да угодиш на родата-както и да го гледаш, колкото и да наддаде-все ще има нещо дето ще ги тревожи.
Моя съвет е-скрий се с бебето в една стая сама, успокой се и помисли-ТИ как усещаш нещата, как мислиш, че трябва да постъпиш, кое е правилно според теб. Ако вътрешното ти усещане е че трябва да даваш АМ-давай смело! Но ако мислиш, че не малкия му стига кърмата, ако смяташ, че така си му е добре, ако и на двамата ви е приятно кърменето- зарежи добавките.
Аз лично не обичам прекалената конфронтация. Така например в подобна ситуация бих успокоявала бабите, че давам АМ-не е тяхна работа да знаят какво правя. А педиатъра защо не го питаш в края на месеца какво се предполага, че трябва да направиш като бебето ти отказва АМ? Защото като го насилваш вероятно ще стане злоядо. А и винаги имаш избор да се посъветваш и с друг педиатър. Можеш да погледнеш в закованата тема за педиатър подкрепящ изключителното кърмене и късното захранване.
Би било добра идея да заведеш и мъжа ти при подкрепящ кърменето педиатър, за да не си сама срещу всички, поне да имаш доктор на твоя страна! :hug:


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в вт, 01 май 2007, 15:02
yanast , доки каза - като не хареса еди коя си марка или вид АМ - хвърляте и вземате друго, така докато намерим вярното и точно АМ  :shock: Докато ги изредим ще минат 10-те дни и като идем нищо чудно бебо да се окаже свалил, а не качил  :sick:
офффф наистина незнам ...


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Илиана в вт, 01 май 2007, 15:36
Не виждам защо и кому е нужно това и да бъде стресирано бебето по такъв начин, че чак да плаче от адаптираното.
Аз съм много чепата и когато зная, че съм права не обръщам внимание на чуждо мнение.
Когато сме имали спор относно детето с родата и съпруга ми се е двоумял, аз съм му излагала с доводи защо така, а не така и във всички случаи се е съгласявал с мен. В един момент ми каза, че за храната не ми се бърка и аз най добре знам какво е полезно за нашия син.
Успех ти желая и да вземеш най доброто решение за вашето бебе, за да се чувства обичано и щастливо. Това е най важното.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: misholina в вт, 01 май 2007, 17:19
Много си се притеснила, и нищо хубаво няма в това - важното е ти да си спокойна! Захранила си бебо вече, той расте, движи се повече, скоро ще пропълзи - няма да видиш наддаване по кило на месец от тук нататък. Удвоил си е теглото от раждането на 6 месеца; до годинка ще го утрои, всичко ви е наред.

Не си давай парите за 100 вида АМ - слагай му го това дето се взела в кашата ако искаш (хем няма да цедиш  :mrgreen:, хем ще намалява в кутията, да се кротнат бабиерите - въпреки че не им е работа  :naughty:). Явно човечето е добре, похапва, не му заменяй кърмене с твърда храна още - ама предложи ябълка, банан, други видове каши.

Радвай се на детето, щом е спокоен и весел - всичко му е наред. Няма гладно бебе да ти се смее!


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Aila в вт, 01 май 2007, 17:28
    Аз също мисля, че при това качване в началото е съвсем нормално да забави темпото последните месеци. В крайна сметка всяко бебе си е индивидуалност и качва различно, не е нужно да се вписва задължително в таблиците на нашите любими педиатри. В крайна сметка ако попиташ някой колко трябва да тежи човек на 30 год. например той ще ти се изсмее, същото е и с бебетата.
    Аз имам близначки, който в момента на почти 9 месеца са 6,5 кг и нито аз нито педиатърката се притесняваме. Напротив доволна съм, качват си всеки месец достатъчно, все още сме да не кажа изцяло на кърма, като едва от скоро проявяват интерес към твърдата храна и почвам да предлагам по повече - тоест 50-60 грама. За развитието си сме доста напред обаче. Няма какво да ни тежи, въртят се отдавна,от месец и нещо се изправят постоянно в леглата си и вече почти се опитват да ходят.  Едната се пуска дори сама и стои известно време права. Това на фона на бебета които на тази възраст тепърва почват да се въртят. Всичко си е до човек и просто както някои почват по-късно с движенията така някои колкото и да ядат не качват. Аз лично съм от тях. Отдавна съм си 47 кг колкото бях преди да забременея, а се тъпча като за световно. В първи клас бях 15 кг, така че не смятам че дъщерите ми биха станали тежки. Важното е да ядат когато са гладни, а не да се опитвам да ги тъпча само за да е спокойна родата. Лично да си призная проблеми с баби нямам защото още отначалото отказах всякаква помощ и си ги гледаме сами с таткото. Така ми е много по - спокойно.
    Захранването в началото когато съвсем малко се усвоява от твърдата храна може да доведе и до по-малко наддаване именно защото кърмата е много по-хранителна, а нейния прием по този начин намалява. До една годинка твърдата храна е за запознаване и основното си остава кърмата. Надявам се скоро да спреш да се притесняваш и да се успокоите и ти и бебо    :)


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Sladkish в вт, 01 май 2007, 19:29
Нямам време да прочета отговорите на другите майки, но искам да ти кажа и аз нещо. Моя бебо също наддаваше супер в началото и след 4 месец започна по по- малко и 6 месец още по малко. Само че: детето ми е супер щастливо, спокойно, усмихнато и игриво. Не смятам, че има нещо по важно от това. Не давай добавка. Кърми си детето колкото иска и когато иска и спри да гледаш кантара. Педито като чу, че още не съм захранила и се изправи косъма. "Ама айде, давай по- активно и настоятелно". Да си гледат работата, защото и без това не са особено компетентни и най- лесното е да кажат за кърмачетата- добавка, а за болните- антибиотик.  Спокойно и гледай детето, а не кантара.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Мъни в вт, 01 май 2007, 20:02
Много мразя лъжата, но в твоя случай май е най-добре да лъжеш и педиатър (`баси педиатъра, ще ме прощаваш  :?), и родА, и , колкото и да е гадно - мъж....
Също те съветвам да потърсиш друг педиатър!
А иначе на първоначалните ти въпроси отговарям така:
-на тази възраст ако е гладно бебето или ще опищи света, или ще е прекалено омаломощено и сънливо от глад... Не влизате в тези графи  :lol:
- наддаването ви е малко странно, ако изобщо е вярно премерено - склонна съм да мисля, че има грешка при измерването, освен това кърмените бебета наддават скокообразно. Рожденото тегло е удвоено.. Хмммммммм, този спад в наддаването според мен е следствие от захранването  ;-)
Ако педката ти беше читава щеше да ти препоръча реорганизация на кърменето. С включване на поне 2 нощни кърмения (особено важни са тези в интервала 3-8 часа сутринта). Това е и моят съвет - при това говорим за кърмене, а не за изцеждане и даване с шише.
Много е важно да поговориш със съпруга си - ако той не те подкрепя, просто не ми се мисли... Дай му пример с племенника си, намери читав педиатър, който да му обясни разбираемо...абе изобщо подсигури си буфер с роднините...


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Никки в вт, 01 май 2007, 22:48
Хайде и аз да споделя, защото само преди две седмици преживях долу-горе същата ситуация. Благодарение на момичетата от форума обаче успях да овладея положението.
При нас с Петър се случи следното: Цели четири месеца бяхме само на кърма и надавахме по кило на месец. В първите дни на 5 месец започна да спи нощем по 6 часа и денем по още 6, в резултат на което кърмата ми ужасно много намаля. Петър обаче продължаваше да спи..... най-много ме плашеха големите паузи, които правеше през деня, понякога по 6-7 часа. Лежеше в количката или спинкаше или си гледкаше, но не ревеше. И аз не го хранех. Заведох го на консултация след 10 дена от редовната и се оказа, че е отслабнал с 250 грама. Така започнах да давам добавка вечер по малко АМ, с лъжичка /Петър така и не хареса шишето/. Започнах обаче по съвет на момичета от форума да храня през два часа през деня на спокойно и тихо място /налагаше ми се да се прибирам от разходките с приятелки....../, възобнових и нощното кърмене, а понякога ни се случваше от 9.00 до 12.00 да се въргаляме из леглото кърмейки се легнали, ту на ляво , ту на дясно. Постепенно намалих количеството АМ, което давах вечер. Сега сме отново само на кърма  :peace: и имам дори и повече от преди.
Упоритостта бе възнаградена.

Мисля, че ако и ти направиш тези неща ще има ефект. Аз още не захранвам, макар, че родата напира вече за въвеждане на "нормална храна", но аз имам подкрепата на таткото, макар че и тя не е от само себе си, а самата аз чрез разясняване на предимствата и недостатъците на късното захранване успях да го убедя да почнем към 6 месец.

Дано съм била полезна.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Илиана в вт, 01 май 2007, 23:03
нещо  обърках форума.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Мери в вт, 01 май 2007, 23:44
Разбирам колко ти е тежко и едва ли някой от нас ще успее да ти помогне да се пребориш с домашните, но дали някоя статия разпечатана от библиотеката  на кърмаческия няма да свърши работа? Виждам че ти си достатъчно наясно с правилата покрай кърменето, както и че всъщност проблема в момента не е детето и растежа му а самите околни, но си дай сметка че сега най- най- важни сте ти и бебето, нали му даваш старта в живота, това наистина е най- важното!
За още по голямо успокоение ще ти кажа че моята щерка, родена 4кг първите два месеца качваше по кило и 200, третия само 200гр, 4-я- около 700гр и от там, на сетне различно като имаше месеци когато качваше по 50гр и други- по 200гр. На 6 месеца беше удвоила, а на година утроила че и отгоре теглото си, като основната и храна беше кърма, захраних в 7-я месец, но до година и половина само близваше по някоя лъжичка, значи прояде едва тогава. Така че това е от тук насетне положението.
Няма да ти е лесно с тези хора, знам какво е да имаш натиск, укори и неразбиране, но ще се справиш!

п.п. Не е добра идея да се сменят прекалено АМ, това най- често води до АБКМ и положението би станало неприятно. Е, тогава всички близки биха те разбрали и ще те подкрепят, но би било безсмислено, тъй като ще е за сметка на здравето на детето.


Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: peru в ср, 02 май 2007, 10:34
Благодаря на всички за подкрепата !   :bouquet:

Тази нощ пак се кърмихме на 2-3 часа, АМ давах вчера следобяд, но пак неуспешно. Предната вечер бях дала изцедена кърма в шише, вчера след кърменето вечерта опитах да дам изцедена кърма пак в шише, но явно малчугана помни АМ-то и отказа дори и кърмата  :sick:
Надявам се нещата да се оправят, само се чудя сега дали да спра всякакво захранване или да продължа  newsm78
А това с изпробването на всички видове АМ и на мен не ми харесва нещо ... та мисля след купените два вида да не продължавам, все пак не сме  :money:
А като идем на контролното мерене доки сигурно ще ме обяви за безотговорна, но това че детето ми е весело и щастливо е достатъчно, все пак си мисля, гладното дете не може да се държи така. Титла: Re: Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?
Публикувано от: Илиана в ср, 02 май 2007, 21:13
И да кажеш после мерките.
Успех.


1