BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: poshvix в пн, 16 юли 2007, 11:22Титла: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в пн, 16 юли 2007, 11:22
момичета, трябва ли да изцеждам кърмата с помпа при положение, че са ми препълнени гърдите? задавам въпроса с уточнението, че акушерката ми ме посъветва да не се изцеждам след като кърмя бебето от гърда - то е на 4 дни - тъй като така организмът произвежда екстра мляко и процесът става необратим-т.е. стимулира се производството на все повече кърма и изцеждането става необходимост след като бебето не може да изяде всичко. при първото ми бебе се получи точно това - голямо цедене падна, имах кърма за близнаци и щом спрях да изцеждам гърдите ми се подуваха и боляха. сега се опитвам да спазвам съвета и, но се притеснявам да не направя някой мастит? мисля, че има истина в това, че бебето най-добре определя количеството на кърмата, но все пак, не е ли опасно?
благодаря предварително!


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: yanast в пн, 16 юли 2007, 12:38
Ми, аз не съм се цедила никога и не съм имала никакви проблеми с гърдите (освен един мастит като беше малкия на 5 месеца, ама то стана защото си ударих гърдата в столчето за кола на малкия)
Много правилно ти е казала акушерката. Цеди само ако имаш напрежение в гърдите и точно в този момент бебето не иска да суче. Моето бебе не ми е отказвало да ме изцеди когато съм имала нужда :)
Приятно кърмене! :hug:


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: sisko2 в пн, 16 юли 2007, 12:56
Аз цедя, но не след всяко кърмене. само когато бебка не е изпапкала всичко и усещам напрежение.
При мен дясната гърда произвежда повече и се налага нея да цедя по-често.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: korinka в пн, 16 юли 2007, 15:27
Аз цедя, но не след всяко кърмене. само когато бебка не е изпапкала всичко и усещам напрежение.
При мен дясната гърда произвежда повече и се налага нея да цедя по-често.


Същото е и при мен.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: EmiR в пн, 16 юли 2007, 15:59
Здрасти, бебчето е много малко и едва ли ще може да изцоква всичкото ти мляко...и аз имах повече кърма първия месец и се цедях, като се стремях да намалявам цеденията....ако в началото цедях, защото дори и след бебка като се беше наяла чувствах тежест в гърдите, след това почнах да цедя колкото да облекча гърдата, постепенно махнах и нощното цедете/цедях се към 00.00 ч/ бебка си яде към 3 4 часа, обаче ако не се изцедях до 4 часа направо гърдите ми щяха да се спраскат/...и така постепенно нещата си се регулираха, ама това продължи някъде около 2 3 седмици...Ние се кърмим на поискване и в общи линии нещата почнаха изцяло да се регулират от бебка, без моя намеса и без помпа...като излюча лактационната криза и кърмаческата стачка  в 3 месец....когато се цедях след всяко кърмене, за да увелича кърмата...
Изцедена кърма си я замразявай...все може да ти дотрябва...


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Tani4ka_04 в пн, 16 юли 2007, 16:48
Първия месец и аз се цедях след всяко кърмене, иначе не се траеше от болка. А и педиатърката каза, че в началото трябва да се цеди точно, за да не стане някой мастит. След това постепенно намалих количеството на цедене, докато спрях напълно. Но в началото няма как - бебето е много малко, суче малко и остава много в гърдите. След това има нужда от повече кърма, ти цедиш по-малко и постепенно нещата се регулират, но да стане за една седмица примерно ми се вижда доста прибързано.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в пн, 16 юли 2007, 20:07
благодаря на всички за съветите. значи все пак интуицията ми не ме подвела. тук в чужбина гледат всичко да е максимално близо до природата и препоръките им са не винаги релевантни към проблема и ситуацията. аз имам много излишна кърма към момента, бебката си яде, но наистина не може да изпие цялото мляко ... с първородния ми син имах също ужасно много кърма и падаше голямо изцеждане, но тогава мислех, че всичко трябва да изцеждам и произвеждах наистина още повече кърма, но пък го кърмих 9 месеца. сега ще се изцеждам по-нарядко и по малко, колкото да не ми се втвърдяват гърдите и да не ме боли ... някъде бях чела и че в такъв случай е препоръчително временно да намаля течностите, както и че помагат зелеви листа в сутиена ... някой знае ли от опит как точно помага зелето?
благодаря още веднъж на всички, които се включиха!


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Vessy Nemska в пн, 16 юли 2007, 22:26
А, зеле ли? Недей да вършиш глупости.
Добре са ти казали момичетата, цеди само , когато чувстваш напрежение и то по малко( не до изпразване на гърдата, а докато я облекчиш.Но безпорно най-добрият вариант е да ползваш бебето вместо помпа :lol:
Скоро ще ти се регулира лактацията и този дискомфорт ще изчезне. :peace:


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: MTV в пн, 16 юли 2007, 23:22
От личен опит-ЗЕЛЕТО ПОМАГА!
И аз бях "Тома неверни" с първия мастит когато прочетох именно тук във форумите че се слага зелево листо, обаче благодарение на това не стигнах до цепене :peace:
За точното му действие не знам -аз го сложих едва когато имах зверски болки, висока Т и бучка. Факт е че 10-15мин след слагането Т ми беше паднала а няколко часа по-късно /разбира и с цедене/ мастита се разкара.
И аз в началото имах мн кърма,изцеждах останалото количество, тъйкато беб беше твърде малък да го поеме...така си докарах хиперлактация, в следствие на която все още вадя /всеки ден/ от фризера кърма за кашите-беб е на 1г и 7мес :mrgreen: /и още кърмя де :D/
Съвета ми е да изцеждаш след кърмене до облекчаване...защото ако не изцеждаш рискуваш да намалее драстично кърмата..както прецениш.
Успех  :bouquet:


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Никки в пн, 16 юли 2007, 23:26
Моят съвет е да се изцеждаш, но не напълно, а само толкова, колкото да спадне напрежението в гърдата. В противен случай ще попаднеш в омагьосан кръг от непрестанно цедене и твърде е възможно да си докараш свръхлактация /макар, че е ималослучаи, в които аз съм си мечталада си я докарам  :lol:/......
Бебчето ти е още твърде малко, но с течение на времето кърмата ще ти се регулира спрямо неговите нужди, това става около 1-2 месец.....


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Julie в вт, 17 юли 2007, 00:34
А, зеле ли? Недей да вършиш глупости.

зеле мда, бегом да четеш в библиотеката:)))))


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Julie в вт, 17 юли 2007, 00:36
Цитат
Сложете лист прясно зеле на гърдите си.
Това просто домашно лечение изглежда помага на някои жени.
Вземете два листа от обикновено зеле, изрежете голямата жила, изрежете дупка за зърното си и и зплакнете листото. След това сложете листата на гърдите си. Не знаем защо работят, но те са подходящи, евтини, не вредят, изхвърлят се и някои жени казват, че облекчават болката. Можете да го пробвате, ако не възразявате да нацапате сутиена си и да миришете на салата.


http://www.bg-mamma.com/site/content/view/852/ (http://www.bg-mamma.com/site/content/view/852/)


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Vessy Nemska в вт, 17 юли 2007, 01:04
Абе на мен мисълта да се опаковам в зелеви листа ми е  :crazyeyes:
Не бих, при положение, че има и други начини.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: Julie в вт, 17 юли 2007, 09:26
LadyLou, аз не знам дали помага, нямам опит, но пък е абсолютно безопасно....

а колкото до това
Цитат
Абе на мен мисълта да се опаковам в зелеви листа ми е   :crazyeyes:
  - след всички лайна, повръщаници и т.н. дет съм отнесла покрай децата.. зелето ми се види направо песен :mrgreen:


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в вт, 17 юли 2007, 11:04
много благодаря за съветите на всички и за линковете ... наистина взех да поизцеждам минимум кърма, за да не ми се втвърдяват гърдите и да не болят и докато заформим постоянния режим явно ще е така. а зелевите листа, колкото и гнусно да звучат - наистина облекчават болката от изцеждането - не са приятни, но като боли ти е все едно ...

за да не почвам нова тема: безопасно ли е за бебето да се пие безкофеиново кафе докато кърмим?


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: hedra в вт, 17 юли 2007, 11:29
Относно ефекта на зелето има проведени няколко медицински изследвания, така че е безспорно доказано и ефективно (ако някой държи, мога да му пратя референциите към изследванията) :D Не е много забавно да смърдиш на зеле, но пред перспективата от антибиотици и усложнения е много за предпочитане :mrgreen:
poshvix, зелевите листа помагат не само срещу начало на запушване, ами ако се използват по-продължително (повече от 48ч непрекъснато), ефективно намаляват излишъка на мляко, така че може да помислиш и за такъв вариант на използване.
1 до 2 кафета на ден (дори кофеиновите) са ок за повечето бебета, а ако видиш със сигурност, че не се отразяват добре, винаги можеш да ги спреш.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в вт, 17 юли 2007, 11:45
мнофо благодаря ... сега след като не ми се гади както през бременността бих искала да си пийвам сутрин кафенце и се радвам, че няма да и навредя!

а зелето, колкото и неприятно помага наистина за болката поне.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в чт, 19 юли 2007, 10:32
май наистина няма да се отърва така лесно и този път ... нощем вики се буди само по веднъж и аз се събуждам с подгизнали от кърма дрехи въпреки тампоните, ако не стана да изцедя минимум по 40-50 мл от едната гърда ... през деня яде доста нередовно и често и не се налага толкова често изцеждане - примерно от сутринта, после към обяд и след това надвечер тя не спи почти и докато стане 10-11 рм не е толкова трагично положението. аз със зелето засега издържах 24ч. ... сега ще видим още ден - два дали ще успея, защото тук не е толкова миризливо зелето, но като се разтече тая кърма ...пфууу гадна работа.
явно скоро за излизане дума не може да става. :cry: :ooooh: :tired: :crazyeyes:


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: hedra в чт, 19 юли 2007, 18:59
Много е кофти, особено в това топло време - все си мирише човек на вкиснато мляко :lol:
Още нещо, което може да подпомогне процеса и да намали излишъка на мляко, е силен ментов чай в голеееми количества (примерно правиш 2л и го пиеш целия ден вместо вода).


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: poshvix в чт, 19 юли 2007, 19:36
много ти благодаря за съвета, това не го знаех, веднага ще опитам. само ме притеснява, че многото течности увеличават кърмата. при мен даже да не ям само вода да пия пак кърма за още 2 новородени. но ще опитам и това, че излизаме за 1/2 4ас навън и се подувам и болииии. има ли значение дали е студен или топъл?


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: hedra в чт, 19 юли 2007, 20:21
Няма значение - можеш да го пиеш изстуден.
Ако не се регулира, има и други неща, които могат да се опитат - просто бебенцето ти е малко и за момента е добре да се опитват по-щадящите методи за намаляване на млякото.


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: nadejdi4ka в пт, 20 юли 2007, 14:35
poshvix искам да ти кажа нещо във връзка с кафето на моята бебка много зле и се отразява може да не спи с часове няма значение дали е кофеиново или без всяко бебче си е различно така е при нас и на мен ми се пие много кафе но после цял ден ставам на луда не иска да заспи.
Дано при теб да го няма този момент само споделих моя опит и пак успешно и дълго кърмене :)


Титла: Re: Кърмене и изцеждане на кърмата
Публикувано от: The Sun /Слънчице/ в пт, 20 юли 2007, 14:42
Когато си ги чувствах напрегнати съм цедила- в самото  начало е било още.


1