BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: ronieta в сб, 11 авг 2007, 13:18Титла: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: ronieta в сб, 11 авг 2007, 13:18
здравейте мили мами. Моля да ми дадете съвет  - имам дъщеря на 6 месеца и 10 дни и имаме проблем с яденето на плодовите пюрета следобяд. Аз и ги правя, пробвах и с готови, но не ги яде - всичко е със зор и натиск от моя страна. Пасирани са, сладки са обаче само като ги пробва и стиска устата. Разреждах с мляко и пак не става. Незнам как да я излъжа - ще ми се към нещо да ги прибавям постепенно и така да свикне. Вие какво правите? Иначе си яде и попара сутрин и зеленчукови всякакви, но за плодовите не ще и да чуе... Мерси предварително.


Титла: Re: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: iv3i3 в сб, 11 авг 2007, 14:21
Моя дзвер нищо не ще да яде напоследък, но сурови плодове приема, особено ако му дам парченце да си го гризе сам.


Титла: Re: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: Assinka в сб, 11 авг 2007, 14:42
Всъщност може да й е рано за плодови пюрета. Можеш да пробваш с безмлечна зърнена каша и вътре нарязан на ситно суров плод (настъргана ябълка, примерно или намачкан банан). Някои деца искат да дъвчат, а не направо да гълтат. освен това плодовите пюрета са стипцави. Избери сладък плод и й дай парченце - пъпеш или диня, да си го посмуче, да го огледа.. става въпрос за малко парченце. Събуди интереса на детето. Не гледай да го нахраниш. То ще се наяде с друго (кърма или АМ) Разглеждай твърдата храна като интересна новост и я предлагай така.


Титла: Re: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: zarra73 в сб, 11 авг 2007, 15:19
Изчакай малко ,щом няма интерес.Аз сварявам плодове на пара,намачквам( или действам с пасатор )и прибавям към плодовете 1 или 2 супени лъжици оризова каша,или някаква друга безмлечна.Ако се сгъсти много разреждам с водата от варените плодове.


Титла: Re: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: Yanaa1977 в нд, 12 авг 2007, 00:13
Моят малчо прояде чисти плодови домашни пюрета на 9 месеца и нещо. Сега е на 10 и 10 дена. На десет прояде ябълка. Иначе му я мешах в зеленчуковите /пак домашни/ пюрета. Така ми беше казал и лекарят, а и гледам и купешки има комбинирани /плодово-зеленчукови/.
Моят сладур захраних на 6 мес. и 10 дена и докато сам не прояде плодове, му давах само няколко лъжички колкото да опита.Пробвала съм с различни плодове и комбинации и така установявах кое му допада.
Сега , смея да кажа, съм успяла да му налучквам вкуса - не обича много сладки или кисели плодови - вчера установих, че много харесва 1 круша + 1/2 нектарина - обелени и пасирани.
Дано съм ти помогнала,
не се притеснявай, а следвай вкусовете му!
Лека вечер.
Хрумна ми и друго - май доста бебета обичат тиква. Ако и твоето е от тях, може да пробваш тиква + плод /аз купувам на Хип - единственото готово,което ползвам - и добавям друг пресен плод пасиран. Тиквата "убива" стипчивия вкус и става добре. Така съм му въвела някои неща. Давам да опита чисто, а после смесено с тиква,но да го различи.Просто установих, че ги харесва моят бебок.;)


Титла: Re: въпрос за плодовите пюрета?
Публикувано от: ronieta в нд, 12 авг 2007, 11:10
благодаря на всички ви... ще  пробвам някои от съветите ви... странното е че понякога ги яде, но понякога още на първата лъжица и стиска устата / а му давам едно и също/, незнам как си решава че един път ще го изяде, друг път не... мерси още веднъж.


1