BG-Mamma

Деца => Бебета (общ) => Темата е започната от: Ноеми в пн, 27 авг 2007, 10:18Титла: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Ноеми в пн, 27 авг 2007, 10:18
Мили мами, обръщам се към тези от вас, чиито дечица са проходили без проходилка.
Как се стимулират мъничетата да ходят?
Как прохождат (по какъв начин)?
Сещате ли се за отрицателни страни на прохождането без проходилка?


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: desicover в пн, 27 авг 2007, 10:32
По принцип децата прохождат без проходилка, ходенето в това приспособление не помага по никакъв начин детето да проходи, по-скоро е отмяна на майката и малко свободно време. Ние затова и взехме, не за да прохожда, а да имам малко мира. Иначе как се учи да ходи - ами държиш го за ръчички, подкрепяш да не пада, първо само изправяне, после пристъпване, докато започне да се пуска да ходи само.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Witchy в пн, 27 авг 2007, 10:38
На мен ми се струва още малко твоето бебе,за да го стимулира6 да ходи /не 4е си тръгнала да го прави6  ;-)/
Ина4е по някое време то само ще запо4не да асе изправя и ходи държейки се по мебелите у дома.Сама ще прецениш времето ,когато 6те по4не6 да го хваща6 за ръ4и4ки и води6.И тогава ве4е може6  по4не6 да ги стимулира6 или примамва6 с разни неща ,които то харесва.Давам ти пример с моето дете- той обожава  разни маркучи,кабел4ета.....слагам на по-голямо разтояние нещо такова и тои без да се усети ,4е не е държан хуква да го вземе....и така.
Не знам дали е отрицателна страна това ,но ще си нон стоп наведена ,с болки в кръста и няма да го има улеснението на паяка  :twisted:......Въпреки това не се подавай на изкушението  :peace:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Rumya в пн, 27 авг 2007, 10:46
Синът ми проходи сам без проходилка на 9 м. и половина. Абсолютно по никакъв начин не съм го стимулирала. Във времето за игра го оставях на килима с играчки наоколо му.  Първо се научи да се изправя като се държеше за мебелите, после да стои прав. В един момент започна да прави по стъпчица-две, докато стоеше изправен. Следващият етап беше да се придвижва като се държи за мебелите или с опрени в стената ръчички. В един момент реши, че ходенето с опора по стените е доста заобиколно и се пусна.
Важното е да го наблюдаваш, за да не допуснеш някакви сериозни травми, понеже са доста нестабилни и неуверени все още.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: ramama в пн, 27 авг 2007, 10:47
Моето дете проходи без проходилка на 11 месеца и 1 ден, като мина близо 5 метра само. Не съм я водила за ръце също. Тя започна да се изправя по мебелите, предвижваше се хваната за тях и един ден просто тръгна сама. Не бих ползвала проходилка, колани, каиши и т.н.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: shoshi84 в пн, 27 авг 2007, 10:57
Детенцето само си подсказва кога е готово да проходи.
Моето само "излезе от детската стаята", намери начин да се изправи, да се придържа и да се придвижда, като се почувства сигурно се пусна и проходи самичко (10м и половина). Със зимните бебета поне прохождането като че ли сезонно е по лесно щото си повече вкъщи, а като си навън май без държане за ръчичките не става номера


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Nevada в пн, 27 авг 2007, 10:57
Ами аз не съм използвала проходилка, нито съм водила за ръчичка преди прохождането.
Синът ми на 7 месеца почна да пълзи, на десет да се изправя по мебелите и да се придвижва държейки се. И на рождения си ден направи първите си самостоятелни крачки - явно запалената свещичка на тортата го очарова и примами да се отпусне. След което също почти не съм го водила за ръчичка, предпочитах да го гушна и да го нося на ръце като ходехме нанякъде без количка.
Абсолютно никакви проблеми не е имал заради това, че не съм положила никакви усилия, за да го науча аз да ходи. Беше много буен и палав като малък, обича да спортува, тренираше карате и футбол в по-малките класове в училище, с удоволствие плува и ходи из планините.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: DessyM в пн, 27 авг 2007, 11:12
Криси не е ползвала проходилка. Изправи се на крака за 1ви път на 7м и почти веднага започна да обикаля из кошарата като се държеше. После ставаше все по-смела и по-смела и на 11м и 1 седмица точно проходи.
За мен по-естественото прохождане е БЕЗ проходилка  :peace:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: boto в пн, 27 авг 2007, 11:57
Не мога да намеря нито един довод срещу прохождането без проходилка. Докато срещу проходилката имам поне 3. Според мен детето трябва само да реши кога е готово да проходи. И не виждам смисъл да се стимулира по какъвто и да е начин. Няма непроходили деца.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: pisanka2001 в пн, 27 авг 2007, 12:34
Ортопедът ни беше казал да я слагаме по коремче още от втория месец, така децата се научавали да пълзят.Седмия се научи да пълзи, осмия започна да се изправя сама в легълцето, като я пусках из къщи се хващаше за мебелите и правеше по някоя друга крачица.Проходи точно на първия си рожден ден- аз стоях от едната страна , тати- от другата и така по няколко крачки между двамата, след 10мин. вече търчеше из всички стаи :hug:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: baibibi в пн, 27 авг 2007, 12:49
Децата се учат сами да ходят, родителите само ги подкрепят. Проходилката не ги учи да ходят, но дава възможност на детето да се движи свободно и не се налага горката майка да го мъкне от стая в стая, за да не се чувства само, горкото. Моите деца сами се научиха да се изправят, да пълзят, да правят по една-две крачки, опирайки се на мебелите, после водене за ръчички, но най-доволни бяха в проходилката - търчаха като бесни из къщи, а дори сме излизали така и на разходка в градинката.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: rdjvl в пн, 27 авг 2007, 12:58
И тримата проходиха без проходилка....За ръцете съм ги държала, докато се пуснат сами, по мебелите в къщи, научиха се да пълзят след като проходиха......И тримата по едно и също време проходиха - 2 седмици преди първият рожден ден!


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: dunT в пн, 27 авг 2007, 13:04
Каката проходи 1 седмица преди годинката заради коричка хляб.Не съм ползвала паяк и каиши за прохождане.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: honey_bee в пн, 27 авг 2007, 13:09
Не съм го слагала в проходилка и за 1 секунда, не съм го и стимулирала по някакъв начин, просто си му дойде времето. Бях освободила почти целия хол и му бях постлала на земята едно одеяло - и така от земята, по секцията и тръгна. За ръце също не съм го водила много - много - само навънка. Проходи малко преди годинка.
Нищо отрицателно за прохождането без проходилка не мога да ти кажа - за детето, иначе има, но са за майката - по - малко свободно време и свободни ръце  :mrgreen: .


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Misty в пн, 27 авг 2007, 13:12
Не мисля, че проходилката стимулира прохождането.
Детето се научава да ходи по естествен начин - първо е изправянето на крачета с опора, най-често се набира на парапета на кошарката - самичко! ... а като започне да се изправя, започва да се придвижва с опора. Това го прави 2-3-4-5 месеца, различно и се пуска и тръгва самичко. Аз използвах проходилка, защото само така не пищепе и врещеше и можеше да ме следва навсякъде в апартамента, без рев, защото той сам не стоеше и 10 секунди и нищо не можех да свърша, а ми писна да мъкна шезлонга от стая в стая нон-стоп. На 8 месеца се изправи сам в леглото и пролази - тези двете в рамките на два поредни дни и махнах проходилката. Започна да лази по земята, да се изправя по мебелите и да ходи, държейки се за секциите. Така проходи. С проходилка нищо не се постига. Тя е развлечение за детето и улеснение за майката, но не и средство за прохождане.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Ноеми в пн, 27 авг 2007, 17:11
Ей, много ви благодаря, мили мами!!!  :hug: :hug: :hug:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: basilisk в пн, 27 авг 2007, 17:19
Ами да, по-добре не го стимулирай! Пълзенето е супер важен етап, когато се развиват мозъка, ръцете, изчезват постепенно разни инфантилни рефлекси, които вече не са нужни и изобщо да проходи детето след годинка си е супер. Единственото, което е добре да правиш, е да му даваш достатъчна свобода да се движи, да го пускаш да пълзи и да се изправя и т.н. Не го натискай излишно да стои прав, не го води за ръце, ако не настоява. Някои деца в училищна възраст все още имат следи от бебешки рефлекси за хващане, защото не са оставяни да пълзят на четири крака, а са слагани постоянно в проходилка. Няма отрицателни страни естественото прохождане на детето - официалното становище на Американската педиатрична асоцияция е че проходилките имат негативен ефект върху двигателно развитие, в други страни пък направо са забранени от съображения за безопасност.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: LaDiDa в пн, 27 авг 2007, 19:22
Дъщеря ми проходи също без помощта на това "чудо" проходилката на година и два месеца. Преди това си вървеше, но се държеше за дивана, столовете и масата у дома. По никакъв начин не съм я стимулирала да започне да ходи от по-рано! Смятам наистина, че когато детето се реши ще си се пусне само!  :D


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: tusana в пн, 27 авг 2007, 19:25
дъщеря ми проходи без проходилка на 11м.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: missZ в пн, 27 авг 2007, 19:53
Не съм я стимулирала да прохожда. Оставих я да си реши кога и как. Не съм я придържала хич да се учи на ходене, просто защото не исках, пък и не мислех за добра идея ( бременна бях към средата тогава), защото и без това си имам проблеми с кръста. Проходи към 14 месечна, но за мен беше колкото по-късно, толкова по-добре :oops:.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Топъл дъжд в пн, 27 авг 2007, 20:03
Не са имали проходилки.
Големият проходи на годинка, първо подпирайки се по мебелите, после започна да се пуска сам за няколко крачки и така се научи.
Малкият пълзи от 8 месечен и върви по мебелите от 9 месечен. Всички казваха, че ще проходи много бързо. Но проходи чак на 1г. и 2м., защото му е по-лесно да пълзи.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: goris в пн, 27 авг 2007, 20:15
Дъщеря ми още не е проходила.
Но няма да взимаме проходилка - в момента тя пълзи, изправя се с опора, пристъпва по няколко крачки. Когато реши да проходи, просто ще се пусне самичка и няма да търси опора.
Не виждам нищо притеснително в това, дори напротив. Също така сме я оставили боса, а когато времето застудее, само ще сложим чорапки/терлички.

Все пак това е най-естественото прохождане.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: miss_74 в пн, 27 авг 2007, 20:52
И дъщеря ми още не е проходила  newsm78
В проходилката я слагам,за да си улесня живота малко  :mrgreen:,ако се прохождаше чрез проходилката тя отдавна трябваше вече да е проходила  :roll:
Като е в кошарата се придвижва от единия край до другия,задържа се права без да се държи,но като я оставя на земята и все гледа да седне  :( или пък да пълзи  :roll:
Почти всички нейни връстници вече ходят,ама и аз си мисля,че всяко дете си е индивидуално,но определено тя няма да проходи скоро  ;-)


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: mum4o в пн, 27 авг 2007, 20:53
на нашето бебе много му помогна воденето в една "бебешка дупка" бивше езерце в парка, където щъкат проходили и прохожащи бебоци. Видя, че е забавно и реши да прохожда и тя. Тоест помогна добрият пример :D Точно на 1 година. Преди това не намираше никакъв смисъл да се изправя, защото идеално си се придвижваше с пълзене.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: miss_74 в пн, 27 авг 2007, 20:56
на нашето бебе много му помогна воденето в една "бебешка дупка" бивше езерце в парка, където щъкат проходили и прохожащи бебоци. Видя, че е забавно и реши да прохожда и тя. Тоест помогна добрият пример :D Точно на 1 година. Преди това не намираше никакъв смисъл да се изправя, защото идеално си се придвижваше с пълзене.
    :peace: In и моята дъщеря е същата,явно и аз ще трябва в някоя "бебешка дупка" да я заведа  :hahaha:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Free Soul в пн, 27 авг 2007, 21:20

Не съм стимулирала прохождане. "Стимулирах" изчакване на готовността на детето да проходи - физическа и психологическа.

Прохождат като следват естественото си двигателно развитие в последователните етапи - както е заложено от еволюцията ни - без приспособления, проходилки, каишки, влачене за ръчичките и подобни "патерици".

Просто оставям детето да прави всичко само - да седне, да пропълзи, да почне да се изправя, да пристъпва покрай мебелите - държейки се за тях, накрая - когато е готово - да се пусне и да направи първите крачки.

 Постепенно добива увереност, научава се да пада по дупе, внимава да не се удря - координира правилно движенията си и придобива инстинкт за самосъхранение - неща, които проходилките и коланите за прохождане отнемат и дават лъжовна сигурност.

Няма минуси. Само плюсове.

Сега и Сияна по цял ден се търкаля на пода, пропълзя по-рано, отколкото се научи да седи. Оставям я да следва собственото си темпо.  


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: nadezhda в пн, 27 авг 2007, 21:24
Дъщеря ми си проходи сама на годинка и 2 месеца -  не съм я стимулирала по никакъв начин, тя сама се изправяше по мебелите и обикаляше навсякъде (под прохождане разбирам да ходи без да се държи за нищо, защото иначе си ходеше от доста по-рано)


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: красим в пн, 27 авг 2007, 22:09
С големия ползвах проходилка,но с малкия-не.Пълзеше си и един ден се хвана за дивана и си изправи.След няколко дни или седмица-пусна се и направи крачка към мен.Проходи на 10 месеца .С малката също не смятам да ползвам проходилка.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Бу в пн, 27 авг 2007, 22:12
Не съм я стимулирала да прохожда. Оставих я да си реши кога и как. Не съм я придържала хич да се учи на ходене, просто защото не исках, пък и не мислех за добра идея .
И аз тъй :) Изобщо не съм я поощрявала. Проходи на 1г 1м :)

Също така постъпих и със сядането - не съм я подпирала, не съм я поощрявала. Сама започна да присяда и седеше към навършен 8 месец сама.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: adi11 в вт, 28 авг 2007, 01:15
И ние сме на тази вълна.Вече седенето прав в кошарата и обикалянето вътре не му е достатъчно , иска непрекъснато да се разхождаме като го държа за ръчичките.Не съм го стимулирала ,дори напротив чудя се как да го "укротя"


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: 7of9 в вт, 28 авг 2007, 01:31
И аз отрицателни страни не виждам. Даже напротив.
Когато малкия беше готов - сам си проходи. Беше свободен да пълзи на всякъде, винаги когато беше буден. Не обичаше да го държда за ръце, за това и не му досаждах излишно. "Тренираше" сам около дивана. В един момент взе да се отпуска и да прави самостоятелни крачици. На година и 1 седмица.

Всъщност подхода ми съвпада с този на Free Soul.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: irra в вт, 28 авг 2007, 03:46
Не сме ползвали проходилка. При нас са забранени.Проходи на  14 месеца и половина... Стана и започна да пристъпва.До този момент се придържаше за мебелите.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Бу в вт, 28 авг 2007, 07:11
Вече седенето прав в кошарата и обикалянето вътре не му е достатъчно , иска непрекъснато да се разхождаме като го държа за ръчичките.Не съм го стимулирала ,дори напротив чудя се как да го "укротя"
Просто не го води за ръце - точно това е стимулиране, понякога преди бебето физически да е готово, което може просто да те остави без кръст. Когато може сам - моля, да прохожда :D


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: no4a в вт, 28 авг 2007, 08:14
Не е добре детето да се стимулира да прохожда.То само ще направи това,когато е готово,няма за какво да бързаш.Моето дете проходи без проходилка.Бяхме купили просто за да си почина малко,но тя не стоеше вътре.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Nellina в вт, 28 авг 2007, 08:57
  :202uu:

    Йоана също се научи първо да пълзи, а после се научи да сяда. САМА.  :peace:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Nellie в вт, 28 авг 2007, 10:11
Мили мами, обръщам се към тези от вас, чиито дечица са проходили без проходилка.
Как се стимулират мъничетата да ходят?
Как прохождат (по какъв начин)?
Сещате ли се за отрицателни страни на прохождането без проходилка?

Педиатрите НЕ препоръчват проходилките именно, защото децата не бива да се стимулират да ходят - прохождането трябва да стане по инициатива на детето, когато то се почувства готово и когато мускулите му саа достатъчно укрепнали, на това да става насила, като някой по цял ден го води за рука и го побутва да прави крачки.
Ще ти кажа как протече при нас.
На 8 мес. започнах да слагам Дими да си играе на пода наедно одеало (преди това беше много студено). Като е на подана твърдо, а не на меко легло той започна да пълзи, а на 9 мес. както си пълзеше по пода започна да се хваща за околните мебели и да се изправ н крачета и да стои. На 10-11мес. правеше крачки като се държи за мебелите, първоначално плахо и неуверено само по една две крачки, но постепенно започна да обикаля цялата стая държейки се за мебелите. За ръка никога не съм го водела. Когато сме навън и не иска да седи в количката го изваждах и го оставях прав до пейката и той като се държи за пейката започваше отново да крачи. За първи път се пусна и направи две самостоятелно крачки една седмица преди годинката - както си ходеше държейки се задивана, когато дивана свърши направи самостоятелни крачки и се хвана за фотьойла  ;-) Два дни по-късно, както с мъжа ми готвехме в кухнята той влезе при нас ХОДЕЙКИ самостоятелно - без да се държи за нищо и премина така 3-4метра преди да се олюлее и а тупне на дупе - така реално проходи на 1год. без 2 дни. На рождения ден правихме прощъпулник, а 10 дни по-късно вече без проблеми обикаляше градинката навън като от самото начало вървеше уверено и стъпваше на цял крак - при нас нямаше онези картинки на клатушкащи се дечица, които постоянно падат или ходят на пръсти - мисля, че това се дължи именно, защото го сотаихме да проходи самостоятелно и плавно. Винаги се чудя като гледам майки превили се от две да водят бебета за ръка, а после да се оплакват, че са останали без кръст - че кой ви кара бе хора - бебето ще върви, когато се научи да върви, защо изпрварват събитията и го водите причинявайки си така хиляди неудобства? А относно това. че децата настояват да ги содиш за ръка - моят син никога не е воден за ръка, преди да проходи и и презум не му е хрумвало, че това се прави та да настоява, настояват децата, които седнъж са научени на това


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: gybka111 в вт, 28 авг 2007, 10:30
Синът ми проходи на 11 месеца. Не е ползвал нито проходилка, нито каишки. След като се научи да пълзи, започна да се изправя по мебелите и така да се придвижва. Почти изведнъж се пусна и започна да си ходи самостоятелно. Беше изключително стабилен. Това го отдавам на факта, че не е ползвал проходилка и си се беше научил сам да пази равновесие. Ако падне, много бързо се обръща и си се изправя.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: nana77 в вт, 28 авг 2007, 10:41
Синът ми проходи на 11 месеца. Не е ползвал нито проходилка, нито каишки....Беше изключително стабилен. Това го отдавам на факта, че не е ползвал проходилка и си се беше научил сам да пази равновесие. 

Не съм съгласна изобщо. Калоян проходи на 10 месеца сам навън, а вкъщи ходи от 8 месечен. Като през това време е ползвал и проходилка. Нито е падал, нито нищо. Даже се качва вече сам по пързалки и катерушки.
Всичко си зависи от детето.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Slavi в вт, 28 авг 2007, 11:11
Децата се учат сами да ходят, родителите само ги подкрепят. .. Моите деца сами се научиха да се изправят, да пълзят, да правят по една-две крачки, опирайки се на мебелите, после водене за ръчички
Съгласна, с тази разлика че Зори не е слагана в проходилка. За Крум по същият начин - когато е готов ще си покаже, от проходилка и каишки няма нужда


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Reza в вт, 28 авг 2007, 11:19
Най-естественото нещо е детето да проходи без никакви такива съоръжения.
Тогава, когато е готово за това.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: barabana в вт, 28 авг 2007, 12:52
аз съм против проходилката искам да си проходи естествено, за сега обикаля усилено кошарата :D


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: jes в вт, 28 авг 2007, 13:20
И моето дете е от проходилите без проходилка. Не я и водих за ръце. Не е стимулирана по никакъв начин да ходи. казах си Когато, тогава... След това цял живот ще ходи  :)


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Melpomena в вт, 28 авг 2007, 13:53
И моят син проходи без проходилка.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: dtti в вт, 28 авг 2007, 14:17
даяна проходи на 10 месеца с колана на 4ико,сложих и го за да пробваме и за 2 дена тя ве4е ходеше.каките проходиха на година сами


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: mari_anka в вт, 28 авг 2007, 14:21
Няма отрицателни страни прохождането без проходилка. Малката ми дъщеря проходи преди 3 дни без изобщо да сме ползвали такова чудо. :D Ходи изключително правилно, стъпва на цяло стъпалце, много стабилно и вече обикаля сама из стаите. Но определено видях зор. :) На 9.5м. прояви желание да си стъпва на крачетата и от тогава до скоро непрекъснато и помагах с ръка, държах и двете, а по-късно само едната ръчичка.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Ноеми в вт, 28 авг 2007, 19:40
 :hahaha: Навихте ме!  :35:
Мерси още веднъж!  :hug:  :bouquet:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: veselina_s_p в вт, 28 авг 2007, 20:14
Маги проходи без проходилка. Тя въобще не искаше да стои в нея. Проходи си абсолютно сама на 10м без държане за пръсти, побутване и каквото и да е от моя старана. Както си стоеше едни път права и просто тръгна  :D Направи няколко крачки и толкова. След седмица-две си ходеше съвсем добре. На нас някакво помощно средство ни беше уолкъра  :peace: Много по-добро средство от проходилката


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: lala в вт, 28 авг 2007, 20:54
Не съм ползвала проходилка. Не съм стимулирала. Оставям децата си сами да решават какво искат да правят - да лазят (като сина ми), да се суркат по дупе (като дъщеря ми), да се изправят когато те си пожелаят, да се пуснат и да проходят когато се почувстват готови. Едното дете проходи така, другото засега ходи подпирайки се по мебелите. Въобще нямам съмнение, че и то ще проходи.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: tini-mini в вт, 28 авг 2007, 23:54
И ние няма да ползваме проходилка и др. такива съоръжения, а ще следваме естествения ход на нещата - до скоро пълзеше навсякъде, после започна да се изправя по всичко, което види, а сега прави малки стъпки като се държи за мебелите. Обаче е много предпазлива и мисля, че това е така, защото не е слагана в проходилка, не държана за ръце права и т.н.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: maira в чт, 13 сеп 2007, 09:51
Моята дъщеря проходи на 10.5м без проходилка. Като мама и тати дори и уокър не бяха купили - тя сама си намери - празен кашон от памперси :mrgreen: Дотътряше се до него, изправя се и започваше да "ходи" с него.

Не мисля, че има недостатъци - напротив - научават се да ходят много по-стабилно, а не да чакат проходилката да ги държи :peace: Дори и да има падания - гледа да се подпре на ръце и всичко минава много безболезнено :peace:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: афродита в чт, 13 сеп 2007, 09:58
По-добрият вариант си мисля,че е първо да пропълзи и после да започне да се вдига сама и да проходи(е,не може и без помощта на мама и тати).Това е недостатъка според мен,защото дъщеря ми не може въобще да пълзи,а иска само да ходи-не иска седнала вече,а само да я водя за ръчички-но не мисля да ползвам проходилка въобще.От друга страна дупето и тежи и не може да се вдигне сама и да се подпре за мебели или нещо-все аз трябва да вдигам и да водя.Недостатък е ,че кръста на мама доста боли след 5-6 минавания по коридора напред-назад. :lol:Друг не виждам.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: buni в чт, 13 сеп 2007, 10:00
Няма отрицателни страни, синът ми е бил в проходилка по десет минути на ден и то не всеки ден в продължение на месец (проходилката беше в майка  ми и го слагахме в нея като бяхме на гости), детето проходи на 10 месеца и на годинка вече беше стабилен.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: pandora в чт, 13 сеп 2007, 10:01
Аз оставих детето на 7 месеца на пода, на едно одеало. Само се научи да се изправя, държейки се за мебелите, после само се научи да пристъпва и постепенно да ходи. Според мен проходилката не само, че е вредна, ами и забавя прохождането, защото в проходилка децата се избутват, а не ходят.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: miss_74 в сб, 15 сеп 2007, 15:41
Ние сме без проходилка и още не ходим  newsm78,но пък пълзим доста или се хваща за мойте ръце и прави по 1 тигел на коридора и сяда  :mrgreen:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Anelija в сб, 15 сеп 2007, 15:49
Проходилка ни подариха като стана на 6м., но изобщо не искаше да стои вътре  :crazy: Вече можеше да пълзи много добре и предпочиташе да обикаля сам - доста по-бързо беше  :mrgreen:
Проходилката понякога я ползваше за walker като порастна - държеше се за нея, ама от външната страна и я буташе.
Постепенно от пълзене започна да се изправя по мебелите и да прави крачки.. И тъй на 8м. вече си обикаляше из къщи по маси, столове, където можее да се добере.. Катереше се по дивана, изобщо забавна работа  :lol:
Но истински проходи на 10м.
Не съм го стимулирала по никакъв начин, не му и беше необходимо. Щурееше си сам достатъчно  :twisted:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Julie в сб, 15 сеп 2007, 16:37
Мили мами, обръщам се към тези от вас, чиито дечица са проходили без проходилка.
Как се стимулират мъничетата да ходят?
Как прохождат (по какъв начин)?
Сещате ли се за отрицателни страни на прохождането без проходилка?


с държане за ръчички се стимулират. няма отрицателни страни. виж, обратното има отрицателни.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Шлябада в сб, 15 сеп 2007, 16:44
Не съм правила нищо специално, за да подпомагам Иво. При всеки опит да го хвана под мишниците, той се отпускаше и сядаше на пода. Затова го оставих да си пълзи и да се изправя по мебелите и пейките навън на воля, докато сам си реши, че иска да ходи. Проходи точно на 1 година. Не виждам нищо отрицателно в това да проходиш сам, когато си готов за това.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: firebird в сб, 15 сеп 2007, 19:38
Ами, първо почнаха да се изправят и да пристъпват, като се държат за мебелите.
После имаше моменти, в които се пускат и застават на място.
После - лазене, и изправяне от клекнало положение без опорна точка. И като се изправи така, тръгва.
Не знам отрицателни страни, това е естествения начин на прохождане.
И двамата проходиха стабилно, не са залитали и не са падали. Ако се почувстват нещо несигурни, клякаха и се подпираха с ръце, та не сме имали обелени носове.
Стимулират се да ходят с интересни неща, голямата си спомням, че се спусна към един бял котарак, пък аз я дръпнах, защото знаех, че много драска, малкият проходи след едни ключове.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: тити в сб, 15 сеп 2007, 20:28
проходи си без каквито и да е стимули от моя страна. Иска да ходи - помагам. Не иска - не помагам. Воден беше изцяло от своето любопитство. Играчки и шишета с мляко не съм размахвала пред носа му. Дълго време пълзеше и явно смяташе този начин на придвижване по-нормален  :mrgreen:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Angel_Dust в сб, 15 сеп 2007, 21:00
аз в проходилка съм го слагала за по общо 1 час на ден най-много и то разпокъсано на доста части - за да свърша нещо - да измия, да простра или нещо такова...иначе през др-то време се подвизаваше свободно по пода....но той от малък имаше голяям зор да успее да се изправи, да седне, да пълзи и накрая да ходи - та така проходи на 9 месеца без 2 дни...реално проходилката сме я ползвали само два месеца и малко....и не смятам, че без нея щеше да чака до по-дълго...така или иначе децата си прохождат когато са готови.
иначе не съм му помагала по никакъв начин , нито за ръка сме се водили някога, да не говорим за колани или др подобно, проходи си доста стабилно...


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: Не се сърди, човече в сб, 15 сеп 2007, 21:18
Проходилката е за забавление на детето и малко почивка на майката, не мисля, че има връзка с прохождането.

София не е ползвала проходилка, не съм я стимулирала, като й дойде времето си проходи.


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: КорНиШонка в сб, 15 сеп 2007, 23:42
То за прохождане проходилка не е нужна, просто когато детето е готово само се пуска и тръгва. Дъщеря ми доста я слагах в проходилка после се дърпахме с тия нагръдници за да не пада като тръгна да прави крачки сама и така или иначе проходи самостоятелно на 1 г и 1 месец. Синът ми е едро дете и когато стана време за проходилка той стоше клекнал в нея  :35:, много нисичка му беше и не вършеше никаква работа. Късно пропълзя и нямаше никакво намерение да върви. Проходи в началото на тази седмица съвсем сам. Не съм го държала за ръка да се разхожда, той не желаеше сядаше и почваше да пълзи. Просто му дойде времето и ей така от никъде се пусна сам и тръгна .... останах с ококорени очи като го видях :shock: имах чувството, че това дете от мързел и нежелание няма да проходи скоро а е на 1 г и 3 месеца вече. Няма страшно когато дойде времето нещата се случват независимо от всичко  :peace:


Титла: Re: Прохождане без проходилка
Публикувано от: vesito 2 в нд, 16 сеп 2007, 01:09
И аз няма да използвам проходилка. Хващах ги за ръчички, но те само подскачаха, докато един ден едната започна да прави крачки. От вътре им идва, докато другата не иска.


1