BG-Mamma

Бременност и раждане => Искам бебе => Темата е започната от: meryl07 в ср, 23 мар 2005, 20:21Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: meryl07 в ср, 23 мар 2005, 20:21
Здравейте,
отварям такава тема, защото предполагам, че ще заинтригува доста кандидат-майки.
Наскоро четох, че обгарянето на раничка съвсем не било подходящ начин на лечение. И не само това- обгарянето могло да причини ендометриоза, което от своя страна може да доведе до безплодие.
Това най-меко казано силно ме обезпокои. Ако някой има повече информация, моля споделете.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: Café del Mar в ср, 23 мар 2005, 20:43
Наскоро моя близка приятелка лекуваше раничка.Гинекологът й реши,че трябва първо да се опита с медикаменти,ако няма резултат-обгаряне.За две седмици лечение раничката не се повлия,последва смяна на лекаря-той прецени че трябва да се обгори.Сега всичко е наред,раничката я няма...при моя колежка раничката изчезна след прилагане на свещички за период от 10 дни.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: dendy в чт, 24 мар 2005, 09:49
До колкото знам обгарянето не е подходящо за нераждали жени. Аз имах рани4ка, доста време си я носех с мен, докато се оголеми-по простата при4ина, 4е не бяха заострили вниманието си на нея. Третираха я 4рез замразяване с азот. Вси4ко мина успешно, само дето още си нямаме беб4е-цяла година пробваме  :cry:  :ooooh:


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: Denni в чт, 24 мар 2005, 10:09
И моята генеколожка това ми каза, че обгарянето не е подходящо за нераждала жена.
Препоръчително е да се мине един мекаментозен курс на лечение и ако той не помогне  чак тогава да се премине към обгаряне.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: bu в чт, 24 мар 2005, 12:42
Здравейте момичета,
и на мен преди 5 години ми обработваха раничка с течен азот, но май нямаше накъде - имах и кондиломи, които до тогава лекувах повече от половин година безрезултатно :( .
От един месец насам бебеправим и много ме е страх дали това няма да е проблем. От нещата, които чета че не се препоръчва за нераждали жени ми идват такива мисли :( .


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: daisy_g в чт, 24 мар 2005, 12:48
Една раничка може да доведе до много усложнения.... На една приятелка й обгориха раничката по стандартния начин (с ток) - без да е раждала, а след това си забременя без проблемно... Може би е строго индивидуално и зависи от конкретния организъм. На мен също са ми горили раничка, но след първото раждане. Знам, че щом има раничка трябва да се оправи бързо...
Успех
Поздрави(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png)


Титла: ог
Публикувано от: mercedes в чт, 24 мар 2005, 13:14
При мен имаше раничака , забременях , направих  аборт по желание  и след него я нямаше вече , незнам как стана. Може би има връзка с кюретажа  :(


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: meryl07 в чт, 24 мар 2005, 15:04
Ами какво да кажа, освен аман от некадърни лекари. :bad-words:


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: dendy в чт, 24 мар 2005, 17:42
bu аз казах, 4е обгарянето не е за нераждали. Докато мен увериха, 4е манипулацията с те4ен азот е за препоръ4ване. Т.е не би повлияла на едно забременяване. Оф вси4ко е много относително.............


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: sunnyflower в чт, 24 мар 2005, 18:47
Аз съм оперирана и лекувана от ендометриоза и съм изчела доста материал относно тази болест,но никога не съм чела,че от раничка може да се получи ендометриоза и малко невиждам връзка,да има зависимост между двете заболявания,но разбира се това е мое мнение и не го твардя на 100% че е така.Навсякаде където съм чела за ендометриозата пише,че причините за появата на болеста все още са неизвестни,донякаде ги дават че било наследствено и че при силна поява на стрес,то тя може да се появи,но разбира се всичко е строго индивидуално,както и за симтомите относно ендометриозата са индивидуални,аз никога не съм имала никакви симтоми,но се оказа че имах ендометриоза.
А за раничките не съм много веща по въпроса,но това което и аз съм чувала,че не е препоръчително обгарянето при нераждала жена,май първо се прави някакво друго лечение и вече ако няма ниакакъв резултат се преминава към обгаряне или както съм чувала,имало някакво лечение със лазер,но несъм запозната.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: BAN в чт, 24 мар 2005, 20:07
Моля ви кажете ми на кое казвате обгаряне - само на това с ток ли или на всякакъв вид? :(
Аз имах такава раничка преди време и моят гинеколог ми я третира със Солкожин - лекарство, но прилагано локално от самия лекар 2-3 пъти и той му казваше обгаряне. Раничката се оправи и всичко е наред, ама сега като се замисля за забременяване ...тогава той нищо не ми каза...... :?


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: Тинтири-Минтири в чт, 24 мар 2005, 20:32
Вече има метод, в който се използва лазер, за премахване на ранички. Това е най-безопасния метод и се препоръчва особено за жени, които не са раждали. При него не се увреждат съседните тъкани и шанса раничката да се появи отново е минимален. Доколкото знам вече на доста места има такива апарати. Терапията не е еднократна, което е единственото неудобство.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: Дарилка в пт, 25 мар 2005, 09:26
Да кажа и аз от личен опит.........
Доста рано (към 18 годишна) ми откриха раничка на шийката на матката.
Една лекарка я обгори с ток, но добре че не беше зарастнала. При цитонамазка се установи се съм II PAP, което не било толкова сериозно, но трябва на 6 месеца да се прави цитонамазка, за да се проверява дали няма видоизменени клетки. Гледали са ме на колпоскоп и са ме мазали локално върху самата раничка. Лекарите казват, че засега няма проблеми. Раничката няма нищо общо със забременяването.
Идеята е, да се прави поне еднъж в годината цитонамазка, за проследяване на състоянието й.


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: mama_p в нд, 27 мар 2005, 19:40
На мен ми обгориха рани4ка през февруари 2002, забременях през април 2002 г. Не знам оба4е, как може обагарянето да се отрази при естествено раждане, може би затова не се препоръ4ва (аз раждах секцио). Защо смятате, 4е може да попре4и на забременяването? Аз съм 4увала, 4е по-скоро може да повлияе при естествено раждане, до сега не бях 4увала да води до безплодие  :ooooh:  :thinking: .


Титла: Oгаряне на раничка и ендометриоза
Публикувано от: Anonymous в ср, 30 мар 2005, 18:13
Момичета тези рани задължително се обгарят. На мен ми я махнаха с лазар - с ток не се махат щото се образува ръб. С такава рана се забременява трудно - стават и инфекции.


1