BG-Mamma

Родителски групи => Осиновители => Темата е започната от: Берта в чт, 24 мар 2005, 19:28Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Берта в чт, 24 мар 2005, 19:28
Здравейте  :)

От известно време мисля за осиновяване, но никъде не срещнах информация за осиновяване от двойка във фактическо съжителство без брак.
Във всички списъци с необходими документи фигурира въпросното свидетелство.

Моля, дайте ми съвет или идея как да постъпя.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Берта в чт, 24 мар 2005, 19:50
А сега разбрах защо фигурира в списъците проклетото свидетелство.  :cry:

СЕМЕЕН КОДЕКС

Забрана за осиновяване от две лица

Чл. 53. (1) Никой не може да бъде осиновен едновременно от две лица освен ако те са съпрузи.

(2) Никой не може да бъде осиновен втори път, докато не е прекратено съществуващото осиновяване. Тази забрана не се прилага по отношение на съпруга на осиновителя.

Ще съм благодарна за всякакви коментари и мнения.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: elfrida* в чт, 24 мар 2005, 21:29
Ами можеш да осиновиш сама,иначе трябва да сключите брак.
Успех :)


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Илина в пт, 25 мар 2005, 21:46
Аз също се интересувах от този въпрос, дори имах честта да ми кажат, че не могат да удовлетворят  молбите на нормалните семейства, какво оставало задругите.От друга страна непрекъснато се съобщават данни за броя на децата отглеждани без родителски грижи.Не разбирам! Но за себе си разбрах, че ако имаш нужда от това, ако вярваш, че можеш да дадеш обич на едно невинно създание, не се отказвай.За себе си открих друг път.Но във форума разбрах, че има и други който мислят като нас! Трябва да се преборим.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Миленка в пт, 25 мар 2005, 22:45
ами от една страна сте абсолютно прави..не би трябвало да има дискриминация..но след като е такова условието..подпишете, за да ви се отворят вратите..един подпис не променя нещата..
но от друга страна..самотна жена, ако реши да осинови, не би трябвало да има проблем..и какво значи "нормално семейство"..няма такова животно


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Биляна в нд, 27 мар 2005, 20:07
Моя приятелка се оказа,че не може да има деца-прави какви ли не опити.След известно време се разведе и реши да си осинови детенце.Казаха и,че като сама жена няма да и разрешат.Даде малко повечко пари на адвокатите, за да ускорят процедурата и си взе страхотно 6-месечно бебе,което сега е една слънчево детенце на име Виктория.
 Трябва да има начин....но за съжаление в БГ става с повечко пари!!!
 Дано успеете-желая ви го от сърце!!!!!


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Sweetdad в пн, 28 мар 2005, 06:56
Нека ви кажа, семейство без брак за мен не е семейство. Съжалявам ако съм засегнал някого, но това е истината. Ако двама души не са сключили брак, тогава няма 100% доверие между тях. Бракът е за цял живот, без вратички за отстъпление, без алтернативи. Или даваш всичко или нищо. Няма такова нещо като ние се обичаме и сме семейство без брак. Семейството затова е семейство, точно защото са се свързали за цял живот. И библията говори за това. Още преди да беше създадена всяка друга институция, Бог създаде семейството (Адам и Ева) и ги благослови. От тук следва и обратното - съжителство без брак води до проклятие. Ако има благословение, значи има и проклятие. Просто е. От друга страна сме свидетели на толкова много разводи и може би затова много двойки предпочитат да не сключват брак. И отново се връщаме на доверието. Един затворен кръг от който няма излизане, докато човек не си промени мисленето. Нека ви кажа, когато решихме да се оженим с мойта съпруга ние се познавахме около 1 месец и не сме били гаджета дори за 1 ден. Задавах си много въпроси, тогава бях на 25 години и исках да избера подходящия партньор за цял живот. Питах се кое е най-важното - да е красива, тя беше и днес е по-красива от всякога, да е умна - тя беше и днес е по-мъдра от всякога, да е оправна - тя беше, а днес е повече от когато и да било, но дори всичко това за мен не достигаше. И се питах какво още. Молих се Бог да ми помогне да взема правилно решение, защото исках това да бъде завинаги. Тогава си зададох един въпрос, който реши всичко. Дали искам тази жена да бъде майка на децата ми? Когато си отговорих на този въпрос, всичко останало нямаше значение. Във въпросната вечер ние излязохме на разходка (бяхме на младежки палатков лагер с още 300 човека) и аз и казах - Краси(така се казва тя) ще се омъжиш ли за мен и тя каза "да". Това е. И вече 11год. ние се радваме на невероятен брак, на 5 прекрасни деца, 2 от които са осиновени и на чудесни взаимоотношения. Сменили сме 9 квартири за този период, последната преди 1 месец, но това не ни изважда извън релси, защото толкова се обичаме, че и на северния полюс да сме пак ще се чувстваме добре, когато сме заедно. Всичко това го пиша с вярата, че благословението на едно семейство е в брака, а без брак - радостта не е пълна. Разбира се, ако човек е сам и реши да осинови детенце, нещата са съвсем различни.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Биляна в пн, 28 мар 2005, 14:25
Цитат на: Sweetdad
Нека ви кажа, семейство без брак за мен не е семейство. Съжалявам ако съм засегнал някого, но това е истината. Ако двама души не са сключили брак, тогава няма 100% доверие между тях. Бракът е за цял живот, без вратички за отстъпление, без алтернативи. Или даваш всичко или нищо. Няма такова нещо като ние се обичаме и сме семейство без брак. Семейството затова е семейство, точно защото са се свързали за цял живот. И библията говори за това.

Алоооооооооооо,какви са тези глупости????!!!!!!В 21 век живееш :!: Виждаш ли се какво си написала,ще ти се смеят всички и то от сърце!!!!И за доверието  дрън-дрън!!!
Все едно от манастир излизаш,чак Билията цитираш.....мога да изпиша мнооого редове,но по-добре БЕЗ КОМЕНТАР


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Берта в пн, 28 мар 2005, 18:29
Цитат на: Sweetdad
От тук следва и обратното - съжителство без брак води до проклятие. Ако има благословение, значи има и проклятие. Просто е.


Да кажа, че е наивно....

Абе не. Направо ще ти кажа, че с подоббни крайни заключения, при това не особено обосновани, ще си навлечеш гнева на народа в тоя форум.

Възхитиха ти се на широкото сърце и прекрасното семейство в другите теми, ама ти литна в облаците. На твое място бих зачитала правото на личен избор на всеки, без да говоря за "проклятия".

Хайде, със здраве.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Не се сърди, човече в пн, 28 мар 2005, 19:04
Цитат на: Sweetdad
Нека ви кажа, семейство без брак за мен не е семейство.............


 :shock: Не го мислиш сериозно, нали? :shock:


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Sweetdad в ср, 30 мар 2005, 01:28
Напротив, напълно съм сериозен, въпреки че обичам да се смея от сърце. Само не разбирам защо толкова хора се ядосват, когато не приемаш принципите им. Ни най-малко не искам да им се меся в живота, а още по-малко да им давам акъл. Със съжаление обаче констатирам, че повечето хора тук, дори не са готови и да изслушат различно от тяхното мнение. Мисля, че това е меко казано липса на здрав разум. Или ако не е така, значи са постигнали всичко в живота и нямат нужда от нищо по-добро за в бъдеще, всичко знаят, всичко могат. Е, аз не съм достигнал до това съвършенство затова се вслушвам в съвети. Не ги приемам или отхвърлям веднага, но ги претеглям. Все пак ако човек иска да постигне успех трябва да се събира с успели хора.
Защото е глупаво да правиш едно и също нещо, а да очакваш различен резултат. И библията го пише "или направете дървото добро и плода добър, или направете дървото лошо и плода - лош.". Не знам за вас, но аз искам да бъда добро дърво, което да дава добри плодове. Е, хайде лека нощ.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Биляна в ср, 30 мар 2005, 10:41
Никой не ти се е ядосал,погрешно си разбрал!Всички сме малко луди и имаме право на мнение!
Всичко добро ти желая и нека да не размиваме повече темата!


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: yosarian в ср, 30 мар 2005, 10:54
Sweetdad Не се излагай. :wink: Говориш за толерантност а ти самия "набиваш канчета". А сега ми обясни кой точно ги е венчал Адам и Ева. И ще си отговориш за брака. В България само църковен брак няма. Така че след като Бог е на всякъде той е и във всяко семейство на което дори му е хрумнало да има детенце. А щом една майка и един баща не могат да имат детенце и са стигнали до идеята за осиновяване - това говори за сериозността на връзката. Връзките са в сърцето според мен а не в документите. Процедурите сега са доста опростени и ако реши човек да се разведе усилието е минимално. Не мисля че документа ще го спре да разруши семейство. Но това е моето мнение и не го налагам на никого. Да и твоето мнение е важно- това е твоето виждане. Но не бъди съдник- не ти се полага да си такъв-В БИБЛИЯТА Е КАЗАНО!!!


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Кифлата в ср, 30 мар 2005, 14:32
Цитат на: Sweetdad
Нека ви кажа, семейство без брак за мен не е семейство.

  Така да си кажа и аз мнението. Аз имам прекрасно семейство със страхотен човек  и две великолепни деца, без да  съм сключвала брак и нямам намерение да сключвам такъв.Защо, как и по какви причини мисля така, касае само мен и мъжът ми, достатъчно голям и отговорен човек съм. Не обичам крайните мнения и позиции, просто не ги разбирам, светът е шарен и динамичен, никога не знаеш какво може да ти поднесе :?, така че силните констатации, като тази която цитирам са само сапунени балончета, без да значат нищо съществено и без да променят нищо.
  За осиновяването без брак, действителност в закона не се предвижда възможност за осиновяване от двама души, които не са съпрузи.Берта при това положение ако наистина искаш да осиновиш детенце имаш само две възможности:
 1. Осиновяваш го само ти или  приятелят ти.
 2. Сключвате брак за да можете и двамата да го осиновите.
 Съжалявам, но други варианти нашето законодателство не предвижда :roll:


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Берта в ср, 30 мар 2005, 18:50
Ясно, биг мама.

За съжаление, и за двете възможности удрям на камък. Мъже.....

 :agrue:


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Sweetdad в чт, 31 мар 2005, 02:44
Съжалявам момичета, но никого не съм съдил, а и не искам. Всъщност всеки сам избира, как да живее тук на земята и къде да прекара вечността. Мисля да се оттегля от форума, но ви желая успех - и в брака и извън него :) . Чудя се само, как ли се чувстват децата на родители без брак - в училище, сред приятелите.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Кифлата в чт, 31 мар 2005, 10:48
Цитат на: Sweetdad
Чудя се само, как ли се чувстват децата на родители без брак - в училище, сред приятелите.

  Ами по същия начин, като родителите с брак, мойте не са много големи, но не съм забелязяля разлика :thinking: , нито пък те са забелязали разлика с другите семейства.Все пак не забравяй, че всичко опира да морал и ценостна система,до отговорност и много други неща, които нямат нищо общо с това как се отнасяш къв институцията брак. Димана знае, че не сме имали сватба, не я впечатли особобено, но ако някоя сутрин място да ни завари гушнати в кревата с баща й, ни чуе да си крещим и т.н., мисля че ще бъде доста по впечатлена.
Определено за едно нещо мога да кажа със сигурност, чувстват се безкрайно обичани и виждат, че майка им и баща им се обичат безкрайно, на мен това ми е достатъчно.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: belalim в чт, 31 мар 2005, 10:49
Извинявам се, че се намесвам не по темата, но имам въпрос към Sweetdad: мислиш, че децата на родители, които живеят без брак се чувстват по по-различен начин, отколкото тези на родители с брак, това ли искаш да кажеш? Здравеей :55: , 2005-а година е, на кой му пука за това? Няма вече съмнителни елементи, врагове на партията, чавдарски връзки и намалено поведение, защото някой си е "извънбрачно" дете;). Можеш и на лични да ми отговориш, за да не разводняваме темата, извинявам се пак на всички други.


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: yosarian в чт, 31 мар 2005, 10:53
Ами как живеят- нормално. Кой пита в училище децата -Майка ти и баща ти женени ли са?
Не ни напускай. Може и да съм била по- рязка, и може би на теб не ти звучи като осъждане ,но на мен и останалите мами тонът ти ни прозвуча доста менторски. Едно е да кажеш -Аз държа на брака, затова и така постъпих, за мен той е това и това. Но съвсем друго е да кажеш "Нека ви кажа, семейство без брак за мен не е семейство". "От тук следва и обратното - съжителство без брак води до проклятие. Ако има благословение, значи има и проклятие. Просто е. " Много силни думи не мислиш ли?
 В крайна сметка размихме темата на момичето с офтопици. Все пак тя зададе един конкретен въпрос и той не беше "За и против брака ли сте?"- най- малкото не му е мястото на такова обсъждане в този форум. Мисля, че не е добре да напускаш форума, защото можеш да бъдеш много полезен с опита си. Но решението да останеш и да помагаш или да се фръцнеш обиден и да си идеш е само твое.
С най- добри чувства и възхищение към цялото ти семейство.
yosarian


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: iskrica_nadejda в чт, 31 мар 2005, 17:21
Това,което открих го постнах в темата,която се разискваше в клюкарника,но го пускам и тук,защото може не всички да влизат там.
От самотата на своята мъдрост пророкът на Халил
 Джубран ни говори за брака:

Нека да има пространство в единството ви
и нека между вас ветровете на рая се вихрят.
Обичайте другия, но любовта не обвързвайте,
по-добре между душите ви море да се разлива.
Пълнете на другия чашата, но всеки да пие от своята.
Дайте на другия от хляба си, но нека той общ да не бъде.
Танцувайте и пейте, но нека всеки сам да остава,
тъй както струните на лирата сами са, но в съзвучие трептят.
Отдайте сърцата си един на друг, но не ги разменяйте,
защото Животът само е съсъд на вашите сърца.
Един до друг бъдете близо, но не и твърде близо.
Така колоните на храма издигат се раздалечени,
а борът и дъбът не могат да виреят в сянката на другия.


Надявам се Sweetdad  да не напуска форума,защото може да бъде полезен с опита си,но в крайна сметка,той сам ще реши това !


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Берта в сб, 02 апр 2005, 15:04
:action033:

Мъдростта на вековете...


Титла: Осиновяване без брак?
Публикувано от: Не се сърди, човече в нд, 10 апр 2005, 01:48
Цитат на: Sweetdad
........... Чудя се само, как ли се чувстват децата на родители без брак - в училище, сред приятелите.


За това как се чувстват децата - на 26 години съм, но до сега никой не ме е питал родителите ми имат ли брак, кога и защо са го сключили.

Аз самата съм омъжена, но това си е наше решение. 4 години живяхме без брак и сега още 4 със, разлика няма. Важно е да има любов и уважение, подписа не променя нищо.


1