BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: bib.bib в чт, 31 мар 2005, 14:37Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: bib.bib в чт, 31 мар 2005, 14:37
След дни бебка става вече на 6 месеца. Скоро ще започне да се придвижда сама из къщи. До момента спазвах стриктна хигиена - миех й ръцете по няколко пъти на ден, играчките почти всеки път преди да й ги дам. Всички в къщи, включително и баткото си мием ръцете преди да я пипаме. На няколко пъти реагирам остро на съпруга ми, когато съвсем леко се отклони от тази линия на поведение.
Вероятно от по-дългия престой в къщи през зимата и от някакви ескалирали майчински чувства се дразня повече от преди и като видя големия ми син да се въргаля по земята, да лапне нещо с немити ръце, абе луда работа осъзнавам. Днес му крещях за това, че обувайки се седна в коридора. Често се замислям (включително като чета из форума  :mrgreen: ) за какви ли не болести и зарази, от това се навивам още повече и още повече. Знам, че съм на границата да започна да развивам някаква фобия, хипохондрия или каквото и да е там отклонение.
Но знам, че това явно е и някаква страна на майчините чувства.

Споделете как се справяте вие с тези страхове? Каква хигиена поддържате в къщи и около децата?

ПП Не съм от типа майки-закрилници - големият ми син (8 г.) е много самостоятелно дете, привързано към нас, но и умеещо да общува леко с деца и с възрастни. И с него имах подобни чувства, но мисля че сега нещата ескалират и от това, че децата са две и аз не успявам да поддържам хигиената, която съм поддържала, когато детето е било само.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: дари в чт, 31 мар 2005, 14:51
И аз съм в твоя отбор.
Толкова често си миех ръцете, че накрая развих някаква алергия към сапуна  :puppydogeyes:
Съзнателно се опитвам да не съм толкова вманиячена, но ми е трудно.....


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: dete_viara в чт, 31 мар 2005, 14:54
Как успяваш да проследиш винаги мил ли си е ръцете и дали изобщо сяда на земята, да миеш всеки ден играчките и други такива?

 :lol:

Аз като кажа нещо - все едно говоря на друг :silly:


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: иВарна в чт, 31 мар 2005, 14:56
Моят син като бебе, още в болницата, се разболя много лошо и доста се уплашихме. По тоя повод наистина се бях вманиачила на тема хигиена, дизинфекция и всякакви предпазни мерки. Зимата всички влизаха с маски, а болни не припарваха, проветрявах по 2 пъти, тупане, прахосмукачки, стерилизиране, миене на ръце и т.н. Като стана на 7-8 месеца, постепенно взех да се отпускам и днес не можеш ме позна  :lol:
Държа на чистотата, но се примирявам с много неща (петната от сок по килима и от химикал по стените и мебелите) и не се вманиачавам. Голяма част от болестите не могат да се избегнат, а и не може да се държи детето в стерилна обстановка. Предпочитам да играем заедно с Виктор, отколкото да му викам постоянно (защото той цапа постоянно  :D ) или да съм все с парцала и четката.
Искам да кажа, че вероятно ще ти мине. Като почне бебка да яде пясък или още по-зле - да лапа фасове  :shock:  :lol:


Титла: Re: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: .Ели. в чт, 31 мар 2005, 15:02
Цитат на: bib.bib
След дни бебка става вече на 6 месеца. Скоро ....


Ами да, мисля, че се престараваш малко  :wink: . Не е толкова малка вече, а смятам че трябва да започне да си изгражда имунитет  :) . Иначе какво ще правите след някой друг месец като влезе в пясъчника  :) .

Разбирам те хипохондрията, аз цяла зима си бях въобразила, че децата ще се разболеят от пневмония  :shock: , ама като все чета за болести и става лошо. Да ти кажа спрях да чета  :(  иначе само диагнози са ми в главата  :oops:  :roll: , мъжа ми беше на път да ми спре нета  :D  :wink: .


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: .Ели. в чт, 31 мар 2005, 15:04
Цитат на: дари
И аз съм в твоя отбор.
Толкова често си миех ръцете, че накрая развих някаква алергия към сапуна  :puppydogeyes:
Съзнателно се опитвам да не съм толкова вманиячена, но ми е трудно.....


Същата работа и аз бях преди време  :( , излязоха ми екземи  :shock: , гадост. Като спрях да се търкам като хирург и се оправиха нещата.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Рошл@ в чт, 31 мар 2005, 15:12
Според мен не е нужно да се вманиячваш толкова много. Сега като стане топличко и тръгнете по разходки - на вън е мръсно, прах, изгорели газове, ако го пуснеш да играе в пясъчника ...  :?:
Имам една позната, която е гледана от майка си по подобен начин и разказваше как като хапне нещо, което не е приготвено у дома и излизали афти по устата (като била малка разбира се). Рано или късно човек се сблъсква с мръсотията и си изгражда имунитет. :lol:


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: "Стройна" фиданка в чт, 31 мар 2005, 15:57
По тоя повод имам една статия, чака си реда за превод.
Ама да кажа накратко - това вманиачаване няма да доведе до нищо добро
Защото детския организъм трябва да се запознае с истинския враг - бактерии, плесени, мръсотия и др, и към него да има възможност да си изгради имунитет, а не срещу собствения си организъм (автоимунни заболявания) или полени, котки и тн (алергии от всякакъв род).
Не си мислете че у нас не е чисто. Даже и аз от време на време прекалявам, ама се усещам навреме и оставям децата например на двора да ядат пясък ,да се ровят в калта и др., мръсни занимания


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: хабиб в чт, 31 мар 2005, 16:02
Както казва `моят`любим ортопед :
Твоята задача е само да му сменяш памперса и да го нахраниш .
През останалото време детето на пода , да лапа , да пипа , да се научи да пада ...

Аз пък съм от другите майки , онзи ден я оставих даже да лази в пясъка , после се изчипкахме хубаво ...
Сега не ме плюйте , аз така съм решила за моето дете ...да върши всичко , което иска , но под наблюдение .


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Marid в чт, 31 мар 2005, 16:04
Мисля че се престараваш :wink: . Аз имам по-друга тактика - вместо да мия всяка играчка, паднала на пода или да мия ръцете на Мартин през 5 мин, чистя си нормално и редовно, в къщи не се влиза с обувки, като се приберем от разходка веднага се мият ръцете, преди хранене също, обувките държа в затворен шкаф и Мартин знае че не се пипат и разнасят из къщи - по-скоро гледам да му създавам навици. От много малък научи, че нищо от земята навън не се лапа, а преди да му дам солета или пуканки идва да му избърша ръцете с мокра кърпичка.
Беба вече е голяма - оставяй я да си изгражда имунитет, още не лази, не бърка в сакции, не ходи навън, така че от какво толкова ще и се изцапат ръцете, за да ги миеш по няколко ъти на ден. Нормално е като се приберете в къщи да се измиете, но е напълно излишно пак да го правите преди да пипате бебето. Щом си минала пода с прахосмукачка и вода и никой не е джапал с обувки, значи щом играчката падне - давай я пак без да я миеш.
и не си внушавай глупости :D


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: силвана в чт, 31 мар 2005, 16:04
УМЕРЕНАТА МЪРСОТИЯ- ИЗВОР НА ДОБРО ЗДРАВЕ!
НАПРЕД КЪМ ЕСТЕСТВЕНИЯ ИМУНИТЕТ!


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Demetra в чт, 31 мар 2005, 16:34
Да, миличка, вманиачаваш се!  :wink: И от опит знам - не е лесноизлечимо това  :wink:  :D Опитай се да намериш нещо друго, в което да се вманиачаваш и, ако може да не е свързано с децата  :lol: Според разните теории, започваме да се вманиачаваме, когато си имаме някакъв личен проблем, който не само, че не можем да решим, ами даже не го осъзнаваме ясно. Аз по едно време бях започнала като кокошка да се взирам в пода и да "кълва" всяко мъхче и боклуче. Луда работа, но не е като да не може да се справи човек.
Просто опитай да се успокоиш малко и имай предвид, че по принцип, защото сме хора все пак  :wink: , си имаме такива периоди.
Дебеланката е права като казва това за имунитета и алергиите. Неосонвателно е да се страхуваш за това, че бебето ще пипне пода и ще си лапне ръцете след това, особено пък, когато е на 6 месеца. Вече е време да го оставиш на пода върху някакъв чаршаф да речем, за да може да пропълзи, освен това. Всъщност по-големият ни враг не са бактериите по пода, а вирусите. От тях, каквато и хигиена да спазваш, трудно можеш да се опазиш  :wink:

Женя Вълова, мисля, че се сещам кой е любимият ти ортопед  :lol: И аз си падам по него  :wink:


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: tedi_b в чт, 31 мар 2005, 18:06
Много ми допадна постингът на mam4e,особено където се споменава за навици и бърсане на ръце преди ядене.
Моят син не започва да яде преди да сме му дали салфетка, показва си ръцете, ако са мръсни...
Опитай да съзадеш навици, това е най-важното според мен.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: nezistratieva в чт, 31 мар 2005, 18:53
Като чета темата ти и се сещам за разказа на моята кръстница, която седяла на барче заедно с една германка и нейната едногодишна дъщеричка. Както си седели и си разговаряли по едно време всички в заведението започнали да се вайкат къде е майката на това дете, ставало въпрос за дъщеричката, която си седяла на едно кално място и тъпчела в устата кал. Моята кръстница и показала малката и знаете ли реакциата на майката каква била. Рекла на детенце:"Ела мила,айде сега, пийни си водичка, та да преглътнеш по лесно калчицта?" и му сипала вода в устата. Направо им скрила шапката на зяпачите, а детето повече никога не посегнало да сложи кал или пясък в устата. Далеч съм от мисълта да ползвам този опит, ама наистина човек не бива да се вманиачва в нищо, щото това е болестно.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Anonymous в чт, 31 мар 2005, 21:19
Цитат на: dete_viara
Как успяваш да проследиш винаги мил ли си е ръцете и дали изобщо сяда на земята, да миеш всеки ден играчките и други такива?

 :lol:

Аз като кажа нещо - все едно говоря на друг :silly:


И да искам пак няма да успея. Но понякога свършва тези неща пред мен  :wink:


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: bib.bib в чт, 31 мар 2005, 21:39
Аз съм госта  :oops:
Съгласна съм, момичета с всичко, което сте ми написали. Знам, Деметра, че всичко тръгва от проблемите, които имаме, но ми помагаш много като ми го напомняш отново. В моя случай си го обяснявам с липсата на контакти и затъването в битовизми. С две думи изолацията, през която така или иначе почти всички минаваме в първите месеци след раждането. Когато отново тръгна на работа всичко ще се промени, но до тогава ... Знам и друго, че страхът от болести/мръсотия и други състояния подобни на моето са свързани с някакъв вид страх от хора или общуването с тях. Но за съжаление не успявам явно сама да се "вманиача" в нещо друго - нямам време поне за момента, а това допълнително ме побърква  :mrgreen: , защото обичам да имам мои си дребни занимания, които по някакъв начин в нормални периоди ми носят увереност, че съм независима.
Та, кажете как сте се измъквали от подобни ситуации, докато все още сте били в къщи с дребосите?


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Ери в чт, 31 мар 2005, 22:30
При нас пък е обратното- бях супер стриктна с каката, Джулио горкия...негладен, некърмен, по- малко внимание....поне с други неща го компенсирам... :?


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Миленка в чт, 31 мар 2005, 22:38
боже, аз трябва да ви викна вкъщи малко да почистите..аз съм леле, направо ме е срам..прахосмукачка на 2 седмици..гостите не се събуват, а бебето ближе пода..играчка през живота си не съм мила..алеле, аз направо съм за линчуване..ама не ми се карайте..иначе обичам да готвя, ама това с чистенето ми е кошмар..иначе съм на принципа, да не си променям навиците, а да свикна бебоците да си живеят по моя начин..естествено всичко вкъщи е подчинено на найно величество каката и малкия принц престолонаследника..ама хич ме няма с чистенето...

ама миличка ти направо ме разби с виковете, седнало детето да се обуе..ами моята сяда на леглото, в което спя да си събуе външните обувки..лошо ми става..ама викам: браво мами, браво, самичка се събу..нема оправия и с викове и без..


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Anonymous в чт, 31 мар 2005, 23:23
Цитат на: Миленка
ама миличка ти направо ме разби с виковете, седнало детето да се обуе..ами моята сяда на леглото, в което спя да си събуе външните обувки..лошо ми става..ама викам: браво мами, браво, самичка се събу..нема оправия и с викове и без..

Твоите дечица и двете са по-мънички. Аз виках по 8-годишния змей, не че това е достатъчен довод да го правя  :oops: Той също е малко дете ...


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: bib.bib в чт, 31 мар 2005, 23:26
Хич ме няма днес, по-горе пак съм аз.
Ерика, при мен това е странното, че втория път съм по-вманиачена.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: .Ели. в пт, 01 апр 2005, 08:23
Цитат на: bib.bib
Та, кажете как сте се измъквали от подобни ситуации, докато все още сте били в къщи с дребосите?


Не мога да ти кажа как се измъквам, защото съм затънала като теб  :( . Ти поне си основно с бебето, а аз съм с две и съм  :silly: . А и дългата зима не ми помогна въобще за да чувствам добре. Само се моля по-бързо да дойде лятото и да излизам повечко навън.
Страшно съм изнервена и изнервям и децата  :oops:  :cry: . Понякога много ми липсва подреденото предвидимо ежедневие  :(  ...


Титла: Re: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Vache в пт, 01 апр 2005, 14:27
Цитат на: bib.bib
До момента спазвах стриктна хигиена - миех й ръцете по няколко пъти на ден, играчките почти всеки път преди да й ги дам. Всички в къщи, включително и баткото си мием ръцете преди да я пипаме. На няколко пъти реагирам остро на съпруга ми, когато съвсем леко се отклони от тази линия на поведение.


Ами да ти кажа, аз не съм правила така... :?
Тя не пипа нищо на 3-4-5 м. възраст, че да й мия ръцете :? . Къпала съм я всяка вечер. Миех си ръцете естествено, но не всеки път като я пипам. Миех се преди да я храня или като се прибираме отвън. Играчки съм мила само ако са паднали на земята. На 6-7 месеца опънах на пода един спален чувал и я сложих там. Не съм изпадала в мания (според мен) да чистя всеки божи ден. През ден, да, но всеки ден не!
Не знам, на мен ми се струва прекалена тази чистофайност, ама аз просто съм си такава... :D


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: belalim в пт, 01 апр 2005, 14:48
И шишетата не съм и изварявала даже, понякога и давам вода от чешмата, мия и ръцете преди и след ядене само с вода, пускам я да пълзи по килима (мета по 1-2 пъти на ден, нямаме прахосму), не и мия играчките, дори да са паднали навън (е, ако хвърли играчка в някоя локва ще я измия, разбира се), аз не си мия ръцете, всеки път преди да я пипна, яла е пръст от саксия...как още е живо това дете не знам  :mrgreen: .


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: bib.bib в пт, 01 апр 2005, 18:26
Ваче, бела, благодаря ви за напомнянето  :wink:

Пуснах темата, защото знам, че тръгвам да излизам от границите на нормалното и го споменавам няколко пъти. Молбата ми беше да ми пишат момичета, които имат същите страхове, защото сама не успявам да се измъкна от ситуацията. Проблемът ми не е в чистенето, а в страховете, заради които, както съм писала позамийвам по-често.


Титла: Вманиачавам ли се относно чистотата и бебето?
Публикувано от: Hrissi в пт, 01 апр 2005, 22:19
Ох,да си призная и аз съм от отбора на вманиячените на тема-Чистота на бебето!Аз също си мия ръцете всеки път преди да я гушна,мия нейните ръце по няколко пъти,непрекъснато преследвам гостите които идват,дали се мият.......абе ужас!
Опитвам се да се отърся от този проблем,но ми е трудно!


1