BG-Mamma

Деца => Бебета (общ) => Темата е започната от: Mimi-mm в сб, 29 сеп 2007, 21:40Титла: Прощъпалник
Публикувано от: Mimi-mm в сб, 29 сеп 2007, 21:40
Как се прави прощъпалник има ли нещо по особено при него?Моля споделете :pray


Титла: Re: Прощъпалник
Публикувано от: Адриана_ в сб, 29 сеп 2007, 21:47
виж тук: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/286/60/


Титла: Re: Прощъпалник
Публикувано от: двойната лотхен в сб, 29 сеп 2007, 21:49
Това за мен е един много сладък ритуал, който всеки може да направи както и когато прецени. Ето цялата философия. Купуваш питка и нещо сладко. Събираш предмети, които свързваш с различни професии - химикал, четка за рисуване, пари, автомобилче, самолетче и т.н. колкото ти решиш. В определения ден нареждаш всичко това на масата и пускаш бебчо. Каквото си хване, такъв ще стане, всички викате браво и се радвате.  [smilie=smile3501.gif] След това разчупваш питката и я раздаваш! За информация - при нас Ани хвана топка, а Ники - пастел!


Титла: Re: Прощъпалник
Публикувано от: mari_anka в сб, 29 сеп 2007, 21:52
Веднага разказвам.
Прави се питка. На малка масичка или табуретка се поставят различни предмети, символизиращи определени професии (книга - за учител, черпак - за готвач, комп. мишка - за компютърен специалист и т.н.). Постила се чаршаф (който да стига до масичката с предметите), по който се търкулва питката. Детенце тръгва след нея, избира предмет. После питката се чупи и раздава на гостите. Всеки взима парче и започва да тича. ;-)


Титла: Re: Прощъпалник
Публикувано от: Linofrina в сб, 29 сеп 2007, 22:21
В нашия край има обичай майката да раздаде от питката на съседите, но да не върви, а да бяга и да внимава да не се спъне. :lol: Поверието е, че така на детето ще му върви в живота. :mrgreen:


1