BG-Mamma

Деца => Бебета (общ) => Темата е започната от: Irena80 в нд, 03 апр 2005, 13:46Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Irena80 в нд, 03 апр 2005, 13:46
Момичета, кога за пръв път тръгнахте на път с детенце и през какъв сезон беше?

Много искам да си ида към моя северозападен край за малко, пътуването ни е към час и половина, но все се разубеждавам, че е още рано. По скоро ме е страх нещо да не забравя, все пак там нямам тия удобства, които имам тук и тайничко се страхувам да тръгнем. Пък и Никол ми се вижда още много малка за път, знам ли?! А все за родното място си мисля, толкова искам да отидем, че само това сънувам напоследък. Даже и сега на обяд, тати ме убеждаваше да тръгнем, но хем ми се тръгва, хем се притеснявам ....! Не мога да се понасям в момента....


Титла: Re: Пътуване с кола!
Публикувано от: Maminka в нд, 03 апр 2005, 13:53
За първи път пътувахме на по-голямо разстояние (200 км), когато бебо беше на 3 месеца (роден е май).
Съчетахме пътуването с неговия следобеден сън.
Всичко мина ок - той през цялото време спа :)


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Трилиън в нд, 03 апр 2005, 14:08
За първи път-когато Нели стана на 2 месеца. Разстоянието беше 200 километра-спа през цялото време. Беше месец август.
Според мен тръгвайте смело :wink:


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: silvia2 в нд, 03 апр 2005, 14:15
За първи път Влади го возихме в кола на около 110км в първите дни на Новата година- някъде 4 януари(той е роден на 30.10) Сложих го в коша на количката напряко на задната седалка(понеже и баткото трябваше да се събере отзад). Ако имаш кош можеш да си го сложиш на цялата седалка- така си возехме първото дете.Ако се кърмите не е нужно да се притесняваш кога да тръгнете, защото като огладнее спирате и ядете. М/у другото бебетата обожават да се возят в кола, заспиват почти моментално и спят почти през цялото време. Не се притеснявай-аз на твое място да съм тръгнала веднага и да не ми е за пръв път


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Isa в нд, 03 апр 2005, 15:19
На вашата възраст вече бяхме водили Дариа на Боровец, на море и на гости при всичките ни роднини из България. На практика пътува от 10 дневна.

Колкото е по-малко бебето, толкова по-малко се впечатлява от промените в обкръжението си.

При пътуване с кола най-важното е да имате стол или кошница, за да е безопасно и удобно пътуването на всички.

За събирането на багажа - просто вземаш нещата подред на използването им през деня и нищо няма да пропуснеш. А и малко неудобство не е болка за умиране.

Приятно пътуване - ще видиш, че на бебето ще му хареса.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: AnMary в нд, 03 апр 2005, 15:24
шерката на кума е родена октомври 2004, за коледа пътуваха с колата от София до Русе


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: anii в нд, 03 апр 2005, 15:32
Малкия, току що беше навършил 1 месец, когато тръгнахме, към мойто родно място. Пътя е около 250км. Беше юли миналата година. Спряхме само веднъж да го накърмя и продължихме. Не сме имали никакви проблеми, нито по време на пътуването, нито след това.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: jakinik в нд, 03 апр 2005, 15:57
За пръв път дъщеря ми пътува, като стана на 10 месеца. Разтоянието беше 350 км. Аз не се притеснявах толкова от самото пътуване, а от това ,4е там няма да ги има същите условия като тези вкъщи.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Маги в нд, 03 апр 2005, 16:05
Когато Вени пътува за първи път беше някъде на 3 месеца и беше по това време - пролетта. Не се притеснявай, вече се затопля и можете да пътувате съвсем спокойно. Ние ходихме на 170 км от София и трудното беше по-скоро за мен , защото трябваше да взема хиляди неща и си бях направила един огромен списък, иначе  бебетата обикновено спят в кола и за тях не е проблем, по скоро ние майките повече се притесняваме! Не се чудете, ами тръгвайте смело.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: dejo в нд, 03 апр 2005, 16:06
На 6 месеца- пътувахме до морето от София.Бая път но се издържа....Вашто къде-къде е по-малко разстояние .Давайте смело-няма страшно.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Зъхи в нд, 03 апр 2005, 16:21
Цитат на: silvia2
 Сложих го в коша на количката напряко на задната седалка... Ако имаш кош можеш да си го сложиш на цялата седалка- така си возехме първото дете.


 :shocked!: Надявам се аз да не съм разбрала правилно!  :roll: Бебе и малко дете могат да пътуват в колата САМО в специално бебешко/детско столче за кола!!! Не мога да си представя, че някой би рискувал живота на детето си по този безумен начин!  :evil:


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: mtz в нд, 03 апр 2005, 17:57
За първи път пътувахме 200 км, когато бебка беше на 2 месеца - януари т.г. Спа през цялото време, нямаше никакви проблеми, макар да беше доста студено, бррр.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: silvia2 в нд, 03 апр 2005, 18:09
зъхи каза:
Цитат
Бебе и малко дете могат да пътуват в колата САМО в специално бебешко/детско столче за кола!!! Не мога да си представя, че някой би рискувал живота на детето си по този безумен начин!


Споко Зъхи. Теб предполагам не са те возили в детско столче, пък гледам си оцеляла. Струва ми се, че не трябва да се съдим чак толкова строго. Светът е оцелял и без екстрите напоследък. Чукай на дърво да не се случва, че при удар НИЩО не го спасява. Пък и всеки според фиска си живее.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Bubachko в нд, 03 апр 2005, 18:34
Долу-горе на тази възраст беше нашето бебче, когато си ходихме до Търново (5 часа при умерено шофиране и с почивките). По пътя на отиване в началото будува, защото й беше интересно да гледа как се движи всичко, но после дори я кърмих в колата, спинка и не усети как пристигнахме. Най-вероятно няма да имате никакви проблеми с пътуването. Дори най-вероятно ще е много приятно :-P Но при нас беше шоу след това вечерта със спането - не искаше да заспива, рев, рев, рев....а иначе е спокойно бебе и за пръв път я виждахме такава...и ни беше много съвестно. Две нощи така, даже не искаше да яде сутрин, и свикна с новото място..., но тогава дойде време да се връщаме в Своге. И бабите, едва тогава "се сетиха" , че навремето и нас като ни разнасяли така сме плачели, че то малките душички така били... Не искам да те разубеждавам за пътуването, просто споделям как беше при нас на тази възраст, за да си подготвена и за такива "емоции"...  :wink:


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Desem в нд, 03 апр 2005, 20:26
Ние сме пътували само е София ама от единия край до другия  около 1.5 ч така че сневижадм какъв е проблема .. бебока като чуеше ръмженето на колата и заспиваше май и неразбра за промяната на местоположението при това не е пътувал със столче .. което повече ме притесняваше


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: *SV* в нд, 03 апр 2005, 22:51
На месец и половина беше когато за сефте го изведохме на дълъг път (250км). Оттогава редовно си пътуваме това разстояние. Ползваме столче за кола, което освен че гарантира някаква безопасност, е и голямо удобство за майката - не се налага да гушкаш бебчето и едва да го удържаш, особено като е будно... Аз поне съм забелязала, че синът ми пътува много спокойно в столче и е прекалено швъклив, ако не е в столчето си :(.
Относно условията - не се притеснявай, вземи най-важното за бебка - шишета, храни, дрехи, козметика, играчки.... Все пак отиваш при роднините си... Условията няма да са като у вас, но пък ще имаш помощта на роднините си. Няма да усетиш липсата на удобствата, които си си съзадала у дома, защото роднините са толкова щастливи да бъдат с бебчето, че се юрват да свършват всичко вместо теб. Аз докато бях на гости на наш'те веднъж не съм преварила вода, веднъж не съм стерилизирала шишетата, не съм прала, нито гладила... И не защото ме мързеше, а просто майка не ми даде нищо да правя - тресяха я едни такива мераци - всичко тя да прави и изцяло да поеме грижите за бебо.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Дидка в пн, 04 апр 2005, 00:20
И ние бяхме много малки,когато си ходихме до Варна.Не съм купувала столче,или подвижно кошче.Една възглавничка,седалката застлана с пеленка или одеалце,друго за завиване,шишето с вода под ръка.Никакъв проблем [smilie=smile3522.gif] !Вземаш всичко необходимо и тръгвайте  :car003: !Явно е настъпил момента,така,че не се измъчвай повече!Обикновено бебетата спят най-сладко в пътуваща кола [smilie=smile3524.gif] !


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: bib.bib в пн, 04 апр 2005, 00:29
С бебка още не сме пътували, но и това ще стане, когато почне лятната ваканция на баткото.
С големия ми син пътувахме до морето, когато беше на 1 месец. Тогава бебетата спят много и всичко мина по ноти. По-трудно беше на следващата година и решихме да пътуваме през нощта и сбъркахме. Дойде ни много нанагорно, но пък вашето разстояние е достна по-кратко от 400-те км до морето.
Преди осем години не знам дали имаше бебешки столчета в нашите магазини, но ние така или иначе нямахме. Горната част на количката се отделяше и той пътуваше в нея. Сега това ми изглежда много опасно, но пък всеки се простира според чергата си - тогава дори да е имало столчета щеше да ни бъде трудно да си купим едно, че после и второ.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: ЛаБомба в пн, 04 апр 2005, 00:36
Щерката беше на 2 месеца, когато я заведохме до Батак, което е към 160 км.Спа през цялото време. Изобщо не се притеснявах, че нещо ще забравя, защото дори и това да се е случило - магазини колкото искаш.
 Края на тази седмица ще ходих с малкия пак към Батак, но той вече е на 5 месеца, но и това няма значение. Една приятелка си го возеха малкия от 1 вия месец по Боровец и насам - натам.Даже веднъж и до морето са ходили и са се върнали за един ден.
 Давай смело няма от какво да се плашиш.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Jenia_Violeta в пн, 04 апр 2005, 00:36
Ами ние нямаме чак такъв голям преход ама я  newsm01  на ски ( импровизирана писта Вълчи Дол , ама за начесване на крастата става - около 50 км.) когато беше бедственото положение при нас.И съответно тя през цялото време  [smilie=smile3524.gif]  в колата.Там я накърмих  :1stroller:  на вън и вечерта се прибрахме.Всички казваха , че не сме добре [smilie=smile3527.gif]  , ама на бебе и беше супер [smilie=smile3522.gif] .


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Цвете от Луната в пн, 04 апр 2005, 09:22
Нашето слънце беше на 6 месеца, като тръгнахме към Родопите, и аз се притеснявах, че ще реве в колата и няма да и е удобно, но нищо подобно не се случи. През повечето време спа в столчето, през останалото гледа през прозореца или игра с играчки, които и бях взела в купето. Не се притеснявай - бебета много обичат да пътуват с кола, от собствен опит го казвам, а и от други майки съм го чувала . Бих те посъветвала да си вземеш в колата, отделно от останалия багаж, шише с вода, със сок /ако обича/, кърпички, играчки, памперс и ако ще спирате по пътя - бурканче пюре или друга храна. И съобразете времето на пътуване с режима на бебето - да спи в колата колкото се може повече. Успех!


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Asinka в пн, 04 апр 2005, 09:36
Ясен беше на 2 месеца, когато за пръв път минахме 220 км. с него - никакъв проблем,а както доста майки са ти писали - спи си детенце през цялото време - колата винаги така му действаше като беше малък, НО - САМО в детско специално столче ( кошница за кола) - МОЛЯ, не си правете експерименти с живота на децата!


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Isa в пн, 04 апр 2005, 10:05
Цитат на: silvia2

Светът е оцелял и без екстрите напоследък. Чукай на дърво да не се случва, че при удар НИЩО не го спасява. Пък и всеки според фиска си живее.


Силвия, само можеш да благодариш на Бог, че нищо не ви се е случило. Светът може да е оцелял, но много бебета и деца са загинали в катастрофи, защото са се возили в кошовете от количка или на седалката или в ръцете на мама.

Два пъти са ме удряли с Дариа в колата. Не бяха силни удари, но ако не беше в столчето си - щеше да е излетяла и да се е наранила. Така че столчето я спаси и тя нищо не усети от катастрофите.

И само не ми казвай, че финансите са ви спрели. Има столчета и по 50 лв., че и по-евтини - това са два пакета памперси. Да не дава Бог нещо да ви се случи за 50лв. :pray:


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: silvia2 в пн, 04 апр 2005, 10:13
Цитат
Има столчета и по 50 лв., че и по-евтини - това са два пакета памперси. Да не дава Бог нещо да ви се случи за 50лв

Я кажи къде са тези ефтинии, че на мен ми трябват две- едно за 5 годишно и едно за бебока, но ако можем да се уложим в бюджет от около 300лв. месечно за 4 членно семейство.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: silvia2 в пн, 04 апр 2005, 10:36
Исе извинения за тона и мерси за съобщението


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Milena B. в пн, 04 апр 2005, 10:45
За първи път на 3 месеца на 300км. Пътя е 4 часа. Бях си приготвила памперси и мляко. Нямахме никакви проблеми, спа почти през цялото време. Но от 20 ден до сега пътува задължително в столче за кола - до преди 1 месец в кошница, сега купихме по-голямо. Дори из София не я държа на ръце - никога :!:


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Irena80 в пн, 04 апр 2005, 10:58
Благодаря за отговорите момичета, много ми помогнахте. А тези около мен, които ми казват, че ще взема да разболя детето, ако тръгна, да си гледат работата. Същите само акъл дават, ама често, пък и в момента са в чужбина на екскурзия и едва ли им дреме, че и аз имам нужда ПОНЕ да зная, че ако не стана аз да преваря вода, например, то мама ще го направи и то с най-голямо удоволствие. Съпруга ми страшно много ми помага, но като си дойде от работа вечер, а деня си е ден. Там със сигурност ще си почина малко от тукашното ежедневие или поне ще ми се облекчи значително, така че в най- скоро време заминавам.

Благодаря ви!

Само да кажа, че столче за кола имаме - то не е проблем!!!


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Asinka в пн, 04 апр 2005, 11:00
Цитат на: Irena80
Благодаря за отговорите момичета, много ми помогнахте. А тези около мен, които ми казват, че ще взема да разболя детето, ако тръгна, да си гледат работата. Същите само акъл дават, ама често, пък и в момента са в чужбина на екскурзия и едва ли им дреме, че и аз имам нужда ПОНЕ да зная, че ако не стана аз да преваря вода, например, то мама ще го направи и то с най-голямо удоволствие. Съпруга ми страшно много ми помага, но като си дойде от работа вечер, а деня си е ден. Там със сигурност ще си почина малко от тукашното ежедневие или поне ще ми се облекчи значително, така че в най- скоро време заминавам.

Благодаря ви!


Айде - приятно и безпроблемно пътуване и да си починеш при мама!! :roll:  :-P


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Irena80 в пн, 04 апр 2005, 11:02
Цитат на: Asinka

Айде - приятно и безпроблемно пътуване и да си починеш при мама!! :roll:  :-P


Мерси Асинка!


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Slunce в пн, 04 апр 2005, 11:36
Хммм, за първи път пътувахме на дъълго разстоние когато бебо беше на 3 седмици :) Роден е на Коледа - представи си какъв студ беше.
Пътуваме всеки уикенд на минимум 200 км, обиколили сме цяла България. Този уикенд го качихме на Рилските езера :D бебо е на 3 месеца в момента.

Така че не виждам проблем. Педито много ни се радва.


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Milena B. в пн, 04 апр 2005, 12:21
Ирена, приятно пътуване. Моя съвет е само един, направи си предварително списък, какво трябва да вземеш за бебчо и после, като стягаш багажа, ще ти бъде много лесно. Мога да ти дам нещо примерно, а ти си добави и това, което смяташ за нужно:
- лекарства /за всеки случай/: вигантол, парацетамол, че гадостите обикновено стават вечер.
- термометър
- бебешката ви козметика: бебешко масло, сапун, шампоан, за да не търсиш в последния момент
- памперси
- мокри кърпички - много са удобни и по пътя
- адаптирано мляко, ако не кърмиш и храна за поне 1 ден, за да имаш време да напазаруваш на място.
- шишета за мляко и вода.
- биберон-залъгалка.
- лъжичка, ако ядете вече пюрета.
- нокторезачка или ножичка.
- непромокаема подложка за повиване.
- хавлийка за къпане.
- дрешки: белъо, пижамки, горни по-плътни и по-леки, шапчици.
- завивки и чаршавчета, ако нямаш на място.
- играчки - любимите.
- количка.
- кенгуру.
Надявам се да съм ти била полезна, някое от другите момичета може да даде още идеи. Аз имам този списък и ми е много лесно да приготвям багажа по него. Щом си отиваш при майка ти, може да и се обадиш и тя да ти купи някои неща на място, за да не ги носиш от София, например мляко, памперси и нещо подобно. Успех и не се ядосвай. :D


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: doreen в пн, 04 апр 2005, 13:50
Пътуваме откакто Мишо стана на 1 месец, при това го правим всеки месец. Пътували сме и през август, и през декември и той винаги е понасял изключително добре пътуваниятя - спи си през цялото време, те около 2 часа  :-P  :-P  :-P.  Едва напоследък започна да разглежда и да иска да му се обръща внимание Моят опит показва, че колкото е по-малко детето толкова е по-лесно пътуването с него. Така, че тръгвайте възможно най-скоро  :D .


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Irena80 в пн, 04 апр 2005, 14:39
Миленче, благодаря за изчерпателния списък!


Титла: Пътуване с кола!
Публикувано от: Kisha в пн, 04 апр 2005, 15:14
Тръгвай смело, само не правете течение в колата, че малките настиват много лесно. Докато е по-малко детето, по-лесно се пътува, то само спи. Ела сега да видиш как е, хваща ги съклета, не могат и не искат да стоят на едно място... :)


1