BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 16:25Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 16:25
Да ви се оплача значи...  :(
Всичко започна преди седмица, когато синът ми донесе от детската градина някакъв гаден вирус, от който вече 8 дни е със силна хрема, зачервено гърло и кашлица. Мислих си, че малката е с някакъв имунитет от кърмата, затова го изпратих при баба му само за два дни в началото на болестта и после си го прибрах пак вкъщи да го гледам заедно с нея. Е, дотук с въпроса за имунозащитните своиства на кърмата!  :evil: От петък Емата е - първо - със запушен нос, а сега и със силна хрема и кашлица.  :( В резултат на това можете да си представите какъв ад са ни кърменията, дори въпреки усилията, които полагам да й отпуша носа преди хранене. Може би заради това, че не суче добре, в събота вечер направих и мастит - с големи буци в основата на едната гърда, болки в гърдата, мишницата и ръката и температура 39 градуса. Благодарение на зелеви листа, целонощно изцеждане и таблетки лецитин (и най-вече на майка ми, която по една случайност беше вкъщи), до сутринта се оправих от температурата и болките. Тогава обаче започна друга неприятност - намаля ми драстично кърмата. Така е и днес. От раждането досега от кърмене до кърмене гърдите ми ставаха тежки и корави, започваха да текат дори, ако минеше повече време. След кърмене омекваха. Така разбирах, че малката действително яде (но въпреки това, знаете, се тревожех, че не се храни достатъчно!). Е, сега вече съм тотално в шах! Гърдите ми са перманентно меки (като празни) и преди и след кърмене изглеждат и ги чувствам по един и същи начин. Мисля, че все пак имам някаква кърма, защото Емата все още пълни памперси, но за всеки случай е драстично намаляла. Съдя го и по изцеждането. Преди след като тя сучеше, понякога (обикновено веднъж дневно) изцеждах кърма, за да правя запаси в камерата, ако ми се наложи да замина някъде или да пия лекарства. В тези случаи изцеждах поне по 100 мл. Сега опитвам след всяко хренене да изцеждам - за да стимулирам притока на кърмата, а и да се справя с бучките в болната си гърда (които все още си седят). Изцеждам по 20 мл. максимум. Отделно от това Ема иска да яде много по-често. Беше си направила режим на три часа, а сега издържа около два часа, а и след хранене изглежда гладна... Освен всичко още е болна, киха непрекъснато, явно в опит да се справи с хремата, която се засили... Големият също още е болен, но поне не трябва да го кърмя!  :lol:  :wink:
Ами това е! Оплаках се...


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: "Стройна" фиданка в пн, 04 апр 2005, 16:46
Зъхи,мила, нищо ново.
Малкия докато го кърмех  имаше 3 простуди - хрема, кашлица и тн. Няма начин, щото каката носеше от градината. Кърмата пази от по тежки заболявания. Една простуда няма да ги умори. Всички простуди се причиняват от вируси
За гърдите - не ти е намаляла кърмата - просто притока и се е регулирал и затова несе препълват и ти се струват меки
Айде успокой се и не се юркай за дреболии.Знам че е стряскащо бебе с хрема, ама фдобре че е само това!


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Jade в пн, 04 апр 2005, 16:48
Ами честито, че вече нямаш нужда от цедене, значи сте преминали към следващия етап на кърменето когато кърмата се адаптира към нуждите на бебето :)
Нормално е да иска да я кърмиш по-често, въпреки, че за теб понякога няма да е много удобно :wink:
А за болестта, наистина е ужасно и аз го изпитах преди няколко дни, въпреки това смятам, че кърменето много и помогна на моята бебка, защото се зарази от брат си, но и мина много по-бързо и лесно отколкото на него...лекувах ги с хомеопатия и тя помогна много за решаването на проблема.
Дано се оправят по-бързо децата ти :)


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: summer в пн, 04 апр 2005, 16:48
Кураж, и моят опит също показва, че при настинка детко иска да суче по-често. Поздравления за бързото справянето с мастита. Не се тревожи, дори когато няма събрана кърма в гърдите, тя се образува по време на сукането. Най-важното е да не се съмняваш, че кърмата пак ще се увеличи. Нали знаеш че производството на кърма е на принципа на търсенето и предлагането.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 16:54
Благодаря ви, че ме успокоявате, момичета! Всъщност най-вече се притеснявам, че спира кърмата. За болестта знам, че ще мине. Нали съм я карала веднъж тази школа с баткото!  :twisted:
Има логика просто да се е регулирала кърмата, но пък защо съвпадна с мастита?! А и преди болната ми гърда беше по-пълната и по-млечната. А сега дори когато усещам другата все пак да се пълни малко, нея хич я няма...  :( Затова мисля, че нещо стана от мастита!
Е, ако имам достатъчно кърма, а просто вече гърдите ми не се препълват, ще е супер, ама как да съм сигурна, че е така и че беба не гладува?!  :roll:


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 16:55
Цитат на: Jade
лекувах ги с хомеопатия и тя помогна много за решаването на проблема.


Как даваш хомеопатичните на бебето? И откога мога да започна да й давам такива лекарства?


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Andrea$ в пн, 04 апр 2005, 17:11
По лентичката ти съдя, че бебето е на около 6 седмици. Точно около тази възраст често се случва детето да минава през период на усилен растеж  - често сукане, за да увеличи производството на кърма в съответствие с нарастналите му потребности. Възможно е и това да се прибавя към другите фактори в ситуацията. Важно е в такъв момент да се довериш на бебето за урегулиране на кърмата.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: belinda в пн, 04 апр 2005, 17:12
Виж сега, дори и в най-лошия случай да не става дума за регулиране на кърмата, а за лактационна криза, и това ще премине.Напълно е възможено от притеснение покрай болестите на децата да ти е понамаляло малко млякото.С по-честото сукане на Ема до няколко дни всичко ще е ок.Просто кърми на поискване.И не забравяй да се храниш, да пиеш течности да си почиваш, доколкото въобще е възможно.

Хомеопатичните - и сега можеш, но само след консултация с квалифициран хомеопат.Не че иначе препаратите ще й навредят, но няма да й помогнат.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: deni_1203 в пн, 04 апр 2005, 17:14
И ние го караме в момента този гаден вирус, естествено каката го донесе от градината.
Лекувам ги и двамата с хомеопатия, каката вече се оправи, а малкия има все още хрема и кашля от време на време.
Хомеопатия мисля че можеш да даваш вече на бебо, хапченцата се разтварят в лъжичка с малко вода, но все пак се консултирай с лекар относно лечението.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Jade в пн, 04 апр 2005, 17:43
Цитат на: Зъхи
Цитат на: Jade
лекувах ги с хомеопатия и тя помогна много за решаването на проблема.


Как даваш хомеопатичните на бебето? И откога мога да започна да й давам такива лекарства?

Изписа ми ги хомеопат естествено (класически)! В случая беше Belladona 200CH, давах на всеки час по едно докато беше зле и при подобрение разредих приемите.
В общи линии и мина за един следобед...и аз не повярвах, но е факт :)
Ако по някаква причина не можеш да отидеш на хомеопат не е фатално да започнеш да и ги даваш и на своя глава, защото няма да и навредят, както са ти писали и по-горе, единствения проблем може да бъде, че ако не е правилното лекарство за вашия случай може да не помогне, но пък ако не даваш друго алопатично лекарство, струва си да опиташ :wink:
Ако има само червено гърло, кашля от време навреме и има запушено носле мисля, че Беладона-та ще помогне.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 17:58
Имаме си лекар хомеопат. Малкият така го лекувах до преди да родя, после спрях, защото ми е трудно да се организирам да го водя дотам с колата... Затова питах. Не знаех, че може на такова малко бебе. Пък и сигурно е голяма играчка да разтвориш тези големи гранулки. Аз съм пробвала с осцилококцинум, но топченцата са значително по-малки и доста по-бързо се разтварят.
А някой знае ли как се наричаше хомеопатичното за увеличаване на лактацията? Срещала съм го някъде, но не съм го запомнила...


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Jade в пн, 04 апр 2005, 18:15
На нас лекарката ни ги дава направо разтворени - на капки.
Аз и на баткото така ги давам (той пък един батко, но това е друг въпрос :wink: ), че напоследък не иска да смуче гранулите, а ги дъвче :(


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Ружа72 в пн, 04 апр 2005, 18:23
Зьхи аз пих осцилококцинум когато кьрмех Валето - когато всички бяха болни в кьщи. Както и и давах в биберон разтворени вьв водичка гранулките.
Изпих пьрвия ден когато се усьмних цялото шише-ударна доза(така ме посьветва сестра ми която е завьршила курс на Боарон). Супер ефект бебето не се разболя независимо че спеше при нас в леглото , а мьжа ми беше много болен с 40 градуса темп, кашляше и т.н.
Иначе горната ситуация с вирусите от градината от три седмици и аз я преживявам. Валето ни донесе такьв страшен вирус че още не можем да се оправим. Лошото е че малката бебка се разболя, имахме час при лекар да и бие пьрвите ваксини, а не можахме да я ваксинираме защото имаше температура. Лошото е че не се усетих да дам осцилококцинум на децата и аз да изпия.
Скоро не смятам да давам Валето в градината.
За мое голямо учудване децата ги дават болни- само да нямат над 39 град. температура, иначе приемат всякакви хремави, кашлящи сьс диария- просто ужас. Тези родители не им ли е жал- направо се чудя. После децата имали хронична хрема и кашлица-за цял живот........


Титла: Re: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Емем в пн, 04 апр 2005, 19:06
Цитат на: Зъхи
Да ви се оплача значи...  :(
Мислих си, че малката е с някакъв имунитет от кърмата, затова го изпратих при баба му само за два дни в началото на болестта и после си го прибрах пак вкъщи да го гледам заедно с нея. Е, дотук с въпроса за имунозащитните своиства на кърмата!  :evil:

"Имунозащитните свойства" на кърмата предават собствения ти имунитет на детето ти. Ако ти можеш да се заразиш от баткото, значи и бебето може, но все пак е много по-защитено, отколкото ако го оставиш на собствените му сили да се справя с всякакви външни атаки, след като до скоро е расло в стерилна среда.
Всеки решава за себе си, но аз съм много впечатлена от примера на Jade, която дава кърма и на баткото, и така е свела до минимум неговата податливост към инфекции в яслата и съответно възможността да носи вирусчета в къщи.


Титла: Re: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в пн, 04 апр 2005, 20:38
Цитат на: emem
Всеки решава за себе си, но аз съм много впечатлена от примера на Jade, която дава кърма и на баткото, и така е свела до минимум неговата податливост към инфекции в яслата и съответно възможността да носи вирусчета в къщи.


 :lol: Ами освен да го метна и аз моя дългуч на цицата, та да решим проблема!  :lol:  :lol:  :lol:


Титла: Re: Комплицирана ситуация
Публикувано от: sladka hapka в вт, 05 апр 2005, 08:28
Цитат на: Зъхи
Цитат на: emem
...но аз съм много впечатлена от примера на Jade, която дава кърма и на баткото, и така е свела до минимум неговата податливост към инфекции в яслата и съответно възможността да носи вирусчета в къщи.


 :lol: Ами освен да го метна и аз моя дългуч на цицата, та да решим проблема!  :lol:  :lol:  :lol:


няма да иска :D  :D  :D

за хомеопатията: лекарката не беше на линия при последното разболяване на нашия батко и по съвет на една "пекана" аптекарка, му взех хомеопатичното Angin - Heel. Свърши прекрасна работа - казвам го като алтернатива на Осцилококцинума (който е на Боарон, а това е на Berlin Chemie, мисля).

Иначе ми се струва, че става дума за регулиране на кърмата, което е чудесно, защото така ще можеш да сппреш досадното изцеждане и като цяло да ти се налага по-малко суетня и грижи. А другото надали е било чак мастит, щом е минало за една вечер, по скоро запушени канали - все тая, пак е отврат. Добре, че си се справила така бързо!!!
Хайде оздравявайте по-скоро, че времете се стопля, трябва да атакувате градинките.
(ако успееш да качиш баткото на цица, непременно се снимай  :wink: , ще искаме да ви видим)


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Denisy в вт, 05 апр 2005, 10:00
И моята мъница беше болна по същия начин на тази възраст и беше намалила храненето, заради блокираното носле. За толкова малко бебе хремата е сериозно заболяване и ако имате успех с хомеопатията действайте, за да й мине хремата бързичко. На нас ни помагаше само инхалатора - по 10 мин. на всеки час и промиване на нослето с физ. разтвор. И аз така чуствах гърдите омекнали и празни, но предполагам, че е и от притеснение за болничетата, защото и след това са се препълвали...
Дано бързичко да се справите с болестта и мисля, че щом суче Ема по-често и се изцеждаш няма място за  притеснение. А пък баткото може за пие изцедено млечице  с какао примерно - пак ще е полезно  :D , но пък ще трябва да продължаваш с цеденето  :), но щом е за идеята.... Моят не пие пресно мляко под никва форма иначе щях да го пробвам


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Svetla1 в вт, 05 апр 2005, 10:17
Цитат на: Зъхи

А някой знае ли как се наричаше хомеопатичното за увеличаване на лактацията? Срещала съм го някъде, но не съм го запомнила...

Ricinus 3CH или 5 CH (много ниски потенции)
Но в никакъв случай по високи потенции от тези, защото ще си спреш кърмата. Ниските потенции от това лекарство стимулират лактацията а високите я спират.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в вт, 05 апр 2005, 11:23
Цитат на: Denisy
А пък баткото може за пие изцедено млечице  с какао примерно - пак ще е полезно  :D , но пък ще трябва да продължаваш с цеденето  :), но щом е за идеята.... Моят не пие пресно мляко под никва форма иначе щях да го пробвам


Това за баткото беше шега!  :lol: За тези, които ме познават по-отдавна тук във форума, е ясно, че това ще бъде равносилно на световен катаклизъм за мен!  :wink:
Между другото, дори не съм я близнала тая кърма да видя каква е на вкус, много силни задръжки имам явно по темата, не знам защо така...


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в вт, 05 апр 2005, 11:24
Цитат на: Svetla1
Ricinus 3CH или 5 CH (много ниски потенции)
Но в никакъв случай по високи потенции от тези, защото ще си спреш кърмата. Ниските потенции от това лекарство стимулират лактацията а високите я спират.


Аааа, ще взема да не рискувам тогава... Да не замине и малкото, което е останало май...  :?


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Denisy в вт, 05 апр 2005, 11:37
Да, да знам за възгледите ти за кърмене на големи дечица  :D  :D  :D, но пък хората се променят, знае ли човек  :wink:
Амиииии има малко странен вкус - хем сладни, хем едно лекичко като блудкаво, абе не е много вкусно, но маскирано с какао предполагам че става. Бабите казват, че като се дава кърма на порасли дечица "много се поправяли" (наддавали)  :D  :D  :D
За хомеопатичното за кърмата потенциите за спиране са 30 CH, но питай си докторката все пак и мисля, че може да се пробва с 3 CH - ама това си е супер лаишко мнение, една ноемврийска мама го хвалеше като действие.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Svetla1 в вт, 05 апр 2005, 12:09
Цитат на: Denisy

За хомеопатичното за кърмата потенциите за спиране са 30 CH, но питай си докторката все пак и мисля, че може да се пробва с 3 CH - ама това си е супер лаишко мнение, една ноемврийска мама го хвалеше като действие.

Така е, за спиране на кърмата се използва потенция 30СН. А потенция 3 или 5 СН си е почти майчина тинктура, далеч е от 30СН.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: sladka hapka в вт, 05 апр 2005, 13:49
Зъхи, аз съм умерена към радикална кърмачка, ама и аз не съм опитвала кърмата. Не ми представлява интерес. Щом тече оттам - значи е за пиене и толкоз. Не че ми е неприятна идеята, безсмислено ми е просто. А ти виж там какво ще направиш с релактацията на баткото.  newsm08


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Бу в вт, 05 апр 2005, 13:57
Опитвала съм, че как. Първите дни, още преходно мляко като беше, миришеше цялата стая на сладкиш...аз естествено, пусто любопитство, я опитах - сладникава, мирише нелошо (на сладко), но леко блудкава, не е като кравето мляко. В този ред на мисли, и адаптираното на вкус ми е много блудкаво  :? Обаче децата пият с охота и двете, така че няма какво да ги мисля. Щом Маята яде кърмата с кеф, това е важното.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: hedra в вт, 05 апр 2005, 14:15
И аз съм я опитвала - на мен не ми е гадна,но просто не обичам подсладено мляко(макар че първите дни,като поизцеждах малко за да не ми се пренапрягат гърдите,ми беше жал да я хвърлям и си я пиех - обратно зареждане :) ).Смешно ми беше,че когато баткото поиска да опита реакцията му беше същата като моята - това мляко е сладко,аз такова не обичам (иначе прясно мляко лочи като смок,обаче да е без захар).
Само таткото досега така и не успях да склоня да пробва :mrgreen:
Сори,Зъхи - дано не си се отвратила тотално :lol:


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Зъхи в вт, 05 апр 2005, 14:41
Цитат на: hedra
Само таткото досега така и не успях да склоня да пробва :mrgreen:
Сори,Зъхи - дано не си се отвратила тотално :lol:


Не съм с чак толкова чувствителен стомах!  :lol: От нас пък само таткото е пробвал, при обясними обстоятелства!  :oops:  :lol:  :wink: Каза, че предпочита краве мляко!  :mrgreen:


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Емем в вт, 05 апр 2005, 15:09
Аз явно съм най-радикална и в това отношение - като ходех на работа след 3-я месец, имах много мляко и трябваше да цедя, за да не прелея. Тогава редовно си пийвах кърмата, вместо да я хвърлям (а нямах време да изварявам и съхранявам). Определено ми харесва на вкус, за разлика от адаптираното - беше ми малко гадничко, като го опитах. Но честно, струва ми се много естествено и нормално да я опиташ и пиеш - даваш я на детето си, значи няма нищо гнусно. И не виждам нищо радикално в това.


Титла: Комплицирана ситуация
Публикувано от: Jade в вт, 05 апр 2005, 17:53
И аз съм пила, и от моята, и от на сестра ми и на Алекс съм давала да пие на леля си кърмата :) тя милата получи мастит и се цедеше денонощно, а ние и най-вече Алекс и оползотворявахме млекцето :D
Ама като казвам, че съм пила това не значи с литри, аз само го опитвам, да знам какво ядат децата, де :oops: :wink:


1