BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 02:27Титла: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 02:27
Здравейте, форумски другарчета!  :)

Понеже, откак се помня в тоя форум, все съм недоволствала от нашенските детски градини, бързам да споделя, че - ура! - сега съм не просто доволна, ами много доволна!  :D

Иван ходи на градина от един месец вече. Във Валдорфската градина "Златно зрънце" е. Всяка сутрин става сам и бърза да се мие и облича - за да не изпусне градината, представете си.  :crazy:.
Това, че ходи с огромно желание ми е най-важното, разбира се.

Второто е, че в градината излизат всеки ден на двора!!! Можете ли да повярвате - всеки ден?! Няма дъжд, няма кал. Искат ни гумени ботуши и дъждобранче и не пропускат излизане. Може да е за половин час, ако е по-студено и дъждовно, но са навън. Няма шест-пет по тая точка. Нашичкият всеки ден се прибира с пясък по джобовете.  :D

Другото, което много ме радва е, че си имат в програмата разни съвсем практически и полезни занимания. Например си имат ден от седмицата, в който месат хляб и всеки си прави своето хлебче от тестото. Не, че и вкъщи не правим това, но Иван се кефи страшно много, когато меси с дружината в градината.  :D Имат си и ден от седмицата, в който си чистят занималнята - размятат едни метлички и парцалчета, бършат, метат.  :crazy: 

Също ме радва фактът, че всичките им играчки са от естествени материали. Влакчето, кубчетата и кукленският кът са от дърво; сервизчето за игра си е порцеланово; куклите са от плат. Имат кошнички със шишарки, мидички и прочие природности. Имат и една кошничка с платове, с които се "обличат" и стават принцове, принцеси, рицари и пр. Изобщо е едно такова детско и приказно!
 
И като казах приказно се сетих, че всеки ден учителката им разказва приказка. Приказката е една и съща в продължение на две-три седмици, което ми се стори странно първоначално. Интересното обаче е, че на децата, в това число и на Иван, съвсем не им омръзва. Просто я научават и накрая я драматизират. Е, и всички вкъщи я научаваме покрай него, защото на втората седмица той започва да ни я разказва и да ни я играе.  :D
Изобщо повечето им дейности са свързани с някакъв вид изкуство - рисуване, танци, драматизации, правят разни неща от необработена вълна, фигурки от восък. Много е интересно.

Единственият недостатък е, че ни е ужасно далече. На много, чисто и прекрасно място в Драгалевци е, но на мене от Бусманци са ми девет дена, осем часа. Посвикнахме, де. Пък и Борко като тръгне след някой и друг месец, ще ми е по-лесно.

Ами, това е. Похвалих се.  :DТитла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 02:39
Тука изрових и едни снимки да видите. Направо е като от приказките. Разгледайте и ще ви се прииска да сте Иван. :D

http://waldorfbg.multiply.com/photos/album/2 (http://waldorfbg.multiply.com/photos/album/2)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в вт, 23 окт 2007, 08:00
Добре звучи! Разкажи по-подробно.
С какво ги занимават, кои са учителките, колко деца са в група, спят ли, има ли транспорт, колко струва...
Това с хляба много хубаво, видях прежда - значи ли, че плетат?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: McKitty в вт, 23 окт 2007, 08:54
И на мен ми звучи много добре! Трябва в повече градини да въведат тази педагогика. А вашата частна ли е или държавна?
Най-важното е, че детето ходи с радост там! :peace:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Айяла в вт, 23 окт 2007, 09:33
Как съжалявам, че не мога да запиша моите деца в тази ДГ - твърде големи са вече.

А, какво представлява Валдорфската педагогика?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Лекси в вт, 23 окт 2007, 10:30
Прииска ми се да съм Иван определено :D
Намерих и адреса и тел. за контакт: http://waldorfbg.multiply.com/journal/item/10
Ако е удобно, би ли споделила и от какъв порядък са таксите.
Притеснява ме единствено дали след градината биха привикнали лесно към училищните условия, които далеч няма да са такива.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: slan4ogled в вт, 23 окт 2007, 11:59
на нас ни е близо и определено ми хареса това което Деметра разказа.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в вт, 23 окт 2007, 12:48
Мине се не мине време все ще не мерите начин де си рекламирате окултните учения... облечени по един или друг начин. Мисля, че вече дискутирахме Валдорфска педагогика... :stop:

Същите неща които ти пишеш за градината на синът си, могат да ги кажат и майките на деца ходещи в християнската детска градина...А в момента аз мога да ги кажа и за Детско студио "Пипи" (които нямат нищо религиозно)...Вярно не газят в калта и не месят хляб, но учат да събират и изваждат, буквите, устройство на човешкото тяло...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: цвета в вт, 23 окт 2007, 13:15
мигито, не допускаш ли, че за някого може да е важно газенето в калта и месенето на хляб?
Животът не е само събиране, изваждане и букви.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в вт, 23 окт 2007, 13:15
Demetra, много се радвам да прочета това, написано от теб точно. Значи все пак ИМА начин да харесват децата детската градина и да ходят с кеф. Пожелавам ти и занапред да е така, и с Иванчо, и с Борко!
Като човек, живеещ в Банкя, мога само да ти съчуствам за разстоянието. Пътуването наистина си е голям проблем - най-малкото това са си 2 часа, които човек може да си прекара с децата, но пък ако си заслужава, се преглъща някак си...

Migito, при цялото ми уважение към християнската детска градина, и въпреки че и аз бях стресната от някои неща, свързани с Валдорфската педагогика, не си права да нападаш по този начин. А за сравнение и дума не може да става. Какво ще сравняваш - как децата растат на мръсния въздух на "Лъвов мост" и се извеждат само през лятото (и то в дните, когато не духа вятър) на едно дворче десетина квадрата? Или китайските играчки, които при това бяха кът на фона на общия брой деца? Дай да не казваме на черното бяло...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в вт, 23 окт 2007, 13:27
Кабо Алма, аз съм расла в калта, напет години можех да плета, да меся, но когато тръгнах на училище за мен беше голям шок и ми беше изключително трудно...

 Maria.St, аз също съм против мръсния въздух и малкия двор...както виждаш съм си преместила детето от там. Ако християнската градина събираше таксите които плащат родителите , чийто деца ходят в Волдорвската градина и те щяха да могат да си позволят такава база...

Но това на което акцентирам, не са нещата на които се учат децата, а че замаскирано по този начин отново се пропагандират окултни учения. Имаше тема за това, спорихме много, говореше се за танците които танцуват, за "Пентаграм", за "плане..." е не помня точно как се пишеше танца на дъновистите... За това, че учителите предават своя светоглед на децата и ако детето е учено от окултисти, то ще приеме тяхната ценностна система. Това е на което искам да наблегна.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в вт, 23 окт 2007, 13:37
Да, migito, много добре си спомням темата. Надявам се в тази детска градина по-голямата част от онези неща, които обсъждахме, да не се случват. Не останах с впечатление от постинга на Demetra, че децата се учат на някакви окултни практики. Но в крайна сметка затова сме ние родителите - като видим, че нещо не е наред, било то малкото дворче, някоя учителка или това, на което учат децата ни, да се намесим и дори при необходимост да направим промяна. Гаранции няма никъде, вкл. и в християнската детска градина. Нито на какво ще ти научат детето, нито то как ще го приеме.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 15:24
Анда, учителките са две засега. Освен предучилищна педагогика у нас Хестествено, са завършили Валдорфска - едната в Испания, другата в Германия. Групата засега е една и още нямат десет деца, защото преди месец отвориха. Имат целодневен (от 8 до 17 часа) и полудневен вариант (до 12 без обяд и до 14 часа с обяд). Целодневният струва 420 лв. с храната, а полудневните не знам. Съответно при варианта цял ден спят следобяд. За транспорта не съм наясно, защото до Бусманци моят микробус върви най-добре.  ;-)

За заниманията, денят им е организиран много ритмично. Редуват се време за свободна игра с време за общи занимания. Демек някакво време правят нещо всички заедно, което насърчава социализацията, а после разпускат в свободна игра; пак се събират и пак разпускат. Общите занимания са различни според деня на седмицата, като има такива от общите, които се повтарят всяка седмица - като програма. Например в понеделник им е ден за водни боички (иначе имат едни големи пастели на блокчета, с които могат да рисуват, когато поискат). След това имат ден за вълна, ден за восък (който замества пластелина, но на мен повече ми харесва, защото може да се моделира, само ако го затоплиш добре с ръцете си и така развива концентрацията в ръцете и доста добро количество постоянство, също така); ден за месене на хляб и ден за почистване.

С преждата тъкат на станче и също я използват за плетене на кукли и домашни животни. Само, че за плетенето не плетат децата (освен, ако сами не поискат предполагам). Плетат учителките, а също и ние родителите, при добро желание. Например сега за Коледа ще си правим базар с изработени от родителите кукли и украшения.

Анту, частна е и единствена засега у нас, уви. В Румъния например са поне 40, от които повечето са държавни (или общински, не им знам организацията на румънците :) ). Надругаде по Европата, по Америките и пр. съответно са много над хиляда. Само градините, де, училищата са по-малко.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: McKitty в вт, 23 окт 2007, 15:52
А какво е това с религиозността? :thinking: Не че има нещо лошо, всеки родител има избор в какава религия да възпитава детето си, но това трябва да е ясно и категорично казано от управата на градината. На мен ми допада това, че ги учат да правят нещо, да изработват неща, а не да им пускат филми или още по-зле - чалга по ТВ-то, а учителките да си лафят на по кафе.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 16:23
Айяла, може да се каже, че прилично добре се порових из информационното пространство и за тая педагогика (понеже на мен ми се явява слабост току да нищя разни педагогики  :crazy: ) и като че ли мога да я обобщя с две важни думички - ритъм, сигурност и игра. Говоря за предучилищната - от две и половина до седемгодишна възраст, защото за по-нататък не съм се ровила още. Просто колкото и да четеш, каквото и да правиш, всичко те връща към тия три думички.
Сега ще ти обясня какво съм разбрала за предучилщната фаза, но първо да кажа, че според Валдорфската педагогика животът на детето се сътои от три основни фази:
- от 0  до 7 години - когато расте тялото и се развива въображението
- от 7 до 14 години - когато се развиват чувствата и емоциите
- от 14 до 21 години - когато се развива интелекта.

Общо взето в първата фаза най-големият процент от жизнените сили на човека отиват за порастването на неговото тяло. В смисъл, че едно седемгодишно дете вече е добило пропорциите  на възрастен човек и оттук нататък расте на височина. Както разбрах, това е основната причина във Валдорфските градини да се натоварва детето с минимум умствени занимания, за да може силите му да отиват за изграждането на здраво и силно тяло.
За сметка на това пък има много приказки, игра и вълшебства, които развиват въображението.

Втората фаза е периодът на чувствата , когато се обръща особено внимание на емоционалното развитие. И третата фаза... В третата фаза дупе да им е яко. Спукват ги от учене и умствено натоварване във Валдорфските училища, тъй щото и през ум да не им минава за глупости.

Да се върна ранното детство обаче. Значи всичко се разглежда в своя ритъм и ритъма на Земята (денонощие, седмица, месец, сезон, година). Затова всеки ден си има режим, който представлява дневния ритъм. Всеки ден от седмицата си има нещо за правене, присъщо на съответния ден, което създава седмичния ритъм; месечна дейност - за месечния ритъм; сезонни занимания и празници. Почитат с особено внимание Коледа, Великден, събирането на реколтата и други празници като си имат една ъглова масичка (the Nаture Corner), на която слагат изработените неща по случай съответния празник.
Въпросният ритъм създава сигурност у малките деца, което е едно от най-важните неща за тях според Валдорфците. Когато знаят и вътрешно усещат какво предстои, усещат дните, седмиците, месеците и сезоните, които сами по себе си се повтарят, те се чувстват уверени и спокойни на тази възраст. В този момент се сещам за една приятелка, която познавате от Деца с увреждания, която веднъж ми разказа, че отклони ли се от дневния им ритъм и на милимунда, децата й (с ДЦП) изпадат в кризи. За мен това потвърждава безапелационно колко е вярно наблягането на ритъма и сигурността, защото децата с увреждания са най-добрите учители. Те карат своите родители да мислят, да наблягат и да внимават за простите и важни неща, които ние често забравяме, улисани в това на какво още да научим децата си.

И последната думичка от трите, които споменах в началото е играта. В играта децата на тази възраст се учат най-добре. Това е естествения начин за тях. Те играят и приемат различни роли, от което научават за света точно толкова колкото е полезно за тях на този етап. Това е като прохождането. Каквито и опити за вмешателство да направим, не можем да му държим крачката на едно здраво дете и да ги местим - ту лявото, ту дясното. Това детето го прави само по най-добрия и най-естествен за него начин. Същото е и с ученето песредством играта.

Така аз я разбрах Валдорфската педагогика и засега точно така ми се разкрива и на живо.  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 16:28
Притеснява ме единствено дали след градината биха привикнали лесно към училищните условия, които далеч няма да са такива.

Лекси, имаше един момент, в който и мен ме притесняваше същото. Обаче Сашко ме научи. Сега той си е във възрастта на училището почти и аз го виждам съвсем готов, независимо, че е живял в нежна и блага среда досега. Просто реших, че не си заслужава да лиша Иван и Борис от тези неповторими приказни и вълшебни години, заради страха си какво ще се случи после, когато тръгне на училище. Пък и дотогава може и да има и Валдорфско училище, човек никога не знае.  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 16:30
Мария, благодаря!  :hug: Права си. Има начин. Проблемът винаги е в мен и в моята нагласа като майка, не е в децата. Така е. Поздрави!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Янита в вт, 23 окт 2007, 16:31
Цитат
Затова всеки ден си има режим, който представлява дневния ритъм.
.........
Когато знаят и вътрешно усещат какво предстои, усещат дните, седмиците, месеците и сезоните, които сами по себе си се повтарят, те се чувстват уверени и спокойни на тази възраст.
................
Те играят и приемат различни роли, от което научават за света точно толкова колкото е полезно за тях на този етап.

Същите тези неща се случват с моята дъщеря.
С тази разлика, че тя посещава обикновена общинска детска градина.Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в вт, 23 окт 2007, 20:06
Дай още инфо. Какво правят в градината? Извън нея ходят ли някъде? Какви точно игри, какви точно приказки?
Казваш "ден за месене на хляб". Други неща освен хляб правят ли? Т.е. ден за готвене или конкретно за месене?
интересно ми е, затова питам.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 23 окт 2007, 22:22
Същите тези неща се случват с моята дъщеря.
С тази разлика, че тя посещава обикновена общинска детска градина.

Да, наясно съм с плюсовете на една добре работеща българска детска градина, особено предвид факта, че карам магистратура по темата; та инфото за същината на българската педагогика, което е по задание, го получавам директно от първоизточника, така да се каже.


Дай още инфо. Какво правят в градината? Извън нея ходят ли някъде? Какви точно игри, какви точно приказки?
Казваш "ден за месене на хляб". Други неща освен хляб правят ли? Т.е. ден за готвене или конкретно за месене?
интересно ми е, затова питам.

Какво правят? - заниманията за съответния ден, хоровод, втора закуска, игра навън, приказен кръг (приказките се разказват, не се четат и са на Братя Грим), обядват, спят, закусват, играят свободни игри.
Извън градината - на излети, които се организират и правят с родителите.
Други неща освен хляб - засега само хляб.

Щом ти е интересно, иди на място, запознай се, виж. Тия неща се усещат и разбират най-добре на живо. Иначе само играем на "открийте десетте разлики", а тя може да е само една, но достатъчно съществена. И може да не подлежи на някакви велики умозаключения, а просто да е и да се усеща. Такова чувство съм имала в Монтесори градината на Саше в Загреб, която в интерес на истината съвсем не беше традиционна Монтесори. За сравнение изцяло традиционната Монтесори, която съм виждала другаде, на мен ми беше суха и постна (в класическата Монтесори градина например няма никакви кукли; няма играчки, а материали и децата не играят, а "работят с материалите").


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Айяла в ср, 24 окт 2007, 09:28
В третата фаза дупе да им е яко. Спукват ги от учене и умствено натоварване във Валдорфските училища, тъй щото и през ум да не им минава за глупости.


Харесва ми, особено в частта за третата фаза  :twisted: ;-).
Доколкото разбирам, в първата фаза се залага на интуитивното познание на децата за света, чрез развиване на въображението им и натрупване на собствен опит, а не чрез налагане на понятия. Напомня ми за живота на жриците в Авонли от The Road to Avonley  :).


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: ritka в ср, 24 окт 2007, 17:06
Деметра, интересна тема и ще следя развитието с интерес  :hug:

Доколкото разбирам тази градина разчита на друг тип възпитание и не се прилага програмата за обучение на МОН  newsm78 Предполагам че няма и предучилищна група  newsm78 Странно ми е като идея, но пък като се замисля може би идеята е много добра за тази възрастова група  :thinking:

На пръв поглед ми прави впечатление работното време на градината, което е до 17 часа. Чудя се дали имат транспорт  newsm78

Търся градина за септември догодина за дъщеря ми (набелязала съм една-две градини) и вашата също ми направи впечатление. За пръв път чувам за такъв подход при деца  :hug:

P.S. А и Деметра да те питам от чисто любопитство. Твоето момченце от първия ден ли ходи с кеф на градина или си мина през периода на обичайната адаптация с ревовете и тръшканиците сутрин и вечер  :crazy:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 24 окт 2007, 17:18
Хубава е градината  :) Валдорфската педагогика като цяло ми допада  :peace:

Място за сравнение с частната до Лъвов мост няма, все пак таксата е почти 3 пъти по-висока, нормално е и условията да са по-добри. Аз мислех да я записвам в християнската, понеже ми е точно до офиса, но честно казано малко се притесних от това с религията, малко сектантско ми се струва, базата също е зле.

... Значи все пак ИМА начин да харесват децата детската градина и да ходят с кеф ...

Това си зависи и от детето, моето ходи с кеф в обикновена държавна  8)Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в ср, 24 окт 2007, 17:23
Цитат
Затова всеки ден си има режим, който представлява дневния ритъм.
.........
Когато знаят и вътрешно усещат какво предстои, усещат дните, седмиците, месеците и сезоните, които сами по себе си се повтарят, те се чувстват уверени и спокойни на тази възраст.
................
Те играят и приемат различни роли, от което научават за света точно толкова колкото е полезно за тях на този етап.

Същите тези неща се случват с моята дъщеря.
С тази разлика, че тя посещава обикновена общинска детска градина. newsm10

В темата за частните детски градини много от жените бяха доволни от градините в които ходят децата им! И в двете градини в които е бил синът ми се е чувствал прекрасно. В първата наблягаха на правенето на различни предмети, рисуваха и пееха, а във втората се набляга много на ученето. След постъпването във втората градина на синът ми му е страшно трудно да се концентрира... та от там мисля, че няколко години прекаране само в творене едва ли ще са полезни за деца които след това искат да се занимават с точни науки.

Demetra , защо пропускаш да обясниш за окултните практики?

Много говорихме за това в предишната тема за тази педагогика, но не знам защо не ми излиза на търсачката, моля ако някой я намери да постне един линк.

Не може да си затворим очите пред това, че учителите са окултисти и родителите малко по малко стават част от това общество, както писа преди Demetra...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: smily11 в ср, 24 окт 2007, 18:43
А какво е това с религиозността? :thinking: Не че има нещо лошо, всеки родител има избор в какава религия да възпитава детето си...

Това е т. нар. "Антропософско общество":

Приказките са на тема:

- Луцифер  :crazyeyes:
http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=34

-мистика и езотерика  :crazyeyes::
http://www.aobg.org/lectures.php?ln=1&id=14

-окулт :crazyeyes::
http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=32

Има и завет:
"Щом някой стане деен член по какъвто и да било начин в Обществото, той поема върху себе си голяма отговорност и един сериозен кръг от задължения. Тези, които не възнамеряват да бъдат така дейни, не трябва да бъдат обезпокоявани в спокойните области на тяхната работа; но ако някой член предприеме каквато и да било дейност в Обществото, той трябва оттогава нататък да превърне интересите на Обществото в свои собствени и не трябва в никакъв случай да забравя това.

Ако някой желае да бъде пасивен член, може да каже например: "Не мога да се занимавам с това, което противниците на Обществото говорят срещу него". Но това се променя щом той напусне кръга на мълчаливото участие. Тогава веднага негов дълг става да обръща внимание на опонентите и да защитава всичко, което заслужава да бъде защитавано в Антропософията и в Антропософското Общество."
http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=52


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 24 окт 2007, 18:56
...а не чрез налагане на понятия...

Да, още по-точно казано - не се дават на готови образи. Това е едно от различните неща в тази педагогика според мен. Избягват се готовите образи. Например куклите не са с ясно изразени черти на лицето - имам предвид изписани очи и голяма усмивка, както е стандартно. За съвсем малките (бебетата) например, кукличките изглеждат така:
За по-големичките до към три годинки кукличките са вече с крачета и ръчички:

А за децата над четири годинки вече са с дрешки за преобличане:
     

Общото е, че чертите на лицето са по-скоро загатнати, за да може детето да изразява себе си - чувствата и настроенията си - чрез куклата.

Затова и готовите стандартни играчки са сведени до минимум. Тоест приема се, че е по-добре за детето да вземе колелце дърво например и да си представи, че е количка, вместо да вземе готова такава. Тъкмо това развива въбражението на тази възраст - представите и оприличаването.


ritka, градината си е лицензирана от МОН и има предучилищна група (задължително е за лицензираните детски градини да има). А Иван ходи от първия ден с кеф. Не се е тръшкал изобщо.  :)

Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 24 окт 2007, 19:36
...
Demetra , защо пропускаш да обясниш за окултните практики?
...
Не може да си затворим очите пред това, че учителите са окултисти и родителите малко по малко стават част от това общество, както писа преди Demetra...


migito, не мога да обясня нещо, което си е в твоето въображение. И "мен ми не е, аз ми е чудно"  ;-), но тази псевдозагриженост, която проявяваш за родителите и цялото общество едва ли не, някакъв велик опит да спасяваш света ли е? Няма лошо, де, важното е ти да си наясно с това.  :)
Апропо, "паневритмия", "евритмия", "пентаграм" и други разни думички, за които явно просто си чула-недочула нещо си там, не са от едни и същи учения. И знаеш ли, migito, защо вместо да спасяваш света, който повярвай ми няма нужда от това, не се съсредоточиш да разбереш дълбокия смисъл на това, което си написала в подписа си и на Христовото учение. Това разбиране променя човека издълбоко.


smily111, ти за ангели, архангели, дяволи, Сатана, отваряне на морета, превръщане на вода във вино и други алхимии в Библията чела ли си? Това не ти ли е окултно?

Моля ви се, виждам, че цари особено силно изразена некомпетентност за някои неща. Имам градивно предложение. Защо всички, които имат съмнения (а съмненията са превъзходен двигател за развитие!), не използват този шанс за себе си и не се опитат да се запознаят по-задълбочено с това, което ги тормози?!  :)

А по въпроса за Антропософското общество, всяко общество и школа в един момент изкривява учението на учителя си (по причини, които сега няма да коментирам), точно толкова, колкото Църквата е изкривила Христовото учение. Ако някой има персонален интерес към това твърдение, моля да сигнализира, ще се опитам да намеря време да постна нещо, прекрасно написано от Зев Бен Шимон Халеви, което да хвърли малко светлина по въпроса за актуалността на ученията и школите по принцип.

И също искам да задам един-два много основателни въпроса:

Защо всички, които само джафкат, не си направиха труда да си вдигнат дупетата и да посетят лекцията на германците и холандците, които обучаваха нашите педагози в продължение на три години. Лекцията беше в Столичната библиотека и беше отворена за всички. Аз самата имах неясноти, отидох и си ги изясних, за да не лая напразно след това.

Защо като сте толкова загрижени не отидете и не видите градината отблизо и да видим после за какви окултни практики ще приказвате. Чак смешно ми става. Но в крайна сметка това представлява човекът вече хилядолетия наред - асиметрична купчина от страхове. Всяко ново нещо се е приемало с голям, зор, кръв и война. Апропо и Христос е разпнат така, само да припомня!

И за да се постарая да съм достатъчно ясна, ще прекопирам една своя публикация от една друга тема. Струва ми се съвсем уместна.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 24 окт 2007, 19:40
Всъщност не се вълнувам. Дори и да бях религиозна пак нямаше да чета книги за окултни "науки"... Тия модни религиозни течения всяват смут у мен, затова и нямам нищо да се въведат часове по вероучение в училищата.
***
Ами от увода точно така ми изглежда... А автора дъновист ли е? Или само е краднал идеята?


Дънов, Христос, Буда, Мохамед, Древногръцката митология, Римската митология, Лао Дзъ, Езоп, Конфуций, Мойсей, Кришнамурти, Чуанг-Дзъ, Аристотел, Жана Д'Арк, Джоузеф Смит, Кхалил Джибран, Баба Аллах, Майка Тереза, Далай Лама, Ел Мория, Шри Ауробиндо, Мехер Баба, Махатма Ганди, Щайнер, Блаватска, Нийл Доналд Уолш, Мелхизедек, Екхарт Тол, Ошо, Сахара, Махавира, Серапис Бей, Майка Мария, Кутхуми, Заратустра, Ланело, Рьорих, Шива, Сурия, Санат Кумара, Майтрейя, Питагор, Архангел Михаил...


Всеки един от изброените  (десетки други неизброени) е Учител и е дал своя велик принос за духовната еволюция на човечеството.
Всеки един от тях говори едни и същи неща, една и съща истина, едно и също послание по различен начин, за да може Едната Истина да достигне до различните хора. За да може всеки един от нас да се пробуди от дълбокия си сън. 
Всеки един от тях е бил вдъхновяван, разтърсван, воден, обичан, подкрепян по един или друг начин от известни и неизвестни преди него Учители, за да се събуди и да продължи пътя си към Живота, Великия Интелект, Бога, Господа, Всичкото, Битието (и Това можем да го назовем с много имена, но иде реч за едно и също Нещо/Нищо). И за да може да стане Учител. 
Всеки един от тях е Божи син и всеки един пробудил се разбира, че е Божие дете.

Нито един от тях не е повече Божи син от другия, не е повече Учител от другия.
Нито един от тях не е Спасител на нещо друго освен на себе си. Той или Тя може да помогне на някой сънливко да се пробуди, но не може да го спаси.
Нито един от тях не е повече избран от другия.
Нито един от тях не е по-ценен от другия.

Всеки човек, който си мисли, че е отделен от всичко и всички, че е преходен, че няма Бог и всичко е тленно, просто спи дълбок сън.

Всеки човек, който си мисли, че е много духовен, че всичко разбира и всичко знае е роб, а не господар на собственото си его и на собствения си ум.

Всеки човек, който си мисли, че някой друг му е Спасител (пък било то и Велик Учител като Джошуа Бен Мириам, по-известен като Исус Христос), е страхлив и мързелив и иска някой друг да му извърви пътя. Такъв човек не разбира Христовото учение, а само претендира, че е много религиозен и вярващ.

Всеки човек, който назове един за Учител и отрече всички останали Учители като им залепи етикета "секта", "окултизъм" и прочие, го прави, защото го е страх да се срещне със себе си. Такъв човек се хваща за едно учение като удавник за сламка и отрича всички други, защото така е по-удобно и по-лесно, макар и до време. Защото, ако такъв човек имаше ищах и очи да види, дупе да се изправи и сила да заплува сам, той щеше да може да вижда Едната Истина във ВСИЧКИ Божии Учения. Защото всички секти са неуспели църкви, а всички църкви са успели секти!

Всеки човек, който постъпва по горепосочените начини нарушава Първата и Втората Божия Заповед. Пък нека си мисли, че е много вярващ.

Аз харесвам Христовото Учение, защото аз съм християнка и в този смисъл вибрирам на неговата честота. Аз харесвам учението на Петър Дънов, защото аз съм българка и в този смисъл вибрирам на неговата честота. Аз харесвам учението на Лао Дзъ, защото то е много дълбоко, а аз копая все по-дълбоко в себе си. Аз харесвам и други учения, но усещам, че и още много други учения се разкриват и ще се разкриват пред мен в идните години и това буди у мен приятно вълнение.
Всяко едно учение ми поднася своя дар в името на моя духовен път и всяко едно учение е величествена стъпка по този път. Но няма да позволя нито едно учение да ме приспи, няма да позволя да издигна в култ нито едно учение (включително и християнството!!!), защото ако го направя, аз нарушавам Първата и Втората Божия Заповед!Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в ср, 24 окт 2007, 20:00
, но тази псевдозагриженост, която проявяваш за родителите и цялото общество едва ли не, някакъв велик опит да спасяваш света ли е? Няма лошо, де, важното е ти да си наясно с това.  :)
 И знаеш ли, migito, защо вместо да спасяваш света, който повярвай ми няма нужда от това, не се съсредоточиш да разбереш дълбокия смисъл на това, което си написала в подписа си и на Христовото учение. Това разбиране променя човека издълбоко.

Единственото за което си права, е че разбирането за това което Христос направи на кръста променя човека.

А това противоречи на всичко което си написала в предишния си пост.

Защо не си признаеш, че този вид педагогика е продукт на антропософията?

Няма нужда да ходя до някъде, имам си интернет и мога да прочета всичко за вашето движение което ми е необходимо.Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Lana2004 в ср, 24 окт 2007, 21:30


 по Америките и пр. съответно са много над хиляда. Само градините, де, училищата са по-малко.

5:30-5:30 770 долара на месец с включена храна и пълна програма нерелигиозна, ако не спонсорира рабодоталя добави още 500 долара


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в ср, 24 окт 2007, 21:44
Звучи много интересно . И аз се интересувам от темата.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в ср, 24 окт 2007, 21:54
Ей това не спира да ме изумява. Един човек споделя, че му харесва детската градина на детето и веднага трябва да скочим и да го обвиняваме, или да се хвалим, че и други детски градини са хубави. Ми хубави са. Похвалени са. Къде в отделни теми, къде в общи. Всеки има право да избере детската градина на детето си. И всеки е длъжен след това да следи какво се случва там с детето му. Гаранции няма, нито в държавните, нито в общинските, нито в частните, нито в християнските, американските и прочее. Навсякъде работят хора.
Не бих записала детето си във въпросната детска градина. Въпреки това просто не разбирам някои от постовете, които се изсипаха върху Demetra.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в ср, 24 окт 2007, 22:31
Въпреки това просто не разбирам някои от постовете, които се изсипаха върху Demetra.

Мисля, че някои хора просто пренесоха част от темата за Валфдорската педагогика тук :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 25 окт 2007, 01:21
Така се случва с всички нови неща, които се появяват. Винаги се съпротивляваме и се борим, и ние не знаем с какво.  :) Но явно има потребност от подобни разговори и нещо в оная прословута тема е останало да виси. Щом темата се развива така - нека видим докъде ще стигне.

И понеже аз в момента се интересувам от тази педагогика, ще се постарая тези дни да споделя (в това число да преведа и постна  :) ) малко интелигентен материал по въпроса за тези, на които също им е интересно.

Информирам, понеже явно темата е парлива, че ще игнорирам глупави заяждания, от които някои хора просто се чистят и празнят. Не за друго, но аз все пак съм заета жена - имам много деца, котки, зайци, проекти, пък и мъж си имам. 


Като за начало се сещам да спомена имената на някои известни възпитаници на Валдорфските училища по света или на такива, които са дали децата си в тези училища.

Възпитаници:

Дженифър Анистън
Барбара Бекер - актриса и бивша съпруга на Борис Бекер
Сандра Бълок
Крис Елиът
Михаел Енде - авторът на "Момо" и "Приказка без край"
Йенс Штолтенберг - Министър-Председателят на Норвегия
Фердинад Александер Порше - дизайнерът на Порше 904 и Порше 911 - Yes!!!  :D
Роджър Голдемър - custom-дизайнера и инженера на моторите Харли Дейвидсън  - пак Yes!!! 
Джеймс Камерън-Уилсън - филмов критик
Кенет Шено - бивш президент и Chief Executive Officer на American Express
Проф. Др. Волф-Кристиан Дуло - немски океанограф
Др. Фреймут Дуве - германски политик и журналист, бивш член на Германския федерален парламент и представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Мика Айхенхолц - световно известен музикален режисьор
Тил Фелнер - световно известен пианист
Джордж Хум - ВВС репортер и списва също в Херълд Трибюн
Томас Кагерман - виолинист
Проф. Даниъл Т. Джоунс - ко-автор на мениджмънт бестселърите The machine that changed the world  и  Lean thinking
Томас Майер - моден дизайнер; творчески директор на Bottega Veneta
Виктор Наваски - професор по журналистика
Борис Палмър - този пък е станал кмет на град Тюбинген  :)
Карл Ото Пьол - бившия президент на Германската федерална банка
Д-р Андреас Шлайхер - основателят на PISA-study
Дийц-Вернер Штек - дипломат в Съвета на Европа - цели 38 години
Станислас Вавринка - тенисист


А също и децата на:

Жан-Пол Белмондо
Силвио Берлускони
Клинт Ийстууд и Франсис Фишър
Харисън Форд (тука въздишам от любов  :crazy: - много си падам по оня филм с амишите, не помня как се казваше, но имаше една култова песничка: "No more talks about History, no more talks about Geography, no more talks about the Science Book, no more talks about the French I took... but I do know that I love you, and I know that if you love me too, oh wonderful world it would be...  :D |
Ханс-Дитрих Геншер
Харви Кайтел
Хелмут Кол
Лени Кравиц и Лиза Боне
Джесика Ланг и Сам Шепърд
Джордж Лукас - Yesss!!!  :D
Пол Нюмън
Алън Парсънс
Клифърд Стол - астроном, co-dveloper of the Internet, автор на "Log Out"
Глен Фрей от The Eagles
Макс Фриш
Еберхард Дийпген - бивш кмет на Берлин
Клаус фон Донхани - бивш кмет и Министър-Президент (каквото и да значи това) на Хамбург
Д-р Хайнц Галински - бивш Председател на Централния съвет на евреите в Германия
Моника Холмайер - бивш Министър на образованието и културата и дъщеря на Франц-Йозеф Щраус
Джон Пол Джоунс - басиста на Лед Зепелин
Мик Джоунс - китариста на Форинър
Курт Леман - скулптор
Лив Улман и Ингмар Бергман


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 25 окт 2007, 01:49
И тъй като migito е права, че Валдорфската педагогика се нарича още педагогика на Рудолф Щайнер, споделям тази негова кратка, но красива сентенция за децата и възпитанието (от английски, защото не съм "на ти" с немския):

“Receive the children with reverence,
Еducate them with love,
Send them forth in freedom.”

"Приеми децата с благоговение,
възпитавай ги с любов,
изпрати ги напред свободни"


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: миз в чт, 25 окт 2007, 03:21
яяяяя, кой се е появил :)! приветче!

въпреки че аз съм с резерви за уолдорфа и щайнера, радвам се, че сте намерили място, от което сте доволни и синът се чуства щастлив там! та в този ред на мисли, желая ви успехи в образователното поприще  :hug:!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в чт, 25 окт 2007, 08:29
Деметра,
как биха подходили към дете, което вече чете?
Ако искаш, може да говорим на лични.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: .Ели. в чт, 25 окт 2007, 08:49
Моля, да не измествате темата! Специално Моля, migito да не я измества!

Деметра радвам се, че детето се чувства добре и че епопеята с градините свърши за вашето семейство!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: ritka в чт, 25 окт 2007, 09:36
Деметра,
как биха подходили към дете, което вече чете?
Ако искаш, може да говорим на лични.

Предпочитам да не е на лични  :hug:

Темата ме интересува от всички гледни точки :)

По въпроса за детската градина. На мен ми стана интересно как се приспособяват децата били в тази детска градина после в предучилищна група или училище.

Моята дъщеричка в момента лека полека учи буквите. Вкъщи детегледачката се занимава с нея. Учи се да брои. Работим по материали на МОН. Как биха погледнали педагозите на такова дете.

Това че градината е лицензирана по МОН е добре, има предучилищана група, но по чия програма работят  :thinking:

Друг въпрос. Там детето е заобиколено от естествени материали, не започва ли да изхвърля старите си пластмасови играчки от вкъщи ? Сигурно му се променя светогледа все пак  newsm78

Ей такива въпросчета ми изникват :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Янита в чт, 25 окт 2007, 09:43
Понеже се коментира това, че споменах общинската детска градина, нека поясня:

Нямам нищо против Вал....ската детска градина. Исках само да обърна внимание, че предимствата на тамошната педагогика, които Деметра изтъкна и които аз коментирах, всъщност са типични за ежедневието в някои от обикновените, простички, набедени детски градини. С други думи, ако въпросното детско заведение има изключителни предимства, те трябва да се търсят в нещо друго, което останалите не предлагат.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Katy в чт, 25 окт 2007, 10:12
Щом се създават различни учения и разни други неща и хора се отдават на това, значи същите тези хора имат тази нужда.Щом едно нещо удовлетворява нуждите на човека и го кара да се чувства добре, значи това нещо е добро.
Кари ходи в обикновена детска градина. Не знам дали защото сме случилина госпожи, но тя ходи с желание , а вечер като я взема е много щастлива. Имат Английски и танци и тя много се забавлява.Рисуват,пеят,играят,учат се да се обслужват сами и това мисля, че е достатъчно на този етап.
Не може да искаме учителите да запълнят пропуските , които ние правим.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Муци в чт, 25 окт 2007, 10:59
Темата е доста любопитна, но не знам дали е нужна дискусията относно дали и къде принадлежи каквото и да било учение, течение или ОДЗ?
Ако някой го притеснява нещо да отиде на място, да провери, да се осведоми и т.н
Деметра споделя личните си впечатления и опит, а всеки от нас може да ги потвърди или отхвърли за неговото детенце. Спорът е излишен  :xarms: След като сами проверите и се убедите в нещо на място, елате и кажете: Отидох, видях, проверих, и ето това разбрах! Да изказвате принципни мнения е най-малкото нелогично и безполезно! newsm78

Искам само да спомена, че фазите на развитие за които Деметра пише в началото са всъщност фази на човешкото развитие като цяло, а  не само според Валдорфската  педагогика. Това е пътят и етапите през които преминава малкото човече за да се превърне в личност. :peace:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в чт, 25 окт 2007, 11:11
Ellypr , ок оттеглям се. Но искам да попитам, защо изтрихте предишната тема, може би защото беше реклама и на движението и на градината им. Има тема за честните детски градини там всяка от нас споделяше и хубавите и лошите страни на градините в които ходят децата ни, защо Деметра да не пише там? За мен лично темата е много добре направена реклама. Вие си знаете най-добре, само споделих мнение.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: .Ели. в чт, 25 окт 2007, 13:06
Ellypr , ок оттеглям се. Но искам да попитам, защо изтрихте предишната тема, може би защото беше реклама и на движението и на градината им. Има тема за честните детски градини там всяка от нас споделяше и хубавите и лошите страни на градините в които ходят децата ни, защо Деметра да не пише там? За мен лично темата е много добре направена реклама. Вие си знаете най-добре, само споделих мнение.
Migito,
всяка една тема за градина, ясла, училище, клуб, адаптирано мляко и т.н. може да се разглежда като реклама. Въпроса е кой я повдига и какви са целите му. Ако тази тема беше пусната от гост или новорегистриран потребител щеше да отпети в коша веднага. Но тя не е! Темата е пусната от "стар" потребител като продължение на други негови теми и писания относно перипетиите му по време на избор на градина за детето му. Темата не е замислена като реклама на Валдорфската педагогика и е твърде вероятно изобщо да не се беше стигнало до нея ако ти не се беше намесила. А и да е замислена като такава пак не нарушава правилата на форума и разказва нещо.
Ние живеем в страна в която конституцията гарантира свободата на вероизповеданията! Разбирам (или си мисля, че разбирам) чувствата ти, но тук не е място за проповеди! Всеки е свободен да вярва в каквото си иска и да възпитава децата си в собствените си вярвания и не нужно инакомислещи да го анатемосват!
И мен ме дразнят някои теми, други са в разрез с разбиранията ми, но просто не ги чета и определено нямам право да ги трия, докато не нарушават правилата. Добронамерено те съветвам и ти да постъпваш като мен - не чети каквото не те интересува или обижда.
Весел ден!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: sweetkids_mama в чт, 25 окт 2007, 14:30
Аз лично се радвам, че има такива позитивни теми. Деметра още в първия си постинг е посочила, че градината е Валдорфска. Щом като нея не я притеснява това, не виждам защо трябва да притеснява нас. Детето й се чувства добре, тя е доволна от заниманията му там....ако в бъдеще се проявят някакви негативи, тя ще си прецени как да постъпи. Според мен няма проблем в такава тема, след като няма опит за налагане на мнение за принципното превъзходство на този тип детски заведения.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 01:43
миз-че, специално приветче и на теб  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 02:04
Успях да си седна на трътката и да преведа едно кратко, но далеч по-сносно от моето ревю на Щайнеровата педагогика. Надявам се да успее да начертае в общи линни за какво иде реч. Приятно четене!


Какво представлява Валдорфската педагогика?


Валдорфската педагогика е разпространена по целия свят система за възпитание и образование от ранното детство до 12 клас и е разработена по съветите на Рудолф Щайнер. Щайнер, австрийски учен, педагог и писател, насочва совето внимание към образованието след Първата световна война по молба на Емил Молт, който му помага да основе училище за децата на работниците в цигарената фабрика “Валдорф-Астория” през 1919 година.
Импулсът за “Валдорфска педагогика”, както започва да се нарича в последствие, се разпростира из цяла Европа, в през 1928 отваря врати и първото училище в Северна Америка – в Ню Йорк.

Щайнер е пионер в създаването на система за обучение на децата, която е основно съобразена с развитието и възрастта им. По-късно голяма част от неговите насоки са доразработени от Арнолд Гезел [Arnold Gesell], Жан Пиаже [Jean Piaget] и други (Гезел и Пиаже са едни от големите имена в педагогиката). Заедно с това Щайнер се стреми да създаде балансиран и цялостен подход в образованието. Подход, който да разглежда детето като съвкупност от физика, чувства и мислене (тяло, душа и дух) и който да оставя неговата духовна природа изпълнена с признателност към всичко в живота, но и свободна.

Валдорфските училища са закрити по времето на Втората световна война, но скоро след това са отворени отново и през последните две десетилетия се създават училища и в Южна Африка, Близкия Изток, Източна Европа и в държавите от бившия Съветски съюз. В момента има над 750 Валдорфски училища в 46 страни.


Детската градина

През годините на ранното детство детето е обградено от среда, която прилича на домашната и която насърчава свободната въображаема игра и артистичните занимания. Щайнер установява, че малкото дете учи основно чрез пример и подражание, като при ученето се набляга на движението, ритъма, вълшебните приказки и устната реч. Той усеща, че все още е нездравословно за детето да се концентрира в познавателни умения като четене, писане и математика, докато тялото не достигне определено ниво на зрялост. Когато достигне до това ниво, то освобождава жизнените сили, съсредоточени до този момент в пропорционалното израстване на тялото, и ги предоставя за познавателна работа. Тази готовност се разпознава по много знаци като например падането на първите млечни зъбки или способността на детето да докосне с ръка противоположното ухо през главата си. Децата внимателно са преценявани за тяхната готовност да започнат училище като повечето училища изискват те да са навършили шест години.

Детските градини обикновено са със смесени групи от 3 до 6 годишна възраст. Типичните дневни занимания включват свободна игра, двигателни игри, приказен кръг и творческо занимание (рисуване с водни боички, моделиране с пчелен восък, рисуване с пастели от пчелен восък, приготвяне на хляб и други печива и т.н.). Куклените театри, излетите и честването на празници са чести събития през годината.


Началното и основното училище

От първи до осми клас всички предмети са преподавани по много жив и образен начин, защото Щайнер открива, че децата от тази възрастова група (7-14 години) научават най-добре, когато информацията е поднесена по артистичен и творчески начин. Учениците имат един и същи учител от първи до осми клас, който преподава “сутрешен урок”. Урокът може да бъде по роден език и литература, математика, история и природонаучни предмети и се провежда в първите два часа от деня. По време на сутрешния урок се преподава само един предмет, което продължава три до шест седмици. Учениците създават свои собствени “тетрадки-учебници” като артистични записки на това, което са научили, много повече отколкото да използват готови учебници и учебни тетрадки. В останалата част от деня специализирани учители запълват учебната програма с два чуждестранни езика, свирене, пеене, изкуства, занаяти, градинарство, евритмия (изкуство за движение, развито от Рудолф Щайнер) и физическо възпитание.


Валдорфската гимназия

На силите на аналитичното мислене, които изплуват на повърхността в юношеската възраст, отговаря Валдорфската гимназия, където предметите са преподавани от отделни специалисти в съответната област. Ролята на преподавателя е да помага на ученика да развие своята собствена мисловна сила. Ключовото в този процес е да бъдат изправени учениците пред непосредствено преживяване на явленията от съответните предмети – например преки експерименти или директно предоставяне на литературните и историческите първоизточници, вместо вече предъвкания материал от учебниците и антологиите. Бързо променящата се психологическа природа на юношите и девойките всяка година се подпомага чрез съдържанието на учебния материал, който е обвързван с основните “въпроси”, живеещи в сърцата на учениците от съответния клас.От:
Rahima Baldwin-Dancy,
former Waldorf Early Childhood Teacher and Author of You Are Your Child's First Teacher  (http://www.amazon.com/You-Your-Childs-First-Teacher/dp/0890879672/ref=pd_bbs_sr_1/105-4844716-6040456?ie=UTF8&s=books&qid=1193353674&sr=8-1)

Из:
Beyond the Rainbow Bridge (http://www.amazon.com/Beyond-Rainbow-Bridge-Nurturing-children/dp/0964783231/ref=pd_bxgy_b_img_b/105-4844716-6040456)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 03:08
Анда, наистина четенето не се стимулира във Валдорфската градина, но това че едно дете вече е започнало да чете по един или друг начин, си е факт, който просто си е. Моето впечатление е, че те приемат различните неща съвсем спокойно. Няма да стимулират четенето на детето, но няма и да правят каквото и да било срещу това. Ако родителят държи детето му да чете преди училището, ще трябва да си го занимава сам в къщи.

Не знам как да ти го обясня, но децата там водят много спокоен живот и не ги товарят с никакви излишни емоции, сентенции, мнения и предразсъдъци кое, какво, защо и как, нито пък с разговорите между възрастните. Също така не питат децата: Ти какво искаш? Какво ще правим сега? Твърдят, че на тази възраст децата не са готови да взимат решения сами (не става въпрос за това на какво да играят обаче), това само ги обърква и им създава несигурност. Нещо, в което аз самата се уверих от собствен опит, след като дълго време действах наопаки. Сега, ако изобщо давам избор, то той е между две неща и точка.

Още нещо интересно, което много ми харесва и за което май не съм писала, са песничките и стихчетата, които не са стандартните. Всичките са свързани с това, което правят през деня или със сезона, или като дойде празник. Например, имат си песничка за излизане навън, песничка за подреждане на играчките, песничка за миене на ръцете, стихче преди харнене, песничка преди заспиване. Понеже, преди да получат лиценза, работеха като занималня, и тримцата ми синца ходеха, та Сашо като най-голям на мига ги запамети всичките и ги донесе у дома.  :) В резултат на което, вече всички вкъщи "ставаме вагончета на влакчето, което ни води на дворчето" и "издръжливи и работливи джудженца, които подреждат"  :D Почти няма "хайде сега това, хайде онова". Запяваме песничката и всеки знае какво предстои и дори Борко се включва все по-често.

Друго нещо, което е различно е храната. Във всички Валдорфски градини по света храната е вегетарианска (млякото и яйцато се включват). И в нашата е така. Аз лично не съм много по месото и си обичам постни манджички, но мъжът ми е съвършен хищник :). Така че вкъщи ядем месо, макар и по-рядко. Ето ти нещо, което е по един начин за Иван в градината, по друг - у дома. Тяхното отношение по въпроса беше съвършено просто - храната, която ние предлагаме е такава, а вие давайте у вас на детето такава храна, каквато прецените, че е добре.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 04:36
ritka, за приспособяването, аз мисля, че то си идва от самото порастване на децата. На шест, седем години, когато вече тръгва на училище, то е много по-готово да се срещне дори и с настоящата българска начална програма. Аз лично реших, че страхът какво ще стане след три-четири години с Иван не е достатъчно основание да го лиша от този спокоен, приказен и вълшебен свят, който му се полага сега (независимо дали е във градината или си е у дома), като го приземявам от тази възраст с букви и цифри. В крайна сметка буквите и цифрите са това, което му предстои 12 години в училище. Какво би могъл да спечели той от това и какво би могъл да изгуби е въпросът, който си зададох?

Съвсем не си мисля, че е кой знае колко страшно, ако ги научи тия неща рано, още повече, че големият батко вече го е научил на туй онуй. Със Сашо съм постъпвала съвсем другояче, заривала съм го с ужасно много информация, в началото нецеленасочено, после по-целенасочено. Сашо познаваше всички букви на азбуката на година и десет месеца. Всичко уж тръгна на шега да го залисвам, докато му сменям памперса, после да го забавлявам като пиша азбуката и в един момент стояхме в пощата и той на висок глас вика А-М-С-И-П (писма, ама наопаки). Народето го погледна детето (една педя от земята), погледна майка му, възхити се от детето, реши, че майка му е твърде амбициозна и така.
Обаче сега след като съм далеч по-опитна оттогава - чела съм и съм се интересувала значително повече, имам три деца, минах през труден физически и духовен период, промених се много - сега палитрата на информацията, усещанията и възможностите ми за избор са много по-големи. И аз съвсем съзнателно избирам коренно различно отношение към другите си деца, а и към Сашко.
Поприбрах постепенно тоновете детски енциклопедийки, програми за работа с деца (на МОН  :) ), дето бях накупила, съкратих драстично количеството и качеството на играчките и започнах да им създавам друга среда. По-нататък като порастнат пак ще ги извадя. Сега нека поживеят в това място, където с времето ще могат все по-малко и по-малко да пребивават - в безгрижието и във въображението.  :)

Това е моят избор сега. Съвсем съзнателен и сега съм много доволна от него. Какво ще стане утре като тръгне на училище? Не знам. Утре не съществува все още. Когато дойде утре, тогава ще го живея. Не смятам, че представите на ума ми за нещата и величествените му заключения са върха на айсберга. Умът ми винаги си създава някакви образи и представи какво ще се случи и се мъчи да нагласи всичко според тези представи. Да, ама те може и да са така, а може и да не са така. Само утре-то знае, а сега не е утре.

Някой е казал: "Ако мечтаеш за слънцето през нощта, може да пропуснеш да забележиш звездите". А звездите са красиви.  :love:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в пт, 26 окт 2007, 07:40
отдавна се интересувам от Валдорфската педагогика. имам преки наблюдения върху едно приятелско детенце, което ходи в такава градина в Австрия - там са много популярни. родителите му също имаха доста перипетии, докато изберат градина, но са много доволни. за мен най-ценното в цялата работа е следването на естественото развитие на човека.
за съжаление, тази детска градина ми е твърде далече, а и работното време никак не ме урежда. :( надявам се за второто човече да има повече такива градини.
между другото, някъде около Попа мернах една градина с надпис "Приятели на Валдорфската педагогика"...някой да е чувал нещо по въпроса?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: .Ели. в пт, 26 окт 2007, 08:18
Деметра, стана ми интересно и искам да те попитам нещо, което и по-горе някой май те питаше.
Как стои въпроса с Предучилищните групи (ако не се лъжа Иван е 2001г)? Издават ли свидетелство при завършването на учебната година? Тези групи в България са задължителни, имат и учебници за тях, одобрени от МОН, има задължителни неща които трябва да се учат.
Разкажи по-подробно.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 10:03
Много ти благодаря, че си отделила време да ни запознаеш с педагогиката в такива детайли. Много интересно!
Това с вегетарианството ме смути. Не искам да се впускам в дискусия по въпроса, просто се изненадах, неприятно, ако трябва да кажа.

И другото, което ми се иска да попитам, но има мост към старата тема, така че, ако смятате, че не е добре, няма да продължавам дискусията. Как се отговаря на познавателните въпроси на децата? Защото аз твърдо вярвам, че не всичко може да се научи в собствен ритъм и т.н. Тогава попитах защо дървото е зелено и ми отговориха, че било така защото Земята е синя, а слънцето жълто и т.н. Ако това наистина е подхода там... не ми допада
А сина ми примерно е много аналитична личност от малко дете (сега е на 6), не знам как и най-вече дали това трябва да се спира, а в тази педагогика това е факт.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 10:04
между другото, някъде около Попа мернах една градина с надпис "Приятели на Валдорфската педагогика"...някой да е чувал нещо по въпроса?

И аз я мернах лятото - на ул. Преспа, но не знам нищо за нея. Това вероятно е филиал на общинска градина, както ми изглеждаше, но явно вътре работи човек, който е запознат с педагогиката и сигурно се старае да прилага каквото може. Надписът стои на таблото само на една от групите - таблата са на сттъклото и гледат към улицата, така че се виждат идеално. Това, което ме озадачи обаче е съществуването на самото табло, защото във Валдорфските градини няма табла по стените. Рисунките не се окачват (еле пък на избирателен принцип), а се прибират в папки. Всяко детенце си има своята папка. Учителките обръщат огромно внимание на всяка рисунка и черпят информация за детето от нея. На семинарите за собствената им подготовка те са обучени в това. По време на проучването на градината още през лятото, два пъти ме поканиха на сбирките, на които е се подготвяха за учебната година. На едната от тях присъствах на упражнение за "анализ" на няколко детски рисунки (на различни деца) и силно се впечатлих от вниманието, което отделяха на всеки детайл на рисунката и начина, по който разбираха детето.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 10:27
Как стои въпроса с Предучилищните групи (ако не се лъжа Иван е 2001г)? Издават ли свидетелство при завършването на учебната година? Тези групи в България са задължителни, имат и учебници за тях, одобрени от МОН, има задължителни неща които трябва да се учат.
Разкажи по-подробно.


Иван е 2004, Сашо е 2001. Много ми се щеше и Сашо да е там, но се оказа единственото дете на шест засега, а на шест имат нужда от повече връстници около себе си, защото вече навлизат в училищната фаза (а той на всичкото отгоре е заобиколен от достатъчно бебета у дома:) ). Така че, Сашо е в селската предучилищна, ходи с мерак и пощръклява вкъщи заради стачката в момента.
А иначе свидетелства има, но просто не е сформирана група. Всяка лицензирана градина е длъжна да предлага предучилищна група и да издава съответните свидетелства. В противен случай не може да получи лиценз за ЦДГ.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: ritka в пт, 26 окт 2007, 10:28
Деметра, а какъв е медицинския контрол в градината. Има ли лекар, сестра, боледуват ли децата, допускат ли се болни деца  :thinking: Знам че въпроса е странен, но като се има впредвид предишния ми опит с градини и ясли е изключително важен за мен  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: wellroundedwoman в пт, 26 окт 2007, 11:38
Звучи чудесно; много се радвам, че има и такива градини в България.

Заради Деметра прочетох, отново, къде-каквото намерих за Валдорфския метод на обучение. Пък и за антропософията, де, макар че двете не се преливат едно в друго (антропософията с метода на обучение).

Една приятелка от 15 години "изучава" антропософията. Утре ще я видя и ще я вЧепетля. ;-)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 12:02
Това с вегетарианството ме смути. Не искам да се впускам в дискусия по въпроса, просто се изненадах, неприятно,

Вегетарианците се изненадват приятно, месоядците - неприятно. Угодия не може да има  :D. Ти и аз знаем това много добре от времето, когато бяхме много претенциозни каква храна да ядат децата ни - половината неща ни бяха алергични.
За мен е важно, че храната е здравословна, а пък дали има месо или няма в градината - все тая. У дома има, ако е такъв зорът за месо - удовлетворяваме го.


Как се отговаря на познавателните въпроси на децата?

За деца до пет годинки:

- "Мамо защо е тъмно навън?"
- "Слънчо отиде да спинка. Утре сутринта ще си дойде, за да ни събуди."

Приема се, че за тази възраст това е достатъчна информация за въртенето на Земята около оста си. Такова обяснение е напълно ясно за детето за момента и то го разбира, защото самото то спинка и се събужда всеки ден. Научното обяснение ще бъде наизустено но не и разбрано от малко дете. Такова обяснение по детски отговаря на детските нужди на малките. Не е за нуждите на възрастните, разбира се и не отговаря на нуждите на порасналите деца. Такова обяснение отклонява временно малките от интелектуалното възприемане на географската информация, за да може:
1. Да не се затормозява ума на детето с научни факти все още и да се остави въображението му засега да се вихри във вълшебства и приказни светове; това по-късно ще му помогне за откривателства в науката, а не просто за наизустяване на науката
2. Да не отклонява жизнените сили на детето, които сега са концентрирани в пропорционалното развиване на тялото му:
- до 2,5 години съотношението между тялото и главата на човешкото дете е 1:3
- до 5 годишна възраст става 1:4 - израства торсът и жизнените сили се концентрират там
- на 7 вече е с пропорциите на възрастен човек 1:5 - израстват краката
Някъде бях чела, че има връзка между нощното напикаване и ранната интелектуализация на децата. Не знам за други работи.


А сина ми примерно е много аналитична личност от малко дете (сега е на 6), не знам как и най-вече дали това трябва да се спира, а в тази педагогика това е факт.

Чудесно! Той сигурно един ден ще избере да се развива и изявява в научната или конструктивната област.

Интелектуализацията не се спира, отклонява се временно. Аз съм възрастният, не детето. Аз съм тази, която знае кое е добре за него, докато е малко. То още не знае. Аз съм тази, която да може да подбира и подрежда околната му среда, докато е малко. Аз съм тази, която му помага да порасне. Ние живеем в свят и в дни, в които има много, има пренасищане на информация, на продукти и т.н. Животът не е простичък, а е свръхсложен и свърхизизскващ. Това обърква децата в ранната възраст и им създава хаос, защото те не могат да го поемат наведнъж. Аз затова съм родител, за да им помогна да порастнат. И моят си личен избор е да върша работата си като се съобразявам с фазите на тяхното развитие. И тука не става въпрос просто за Валдорфската педагогика. Както muzika1 каза:

Искам само да спомена, че фазите на развитие за които Деметра пише в началото са всъщност фази на човешкото развитие като цяло, а  не само според Валдорфската  педагогика. Това е пътят и етапите през които преминава малкото човече за да се превърне в личност.

Въпросът е аз знам ли за тия фази и избирам ли да се съобразявам с тях. Лично за мен отговорът е знам и избирам. Това е и причината да ми харесва Валдорфската педагогика. При нея се акцентира изключително много на въпросните фази. Тя просто е базирана на тях.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 12:12
Деметра, а какъв е медицинския контрол в градината. Има ли лекар...

Има лекар. Той се занимава също така и с хомеопатия и обръща особено внимание на подсилването на имунната система. Вчера имахме родителска среща, на която винаги присъства и лекарят, и той ни обърна внимание на това къде са слабите места на тялото в този сезон и скоро ще прави специална среща, за да разкаже какви са подходящите храни за сезона, които подсилват тези места и за закалителните процедури.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в пт, 26 окт 2007, 12:15
Как се отговаря на познавателните въпроси на децата? Защото аз твърдо вярвам, че не всичко може да се научи в собствен ритъм и т.н. Тогава попитах защо дървото е зелено и ми отговориха, че било така защото Земята е синя, а слънцето жълто и т.н. Ако това наистина е подхода там... не ми допада
А сина ми примерно е много аналитична личност от малко дете (сега е на 6), не знам как и най-вече дали това трябва да се спира, а в тази педагогика това е факт.

И мен точно това беше ме впечатлило, и беше една от основните причини да си кажа "Не, това не е за нас.". Но откакто Ники започна да има разни тикове, все повече се замислям дали една от причините не е, че е претоварен с информация. И как наистина е редно да се отговори на този въпрос, и дали трябва в най-малкия въпрос да търсим повод да обясним на детето всичко, което ние сме научили през годините.
Защото дървото е зелено? трябва ли, респ. на каква възраст,  да започна лекция за хлорофила, фотосинтезата, видовете дървета (широколистни и иглолистни) или е достатъчно просто да кажа, че нещата около нас имат различни цветове.
На този етап си мисля, че ако Валдорфската педагогика е едната крайност, аз клоня към другата крайност и май това също не е хубаво...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в пт, 26 окт 2007, 12:27
Demetra, мислейки по темата, бих искала да задам един въпрос. Няма ли опасения, че все пак един ден, когато детето научи защо се скрива слънчо и става тъмно, да си помисли, че е било лъгано? И как би се разрешила ситуацията, ако възникне спор между две деца, на едно от които са му обяснени техническите подробности. Все пак децата си говорят и спорят по разни въпроси. Наскоро например моят син беше спорил с децата в детската градина защо самолетите оставят бели следи.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Янита в пт, 26 окт 2007, 12:37
Цитат
За деца до пет годинки:

- "Мамо защо е тъмно навън?"
- "Слънчо отиде да спинка. Утре сутринта ще си дойде, за да ни събуди."

Ей това ме озадачи!
Обичам приказките, децата ми живеят с вълшебства (както и аз), но предпочитам да ги насочвам да живеят и със съзнанието за хармонията на света, в който сме родени.

"Навън е тъмно, защото слънцето в момента огрява една друга част от земята, където хората тепърва се събуждат за новия ден, а на нас ни е време да спим, за да имаме сили за още игри и приключения след това" - ей така бих отговорила на съвсем малко дете.

А не намирам 5-годишната си дъщеря за обременена с информация, само защото знае имената и реда на планетите в Слънчевата система и че слънцето е просто една от многобройните звезди във вселената... Или може би с това съм забавила физическото й развитие и затова милата едва гони 15-те килограма с дрехи  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 12:39
Валдорфската педагогика е едната крайност...

Явява се едната крайност в ранното детство, да. Но в юношеството, когато се приема, че могат вече да "носят", интелектуализацията взима яко връх. Чудя се, ако не е по този начин, какво ли отегчение е за младежите, когато вече сума ти неща са изучили рано-рано в училище и как ли се чудят с какво да си запълнят вемето, защото им е писнало вече да си пълнят мозъците. Защото юношите все още не са готови да "изхвърлят", те все още "пълнят".
И тук се сещам една голям мъдрост на Лао Дзъ:

"Ако искаш да добиеш знания, всеки ден прибавяй по нещо.
Ако искаш да добиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо."


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в пт, 26 окт 2007, 12:51
Чудя се, ако не е по този начин, какво ли отегчение е за младежите, когато вече сума ти неща са изучили рано-рано в училище и как ли се чудят с какво да си запълнят вемето, защото им е писнало вече да си пълнят мозъците.

Всъщност... Би трябвало да не е отегчение, а просто с времето да научават нови и нови неща и да достигат все по-високо и по-високо ниво на енциклопедично познание (докато дойде време за специализация). Това ако им понесе добре системата. Имам обаче около себе си няколко примера, при които съвсем не се е получило така.

Но пък от друга страна - не е ли прекалено голям стрес този скок от приказния свят в интелектуализацията, дори да е в момент, когато са готови за това? Адаптацията към резки промени обикновено не е лесна. (ти вече обясни, че не мислиш отсега за тази промяна, просто аз си разсъждавам)

И отново - няма ли да се почуства лъгано и заблуждавано от най-близките си хора?

На този етап ми се струва толкова странно да се обяснява на децата ми, че вали дъжд, защото облаците плачат (примерно), колкото и да получавам оплаквания, че детето ми говори в "час" по английски или че не си е дорисувало чертичките, защото му е омръзнало (редовно имам разни такива забележки). Трябва да има някаква мярка все пак...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 13:01
Мария, в това обяснение няма лъжа, то просто е разбираем превод за едно 2-5 годишно дете. Когато то стане 5-7, едно обяснение като на Янита есъвсем походящо.
Обясненията са като дрехите. Носят ги, израстват ги, събличат ги, обличат нови. Ако обясненията са поднесени по съобразен с възрастта начин, те се приемат и освобождават лесно, когато им дойде времето. Ако не са, те задръстват съзнанието и остават там да чакат преработване.


Янита
, не е нужно човек всичко да възприема и да припознава като своя истина. Ако тая работа не вибрира на твоята честота, значи ти си на някоя друга. Представяш ли, ако всички бяхме еднакви,  възприемахме еднакво и харесвахме еднакви неща. Скука пълна.  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Слънцето в пт, 26 окт 2007, 13:09
Запис


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 13:39
Цитат
За деца до пет годинки:

- "Мамо защо е тъмно навън?"
- "Слънчо отиде да спинка. Утре сутринта ще си дойде, за да ни събуди."

Ей това ме озадачи!
Обичам приказките, децата ми живеят с вълшебства (както и аз), но предпочитам да ги насочвам да живеят и със съзнанието за хармонията на света, в който сме родени.

"Навън е тъмно, защото слънцето в момента огрява една друга част от земята, където хората тепърва се събуждат за новия ден, а на нас ни е време да спим, за да имаме сили за още игри и приключения след това" - ей така бих отговорила на съвсем малко дете.

А не намирам 5-годишната си дъщеря за обременена с информация, само защото знае имената и реда на планетите в Слънчевата система и че слънцето е просто една от многобройните звезди във вселената... Или може би с това съм забавила физическото й развитие и затова милата едва гони 15-те килограма с дрехи  :)

Точно това е и моето мнение...Йоан е на 3, но знае това ...обяснила съм му го с ябълка ( земята ) и портокал (слънцето) ... той го разбира и сам си задава въпрос и си отговаря  ... защо сега е тъмно ? Слънцето е от другата страна нали ?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 13:41
А обясненията не са като дрехите, а като пластове , които се наслагват  с годините ... но децата трябва да се занимават да откриват лесно истината ...  това е единственото, което не ми харесва в тази градина ..  останалото звучи върха


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 13:43
Мария, грешиш. Аз тъкмо мисля за тази промяна. :) Точно, защото знам за нея, не се безпокоя.

За приятелчетата - спорове и различни мнения винаги има, но влиянието на дома е най-силно.

А енциклопедичните знания са не по-малко изменчиви. Сега науката твърди едно, след 20 години може да се окаже съвсем друго. Тоест дори с научните обяснения не може да се стъпи на твърда основа. И с научните обяснения може да се окаже, че сме излъгали детето, нали?И нещо интересно за задаването на въпроса "Защо?".

"Между 2 и половина и пет е възрастта на "Защо?" Децата питат "Защо" пак и пак, но може съвсем да не се интересуват от самия отговор. Всъщност те изучават явлението, че могат да задават въпроси. Огромно изкушение е за възрастните да дават завършени научни отговори. Но простичкият, поетичен отговор е съвсем достатъчен и наистина е всичко, от което се нуждаят на тази възраст."


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 13:47
Аааа, това за Земята си е неизменлива истина...освен това за недоказаните неща може да се каже, хората предполагат еди какво си ...а не някаква измишльотина

...ако си мислиш, че децата не помнят, не си права ... малкия веднъж разпозна едно място, където сме ходили да берем диви круши, когато той беше на годинка..... разпозна мястото година и половина по- късно, докато се возехме в колата, през прозореца  ....

не може световете , в които живеят един по един  да бъдат изцяло изхвърляни и заменяни с нови ... трябва да се надграждат ...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 14:02
Да се надгражда може само нещо, което има добра основа. Иначе то рухва в един момент. Говорим за добрата основа в случая.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 14:03
Именно...не може нещо да се гради върху такава измамна, лъжлива, приказна неистина... когато детето тръгне на училище, света ще се срути


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 14:30
Да, и за мен науката е на пластове, а не се сменя като дрехите. Обяснявам с прост език, но казвам истината, макар и малка, бедна, може би донякъде неразбрана. Иначе не знам как до 5 г детето ще вярва в приказното и изведнъж на 5 и 1 месец ще започне да получава друга научна основа. Ами нали знае вече, че Слънцето е отишло да спинка, т.е. е живо същество, как изведнъж ще се превърне в една от всичките звезди  newsm78 Отделно от личен опит знам, че първият отговор ти остава някак водещ до живот. И до момента помня една камара заблуди от детството ми и най-странното е, че макар да знам вече отговора онзи другият, първият ми изниква най-напред. Така че определено това Е важно.
Отделно, че при аналитично дете като сина ми този тип обяснения много бързо спират да вървят. За дъщеря ми е друго :)

А за вегетарианството - не съм съгласна, че няма угодия - има, според мен не е редно да се натрапват този вид хранене на малки деца. Особено в градина, в чиято философия е залегнало правото на личен избор.

Ей такива разни неща СИЛНО ме притесняват там.
Иначе всичко останало звучи чудесно. Особено за някои типове деца.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в пт, 26 окт 2007, 14:54
Според мен няма лошо в приказните обяснения. Но не бих поставила рязка граница. За едни деца едно обяснение е добро на 2 г., за други - на 5, за трети - на 7.
И има начин вярното да звучи приказно.
Моето обяснение за слънцето - "Ти като се обърнеш с гръб към него, нали не го виждаш? Е, и земята като се обърне, ние не го виждаме. То сега свети и топли на другите хора, дето са на гърба на земята (тук да ме прощават австралийците). Утре сутрин земята ще се обърне пак с носа си към слънцето и ще го видим".
Толкова съм преценила, че може да разбере за момента. Наглед с глобус и лампа също би свършил работа, но има време.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 15:12
Анда, доколкото виждам повечето от нас намират някакъв приказен, но и верен начин да обяснят на детски език света. И все пак не ги заблуждаваме. И точно рязката граница между 5 и над 5 год ме притеснява. Защото сина ми питаше и разсъждаваше по такива теми на малко над 2 год. Дъщеря ми и сега не се интересува особено, повече покрай брат си. Да, но ако едно дете се обучава, по-точно отглежда в среда, която не насърчава, даже е против този тип познание, това ме притеснява.
Може ли някой да ми даде да прочета някакъв психологически или подобен материал за тези фази и че интелектуализацията във възраст преди 7 би отклонило сили/енергия от детето и забавило хармоничното му развитие?
Сина ми се напишква нощем малко по-често от дъщеря ми и е съвсем малко по-висок/тежък от нея, разликата им е 1 г и 9 м.
Досега си мислех, че това е така, защото той е по-скоро на мен, а аз се напишквах до почти 17-18 год. Освен това съм 162 см.
Да не се окаже пък сега, че интереса му към науката е довел до това положение  :crazy:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в пт, 26 окт 2007, 15:23
Анда, точно нещо подобно имам предвид като казвам, че истината е някъде по средата. Стига да има човек акъл да го измисли, че на моя мозък му е по-лесно с фенерчето и глобуса :)

Demetra, енциклопедичните знания са изменчиви в някаква степен, но все пак не дотолкова, доколкото е изменчиво едно обяснение от рода на "Слънчо спинка". Не може и дума да става за сравнение. А и нещата не опират само до един отговор и един разговор. Утре ще има следващ въпрос (при много деца) - например "Сънчо пак ли спинка като вали дъжд?". Тогава какво? Продължаваме по-нататък с фантазиите...
При този тип отговори дори не може да се изгради постоянство - различните хора ще предлагат различно решение на въпроса, дори и у дома (където казваш, че влиянието е най-силно) - не съм убедена, че ще мога да запомня всичко, което съм измислила. И се стига до едни такива разговори "Защо гърми - Защото дядо Боже се е ядосал - Е, да, ама мама каза, че гърми, защото...", които предполагам са доста объркващи за децата. Пък и иди, че доказвай, че едното е по-вярно от другото...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: PetiaK в пт, 26 окт 2007, 15:28
Мен пък обяснението със спящото слънце ме очарова. Да се одухотворяват предметите не е лошо, както е в приказките. Нима децата в ранна възраст не се вживяват в приказките и не вярват, че е истина... Сега си давам сметка, че понякога давам прекалено сложни обяснения облечени в прости думи. Рано или късно децата ще разберат, че слънцето е Звезда, а Земята е планета, която се върти около остта си  :crazy: , ама защо да им спестим удоволствието поне за малко да си мислят, че и то е живо и отива да спи... Нещо се настроих поетично  :lol:
Имам някакви спомени, че и на мен са ми били давани подобни обяснения като дете...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: alegra в пт, 26 окт 2007, 16:27
запис


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 16:49
Чела съм, че интелигентността освен генетично заложена се и развива ... а 80 % от нея се развива до 5 - тата година ... т.е. не е хубаво да баламосваш детето си , а да му дадеш добра и смислена основа, за да се развива то ... да намира обяснения...

Но едно е да кажеш, "видя ли изпуснахме автобуса (или падна ), защото котката ти мина път" ...и друго да кажеш истината ...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в пт, 26 окт 2007, 17:35
аз пък не виждам чак такъв проблем, че Слънчо спинкал...във всички детски филмчета и книжки животните говорят - това да не би да е истина?!
признавам, аз бих дала обяснението, че Слънцето грее при други хора, но съм 99% сигурна, че щерката ще реши, че е отишло на гости...случвали са се подобни ситуации...просто на децата базата за сравнение е това, което са преживели, това, което виждат всеки ден - спят, ходят на гости...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 17:45
аз пък не виждам чак такъв проблем, че Слънчо спинкал...

"Проблема" за мен не е в конкретния отговор, а в подхода, в концепцията, че науката/интелектуализацията затормозява децата и пречи на физическото им развитие. Концепцията, че сами стигат до изводите, не им се дават готови решения, което принципно е чудесно, но за мен има доста познания, които няма как да дойдат, ако някой не те насочи/покаже/научи.
И потенциалният "проблем" (за мен) с момента, в който (или по-скоро множеството такива моменти) ще се окаже, че базата на детето е приказна и отдалечена от действителността.
Далеч съм от това да искам детето ми да смята/чете и т.н. на 3-4-5-6 годинки, но въпроса е след като на него самото това му е станало интересно преди да навърши заветните (за тази педагогика) 7, трябва ли да се насърчи или трябва да се спре. Аз съм за първият подход, като далеч не твърдя, че е верен, просто така го чувствам. А кое "работи" ще видим, както казва моя близка приятелка, след 10-тина-15 години.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в пт, 26 окт 2007, 17:56
а как разбираме, че детето, което пита "Защо слънцето не грее през нощта?"  има нужда да и интерес да научи за планетите, за кръглата земя и т.н.?
това е въпрос на преценка на родителя. някои предпочитат да кажат, че спи, други, че е при други хора, трети да извадят ябълката и портокала...
на мен ми допада фактът, че има място и за хора, които мислят, че научните обяснения затормозяват малките деца. защото на мен ми се струва, че твърде много препускаме в нашия съвременен свят и съвсем губим връзка с природата, част от която сме и ние.
не твърдя, че съм права...това е моята истина....не държа някой да се съгласява с мен.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 17:59
не твърдя, че съм права...това е моята истина....не държа някой да се съгласява с мен.

И аз така  :peace:
Просто е добре да можем да разсъждаваме върху нещата, защото абсолютна истина, особено в детската психология съм повече от сигурна, че няма!

А връзката с природата я има точно в отговора за звездите. Другото е връзката с приказното, фантазията и т.н. Не казвам, че е лошо, просто децата са различни. Аз мога да предполагам само за моите, а те самите са страшно различни!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 18:02
А защо мислиш, че детето пита ? Просто ей така, за да намери внимание ? Има и такива въпроси, но има и от другите ... понякога и аз използвам номера с това, че нещо спи или плаче или друга работа ... но когато видя, че интереса е по- дълбок ... и детето продължава да пита ...къде спи? Защо спи ? Има ли си майка ? Предпочитам да не затъвам в измишльотини, ако разбираш ...

...пък и детето пита едно и също всеки ден, поне моето ... недей да мислиш, че му обяснявам само с портокал и ябълка, това беше веднъж, после с моя юмрук, после с него самия , после с истински картинки на планетата, после с филмчета ... сега той е наясно и е уверен в себе си ... не искам някога да се чувства като глупак, например когато научи, че Земята не е жива, докато аз в продължение на години съм го лъгала

И това става за много неща...той ми вярва ...знае, че това, което му казвам е истина, пък и самочувствието му е добро, защото се има за голям


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 18:08
сикрет, същото е и при нас. Не му наливам цялата астрономия, давам му моментно обяснение толкова интуитивно и на неговото детско ниво, колкото мога. То го приема/разбира в някаква степен и понякакъв начин, понякога напълно погрешно. В следващ момент пак пита, конкретизира, анализира дори, обясняваме повече и т.н. Това е процес, в никакъв случай не насилствен и не породен от някаква прекомерна родителска амбиция. Но постепено нещата се изясняват повече. В някои теми се "дълбае" повече от други и аз вярвам, че точно такива отговори и разговори формират началния, базов интерес на детето към определени неща или сфери на познание. Как иначе детето би се насочило към астронимията, ако знае, че Слънчо спи и си няма идея за безкрайния космос около нас.
Но да не задълбавам в темата.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Тинкърбел в пт, 26 окт 2007, 18:49
Чудя се, защо приказното трябва да бъде само измислено. Светът и природата сами по себе си са достатъчно приказни. Дали детето ще си фантазира, че слънчо отишъл на гости, или ще си фантазира, че е стъпило на слънцето в специален скафандър, все си е фантазия - едното фентъзи, другото сай фай :)
И съм съгласна с Милена, докато измислената приказка не може да се развива, истинското обяснение провокира все нови и нови въпроси. То разширява кръгозора.

Когато за първи път обясних за слунцето беше на около 3 г. + - малко.
Разиграхме го а ла Бранислав Нушич. Разбра го.
Не мисля, че има златна среда за обясненията. По-скоро едно обяснение е подходящо за едно дете, друго за друго. Работата на родителя е да намери най-подходящото. Много трудна работа. Абе изобщо професията родител е адски сложна. Представям си как щях да се дъня, ако дъщеря ми не бе страшно благодатна в това отношение. С нея рядко имам усещане, че се блъскам в стена.
И си мисля, че не можеш да ги претовариш с информация. То се усеща колко възприемат.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 20:07
...такива отговори и разговори формират началния, базов интерес на детето към определени неща или сфери на познание. Как иначе детето би се насочило към астронимията, ако знае, че Слънчо спи и си няма идея за безкрайния космос около нас.

Такива разговори са полезни да чешат езиците и самочувствието на възрастните. Нещо, което ние сега тука с вас правим.
При малките деца до към петата година базовият интерес се формира от моменти като тези, в които едно дете е в състояние да наблюдава едно бръмбарче в продължение на 15 минути или да гледа как група мравки разфасоват парче хляб и други подобни. А не от научността на каквито и да било обяснения. Така ги възприемам аз нещата.

Хора, мили, по отношение на възпитанието и ранната интелектуализация, светът се дели на две - за и против.
Аз в настоящето избирам децата ми да трупат информация чрез тялото си, чрез играта и въображението си, а не чрез ума си. Аз вярвам, че на тази възраст, това естественият начин на познание за тях. Има много такива хора като мен по света и за това съществува, така нареченото алтернативно образование, а също и явления като homeschooling за хора, които ги избират.

Аз нямам намерение да преобърна възгледите на другата част от света и да го направя да мисли като мен! Всеки си има глава на раменете и дупе да избира сам.
Ако от нещата, които се потрудих да предложа в този форум, защото най-млакото досега са липсвали, някой е разпознал в някаква степен собствените си възгледи и това му е помогнало - Чудесно!
Ако от нещата, които се потрудих да предложа в този форум, защото най-млакото досега са липсвали, някой се е вЧепетлил  ;-) и това го е накарало да се замисли, доколко всъщност е бил направил избор по тези въпроси и доколко се е носил по инерцията - Чудесно!
Ако от нещата, които се потрудих да предложа в този форум, защото най-млакото досега са липсвали, някой се е утвърдил като човек, който се явява инакомислещ от мен - Чудесно! Ако го няма инакомислещия, няма да ме "има" и мен. Ако ме няма мен, няма да го "има" и инакомислещият.
Затова нямам намерение да доказвам каквото и да било и да се впускам в излишни обяснения. Просто давам информация, а обясненията, които пускам са въпрос на добра воля от моя страна, а не на убеждаване.

Валдорфските градини и училища по света (и у нас, както забелязвам) си имат изключително добре обоснована система, която аз усещам, че ми харесва. От нея излизат творчески хора, а не просто знаещи хора. Творческият човек съвсем не означава само човек, който се занимава с изкуство. Откривателят в науката е творчески човек също. Успешният управител е творчески човек също. За да бъде един човек творчески, той трябва да има добро въображение, информационна база данни, ясен ум и незадръстено съзнание.

Има много неща, които аз все още не знам за Валдорфската педагогика. Имам съвсем ясен спомен и за момента, в който се съпротивлявах на тези нови неща и умът ми не можеше да смели всичко. Но се оказа (странно за мен), че жената в мен поведе парада и дълбокото положително усещане, което имах, въпреки гимнастиките и отхвърлянията на ума, надделя. Това усещане изчака, докато вълненията на ума ми поутихнат и той се избистри. Тогава успях да разбера много неща за тази система, включително и със ума си, а за тези, за които още не знам се доверих . Тази си е моята история по отношение на Валдорфската педагогика.

А за самата градина... Като отида там и в ежедневието не мисля за системи, педагогики, интелектуализации и прочие. В ежедневието просто се кефя на спокойствието на детето, на приказността там и на всички неща, които изброих в първия си постинг. 


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 20:35
всичко останало много ми харесва и ми се прииска да запиша малкия.. ... затова така се запалих... просто си представих как той се интересува от нещо и пита настойчиво , а му отговарят непрекъснато с измислици, той настоява, те пак ...затова се издразних  ... и сега съм в чуденка ...макар, че как биха му отговорили в друга детска градина си остава въпрос


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в пт, 26 окт 2007, 20:45
Аз не виждам защо трябва да се противопоставят нещата. Опознаването на света не е в разрез с въображението. Не виждам проблем да четем книжка за динозаврите, а после да си представяме какво би станало, ако имахме питомен динозавър - например можехме да го държим пред блока и да се пускаме от шестия етаж чак до долу, като се пързаляме по шията му. Или пък да си говорим за Китай и да се заливаме от смях, като се опитваме да ядем ориз с пръчици, да си говорим как ще си направим кораб и ще пътуваме натам и т.н.

Хубаво нещо са приказките, но и те също могат да се използват по различни начини. На мен ми харесва подходът на Джани Родари в "Граматика на фантазията", който всъщност учи децата да разчупват установените сюжетни норми и наистина да творят.

А иначе за темпото и спокойствието има нещо вярно (макар че по-често проблем с темпото имам аз, не тя).


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в пт, 26 окт 2007, 21:17
не съм много наясно с тези неща, но ми се струва все пак, че за важни неща не трябва да се лъжат  децата  ...  .... иначе съм абсолютно За да се насърчава фантазията
кои са важните неща обаче не ме питайте ... може би за половете, бебетата...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 22:01
всичко останало много ми харесва и ми се прииска да запиша малкия.. ... затова така се запалих... просто си представих как той се интересува от нещо и пита настойчиво , а му отговарят непрекъснато с измислици, той настоява, те пак ...затова се издразних  ... и сега съм в чуденка ...макар, че как биха му отговорили в друга детска градина си остава въпрос


Щом така стоят нещата за теб, на твое място просто бих отишла и бих поговорила с хората, които са го изучили това. Чуденето на едно място не върши работа. Аз все пак не съм завършила Валдорфска педагогика (макар че възнамерявам да се запиша на семинара догодина), и единственото, което мога да предоставя на този етап е някой и друг превод и собственото си разбиране за нещата, а то все още не е професионално. Ако преводът от Рахима Болдуин го чувстваш по-добре от моите съждения и размишления, то довери се на него. Аз все още съм само един човек, който си мисли, че е разбрал идеята на нещата, но не е професионалист, което означава че може да подведе (макар и неволно) друг човек, който не знае. Единственото, което със сигурност мога да твърдя е, че на мен ми харесва.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: sweetkids_mama в пт, 26 окт 2007, 22:04
С удоволствие следя дискусията ви- мисля, че темата е много интересна.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 26 окт 2007, 22:34
не съм много наясно с тези неща, но ми се струва все пак, че за важни неща не трябва да се лъжат  децата  ...

Хайде да спрем вече с това за лъжата, моля те. Неадекватно ми звучи, честно.
Когато човек одъртее и слуша приказката за "Спящата красавица", в момента, в който най-малката орисница превръща заклинанието на Злата си сестра от смърт на стогодишен сън, може да си каже ухилен: "Е, що не каза "две минути" вместо "сто години" и да се приключи с тая работа без драми". Малкото дете никога не си казва това. То живее в приказката, докато е още малко. И когато порасне, преди да одъртее духом, приказката за него не остава лъжа, а скъп спомен.

Който избира да поддържа приказния и поетичен свят в отговорите си, докато детето е малко, нека го прави. Който иска да праща Слънцето в другата половина на планетата да грее на другите хора и вади портокалите, нека го прави. Не можах да разбера защо всички мацки с портокалите (аз не правя изключение с първото си дете) почнаха разпалено да защитават портокалите, все едно някой ги съди.

И още нещо да питам. Има ли тука някой родител с приличен опит, който да твърди, че ще намери детската градина (или каквото и да е друго), което отговаря съвършено на неговите представи за отглеждане (или каквото и да е друго). Всеки по-опитен родител знае, че при своя избор е неизбежно да тегли плюсове и минуси, когато има избор. Или просто взима решение интуитивно без да меси ума си в цялата работа (все по-малко се срещат такива хора, като че ли).
Александър ходеше в частна детска градина с голямо натоварване - ЕСПА (който търси това, там да отиде). Той е силно одухотворено и задълбочено дете с остър ум и чувствителна душа. Нямаше нещо, в което да не го хвалят и прехвалват - родна реч, математика, английски, рисуване, пеене "Много знае. Най-добрият. Много е умен. Невероятен." Той тръгна с голямо желание, защото предишната му градина (в Загреб) беше истинско удоволствие за него и похдои по същия начин към тази. На първия месец започва да мрънка сутрин. Почна да чака с нетърпение съботите и неделите. И накрая ми заяви: Не искам да ходя изобщо! Мразя ученето. Защо, бе мамо? Защото като уча не мога да си играя. И мама му си го прибра и му подари една година свободна игра вкъщи.

Та, така. Човек си тегли плюсовете и минусите според неговото разбиране. Ама да си търсим градината, дето да ни гледа по нашия си начин на 100%, няма да я намерим. Уверявам тези, които още не знаят това и се лутат къде, какво и как (щото и аз съм се лутала, не за друго).Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в пт, 26 окт 2007, 22:37
Ами аз всъщност се оттеглям от дискусията, защото за съжаление за 2-ри път опитвам да говорим и обсъждаме и 2-ри път оставам с лека горчивина от това, че всъщност това не може да стане. Не се приемам за задръстен и уплашен от новото човек, нито имам време и желание "да си чешам езика". Просто опитвам да разсъждавам по въпроса, все си мисля, че в това се разжда някакво подобие на истина. Това не е противопоставяне на въображение и наука, ни най-малко. И е жалко, че така се възприема. Кой би могъл да каже, че един програмист или математик не е креативен и че не е творец! Напротив, двете са в хармония и се допълват чудесно.

Но това всъщност не е важно в темата.

Деметра, радвам се, че си намерила баланса за теб и щастието за децата си. Това е най-важното  :peace:  :bouquet:Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: wellroundedwoman в пт, 26 окт 2007, 23:25
Milenna, ти пък за какво се засягаш, каква горчивина.

Преди 2 години ходих да гледам една конкретна Валдорфска градина (подбутвана от споменатат приятелка антропософка, която утре ще заслепя  ;-)с разширеното прочитане, което проведох тази седмица) и тогава бях прочела (съвсем) малко извън брошурата им. Имаше неща, които не ми харесаха, избрах друга градина (Монтесори), но какво от това. Вече “сме” в училище, така или иначе.

Не споделям/не съм съгласна всичко, изложено то Деметра, но ми беше интересно да прочета различните мнения тука.

Съгласна съм, че всеки си тегли плюсовете и минусите. Желая успешен избор на всеки.

Последно- има ли я сега по книжарниците книгата на Джани Родари, спомената от Анда (имам смътни спомени от едно време)?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в пт, 26 окт 2007, 23:57
 :love:

Много се радвам, че там ви харесва!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 27 окт 2007, 00:03
...подбутвана от споменатат приятелка антропософка, която утре ще заслепя  ;-)с разширеното прочитане, което проведох тази седмица)

Ох, добре че съм аз.  :D
Едно приятелство се разсипа от тая тема, но друго ще се скрепи.

Миленче, не се излагай и не бягай от отбора на портокалите, защото отборът на сънищата има размазващ въпрос към отбора на портокалите:
Какво ще правите вие, питат представителите на сънищата, когато детето установи лъжата, че портокалът не е Слънце? А? Ами лъжата, че Слънцето не е портокал? Това направо си е двойна лъжа.  :hahaha:  Направо ви хванах "на тясно".  :D


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 27 окт 2007, 02:29
Сега се сетих за нещо, което съм чела преди време, преди да се срещна с Валдорфското, но ми се струва походящо. Дългичко е и затова, на когото му се чете - приятно четене!  :)

***

Помощникът и възпитателят на вашето дете

    Когато попитах Анастасия по какъв начин поземлените участъци с насаждения, които се намират в контакт с човека, могат да помогнат за възпитанието на децата, аз очаквах да чуя отговор от рода, че е необходимо децата да се приучават на любов към природата. Но сгреших. Казаното от нея ме изненада с простотата на аргументацията и в същото време с дълбочината на философския си смисъл.
    - Природата, Разумът на Вселената са направили така, че всеки нов човек се ражда като властелин, като цар. Той е подобен на ангел - чист и непорочен. Още отвореното теменце, приема огромен поток от вселенска информация. Способностите на всяко новородено му позволяват да стане изключително мъдро същество в тази Вселената и да е подобие на Бога. Съвсем малко време му трябва да постигне това и да надари родителите си със щастие и благодат. Това е времето, в което осъзнава същността на мирозданието, смисъла на човешкото съществуване. Този период продължава само 9 години и всичко, което му е необходимо за това, вече съществува. Родителите просто не трябва да изкривяват реалния естествен свят, но технократичният свят не им позволява да направят това. Какво вижда новороденото с първия си осмислен поглед. То вижда тавана, края на креватчето, някакви парцалчета, стени, атрибути и ценности, които са изкуствени творения на технократичния свят. И в този свят е неговата майка и нейната гръд. “Значи вероятно така и трябва” - си мисли то. Неговите усмихнати родители му поднасят всякакви дрънчащи и пищящи предмети, играчки сякаш са някакво съкровище. Защо? Детето дълго ще трябва да осъзнава защо те дрънчат и пищят. То ще се опитва да осмисли това със своето съзнание и подсъзнание. После същите тези усмихващи се родители ще го омотават с някакви парцали, а на него ще му е неудобно. То ще се опитва да се освободи, но напразно и единственият начин на протест е неговият вик. Викът на протеста е молба за помощ, вик на възмущение. От този момент ангелът и властелинът се превръща в просяк, роб, молещ за подаяние.
На детето, един по един се поднасят предметите на изкуствения свят - като някакви блага - нова играчка, нова дрешка. И му се дават с внушението, че тези предмети са едни от най-важните в този свят, в който е дошло. Около него се суетят като по този начин неволно се отнасят към него, като към несъвършено същество. В тези заведения, където вие мислите, че то се обучава, отново му говорят за достойнствата на изкуствения свят. Едва към деветата му година, някак между другото му споменават за съществуването на Природата като приложение към нещо друго, главно, разбира се, ръкотворно. И мнозинството хора до края на дните си не са в състояние да осъзнаят Истината. Простият въпрос: ”Какъв е смисълът на живота?” така и остава неразрешен.
    А той, смисълът на живота е в Истината, в Радостта и в Любовта. Деветгодишното дете, възпитано в естествена среда, има повече възможности за осъзнаване на мирозданието, отколкото хората от научните учреждения на вашия свят.
    - Спри, Анастасия. Ти, сигурно имаш предвид познаването на природата, ако неговият живот ще протече като твоя. Тук бих могъл да се съглася с теб. Но нали съвременният човек е принуден (за добро или за зло - това е друг въпрос) да живее именно в нашия технократичен свят, както го наричаш ти. Човекът възпитан така, както ти предлагаш, ще познава Природата и ще е способен да я чувства, но във всичко друго ще се окаже пълен профан. Има и такива науки като физика, математика, химия, необходимо е познаване на живота, на неговите обществени явления.
    - Всичко това за опозналия навреме същността на мирозданието са дреболии. Ако сметне за нужно да се прояви в областта на някоя наука, той с лекота ще надмине всички останали.
    - Как така изведнъж би могъл да го постигне?
    - Човекът от технократичния свят все още не е изобретил нищо такова, което да не съществува в Природата. Дори съвършените ръкотворни механизми са само едно жалко подобие на вече съществуващото в Природата.
    - Добре, дори и да е така, ти ми обеща да разкажеш как може да се възпитава детето в нашите условия и да се развият неговите способности. Само ще те помоля да говориш ясно и разбираемо и да дадеш конкретни примери.
    - Ще се постарая да бъда конкретна - отговори Анастасия. Вече моделирах такива ситуации и се опитах да подскажа на едно семейство, какво трябва да прави, само че те не могат да осъзнаят ключовия момент, в който да зададат въпроса на своето дете. Родителите пристигат на вилата с тригодишното си дете, но донасят със себе си и любимите му играчки. Да се прави това не е нужно. То може да бъде ангажирано и увлечено от друга, по-интересна работа, отколкото с безсмисленото и даже вредно общуване с ръкотворните предмети. Преди всичко го помолете да ви помогне, само че го направете напълно сериозно, без всякакви превземки и детето наистина ще ви помогне.
Ако садите в момента, тогава можете да го помолите да подържи подготвените за посев семенца или да разрови лехите, или самото то да сложи семенцето в подготвената ямка. През това време му разказвайте какво правите, например така:
   
***

/продължава/


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 27 окт 2007, 02:31
/продължение/

***

“Сега ще сложим семенцето в земята и ще го засипем с пръст. Когато слънчицето грее ще затопли земята, на семенцето ще му стане топло, и ще започне да расте. Ще му се прииска да види слънчицето и така ще се подаде от земята едно зелено стебълце, ето такова (можете да покажете някоя тревичка). Ако на стебълцето му хареса, то ще расте все повече и ще става все по-голямо и по-голямо и може да се превърне в дърво или пък в цвете. Аз искам то да ни роди вкусен плод и ти ще можеш да го изядеш, ако ти хареса. Така това малко стръкче ще приготви своя плод за теб.”
    Всеки път когато пристигате на вилата с детето или то се събужда на сутринта, първата ви работа е да му предложите да отиде и да види дали не се е появило стебълце. Ако видите, че се е появило стебло, зарадвайте му се.
   Когато засаждате разсад, а не семена, също е необходимо да обясните на детето, какво правите. Ако садите доматен разсад, нека то да ви подава едно по едно стъблата на разсада. Ако неволно счупи някое от тях, вземете в ръце счупеното стебло и кажете:”Мисля, че то няма да оживее и да ни роди плодове, защото се е счупило, но нека да опитаме да го посадим”. И го посадете наред с другите. След няколко дни, когато отново отидете със своето дете на лехичката и стъблата на доматите са вече укрепнали, покажете му и счупеното, което завяхва и напомнете на детето за това, че е било счупено по време на засаждането. Когато правите това, не разговаряйте с детето с наставнически тон. С него трябва да говорите като с равен. В съзнанието ви трябва залегне, че то в някои неща ви превъзхожда - например по чистота на мислите си. То е ангел. Ако успеете да разберете това, ще можете да действате по-нататък вече интуитивно и тогава заедно с вас и с вашата помощ детето ще порасне и ще ви направи щастливи.
    Когато искате да спите под звездното небе, вземете със себе си и детето. Сложете го да легне до вас и го оставете да погледа светещите звезди, но в никакъв случай не започвайте да му разказвате за названието на планетите, нито за техния произход и предназначение, тъй като и самите не ги знаете, и догмите съществуващи във вашия мозък, само ще отдалечат детето от Истината. Неговото подсъзнание знае Истината и тя ще дойде в съзнанието му сама. Вие само можете да му кажете, че обичате да гледате светещите звезди и да попитате детето си коя от звездите му харесва най-много. Много е важно да умеете да задавате на детето въпроси.
    На следващата година трябва да предложите на детето да си има своя собствена лехичка, която то само да си украси и да му се даде възможност да прави на нея всичко, което поиска. В никакъв случай да бива да го карате насила да прави на лехата каквото и да е или пък да поправяте направеното от него. Единствено можете да го попитате какво иска да направи. Можете да му окажете помощ, като му поискате разрешение да работите заедно с него. Когато сеете зърнени култури, дайте на детето семенца, които то хвърли с ръчичката си в земята на своята лехичка.
    - Добре - отбелязах недоверчиво, - може би така детето ще прояви интерес към растителния свят и може би ще стане добър агроном, но все пак откъде у него ще се появят знания от други области?
    - Е, как така откъде? Работата не е само в това, че то ще знае и ще чувства какво и как расте. Най-важното е, че то ще започне да мисли и да анализира и в неговия мозък ще се събудят клетки, които ще работят през целия му живот. Именно те ще го направят по-умно и по-талантливо спрямо онези, при които тези клетки спят. Що се отнася до неговото битие, а именно за това, което вие наричате прогрес, то може да бъде ненадминато във всяка област. По-голямата чистота на помислите му ще го направи много по-щастливо. Установеният контакт с неговите собствени планети ще му позволи постоянно да приема все по-нова и нова информация, както и да обменя информация. Всичко това ще бъде възприемано от неговото подсъзнание и ще бъде предавано на съзнанието под формата на нови мисли и открития. На външен вид това дете ще бъде обикновен човек, но вътрешно... Тези хора вие ги наричате гении.

***

Из "Анастасия"


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в сб, 27 окт 2007, 09:08
 на мен темата ми е много интересна и приятна. най-хубавото е, че въпреки, че има различни мнения, все още не сме се сбили  ;-)
 дискусия породи в мен размисли на тема Какво е интелигентността? , как смятаме, че се постига....такива неща...
много мисли ми минаха през главата, но още не съм ги избистрила, за да ги напиша...ако някой има желае, ще се радвам да сподели своите мисли по тези въпроси :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Dodo79 в сб, 27 окт 2007, 09:15
Деметра, разплака ме... И ми стана едно топличко, като на семенцето  newsm51
Лично на мен ми допада този подход, вегетарианската храна също. Единственото, което и мен ме смущава е как ще оцелее моя принц при сблъсъка със реалността.
Признавам- не можах да изчета всичко, но продължавам да се запознавам.  
Как стои въпроса с приемането/неприемането на деца без ваксини?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в нд, 28 окт 2007, 05:15
  Какво е интелигентността? , как смятаме, че се постига....

Всички открития и хрумвания - от най-простите до най-гениалните - идват в моментите, когато умът замлъкне, за да проговори интуицията - вътрешният Аз. Така наречените "гении" не са с гениален ум. Те са с гениален не-ум. Умът не може да прави открития. Умът може само да улавя и да трупа данни, да ги сортира и да борави с тях. Може да прави логически умозаключения, но не може да измисля нови неща - открития, несвързани с тези данни. Ако можеше, всички много умни хора щяха да са откриватели и гении. Учените знаят най-добре това. Те знаят, че истинското откритие идва в момент, когато умът спре да бръщолеви и освободи съзнанието за миг от непрестанното си дърдорене и от натрупаните данни, под формата на знания. Всички, които са изпадали в критична ситуация също познават този миг на затишие, в който дъхът им спира и те започват да действат сякаш водени от някого.

За мен интелигентността е степента на умност - количеството насъбрани данни и умението да се борави с тях. А интелектът е това, което идва от по-дълбоко (интуицията, ако щете). Интелектът на всеки човек е част от Интелекта на Вселената.

Интелигентността е ценно качество за човека в настоящето общество, ако човекът няма добра връзка с интелекта си. Вярно е.
За да може обаче да поддържа здрав контакт с него (а не само случайно да го пуска да го спасява в кризисни ситуации), човек трябва да може да се освобождава от ума си и от натрупаните там знания, предразсъдъци и догми. Колкото по-малко е задръстено едно човешко съзнание, толкова по-лесно може да се освобождава като преработва. Колкото по-чисто съзнание поддържа човекът, толкова по-чиста връзка ще има с интелекта. Той пак ще може да използва ума си, когато му е необходимо в обществото.

Човешкото съзнание започва да трупа данни за преработване, още в мига на своето раждане. Ако тези данни са подходящи за възрастта на човека (а възрастта отразява степента на житейска готовност), съзнанието ще може да ги преработва с лекота. Ако тези данни обаче са неподходящи, то ще започне да ги складира за по-нататъчно преработване. Колкото повече непреработени данни се натрупват в съзнанието, толкова повече се задръства то. Съзнанието улавя всичко - дочутата реплика между мама и приятелката й, стрелбата и образите от филма по телевизията, всяко целенасочено и нецеленасочено обяснение, всяка книжка с картинка и без картинка и т.н. В този пренаситен с информация свят това всъщност означава огромна отговорност за родителя. От една страна той трябва да знае как детето му расте - в какви фази се намира и каква е степента на житейската готовност, за да знае какво е подходящо за него в съответната фаза. От друга страна трябва да полага специални усилия да избира подходящото и да разкарва шлаката, за да пази максимално съзнанието от задръстване. 

В примера за "Слънчо спинка", съзнанието на едно 2-4,5 годишно дете може да обработи лесно информацията и така тя няма да остане да "виси" там. С портокалите обаче на ная възраст става по-сложно за съзнанието. В този период тепърва започва да се развива логическото и абстрактното мислене. Представяте ли си детето колко много неща от най-простичките в ежедневието започва да ги мисли логически и абстрактно и да ги възприема по този начин - свързани с яденето, с желанията, с чувствата. Ако сега се появи един портокал - слънце в отговор на спортния дух на задаване на въпроса "Защо?" - как да е. Ами, ако подходът е все такъв и на всяко "Защо" се отговаря с научни отговори и с демонстрационни уреди, съзнанието кое да избере да обработи - науката или пребогатото си и вълнуващо ежедневие, изпълнено на  всичкото отгоре с бум на емоциите. Което и да избере, другото ще остане да "виси".

А за мен хората, които помнят "лъжи" от този период на детството си, помнят тъкмо неподходяща и лошо поднесена информация. Ако информацията беше О.К., нямаше да стои и да им "виси" като лъжа след толкова време.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в нд, 28 окт 2007, 06:32
И ето малко мъдрост от Човека на миналия век -  проходил и проговорил късно лош ученик, който напуснал училище, но дълбоко впечатлил се от един компас, подарен от баща му, когато бил на пет годинки. Незнайно как при тези обстоятелства обаче, разкрил себе си пред човечеството като велик откривател. Преди всичко обаче е един истински човек с великолепно чувство за хумор, с любов към живота и мира на Земята.


Алберт Айнщайн

"О, младост! Знаеш ли, че твоето поколение не е първото, което е бленувало за живот, изпълнен с красота и свобода? Знаеш ли, че всички твои предшественици са имали същите стремежи и са станали жертва на страха и омразата? Знаеш ли също, че всички твои пламенни желания могат да бъдат осъществени само ако ти успееш да постигнеш обич и разбирателство с хората и животните, и растенията, и звездите, така че всяка радост да стане твоя радост и всяка болка - твоя болка? Отвори очите, сърцето и ръцете си и не поглъщай отровата, която твоите предци така жадно изсмукаха от Историята. Едва тогава цялата земя ще бъде твоя родина и твоят труд и усилия ще създават блага."

"Въображението е по-важно от знанието."

"Единственото наистина ценно нещо е интуицията."

"Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование."

"Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст."

"Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище."

"Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене."

"Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш."

"Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо."

"Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа."

"Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали."

"Тайната на творческите способности е в това да знаеш как да криеш източниците си."

"Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново."

"Две неща ми вдъхват страхопочитание — сияещото небе отгоре и поучителната Вселена, в която се намирам."

"Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен."

"Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издържливост и готвността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд."

"Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник."

"Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни."

"Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо."

"Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности."

"На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично."

"Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него."

"Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът."

"Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия."

"Не се притеснявайте за математическите затруднения, които срещате; тези, с които се сблъсквам аз, са още по-големи."

"Не забравяйте, че тези, които са по-чувствителни и благородни, са винаги сами - това е необходимо - и поради това те могат да се наслаждават на чистотата на своята собствена атмосфера."
И понеже:

"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z, където x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена.",

аз ви поздравявам и прилагам в действие формулата на успеха, с особен акцент върху събирателното z. На този етап дадох от себе си всичко, което можах в тази тема и сега се оттеглям да се наслаждавам на "чистотата на своята собствена атмосфера". А на всяка една от вас пожелавам да се наслаждава на "чистотата на нейната си собствена атмосфера" и да се радва на живота!   :bouquet:
Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Dodo79 в нд, 28 окт 2007, 09:51
 [smilie=smile3521.gif] [smilie=smile3501.gif]  :love001:  :nature016: newsm60


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Анда в нд, 28 окт 2007, 10:13
Хахаха, това за творческия подход ме разсмя с глас!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: jkaterina в пн, 29 окт 2007, 00:54
Страхотна тема Деметра!

Горещо благодаря за споделеното  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Zlati в вт, 30 окт 2007, 12:04
Деметра,караш ме да се чувствам едновременно и тъжна и щастлива.Тъжна,защото толкова много не знам още за света и себе си.И щстлива,защото това означава,че съм още толкова млада и мога още толкова много да уча.И да чувствам.И да усещам.

Благодаря на всички,участвали в темата до тук!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: infinity в сб, 03 ное 2007, 01:19
Деметра, не знам и аз какво точно искам да ти кажа, не знам дали дори искам да говоря в момента, просто ако имаше как бих те поканила на чаша червено вино и запален огън под звездите. Много рядко ми се случва да "срещам" дори и във виртуалното пространство толкова интелигентни хора и когато това стане съм страшно развълнувана!  :blush:
Прочетох цялата тема, чета я няколко дена, понеже нямах много време да я глътна наведнъж, но цялата дискусия е безумно интересна! И други хора са писали доста интересни неща, хареса ми че нямаше заяждане, въпреки различните мнения, с малко изключение в началото.
   Аз бях с много смесени чувства към Валдорфската педагогика от предната тема, но сега мисля че ако имаше в моя град такава ДГ, бих искала детето ми да е там.
Не съм фен на вегетарианството, но събота, неделя и вечерите са си наши и тогава детето може да яде месо колкото си иска. А моята щерка например е страшен хищник.
А имаш ли представа дали им дават риба?

Цитираш Анастасия много на място! А какво мислиш за училището на Щетинин? Може би дори е за отделна тема. На мен лично толкова много ми допада, че бих се преместила да живея в Русия(ако имам възможност), само за да получи детето ми такова образование.
Но още повече бих се зарадвала на възможността да се направи такова училище и в България.

Относно портокалите и сънищата, смятам че за всичко си има време!
Мила скоро гледа звездите, докато се прибирахме...баща й я носи и тя ги гледа и ги сочи... той ги знае по имена и съзвездия, но простичко и с много любов й обясни, че звездичките са  огнени топчета! Мила остана страшно впечатлена, и постоянно повтаряше цяла вечер:"Топ-топ...пари!" Сама си направи връзката, че звездите парят, това никой не й го беше споменавал.
Ето още един приказен начин да се обясни нещо, който същевременно не е лъжа, но не е и затормозяващо(за детето) научно обяснение.

Много са готини цитатите от чичко Айнщайн! Направо се размазах от кеф, благодаря ти много и за цитатите, и за темата, и за времето което си отделила, и за търпението и положителността, лъхаща от всеки твой постинг.
Ти си щастлив човек и това си личи, нищо че никога не съм те виждала. Още едно доказателство, че душата и духът "работят" на съвсем други честоти. А че на умът често не може да се разчита и че често дори пречи е една истина, която който не е успял да прозре, значи много мисли.  :mrgreen:

Много объркано писах и много офф-топик изписах, но наистина много ме развълнува!  :hug:Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в сб, 03 ное 2007, 01:48
В примера за "Слънчо спинка", съзнанието на едно 2-4,5 годишно дете може да обработи лесно информацията и така тя няма да остане да "виси" там. С портокалите обаче на ная възраст става по-сложно за съзнанието. В този период тепърва започва да се развива логическото и абстрактното мислене. Представяте ли си детето колко много неща от най-простичките в ежедневието започва да ги мисли логически и абстрактно и да ги възприема по този начин - свързани с яденето, с желанията, с чувствата. Ако сега се появи един портокал - слънце в отговор на спортния дух на задаване на въпроса "Защо?" - как да е. Ами, ако подходът е все такъв и на всяко "Защо" се отговаря с научни отговори и с демонстрационни уреди, съзнанието кое да избере да обработи - науката или пребогатото си и вълнуващо ежедневие, изпълнено на  всичкото отгоре с бум на емоциите. Което и да избере, другото ще остане да "виси".Според мен детският ум преработва еднакво трудно или лесно, както научните , така и приказните обяснения за действителността ... особено ако те се отнасят за неща , които не можем да пипнем ....   .... детето се научава да разбира езика, на който му говориш .... ние не смиламе добре научните обяснения, но според мен, това не се отнася за децата ... ето, че и Айнщайн е мислил като мен  :lol:

"Въображението е по-важно от знанието."


"Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене."


"Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо."

А за спомените.... доакзано е, че всички хора си спомнят лъжи...няма изцяло реални спомени, те се променят непрекъснато ... правени са експерименти с хора, свидетели на някакво бедствие. Карали са ги да разказват едно и също нещо през определени периоди от време ...след 5, след 10 и след 15 години ... хората твърдяли, че си спомнят всичко точно, сякаш им е пред очите, но се оказало че разказите на един и същи човек фрапантно се различават  ;-)Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Simantro в пн, 05 ное 2007, 20:22
При малките деца до към петата година базовият интерес се формира от моменти като тези, в които едно дете е в състояние да наблюдава едно бръмбарче в продължение на 15 минути или да гледа как група мравки разфасоват парче хляб и други подобни. А не от научността на каквито и да било обяснения.
Валдорфските градини и училища по света (и у нас, както забелязвам) си имат изключително добре обоснована система, която аз усещам, че ми харесва. От нея излизат творчески хора, а не просто знаещи хора. Творческият човек съвсем не означава само човек, който се занимава с изкуство. Откривателят в науката е творчески човек също. Успешният управител е творчески човек също. За да бъде един човек творчески, той трябва да има добро въображение, информационна база данни, ясен ум и незадръстено съзнание.
 

Напълно подкрепям :peace:  Demetra, благодаря за споделеното  :bouquet: Преди доста време съм чела за тази педагогика, тогава със съжаление, че не се прилага у нас. А сега с една съфорумка си пожелахме децата ни да имат възможност да ходят на такава градина :)

А за лъжите и истините - замислете се защо открай време има детски приказки и на какво учат те децата. Това е стабилната основа за формиране и на съзнание, и на ценностна система. Всичко друго се трупа с времето :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Трапезица в вт, 06 ное 2007, 00:26
Само в София ли има такава детска градина?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в вт, 06 ное 2007, 10:31
Само в София ли има такава детска градина?

Засега да.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Poli. в чт, 08 ное 2007, 22:59
И мен темата много ме развълнува и имах няколко въпроса... жалко, че Деметра се оттегли...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 10 ное 2007, 19:43
Деметра, не знам и аз какво точно искам да ти кажа, не знам дали дори искам да говоря в момента, просто ако имаше как бих те поканила на чаша червено вино и запален огън под звездите.

Ооооо, това не бих го отказала, ама никак даже.  :D Още повече като се има предвид, че  живееш в любимия ми град (ако не ме лъже паметта), от който пазя най-съкровените си детски спомени от най-вълнуващите и запомнящи се лета, които съм имала в детството. Една четвърт от мен е русчуклийска. Аз също се развълнувах от твоя пост. Благодаря!  :love:

А за Щетинин... хехе.. и аз по едно време - аха и да се метна на самолета.  :D Но май не е нужно. Ние сме тук - в България, а както знаем случайности няма. Педагогики като тези на Щайнер и на Щетинин са така или иначе бъдещето и за България, и за света. А Настоящето предлага всичко под формата на "тук и сега" и то винаги е съвършено и достатъчно. Останалото е бягство (в крайна сметка от себе си - това ти го казва Олимпийски шампион по бягане от себе си, да знаеш).

За вегетарианството въпросът стои по същия начин. Вегетарианската храна, още по-право казано - суровоядството, е храната на бъдещето. Самият Петър Дънов обаче казва (а както знаете "Белите братя" кльопат само немръвки), че в тялото на човека има "растителноядни", но все още и "месоядни" клетки. Това означава, че зорлем "вегетарианци" за много хора в Настоящето представлява насилие спрямо собственото им тяло. Затова според мен е важно, ако забележим у децата си силно влечение към месните храни, да не ги лишаваме от тях у дома, дори когато самите ние сме убедени вегетарианци.
От друга страна стои въпросът за навика. Всички знаем, че има добри и лоши навици, а именно такива, които ни помагат по пътя и такива, които ни пречат. Да се насажда идеята, че месото е жизнено необходимо и е задължителна съставка в менюто на човека, е предпоставка за създаването на навик, който може в последствие да се окаже лош навик. Всички сме чували как лекари съветват след определена възраст животинските мазнини да се изключат от менюто, нали?

За мен вегетарианството към настоящия момент е въпрос на съзнателен избор и ненасилие. И в този смисъл моето разбиране по въпроса, що се отнася до децата, е как да постъпвам тъй щото те да могат да бъдат свободни и съзнателни да избират, когато пораснат достатъчно големи за това. И пак лично за себе си, аз съм намерила баланса за това с тази детска градина. Иронично там ходи най-месоядното от всичките ми деца. Това дете, което за лека нощ ми пожелава "Лека нощ, да спиш в кош и да сънуваш звездички, праскови, саламче..."  :) И аз вярвам, че това не е случайно. Така той ще научи, че има и друг начин на хранене (към който така или иначе лекарите ще го съветват един ден да премине ;-) ), като в същото време у дома "месоядните" му клетки няма да се чувстват низвергнати. Вярвам, че всичко това ще му помогне за неговия свободен избор един ден, какъвто и да е той. Защото реално върху него не се упражнява насилие и в същото време той има възможност да види различни неща, с което той се докосва до свободата в действие. Нека види, нека почувства, нека усети, нека един ден се превърне в господар на своите навици, а не в техен роб.

Всичко това потвърждава идеята, че възпитанието е изкуство (Щайнер по принцип не говори за педагогика, а за "възпитателно изкуство"). И то какво! Истинско изкуство е да можеш да се движиш съзнателно по средния път на Буда или по средната колона на Сефиротичното дърво на Кабала (или което щете определение за това, на което щете учение за човека и Бога), когато си родител, учител, възпитател.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 10 ное 2007, 20:01
Поли, не съм се оттеглила.  :) Просто към онзи момент издъра-бърах всичко съществено що имаше да излиза от мен по темата и си понатиснах малко спирачката. Упражних си волята, така да се каже.  :D Онази "с Интелекта" в мен като има да се изказва го прави, което е о.к., но след това се намърдва "интелигентната", а последната ми харчи много на градско, та гледам да я озаптявам.  :lol: Затова може и да не съм много активна и да играя със закъснение, но не съм се оттеглила. 


И понеже темата премина и в интересен разговор за човека, науката и Бога, а за мен тия три неща (пък и ония три  ;-) ) в крайна сметка представляват едно, сега ми иде да цитирам и един друг учен, който се е изказал много забавно по въпроса. Говоря за шефа на Института за космически изследвания към НАСА - Робърт Джастроу

"За учения, който е живял с вярата си в силата на ума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато  изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теософи, които си седят там от векове."


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 10 ное 2007, 20:20
И понеже infinity каза "щастлив човек", искам да кажа, че аз знам, че съм щастлив човек, точно какъвто е и всеки един друг човек. Такива сме си по задание. Номерът е в това обаче не просто да знаем, а да бъдем щастливи. Въпреки знанието за щастие, непременно трябва да поясня, за да не настане объркване, че и аз като почти всички хора не винаги бивам щастлива. Много глупаво поведение от страна на нас - човеците, наистина. Бих казала даже, че човекът към Настоящето си е жив оксиморон.  :lol:

Днес обаче съм мирно щастлива, придружена от чистотата и спокойствието на първия сняг, гледката на мъжа ми, които изтупваше прегъналата се от тежестта на мокрия сняг ябълкова фиданка, гледката на момченцата ми, които вършееха из прекрасния ни двор и гледката на снежния човек, който самички си направиха, както и огромната снежна топка, която успяха да изтъркалят, ей така просто за идеята. Моля, вземете си от моята бидеща радост, която е в днешния ден.   :love:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Трапезица в сб, 10 ное 2007, 21:27
Здравейте и от мен,спомена се по-горе,че ще има семинар по въпросите на възпитанието (ако правилно съм разбрала)-та да питам-къде,кога....Аз не мога лично,но бих го препоръчала на мои близки :)МНого ми е приятно да ви чета,а вие пишете,пишете.....  :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в нд, 11 ное 2007, 00:02
Става въпрос конкретно за обучението по Валдорфска педагогика у нас. Курсът е тригодишен като се провеждат едноседмични целодневни семинари четири пъти годишно, тоест общо 12 за трите години. Първите български Валдорфски учители завършиха сега през лятото, но следващият тригодишен курс доколкото знам ще започне догодина - есента на 2008-ма. Ерго тази година се пропуска за лично мое съжаление. Провеждашеше се в Центъра за усъвършенстване на учители в Княжево, в София (ъ-ъ-ъ май така се казваше  newsm78) и вероятно и догодина ще бъде пак там.  Доколкото знам самият курс е за всички, които се интересуват от това възпитателно изкуство, т.е. не е само за учители, но не съм съвсем уверена. Във всеки случай до следващата есен има време да се уверя. :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Лого5ка в нд, 11 ное 2007, 15:38
Деметра, чудесно е, когато един родител намери нещо подходящо за детето си и има мир за това, че е направил правилния избор. На пръв поглед нещата които прочетох и снимките от градината много ми харесаха, НО. По-скоро ме тревожат нещата които прочетох от линковете за учението и окултното. Предпочитам да седя далеч от подобни неща, а детето си пазя двойно, защото считам, че е мой майчин дълг. Анторпософското учение и Валдорфската педагогика са в силно противоречие с християнството, а както знаеш аз съм убедена християнка.  :peace:
Иначе нямам нищо против приказното, песничките, дневния и седмичен режим, излизането навън и ровенето в калта, месенето на тесто и естествените материали, но както повечето споделиха тук предпочитам да давам по зрънце научна информация, която с всяка година да надграждам. Когато Кристиян ме пита защо като подскача не пада от Земята, няма как да не му подам следващата доза истина (за гравитацията).
Сигурна съм и се надявам, че ще дойде време, когато най-после ще направиш една твоя градина, в която чудесно ще компилираш всичко хубаво и полезно от всичките педагогики и течения, които си изучила без да се намесва духовното.
А на мен, както и на всички пожелавам мъдрост, интуитивност, балансираност и постоянство, но най-вече любов за нашите прекрасни и благословени деца.  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Poli. в нд, 11 ное 2007, 22:47
        Тамън се бях примирила, че темята умря и ето, че тази вечер сърцето ми отново се изпълни с трепет  :love:. И аз не знам какво точно да ти кажа Demetra, освен да ме вземете и мен през лятото на чаша червено вино (нали и бира, може, infinity?) под звездното небе? Какво ще кажеш, infinity? Няма да се разпускам в лични "обяснения в любов", защото не е тук мястото, само да знаеш, Demetra, че с голямо удоволствие те чета вече от 2 години насам, нищо, че досега не съм писала в темите ти. И за да прекъсна off-а продължавам конкретно по темата:

        Кажи ни, моля те, как стои въпросът с ясленските групи? Имам предвид конкретно възрастта между една и половина и две и половина години. Въобще (не точно в тази градина) има ли такива групи във Валдорфските градини и какво казва Щайнер за изкуството на възпитанието в тази възраст.

        По-горе се беше задал вече този въпрос. Да го повторя и аз - допускат ли се деца без имунизации?

        Хм... чичко Айнщайн и неговата ТО (всъщност, тя по-скоро не е негова, ама нейсе!). Исках само да споделя в подкрепа на нещата, които казваш за интелекта и интелигентността. Майка ми е учителка по физика. По учебната програма ТО се преподава в 11-и клас. Тя е имала нейна паралека, в която е решила да я преподава още в 7-и клас. Оказва се, че децата без проблем сващат същността на нещата, за разлика от по-големите. Това се дължи, че големите вече са изучили класическата механика и мозъкът им вече разсъждава в някакви рамки, които е изключително трудно да се разбият. А колко ли още рамки са ни поставили насила в училище...???

        Моето първо запознаване с по-нетрадиционната педагогика е също от книгите за Анастасия. Има още три глави, които са пряко свързани с педагогиката. Двете са за училището на Щетинин, и една за училището на бъдещето. Имам линкове към текстовете, ама са ми на руски, ако някой се интересува ще ги изровя и на български.

       И последно засега, да не пиша фермани, кажи ни, моля те за песничките. Наистина имат магически ефект. Но аз засега пея само нещо импровизирано. Дали не можеш да ни дадеш текстовете и мелодиите?Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Трапезица в нд, 11 ное 2007, 22:50
Хубаво е,че дори различни мнения не предизвикват нападки тук:)Лого5ка,прекрасни пожелания за децата ни  :peace: Аз искам да възпитам детето си,намесвайки духовното.(Всъщност "окултен" означава "скрит").Дали по явните или скритите пътеки,нека посоката да е правилна....Защото пътищата,водещи до Него са много,а Той е един! Пожелавам Любов и Мир на всички  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Maria.St в нд, 11 ное 2007, 23:27
        По-горе се беше задал вече този въпрос. Да го повторя и аз - допускат ли се деца без имунизации?

Поли., и да се допускат, надали ще е от полза за някого това да се обяви публично. Доколкото разбрах градината все пак иска да е напълно законна, има си всички лицензи и т.н. Нали се сещаш, че е незаконно да се приемат деца без ваксини... :?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Poli. в нд, 11 ное 2007, 23:33
Нали се сещаш, че е незаконно да се приемат деца без ваксини... :?

Май се сещам... :?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в нд, 11 ное 2007, 23:45
Скъпа Лого5ка (няма да ти казвам Логошка обещавам :hug: ), всеки има право да се тревожи и е факт, че всеки често се тревожи за най-различни неща. В основата на всяка тревога обаче стои неразбирането, неведението и страхът. Това също е факт, както самата ти вярвам си забелязвала неведнъж.

Изходът от всяко тревожно състояние може да бъде само по два начина.

При първия човекът не предприема действия да се опита да се осведоми задълбочено, да разбере и да се срещне със страха си. По този начин тревогата продължава да заема позиция в живота му. Принуден от натиска й, човекът изработва защитно поведение под формата на действие, чувство или мисъл-етикет, които му дават някакво мнимо обяснение и така изтласкват тревогата в територията на подсъзнанието. Препозиционирана, тя престава да има перманентен явен характер, но се проявява всеки път, когато човекът отново се срещне със съответната идея или събитие.

При втория начин човекът се потапя в неразбирането и страха, изучава го задълбочено, вижда го и така обезсилва тревогата. Тя просто престава да му бъде нужна и изчезва от само себе си завинаги.

Как човекът да постъпи е избор само и единствено на него и никой няма право да го съди, още по-малко пък аз. Това, на което искам категорично да обърна внимание обаче, са появяващите се неистинни идеи, мисъл-етикети, чувства и действия, които възникват при наличието на непреработената тревога в конкретния случай.

Първо, Антропософското учение категорично не е нито в силно, нито в слабо противоречие с Християнството. Изобщо не е в противоречие. Истината не може да противоречи сама на себе си. Тя просто е, независимо от формата, която приема.

Второ, вярно е, че д-р Рудолф Щайнер е тежък и изключително труден за четене автор, което го прави труднодостъпен за повечето хора. На хората, които избират да боравят с тревогата си по втория от по-горе описаните начини, мога да дам само един съвет. Подходете много внимателно и не четете наслуки подхвърлени линкове към лекциите на доктора Щайнера, защото рискувате да се самоотпратите на някой самотен остров на невежеството, заобиколен от море от самозаблуда, че нещо сте разбрали. Тоз човек е един от класиците, чийто трудове не стига, че са тежки за четене, ами са и количествени. Уникалното при него е съсредоточаването в практическото приложение на знанията, което на всичкото отгоре е широкообхватно - в много повече от една области ( философия, психология, религия, икономика, политика, възпитание, история, изкуства, биоземеделие, биомедицина - да, да, всичко това, именно...). ЧовекОт е изнасял тонове лекции на най-интелигентното и учЕно съсловие из цяла Европа по всичките тия теми преди по-малко от век.

Трето, вярно е, че Валдорфската педагогика черпи от знанията на Антропософията, свързани с познанието за човека като цялостен индивид, който е част от Природата и който не само папа, ака и пишка, но има и чувства, и ум и съзнание. Също оттам например черпи информация за смисъла при честването на празниците в годината. Антропософията е съхранила значението на християнските празници, такова каквото е било по време на Ранното Християнство, преди католицизмът и православието да раздърпат Христос и Великото Му Учение за себе си и за собствените си църковни облаги. Тогава празниците са свързвали съвсем практически човека с Природата, а Светиите не са били просто икони за целуване. Всеки Светия и всеки празник е дарявал с нещо човека; нещо, от което човекът е имал нужда и е изживявал тялом и духом със смяната на сезоните през годината. Сега нещата отдавна са извадени извън контекста. "Христос возкресе!", ама какво Му возкресе и какво общо има това с човека всяка пролет и защо точно пролет, това не е важно. И как да е важно като невежият по-лесно се управлява?!
Педагогиката черпи от антропософските знания също и информация, свързана с храните и храненето например - това е от биодинамичното земеделие. Официалната наука отдавна е открила връзката между фазите на Луната и най-различни явления на Земята. Е, в Антропософията това влияние на Луната, както и на други небесни тела е разгледано задълбочено от гледна точка на храненето и здравето на човека. В понеделник се приготвя вкусна зърнена закуска от кафяв ориз да речем. Във вторник май беше ечемик, после овес, ръж, пшеница, царевица и пр.
Човекът Щайнер е имал богати знания в най-различни области, както и остър ум, богати усещания и будно съзнание, за да даде нещо задълбочено на света. Който иска се възползва, който не иска - не. Валдорфската педагогика като доразработена в последствие система за възпитание се е възползвала.
Дали е задължително някой да разбира антропософията или да бъде антропософ, за да се възползва от Валдорфската педагогика от своя страна? Че кому е нужно освен, ако човекът не прояви специален интерес и желание?! Аз, да речем, си пъхам носа, но това си е мой избор. Той носът ми дълъг по принцип. По-важното е една система да възпитава свободни хора, а не роби на самите себе си. Ако го прави, според мен това е достатъчно.

Четвърто, Джошуа бен Мириам, по-известен като Исус Христос, е настина голям Учител, бил на тая земя от плът и кръв преди две хиляди години. Христовото учение е прекрасно и много силно, но за съжаление доста ограбено пет-шестстотин години след идването на Учителя. В момента то достига до хората с едва четири от над петдесетте Евнагелия. Скоро по неведоми пътища откриха Евангелието от Юда и това е научен факт (не църковен!!!). Интересно какво ли се крие в подземията на Ватикана?! Чудя се кой ли е имал интерес да покрие толкова информация?! Чудно ми е също какво ли значи индулгенция например и други подобни интересни неща?!  newsm78

Мили приятели, рано или късно всеки уважаващ себе си християнин си задава въпроса: "Аз последовател на Христос ли съм или на Църквата?" И ако отговорът е на Църквата, то човекът трябва да си даде ясна сметка за риска, на който подлага темпото на собственото си развитие. Защото, доколкото си спомням, за Църквата съвсем доскоро Земята все още беше плоска и се явяваше център на Вселената.

И пето, последно, че пак се олях  :oops: :), ми се ще да погледнем етимологията на една, две думички, които се явяват из тази тема.
На първо място това е думата окултен. Окултен произлиза от латинската дума occultis, което означава "таен", "скрит". Тя навлиза в езиците, в това число и в българския, като дума, която обозначава нещо тайнствено. Във философията, под понятието окултизъм се разбира всяко мистическо учение за тайнствените сили в природата, които не могат да бъдат обяснени от традиционната наука. Сами разбирате, че нещо, което днес е окултно, утре, с развитието на науката, може да стане научно. Веднага се сещам за един от най-големите окултисти от преди няколко века - Галилео Галилей, днес описван като "баща на съвременната астрономия", "баща на съвременната физика" и "баща на науката".

И кажете ми сега, мили вярващи християни :love: , след като знаете дефиницията на "окултизъм", как ще решим следния възникнал казус. Като сме вярващи християни, то следва ние да вярваме, че Христос е превърнал водата във вино, с което от саде едната бъчонка е напоил сума ти народ. Нали така? Да, но традиционната наука и до ден днешен не може да обясни това и други подобни Библейски чудеса. Следите ли ми мисълта?
Е, питам аз, след като вече знаем що е то окултизъм по дефиниция, поради що християнството да не се явява също така окултизъм?! И, ако не нарека себе си окултистка, аз ще мога ли да се нарека вярваща християнка?

Добре ми е известно, че официалните религии като юдаизъм, християнство, будизъм и прочие, наричат себе си неокултни, а пък всички останали учения, които не им играят по свирката, са окултни. Това е добре измислена игра на думи с трайно приспивателен ефект. Понеже в действителност всичките религии са си пълни с окултизъм - все пак представляват вярата, а не лабораторията - този факт чудесно може да се замаже като "избраниците" нарекат себе си "неокултни", което се подразбира като традиционни. А традиционното лесно канализира, лесно успива потребността от мислене и съответно лесно се управлява.

Също така добре съзнавам, че емоционално окултизъм изкриви своето значение у нас преди десетина години с един бум на мними учения, които нарекохме секти. Но мога да ви уверя, че това изкривяване се случи само в съзнанието на хората и отразява единствено и само техния страх. Във философската си употреба думата продължава да си значи същото - тайнствени сили в природата, които не могат да бъдат обяснени от традиционната наука. Тоест, когато срещнем тази дума някъде би било добре да обърнем внимание на себе си как я възприемаме - етимологично или емоционално.  :)Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пн, 12 ное 2007, 00:39
Поли, благодаря ти!  :love:
Ти си на биройка, значи! Добре! Ама не е много сезонно, няма ли да ти стане студено? :) Ох, какви ги говоря  [smilie=smile3555.gif]? То като ни е топло на душата, ако ще и мента посред зима да пием, студ няма да усетим. Пък и ще се вдъхновяваме от Анастасия (е, не ме чакайте по тънка рокличка, де)

Много е интересно това, което разказваш за майка ти наистина. Много е наблюдателна и се интересува от децата значи. Като се замисля, въпреки че профилът ми беше физика и математика (или може би тъкво затова) и на мен не ми влезе нищо в главата в 11 клас от най-интересното във физиката - ТО. Нищо, че класната не забеляза. Тъпо.

А за песничките ще гледам да седна да попиша повече по някое време тази седмица. Малко е сложна работата по принцип, защото на български са малко тези, които са подходящи за целта, затова си взимат идеи от немски, руски, английски валдорфски песнички, оформят си текстовете на български и ги дават на някакъв музикант да ги доизкусури. Тези, които ги знам са страхотни наистина, но се сещаш, че непрестанно кипи труд по сътворяване на песнички сред учителките. Аз си купих едни интересни книжки от Амазон с подбрани песнички от Валдорфски учители на английски, но още не съм стигнала до тях.

Купих си и още няколко много интересни книжки за правене на играчки, плетене на животни и замъци (умирам си да шия и да плета само дето нямам много време и май ще става мнооого бавно  :?), страхотна книжка за рисуване с деца, книжка за разказване на приказки на деца.  И още няколко щуротийки си накупих от един английски сайт (пчелен восък за моделиране, техните водни бои, които са само в трите основни цвята и др.), но мъжо още не е видял сметката, та ако изчезна завинаги да знаете защо.  :sick:  :D (голяма съм лакомия да му се не знае)...Защото пътищата,водещи до Него са много,а Той е един! Пожелавам Любов и Мир на всички  :hug:

Благодаря!  Чудесно пожелание за лека нощ. Мир, Любов и на теб! :hug:   и   "...Мир, Любов на всички братя и добро на цял народ"   :love:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в пн, 12 ное 2007, 08:35

Първо, Антропософското учение категорично не е нито в силно, нито в слабо противоречие с Християнството. Изобщо не е в противоречие. Истината не може да противоречи сама на себе си. Тя просто е, независимо от формата, която приема.

Четвърто, Джошуа бен Мириам, по-известен като Исус Христос, е настина голям Учител, бил на тая земя от плът и кръв преди две хиляди години. Христовото учение е прекрасно и много силно, но за съжаление доста ограбено пет-шестстотин години след идването на Учителя. В момента то достига до хората с едва четири от над петдесетте Евнагелия. Скоро по неведоми пътища откриха Евангелието от Юда и това е научен факт (не църковен!!!). Интересно какво ли се крие в подземията на Ватикана?! Чудя се кой ли е имал интерес да покрие толкова информация?! Чудно ми е също какво ли значи индулгенция например и други подобни интересни неща?!  newsm78

Мили приятели, рано или късно всеки уважаващ себе си християнин си задава въпроса: "Аз последовател на Христос ли съм или на Църквата?" И ако отговорът е на Църквата, то човекът трябва да си даде ясна сметка за риска, на който подлага темпото на собственото си развитие. Защото, доколкото си спомням, за Църквата съвсем доскоро Земята все още беше плоска и се явяваше център на Вселената.

И пето, последно, че пак се олях  :oops: :), ми се ще да погледнем етимологията на една, две думички, които се явяват из тази тема.
На първо място това е думата окултен. Окултен произлиза от латинската дума occultis, което означава "таен", "скрит". Тя навлиза в езиците, в това число и в българския, като дума, която обозначава нещо тайнствено. Във философията, под понятието окултизъм се разбира всяко мистическо учение за тайнствените сили в природата, които не могат да бъдат обяснени от традиционната наука. Сами разбирате, че нещо, което днес е окултно, утре, с развитието на науката, може да стане научно. Веднага се сещам за един от най-големите окултисти от преди няколко века - Галилео Галилей, днес описван като "баща на съвременната астрономия", "баща на съвременната физика" и "баща на науката".

И кажете ми сега, мили вярващи християни :love: , след като знаете дефиницията на "окултизъм", как ще решим следния възникнал казус. Като сме вярващи християни, то следва ние да вярваме, че Христос е превърнал водата във вино, с което от саде едната бъчонка е напоил сума ти народ. Нали така? Да, но традиционната наука и до ден днешен не може да обясни това и други подобни Библейски чудеса. Следите ли ми мисълта?
Е, питам аз, след като вече знаем що е то окултизъм по дефиниция, поради що християнството да не се явява също така окултизъм?! И, ако не нарека себе си окултистка, аз ще мога ли да се нарека вярваща християнка?


Понеже задаваш въпроса си към вярващите християни, си позволявам да отговоря.
За съжаление аз нямам това красноречие с което ти пишеш... е всеки си има своите дарби.
Антропософията е в противоречие с християнството в една много важна точка, издигането в култ на човека, не на Бога.

Истината не може да противоречи сама на себе си,  да но на хората им се предлага 99% истина, а това е най-голямата лъжа нали? За какви форми става дума?

И аз като всеки уважаващ себе си християнин съм си задала въпроса кого следвам и то не е Църквата, за това преди да избера да предам живота си на Христос съм прочела доста окултна литература, и много други учения... А истината, че земята е кръгла и че се върти около слънцето я пише в Библията, което ме навежда на мисълта, че мога напълно да се доверя на тази книга.

А довода, че Библията е преправена мноого се изтърка. Един историк Джордж Макдауел, решил да обори Библията и започнал задълбочено изследване и в последствие доказал точно обратното, написал е и много книги за това. За това мила Деметра, човек е добре и да види и другата страна, нали. ;)
А канали като Нешънъл Джеографик и Дискавъри не мисля, че са еталон за достоверност, защото тяхната единствена цел е сензацията и печалбата от нея!

Следя ти мисълта, да. Защо ли християнството да не окултизъм, ами, защото няма нищо скрито при него, да Бог прави чудеса, но няма нищо скрито в учението му, няма мистики, защото до Бог може да достигне всеки, достатъчно е да се покае от греховете си и да повярва в жертвата на кръста. Защото Бог в християнството е личност, която обича и е справедлива, докато при окултните учения е просто енергия... Другата разлика е ценностната система, това което Библията нарича зло, за окултистите е Ок...Смятам, че това е достатъчно.

Мила, Деметра, човек когато наистина търси истината ще я намери, лошото е, че много хора гледат на външните неща не на съдържанието. Много хора би ги впечатлил стила на писане, красивите думи и философии, но тези които наистина търсят ще се разровят да видят какво има и между редовете.

  :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Трапезица в пн, 12 ное 2007, 09:57
Другата разлика е ценностната система, това което Библията нарича зло, за окултистите е Ок...


Стана ми много интересно,migito,би ли обяснила какво по-точно имаш предвид?? :roll:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пн, 12 ное 2007, 15:13
...
 за това преди да избера да предам живота си на Христос  ...

А кой е Христос за теб? На кого си предала живота си?

А как възприемаш греха? Какво е грях? А покаяние?
И също - какво представлява жертвата на кръста, в която самата ти казваш, че човек трябва да повярва?


Между другото за Библията, в частност Новия Завет не съм употребявала думата “преправена”, а “ограбена” ("преправена" си е товя интерпретация, migito). Тя просто е непълна. Липсват някои основни Евангелия, които няма да променят наличните (те са си наред), а цялостното възприемане на Завета, респективно на връзката между човека и Бога. Това не е чак такъв проблем всъщност.  Те ще си излязат, когато човечеството е готово за това. Няма нещо, което да не се развива съобразно Неговия/Нейния план, колкото и да ритаме като пеленачета. ;-)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в пн, 12 ное 2007, 16:41
И аз като всеки уважаващ себе си християнин съм си задала въпроса кого следвам и то не е Църквата, за това преди да избера да предам живота си на Христос съм прочела доста окултна литература, и много други учения...
антопософията издигала в култ човека, а не Бог...така като те чета, ти издигаш в култ Христос, а не Бог...или Христос е повече син Божи отколкото всеки един от нас?! не мисля. просто е  бил по-осъзнат, открил е Пътя и се е опитал да ни го покаже...както Буда, Мохамед и доста други...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: emem в пн, 12 ное 2007, 16:47
Много се радвам да чуя, че Demetra най-после е доволна от детската геадина на детето си! Имам своите резерви към антропософията, но пък не съм я изучила из основи, за да критикувам; преди да пусна детето си на такова място, бих се поинтересувала, но тъй като нямам такива намерения, просто чета с интерес дискусията.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Poli. в пн, 12 ное 2007, 19:41
Ти си на биройка, значи! Добре! Ама не е много сезонно, няма ли да ти стане студено? :)

Ааа, не - аз през лятото, живот и здраве, ще съм си в България.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пн, 12 ное 2007, 23:54
Понеже темата се разгърна и продължава да се разгръща спрямо изходната си позиция, аз като автор нямам нищо против, даже напротив - харесва ми, а модераторите ни търпят, че от "Нашите деца" го обърнахме на "Техните родители",...
ох, не мога да си довърша километричното изречение...   Бебе-Зайче, което прочее вече се казва Мила, защото категорично го иднетифицирахме като женско (ура! започнаха да се раждат женски в дома ни :D), та въпросното в момента ми е на врата и старателно се опитва да ми се качи на главата. Ох! Нокти. Не се пише лесно със заек на врата, това го казвам сериозно.

Та! Понеже (всичкото там горе)... мазалото тъй или иначе настана, искам да пусна нещичко, което често си препрочитам, за всички, на които им се присяда край огъня с чаша вино в ръка (или бира за Поли). Специален поздрав за agneshka, която с последния си пост ме въодушеви да го изровя от нет-а!
(иска да ми изяде шнолата и ме наака освен това)

Приятно четене!  :)

Ричард Бах

"Илюзии"

(откъс)


1. Имаше едно време един Учител, роден в светите земи на Индиана и израсъл по мистичните хълмове източно от Форт Уейн.
2. Бе усвоил знанията за този свят в общинските училища на Индиана, а щом порасна, изучи занаята на автомонтьор.
3. Ала бе натрупал знания и от други земи и други училища, от други животи, които бе изживял. Помнеше тези животи и понеже ги помнеше, стана мъдър и силен, така че другите търсеха силата му и идваха при него за съвет.
4. Учителя вярваше, че притежава сила да помогне на себе си и на всички хора, и понеже вярваше в тази сила, наистина я получи, така че другите я виждаха и идваха при него да бъдат изцелени от своите несрети и множество болести.
5. Учителя вярваше, че е добре всеки да се смята за син Божи, и понеже вярваше, така и стана и автосервизите и бензиностанциите, където работеше, се напълниха и задръстиха с хора, дошли да търсят неговото познание и допир, а улиците отвън – с такива, които бленуваха, докато Учитeля минава, сянката му да падне върху тях и да преобрази живота им.
6. Накрая – заради тълпите, управителите и шефовете на сервизите помолиха Учителя да остави инструментите и да си върви по пътя, понеже го беше наобиколил толкова много народ, че и той, и другите монтьори нямаше къде да поправят автомобилите.
7. Така той отиде сред полята и хората, които го последваха, започнаха да го наричат Месия и чудотворец и понеже вярваха в това, така и стана.
8. И буря да се извиеше, докато той говореше, по насъбралите се не падаше и капка дъжд, последният в множеството го чуваше точно тъй ясно, както и първият, дори и в небето горе да тътнеше гръм и да святкаха светкавици. И винаги им говореше с притчи.
9. И им рече: “Вътре във всекиго от нас е заложена силата, богатството или бедността, свободата или робията. Именно ние и никой друг направляваме всичко това.”
10. Един работник заговори и рече: “Лесно ти е да го кажеш, Учителю, ти си направляван, а ние – не, не ти се налага да се трудиш с пот на челото като нас. Човек трябва да работи, за да си вади хляба на тоя свят.”
11. Учителя отговори и рече: "Имало едно време едно село, всички в него живеели на дъното на пълноводна, кристално бистра река.
12. Течението на реката се носело тихо над всички тях: млади и стари, богати и бедни, добри и зли, понеже следвало своя път и познавало само своята кристално бистра същност.
13. Всяко същество се било вкопчило кой както намери в коренищата и камъните по дъното на реката, понеже така живеели – вкопчени, и от рождение били усвоили да се съпротивляват на течението.
14. Ала накрая едно от съществата рекло: “Уморих се да живея вкопчен. Макар и да не го виждам с очите си, вярвам, че течението знае къде отива. Ще взема да се пусна и да го оставя да ме отнесе където реши. Ако и занапред живея вкопчен, ще умра от скука.”
15. Другите същества му се изсмели и рекли: “Безумец! Пуснеш ли се, течението, пред което се прекланяш, ще те изхвърли изподран и насинен от камъните и ти ще умреш по-бързо, отколкото скуката!”
16. Той обаче не ги послушал, поел си дълбоко въздух, оставил се на течението и то начаса го заблъскало и замятало сред камъните.
17. Ала съществото отказало да се вкопчи отново и с времето течението го издигнало над дъното и го освободило, и вече не го удряло и наранявало.
18. И съществата надолу по течението на реката, които не го познавали, възкликнали: “Вижте, чудо! Уж е същество като нас, а лети! Вижте – Месия, дошъл е да ни спаси!”
19. А съществото, носено от течението, отвърнало: “Аз съм точно толкова Месия, колкото и вие. Реката на драго сърце ни вдига и ни прави свободни, стига да се престрашим и да се пуснем. Истинското ни дело е това пътуване, това приключение.”
20. Те обаче продължили да викат още по-гръмогласно: “Спасител!”, все така вкопчени в скалите, а когато погледнали отново, него вече го нямало и те си останали сам-сами, за да разказват предания за Спасителя."
21. Мина още известно време и Учителя видя, че от ден на ден множеството набъбва все повече и повече, че го обкръжава все по-плътно и яростно – насъбралите се го умоляваха да ги изцелява неуморно, да ги храни постоянно със знаменията си, да учи вместо тях и да им живее живота; онзи ден той се качи сам на билото на един хълм и там започна да се моли.
22. И рече в сърцето си – Безконечно Сияйно Аз, ако такава е твоята воля, нека тая чаша ме подмине, нека върху плещите ми не ляга тая непосилна задача. Не мога да живея живота на друга душа, а десет хиляди ме молят за живот. Съжалявам, че допуснах всичко това да се случи. Ако такава е твоята воля, направи така, че да се върна при моите двигатели и моите инструменти, остави ме да живея като всички останали.
23. И на хълма му заговори Глас, глас нито мъжки, нито женски, нито силен, нито тих, Глас безкрайно добър. И Гласът му рече: “Ще бъде не моята, а твоята воля. Каквато е твоята воля, такава е и моята за теб. Върви си по пътя като всички останали и бъди щастлив на тая земя.”
24. И щом чу това, Учителя се зарадва, благодари и слезе от хълма, като си тананикаше автомонтьорска песничка. А когато хората в тълпата го притиснаха със своите беди и несрети, когато взеха да го молят да ги изцели, да учи вместо тях, да ги храни безспир със своя разум, да ги забавлява с чудесата си, той се усмихна на множеството и му рече благо: “Аз бях дотук.”
25. За миг множеството се вцепени от изумление.
26. И той им рече: “Ако някой каже на Бога, че най-много иска да помага на страдащия свят, каквото и да му струва това, и Бог му отвърне и му каже какво да прави, трябва ли човекът да постъпи както са му казали?”
27. “Разбира се, Учителю! – викнало множеството. – Би трябвало да понесе с радост и мъките пъклени, ако такава е волята Божия!”
28. “Каквито и да са мъките, колкото и трудна да е задачата?”
29. “Чест е да бъдеш обесен, слава – да бъдеш прикован към дървото и изгорен на кладата, ако такава е волята Божия”, отвърнали те.
30. “А какво ще сторите – попитал Учителя множеството, - ако Бог ви каже право в лицето: “ЗАПОВЯДВАМ ДА СТЕ ЩАСТЛИВИ НА ТОЯ СВЯТ, ДОКАТО СТЕ ЖИВИ”, какво ще сторите тогава?”
31. Ала множеството мълчеше, сред хълмовете, из долините, където се бе събрало, не се чуваше ни глас, ни звук.
32. И Учителя рече на мълчанието: “По пътя на нашето щастие ще открием познанието, заради което сме избрали този живот. Ето какво научих този ден и избрах да ви оставя да вървите по своя път, както сметнете за добре.”
33. И той си продължи по пътя, през тълпите, и ги остави, и се завърна към делничния свят на хората и на машините.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: 6u6i в вт, 13 ное 2007, 00:05
записвам се за да следя темата и за да успея да я прочета...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в вт, 13 ное 2007, 00:21
Благодаря!Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Dodo79 в вт, 13 ное 2007, 07:30
ООооо, Demetra!  :bouquet: Спомням си как през 94 година, една малка книжчица преобърна светогледа ми и съм сигурна, че без нея животът ми нямаше да е толкова хубав  ;-) Илюзии... :mrgreen:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Zlati в вт, 13 ное 2007, 11:06
След като вече си записах Анастасия като следващата книга,която ще прочета,кажи коя е и твоята малка книжчица.Та вероятно да бъде по-следващата.

Като че ли съм точно в такъв момент-готаова да преобърна живота си.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 13 ное 2007, 11:40
Lub, благодаря ти, че си сложила Земляни (http://video.google.com/videoplay?docid=-6176563723666627529), в подписа си. Най-сетне го гледах.
Единственото, което мога да кажа е, че това е филм, който всеки човек с поне малко развито умствено тяло, трябва да гледа. Не само заради животните. И заради себе си!
Още веднъж, Lub, благодаря!   :bouquet:


Злати, Lub говори за "Илюзии" (http://reklama.wordpress.com/2007/10/06/%D0%98%D0%BB%D1%8E%D0%B7%D0%B8%D0%B8/), от която е откъсът по-горе.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в вт, 13 ное 2007, 12:08
Специален поздрав за agneshka, която с последния си пост ме въодушеви да го изровя от нет-а!
Благодаря :hug:
Илюзии ми е много, много любима книга от младежките години може би е време да я прочета отново :thinking:... не знам защо винагия свързвам с "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"...може би защото и двете са от безгрижния ми период в живота, когато се занимавах предимно с четене, ходене на палатка и дъъъъълги разговори с бутилка край огъня... та в тази връзка и аз бих се включила с удоволствие в червеното вино край огъня...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Роузи в вт, 13 ное 2007, 13:51
И аз съм изчела всичко,  на Ричард Бах, пускано на пазара...но не виждам връзка с темата   newsm78


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в вт, 13 ное 2007, 15:06
И аз съм изчела всичко,  на Ричард Бах, пускано на пазара...но не виждам връзка с темата   newsm78
ами няма много връзка с началото на темата... просто
Понеже темата се разгърна и продължава да се разгръща спрямо изходната си позиция, аз като автор нямам нищо против, даже напротив - харесва ми, а модераторите ни търпят, че от "Нашите деца" го обърнахме на "Техните родители",...
Понеже (всичкото там горе)... мазалото тъй или иначе настана, искам да пусна нещичко, което често си препрочитам, за всички, на които им се присяда край огъня с чаша вино в ръка (или бира за Поли).
с две думи - доворим си за поглед към живота, вселената и всичко останало ;-)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Василиса Умница в вт, 13 ное 2007, 15:20
Деметра ме подсети, че съм натрупала няколко книги на Рудолф Щайнер да ги чета и все отлагам.  :roll: Но са толкова тромаво преведени(оправдавам се аз :lol:)...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Didia в вт, 13 ное 2007, 15:34

Да, наясно съм с плюсовете на една добре работеща българска детска градина, особено предвид факта, че карам магистратура по темата; та инфото за същината на българската педагогика, което е по задание, го получавам директно от първоизточника, така да се каже.
Като си специалист , както пишеш по горе, обясни с няколко думи приликите и разликите на валдорфската градина и на "работещата българска детска градина ".Защото на мен ми се струва ,че първата използва само елементи от програмата по КТБД /абревиатурата трябва да я разбереш като специалист/ в ДГ .  :peace:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 13 ное 2007, 19:51
Но са толкова тромаво преведени(оправдавам се аз :lol:)...

Ах, този немски...  :lol:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 13 ное 2007, 20:04

Да, наясно съм с плюсовете на една добре работеща българска детска градина, особено предвид факта, че карам магистратура по темата; та инфото за същината на българската педагогика, което е по задание, го получавам директно от първоизточника, така да се каже.
Като си специалист , както пишеш по горе, обясни с няколко думи приликите и разликите на валдорфската градина и на "работещата българска детска градина ".Защото на мен ми се струва ,че първата използва само елементи от програмата по КТБД /абревиатурата трябва да я разбереш като специалист/ в ДГ .  :peace:


Не мога. Не съм специалист по Валдорфска педагогика. Но, ако след четири години ме помолиш да направя това за теб, може и да ти услужа. Ако ли пък ти е спешно, ще трябва да помолиш някой от тези, които са специалисти и по двете педагогики. Това условие е от съществена необходимост за всеки уважаващ себе си сравнителен анализ.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Mirenka в пн, 19 ное 2007, 16:32
А какви са таксите?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: prawda_z в ср, 21 ное 2007, 10:52
Супер, радвам се, че намирам какво да прочета по темата за тази детска градина.
Вкъщи съм от няколко дни, и вчера случйно превключих на предаването "Часът на мама"  :crazy:, но пък беше интересна темата за детските градини /ясли
И дадоха репортаж от тази детска градина - събудиха интереса ми, но нямат ясла, а започват от 3-годишна възраст.
Та точно това обясняваха, за ежедневното излизане навън - това, което 100% липсва в яслата на дъщеря ми, и което много ме тормози...
Другото, което ми направи впечатление, беше именно това, че оставят децата на естественото им развитие, няма писане на чертички на 6 години, и повтаряне на същите неща в първи клас.  :ooooh:
Обясняваха, че в групата са деца от различни възрасти - като идеята е големите да показват и да се грижат за по-малките, а малките учат от по-големите....
Благодаря за темата, Деметра  :peace:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: DOROTEIA в ср, 21 ное 2007, 23:07
Транспорта не го ли предлагат те?
А, цената, която сте посочили за един месец ли е или за цялата година?
На мен идеята да са групи с деца в различни възрасти от части ми харесва, но от части - не. Когато са повечко деца става нещо страшно, но там май са по по-малко на брой деца, нали така?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 22 ное 2007, 18:38
Супер, радвам се, че намирам какво да прочета по темата за тази детска градина.
Вкъщи съм от няколко дни, и вчера случйно превключих на предаването "Часът на мама"  :crazy:, но пък беше интересна темата за детските градини /ясли

А, да, "Часът на мама" по БТВ.   :) Значи снимали са три филмчета, ти си гледала второто. За съжаление са се обадили твърде късно и ние не можахме да си видим децата, които също участват в него. Ти може и да си видяла Иван.  :D
Третото филмче обаче знам, че ще го излъчват на 17 декември, тъкмо преди Коледа. То е за месенето на хляб и сигурно ще бъде интересно. Така че, който иска и има възможност да си го позволи, може да се строи пред БТВ на 17 декември, от ... ъъъ.. не го знам в колко е това предаване... май 15,00 или 15,30 часа.

DOROTEIA, транспортът е на външна фирма, не са със собствени бусчета все още. Таксата е месечна, за съжаление няма как да е годишна, дори и общинските градини излизат по-скъпо годишно.  :)
А за смесените възрастови групи, мога само да кажа, че е въпрос на възпитателна система наистина. При така наречената традиционна (все още  ;-) :lol: ) система си съвсем права, че с повече деца не може да се получи. При Валдорф и при Монтесори обаче нещата са така разработени, че и с 20 деца нещата работят перфектно. В градината на Сашо едно време бяха 16 деца и беше страхотно. Той все ми разказваше как Мислав и Стипе  :D (най-големите от момченцата - на шест годинки и половина) му помогнали за това, му показали онова.
Учителките на Иван от Валдорфската градина пък ми разказваха как децата в една от групите, в която са били на стаж в Германия, дечицата били 18 на брой (смесена възраст), но когато не са навън на двора  :lol:, а са вътре - все едно били 5.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в чт, 22 ное 2007, 20:09
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=878&bm=2 (http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=878&bm=2)  Можеш да го гледаш тук.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 23 ное 2007, 08:21
А, много ти благодаря!  :love:   :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Ceres в пн, 10 дек 2007, 22:33
Demetra,

Пуснах сърча по интернет и в страницата на Новинар ми попадна тази статия http://novinar.net/?act=news&act1=det&sql=MjQ1OTsxMA==&mater=MjQ1OTszNDE=.

Интересното ми беше не толкова статията (след всичко прочетено тук по темата тя направо бледнее), колкото коментарите под нея. Ще ти е интересно да ги видиш, макар че там дебатът е доста, как да кажа, на странно ниво.

Въпреки това ще ми е интересно да чуя твоето мнение.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 11 дек 2007, 01:10
Благодаря за линка!  :) Бях чула, но не бях чела. Снимките са много готини.  :D

А иначе статията си е вестникарска статия в сензационен стил. Разказва нещо на две на три - къде добре, къде зле.   

За коментарите, какво да кажа? И те така. Приказват си хората - къде за педагогиката, къде за ракията.

Не знам за какво от коментарите ти е интересно да чуеш мнение.
Лично аз от нищо не се впечатлих (освен от израза "изпервазени по главата" ;-)), но, ако ти питаш за нещо конкретно, кажи.  :)
Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в вт, 11 дек 2007, 11:22
Статията си един много добър PR, както и темата тук, но поне от мненията на хората личи, че не всички са такива наивници...

Много ми хареса мнението на "2007-12-03 23:14:10, Bruno Dante"
Ще копна само част от него, а който иска ще си го дочете, че е използвал малко по твърд език и не е за нашия форум...
"1.Според валфдорската система за обучение до седмата си година детето няма изградена ценностна система.

2.Не знае(детето) кое е добро и кое лошо. Затова се учи чрез примера, подражава.


3.За малчугана е полезно да играе с незавършени играчки, които да може да доизгpади като образи в съзнанието си.

4.Не е нужно да дадете правилен отговор, който често дори не знаете. Трябва просто да отговорите, за да задоволите любопитството на детето, съветват валфдорските педагози... Няма значение дали отговорът е верен, важното е да отговаряте.

5.Според алтернативната форма на обучение не бива да се поставят никакви рамки, теми и ограничения. Децата трябва да рисуват това, което желаят."

Много ми хареса примера след него...

Другото изказване което си заслужава е:

"2007-12-04 14:06:26, Даскал Цеко (1)
«Често децата питат ли питат, а мама и татко, отегчени от въпросите, просто спират да отговарят. Грешка! Не е нужно да дадете правилен отговор, който често дори не знаете. Трябва просто да отговорите, за да задоволите любопитството на детето, съветват валфдорските педагози. Няма значение дали отговорът е верен, важното е да отговаряте». Ама съвсем като във вица за Манго! Седи Манго вечерта пред телевизора, пие си ракията, а до него на пода си играе чаавето и по едно време пита: «Татей, колку звезди има на небето бе?» Манго отвръща: «Еми е.....умайкята ...». След малко чаавето пак пита: «Татей, колку хора има у България бе?» Манго отговаря: «Еми е.....майкята...». Подир време чааавето отново подхваща: «Татей, колку ...» Тук се намсева Айшето с укор към чаавето: «А ни закачай баща си толку, остави го на мира да си пий ръкията!». Манго обаче строго я срязва: «Устъй чаавето да пита, ма! Чи как иначи шъ съ научи, аку ни пита?».]А мадам Вахран бърка умен и практичен човек с интелигентен – често срещана грешка. Интелигентен човек, мадам, е този, който съчетава личната си висока култура и образование с високи нравствени принципи и потребност от постоянно духовно усъвършенстване, а не този, който може най-ловко да използва информацията и най-хамелеонски да се приспособява към средата, която го заобикаля. Виж какво е казал Солженицин в «Архипелаг ГУЛАГ» по въпроса: «Интелигентът не се определя от професионалната му принадлежност и от рода на дейността, с която се занимава. Доброто възпитание и доброто семейство също не отглеждат интелигента. Интелигент е този, чиито интереси и воля към духовната страна на живота са упорити и постоянни, не са подтиквани от външни обстоятелства и даже често им се противопоставят. Интелигент е този, чието мислене не е подражателно».


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в пт, 14 дек 2007, 08:13
migito, Валдорфската градина и изобщо методиката е просто една възможност. Не е задължително да е твоята. И не е задължително също хората, които я разбират и им е присърце, да са наивници.

Хората, които цитираш от форума на вестник Новинар, не са запознати ни най-малко с Валдорфската педагогика. Това си личи от самите мнения. Те просто правят коментари на една кратка, непълноценна статия във вестник. В този смисъл мненията им не са меродавни за мен.


Между другото тези дни чета една книга от Боян Боев "Учителят за образованието" (http://www.beinsadouno.com/downloads.php?get=57) - представлява лекциите на Учителя Петър Дънов за образованието. Нещата толкова се припокриват с тези на Щайнер, че човек наистина може да се впечатли.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Poli. в пт, 14 дек 2007, 15:05

Между другото тези дни чета една книга от Боян Боев "Учителят за образованието" (http://www.beinsadouno.com/downloads.php?get=57) - представлява лекциите на Учителя Петър Дънов за образованието. Нещата толкова се припокриват с тези на Щайнер, че човек наистина може да се впечатли.


Ей, мерси  :hug: !

Преди няколко месеца попаднах на тази книга (http://pe-bg.com/?cid=9&pid=3810&PHPSESSID=e13cada7ae259abb80a6bb453c9cf205), но по-точно само на извадки от нея (http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b17/bboev_2.html). Като си бях в България така и не успях да си я купя. Мерси за линка още веднъж  :love: .


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 15 дек 2007, 14:34
Ами да!  :D Точно това е книгата. Откъсът, който си дала е от главата с име "Навременност". Учителя Дънов разглежда периодите и акцентите в тях едно към едно с Щайнер. Единствената разлика струва ми се е, че чрез поканата от Емил Молт, Щайнер е разработил система въз основа на лекциите, а Дънов не е смогнал да направи това.  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в сб, 15 дек 2007, 22:25
Учителя Дънов разглежда периодите и акцентите в тях едно към едно с Щайнер.
причината може да бъде открита в теософията, през която и Дънов и Щайнер са минали. имам някакъв спомен, че двамата са се познавали, но не можах да намеря информация за това... може би все пак греша newsm78


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в сб, 15 дек 2007, 22:49
Познавали са се, доколко незнам. цък (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в нд, 16 дек 2007, 03:07
Мактуба, благодаря за цък. Аз впечатлена още повече. Познавал се е и с Кришнамурти. Много яко.
Всъщност какво се учудвам. То е ясно. Не се учудвам. Вълнувам се по-право. Съвсем ми се сглобява картинката. Много яко. Браво! 


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Mirenka в пн, 31 дек 2007, 17:11


Demetra , защо пропускаш да обясниш за окултните практики?

Не може да си затворим очите пред това, че учителите са окултисти и родителите малко по малко стават част от това общество, както писа преди Demetra...

[/quote]

Привет!
Добре де, migito, какво толкова страшно намираш в думичката  "окултно". Какво значи , учителите са окултисти. Усетила ли си нещо нередно, била ли си намясто, очи в очи с тези "страшни окултисти".
Не се заяждам. Просто се виждам преди 20 години в същото положение, когато всичко окултно ме плашеше, само защото не го познавах, а разсъждавах отстрани и отвън за него.
Поздрави!  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: ДХ3 в вт, 01 яну 2008, 14:41
Пропуснала съм развоя на темата,но се записвам да я следя.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в вт, 01 яну 2008, 14:47


Demetra , защо пропускаш да обясниш за окултните практики?

Не може да си затворим очите пред това, че учителите са окултисти и родителите малко по малко стават част от това общество, както писа преди Demetra...


Привет!
Добре де, migito, какво толкова страшно намираш в думичката  "окултно". Какво значи , учителите са окултисти. Усетила ли си нещо нередно, била ли си намясто, очи в очи с тези "страшни окултисти".
Не се заяждам. Просто се виждам преди 20 години в същото положение, когато всичко окултно ме плашеше, само защото не го познавах, а разсъждавах отстрани и отвън за него.
Поздрави!  :)
[/quote]

Пропуснала си да прочетеш и другите ми коментари по темата. Притеснява ме ценностната система на тези хора, това е. А окултизма го познавам от преди да предам живота си на Христос.
Понеже темата се превърна в добра реклама на този вид учение и свързаната с тях градина, ако въпроса те интересува наистина, обсъждаме го тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=241037.0;topicseen


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в вт, 01 яну 2008, 17:05
аз съм прочела цялата темата...не съм пропуснала нищо.... имаше и други несъгласни с едно или повече неща, но никой не претендираше за единствена истинна праведност. като не ти харесва този мироглед, не си даваш детето там. ето, сега знаеш къде ти и хората, които споделят твоите възгледи, да не ходите, да не си губите времето и т.н.
да, градината не е християнска. ако утре някой направи мюсюлманска/будистка градина и там ли ще се включиш да заклеймяваш?! защото и техните цености ще те притесняват... не е задължително да излизаш на кръстоносен поход срещу всяко нещо, което не отговаря на твоите възгледи. защо смяташ, че твоят път е единствено правилен? малко повече толерантност не вреди... особено когато не си наясно с нещата в конкретната градина.
щастлива и хармонична Нова година!    :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в вт, 01 яну 2008, 18:59
agneshka, пролича си кой не търпи инакомислещите ...  :D
Все пак въпроса беше към мен, нали? Аз едва ли бих писала отново в тази тема и тя пак да е на първа страница и да продължавате да си правите реклама...
Живеем в свободна държава и всеки си изказва мнението.
Толерантност не означава да ръкопляскаш на всичко! Едно е да разбираш някого, а друго е да одобряваш действията му!
Това което държах да се разбере е, че това не просто педагогика, а обучение на деца чрез духовни практики, това което в началото се премълчаваше. Стана ясно на всички кой кой е, за това както преди писах мисля, че ако някой го интересува духовната страна на нещата си има друга тема.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: jkaterina в ср, 02 яну 2008, 11:04
agneshka, пролича си кой не търпи инакомислещите ...  :D
Все пак въпроса беше към мен, нали? Аз едва ли бих писала отново в тази тема и тя пак да е на първа страница и да продължавате да си правите реклама...
Живеем в свободна държава и всеки си изказва мнението.
Толерантност не означава да ръкопляскаш на всичко! Едно е да разбираш някого, а друго е да одобряваш действията му!
Това което държах да се разбере е, че това не просто педагогика, а обучение на деца чрез духовни практики, това което в началото се премълчаваше. Стана ясно на всички кой кой е, за това както преди писах мисля, че ако някой го интересува духовната страна на нещата си има друга тема.

Да де,само че ние разбрахме мнението ти още от първата страница на тази тема.От тогава последваха още поне десет твои поста.Вече можеш да спиш спокойно,предупредила си ни!!!
Ние сме възрастни хора и сами можем да преценим какво искаме или не за децата си.

А това за рекламата всеки път искрено ме разсмива  :D


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: migito в ср, 02 яну 2008, 11:32
Съжалявам искрено, че ви досаждам. Въпроса на Mirenka, беше отправен към мен, след като половин месец никой не писа по темата (31.12.2007). Нямам никакво желание да продължавам да пиша за тези неща, казах го няколко пъти вече...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: agneshka в ср, 02 яну 2008, 13:11
agneshka, пролича си кой не търпи инакомислещите ...  :D
не разбрах това ти изказване от какво беше продиктувано....нито съм те обиждала, нито съм коментирала твоите ценности. напротив, казах, че приемам всякакви мнения, стига да не се твърди, че са единствено верни и правилни. аз за моите виждания такива неща не твърдя.
както и да е...не ми се обяснява повече! моля те, не ми отговаряй, поне не в темата.
Жива и здрава!   :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 03 яну 2008, 04:48
migito, категорично те призовавам в прав текст:
Престани да ме набеждаваш в реклама и ПР на каквото и да било!   Упорито и неуморно достигаш точката на прекаляване.
По принцип си права, че бг-мамма е форумът, в който бих избрала да рекламирам , ако предлагам продукти или услуги за деца или мами, но, повярвай ми, този въпрос бих го решила с Адмнистратора по легален път!

Ще се радвам също да престанеш да хвърляш в пространството необосновани и неверни твърдения от рода на "учители-окултисти" и други подобни. Лепенето на етикети е грозна работа и по този начин злепоставяш основно себе си.
Зная че, за да осмислиш собственото си разбиране на Библията и Християнството, имаш нужда от Луцифер и неговите служители и разбирам, че да играя подобна роля е важно за теб. В този смисъл, вероятно от известно нескромно благородство, аз достопочтено, старателно и търпеливо я изпълнявам. Но ти сигурна ли си, че ролята на божи служител, която си мислиш, че играеш, при това по начина, по който я играеш, съвпада с вижданията на Началника за Неговите служители?


По темата и във връзка с разни необосновани подмятания:

Във Валдорфската градина работят педагози, завършили Софийския университет, а не учители-окултисти. Също там, работят по програма, одобрена от Министерството на образованието и не се прилагат "духовни практики". Духовните и окултните практики са плод на въображението на migito!
Ако migito познаваше това, което набедява, тя щеше да знае, че според  Щайнер (а и не само според него!), духовността започва да се развива след 21та година на човека и по-ранното й развиване е нездавословно!!! Преди 21та година животът на човека се дели условно на три последователни периода от по седем години, във всеки от които акцентът се поставя съответно върху физическото тяло, психиката и ума. Духът още не фигурира.   

Важно е да се каже, че Валдорфското образование е една алтернатива! Тя съществува на много места по света и също на много места по света се намират не едно "мигита" (прости, че те нарицавам, migito), които да не одобряват тази алтернатива, да не я намират присърце и да лепят етикети, съобразно собствените си разбирания и собствения си житейски фрагмент. Намират се и не една "деметри" (прощавам си), които да я приемат, одобряват и избират, защото им пасва на "фрагмента".
Като казвам алтернатива, държа да подчертая, че това е една съвсем официална алтернатива навсякъде, където я има. Единственото затваряне на Валдорфски училища е било от Хитлер - в Германия по времето на Втората световна война. Защо ли...  :roll:   
Апропо от днес мога да преименувам темата на "Много съм доволна от детската градина на Иван и Борис."  :D Можете да ми кажете "Честито!" - вече си имам половин ден на разположение - самааааааа  :multi:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в чт, 03 яну 2008, 09:35
Апропо от днес мога да преименувам темата на "Много съм доволна от детската градина на Иван и Борис."  :D Можете да ми кажете "Честито!" - вече си имам половин ден на разположение - самааааааа  :multi:

Честито!!! Това определено е ГОЛЯМ повод за празнуване   :bouquet:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 03 яну 2008, 12:31
Благодаря, Миленче!   :bouquet:  Вече дори съм си направила новата организация на деня и дните от седмицата... ъъъ почти съм я направила, де - поне в домакинската част съм готова.  :lol: С такъв кеф се реорганизирам, че не можеш да си представиш - прилагане на ежедневен организаторски опит от  интензивна среда в неинтензивна обстановка и вмъкването... какво ти вмъкване... направо царското поставяне на цял куп ЛИЧНИ занимания (направо ми се струват цял куп)  :lol: Кеф, кеф, кеф!!! Доживях!  :35:   


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в чт, 03 яну 2008, 13:29
С такъв кеф се реорганизирам, че не можеш да си представиш
....
Кеф, кеф, кеф!!! Доживях!  :35:   

Мнооого добре те разбирам даже. Чак не е за вярване, че дойде такъв момент, а?
Наслаждавай му се докато продължава  :hug:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: prawda_z в чт, 03 яну 2008, 22:06
Деметра, Честита ти самостоятелност!!!  :hug:
Защо само на половин ден?
Как се справя Риско-Бориско? Хайде разказвай, пък нека е реклама на окултно братство!  :peace: :hug: :mrgreen:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в сб, 05 яну 2008, 15:46
Правда, благодаря за честитката!  :hug:
Не Борко е на половин ден, ами Сашко се връща на обяд от предучилищната. Половин ден ми е рекапитулацията от всичките деца.  :lol:
Иначе Борето си е целодневно и не изпитва особени затруднения в самата градина. Той по принцип даваше зор да ходи сутрин, когато братята и баща му излизаха. И понеже имаше един период съвсем в началото, в който градинката работеше като забавачка на половин ден, а аз го бях изпращала с Иван тогава, за него не е нещо съвсем ново.
Трябва обаче да отбележа ужасонското му състояние, което започна  по празниците - от Игнажден насам - крещи, опитва се да удря и да хапе, "проговори" на странен език: "ще ти счупя главата"  :shock:, "ще ти счупя чорапа"  newsm78, през нощта се буди около два часа и се забавлява до пет сутринта, смее се супер странно и нетипично за него, започна да си смуче пръстите, особено палеца. Едно време бабите казваха, че от Игнажден до Богоявление бродят върколаци и други подобни агенти. Та моето изглежда ги надушва и прихваща. :crazy:  Към днешна дата и без върколаци Коледно-Новогодишните празници са си за изкукуригване - с тия пиратки и гърмежи човек може да откачи в един момент. А специално Борето го беше много шубе от пукотевиците още преди това. Не дай си Боже нещо да гръмне и се залепваше като топла ваденка за мене или за баща си. В крайна сметка като премина през Коледно-Новогодишната школовка, вече не подскача като диво зайче, но пък самият той подивя.
Та така, аз съм се изтъпанила като яка канара и не си давам главата, още по-малко пък чорапа, но съм си настроила търпеливия часовник до Богоявление и се надявам бабите да се окажат прави и да му отзвучи.

В градината също казват, че им се струва странен спрямо преди като беше на забавачката, но изглежда, улисан от заниманията и игрите с децата, там по-малко се проявява. На мен дори ми изглежда по-мек и комуникативен след три дни престой там. Само дето продължава да се хили по тоя ужаснически начин - с глас, като злата сестра от онази старата драматизация за спящата хубавица. Бррр...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Zlati в нд, 06 яну 2008, 22:01
Demetra,с глас се смея като чета тези описания за Борко.Кога ли и на мен ще ми дойде на главата newsm78
И малко извън темата,и в Бусманци ли има толкова ужасно много гърмежи,че децата да се стряскат?


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: prawda_z в нд, 06 яну 2008, 22:59
Деметра, чак ме стресна с това описание!
Днес нече е Богоявление, чакама да напишеш какво става с детето!  :hug:
Ама така е, кама ти момичета за окултизма, а ти не та не  :mrgreen: (това последното е шега, ей)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Енита в пн, 07 яну 2008, 23:47
Извинявайте за неграмотността /обещах си да прочета Щайнер, но така или иначе досега не съм го чела/ .Деметра, дали съм схаванала правилно:
- Градината е за деца над 3 години
- Намира се в Бусманци?
- Засега няма ясла и училище на този принцип
Бих искала да попитам как, тогава се извършва прехода от другите учебни заведения към това и обратно/имам предвид ясла и училище/.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в вт, 08 яну 2008, 14:29
Злати, имаше си прилично количество пукотевици, но може би не чак толкова, колкото в съседните села - Дружба и Младост, да речем.  :D Поне така казаха приятелите, които ни бяха на гости.
Според мен безпокойството за децата не идва само от пиратките, а като цяло от пазничната суета, която настъпва по време на празниците - тя просто си витае във въздуха. По-чувствителните деца я долавят и стават по-нервни и неспокойни, което не е кой знае колко учудващо всъщност.
 
Правда, агентът "зловещ смях" е разкрит - клатушкащите се машинки "дядо коледа", които казват "хохохо", пресътворен от Борковата братовчедка, която е наборка на Борко. Онзи ден ни бяха нагости и по едно време чувам въпросния смях, ама още по-величествен. Съвсем се ошашках в първия момент -   викам си детето съвсем се усъвършенства в ужасонство. Потърсих с оцъклени очи в посоката на звука, но вместо на Борко, погледът ми попадна върху брат'чедка му. Тогава майка й ми обясни "кой" точно се смее.  :lol: Така се хилела от около месец - от любов към добродушния старец, видян някъде си там. И понеже баба им и дядо им ги събираха всеки понеделник, а аз не си бях виждала племеницата от сто години, в края на краищата се оказах изненадана.  :D   
Ако не се е изпарил черезвичайно, предполагам че и агентът "ще ти счупя главата" ще изплува.  :D

Иначе ми изглежда, че с всеки ден Борето става все по-сговорчив и напрежението започна да му се поразсейва. Снощи беше доста по-спокоен и си спа добре - като изключим обичайното промъкване в нашето легло  по някое време през нощта, но то не се брои.  :)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Алегрина в вт, 08 яну 2008, 15:41
- Намира се в Бусманци? - Не, в Драгалевци до гората се намира


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Муци в вт, 08 яну 2008, 17:40
Demetra, направо ме развесели с разконспирирането на смеха! :mrgreen:
И дано и източника за "чупенето на глави" и така забавен.


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: цвета в ср, 09 яну 2008, 00:12
Много се забавлявах на тази страница от темата.  :hug:

Започна ли вече да оползотворяваш свободата или още си затънала в планове?  ;-)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 09 яну 2008, 00:25
 Велева, извинявай, ама тъкмо си бях написала отговора следобяда и машинката заби. Така че - втори опит на същата дължина, ама съвсем в кратце, че клепачите толкова са ми натежали, че сами ще почнат да натискат клавишите след малко:   :)

Деметра, дали съм схаванала правилно:
- Градината е за деца над 3 години
- Намира се в Бусманци?
- Засега няма ясла и училище на този принцип
Бих искала да попитам как, тогава се извършва прехода от другите учебни заведения към това и обратно/имам предвид ясла и училище/.

Както Мактубче вече е казала, градинката е в Драгалевци. За останалото си разбрала правилно. Уви, училище засега няма. Ясленска група също няма.
Така че за прехода... не знам... От ясла в градината основната тежест, ако има такава, се поема от учителките според мен. Но нещата там са толкова спокойни и вече влезли в ползотворен ритъм, че дори и да възникне проблем при прехода, то той би бил съвсем краткотраен, струва ми се.

Виж, обратният преход обаче звучи по-тревожно, ако не тръгне валдорфското училищно образование. Аз си мечтая това да се случи в близките хиляда и двеста дни, ако може.  :lol:  Но, ако все пак преходът се налага, смятам че трябва да се подхожда индивидуално. Вероятно за някои дечица в този случай би било по-удачно да си изкарат предучилищната група към обикновеното училище, където за една година ще добият съвсем подобаваща представа какво ги очаква в началното училище. Не знам...

За себе си само мога да кажа, че нямам никакви притеснения по въпроса. По няколко причини.
Първата е, че действително ме вълнува само Настоящето. Всички представи и разигравания на ума ми какво ще се случи еди кога си, са само плод на въображение и на страхове и ме карат да не мога да се радвам на това, което имам Сега - в случая доволни деца, които ходят с огромно желание в градината и съответно безценното спокойствие, което забелязвам у себе си, като се има предвид колко съм чувствителна тъкмо по този въпрос. 
Втората е много по-земна и не е толкова философска. :lol: И тя е, че твърдо вярвам във важността на "първите седем". За мен тя е ключова, защото поставя основата. Ако тя е здрава, нагоре дори и да рухне някой и друг ред тухли, може просто да бъде пренареден и толкоз. Човекът със здрава основа си стои на място. Сега децата получават тъкмо тази основа. Аз вярвам, че дори и да ги раздруса системата, когато вече са в първи клас и нататък, благодарение на спокойствието, сигурността и стабилността, които получават сега, те биха имали сили за това и даже би им се отразило градивно в заключение.   :)   
Трето... не се сещам в момента и понеже клепачите ми вече се протягат към клавишите, за да не вземат да напишат някоя глупост, спирам до "второ".  :lol: Лека нощ!


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 09 яну 2008, 00:51
Уф, Кабо Алма, човек не мож' да си легне от тебе.  :lol: :hug:

....още си затънала в планове?  ;-)

Да, да! Как ли пък не! Планове. Знаеш ли колко бързо се осаферих? Казах си: "Ай стига толкоз!" Аз да си свободясвам качествено, пък то не ми пречи и да си планирам. Сега тъкмо като са ми се разперили крилцата (който предпочита - рогцата), какво, да ги смарангясвам ли отново. Освен това ми се падна "здравето" и "мързела" от баницата. Здраво ще мързелувам, с две думи.  :hahaha:  Например: вчера освободих тавата, днес я накиснах, утре ще я измия. Или: вчера забелязах домашната кочина, днес планирах как да я почистя (ето! планирам, не е като да не планирам), утре ще я почистя... евентуално. Какво да правиш?! Късмет. Каквото пише в баницата, това е.  newsm44


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Millena в ср, 09 яну 2008, 09:50
Аз вярвам, че дори и да ги раздруса системата, когато вече са в първи клас и нататък, благодарение на спокойствието, сигурността и стабилността, които получават сега, те биха имали сили за това и даже би им се отразило градивно в заключение.   :)   

А уроци как да стигна до такова състояние на духа, да се радвам на Настоящето и да не ме притесняват безумията в образователната и една камара други сфери, даваш ли? Защото нали и аз имам кандидат-първокласник и ако знаеш колко страхливо бутам тези мисли настрани  :oops:


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Енита в ср, 09 яну 2008, 10:24
Деметра, благодаря ти за отговора.
Дани е в училище, където, дабеч от теорията на Щайнер, се занимават с  практически занимания като част от програмата - учат немски с правене на сандвичи, на торти, месене на тесто  :)
Ще ми е интересно, ако открият и яслени групи, предполагам, ще знаеш, ако има такива планове...
Иначе честито за свободното лично  време, наистина страхотен момент...


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 09 яну 2008, 12:58
А уроци как да стигна до такова състояние на духа, да се радвам на Настоящето и да не ме притесняват безумията в образователната и една камара други сфери, даваш ли? Защото нали и аз имам кандидат-първокласник и ако знаеш колко страхливо бутам тези мисли настрани  :oops:

Ех, другарче, уроците може да ги дава единствено дяда ти Боже. Аз съм като теб - само една ученичка на Живота. Но май вече научих, че проблемите, страховете и разочарованията идват от очакванията. В ей тази (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=255544.0) тема споменах за това си разбиране, както и за една техника, която на мен ми се отразява много добре. Тъкмо за въпросното Настояще иде реч.  :lol: 


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: prawda_z в ср, 09 яну 2008, 13:00
Охх, радвам се, че си открила източника на зловещия кикот  :mrgreen: Този добър старец, какви ги забърква с появята си. Добре, че е само веднъж годишно!  :mrgreen:
Деметра, ако започнеш уроци по "приемане на Настоящето, като единствено важно в Този Момент" и аз ще идвам. На моменти имам проблеми с това, и оттам объркването ми, дълбоките размисли, в които потъвам, и отвреме-навреме изпадането ми в стресови ситуации.
Като например, трудното решение да отбивам... Но и това отмина...оставих нещата да се случват...

Еее, късно публикувах ;)


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в ср, 09 яну 2008, 13:09
Велева, благодаря!  :D
А ако разбера нещо за ясленска група, ще ти подскажа, но според мен засега все още усилията са погълнати от градинката.   Деметра, ако започнеш уроци по "приемане на Настоящето, като единствено важно в Този Момент" и аз ще идвам. [/size]

Правде, сакън! Имам алергия към самозвани учители. Но можем да си плачем заедно на рамото.  :lol:   


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Fighty в чт, 10 яну 2008, 12:29
Здравейте момичета:)

Вчера ходих до детската градина, за която става въпрос.Бях готова веднага да преместя малката там. Слушам за тази градина още откакто започнаха да търсят учители , които да пращат за обучение. Идеите на валдорфската педагогика са много близки до моите разбирания, затова както казах бях много обнадеждена. Самата реализация обаче не ми хареса. Някак ми се стори вътре всичко ..как да кажа мрачно, схлупено. Липсваше ми жиснерадост, цвят... Аз отидох точно когато децата ставаха от сън.Може би затова ми беше едно такова, тихо и мрачно, не знам. Има и още нещо, което ми беше в минус- улицата по  която се стига до градината е от тези , които ги дават по телевизията- в най-горната и точка извира водда директно от асфалта и надолу по цялата улица е ужасен екшън- ледени коловози, дупки...много гадно. Така че за мен сега  остава очакването за валдорфското начално училище. А то е в проект:) Мисля, че до година-две и то ще бъде факт.
Иначе искам да кажа на Деметра- Няма такъв сладур като Борко. Легна ми на сърцето. Ужасно следко дете:) Казваше на учителката постоянно "госпожо Теофана", а тя беше другата:) Беше сънен още и когато им казаха да си отсервират виличката се върна и съобщи ,че батко...(най-голямото детенце, не запомних как се казва), му помогнал да си остави виличката в мивката:) 


Титла: Re: Много съм доволна от градината на Иван!
Публикувано от: Demetra в чт, 10 яну 2008, 16:32
Да, улицата е самата отврат. Живея я всеки ден, ама в крайна сметка пълно щастие няма. Още в самото начало - есента - звъняхме сто пъти в Софийска вода - веднъж градината, веднъж всички родители поотделно (както се оказа в последствие).
Пълни безхаберници и нехранимайковци са тия. Много се нервя. Това си е питейна вода все пак.  :2angry2:
Иначе не знам защо ти се е сторило мрачно и схлупено. Мъничко, сгушено и непретенциозно е наистина, но според мен това е добро начало. Сигурно си имала други очаквания.  :)
А за цветовете, в тая педгогика се държи на пастелните тонове в обзавеждането (както и аз самата разбрах в последствие). Пастелните тонове създават спокойствие.

Значи Борко и тебе те е омаял.  :lol: Има някаква магнетичност в него наистина и извънредно много привлича хората около себе си. Май и ти си попаднала в мрежата.  :D  :love:


Титла: Отново за ДГ "Златно зрънце"
Публикувано от: звезделина в пн, 16 юни 2008, 19:22
Прочетох темата за тази ДГ
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=234236.180;num_replies=187 (http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=234236.180;num_replies=187)
И тъй като е от преди 6 месеца, ако някой има по-свежи впечатления, моля да ги сподели.


1