BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Steisi в ср, 13 апр 2005, 17:45Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Steisi в ср, 13 апр 2005, 17:45
Вчера открих, че лежащата поза е много удобна за мен и моето ангелче. За първи път го видях наистина заситен, доволен и успокоен. Искам и занапред при възможност да кърмя в нея. Оттогава я практикувах 4-5 пъти, но установявам, че май не се справям много добре. Разгледах картинките и текста в Библиотеката, но като че ли не ми се удава.
Слагам главичката му малко над лакетната свивка, ръката ми го подпира по протежение на гръбчето. Той целият е обърнат странично към мен и аз към него. Обаче:
Лицето на бебчо потъва дълбоко в гърдата ми, диша като Дарт Вейдър (но все пак диша). Захапва доста голяма част от ареолата, но зърното ми е доста разтеглено. Като почне да се върти опулвам ей такива  :shocked!: очи от болка. Ако изпусне зърното и после пак реши, че е гладен, абсурд е да го захапе отново. Пъхам го, не го усеща. Обърква ли се, меко ли му е, що ли? Направо ме поглежда разсърден и пищи ядосан.

Моля, майчетата, които владеят тази поза да ми помогнат с точно обяснение как да я заема. Как да се подредим? Благодаря предварително!


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: liana в ср, 13 апр 2005, 18:02
И на нас с мойта бебка тази поза ни е много удобна. Слагам я на спалнята и лягам до нея. Спалнята ни е на пружина, та аз потъвам повече и гърдата ми идва на нивото на нейната уста. Не придържам и подпирам Яна по никакъв начин. Относно въртенето на главата без да пуска зърното, то при тази поза движенията и са доста ограничени и няма проблем. По-болезнено е когато я кърмя като я държа в ръце.
Вярвам, че скоро ще свикнете с новата поза и с вашия юнак ще се кърмите с удоволствие.


Титла: Я
Публикувано от: 3ори в ср, 13 апр 2005, 18:46
Не е нужно да слагаш главичката му в сгъвката на ръката си. Просто го сложи легнал на една страна и легни и ти успоредно на него. Ръката ти, която е отдолу, сгъната в лакътя подпира главата(твоята). Ръката, която е отгоре,  придържа гръбчето или дупето. Понеже е още много мъничък, можеш да подложиш под него сгънато одеало или по-дебела пелена, за да го повдигнеш на равнището на гърдата си.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: hedra в ср, 13 апр 2005, 18:47
За мен първия месец беше абсурд да кърмя легнала,защото много трудно се слагахме на гърдата и лесно изпускаше зърното,а веднъж изпуснеше ли го,трябваше да ставам и да я слагам отново в нормална поза,та не си струваше.Но после се научихме по начин,който на нас ни е удобен,ето описвам го:
Аз лежа,облегната настрани,като едната ми ръка(тази откъм бебето) е изпъната свободно на височината на рамото.Бебето лежи под ръката ми - не върху нея,а просто главичката се допира до ръката ми (понякога я подкрепям отзад зад гръбчето с тази ръка).Бебето е обърнато настрани към мен и суче от гърдата,която е полегнала на леглото - ако трябва,с горната ръка,която е съвсем свободна,можеш да насочваш главичката или да го придържаш в поза настрани,ако се опитва да си полегне по гръб.Имам малки гърди и не е проблем - предполагам,че с по-големи ще е даже по-удобно.Важно е да придърпаш бебето по-плътно към теб,за да не разтяга зърното.Докато бяхме по-малки,като лежах така можех да съм със свити в коленете крака,така че беба се побираше идеално в пространството между ръката и свитите ми крака,но вече е голяма,неудобно е и трябва да съм с изпънати крака,което на мен не ми е особено удобно и ме понаболява кръста понякога,защото е извит назад.
Надявам се да стана ясно,че е малко объркано :)


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: debelanata в ср, 13 апр 2005, 18:53
В началото (като ти гледам лентичката май по ще ти е удобно така) го слагах по корем върху мен и така го оставя да суче.
Като поотрасна постепенно се обърнахме настрани до пълна странична позиция - аз настрани и той настрани. Почти докрая сме се кърмели така или футболна позиция. С каката беше друго - тя нещо не се оправяше с легналото положение и даже нощем съм я кърмила седнала (а може би после и опита си каза думата с сина)
Пробвай както ти казах - корем срещу корем. На голо, та хубаво доа му мирише на мляко и на мама :wink:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Jade в ср, 13 апр 2005, 19:47
Ръката откъм бебето я слагам зад врата си и така си подпирам главата, ако не ми е удобна възглавницата. Бебето лежи с корем опрян в моя и суче долната гърда (от към леглото), когато я изсуче, се завъртам леко почти по корем за да може да стигне и другата гърда. По този начин се падам малко легнала върху нея, но гледам да не я притискам много, пък и тя не протестира, нали и е пълна устата :wink:
Иначе вечер и аз я кърмя седнала,че иначе рискувам да заспя с нея, а това не ми е много желателно :oops: Легнали сме понякога сутрин докато мама още не се е събудила :oops:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: belinda в ср, 13 апр 2005, 19:58
Моят син е уникален случай.Никога, ама при никакво положение не застава настрани.Не спеше настрани и като новородено -аз го сложа, той се обърне по гръб :evil: .И така досега е много живописна гледка, като се кърмим легнали/а това е почти винаги, много си я обичаме тая поза/ - той си лежурка по гръб, а аз му се натъкмявам на устенцето, лежейки настрани/за долната гърда/ и почти по корем/за горната/ - чорбаджия 8) .Като беше мъничък и той потъваше с цялото си личице в гърдите ми, вече гърдите ми потъват в устата му  :lol: Не го придържам с ръце, щото няма смисъл - той си е по гръб.За въртенето на главата - ми свиквай, на ластик ни правят маймуните.Но истинският купон започва като поникнат зъбетата :twisted:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Mags в ср, 13 апр 2005, 20:08
и аз не я придържам от никъде.. слагам я по гръб и тя си врътва главичката към мен.. захапва гърдата която е отдолу и аз се прибутвам максимално близко до нея, че иначе разтяга зърното.. за другата - прескачам от другата страна, а глезлата само обръща глава.. мойте цици са малки така че няма как да подам горната в това положение.. затова бебка спи по средата на спалнята, а аз цяла нощ я прескачам  :D


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: star в ср, 13 апр 2005, 20:12
Цитат на: Jade
Ръката откъм бебето я слагам зад врата си и така си подпирам главата, ако не ми е удобна възглавницата. Бебето лежи с корем опрян в моя и суче долната гърда (от към леглото), когато я изсуче, се завъртам леко почти по корем за да може да стигне и другата гърда.От 5 месеца кърмя бебка само и единствено по този начин  :wink: !


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: nad_tab в ср, 13 апр 2005, 20:54
И ние се кърмим само легнали! Много е удобно, кърмила съм 2-3 пъти седнала и то защото не сме имали възможност да легнем. Аз не подпирам бебка никак, лягам до нея, а тя се обръща към мен.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Ерин Брокович в ср, 13 апр 2005, 21:49
Тази поза не съм я владяла.
Отскоро /2-3 месеца/ имаме нови две:
той сяда и се сгъва и суче, ама е силно сгънат, как му е удобно не знам, но му е кеф  :shock:
Ляга върху мен и суче и особено му е харесва ако го галя по главичката...
Излишно е да казвам аз как се разтапям :oops:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: belinda в ср, 13 апр 2005, 22:14
Това със сядането и ние отскоро го правим.Направо припадам как си я подхваща с две ръчички и си муцка сладко сладко, а от време на време ми хвърля по някой поглед изотдолу :love: Мама ме бъзика, че скоро столчето ще си носи :lol:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Ерин Брокович в ср, 13 апр 2005, 22:51
белинда, той поне има за какво да си носи столчето, а нашият маймун на 10 месеца - 8300. Искам и аз пухкаво бебче да ми напълни душата! :|


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Голяма Питанка в ср, 13 апр 2005, 23:07
Спомням си, че докато свикна да го кърмя легнала имахме следния проблем- при сукане от нослето му потичаше мляко. :shock: И понякога под главичката му ставаше гьолче. Но  като поотрасна над месец-два, се научи как да суче от тази поза, или пък аз се научих как да го поставям в легнало положение, така  и не разбрах. Сега през нощта само така суче ,пък и през деня когато и на мама и се спинка :sleeping: .


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Fun в чт, 14 апр 2005, 00:38
С баткото не съм опитвала, но сега с малката така се кърмим нощем и рано сутрин. С нищо не я подпирам, слагам я легнала до мен, пъхвам си долната ръка под главата, а с другата я прегръщам, тя си захапва и така си заспиваме и двете. Интересното в сличая е че когато я кърмя седнала после тя повръща, а когато я кърмя легнала заспива и не повръща.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Anonymous в чт, 14 апр 2005, 03:08
Лягаме и двамата настрани с лице един към друг. Долната ми ръка минава над глажичката. С горната ръка го гушкам. Но първия месец изобщо не уапявах с тази позиция :oops:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: belinda в чт, 14 апр 2005, 09:45
Цитат на: Mags
. затова бебка спи по средата на спалнята, а аз цяла нощ я прескачам  :D


 :35:  :rotfImbo:  :rotfImbo: Е това направо ме уби!!!!Магс, само като си ви представя и ме напушва на смях, сигурно сте ужасно сладки - бебка първа чорбаджийка се излегнала по средата на спалнята, а мама Магс се врътка покрай нея по цяла нощ   :rotfImao:
На маймуни ни обърнаха, ама нали са ни слънчицата, какво да ги правим, ще се връткаме :lol:


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: мандаринка в чт, 14 апр 2005, 10:34
Ние се храниме легнали сутрин, понякога и вечер. Да споделя как го правим:
Аз лягам настрани върху 2 възглавници под главата, ръката, върху която съм легнала я вдигам високо под възглавниците. Бебо лежи срещу мен, настрани, главичката е на нивото  на зърното ми, направо върху чаршафите, без да му я повдигам с нещо. Помагам му да захапе. Ако реши да се върти (той го прави не само в това положение, а и когато го държа на ръце) наистина е болезнено, но в положение на спокойно сукане зърното не трябва да е опънато. Ако изпусне той сам търси зърното и го захапва - обикновено успешно, защото е точно срещу него, ако не му помагам. Може със свободната ръка да натискаш леко гърдата, за да му се освободи място под нослето да диша
Ох, не знам дали ме разбра, сигурна съм, че ще намериш най-удобната за теб и бебо поза! Успех!


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: DGerassimova в пт, 15 апр 2005, 12:19
Aз кърмя изключително и само в легнала поза - така кърмех и първото си дете. Имам чувството, че децата така се наяждат по-спокойно - без да ги стиска или размества някой.
Как кърмя точно - аз лягам настрани, а бебето е до мен на леглото - без да го гушкам или подпирам с мойта ръка. Понякога бебето е легнало настрани, понякога - по гръб, като само извърта главичка. А ако кърмиш перз нощта е още по-удобно.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: sladka hapka в пт, 15 апр 2005, 13:15
От първата стачка на Иринка до сега се кърмим само легнали. Тя ляга по гръб или на една страна - както й е кеф, аз срещу нея - на една страна и тя суче от "горната" гърда. В началото лягах почти върху нея - като по-мързелим начин да я кърмя на четири крака, щото много се дърпаше и така я притисках. Постепенно почнах да полягвам на една страна и постепенно това ни стана предпочитания начин.

Съвсем отскоро се върнахме към кърменето седнали, но е голяма акробатика - тя първо суче като теленце, после почва с. да се катери отгоре ми, бута ме, аз уж лягам назад, тя плъпва отгоре и се настанява на корема ми и така суче... На нея й е много забавно, ама отстрани изглеждаме доста шантаво :D


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Sallys в сб, 23 апр 2005, 12:06
Добре де момичета, аз пробвах тези пози ама все ми се струва че ще си удуша бебето. Ами ако заспя? Не ви ли е страх?


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: hedra в сб, 23 апр 2005, 12:26
Цитат на: belinda
Цитат на: Mags
. затова бебка спи по средата на спалнята, а аз цяла нощ я прескачам  :D


 :35:  :rotfImbo:  :rotfImbo: Е това направо ме уби!!!!Магс, само като си ви представя и ме напушва на смях, сигурно сте ужасно сладки - бебка първа чорбаджийка се излегнала по средата на спалнята, а мама Магс се врътка покрай нея по цяла нощ   :rotfImao:
На маймуни ни обърнаха, ама нали са ни слънчицата, какво да ги правим, ще се връткаме :lol:

Брях,хич не е смешно - и ние така правим :(  (да се повторим за н-ти път с Магс :lol: ).Ама напоследък му хванах цаката как да се извъртам полулегнала отгоре й и да суче и от другата гърда,или ако съвсем ме домързи цяла нощ давам едната(тя и без това суче повече за приспиване,отколкото за наяждане) и така.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Free Soul в сб, 23 апр 2005, 12:33
Цитат на: hedra
Брях,хич не е смешно - и ние така правим :(  (да се повторим за н-ти път с Магс :lol: ).Ама напоследък му хванах цаката как да се извъртам полулегнала отгоре й и да суче и от другата гърда...


И ние се прескачахме, ама мързелът е велик изобретател, та и аз сега само на 1 страна я кърмя, и се навеждам над нея малко повече, ако я кърмя от гърдата, която е по-високо (ама го обясних... :crazy:)...

Sallys, и мен ме беше страх и не спях, докато кърмех, но открих начин как да бъда стабилна - поза, в която ръцете и краката ти дават максимална опора и не позволяват да захлупиш бебчо. Можеш да си подложиш и въглавницата по начин, непозволяващ да се извъртиш върху детето, пробвай през деня.


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Ani111 в сб, 23 апр 2005, 13:34
За мен беше немислимо да кърмя в друга поза, освен легнала в началото. В болницата не можех да стана от леглото, камо ли да кърмя седнала - много ме болеше епизиотомията. Другите доста подробно са ти обяснили позите, но ти сама ще откриеш как ти е най-удобно. Аз лично слагам голяма възглавница под главата вместо да се подпирам с лакът. Успех!


Титла: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: nadezhda в сб, 23 апр 2005, 13:35
Последните ден два и моята ева нещо не захапва както трява и изпуска зърното и при всяко захапване доста ме боли за това незаисимо дали легнали или седнали се кърмим започнах пак да слагам силиконените зърна тях по-трудно ги изпуска...


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Valka в ср, 08 юни 2005, 23:05
И аз се опитвах да кърмя легнала но нещо не ми се отдава  :( Проблема при нас е че в тази поза гърдата ми се опира в нослето на бебо и аз трябва да я придържам с ръка, а на няколко пъти се улавях че заспивам и си отпускам ръката. Страх ме е да не го задуша  :( Абе явно нещо не правя както трябва, а и тази поза сякаш е по болезнена за зърната ми от другите и затова не се и опитвам да я усъвършенствам. :oops:  Имал ли е някой този проблем, как се е справил???


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Зъхи в чт, 09 юни 2005, 08:56
И ние се кърмим само легнали.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: hedra в чт, 09 юни 2005, 09:13
И аз се опитвах да кърмя легнала но нещо не ми се отдава  :( Проблема при нас е че в тази поза гърдата ми се опира в нослето на бебо и аз трябва да я придържам с ръка, а на няколко пъти се улавях че заспивам и си отпускам ръката. Страх ме е да не го задуша  :( Абе явно нещо не правя както трябва, а и тази поза сякаш е по болезнена за зърната ми от другите и затова не се и опитвам да я усъвършенствам. :oops:  Имал ли е някой този проблем, как се е справил???
И при нас в началото беше така.Може да пробваш да придърпаш бебе до теб,а главичката му да е леко извита назад,така че нослето да не се опира в гърдата.Иначе за болезненост - още сте мънички и гърдите ти все още са свръхчувствителни (особено ако си имала рагади),но това ще трае още седмица-две и прекомерната чувствителност изчезва.Аз също не успявах в тази поза първите седмици,но после изведнъж се оправиха нещата и ни стана много удобно - явно е по-лесно и бебе малко като порасне.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Valka в чт, 09 юни 2005, 17:51
СУПЕР  :D Значи има надежда  :lol:


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: fastuche в чт, 09 юни 2005, 18:11
Ние се кърмим изключително само седнали.
Отначало докато ми зарасне епизиотомията доста зор видяхме с легналата поза - на мен ми беше много неудобна, цялата се схващах.
Сега се кърмим седнали с една голяма твърда възглавница под бебка. Тя си ляга настрани и сама вече се оправя - мисля че и е доста удобно, става и за сън даже (е, само тя спи де), но с възглавницата гърдата не се стоварва върху нослето, няма нужда да се навеждам и ръцете ми са доста свободни- само придържам главицата й.
Та съветът ми е - използвайте опора някаква и се нагласете удобно- възглавниците вършат чудесна работа.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Steisi в пт, 10 юни 2005, 09:57
Имал ли е някой този проблем, как се е справил???
Аз пуснах темата, когато хлапето ни беше на възрастта на твоето и имахме същия проблем. Затова писах, че диша като Дарт Вейдър. Сега се справя много по-добре. Осъзнах, че тогава като че ли е бил малък за тая поза, сега се усеща кога му е тежко дишането и може сам да си извърти главата нагоре, да си освободи нослето, така че да му е удобно. Чудно ми е, защото някои майчета кърмят в тая поза от първия ден, явно по ги умеят нещата. Ако искаш, изчакай да порастне и пробвай пак.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Sallys в пт, 10 юни 2005, 12:54
Хайде и аз да дам мнение, че вече станах експерт по кърмене в лежаща поза :lol: моята маймунка сега стачкува и това е единствената поза, в която мога да я накарам да яде :mrgreen:
Значи вариянтите са два: лягаме двете на леглото, като нослето й е приблизително на около сантиметър над ареолата в посока главата ми, а тялото ми е под ъгъл 60 градуса обърнато към нея. Така, тя и да се цупи :sick: гърдата ми е устата й. Изпъвам ръката над главата й, и така се образува прав ъглъл с тялото ми. И така, девойката, цок- цок  [smilie=smile3504.gif] [smilie=smile3504.gif]докато заспи....
Другият вариянт е да сложа главата й точно над свивката на лакътя ми в посока мойта глава.
Само да добава, че докато бяхме съвсем мънички, кърменето в лежаща поза си беше почти невъзможно. Сега е наддала, стала 6 кила мома и може би затова ми е толкова лесно.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Ружа72 в пт, 10 юни 2005, 13:58
Ако не кьрмя такава поза бебка не ще да заспива. Така беше и каката. Каквото и друго да опитам не става. бебката ме гледа с широко отворени очи и чака така да си легнем.
Като родих пьрвия пьт една сестра ме светна за тази поза, че никак не е удобно на втория ден да кьрмиш седнала след нормално раждне, епизиотомия и вакуум накуп.
Та сьм ги разглезила и двете от раждането и редовно така се кьрмим за приспиване.
И нощем ако се сьбуди понякога така се кьрмим, хем на мен ми е по-удобно, макар че е малко тесничко за трима на легло персон и половина, ама някак успяваме.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Just a Girl в пт, 10 юни 2005, 15:49
Проблема при нас е че в тази поза гърдата ми се опира в нослето на бебо и аз трябва да я придържам с ръка, а на няколко пъти се улавях че заспивам и си отпускам ръката.

Отдалечи го малко то теб. Нека гърдата ти да лежи на леглото.


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Just a Girl в пт, 10 юни 2005, 15:52
Имал ли е някой този проблем, как се е справил???
Чудно ми е, защото някои майчета кърмят в тая поза от първия ден, явно по ги умеят нещата. Ако искаш, изчакай да порастне и пробвай пак.

Момичето на съседното леглов родиното кърмеше бебето си легнала от самото начало. Аз само стоях и се пулех. Изобщо не ми се отдаваше. Но след месец кривене и подпиране с възглавници му намерих цаката, от което съм много доволна  :D Сигурно не бих издържала 10 месеца кърмене на бебе в седнало положение, ОСОБЕНО нощем!


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: pepelyashka в пт, 10 юни 2005, 17:00
и аз кърмя почти само в лежаща поза. Единственото изключение е на обяд в яслата, то затова е хищника тогава най-малко яде :twisted:


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Valka в пт, 10 юни 2005, 18:41
Тази сутрин пак пробвах и резултата е .... болезнени зърна /едно де/ :( Ама много ми се спеше и хич не съм гледала правилно ли захапва  newsm78 Ами ще тренираме пак и ще съм упорита ... щом на почти всички това им е любима поза и при нас трябва да стане.
Иначе на мен /на бебо не му пука/ ми е любима "футболната топка". Но все пак критерия ми за любима поза на този етап е само и единствено "болезнени зърна" ...... и бебо да не ми тежи много.  :roll:

И още едно въпросче относно лежащата поза! Като кърмите така, особено нощем оригвате ли бебоците??? Защото при нас оригването е наложително дори по няколко пъти иначе бебо връща поръчката на фонтан :sick:


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Steisi в пт, 10 юни 2005, 22:06
Аз и тогава, и досега не го уригвам нощем, дори вече и памперси не сменям, а възможно най-бързо го слагам в леглото, гася лампата. Така той бързо се унася отново в сън. Но щом при вас е наложително.......


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Sallys в нд, 12 юни 2005, 13:40
Тази сутрин пак пробвах и резултата е .... болезнени зърна /едно де/ :( Ама много ми се спеше и хич не съм гледала правилно ли захапва  newsm78 Ами ще тренираме пак и ще съм упорита ... щом на почти всички това им е любима поза и при нас трябва да стане.
Иначе на мен /на бебо не му пука/ ми е любима "футболната топка". Но все пак критерия ми за любима поза на този етап е само и единствено "болезнени зърна" ...... и бебо да не ми тежи много.  :roll:

И още едно въпросче относно лежащата поза! Като кърмите така, особено нощем оригвате ли бебоците??? Защото при нас оригването е наложително дори по няколко пъти иначе бебо връща поръчката на фонтан :sick:
Аз лично не я уригвам, и памперс не сменям, понякога, като много ми се спи и тя е в леглото при мен, даже  и сутринта не сменям памперс, просто се обръщам, подавам гърдата и продължаваме да спим...
Аз все пак си мисля, че може би сте още много малки и след седмица. две и това с болезнените зърна ще мине. Аз първият месец не можех да кърмя по никакъв начин легнала... Успех!


Титла: Re: Кърмене в лежаща поза
Публикувано от: Maminka в нд, 12 юни 2005, 15:40
Ох, така да кърмя нещо не ми е много удобно  :roll:


1