BG-Mamma

Деца => Детски ясли и градини => Темата е започната от: deteto1 в ср, 05 дек 2007, 19:34Титла: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: deteto1 в ср, 05 дек 2007, 19:34
здравейте, имам питане- януари мисля да подам молба за детска ясла, за септември- тогава вики ще е на 1г. 9м. незная дали до тогава ще е отшумяла алергията му, дали ще го вземат и трябва ли да кажа за нея в молбата?  майки ми казаха  , че мога да преценявам какво да му дават от тяхната кухня, ако не -аз трябва да занеса храна за деня. толкова съм объркана, а така искам да го дам на ясла, не съм привърженик на бабин дом, а и нямаме възможност. ако има други мами в това положение- дайте съвети


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: sidi в чт, 06 дек 2007, 10:01
И малката ми дъщеря беше с такава алергия, но до момента в който тръгна на ясла (малко преди 2 годинки - преди около 2 месеца беше това), я бях захранила с всичко. Казват, че тази алергия се израства. Много внимателно и бавно я захраних и просто в този момент яде всичко. Но когато я записвах в яслата се бях уговорила ако има проблеми с някоя храна, просто да не й я дават. (доскоро имаше проблем с рибата например, но преди да тръгне на ясла и от рибата не се изриваше).
мисля, че някъде тук се говореше за специализирани ясли за такива деца, но аз лично незнам.
Другият проблем освен храната е миенето с хлорни препарати - белини разни. Заради тях ми направи два пристъпа. Издействахме дори май за цялата градина да се мие с безхлорен препарат.
А за това да си носиш храна от вкъщи - май на повечето места е забранено и сигурно няма да ти разрешат - ХЕИ (или както там се казва) не разрешават нищо да се вкарва отвън, дори и шишетата им с вода можехме да даваме само месец, докато се поуспокоят.


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: deteto1 в чт, 06 дек 2007, 12:05
здравей, karrita, благодаря ти за отговора, но как така ако има проблем с  някоя храна да не и я дават, тогава какво ще яде детето този ден, ако и аз не мога да занеса, не ми стана ясно newsm78


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: sidi в чт, 06 дек 2007, 12:30
Ми например ако има айран, риба или кремче с шоколад (горе долу за такива неща имах опасения) - не й го дават.  Яде си другите неща. В нашата ясла имат разни бисквитки и други подобни неща и могат да дадат от тях. Или й мажат филия с нещо. Така поне ми казаха. Но реално не съм го пробвала, защото всичките тези неща си ги ядеше без проблем като почна яслата. За мен трябва на място да говориш и то с лелите в групата или мед.сестрата.
Какво не яде още твоето дете? Принципно за нашата ясла ми казаха, че не могат да готвят за алергични деца. Провери как е при вас. Сега се сещам, че има частни детски кухни, които готвят за алергични деца. Другият вариант е от там да поръчваш доставка в яслата и твоето да го хранят с тази храна, ако разбира се разреши директорката.


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в чт, 06 дек 2007, 13:06
аз им казах след като го приеха, че не искам да яде някои неща, бяха се обадили и на лекарката ни и тя им каза също какво да се избягва, но когато тръгна на ясла все пак беше горе- долу захранен с всичко
сега му давам всичко, няма никакви проблеми
имай впредвид че храна не се внася по принцип, а след последните случки из медиите изобщо не се внася нищо
само са му давали бисквити и хляб, когато няма друго подходящо( например закуска мляко с мюсли или фрикасе и крем)


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: dete2 в чт, 06 дек 2007, 13:39
И ние имаме АБКМ,не мога да кажа нищо за яслите,но ще съм благодарна ако ми отговорите понеже сте по големи от нас,мойта Вики е на 6 месеца и си мисля по натам ,като доиде време за детските кухни дали ще мога да я запиша,защото те всъщност са млечни.
Дали няма и такива кухни за алергични деца


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: Drina в чт, 06 дек 2007, 13:59
аз предпочетох да избегнем яслата докато не си израсте проблема. Вярно е, че имаме баба на линия, която го гледа. От доста време не е имал сериозни обриви, но лично аз предпочитам да изчакам направо за градината. Доста неща не е ял още и си ме е страх. Предполагам че ако се говори с персонала, няма да има проблеми.

А за млечната кухня... ами на нас ни казаха че имаме АБКМ, после било само атопичен дерматит с алергия към определени храни... абе проблем има, ще се израсте, дерзайте. Внимавах много с детската кухня. Взимах я и му давах съвсем по малко от различните неща, за да видя дали ще има реакция. Като превъртяхме менюто вече бях спокойна. Те въртят манджите и рядко има нещо супер завъртяно.


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: sidi в чт, 06 дек 2007, 14:05
При нас (Младост З) в едно детско магазинче караха специална кухня за алергични деца с различни алергии. Искаха ни бележка от лекарката и май имаше поне два вида меню за различни аларгии мисля. Приготвяла се в Окръжна болница (не съм съвсем сигурна??), под лекарско наблюдение и т.н. незнам подробности, защото мойта отказа да я яде, въпреки че беше много добре приготвена.


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: deteto1 в чт, 06 дек 2007, 15:44
майчета, чакайте да ви кажа- аз взех детска кухня за алергични деца от Ози, веднага се обринахме, като се обадих да кажа, от другата страна ми запелтечиха, че може и да е попаднала някоя лъжица от другата храна,  :2gunfire: което ме наведе на мисълта че няма разделно готвене, защото все пак колко деца поръчват алергично меню?! изобщо не повторих


Титла: Re: въпрос за ясли и дете с АБКМ?
Публикувано от: Карина в чт, 06 дек 2007, 16:18
аз предпочетох да избегнем яслата докато не си израсте проблема.
И аз това смятам да направя. Калина също е с АБКМ  :?
Пък и ми се струва гадно да гледа как всички деца ядат едно, а тя друго. Ако мога предпочитам да й го спестя този момент.


1