BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: easy rider в сб, 15 дек 2007, 11:15Титла: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: easy rider в сб, 15 дек 2007, 11:15
Предварително се извинявам, ако анкетата е по-подходяща за друг форум и се налага да бъде преместена :peace:

Та това е въпросът ми: умеете ли да оказвате първа помощ - на себе си, на децата си, на околните? Знаете ли какво да направите, докато дойде линейката? И считате ли го за важно? Аз лично смятам, че това е нещо много важно и съществено, а за майка с дете си е направо задължително, да не говорим за персонала в училище, ДГ и пр. И ме е безкрайно страх, като си представя, че детето ми ще тръгне на ДГ и на училище, а в момента в България почти няма учители с поодбни умения... пък децата не си седят по цял ден кротко на едно място, меко казано, да не говорим за евентуално земетресение, пожар или т.п.
Убедила съм се, че майките във форума имат доста съвременно мислене и аргументирани мнения, така че искрено ме интересува да ги чуя (прочета де  :D ), особено ако се различават от моето.
Разбира се, не мога да претендирам, че опциите за гласуване изчерпват всички възможности, така че ще се радвам и на допълнителните отговори! Има възможност за гласуване с 2 отговора, защото отговорът за курса за шофьори може да се дублира с друг.
Благодаря и хубав ден на всички!  :hug:


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: SaRaNia в сб, 15 дек 2007, 11:24
Няма две мнения, че колкото по-добре е обучен човек да оказва първа помощ, толкова по-добре. Била съм на курс на БЧК, но това е само теория. За да приложиш на практика знанията в екстремна ситуация трябва да имаш опит. За това не съм убедена, че бих се справила. Дано никога да не ми се налага.
Гласувах с 4-та опция.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: AnMary в сб, 15 дек 2007, 13:37
Била съм на курс, но не ми се е налагало да прилагам научено на практика.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: bobolina107 в сб, 15 дек 2007, 14:59
за съжаление не мога :blush:


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Maria.St в сб, 15 дек 2007, 15:41
Чела съм тук-там какво се прави на теория, но дано не ми се налага... Надали ще се справя... Избрах "Сама съм се учила", но по грешка - чак сега видях, че започва с "Да". Бих отговорила "Не, но се интересувам" - не виждам такава опция и не виждам възможност да променя избраната опция newsm78


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: easy rider в сб, 15 дек 2007, 15:53
Много ви благодаря за отговорите! С нетърпение очаквам и още!  :hug:
Към Maria.St - съжалявам, че не съм дала възможност за промяна, не се сетих при пускането на анкетата. Иначе си мислех, че отговорът "Не, но се интересувам" се припокрива с "Не, защото не знам къде", но ако смятате, че е нужно, мога да пусна още една такава опция.
Поздрави на всички!!!


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Maria.St в сб, 15 дек 2007, 16:03
Донякъде се припокрива. Но не съвсем. Знам, че БЧК имат курсове. Не знам обаче доколко един еднодневен или двудневен курс ще ми даде нещо повече от това, което съм чела в Интернет. Такива работи...


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Спокойна в сб, 15 дек 2007, 16:07
В Медицинския колеж ни обучаваха. Пак теория, не знам доколко са приложими знанията ми, дано и да не науча.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: juliana в сб, 15 дек 2007, 17:03
Да,беше в курса на обучението ми.Веднъж ми се е налагало да запазя самообладание и да помогна за спасяването на дете.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: елеонора в сб, 15 дек 2007, 17:48
Не, защото не знам къде мога да се науча.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: I am the same в сб, 15 дек 2007, 22:39
Навремето в училище имаше такива курсове за първа помощ. Смятам че са много полезни и не разбирам защо ги премахват едно по едно всички полезни неща от миналото. newsm78
За толкова години ми се беше налагало един или два пъти да помогна при по лек инцидент. Наскоро се случи доста тежък инцидент с мой близък и успях да се мобилизирам и да се обадя на линейка, и да помогна с превързочен материал за силно кървяща рана. Вярно стресът беше много голям но се справих.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: easy rider в сб, 15 дек 2007, 23:26
И сега тук-там се провежда обучение на деца в училище, но обикновено мед. сестра обучава набързо няколко деца от цялото училище, за да участват  в мероприятие (напр. състезание) на БЧК. И толкова.
По-потресаващото за мен е, че изключително малко от учителите и изобщо от персонала на детските заведения са обучени (а моят опит сочи, че дори само за два дена може да се направи сериозно обучение, с достатъчно практически упражнения). Направо си е срамота. Има курсове на БЧК за учители и детегледачки, но май са доста малко посещаеми. Не съм присъствала, но ми се иска да се надявам да са поне малко по-сериозни от шофьорските.
Понеже аз се занимавам доста активно в тази област, дори докато работех 5 години в едно училище, едва успях да се преборя веднъж да направя едно обучение на учителите (в работни неучебни дни, при това го направих без заплащане и осигурих материалите за практическите занимания).  Да не говорим колко малко са тези работодатели, които осигуряват чрез външни специалисти обучение на персонала си. Просто у нас културата по въпроса ми се струва още много ниска, да кажем, че почти я няма.
Аз съм много щастлива, че никой в този форум не изказа мнение, че ПП е излишна, но самият нисък интерес към темата ми се струва, за съжаление, показателен... Дано скоро се промени. Ако сред вас, интересуващите се, има идеи как  може да се популяризира идеята повече поне сред майките, ще се радвам да ги споделите.  :hug:


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Aleksi в нд, 16 дек 2007, 01:12
въпреки че всяка година ходя на курс за опресняване на знанията, и упражнения върху манекен......не мисля че умея да оказвам първа помощ. До сега не мис е е  налагало, и не знам дали бих се справила. Тероията и практиката са много различни, и не всеки с добра теоретична подготовка би могъл да окаже добра първа помощ
Но съм с две ръце за, че е добре да има поне един кратък курс по обучение в даване  на първа помощ в училищат за учениците в долните класове, и после в горните, адаптирано за съответната възраст. А за учителите - не е ли включено в уч.програма? Ако не е, и на тях им трябва. Все пак става дума за ден-два за основните неща.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: easy rider в нд, 16 дек 2007, 10:19
Не съм чувала да имат включено подобно нещо. Имаше наскоро (горе-долу по времето на създаване на курсовете на БЧК за детегледачки и учители) идеята да е задължително от всяко училище да ходи по един учител на тези курсове и после да обучава останалите (това беше информацията от нашата директорка). Първо, това май не се осъществи (т.е. не стана задължително, поне в нашето у-ще никой май не е ходил, но аз вече напуснах и не съм сигурна за сега) и второ, това е, меко казано, несериозно. Човек, който отива за първи път на такъв курс, успява да разбере, запомни и овладее максимум 30 и 50 % в зависимост от нагласите му. Нали си представяте какво ще преподаде на останалите и те пък колко ще усвоят? (да не говорим, че човек, за да преподава нещо, трябва да знае поне три пъти повече по въпроса) Пък и човек трябва редовно да ходи на опреснителни курсове, понеже първо, се забравя много, и второ, нещата, както и в други области, често се менят (има си световни организации, които се занимават с изследвания и осъвременяват насоките за оказване на ПП от немед. лица).
А наистина е толкова елементарно - учителите всяка година имат работни неучебни дни и преди началото, и след края на уч. година.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Гита Ог в нд, 16 дек 2007, 10:58
Оказвала съм на голямата ми дъщеря, но не беше на живот и смърт да е бързо, т.е. бях що годе спокойна. Беше намерила наркоманска спринцовка и се беше набола. Същото лято с племенника бяха изяли яйцето от Великден с черупката  :crazy:, та и тогава се наложиха действия. Иначе не съм била на такъв курс, а трябва.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Blondi в нд, 16 дек 2007, 11:09
Гласувах с втора опция, обаче това беше отдавна, бях ученичка и изобщо не съм сигурна дали правилно или изобщо ще мога да приложа нещо в екстремна ситуация. Иначе като теория горе-долу ги помня нещата. Дано не ми се налага  :(
Темата е интересна  :)


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Dona в нд, 16 дек 2007, 11:14
Нвремето в училище имахме часове по гражданска защита. Не знам дали все още се учи нещо подобно, но е добре да го има.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: karil в нд, 16 дек 2007, 11:26
Това работя.
И от тази позиция смело мога да кажа, че ВСЕКИ би могъл на направи изкуствено дишане и сърдечен масаж ако недай боже се наложи, стига да знае \прочете как. МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ ТОВА КОЕТО НА ТЕОРИЯ си научил. Всеки е ДЛЪЖЕН да знае как да оказва бърза и неотложна медицинска помощ, защото първият половин час е най-важен. Не бих разчитала да чакам линейка, за да обдишат мой близък или човек паднал на улицата, особено като знам кви са задръстванията в СОфия, и КАК МАЛКО КОЛИ ОСИГУРЯВАТ ПЪТ НА ЛИНЕЙКА СЪС СВЕТЛИНЕН И ЗВУКОВ СИГНАЛ. Ако чуете такъв и сте на шосето, направете всичко възможно да се "сбиете" и в малкото свободно място към тротоара, защото СЕ КАСАЕ ЗА ПАЦИЕНТ в риск за живота.
Уверявам ви, че ако обдишвате човек, спрал да диша,, и като започнете и сърдечен масаж БУКВАЛНО ВИЕ ГО ВРЪЩАТЕ КЪМ ЖИВОТ, което всъщност е и "реанимос"


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: Diki в вт, 18 дек 2007, 18:51
подготвяна съм, но мисля че самообладанието е по-важно от всичко, и аз искам да не ми се налага да проверявам колко добре съм подготвена.
и също, на полицейска кола правете път, често тръгват преди линейката за спешен случай.


Титла: Re: Умеете ли да оказвате първа помощ?
Публикувано от: сладката мими в вт, 18 дек 2007, 19:15
Според мен е много полезно всеки да изкара такъв курс.На мен ми се е налагало да реагирам адекватно на момента когато дъщеричката ми 3г. когато заплачеше посиняваше и губеше съзнание за мин.но сега почти отшумя.Иведнъж на мъжът ми му стана нещо се задави и припадна.Искрено се надявам да не се налага но е добре човек да знае.


1