BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: medusa в вт, 26 апр 2005, 13:36Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: medusa в вт, 26 апр 2005, 13:36
Кърмя Ането на поискване и се надявам да не се налага да й пъхам биберон-залъгалка в устата. Тя е на месец и половина и гледам, че нощеска, след като я накърмих и пусна сама гърдата, като я оставих в леглото си налапа ръчичката. Днес пак направи така, сама си пусна гърдата, пък после си налапа ръчичката. Аз предпочитам да смуче биберон-залъгалка пред това да се научи на ръчичка, ама мислех си, дали пък няма някак да се разминем с него? Да я взимам ли пак обратно на гърдата като направи така или да сменям ръчичката с биберон?
Цоко също го кърмех на поискване, ама не бях съвсем експерт по кърменето (че не бях чела библиотеката в този форум) и като започна да си смуче ръчичката я замених с биберон след наколко безсънни нощи на ставане и сменяне :) Ама си мисля, че може да е било грешка, може това с ръчичката бързо да отминава при кърмените на поискване бебета? Какво ще кажете?


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Бу в вт, 26 апр 2005, 13:38
Аз мисля, че няма такава връзка - просто си открива ръчичките детето... със или без залъгалка, пак ще ги лапа, според мен. После и краката ще лапа, като почне да ги стига... тогава какво ще дадеш  :D


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: medusa в вт, 26 апр 2005, 13:50
Надявах се ти да се включиш :)
Кажи как е при вас, твоето момиче смукало ли е биберон? Сигурно не е де. А ръчичката смукало ли си е? Сигурно съвсем малко, докато я е опознало?
Предполагам, че само хранените под час бебета се пристрастяват към "помощни" средства за да си наваксат със сукането.
Щом казваш, няма да давам биберон, нека си разучи ръчичките, пък ако видя че нещата излизат от контрол и продължи дълго, тогава ще му мисля :)


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: silvia2 в вт, 26 апр 2005, 13:58
Абе изучава изучава, ама като си откри палеца и започна да си го слага в устата му набутах залъгалката. В първите месеци аз му бях залъгалка. Сучеше по 1 час, през час и половина- много беше поспалив. От ръцете отърване няма, те винаги са на разположение. Големия изплю залъгалката когато стана на 7 месеца, надявам се и при този да е така.


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Бу в вт, 26 апр 2005, 14:01
А, не. Началото на моето кърмене не беше с добър старт... нямах инфо. Исках да не давам залъгалка, но на 4-5 ден питах докторката и тя рече, че нямало никакъв проблем...изобщо не свързвах дълго време залъгалката+храненето под час+липсата на нощно хранене+подсладена вода с лошото наддаване...
След реорганизацията на кърменето в 4-ти месец продължих да я давам при заспиване, защото вече нямаше значение. Сама се отказа към 10-ти месец. Даже заспала я изплюваше отвратена и се събуждаше с укор в очите  :D
А и колекцията залъгалки (от една марка и с една форма, но различни цветове, силикон, каучук...) изобщо не й попречи да си лапа ръцете, после краката и също всичко, до което успяваше да се докопа  :lol:


Титла: Re: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Jade в вт, 26 апр 2005, 14:08
Цитат на: medusa
Кърмя Ането на поискване и се надявам да не се налага да й пъхам биберон-залъгалка в устата. Тя е на месец и половина и гледам, че нощеска, след като я накърмих и пусна сама гърдата, като я оставих в леглото си налапа ръчичката. Днес пак направи така, сама си пусна гърдата, пък после си налапа ръчичката. Аз предпочитам да смуче биберон-залъгалка пред това да се научи на ръчичка, ама мислех си, дали пък няма някак да се разминем с него? Да я взимам ли пак обратно на гърдата като направи така или да сменям ръчичката с биберон?

При нас проблемът е същият - суче, суче, пусне и като я сложа в кошарата започва да си смуче ръцете, но откакто навърши два месеца чудесно си уцелва и палеца, а мен това много ме притеснява :(  
Баткото и до ден днешен заспива с пръста в уста и нищо не помага, затова съм решила, винаги когато си лапне палеца да го сменям със залъгалка. При Алекс този номер не минаваше, той категорично отказваше биберона :( Надявам се с Тони да успеем да преодолеем този навик, който смятам е по-голямото зло от залъгалката.
Но ти имаш още време и спокойно можеш да изчакаш, както си решила, и да реагираш ако нещата се задълбочат. Успех в това трудно начинание! :D


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: breeze в вт, 26 апр 2005, 14:16
Цитат на: medusa
...Предполагам, че само хранените под час бебета се пристрастяват към "помощни" средства за да си наваксат със сукането. ...

Не кърмя на поискване и въпреки това синът ми не смуче биберон-залъгалка. Още докато беше на няколко дни аз му давах биберон за по-лесно заспиване, защото не исках да го приспивам на ръце, но около втория месец той сам категорично отказа залъгалката и започна да заспива сам. В момента не смуче нито биберон, нито пък си смуче ръката или палеца. Естествено лапа си ръцете, но то е по-скоро за да ги разучава и да си чеше венчетата, че са тръгнали зъбки  :lol:


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: 3ори в вт, 26 апр 2005, 14:17
Изчакай да видиш дали просто си е открила ръчичките или усърдно търси палеца да захапе. И чак тогава го сменяй с биберон. Може да си от щастливките с  бебета, дето не смучат нито палец нито биберон. Аз съм от тях  :mrgreen: . Преди раждането бях накупила няколко модела, форми и материали и прибирайки се от родилното с умиление бутам в устата на бебето най-хубавият според мен биберон. (тогава още нямах представа, че не е желателно да се предлага биба). Какво беше учудването ми, като след всеки опит да сложа това чудо в устата на дъщеря ми, тя я плюеше на метри от кошчето. И аз се отказах да и давам. После на около два месеца започна да си лапа юмручетата и аз притеснена да не набара палеца, пак започнах опитите с бибата. Но и до ден днешен тя не признава нито биба, нито палеца си откри :D  Иначе ръцете са непрекъснато в устата, както и всичко, което е на една ръка разтояние от нея :) , пък и по-далече.
Така че стой и наблюдавай как ще бъде при вас.


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Andrea$ в вт, 26 апр 2005, 14:24
Да споделя и моя опит :)

Първият месец давах и залъгалка, и вода с биберон, и чайче с биберон. Като видях накрая нулевото наддаване, изхвърлих всички видове биберони, води, чаеве и кърмех на поискване. След 1-2 седмици, когато нещата с наддаването потръгнаха супер, понечих да й предложа пак вода и биберон-залъгалка - изобщо не ги призна детето, здраво ги буташе с език :) Пробвах още няколко пъти и тотално се отказах.

Но макар да отказваше категорично биберон, Андреа мина през един период на откриване на ръчичката. Никога не съм се притеснявала от това - имах си вътрешната увереност, че на детето ми не му липсва сукане. Когато близките ми се опитваха да й махат ръката от устата в такива моменти (да не свикнела така), винаги съм ги спирала - нека се опознава детето, няма да му спирам познавателните стремежи още от бебе, я :) И така тоя период отмина за известно време, без да се пристрасти малката към пръста. Е няма как да се пристрасти към него при положение, че всичките й нужди от сукане са задоволени от гърдата :)

Аз си мислех, обаче, че всички бебета са като моето, но наскоро с удивление разбрах и за съществуването на бебета, които гърдата я признават само за хранене, не за задоволяване нуждата от сукане изобщо  :thinking:  Тук може да се включат мамите с такъв опит :)

Ти сама ще откриеш какъв е случая при вас.
Поздрави!


Титла: Re: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: breeze в вт, 26 апр 2005, 14:27
Цитат на: Jade
...Баткото и до ден днешен заспива с пръста в уста и нищо не помага, затова съм решила, винаги когато си лапне палеца да го сменям със залъгалка. При Алекс този номер не минаваше, той категорично отказваше биберона :( Надявам се с Тони да успеем да преодолеем този навик, който смятам е по-голямото зло от залъгалката....

Подкрепям с две ръце, че смукането на палеца е по-лош навик от залъгалката! Имам познати, чието детенце на 4 г. също продължава да заспива с палец в устата и не могат да се преборят с това. Дано Вие скоро успеете!!!  :)


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: silvia2 в вт, 26 апр 2005, 14:36
Цитат на: Andrea$
...Аз си мислех, обаче, че всички бебета са като моето, но наскоро с удивление разбрах и за съществуването на бебета, които гърдата я признават само за хранене, не за задоволяване нуждата от сукане изобщо  

 Ами ние сме от тези. Когато се нахрани -пуска и ако го поканя(!) за още започва да нервничи и да се върти, ако настоявам-плаче. Това е когато е буден. Когато е унесен и не се усеща какво прави захапва гърдата и дръпва и като усети, че тече пуска и започва да плаче нервно- много е смешен. Давам бибата и всичко се оправя, чак усмивка получавам. Виждам много еднакви неща в порастването и на двамата ми сина, независимо, че големия го кърмих много малко, а с този се кърмим още, а и начина, по който подхождам към двамата е коренно различен. Независимо от това те са еднакви в много отношения (може би защото са една зодия :wink: )


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Jade в вт, 26 апр 2005, 15:09
Цитат на: silvia2
Ами ние сме от тези. Когато се нахрани -пуска и ако го поканя(!) за още започва да нервничи и да се върти, ако настоявам-плаче. Това е когато е буден. Когато е унесен и не се усеща какво прави захапва гърдата и дръпва и като усети, че тече пуска и започва да плаче нервно- много е смешен. Давам бибата и всичко се оправя, чак усмивка получавам.

При нас нещата са абсолютно същите :(
Не мога да я накарам да суче от гърдата, която вече е пресушила...не ще и неще! Явно не ставам за залъгалка :wink:


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Fighty в вт, 26 апр 2005, 16:12
Да , и моята бебка суче само , за да се храни.Не  е ли гладна-тц.


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: malina_m в вт, 26 апр 2005, 17:42
И аз се бях видяла в чудо от този палец. А не беше гладен, ако се съди по наддаването. Сам се отказа на около 6-7 месеца, когато намери по-интересни занимания. Тогава, обаче, започна да се събужда през нощта и да реве, защото (вероятно) преди се е успокоявал и приспивал с палеца. Биберон не пожела, какъвто и да предлагах.
Всяко дете е различно - само дето не идва с Ръководство за манипулация... :-) Караш на инстинкт, пък после решаваш, това е било правилно, това - не..


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: medusa в вт, 26 апр 2005, 18:02
Ами той и Цоко не искаше бибата, а си искаше палеца. То затова прекарах три безсънни нощи в непрекъснато ставане и ходене в леглото да за му я бутам вместо палеца. Той я плюеше упорито и си захапваше палчето, ама аз още по-упорито му го вадех като чуех че засмуква :) (чуваше се едно звучно цокане) и накрая победих :) Това действие се развиваше през вторият му месец, отказа бибата от раз, без рев, като й отрязах връхчето и му я дадох... ама на 1 г. и 8 месеца..., но все пак не е като да смуче палец до втори клас :). Ането още не цока палец, може би наистина само си разучава ръчичката, ама да видим. Имам една биба в резерв.


Титла: :)
Публикувано от: Maverik999 в ср, 27 апр 2005, 00:49
При нашият Митко проблема със смученето на сгънат показалец се оправя с поствяне на ръкавички :))


Титла: Re: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: миз в ср, 27 апр 2005, 01:56
Цитат на: breeze
Цитат на: Jade
...Баткото и до ден днешен заспива с пръста в уста и нищо не помага, затова съм решила, винаги когато си лапне палеца да го сменям със залъгалка. При Алекс този номер не минаваше, той категорично отказваше биберона :( Надявам се с Тони да успеем да преодолеем този навик, който смятам е по-голямото зло от залъгалката....

Подкрепям с две ръце, че смукането на палеца е по-лош навик от залъгалката! Имам познати, чието детенце на 4 г. също продължава да заспива с палец в устата и не могат да се преборят с това. Дано Вие скоро успеете!!!  :)


голямата ми дъщеря се отказа от смукането на палец на 7 години. просто един ден заяви "няма повече да си смуча пръста" и спря. единствените ми опити да я откажа са били убеждаване, не съм я подлагала на мазане с нищо, нито на връзване на ръката и прочие методи въпреки многобройните съвети, които съм получила по въпроса от роднини и познати. единият и дядо беше започнал да и крещи всеки път като я видеше с палец в устата, единствения резултат беше, че смукането в този период зачести, та се наложиха дипломатически разговори с дядото...
синът ми до около 6 месечен смучеше и лапаше с еднакво удоволствие всичко - гърда, палец, биберон, каквото докопа с уста. на тази възраст си осъзна предпочитанията и остана само гърдата - биберона и пръста отказа окончателно.
та моето мнение по въпроса със смукането на палеца е ако детето въпреки кърменето има нужда от него, оставете го. ако не му го набивате излишно в съзнанието, то ще се откаже в един момент само. опитите за насилствено отказване могат само да задълбочат потребността.


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: hedra в ср, 27 апр 2005, 08:01
И ние сме от тези,които не искат да сучат за успокоение :( Като се е наяла,не ше и толкова - а почне ли да й тече мляко,се дърпа възмутено.
Аз също не исках да давам залъгалка и устисках някак първия месец,но положението стана страшно - гърдата не ще,за да се успокоява с нея,ръчичките още не си беше открила,за да ги смуче,при това беше в онзи ужасен ревлив период и започнах да давам биба (каучукова на Нук) - трябваше малко търпение да й я слагам в устата първите няколко дни,но в един момент от раз захапа и сега си я смуче без проблем.НО - палеца й е много по-любим независимо от бибата.Откакто е по-голяма и по-сръчна,сама си маха бибата и си пъха палеца в устата - това ми го прави и на гърдата,като се насуче - и хоп,набутва палеца,постепенно избутвайки зърното.Правила съм опити да й махна бибата - хич и не забелязва,смуче палеца с удоволствие и нищо не й липсва.Затова бутам бибата,поне да не го смуче постоянно :(
Независимо от това правя все още опити да й давам гърдата,когато видя,че настървено смуче палчето - и тогава се получава следното - посмуква,нахилва се и се обръща да си смукне от палеца.После пак на гърдата,пак дърпа малко и пак - палеца и така може да редува н-броя пъти,докато или на мен ми писне,или тя решително си сложи палеца и обърне гръб на гърдата.
Няма оправия - а като знам,че сина ми до 4-годишен беше с биба...(но той почти не е кърмен и никога не е смукал палец).


Титла: Дали ще се разминем със залъгалката?
Публикувано от: Jade в ср, 27 апр 2005, 09:52
Цитат на: hedra
... тогава се получава следното - посмуква,нахилва се и се обръща да си смукне от палеца.После пак на гърдата,пак дърпа малко и пак - палеца и така може да редува н-броя пъти,докато или на мен ми писне,или тя решително си сложи палеца и обърне гръб на гърдата.

хихихи...същите сме, много добре си го описала  :D


1