BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: bobi_ko в ср, 23 яну 2008, 21:32Титла: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: bobi_ko в ср, 23 яну 2008, 21:32
Здравейте,
дъщеря ми е на 9 месеца. Два пъти досега, като се зарадва на нещо и цялото й тяло започва да трепери. Това треперене продължава няколко секунди и после държанието й продължава да е нормално. Педиатърката ни каза, че трябва само да я наблюдаваме. Когато беше на 4 месеца падна и си удари главата, ударът беше голям, въпреки че на скенера не се показа нищо. Това е и причината много да ме притесняват тези потрепервания. Чудя се дали е нормално да потреперва така при силна емоция, дали се среща при бебетата ? Случвало ли се е при някои от вас нещо такова........


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: SanDan в ср, 23 яну 2008, 21:35
Аз имам близначки и не съм забелязвала такова нещо. Може да си е рефлекс на тялото, но нищо не пречи да потърсите и поне още две мнения, все пак става дума за детето ви.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: *RiRi* в ср, 23 яну 2008, 22:19
И сина ми, когато много се радва на нещо започва да трепери целия. Отдавам го на силното вълнение и емоции, но това е мое мнение. Само лекар може да ти каже със сигурност дали при момиченцето ти тези потрепервания са нормални. :hug:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: mutzunkata в ср, 23 яну 2008, 22:21
ако е това потреперване за което аз си мисля - дъщеря ми го имаше същото.
При нея цялото тяло се разтреперваше и сякаш се напрягаше цялата, след 5-10 секунди все едно нищо не е било.
Говорих с педиатъра, той даже я видя така да прави и ми каза да не се притеснявам. Обясни ни, че на това му се казва "детски оргазъм", колкото и безумно да звучи  :roll: , и като я видим да прави така да я разсейваме с нещо, тоест да не позволяваме да продължава дълго това състояние. Не помня точно колко време продължи, но наистина отмина без и да разберем.
Ако и при вас е така, не са притеснявай, не е сериозно.  :peace: Сподели, все пак, с педиатъра ви ситуацията и чуй неговото мнение  :peace:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: kukupipi в ср, 23 яну 2008, 22:23
ашия го прави същото и верно прилича на оргазъм  :shock: например като му приближа някаква по-голяма играчка, като пусна суш :shock:оара и т.н. и го прави често - казах на педиатъра, но нищо не ми каза  :roll:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: bobi_ko в ср, 23 яну 2008, 22:30
Страшно ви благодаря на всички за бързите отговори :hug:
Нека наистина, ако и на други мами се е случвало да споделят и те, защото явно се среща често. Точно това, което описвате се случва при нас - като види нещо интересно или се стресне й потреперва изведнъж цялото тяло за секунди и после все едно нищо не е било. Говорила съм и с педиатърката, разбира се, тя каза да я наблюдаваме , но това не ми се стори достатъчен отговор, а не ми се водеше засега детето по доктори и за това исках да се допитам и до вас.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: danido в ср, 23 яну 2008, 23:18
Дъщеря ми също потреперва, т.е. телцето й се разтриса цялото за секунди. Бях много притеснена (не помня на колко месеца беше кото се появи за пръв път, но нямаше година) не помня да е било, защото е била развълнувана от нещо. При нас се оказа, че в повечето случаи в момента пиша. И сега е така преди да се изпишка и потреперва. Позната педиатърка й направи преглед и каза, че всичко е в нормите и че щом това продължава само няколко секунди и след това детето е адекватно и реагира, примерно като го назовеш по име,  не е повод за някакво притеснение.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: Грозното Пате в ср, 23 яну 2008, 23:28
ашия го прави същото и верно прилича на оргазъм  :shock: например като му приближа някаква по-голяма играчка, като пусна суш :shock:оара и т.н. и го прави често - казах на педиатъра, но нищо не ми каза  :roll:
Не е чудно.Според Фройд това си е стап от развитието на сексуакната потребност при хората. :peace:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: korinka в чт, 24 яну 2008, 08:02
И моят син претреперва понякога - когато му дам нещо, което иска много- например телефона ми, дистанционното - проточва напред усни и ги свива като фунийка, изцъкля очи и докато държи нещото през първите няколко секунди претреперва все едно му е студено


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: Andariel в чт, 24 яну 2008, 08:37
Чудех се дали да се включа в темата, защото е възможно това, което напиша да не се хареса на много майки. Имам познати, на които детето им също потрепва, ако става въпрос за едно и също нещо. И на тях са им казали да го разсейват и т.н., но хората не се успокоиха, защото им се струваше странно това да продължава и на 4 годишна възраст. Консултираха се с невролог и психиатър. Не зная подробности какво става с тях в момента, но явно нещата вървят добре.

Ако бях на мястото на майката, пуснала темата, най-вероятно щях да потърся консултация с невролог, независимо какво ми казва педиатърът. Не ми се струва нормално без никакви допълнителни наблюдения да заключават "детски оргазъм", каквото и да влагат в това понятие.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: bobi_ko в чт, 24 яну 2008, 10:52
явно това е доста често срещано нещо. Разбира се, че ако нещата се задълбочат ( все пак досега се е случвало само 2 пъти и то само за миг - 2-3 секунди) ще се консултирам със специалист. Притеснява ме обаче прегледа при невролог, защото изследванията изискват упойка и т.н. Затова исках да чуя за опита и на други мами преди да се подложим на нещо такова. Май за момента ще послушам съвета на педито и само ще наблюдавам. Надявам се просто детето ми да е по-емоционално. Много ми помогнахте всички  :hug:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: Andariel в чт, 24 яну 2008, 10:56
Не съм чувала прегледът при невролог да е свързано само с упойки. Има си критерии за неврологично развитие на детото и невролозите си ги знаят. Сигурно има изследвания, при които е нужно да се сложи упойка, но едва ли направо се назначава. Първо лекарят трябва да види детето как изглежда, пък после решава още какво е нужно.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: ritka в чт, 24 яну 2008, 11:10
И Мая ми е потрепвала, особено при голямо вълнение. Онази вечер се чу рев от детската стая, сънуваше кошмар, и трепереше. Като я гушнах се успокои. А е вече на 2 години и половина  :thinking:

Ако си мислиш дали не е гърч или нещо подобно, според мен не е. При гърч се получават и други неща като загуба на съзнание, обръщането на очите е особено характерно.

Моето мнение, послушай педиатъра си и наблюдавай детенцето  :love:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: meshko106 в чт, 24 яну 2008, 11:10
Притеснява ме обаче прегледа при невролог, защото изследванията изискват упойка и т.н. Затова исках да чуя за опита и на други мами преди да се подложим на нещо такова. Май за момента ще послушам съвета на педито и само ще наблюдавам. Надявам се просто детето ми да е по-емоционално. Много ми помогнахте всички  :hug:
Това откъде ти хрумна? Няколко пъти съм водила дъщеря ми на неврологични прегледи и никога не са й слагали упойка. Дори скенер й правиха докато спеше естествено, макар че беше само на 6 месеца. Заведи я на един преглед, за да се успокоиш. Може нищо да не е, а може и да е проблем.


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: bobi_ko в чт, 24 яну 2008, 11:33
На невролог сме ходили, когато падна от леглото и наистина рутинния преглед е без упойка. За да се стигне до същината на тези потрепервания, в случай че има наистина неврологичен проблем е необходимо направата на ЕЕГ и скенер, което се прави с пълна упойка. При нас са опитвали само със заспиване, но понеже не стои напълно неподвижна не става. Ама това е съвсем друга тема, малко се отнесох :oops:
Така че, както каза педито на външен вид детето няма проблем, затова ме притесняваше по-скоро това да не е нещо като гърч или нещо такова, защото лекарката не е била, когато е станало, но явно не е. Наистина мненията на всички много ми помагат и ме успокояват, добре че го има форума  :bouquet:


Титла: Re: потреперване на тялото при бебе
Публикувано от: AMF в чт, 24 яну 2008, 13:15
И аз да се включа, макар че не ми е особено ясно.... Когато беба се радва, започва интензивно да маха с ръце и да рита и цялата трепери, но това е съвсем съзнателно, прави муцка и се ококорва..... Това смятам е едно нещо. Съвсем друго е, когато беше съвсем малка и когато беше още в корема ми, много се притеснявах, че усещах нещо като спазми на крачетата... Пуснах тема, където една мама спомена, че на нейна приятелка са хванали бебето на видеозон, как потреперва цялото. Педиатърката каза, че с свремето ще отмине и е важно да не е периодично. Е, наистина отмина. Моя приятелка, която бременя и роди в Германия, каза, че лекарите са забелязали същото при нейното детенце и са го свързали с липсата на калций и магнеций.... което пък прави връзка със схващането и потреперването на прасците при бременност.....
Това са нещата които знам и идеята ми беше (щото трудо се разбира както се изказах), че може би е нещо нормлано при малките деца и след като го има и при други, едва ли има връзка с това, че сте ударили главичка!


1