BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: zuzulina в пт, 08 фев 2008, 15:18Титла: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в пт, 08 фев 2008, 15:18
Здравейте!Ще съм Ви излючително благодарна ако ми помогнете!
Ето го и проблема:
Нещо не се получава с кърменето,но незнам какво точно!Кърменията ни протичат в повечто случаи кошмарно!
В началото като го сложа на гърда,той засуква нормално-интензивно около 5-10 минути и всичко е уж наред,но изведнъж започва да се свива и да скримучи,като се опъва назад,но продължава да е захванал зърното и да суче...но едвам-едвам!Опитвам се да го махна,но той се  е захванал силно ...съответно го оставям така,докато не пусне сам.Когато ме пусне/след около 5-10 минутки/ го държа да се оригне,но в повечето случаи той недоволства и продължава да се гърчи...и като го сложа отново-почва да ме бута,дращи и реве.
Търпеливо го изчаквам малко да се пуспокои...то и това трудно става...и после отново му предлагам...понякога захапва спокойно ,друг път се повтаря с дращенето и бутането!И така кърменията ни продължават около 1час!
Опитвах каквото се сетя-да му предложа другата гърда,да започнем кърменето като вече се е разревал,да започнанем кърменето когато е дал по-ранни сигнали,че  е гладен - НО резултата е един и същ.
Другите пъти,когато не е толкова неспокойно кърменето,той суче около 5-10 минути и пуска гърдата...аз го вдигам ,за да се оригне иго виждам ,че се унася,НО когато го оставя да си легне-той ревва!!!Вдигам го и му предлагам отново да суче-в повечето случаи захапва,но за около 2 минути и пак се унася...отново го оставям в леглото и той пак ревва!И така си откарваме пак около час и повече!
Не ме измъчват толкова едночасовите кърмения/вече свикнах/,но това бутане и дращене много ме изнервя а и много ме БОЛИ!
По-големи паузи м/у кърменията от 4 часа /през ноща/ досега не сме правили.В повечето случаи издържа около 2-2,5 часа!но не винаги е особено спокоен.
Пълни памперсите според мен добре!Досега за почти 4 седмици е качил 1 килограм,но тези кърмения напровоооо  :tired:
Незнам просто!Някой може ли да ми даде насока на какво може да се дължи и как да се пооправят нещата!
Пиша първо тук...мисля и в последствие да се обърна към специализирана помощ!
Благодаря Ви предварително!


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: vеrte в пт, 08 фев 2008, 15:42
 Започвам с това, че идеята ти да потърсиш специалист за помощ е много добра, пиши ни после какво решение за проблема е предложил той (тя :)).
 Едното, което ми хрумва, е, че е възможно да сте в криза на растежа, при която ти имаш кърма, но той иска още, и когато открие, че вече няма, се сърди, или задрямва. Ако е това, с малко търпение скоро нещата трябва да се оправят. Не разбрах, обаче, този проблем напоследък ли се е появил, или е от раждането още?
 Другото, което си мисля, е че може да е от колики по-специфични, които да се появяват по време на хранене, моето дете все още има колики, които докато се кърмехме, успокояваше със сучене и се държеше точно както ти си го описала. Какво се случи с обичайните бебешки колики при вас? Отминаха ли? Нашата педиатърка твърди, че често се случва коликите да променят характера си - времето, силата, проявите - малко преди да отшумят.
 Не зная дали съм била много от полза, но се надявам нещата да се оправят!  :bouquet:


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в пт, 08 фев 2008, 15:54
Мислех си че може да е криза,но това е вече 3-та седмица :cry:
А колики мисля,че не са,но не съм сигурна!От обичайните мисля не сме имали :roll:Все пак от вчера му давам инфакол


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: jenny_b в пт, 08 фев 2008, 15:54
За това че те захапва - пробвай да вкараш малкото си пръстче или показалеца в крайчето на устата му веднага щом усетиш че те захапва, а не суче. Не е хубаво да го оставяш да те хапе, особено от толкова малък.
Сучене полусънен, на тъмно - това на нас ни помогна.
 :peace:


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Mini_M в пт, 08 фев 2008, 15:55
Здравей,
може би след 5-10 мин сукане е погълнал и въздух, който му пречи и има нужда от оригване. Щом не те пуска, пробвай леко с кутре да подпъхнеш в ъгълчето на устичката и да предложиш бибеброн залъгалка. Да си суче нещо докато ти го придържаш да оригне. Моят син също трудно оригаше - носили сме се по 15-20 мин.
Подобно на твоето поведение при нас се получи седмица преди на навърши месеца. Захапваше, сучеше 5-10 мин и рев. При повторно предлагане, обаче не захапваше, а се дърпаше и извиваше.
Оказа се, че се е нахранвал, вече като по-голям за по-кратко. Беше наддал добре 900 гр.
Другото, което ми хрумва са коликите. Пълни коремчето и те го притесняват.
Да те питам, защо бързаш да го сложиш веднага в кревата, щом видиш че се унася.
Погушкай го да заспи стабилно в теб - 10-15 мин след унасянето идва "здравия" сън, тогава ще можеш да го сложиш в креватчето без да се събуди.
Успех и пиши какво става.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в пт, 08 фев 2008, 16:09
ааааааааа понякога и 30 минути го държа,щото ми е кеф да си го гушкам, а и да го изчакам да заспи по-добре ама все тая!!!
Е не винаги ревва веднага след като го сложа...но във 3 от 5 случая!


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: nilia в пт, 08 фев 2008, 16:11
Здравей , моят съвет е също да потърсиш съвет от педиатър.При нас беше нещо подобно с дърпане на зърното а не суче , като че ли нещо е ядосва или дразни.Мен ме посъветваха понеже имах много кърма , първо да се поизцедя малко , после да и дам да суче . Когато паузите между кърменията ни бяха по малко от 2-2.5ч и нямах достатъчно кърма пак правеше по същия начин , тогава я залъгвах с вода и игра и след 1ч пак пробвах.Ако няма никакъв проблем , като почне да прави така според мен го махни от гърдата и му предложи друго занимание(играй с него , пей , дай му малко вода) след малко пак се пробвай да накърмиш бебчо , не трябва да свиква да играе и да прави така с гърдата ти .При нас това мина към 2-рия месец.Успех


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в пт, 08 фев 2008, 16:19
А ето и случай от днес следобед-
Към 13,45 започнахме да се кърмим...до 14 активно и спокойно и след това почна да се чупрасти,,,махнах го и го вдигнах да се оригне-почти веднага се ригна звучно.Постояхме гушнати още малко и той започна да търси гърда,,,предложих му другата а то почна да ме бута и дращи.Търпеливо го изтърпях и се опитах да му помогна да захапе,,,ама продължава да се гърчи.Отново го вдигнох а той реввна.Изчаках го малко да се поуспокои/не че особено много се успкои/и му предложих отново...пак със зор успя да налучка правия път...сука около 5 минути и ме пусна.Вдигнах го,той се унесе и го сложих да легне,,,заспа за около 30 минути и отново нададе такъв вой,все едно не е ял от вчера.Сложих го на гърда,посука 3-4 минути и се кротна.Сега ми лежи в скута и дреме!


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Julie в пт, 08 фев 2008, 16:21
Колики са за мен това.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: petia_tag в пт, 08 фев 2008, 17:12
определено са колики и за съжаление Инфакола може да не помогне. Моята дъщеря беше по-тежък случай, защото коликите и започваха 4-5 минути най-много след началото на сукането и после рев. Нито можеше да се наяде, нито да заспи. Реве и уж се мъчи да засуче, но щом и дам и се дърпа и реве. Така си се хранехме по 1 час на час и половина, понякога и по-малко. Много се измъчи горката, но пък си наддаваше много добре и към 3-тия месец коликите поутихнаха.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето беб&#
Публикувано от: Пламък в пт, 08 фев 2008, 21:54
Една малко странна идея - да не би човекът да върши нещо в памперса. Моят син правеше така, когато му се акаше - спомням си, че много се дразнех - тъкмо реша да легнем и да поспим и той започваше: сукне, пусне, мрънка и така няколко пъти, докато накрая стане ясно за какво е била цялата тая мъка. накрая се сетих, че мога да използвам това, за да се научи да не ака в гащите


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: mimsat в пт, 08 фев 2008, 22:53
Подкрепям Dazzle - твърде е възможно. Освен това трябва да знаеш, че когато започно сученето, започва и уселена работа на цялата храносмилателна система. Т.е. твърде възможно е и да са силни колики. Опитай с топла кърпа на коремчето докато суче, когато започне така да прави, ако капките за колики преди ядене не помагат.

А също, защо предлагаш другата гърда? Първата изпразва ли я? Ако не, предлагай отново същата. Най-хубавото и богато мляко е задното.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: munkamm в пт, 08 фев 2008, 23:18
zuzulina моят е правил така при сукане по различни причини - някой път от акане (накрая се изаква и кротва), друг път от нос (като съм му го отпушила и се оправяше), друг път от колики (но в началото ни бяха по-слаби и се радвам че не започнах със силните лекарства, че после какво стана ужас), сега ми казва педи че има рефлукс - от рефлукса често се получава така въпреки че се е уригнал като го сложиш легнал да го дразни и да се събужда с рев. Съветват да се вдига наклона на леглото с 30-45 градуса, обаче ние не можехме това да го правим защото той се свличаше.
Имало е и случаи да се дразни че едната гърда му пуска по-малко и като го сложа на другата да миряса.
Сега сме на 4 месеца и трябва да ти кажа че още имаме кошмарни кърмения, с тази разлика че той си пуска сам гърдата и не ме боли толкова.
Единственото което съм можела да направя е да пробвам всичко - чистене на нос, лекарството за колики - бейбинос или саб симплекс по-късно почнахме, и носене. Да ти кажа често ставам и почваме да се кърмим из стаята, понякога помагаше.
Нощните ни кърмения обаче повечето са спокойни.
Ние сме ходили при МНОГО педиатри, една даже ни даде капки за уши и тях сме му слагали!
Мисля че е добре това дето му даваш гърда винаги когато си поиска, а също може и да почетеш и за кърмаческата стачка в библиотеката.
И все пак потърси помощ от специалист.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zorimimi в сб, 09 фев 2008, 10:57
И при нас е същата работа. Какво ли не ми мина вече през главата. Мислех че са колики, после реших че гърдите ми пускат малко, но като и дам от шише пак същото. Мислех че и се ака и затова плаче и се свива.Мислех че не е толкова гладна и затова се сърди.Мислех и какво ли още не. Единственото нещо което помага е да я кърмя разхождайки се из стаята, ако не си пробвала опитай и виж дали има резултат.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Мери в сб, 09 фев 2008, 15:05
Зузу, за бебе на месец е нормално да се нахранва за 10-15мин! Е повечето обичат да висят на гърдата, но и Ива ми беше като вас, сучеше често но кратко, всяко дете е индивидуално. Човека може да иска просто да си задоволява сукателния рефлекс, а ти бъркайки нервността му с глад му даваш другата/пълната гърда и той нервничи още повече, защото просто иска да суче, не да се храни, стомаха вече е пълен. Следи памперсите, ако имаш 5-6 мокри в денонощие, значи се храните добре, ако има и наакани още по добре. Даваш ли впрочем залъгалки или биберони чай, вода или друго?
За събуждането след поставяне в леглото, нормално е, не е гушнат, леглото е значително по студено и различно от прегръдката ти, широко е а той е свикнал да живее гушнат в теб. Опитай да го завиваш в одеялце и после така увит и топъл да го оставяш в леглото, нека се усеща като в пашкул, малък е още. Аз ползвах порт бебето на количката за целта, само в него гушната Ива спеше по дълго и спокойно.
Освен това можеш да го приспиваш на спалнята, един до друг легнали, като се унесе добре се изнизваш лекичко.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в сб, 09 фев 2008, 15:45
Благодаря Ви момичета!!!
Мери!!!  :hug: :hug: :hug:
Ще пробвам нещата,които сте изброили!
Що се отнася до акането докато се кърмим - ами когато му се доака наистина пъшка малко но се изаква и си продължава спокойно да суче - но тези случаи са 1 от 10.
Прави ми впечатление че от 1 седмица той много пръцка!!!Може и да са колики!
Мери,миличка относно това ,което ме питаш - ами досега /да чукна на дърво/ сух памперс не съм сменяла.
Ака около 2-3 пъти дневно и даже по съвет на една съфорумка направих следния експеримент - събрах в едно найлоново пликче мръснит памперси за 24часа и после ги претеглих - около 550-600 грама.
А от биберан е ял 3-4 пъти ,когато ме е нмало вкъщи.Яденетата от биберон са били малко по-спокойни/малко е пъшкал/...Но след това в пвечето случаи е нервен...макар да е изяждал по 100-120мл.
А залъгалка гледам да не му давам залъгалка,но се случва от време на време.Засмуква и се укротява или често въобще не я захапва и продължава да е нервен.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Мери в сб, 09 фев 2008, 15:50
Добре, значи не стачкувате а наистина Борисче е нахранен и не иска повече, характер!  :hug: И според памперсите сте добре! Я успокой душата малко! Кога сте на консултация?


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: zuzulina в сб, 09 фев 2008, 16:41
на консултация ще дойде доки в понеделнк или вторник вкъщи.Ще му бие и ваксина :(
Той педито го мери предния път на кантара вкъщи дето сме си взели :roll: и според кантара малкия вчера беше качил 1 кг от изписването!
Оффффф Меринка а относно характерааааа :shock: :shock: :shock: мале-мале...той е ясен,щом реши това детенце толкова рано да излиза :roll: Въобще не се собрази с моето желание за Водолейче :D :mrgreen:


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: arzu в сб, 09 фев 2008, 22:40
И  аз от опит да споделя, моя бебок почмти по същият начин се държеше, още от самото начало, първият месец и моят наддаде 1кг., но после за 20 дена само 350гр., та се оказа че не му е достатъчна кърмата ми. При вас ми се струва, че ще е същото, дано да не е, но....


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Orangevo_nebeto в нд, 10 фев 2008, 12:42
И при мен беше по сьщия на4ин както го описваш, когато дьщеря ми беше на вьзрастта на твоето детенце.Реакцията на свекьрва ми беше, 4е явно детето е гладно и млякото не стига, или пьк е при4ина, която води до здравословните проблеми(тя го констатита, при положение, 4е не е кьрмила никога!) и трябва да дохранвам или да не кьрмя вьобще, 4е да видя сама подобрението :shock:
Решихме да заведем детето на лекар и се оказа, 4е е здраво.
Много е важно да не се предадеш, слагай я 4есто на гьрдата, ако има нужда или смяташ, 4е предното хранене не е било достать4но.При мен смятам,4е проблема за гьр4енията и дискомфорта бяха коликите.За себе си знам, 4е пьрвите 2 месеца ми бяха най-трудните с кьрменето, но след това вси4ко се нормализира.
Успех :hug:


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Brrr в нд, 10 фев 2008, 17:26
По същото време в отчетните от родени през юни,всички се оплаквахме от това.Ще отмине,кърми си и се радвай на детенцето.Бебетата се бореха с гърдата като прасенца.
Според мен сте изкарали лактационна криза и кърмата ти може да се е поувеличила и затова да драпа так детенцето.А може и да не съм права.


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: Bobi2mama в нд, 10 фев 2008, 20:12
И според мен са си колики


Титла: Re: Какво да правя???Измъчвам се и аз и моето бебче!
Публикувано от: nyuli в пн, 11 фев 2008, 13:26
Дъщеря ми правеше същото. Бяха колики,иска да яде, но се гърчи от болка. Слагах я да спи, а тя ревва, защото е гладна .Според мен са колики.


1