BG-Mamma

Бременност и раждане => Проблемно забременяване => Темата е започната от: Venera26 в ср, 11 май 2005, 07:25Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: Venera26 в ср, 11 май 2005, 07:25
От сега се извинявам, защото ще е доста дълъг, надявам се - не отегчителен постинг...
 Та -много дълго време се колебаех да пиша по тази тема във форума, но след всичко, което изчетох - мисля, че е добре да се знае.
Първо да кажа на момичетата - МОЛЯ - не се разболявайте от това, което четете! Пиша, защото след всичко, което изчетох (страшно много :)) искам да ви кажа, че нищо не пречи като идете на гинеколог да си поискате изследване за HPV (Human Papillomavirus). Цитонамазката е с която може да бъде открито. (Съжалявам ако не говоря и изразявам много добре, но се надявам да разберете)
От това, което прочетох - 40% от жените имат този вирус, без въобще да подозират! 20% от тях го носят от приблизително 20-та си година. Вируса има над 60 разновидности. Някои от тях водят до сериозни заболявания. Жена може цял живот да носи този вирус, без въобще да подозира! Няма външни прояви(изключват се тук мъжете, и типовете, които се прояваяват с атипични образувания по външните полови органи- подобни на брадавици). При мъжете HPV се открива сравнително по- лесно.  Лечимо е, но вируса оснава в тялото, подобно на вируса на Херпес-а. Както казах, някои видове на тои вирус водят до ракови заболявания. При много от случаите дори и изложен на този вирус, организма сам се преборва с него, но той ОСТАВА в тялото. От това, което прочетох няма опасност за плода при евентуална бременност, стига да е третирано на време.
При мен беше въпрос на време, кога ще се прояви, защото мъж ми го е имал - та ме изследваха постоянно. Януари всичко беше наред, сега април - се появи (и понеже съм карък - в една от най - лошите му разновидности )на шийката на матката. Съмняваха се за рак - слава БОГУ не беше това. Бързо се развива! Така, че идеята ми е - нищо не пречи да поискате такова изследване. НО МОЛЯ НЕ СИ ОТКРИВАЙТЕ СИМПТОМИ ТО ТОВА, КОЕТО ПИША!!!!! Споделям само информативно за вас!
P.S. Ако модераторите сметнат, че темата е неподходяща - нямам нищо против да я изтрият. Аз самата се колебаех дълго дали да пиша!!!

Поздрави и до писане


Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: Дарилка в ср, 11 май 2005, 08:58
За какви точно изследвания говориш?
Аз си правя цитонамазка редовно, но такъв вирус не е откриван.


Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: wa_wa в ср, 11 май 2005, 13:33
Напротив, темата си е точно за тук.
Благодаря з аинформацията, тъй като имаме вече доста заковани теми, моля те направи копи/пейст в темата с полезни неща!
Важното от всичко е, че си добре!


Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: Meli в ср, 11 май 2005, 13:34
В България всяка жена в репродуктивна възраст трябва да прави цитонамазка 1 път годишно и това се поема от здравноосигурителната каса.


Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: wa_wa в ср, 11 май 2005, 13:49
АКО успеете да вземете направление! Ако не цената не е толкова висока, та ...


Титла: Прочетете, МОЛЯ!!!
Публикувано от: slavva в ср, 11 май 2005, 21:22
Венера здравей 8) ,
Хубаво е че си пуснала темата тук - имаме нужда от информация. Аз например си правя често цитонамазки, но за този вирус /попрочела съм нещичко, но не съм много наясно/ - никой лекар който ми е правил цито не е споменавал дори дали се изследва. Ще взема да попитам следващия път. Как се открива? Какво пише на цитонамазката? Ако някой знае нека сподели. Аз съм си наплашена от години, защото едната ми баба почина от такъв рак. Та непрекъснато си се изследвам и преглеждам. :(


1