BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Мери в чт, 12 май 2005, 00:50Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в чт, 12 май 2005, 00:50
Днес на 6 месеца и един ден сефтосахме чисто новото стомахче на Ивката :lol:
Предиобед след като я накърмих изцедих около 40мл кърма и я забърках с малко оризова каша. Настанихме Ива в столчето за хранене, вързахме лигавничето и ... дадох първата лъжичка (http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=673&AlbumId=11546). Ива беше меко казано потресена, както се вижда от снимките (пояснявам че мутричките които виждате не са рев а погнуса).
Какво да ви кажа мили мами... Уж с такова нетърпение очаквах да я захраня, а ме обзе една носталгия (и таткото също)... Малкото ни момиче е вече пораснало! Не че не се радвам, радвам се много даже. Няма вече да пълним тумбачето само с маминото мляко.  Аз ли нещо не съм в ред, че така ме натъжава тази мисъл :roll: ? А тя поне да се радваше, а аз я мъча. Дали да не сменя с нещо друго? Винаги ли така реагират дечицата на захранването? Доста нещо изчетох по въпроса, но точно за това май не съм наясно. :roll:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: belinda в чт, 12 май 2005, 01:07
А имаше ли другите признаци, че е готова за захранване или ти реши да даваш, защото вече е на 6 месеца?Щом така реагира, според мен вариантите са следните:
-не е готова още за твърди храни
-не й е харесала кашата, пробвай с друго
-просто е изненадана и ще премине до няколко дни.

Не, не при всички е така.Никола е захранен на 5 месеца и три седмици, защото вече не можех да удържам фронта :lol: Гледаше ни с големи влажни кравешки очи :puppydogeyes: като ядем, бъркаше ни по чиниите да си взима, веднъж дори ми бръкна в устата за парче ябълка :pig: Не се мръщи изобщо на първото си пюренце.Чак ми дожаля, че дадох само три лъжички, защото с мнооого тъжен поглед изпрати купичката, която напусна стаята :lol: И досега си е ящен и нищо не отказва.Слава Богу, защото злоядо дете си е голяма мъка :(
Ти не се отказвай сега, време му трябва на детето сигурно...


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в чт, 12 май 2005, 01:23
Ами тя от цял месец вече дава признаци че е готова. Мляска и преглъща като ме види че се храня, посяга към храната. Иначе не си е променила режима, в смисъл не забелязвам да не и стига и да си иска по често :roll: , уж всичко е наред.
Да взема да пробвам още ден, два и ако е все така да спра и след няколко дни да опитам нещо друго, плодово пюренце например, нали е сладичко :roll:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: 11bobi11 в чт, 12 май 2005, 05:26
Мери,

като захранваш по-добре не започваи с въвеждането на плодове именно, защото са сладки. След това бебето ще ти отказва зеленчуците.

Имам един въпрос малко в страни от темата. Ти след като накърми бебето от същата гърда от която кърми ли изцеди кърма или от другата?


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: evpraksia в чт, 12 май 2005, 08:37
Цитат на: 11bobi11
Мери,
като захранваш по-добре не започваи с въвеждането на плодове именно, защото са сладки. След това бебето ще ти отказва зеленчуците.


 И аз така мисля


Титла: Ми да
Публикувано от: OnkoPonko в чт, 12 май 2005, 08:45
Ми да, не съм чувала за бебе, на което да не харесват плодовите пюренца. Но пък за всеобщо учудване на моят шишко хич не му харесва банановата каша, обаче на плодовите пюрета как налитааа  :splat:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: vedrra в чт, 12 май 2005, 08:48
При нас пък всеки Божи ден първата лъжица е с едни разкривени физиономии, не ти е работа да ги гледаш. Но само докато преглътнат първата хапка, после си ядат нормално. Преди да започнем също дават зор, отварят усти и подвикват като видят познати лъжици наоколо.
Мисля, че тия муцуни не са от погнуса, а някакъв израз на разликата, която откриват в храната - хем шок от новото, хем любопитство и желание, е, идват им малко в повече впечатленията. :lol:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Инка в чт, 12 май 2005, 09:12
Възможни причини да не приема с желание (Не са наредени по значение, а както ми дойдоха на ум):

1. в момента не е гладна
2. вие не ядете в този момент и не давате пример
3. рано й е за захранване, но пък щом не плюе не е толкова зле (имах приятелка, на която детето до навършени 8м. плюеше всичко различно от кърма, така че захраниха чак тогава)
4. може оризова каша да не й харесва и да опиташ с някаква друга безглутенова, но аз не бих започнала да сменям храните, защото по-скоро сигурно става дума за причина 3. Или пък да й дадеш по-редичка каша. Не бих давала плодово пюре като първа храна.  действително после може да има предпочитания към по-сладките неща. а всъщност нали в оризовата каша слагаш кърма, така че все пак е леко сладичко (но поради лактозата, а не фруктозата).

Аз бих те посъветвала пак да се пробваш да й предлагаш. Може да смениш времето . Но без да се настройваш, ето сега вече ще се напапка хубаво. Ако се дърпа, не давай, но винаги предлагай. След три дена, ако е изяла вече малко каша, започни да слагаш я ябълка, я круша в кашата. Така че вкусът ще се промени и няма. И така.

Понякога захранването е доста бавно. При нас поне е така. И сега на 1г. 8. все си предпочитаме кърмата. Добре, че тръгнах на работа и на обяд като е гладен и ме няма папка от баба си храна от кухнята. А като съм с него след обяд яде смешни количества друга храна и съответно ме буди нощем, но като реши, че не иска да сложи друго в устата си, това си е.


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Шани в чт, 12 май 2005, 09:29
Мерито  :love:  - страшна скица си ти и цялото Ви фемили  :D !
Специални поздрави и на таткото ;)
Ще се справи малката принцеска с лъжицата и с манджите - сигурна съм  :flutter: . Само малко търпение  :)


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: *Emia* в чт, 12 май 2005, 09:44
Лелеее голямо вълнение е това!Браво на детето! [smilie=smile3501.gif] Може и да се муси-но явно се справя доста добре.Спокойно Мери ще свикне на новите вкусове!


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: emem в чт, 12 май 2005, 09:46
Мери, честито пораснало бебче! Голям сладур е на снимката (и на живо де! :) ).

Ирина в началото ядеше страшно малко - примерно по капачка или половин капачка от Авент, и оставаше. Мисля, че просто нямаше огромна потребност от допълнителни храни, а само интерес към новите вкусове (и към нашите чинии). Иначе млякото си я задоволяваше като храна.

За чувствата ти - разбираемо, но не тъгувай. Имате още дълги месеци кърмене пред себе си, нали?  :wink: Просто детенцето вече е достатъчно голямо, за да почне да опитва вкусовете на живота. Така и го мисли - като опитване, не като хранене, и не замествай кърмения засега, просто предлагай по нещо ново от време на време.

На 7 месеца примерно Ирина поиска лимона забоден на чашата ми с цитронада в София Ленд и си го гризка с голям кеф (знаех, че не бива цитрусови още, ама как да прекърша интереса й към живота?  :wink: ). Давала съм също половин ябълка да гризка (под мое наблюдение, за да не се задави с по-голямо парче), много харесваше и банан. Зеленчукови така и не прояде (може и защото дадох плод, знам ли), но пък сурови плодове и досега яде с охота и много ме радва. По-късно пробвах също да слагам плодове в кашата за разнообразие, но много не я искаше - предпочиташе си плодовете натюр. Оризова каша май много не харесваше (доколкото си спомням), но пък банановата я харесваше. (купувах на Милупа и Хумана).

Дано да ти е полезен нашият опит, макар че със захранването аз не се водих много от книга (не намерих Хана Лотроп на захранването!  :wink:), така че карах по усет.
 
Поздрави на куклата от нас и бон апети! :D


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: star в чт, 12 май 2005, 09:48
Мерииииииии, много сте сладки! Не се притеснсявай, Рая до ден днешен се мръщи при първата лъжичка , после всичко омита! Търпение и постоянство му е майката! Ива е един разкош :love: ! Поздрави :flutter: !


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Free Soul в чт, 12 май 2005, 12:18
Хех, виж и нашата първа лъжичка (http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=471&AlbumId=7342&PhotoId=286916).  :lol:  :lol:
На втория ден вече нямаше такива физиономии към оризовата кашичка. Смятам, че детето просто е било изненадано: "Блях, какво му стана на това мляко?!"  :shock:  :sick:
Успех със захранването!  :D

Междудругото, и мен ме споходиха такива мисли - за порасналото дете и носталгия по времето само на кърма.... :wink:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: vedrra в чт, 12 май 2005, 13:04
Цитат на: Free Soul
носталгия по времето само на кърма.... :wink:

Ние пък отвреме-навреме си правим и сега дни само на кърма. Тогава осъзнавам колко по-лесно се живее само с кърмене. Макар, че веднага превключват да сучат на по-кратки интервали добивам изведнъж доста повече свободно време и възможност да им се порадвам.


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в чт, 12 май 2005, 13:09
Цитат на: 11bobi11
Мери,

като захранваш по-добре не започваи с въвеждането на плодове именно, защото са сладки. След това бебето ще ти отказва зеленчуците.

Имам един въпрос малко в страни от темата. Ти след като накърми бебето от същата гърда от която кърми ли изцеди кърма или от другата?

Ами и от двете по малко. Първо доизцедих даваната гърда и после добавих от другата.
Аз знам за плодовите, обаче като я гледам как се мъчи с кашата и си мисля че ще е добре да я възнаградя с нещо вкусно :wink:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: bobi_bgd в чт, 12 май 2005, 13:12
Привет, ако искаш можеш да опиташ след няколко дни като следващ вид храна пюре от тиква, тя леко сладни. А иначе моето сладурче си хапва с голям апетит домашно приготвени зеленчукови пюренца, без захар сол, мляко и масло, които също са леко сладки на вкус, но те при нас са комбинация от различни зеленчуц (червени чушки, картоф, грах, морков, спанак и т.н.) и то след като беше захранен по Бг-схемата т.е. със сокове и плодови пюрета. Ние обаче ползваме лъжицата още от както бяхме на 2 месеца, та мисълта ми е, че сигурно е необходимо и малко време да открие новия начин на хранене.


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: belinda в чт, 12 май 2005, 14:17
Вчера не ми зареждаше бгфотото.Днес едва успях да разгледам снимките.ВЪРХОВНИ СТЕ ПРОСТО :D Да ви е жива и здрава сладурката.Искам да я намачкам :twisted: Не че моя не го мачкам постоянно :wink: То търпи горкото, к'во да прави...


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в пт, 13 май 2005, 00:29
Момичета дали да не сменя оризовата каша с каша от елда? :thinking: (толкова скоро разумно ли е, 2 дни сме яли оризовата).  Нали елдата била по богата на желязо, да се застраховам да не треснем някой нисък НВ другата седмица а? :roll:


Титла: Re: Ми да
Публикувано от: hedra в пт, 13 май 2005, 09:43
Цитат на: OnkoPonko
Ми да, не съм чувала за бебе, на което да не харесват плодовите пюренца.

Хайде да чуете и за едно такова бебе :lol: Моят син не понасяше плодови пюрета под никаква форма,какво ли не съм правила,за да му ги пробутам - то не беше смесване с бишкоти(Плазмон),с адаптирано мляко,с двете - ужас направо и накрая се отказах.Нито сок пиеше,нито какъвто и да е плод уважаваше - обаче всички зеленчуци лапаше като за световно :D
Мери,според мен също е просто изненада от новия вкус и консистенция.Дай на детенце 3-4 дена да попривикне и да се увериш дали наистина не харесва вкуса,преди да сменяш нещата.А снимките са номер едно - особено една има с такава физиономия :sick:  - много ценна :lol:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Фукла в пт, 13 май 2005, 10:34
Сладката Ивкааа!
Много е вероятно да е изненадана от новия вкук, консистенция, начин на хранене . . . Според мен няма нужда да сменяш вида на кашата за сега.
А за неприеманетео на зеленчукови пюрета след плодовите не е задължително - аз започнах с плодови и след това се опасявах, че човечето няма да иска зеленчуци, но тя си ги папа с  кефффф!


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в пт, 13 май 2005, 14:55
Благодаря ви момичета за милите думи и комплиментите :love:
Обичам ви всички мили сестрички! :love: !


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: SZA в сб, 14 май 2005, 23:26
Аз бих те посъветвала ако отказва оризовата каша да започнеш с плод - крушата например е много подходящ първи плод. Другият вариант е просто да не обича изненадите и да й трябва малко време да свикне. Не се притеснявай. Също не сменяй през два дни храна. Елдата е добра, но няма за 1 седмица да вдигне хемоглобина :)


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: Мери в сб, 14 май 2005, 23:37
Да и аз се замислих за елдата:thinking:  каша след каша :roll: , Май е по-добре след оризовата (която вече що годе се приема) да дам плод или зеленчук и после примерно пак каша :thinking:
Благодаря ви за съветите :love:  


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: DidKa в нд, 15 май 2005, 03:26
Мери, да ти е жива и здрава Ивката  :mrgreen:  аз на малкия му дадох сладко картофче и го омете - дано и при нея така стане....

Сега не мога да я видя - но като зареди бгфото и ще и ви видя снимчиците   :love001:


Титла: Първата лъжичка!
Публикувано от: eli_c в нд, 15 май 2005, 06:06
Ако искаш пък дай зеленчук, пюре от грах например, много го обичат. И това за първата лъжица за всяко ядене е много вярно, Алекс още я изплюва, но после веднага иска още  :wink: .


1