BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: hedra в вт, 17 май 2005, 12:36Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: hedra в вт, 17 май 2005, 12:36
При мен разликите са драстични.Баткото е гледан в най-добрия дух на традицията - режим по часове,неносене на ръце,за да не се разглези,оставяне да си поплаче,докато заспи и т.н.
С бебата е тотално различно - едно,че се кърмим,и то на поискване,което неизбежно променя доста нещата,а освен това покрай всичко за кърменето прочетох купища неща и за отглеждането,по-точно за attachment parenting и тъй като установих,че много повече ми пасват като философия и инстинктивно усещане,неизбежно се получиха огромни разлики.Беба никога не е оставяна да плаче,нося я постоянно на ръце или в слинга,кърмя я,нощем спи при мен - и аз,и тя се чувстваме великолепно така.Чак понякога ми е мъчно за начина,по който съм гледала баткото.Наскоро в един сайт срещнах въпрос от майка - след като е гледала първото си дете по един начин,сега с второто иска да го промени (по същия начин като мен),но съпругът й бил против,защото не било честно спрямо първото им дете.
Та затова реших да ви питам вие какво мислите по въпроса и има ли разлики в отглеждането на първото и второто дете :D Но че и двете се гледат с много любов съм съвсем сигурна :wink:


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: silvia2 в вт, 17 май 2005, 13:09
И аз така. Вчера ми стана кофти като баткото ме попита до кога е цокал. Той милия боза до към третия месец и млякото спря. Обясних му криво ляво.
Дани не позволявах да се пипва от никого. Той не е носен изобщо. Заспиваше си сам и изобщо не протестираше. Беше много спокойно бебе, но като поотрасна....
 Мъника голямо мъкнене го мъкна,но не защото има чак такава голяма нужда- просто ми е кеф. Но ако не го бях свикнала съм съгурна, че нямаше да има проблем. Не спя с него, защото много се поти, вре се в мен и е вир-вода постоянно. А и забелязах, че е по-спокоен в креватчето си- там си се огъзва и така спи, а аз все го намествам- струва ми се, че не му е удобно- и го разбуждам.
 Забелязвам, че второто се гледа по-лесно, не поради натрупания опит, макар че и това не е за пренебрегване, а защото мога да му се радвам повече. С първото бях абсолютен гипс- разписание за всичко и голяма трагедия, ако пропусна нещо. Сега съм непукист и е по-готино.
Но и друго забелязах- независимо от общо взето пълната противоположност при отглеждането,  струва ми се, че много си приличат не само физически. Още е рано, но виждам упоритостта граничеща с инат на Дани у Влади. И двамата заспиват като ги галя по гръбчетата или на едно местенце над лявото ушенце. И двамата, когато са ядосани имат еднакъв плач и т. н., но спирам, че стана много дълго


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: *StaM* в вт, 17 май 2005, 13:21
hedra, аз съм също като теб.На мен също ми е мъчно ,че не съм  имала  днешната информация преди 10 години,но е факт.Различно беше....Тогава на "мода " бяха  д-р Спок и Лоранс Перну :D Не може да се върнем в миналото ....
Просто правим това ,което  е най-добро  за децата ни към  този момент... :thinking:


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Ruri в вт, 17 май 2005, 13:35
И при мен има разлики.
Баткото беше спокоен-нямах проблеми с него но го гледах като писано яйце.Графиците спазвах стриктно, да не се натоварва, да спи спокойно и т.н.А сега на бебо първо неможах да създам режим каквото и да правех- още яде нощем, мъкна я на ръце- не защото ми е кеф ,а така я научих. Много е трудна-само мрънка и много ме изморява и като сравнявам(а аз непрекъснато го правя) я определям като едно трудно бебе....Но ми е по-лесно.Не мисля че ще умре когато има хрема(не е смешно-колко съм ревала за първата хрема на баткото...)С храненето съм спокойна и т.н.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Estell в вт, 17 май 2005, 13:56
Леле, аз това го гледам без график, и му угаждам за всичко, все сме на ръце, яде когато поиска, приспива ме се, когато иска внимание си го получава, като иска разходка я има и т.н. Но то на него не може да се откаже инъче започва един рев. Но ако имам второ как ли ще е, въпреки, че не искам 2 дете, това бебе ми стига за 10-тина сина? Има ли мами които са глезели повече първите си деца, а вторите са ги гледали по строго?


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: *Emia* в вт, 17 май 2005, 14:15
При мен е така-опитах се да гледам баткото по режим,но не се получи.Той искаше да си суче на различни интервали от време-веднъж на 2,друг път на 3 или 4 часа.Тогава нямах никаква информация за кърменето освен споменатите от Стам книги.Добре че беше майка ми да ми каже да кърмя,когато е гладен,а не непременно през 3 часа.За носенето- и при мен беше така-оставях го да си поплаче/е не много дълго,защото ми беше жал за него/И аз като Хедра обаче имам чувството,че сега е доста по-различно-оставям се изцяло да бъда водена от бебата .Носим се на ръце,когато е необходимо а къпането е между 20 и 22 часа-това зависа от нея-ако спи ,изчаквам да се събуди и тогава къпя-не гледам часовника.И трябва да ви кажа,че въпреки привидната липса на режим тя е доста по-спокойна от баткото.То малкото човече иска да го погалиш и гушнеш,за да заспи,но за съжаление понякога не го разбираме и се оставяме да бъдем водени от някакви глупави правила.Другата разлика от преди и сега е огромната информация,с която разполагам сега.Това определено много ми помага.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: debelanata в вт, 17 май 2005, 15:19
При моите разликата е малка и то идва най вече от натрупания опит.
И двамата бяха на кърмене на поискване, но и в известна степен режим - по едно също време разходка, по едно и също време къпане и лягане за нощното спане.
Има и разлики от характерите на децата. Определено сина ми го гледам по лесно, но пък е по капризен откъм ядене.
И двамата съм ги носила - каката в кенгуру, че се чудех слинга що за животно е, а сина - нон стоп в слинга и го предпочитам от кенгуруто по всички параграфи
И двамата си спяха в собстено легло от бебета, разликата е че за каката нямахме детска стая и спеше при нас.
Захраних ги късно - след 5 месец каката, а сина след 6 м.
Просто тук имах достъпна информация и подкрепа от майка ми за тия неща. Не е имало изобщо дискусии за кърмене под час и подобни глупости, Единственото за което спорихме беше ранното даване на сокчета, но успях да надделея.
Доволна съм че можах да се наслаждавам така на бебегледането и сега се старая в детското възпитание.
Дано да имам шанса да се насладя и на 3.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: nezistratieva в вт, 17 май 2005, 15:57
Малей мами, при мен пък е точно обратното. Аз каката вярно, че я гледах под режим, но много боледуваше и беше злояда, та вследствие на това много я разглезихме. Направо ме лудваше от носене на ръце, гукане, дундуркане, приспиване пак на ръце, хранене с безброй приказки и пр. и пр. Малкият изобщо не е дундуркан и носен на ръце, но той нямаше колики, храни се сравнително добре, спокоен е и си спинка повечко. Ами защо да го будя тогава детето и да го глезотя. Единственото, което сега спазвам в следствие на прочетената информация е късното захранване - правя опити от пет дена да му давам сокче от ябълка, но безуспешно. Май ще прилича на кака си, тя до 3 години сок никакъв не пи и, ама и сега не ще фрешове. Мисля, че детенце само си показва характера и те кара да се нагаждаш според него. Не мога да кажа, че съм по-спокойна, просто съм по-зряла и повече обмислям нещата.
П.П. И двете ми деца нямаха щастието да бъдат кърмени: каката просто защото се разболях на 5-я ден от раждането и малкото ми кърма секна за няколко дни вследствие пиенето на антибиотици и некърмене; малкото макар надъхана за кърмене и изчела безброй статии по въпроса, просто нямах достатъчно кърма и не можах да увелича количеството, но все пак успях 20 дни.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Шани в вт, 17 май 2005, 16:50
Е - при моите нямаше разлика.Къремни са по 1м. (и малко) Разликата е може би в това, че с дъщеря ми можех по цял ден да обикалям улиците, без да се връщаме за 'папането", докато синковеца просто си търси манджа!
Никого не съм носила, глезила или приспивала.  :idea:
Мразя режима - -както за мен, така и за децата ми  :?
Единствената разлика е може би в това, че за нея имах повече време и по-дълго си я гледах аз.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: dete_viara в вт, 17 май 2005, 16:56
Защо да допускам едни  и същи грешки 2 пъти?

Пък и самите деца са много различни по характер и възможности. Не едното е по-надарено от другото, ами всяко - в различна посока. Грешно ще е едни мерки за възпитание или стимулиране да ги прилагам и при другото - просто няма ефект, там действат друти мерки.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: martisun в вт, 17 май 2005, 17:57
Първото го гледах точно по книга- режими на хранене, спане, носене... През това време снаха ми гледаше племенника на поискване- каквото поиска това. Разликата е че моето се съдираше от рев докато му дойде часа за ядене аз пък се скапвах да го друсам да заспи защото трябвало да спи и т.н. Сега слава богу ми дойде ума в главата - Марти яде когато си поиска, спи когато си поиска и го нося на ръце по цял ден.
Да ви кажа само че сега ни е паднало да си носим бебоците на ръце и да ги гушкаме и целуваме. Никога няма да се повтори тази близост. Големия ми син сега е в пубертета и не дава да го пипна камо ли пък да го гушна и целуна.
Така че каквото и да ми казват имам една, максимум 2 години да си се нарадвам на детенцето и да си го нагушкам.
За друго също ми доиде ума - че може да носи и дрешки втора употреба (дадени от познат разбира се) и не е нужно да му се купува всяка играчка която загледа в магазина. А също така и че сега не му пука дали е облечен с дрешки по 1 лв или по 10 лв. И дали количката ни ще е от 60 или от 600 лв.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: живка в вт, 17 май 2005, 20:29
Абсолютно се различават както децата,така и гледането им.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: SLAVA_1970 в вт, 17 май 2005, 21:39
Баткото е гледан под зорките очи на баби и дядовци   :dontuu: :agrue:  ама бях млада и глупава :crazyeyes: .Сега с бебка е друго-мама и тати. При мен разликата е голяма и сега виждам колко грешки съм допускала при баткото ама какво да се прави-времена :ooooh:


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: bubanka в вт, 17 май 2005, 21:40
за сега нямам подобно намерение!


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Зъхи в вт, 17 май 2005, 22:07
Хедра, точно същото като при теб, без слинга и спането в моето легло (страх ме е, че таткото, който е голям шемет, ще я смачка  :wink: ). Изпитвам същите чувства, чак ми е неудобно пред сина ми като я глезотя, защото той, милия, беше в казармата от новородено!  :(


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Мери в вт, 17 май 2005, 23:12
Разликата е от тук до небето, че и обратно :?  Сина си го родих на 17г и хал хабер си нямах как се гледа дете така че правилата ги диктуваше свеки (бившата). Повиване и стягане с повой, хранене под час, много вода със захар, биберон залъгалка топена в мед, рев до "посиняване" да се развият дробчетата за да стане голям мъж :evil: Никакво на ръце да не стане льолю, килограми свинска мас (че и в устата му буташе да се подхранвал и вътрешно) и сол по детето :oops: , вадене от ваничката за врата :shocked!: (ей това и до ден днешен не знам защо беше), в резултат на всичко това кърмих само месец макар да имах кърма бол, направих мастит и ми казаха да спра да кърмя щото тровя детето си. Милото ми момче, сега като се замисля направо ме хваща ужас, как съм могла да му причиня толкова зло :puppydogeyes: а съм си мислила че съм добра майка :cry: Май имам много да му компенсирам :ooooh: , дано успея, много съм виновна пред него.
Сега с дъщеричката е коренно различно. Няма да изброявам, само ще кажа че сме на поискване от всички гледни точки, пълна свобода и кърмене на воля. Но сега съм сама, не слушам никого от родата, и чета форуми и ровя из сайтове като за световно. Доволна съм от резултата.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Кифлата в ср, 18 май 2005, 01:44
Ами да, по един и същи начин съм ги гледала, може би към Момчил съм подхождала с повече самочувствие, не са хранени на режим, само с кърменето не мога да се похваля, че е било доста дълго :oops: , до 5-6 месец, с захранването и отказването не съм се борила, така го чувствах, признавам си малко ми тежеше :roll:  :oops:  и не се чувствах комфортно.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Ери в ср, 18 май 2005, 09:53
Абе при нас е баш обратното- на Гери много повече и треперех, шашках се като ревнеше без видима причина...ако н си изядеше яденето до края, изпадах едва ли не в паника, никога не съм пропускала да я изведа ако ще и камъни да падаха от небето, всяка вечер баня....абе изобщо- много се престаравах.
Сега го карам по- спокойно, не мисля, че ощетявам Юли- доста по- кротък бебок е от кака си, много по- малко плаче, изглежда ми щастливо бебе от всякъде.


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Ljuboznatelna в ср, 18 май 2005, 10:20
С първото бях при бившата свеки- и при мен имаше мас за мазане,мас в носа да го загрявала,сол и т. н.Освен това се скъсвах да пера пелени,щото от пералнята щяло да се подсече и не бива да стоят в банята,че миришат.В резултат на всичко това-нервна мама и нервно бебче,на което нямах време да обърна внимание.Второто е много проблемно и досега,защото е с детска церебрална парализа и освен че е с поведенчески проблеми е много разглезена,сигурно ще ме разберете.Сега на мъничкия много се радвам и не спазвам много много режими,много си го гушкам винаги когато имам възможност.Но пък той се изучи и като съм заета почва един рев...


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: Andrea$ в ср, 18 май 2005, 20:34
След плачевните резултати от режима през първия месец на бебка, вече съм върл привърженик на естественото гледане на детето - кърмене на поискване, много гушкане, внимание, носене и пр. И вече не мога да си представя да гледам дете по друг начин, голям кеф ми е :)


Титла: По един и същи начин ли гледате първото и второто?
Публикувано от: SaRaNia в ср, 18 май 2005, 21:13
Аз и двете ги гледам по един и същи начин, но моите са с малка разлика. Ако след 7-8 год. имам трето сигурно всичко ще е съвсем различно :roll:


1