BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: hand в ср, 26 мар 2008, 17:53Титла: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: hand в ср, 26 мар 2008, 17:53
Здравейте, майка съм на недоносено бебче родено в 34 седмица, 2 кг. Слава богу всичко е наред, и след няколко дни си я вземаме у дома  :). Нямаме търпение вече и на мен сълзи не ми останаха но най-важното е че се грижат добре за нея.

Имам кърма и се изцеждам с помпа и нося по два пъти на ден в болницата. Нямам представа обаче как да процедирам след като бебето е вече с нас защото по съвет на неонатолога трябва да й давам от шише още малко за да контролирам колко изяжда и когато позаякне малко да я слагам на гърда защото още е много мъничка и се уморява дори и с шишето.

Мами в подобна ситуация кажете ми как процедирате: слагате ли шишето с вече изцедената кърма в хладилник или се цедите и оставяте навън кърмата  newsm78  . Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето.  Освен това известно време замразявах и във фризера тази кърма как би следвало да я размразявам?

Засега я хранят на всеки два часа и половина.

Благодаря предварително.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: bissera в ср, 26 мар 2008, 18:00
Виж тук, има доста подробна информация. Успех в кърменето.
http://www.biberonbg.com/info/karma_v_shishe.htm


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: Aila в ср, 26 мар 2008, 21:09
Хубаво ще е да предлагаш първо гърдата,колкото се може на повече кърмения и след това да дохранваш с изцедена кърма . Тоест първо да предлагаш гърдата и след това да дохранваш. Добре е бебчо да хапва по-начесто и по- помалко или така нареченото на поискване. Моите се родиха и двете по 2,5 кг и първите месеци се изморяваха също много бързо и лесно заспиваха, но постепенно заякнаха и преминахме на хранене изцяло от гърда. Хубаво е да не използваш залъгалка и всяка нужда от сучене да се удовлетворява на гърдата.
Eто една статиика която превеждах наскоро, надявам се да ти е от полза, когато изпишат бебчо.
 
Цитат
http://parenting.ivillage.com/newborn/nbreastfeed/0,,3x6g,00.html

Да помогнем на бебето да остане будно за хранене.

      Въпрос: Моето бебе е на две седмици и е преждевременно родено с респираторен проблем. Когато отидох на посещение ме уведомиха, че е достатъчно добре за да опитам да го кърмя. В момента изглежда, че захапва правилно само когато реве и аз поднеса бързо гърда. Суче на кратки бързи интервали и после лесно се изморява. Забелязах, че диша много по-добре, докато суче. Изсуква за 30 минути едва около 40 мл. Скоро заспива или изпуска гърдата и трябва отново да бъде поставен. Какво мога да направя за да остане буден и да му задържа интереса върху кърменето.
Отговор: Прекрасно е, че кърмите бебето си. Препоръчвам да се свържете с консултант по кърменето, който да може да ви окаже нужното внимание – кърменето на недоносено бебе е предизвикателство.
   Правилно сте забелязала, че бебето диша много по-лесно докато се кърми. Изследванията показват, че храненето от гърда е много по-малко стресиращо за недоносените бебета, отколкото храненето с шише. То помага да поддържат по-лесно оксигенирането на кръвта, сърдечната честота и температурата на тялото.
   Когато сте готова за кърмене, намерете място което ви е удобно. Поставете възглавници за да ви поддържат и да ви е удобно докато кърмите. Започнете с кърменето от страната от която ви е по-лесно, ако имате предпочитания. Ако изберете да започнете с кърменето от лявата гърда, поддържайте гърдата с лявата ръка, палеца над гърдата и зад ареолата, а останалите пръсти под гърдата. Може да изцедите няколко капки от зърното за да привлечете интереса на бебето. Поддържайки тялото на бебето с дясната си ръка, и гръбчето и го поднесете близко до своята лява гърда, гъделичкайки устичката му със зърното. Това трябва да го окуражи да отвори устата си и да се опита да захване гърдата. Може да се нуждае от малко помощ в началото. Леко може да се дръпне брадичката му надолу, когато вие казвате отвори. Вие и бебчето трябва да сте гърди до гърди и неговото тяло трябва да е в права линия докато суче. Използвайте възглавници, ако има нужда за комфорт и поддържане. Неговото носле и брадичка трябва нежно да се допират до гърдата ви. Малкото бебче може да се нуждае от помощ в началото за да остане на гърдата по-време на кърменето.
   Новородените трябва да се кърмят минимум 8-12 пъти на ден. Докато бебето не започне да се храни добре от гърда е важно да продължавате с изцеждането на кърмата, ако то пропусне хранене или има непълно хранене. Ако бебчето е много малко, ще може да суче само от едната гърда на хранене. Хубаво е първите дни да изцеждате другата гърда.
   43 мл за които говорите са милилитрите, които е изсукало бебето чрез измерване на теглото или това е обикновенно количеството кърма, което изцеждате за това време? Във вашата ситуация е нормално майката да произвежда повече кърма отколкото бебето е в състояния да изсуче. Това може да се дължи на невъзможността му да поддържа постоянно и за продължително време сукателни движения. Когато се учат да сучат, много преждевременно родени бебета изсукват от гърдата по-малко количество отколокото от шише. Може да отнеме време докато се синхронизират засукването и преглъщането с по-малко паузи между действителните засуквания. Това настъпва със достигането на определеня зрялост, която е в различна възраст за всяко бебе.
   Вашето бебче ще остава будно на гърдата по-лесно с порастването му. Докато това стане, съблечете го, като се завиете заедно, осигурявайки контакт кожа до кожа по време на кърменето. Този контакт е много стимулиращ за новородените. Може да откриете, че е полезно да използвате компресия на гърдата, да масажирате когато се забелязва намаляване и забавяне на сукателните движения по време на кърменето. Когато порастне и започне по-трудно да се изморява по време на кърменето, разменяйте гърдите няколко пъти по време на самото кърмене. Това стимурира рефлекса на потичането, помагайки да се поддържа интереса на бебето върху храненето.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: vesela_123 в ср, 26 мар 2008, 23:36
и аз мисля, че е по-добре да предлагаш първо гърда, а след това изцедената кърма ... ако не засуче, предполагам, че ще стане като заякне - както казах в друга тема мойто диване засука на 1м. и двайсетина дни  :)
изцедената кърма съхранявай за не повече от 24 ч в хладилника. Ако е за повече време - във фризера. Затопляй на водна баня


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: Yanaa1977 в ср, 26 мар 2008, 23:52
Честито бебенце! Успешно кърмене.
И аз мисля, че е хубаво да се "упражнява" да суче иначе рефлексът ще закърнее.
А аз бях мързелива и не съм цедила и замразявала кърма. Давах му много често като мъничък, че имаше тежка жълтеница. Цедях само при захранването и то сутрин и слагах в хладилника, а на обяд я изваждах на стайна Т и я смесвах с топлото приготвено пюре.
Много успех!


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: Косе Босе в чт, 27 мар 2008, 02:45

Срок за съхранение:  
(максималният срок варира "от-до" според различни източници)

Стайна температура (до 21 градуса):
* от 3 до 8 часа

Извън хладилник (между 21-27 градуса):
* от 1 до 6 часа

Хладилник:
* от 12 до 24 часа (10-15 градуса)
* от 3 до 8 дни (0-4 градуса)

Хладилна камера (при температура между -6 и -18 градуса):
* от 3 до 4 месеца

Фризер (при температура поне -19 градуса):
* от 3 до 12 месеца

Това са ориентировъчни максимални срокове. Има значение:
- дали кърмата е стояла в хладилник или веднага е замразена (времето за съхранение във фризер е различно)
- колко често се отваря отделението с кърмата
- дали кърмата се съхранява в най-студената част на хладилника преди да се замрази


Размразяване:  
* оставя се в хладилник (най-щадящият начин за размразяване)
* на водна баня (по необходимост, размразява се бавно и внимателно)

Съхранение на размразена кърма: до 24 часа в хладилник.
Замразената кърма е загубила част от свойствата си, които иначе позволяват по-продължително съхранение т.е. сроковете за съхранение в/извън хладилник не са валидни.

Затопляне - на водна баня.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: змейковица в чт, 27 мар 2008, 09:17
Честито бебче!   :bouquet:

Моята Калина също се роди в 34-35 седмица 2 кг  ;-) Изписаха я на 17-ия ден 2100

Дотогава също като теб цедях и замразявах.
Първите 2-3 седмици тя изобщо не успяваше да засуче ефективно, нямаше никаква сила и заспиваше почти моментално. Трудно й беше дори от шише да се храни, т.е. бързо се уморяваше.

Съветвам те, когато даваш изцедена кърма винаги да е с най-малката дупка на биберона - моите бяха на Авент.
Опитвала съм да я храня от чашка, както е по-правилният начин, но не успях  :oops:
Айла те е посъветвала вече да предлагаш първо гърдата, после шишето - напълно подкрепям. :peace:
Калина засука на 2 месеца и видя, че така е много по-хубаво да се яде  :mrgreen:

Кърмата съм я размразявала на водна баня - слагах шишето в затоплена вода и леко разклащах.

Ако имаш още въпроси, питай и на лични  :hug:
Най-важно е да си спокойна и уверена  :hug:


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: elenna_dim в чт, 27 мар 2008, 10:37
При нас нещата стигнаха до цедене след 1-вия месец след моя грешка. Просто имаше много колики и щом засучеше започваше да плаче и поради  разни "съвети" се цедях и давах от шише. Та често тогава ми се налагаше да съхранявам кърмата. Държах я в шишетата на Авент по 3 часа отвън на стайна температура, като обаче вместо биберон запечатвах шишето с капаците и така се получаваха контейнери за съхранение на кърма. Ползвах и контейнерите за съхранение на кърма на Авент, когато слагах кърма във фризера.
Абсолютно съм съгласна обаче с другите мнения, че сукателния рефлекс ще закърнее, ако не слагаш бебето на гърда.
УСПЕХ и дерзай!

Срок за съхранение:  
(максималният срок варира "от-до" според различни източници)

Стайна температура (до 21 градуса):
* от 3 до 8 часа

Извън хладилник (между 21-27 градуса):
* от 1 до 6 часа

Хладилник:
* от 12 до 24 часа (10-15 градуса)
* от 3 до 8 дни (0-4 градуса)

Хладилна камера (при температура между -6 и -18 градуса):
* от 3 до 4 месеца

Фризер (при температура поне -19 градуса):
* от 3 до 12 месеца

Това са ориентировъчни максимални срокове. Има значение:
- дали кърмата е стояла в хладилник или веднага е замразена (времето за съхранение във фризер е различно)
- колко често се отваря отделението с кърмата
- дали кърмата се съхранява в най-студената част на хладилника преди да се замрази


Размразяване:  
* оставя се в хладилник (най-щадящият начин за размразяване)
* на водна баня (по необходимост, размразява се бавно и внимателно)

Съхранение на размразена кърма: до 24 часа в хладилник.
Замразената кърма е загубила част от свойствата си, които иначе позволяват по-продължително съхранение т.е. сроковете за съхранение в/извън хладилник не са валидни.

Затопляне - на водна баня.Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: estrella в нд, 30 мар 2008, 13:56
Привет и от мен HAND!

Нека първо те поздравя , честита рожба.  :hug:

И аз съм майка на деца родени по рано, моите близначета се родиха по 1.500 и двамата, 31г.с. навършени.

Както теб и аз тогава се чудех какво да правя след като изпишат бебетата, но ето че се справям и то мисля добре.
Браво на теб че поддържаш лактацията си толкова време и че искаш да кърмиш, само такива като нас знаят колко е трудно понякога.
Момичетата преди мен са ти дали много изчерпателни отговори, аз само ще разкажа как стояха при нас нещата.
Първо изписаха Явор, 2.300 гр. казаха че всичко е наред и можел да яде от шише, но на мен целта ми беше да започне да суче. Още ми го дадоха и аз по пътя в колата го сложих да стои на гърдата. Нищо не правеше. После в къщи като взе да плаче пак го слагам, и уж яде, уж млякото слиза, а гърдите ми остават пълни, а казаха че от шише си ядял по 50гр. В същото време продължавах да изцеждам защото пазех млякото и на другото бебе което щеше да дойде следващата седмица. И така ден след ден едно и същп, той ревне, аз го слагам на гърда, не давах нищо друго, само от гърдата. Значи следващата седмица изписват и Александра и само като я сложих да суче разбрах че Явор нищо не е правил, той не можеше да суче и нямаше вакуум.
Та с две думи, Александра от самото начало си е само и единствено на гърда, а Явор го дохранвам с шише. Значи първо гърда после шише с кърма. Трябва да си много настоятелна и ще стане.
Въпреки че имам опит , сега съжалявам че още отначало не усетих какво става с момченцето ми. Беше малко позакъсал с килограмите, но сега всичко се нормализира.

Пиша доста объркано, дано да съм ти помогнала, ако искаш пиши ми на ЛС телефона си и мога да ти звънна.

Също ако си от София може да посетиш кабинета на д-р Анета Попиванова, или виж това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234959.0

Трябва да ставам, че малките ме зоват, ще пиша пак ако се сетя нещо.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: karandash в пт, 18 апр 2008, 12:29
Момичета, и аз имам въпрос. Моето бебче няма и две седмици, много е спокойно и почти през цялото време спи. Засука от първия ден, но почти винаги заспива на гърдата. Понеже не наддава хич много, аз започнах да се доизцеждам, но за 20 минути здраво стискане /аз действам на ръка/ успявам да събера едва 20-тина грама кърма :-( Това ми се струва много малко. А на вас?


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: valen74 в сб, 19 апр 2008, 00:49

 Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето. 

Аз храня сина си с изцедена кърма вече 6-ти месец и затоплям кърмата в микровълновата, няма опасност да изгориш бебчето, стига кърмата да не е претоплена. Най точно се разбира дали е достатично топла като се капне на вътршната част на ръката. Ако затопляш шишето заедно с биберона уверявам те, че биберона остава студен. Дори на мен ми се налагаше да затоплям биберона, защото сина ми се дразнеше от хладния биберон, а това правех като обръщах шишето с биберона надолу така топлото мляко затопляше достатъчно студения биберон. Успех.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: hand в сб, 19 апр 2008, 16:56
Момичета, страхотни сте!   :bouquet:

Купихме уреда за затопляне на храна на Авент и направо се родихме с мъжа ми  :lol:. Много е удобен доколкото може да е удобен процеса на изцеждане през 3 часа и хранене с биберон. Засега бебето суче съвсем малко от гърда (2, 3 мин) и започва да плаче за шишето. Не смеехме да я слагаме само на гърда нали е недоносена и трябва да качва грамчета но вече имаме голям напредък за 3 седмици е качила 900 грама и мина "психологическата " за мен граница от 3 кг  :) много се зарадваха в болницата когато я заведох на консултация така, че сега започвам само на гърда и  ще я храня само така. Купихме си кантар и ще я мерим постоянно за да предотвратим падане на тегло.

Но дори и да не се научи да суче колкото и да е трудно с това цедене ще я храня така поне до 6 месеца.

Още веднъж Ви благодаря за подкрепата!


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: pamsi в сб, 19 апр 2008, 17:05
Моята дъщеричка въобще не засука-изцеждах се 3 месеца и и давах с шише  :peace: Съхранявах и размразявах кармата както вече са ти написали по-горе мимичетата  :hug:


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: missZ в сб, 19 апр 2008, 20:29

 Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето. 

Аз храня сина си с изцедена кърма вече 6-ти месец и затоплям кърмата в микровълновата, няма опасност да изгориш бебчето, стига кърмата да не е претоплена.

Аз пък знам, че кърма се затопля изключително и само в топла вода и никога в микровълнова. Не защото може да изгори бебето в последствие, а защото се унищожават полезните съставки в нея :peace:


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: zoro_77 в нд, 20 апр 2008, 01:08
както са те посъветвали предлагай първо гърдата
успех


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: iv100yanova в нд, 20 апр 2008, 22:10
Момичета, и аз имам въпрос. Моето бебче няма и две седмици, много е спокойно и почти през цялото време спи. Засука от първия ден, но почти винаги заспива на гърдата. Понеже не наддава хич много, аз започнах да се доизцеждам, но за 20 минути здраво стискане /аз действам на ръка/ успявам да събера едва 20-тина грама кърма :-( Това ми се струва много малко. А на вас?

Вземи си помпа. Дори с най-обикновените ръчни помпи ми е било по-удобно изцеждането, отколкото на ръка. С първия ми син в болницата съм се цедила на ръка, защото ми беше проблем да си стерилизирам помпата. Не е въпросът в силното стискане, а точно къде и как да натискаш, за да се изцеждаш ефективно. Местата се напипват точно около ареолата, трябва на се натиска леко и плавно в посока към зърното. Обаче трябва някой да ти го покаже, не мога да го обясня добре. Поне при мен така течеше добре. С помпа обаче е много по-лесно. Ползвала съм обикновена помпа тип спринцовка, на Авент е по-удобна ръчната, електрическата не съм пробвала.

Най-лесно е все пак да се опиташ да будиш бебето и да го караш да суче. Аз се цедих 8 месеца първия път, защото въобще не поиска да суче, уморяваше се бързо и повече от 10 грама не е изяждал. Но ако трябваше да се цедя на ръка, нямаше да издържа дълго.


Титла: Re: относно изцеждането и съхранението на кърма
Публикувано от: karandash в пн, 21 апр 2008, 14:08
Ами да, днес пробвах с помпа, взех една на Avent назаем и за нула време изцедих 100 милилитра след две кърмения!  :D Явно наистина има огромна разлика, както писах преди, на ръка едва успявах по 20 милилитра да изцедя. Сега поне съм спокойна, че поне кърма имам - явно бебето просто го мързи да суче.


1