BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: kremenna в вт, 08 апр 2008, 19:10Титла: калций и бременност
Публикувано от: kremenna в вт, 08 апр 2008, 19:10
Здравейте!Бременна сам в 8 месец.Днес бях при моята гинеколожка и тя ми предписа калций с вит.D,две в едно,защото сега бебето имало най-големи нужди от него за растежа на костите.Една приятелка обаче  ми сподиели че нейната гинеколожка и две аптекарки и казали че калция предизвиквал контракции и преждевременно раждане също така пожълтяване на зъбите.Защо някои гинеколози го предписват,а други го отхвърлят.Споделете вашето мнение и личен опит!


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: katrin2004 в вт, 08 апр 2008, 19:30
Бременната се нуждае от допълнително 400 mg калций на ден (общо 1200 mg) за да подпомогне развитието на нервната система и костите на бебето, както и да регулира мускулните контракции и кръвната коагулация на бебето.

Най-богати на калций са млечните продукти като мляко и сирене, но ако по една или друга причина не можете да приемате мляко можете да си осигурите необходимото количество калций от тъмно листните зеленчуци, броколи, сардини и сьомга. Освен това съществуват и обогатени с калций сокове, някои видове хляб и други храни.
написаното е взето от здравен сайт


http://estestveno.wordpress.com/2008/01/14/kalciyat/


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: katiABV в вт, 08 апр 2008, 21:06
Вземах само матерна. Пием мнооого мляко, помагаше ми за киселините...


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: Тарилилей в вт, 08 апр 2008, 21:40
Да, по-добре яж храни с повече калции, отколкото да го пиеш на хапчета. Но все пак твоята гинеколожка знае най-добре как протича бремеността ти  и ако има истинска нужда, го пий - но ако е само профилактично, по-добре хапвай сиренце и пий мляко.


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: сакси в вт, 08 апр 2008, 21:48
Спомням си, че аз в началото на една от консултациите попитах док не може ли да приемам калций под форма на някакво лекарство, че имам много лоши зъби и тогава той ми каза, че вместо това ще ми изпише Зимафлуор. Оттогава ги пия.
Не знам дали е имал нещо против калция, просто разказвам какво ми се случи.

Препоръчвам ти да хапваш повече сирене и кашкавал, както и да ядеш мляко, въпреки че на мен самата точно тези хич не ми се ядат.. Е, като изключим киселото млекце на айранче :hug:


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: In4oka в вт, 08 апр 2008, 22:37
Доколкото знам, прекомерното взимане на калции, калцира костите, бебетата се раждат трудно, главичките им стават много твърди. Но това е само ако се прекали с калция. Имам една позната, която се беше "предозирала" с калции. Раждането на сина й е било доста грубо, меко казано. Но пък той сега има най-здравата глава, която познавам. Така и така всичко правим за децата, ако е необходимо, значи трябва да се пие. Аз лично карам на айряни и сирене.


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: gogal в пт, 02 май 2008, 12:34
По добре яж храни богати на калций  :peace:


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: YANA S в пт, 02 май 2008, 14:23
Яж храни богати на калций, лекарите изписват много неща, понякога са прави, аз лично пия матерна и много айран, косумирам повече сирене. Ако кажа на някой лекар,че почти не ям месо сигурно  ще ми изпише нещо да пия допълнително, ами като не ми се яде месо. Пийвай си айранче, аз си слагам и малко морска сол за йод.  :D


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: missZ в пт, 02 май 2008, 16:45
Моят док. пък ми препоръча калция след раждането. Едва вчера се наканих да си го взема и го почнах. След усиленото кърмачество мисля че ще ми се отрази добре.


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: nefertity в пт, 02 май 2008, 23:24
Ако нямаш недостиг на калции, и аз си мисля че няма нужда да го приемаш на хапчета , по-добре яж повече храни богати на калции


Титла: Re: калций и бременност
Публикувано от: stelt77 в пт, 02 май 2008, 23:39
Пиех само Матерна... И аз ще ти кажа, че е по-добре ако можеш да си приемаш калций с храната...  :peace:

Защо някои гинеколози го предписват,а други го отхвърлят.

С всичко е така... Тепърва ще видиш с педиатрите какво става... всеки е длъжен да ти каже нещо различно от другите...  ;-)


1