BG-Mamma

Образование => Извънкласни занимания => Темата е започната от: Lennyh в вт, 31 май 2005, 14:50Титла: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в вт, 31 май 2005, 14:50
Синът ми тази година ще е втори клас. Първия криво ляво го изкарахме, но явно трябва да се занимаваме по-сериозно с подготовката на децата. Не разполагаме с баби.
Питам ви като родители - кое е за вас по-доброто решение - занималня /частна или държавна/ или да наемете учител за половин ден, който да се занимава с детето до обяд и да го придружи до училище после?
Като казвам учител имам предвид някоя млада пенсионерка - педагожка с опит и с подход.
Дайте да поумуваме и да сверим оферти!
Пуснах темата и в клуб "Родители и деца" в Дир-а.
Но честно казано се надявам тук да получа повече и по-качествени съвети - Вие сте!Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: yosarian в вт, 31 май 2005, 15:06
Според мен индивидуалните занимания с педагог са по- добрия вариант. В занималнята общуват - да, но какво научават сред всички дечица... не знам...Много основателен въпрос между другото, като се има предвид и заплащането.


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в вт, 31 май 2005, 15:54
Да заплащането също никак не е без значение. Разликата ще е поне два пъти в зависимост от варианта който ще изберем. Не бих жалила пари за такова нещо, но искам да знам че би имало полза.
Защото една позната мама ми писа че наетата от нея учителка четяла на детето уроците и му пишела домашните - те разбрали за това чак май месец - тоест цяла година са плащали за този дето духа. Но дори и това не е най-лошото - най-лошото е че детето не е напреднало с нищо и че се е научило че има и друг начин - по-мързелив.
Аз в момента съм в процес на размисъл и ще проведа и една две срещи с евентуални кандидатки и ще проучвам занимални - пък да видим какво ще стане.


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: pandora в вт, 31 май 2005, 16:04
Честно да ти кажа много сложен въпрос. Като дъщеря на начална учителка ще ти кажа, какво е моето виждане по въпроса.
Занималня - ако учителят  си е на мястото е по-добрия вариант. Детето пак си пише домашните, но е  сред връстници и това не го натоварва така, както ако учи цяла сутрин само под надзора на някоя госпожа. Според мен, отивайки на училище то вече е изморено. Освен това наистина има учителки, които пишат домашните под диктовка, за да не се хабят. В занималнята времето все- пак е съобразено - учене почивка. Но, от друга страна виси цял ден в училище. Има частни занимални - до нас например има Питър Пан, карат ги с бус и децата се занимават добре.


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в вт, 31 май 2005, 16:15
Къде е това Питър Пан :oops: :oops:
Ние сме в Младост - дай някакви координати. Или линк ако имат сайт.


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: stella в ср, 01 юни 2005, 09:29
Частна занималня, за мен, е най-добрият вариант.
Обикновено дадена занималня работи само с едно училище /поне във Варна е така/.
Посрещат децата от училище /или ги водят ако са втора смяна/.
Осигуряват храна.
Контактуват с преподавателите им /т.е. информирани за пропуските на съответното дете, за домашните, за материала, за изискванията на учителите и т.н./.
Освен това детето има  възможност да контактува с връстниците си докато си почива.
През ваканциите организират лагери или някакви други занимания /езикови курсове, рисуване и т.н./
Освен това децата, искат не искат, работят самостоятелно, а учителките само помагат при нужда или проверяват накрая.
 Само имай предвид, че добрите занимални обикновено не раздават рекламни брошурки по дворовете на училищата :) Просто трябва да проучиш въпроса предварително.
Недостатък за мен е само това, че детето цял ден е стегнато в дрехите за училище и обувки, не може да легне да си почине, ако иска и т.н. - вообще,друго си е домашната обстановка.
За учител в къщи, аз лично бих избрала, работещ все още или млад пенсионер. Мисля си, че по-възрастните вече са излезли от час :) Само да не обидя някого, нямам опит, развивам си само някакви мои теории :) Освен това трябва да може да помага по всички предмети. Дъщеря ми, например, учи английски. И ако частната учителка не може да й помага по езика, какъв е смисъла - значи пак аз трябва да се включвам. Докато в занималните си имат и преподаватели по езика /хайде, пак опрях до занималните :)/


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: luluto в ср, 01 юни 2005, 09:52
За мен занималнята е по- добрия вариант! Ако случите на учителки в училище ок - ако не ориентирайте се към частна.
Ако Шани се включи, може да ти каже къде ходи нейната щерка - и те са от младост и бяха много доволни :D


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в ср, 01 юни 2005, 09:54
Да права си - и тази занималня, която открихме не е много рекламирана, но ми се сториха сериозни хората - само техниката им малко беше стара /компютрите/. Иначе организацията им не е лоша.
За езиците не се бях сетила - той на английски си ходи в Алианса, а иначе в училище е в немска паралелка и за немския ще му трябва помощ, защото аз не знам немски :oops:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: pandora в ср, 01 юни 2005, 09:58
Къде е това Питър Пан :oops: :oops:
Ние сме в Младост - дай някакви координати. Или линк ако имат сайт.

Зад хотел Плиска се пада. Ето карта  (http://bgmaps.com/map.asp?sid=c15618f07621f7ae729b4f8b357a59f8&city=sofia&str=%CA%CE%D1%D2%C0+%CB%D3%CB%D7%C5%C2&num=1&maxnearest=5&nType=23&oName=&oType=9&grid=m5k&Map62_41.x=119&Map62_41.y=34) Ако те интересува инфо мога да поразпитам, за сайт мисля, че нямат.


Титла: Re: luluto
Публикувано от: Lennyh в ср, 01 юни 2005, 09:58
Имаш ли някакви координати на Шани?
Моля те ако не е проблем да ни свържеш - защото аз отскоро влизам тук във форумите /иначе повече пиша в Дира в "Бъдещи майки"/ и още не мога да се ориентирам добре.
Ще съм ти много задължена! :love:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: pandora в ср, 01 юни 2005, 10:13

За учител в къщи, аз лично бих избрала, работещ все още или млад пенсионер. Мисля си, че по-възрастните вече са излезли от час :) Само да не обидя някого, нямам опит, развивам си само някакви мои теории :)

Много си права да ти кажа... теориите ти са достойни за психоанлитик с 20г. трудов стаж  :lol: Мен ако питаш те на 10-тата година вече не са в час хората ама риска на професията, какво да се прави  :mrgreen:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в ср, 01 юни 2005, 19:19
Ето ме  :D!

Сега, какво да ти кажа  Lennyh!
Моята дъщеря учи в 144-то СОУ и ходи на частна занимална Марти Скуул в Младост3, в сградата на 59ОДЗ(зад общината се намира)!
Аз лично съм страшно доволна от тази занималня. Нямам никакви оплаквания и забележки. Взимаха ми дъщерята от у-ще, водят ги в стола на 81-во на обяд и след това се придвижват към занималнята. Тя работи до 18.30ч., но ако се случи да закъснее родителя - няма проблем (има си такса за такива случаи).
Занималнята предлага обучение по английски и компютър(за немският не съм  сигурна), освен писането на домашните! Собственичката е доста строга и нетолерира никакви "отклонения" от дневният план. Когато свършат със домашните си, могат да си играят с конструктори, да гледат видео или да играят на компютри. Обикновено това се прави малко преди 18.30ч. и затова децата с нежелание си тръгват от  занималнята. Понякога ги водят и на детска площадка да си поиграят - при хубаво време!
Занималнята работи от 7.30ч - 18.30ч., което означава, че е приложима и при 1-ва и при 2-ра смяна на учебен п-с. Работи и сега - лятото! За юли-не съм 100% сигурна, както и за август, но ето координати:
MARTY SCHOOL - Младост3, в сградата на 59ОДЗ, до бл. 329
974 48 72
р.вр.7.30-18.3о
0887/241 321
МАЯ Зарева

Таксата е 60лв./м
Желая ти успех  :) и се обади дир. там за повече информация!


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в чт, 02 юни 2005, 09:24
Благодаря ти Шани!
Вече ги открихме Марти Скул!
Радвам се че даваш добри отзиви за тях защото, и на мен ми е удобно там и таксата ми се стори поносима. Притесни ме това, че когато отидохме да разгледаме беше пуснат телевизора / но все пак беше вече 18.10 пък и в интерес на истината имаше 5-6 бандита които редяха пъзел :D :D :D
Но мъжът ми като видя работещия телевизор и му се зарадва като бик на червено :bad-words: :bad-words: :bad-words:
Явно наистина добре ги подготвят там така че най-вероятно наесен с песен ще се засечем там :hug:
Ще кажеш как да ви познаем


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: dete_viara в чт, 02 юни 2005, 09:56
Здравей.

Да се похваля - тази година съм горда майка на отличник! Завърши 3ти клас с пълно 6 (във втори имаше 2 петици).

Та да ти кажа моето мнение, което е спрямо моите условия.

Тази година ходеше на занималня, за де не стои сам в къщи. То и там не е съвсем под наблюдение, но поне не е сам, защото откачалки всякакви, дето ходят да разбиват апартаменти, та по-безопасно ми се струва.

Бабите ходят на работа, пък и съм им забранила да се занимават с ученето.

Още от 1ви клас се занимавам основно аз с ученика, понякога и таткото помага. Но той не успява да се справи с хитрините на ученик, на който не му се учи, така че гледам да съм само аз.
Определено не ми е лесно, защото имам още едно дете, но с малко повече инат и караници успявам да "върна влака на релсите".

Тази година открих, че ако предния ден "преподам" урока на сина, той го разбира, и го научава. Не бях привърженик на това - в крайна сметка учителите трябва да му преподават, те би трябвало да са специалисти... Отделно че учебниците са написани като за ... не са за нормални хора, или поне не са писани от нормални (имам в предвид "Човек и природа"). Имам висше образование, уча аспирантура, и пак ми беше много трудно да разбера и най-вече да обясня какво са искали да кажат в урока за телата и веществата.

Варианта частен учител не съм го практикувала поради финансовата невъзможност. Но ми разказваха за едно дете, ходещо на уроци, как преподавателя отказал да се занимава с него, защото детето просто не искало да запомни нищо. Та си помислих - специалист можеш да намериш добър, но когато детето е уморено, когато почва да се лигави и да кръшка, нищо не може да замени родителския контрол.Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в чт, 02 юни 2005, 10:12
За жалост нямам все още възможност да си остана в къщи и да им помагам. И ние имаме още един шеметен екземпляр на 3 години и половина, който също е доста енергичен, шумен и разсейващ.
Сигурна съм че, ако аз можех да си остана в къщи и да се занимавам с него ще "дръпне",но за жалост не става, така че трябва да се справяме по друг начин. :cry: :cry:
Беше ми много полезно защото тук научих, че и варианта с частния учител, не е толкова розов балон колкото изглежда на пръв поглед.
Иначе за качествата на учебниците и помагалата и за това което се опитват да преподадат на децата ни - думи нямам :bad-words: :bad-words: :bad-words: :bad-words: :bad-words:
Имам две висши образования, смятам че съм поне средно интелигентна, но на моменти бога ми не разбирам какво точно се иска в даден казус. А той какво разбира е ясно :bad-words: :bad-words:
Как да обясниш нещо което е просто безмислено и безполезно, а същевременно толкова важни неща не се преподават или се претупват - госпожата на която случихме е от по-старите кадри и поне успява да поднесе на децата нещата по-разбрано.
Аман от образователни експерименти :twisted: :twisted:
Искам да ида в МОН и дааааа  :   :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: nezistratieva в чт, 02 юни 2005, 10:17
Тази година открих, че ако предния ден "преподам" урока на сина, той го разбира, и го научава.
Нямам още ученичка, но скоро и това ми предстои. Удиви ме факта, че му "преподаваш урока" предварително и до кога мислиш да продължаваш така? Докато завърши средно ли? Щото аз позанвам такива майки, дето учат наравно с децата си, пишат теми, решават задачи от сборници, научават чужд език от А-B-C  пр. и пр. Сама казваш, че имаш още едно дете, а на него колко внимание обръщаш и въобще ходиш ли на работа. И после другото като порасне и пак така ли ще учиш. Съжалявам за грубия тон, но не мисля, че това е начина, трябва да има друг, иначе трябва на 40 да съм сдала богу дух.....


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: dete_viara в чт, 02 юни 2005, 10:46
Ако си чела внимателно, щеше да разбереш, че "преподаването" го правя от края на втория срок, трети клас. По-точно от умножението и делението на двуцифрени числа. Висшето ми е техническо, така че поне математиката си я знам достатъчно. Това което беше написано в учебника беше безумие.

В училище не знам какво правят по цял час, но като си дойде в  къщи има да пише домашни по всичко. За 3те години на учене не е имал 1 ден без домашно! Вероятно всичко е въпрос на учители.

Не си мислете че аз му пиша домашните, или пък му диктувам. Гледам да го накарам да научи колкото може повече сам. Накрая го изпитвам на определенията, а те са така написани, че трудно можеш да прецениш дали е определение, или просто някаква допълнителна информация. Повякога му помагам да учи наизуст (почти винаги прави това сам, но понякога всичаката тая дивна информация му идва в повече).


Не оставайте с грешно впечанление за мен - ходя на работа (конструктор съм в частна фирма), готвя в къщи, готвя за детска градина (дъщерята има непоносимост към редица храни, най-вече към млякото) всеки ден по първо и второ. Таткото освен че ходи на работа е и студент, задочно. Бабите освен да дойдат да ми обърнат къщата наопаки играейки с децата, и да ме нахокат, че еди какво си не съм направила за децата и че съм лоша майка, друго рядко правят.

За мое съжаление, учителите вече не са в състояние да преподават, или може би го правят нарочно, да си добавят към заплатат нещичко от частни уроци.

А пък какво ще представлявам на 40? Има ли значение това, ако децата ми са годни да се гледат сами?

Важното за майки които ми се чудят как успявам е - не съм ходила по кафенета и заведения от години. Ако се случи да отидем за някой празник някйде, то това е място, което е подходящо и за децата.
Мисля че е безотговорно само да седиш и да си мислиш - това е работа на този или на онзи. Какво значение има чия е тази работа, след като това носи неприятни последици за децата ми?


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: nezistratieva в чт, 02 юни 2005, 11:47
От всичко, което си написала съм съгласна безспорно с едно, учебниците са написани за хора с две висши образования! Не знам как, но трябва да има начин нещата да се променят, не може да се ангажира толкова много родителко присъствие, при положение, че при днешните работодатели много рядко работното време се ограничава само до 8 часа. Мъжът ми работи от 9.00 до 20.00 ч. всеки ден, а често се прибира в 23-24 часа, ако и аз започна такава работа, кажи ми кой ще се занимава с децата, баби няма, намират се на 300 км., не знам как, но трябва децата да се организират сами да усвояват знанията, а мама и тати да са само контролата, и то не по всички предмети и не всеки ден. Да, в първи клас е по-различно, но оттам нататък, трябва да се възпитават отговорни и организирани хора, щото като порасне, той няма да се справя сам в работата, в семейството. Не знам, аз така разсъждавам, може и аз друга песен да запея след време, ама ако не е така или трябва да се смени училището, или образователната система, или държавата.


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: dete_viara в чт, 02 юни 2005, 12:06
Човек винаги има избор.  ;-)

Като ти дойде времето и ти ще направиш своя според ситуацията. Искренно ти пожелавам да случиш на учители!


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: nezistratieva в чт, 02 юни 2005, 12:39
Човек винаги има избор.  ;-)

Като ти дойде времето и ти ще направиш своя според ситуацията. Искренно ти пожелавам да случиш на учители!

Искрено ти благодаря, да ти се връща и на теб с двете дечица!


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в чт, 02 юни 2005, 13:57
Ами именно това е проблема!
И двамата със съпруга ми сме доста натоварени аз съм със сравнително нормално работно време, но понякога шефовете ми имат претенции за времето извън работните часове. Изникват ситуации в които просто се налага да съм на работа и в неробтните часове след 18 часа.
Съпругът ми е със свободна професия два дни може и да си седи в къщи, но после може 5 дни да работи и по 24 часа.
Както вече казах имаме и още едно детенце и ми се ще малкото време което имаме за тях да не е само свързано с учене.
Искам и да общуваме с тях -  да си четем, да пеем, да се разхождаме и така нататък.
Навремето си спомням че 1 клас си бях с ключа на врата, като много хора от моето поколение. Винаги съм учила сама родителите ми са ми помагали, когато ги питам, но не се налагаше да ми висят на главата.
Наистина съм потресена от начина, по който сега се поднася информацията на децата.
Прекалено сложно, прекалено извъртяно и прекалено много.
Не знам може и аз да съм прекалено "надъхана" майка, но за мен образованието е голяма ценност.
Може и да има деца, които сега биха се справили и сами, но надали ще са много. А какво ли ще стане в 5-6 клас :twisted: :twisted: :xarms: :xarms: :bad-words: :bad-words:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в чт, 02 юни 2005, 14:47
Благодаря ти Шани!
Вече ги открихме Марти Скул!
Радвам се че даваш добри отзиви за тях защото, и на мен ми е удобно там и таксата ми се стори поносима. Притесни ме това, че когато отидохме да разгледаме беше пуснат телевизора / но все пак беше вече 18.10 пък и в интерес на истината имаше 5-6 бандита които редяха пъзел :D :D :D
Но мъжът ми като видя работещия телевизор и му се зарадва като бик на червено :bad-words: :bad-words: :bad-words:
Явно наистина добре ги подготвят там така че най-вероятно наесен с песен ще се засечем там :hug:
Ще кажеш как да ви познаем

Няма как в 18.10ч. да не работи ТВ-то. Помисли - цял или половин ден учене...да де, но това са си деца - трябват им и игри и почивки!
Иначе не е анархия или всеки да си први каквото си ще!
Ще се убедиш, след като се запознаеш с г-жа Мая Зарева! Можеш да й кажеш, че майката на АТИНА  8), ти е препоръчала нейната занималня!
Поздрави на теб и на Марти Скуул, от мое име  :D


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в пт, 03 юни 2005, 10:22
 :) :) :) Благодаря!
Най-вероятно ще се намерим там наесен!
С това прекрасно име няма как да не ви разпознаем :love: :love: :love:  :bouquet:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в пт, 03 юни 2005, 20:51
Ок  :D - ще се радвам да се запознаем   :friendship:!

П.П: в кое у-ще учи синът ти...  :roll:, да не е в 81-во?


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в пн, 06 юни 2005, 10:55
Да в 81-во учим в единствената Немска паралелка. Бяхме 1Ж сега вече ще сме 2Ж. Казва се Борислав - ако се разпознаем свиркайте :lol: :lol: :love:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в пн, 06 юни 2005, 11:07
Да в 81-во учим в единствената Немска паралелка. Бяхме 1Ж сега вече ще сме 2Ж. Казва се Борислав - ако се разпознаем свиркайте :lol: :lol: :love:


--> ще, ще  :whistle: , няма начин  :lol:

Поздрави на Симона (в класа на Борислав е)! Тя е от бившата детска група на дъщеря ми
 и върви в комплект с баба си  :crazy:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в пн, 06 юни 2005, 11:23
Ахаааа имаме Симона - сега не мога да се сетя как точно изглежда. Но за името съм сигурна. Хубаво е човек да открива така познати. :lol: :lol: :lol:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в пн, 06 юни 2005, 11:54
Ахаааа имаме Симона - сега не мога да се сетя как точно изглежда. Но за името съм сигурна. Хубаво е човек да открива така познати. :lol: :lol: :lol:

То това нашето е вече за ЛС  :blush:
Мда - хубаво е :)
И Иван Мирчев имате  :lol:...ако си разровя горните слоеве  newsm78 и за още имена ще се сетя  :hug:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Lennyh в пн, 06 юни 2005, 15:08
Хе хеее - ми що не дойдохте и вие при нас направо да сме си дружинка! :peace: :peace:
Пратих ти бележка - ама не знам получи ли я  :oops: :oops: :oops: още не мога да се оправя добре тук - ново ми е всичко :roll:


Титла: Re: Занималня или частен учител
Публикувано от: Шани в вт, 07 юни 2005, 10:11
Получих я --ДА!  :D


1