BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Stela-Maria в ср, 21 май 2008, 00:05Титла: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: Stela-Maria в ср, 21 май 2008, 00:05
Привет, момичета. На някоя от вас да й се е появявала болестта на дьо Кервен след раждането? Мен започна да ме боли ръката около 2 месеца след раждането в областта на китката. Мислех, че е нещо временно, защото съм преразтегнала я сухожилие я нещо друго покрай грижите за бебето. Но не минаваше и не минаваше, така и си остана досега. Като бяхме на ортопед ми казаха - болест на дьо Кервен. Получавала се много често при млади майки, които заради напрежението на ръцете при вдигане на бебето и придържане на главичката му получават възпаление на сухожилието. Болестта била открита през 19в. от някакъв лекар дьо Кервен, който я нарекъл: болест на перачките, защото и те все пренапрягат китките  :?

Та има ли някоя от вас или имала ли е някоя от вас такъв проблем и как се е оправила. Питам, защото лечението е с инжекции и мазила, а това не може да се съчетае с кърменето и аз, за да продължавам да кърмя, си търпя всекидневните болки  :sick: Чак като спра да кърмя, тогава мога да се лекувам, а ако не помогнат лекарствата, трябва да се оперира  :( Другото, което се иска е абсолютен покой на ръката, което с бебче е невъзможно  :tired:


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: ve4erniza в ср, 21 май 2008, 08:05
Имах подобен проблем , но никой не го назова по този начин ! Оправих се напълно само с мазане - Травмил от аптеката ! Успех !


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: Stela-Maria в ср, 21 май 2008, 11:34
ve4erniza, колко време траеше лечението? Кърмила ли си през това време?


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: ve4erniza в ср, 21 май 2008, 14:41
Не помня точно  newsm78 , може би около месец / абе колкото да свърши една тубичка  :D/ . Да кърмих , няма проблеми с това , защото лекарството е хомеопатично .


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: jasna в ср, 21 май 2008, 14:48
И аз бях така докато кърмех, само че при мен беше тендовагинит, взех зи шина за обездвижване, но постоянно се налагаше да я свалям.Мажем се с фастум гел и подобни.Мина, когато престанах да кърмя/ т.е. да си държиш ръката в едно положение по-дълго време/. Ще се оправиш.


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: pe6ka в ср, 21 май 2008, 15:17
За първи път чувам за тази болест.Факт е, че много майки се оплакват от болки в ръцете, кръста или гърба.
Пълен покой едва ли можеш да постигнеш, но постарай се да не натоварваш ръката си много.
Пробвала ли си да кърмиш легнала?Освен това можеш да носиш детето си в слинг и у дома и навън.Домакинската работа нека я върши някой друг.
Измисли начини да щадиш ръката си.
Друго не мога да те посъветвам.Успех! :hug:


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: didikeh в ср, 21 май 2008, 15:53
Направи консултация с физиотерапевт.Да ти назначи процедури.Повечето от тях не пречат на кърменето.


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: Stela-Maria в чт, 22 май 2008, 11:29
pe6ka, да и при мен имаше болки в кръста, в ръцете, но всичко отшумя, само това остана, но то е възпаление на сухожилието и няма да отшуми без някакво лечение  :( Опитвам се да щадя по някакъв начин, но то като се е възпалило вече и дори едно извъртане на китката или съвсем елементарно движение и дори несвързано с бебето пак много боли. Иначе за кърментео, заставам по определени начини и съм намалила натоварването до минимум, но пак си боли в цялото ежедневие :(

didikeh, ами тези процедури не са ли по- скоро за ако има травми или напрежение в ставите? Защото при мен, както казах е възпаление на самото сухожилие и дори трябва заедно с каквото и да е лечение да се обездвижи китката, но без лекарства или пък инжекции няма да мине. Дано поне да отшуми без операция. Ето няколко момичета казват, че с лекарства се е премахнало възпалението. Ортопедът ми каза, че понякога става само с лекарства, понякога не  :roll: Зависи. Но трябва след като спра да кърмя.

jasna, ами да, тази болест на дьо Кервен спада към един от видовете тендовагинит, доколкото знам.


ve4erniza, този Травмил кой ти го изписа?


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: ve4erniza в пт, 23 май 2008, 09:12
Личната лекарка ,след като я побърках от оплакване , взела , че се консултирала с хомеопат ... и така. :peace:


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: ive7aaa в пт, 23 май 2008, 10:04
Никога не сьм 4увала за тази болест :thinking:Мен ме боли китката от по4ити два месеца,но все го отдавах на натоварване,но явно ще отида да я види ортопед.Дано се оправиш бьрзо :peace:


Титла: Re: Болест на дьо Кервен
Публикувано от: Stela-Maria в сб, 24 май 2008, 19:48
Личната лекарка ,след като я побърках от оплакване , взела , че се консултирала с хомеопат ... и така. :peace:

ve4erniza, а теб къде точно те болеше?

ive7aaa, ами да, иди, може и това да е.


1