BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Elizabett в ср, 28 май 2008, 16:27Титла: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в ср, 28 май 2008, 16:27
Здравейте. Правих си рутинни изледвания на кръвта и се оказа , че захарта ми е 5.95 при стойности до 5.90 за венозна кръв и до 6.1 за периферна. На мен ми взеха венозна и се притеснявам, че захарта ми е на границата. Личната ми предложи за всеки случай да ми направи замерване с глюкомер и се притеснявам дали не е диабет или просто трябва да понамаля малко сладкото, каквото не съм яла стана 1 седмица. И другото, което сега се сетих е, че аз бях леко болна и деня преди изследването започнах да пия едни хапчета за гърло с високо съдържание на глюкоза, като направих ударен прием и изпих за няколко часа около 5 хапченца. Възможно ли е от тях да ми се е завишила така захарта и изобщо някой сблъсквал ли се е с проблема - вискока кръвна захар, за да ми даде повечко разяснения.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: boto в ср, 28 май 2008, 19:54
А въпросната захар колко след приема на хапчетата са ти я мерили? Сутрин на гладно ли? Принципно не трябва да се притесняваш - не си изобщо с високи стойности, а и винаги след заболяване кръвната захар е леко завишена. Все пак след известно време си пусни пак изследвания за твое успокоение. Диабета е свързан с много по-високи стойности на захарта.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Зелена салата в ср, 28 май 2008, 23:02
Аз съм с диабет.
1.кръвната захар се влияе и изменя много бързо- само едно притеснение от убождане е достатъчно да я вдигне, а един скандал-повече ;-)
2.Да, тези стойности са за на гладно - щом си пила хапчета, нещата са други
3.И болестта може да вдигне захарта.
4.Искай кръвно-захарен профил- на определени часове се мери захарта с кръв от пръста - ще ти отиде един ден
5.Ако си раждала - тежко бебе-над 4 кг- е признак -ех ако го знаех преди 12 години- това се завоалира от гинеколозите
6.захар над 12 е диабет
7.споко


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в чт, 29 май 2008, 09:16
Ами хапчетата ги почнах вечерта преди да ми направят изследванията и нали ви казвам, взех ударна доза. Ще си направя такъв профил да видим ккаво ще излезе. Не съм раждала изобщо. Аз за това се притеснявам най-много, защото планирам бременност в близко бъдеще.  И вярно е, че нещо се бях панирала преди да вляза да ме убодат :oops:.Голяма съм паника някой път.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: boto в чт, 29 май 2008, 11:36
Я не се панирай изобщо!
Първо не трябвало изобщо да ти правят изследванията толкова скоро, след като си била болна. Просто е трябвало да ги отложиш.
Второ - за диабет може да се говори при много по-високи стойности, които плюс това са свързани и с други симптоми (жажда, често уриниране и др.) Не се панирай, изчакай да оздравееш напълно и си пусни профил. След това се консултирай с ендокринолог за твое успокоение.
И в интерес на истината - и бременните раждат. Виж ми подписа. Аз съм с диабет от 27 години.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в чт, 29 май 2008, 12:52
Мерси много за информацията boto. Не съм се уж панирала (много :oops:), ама най-вече се притеснявам не толкова за мен колкото за децата, които ще имам, да не се предаде и т.н. Абе все въпроси,които вълнуват всяка жена :). А иначе мисля пак да направя една кръвна картина и измерване с глюкомер.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в чт, 29 май 2008, 12:59
Излишното вманиачаване и съсредоточаването на мисълта върху кръвната ти захар неминуемо ще се отрази на стойностите й. Живей си живота, този резултат който си написала е напълно норамлен.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: doli в пн, 02 юни 2008, 00:38
Ако, при следващите изследвания кръвната ви захар е над 6, си е малко за притеснение и би трябвало да мините на по строг хран. режим. А това дето ви казват, че трябва кръвната ви захар да е 12, за да сте диабетик си е вече страшно. Такава стойност е висока дори за диабетик на инсулиново лечение. Нормална стойнос на захарта на установен диабетик с инс. лечение е 7-8 до 9.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: julito666 в пн, 02 юни 2008, 08:10
намери се добер ендокринолог и не разчитай на личната. Там нищо няма да получиш, само ще те панират
препоръчвам ти д-р Еленкова на 9839494 в София
Успех и споко, всичко днес се лекува, стига да имаш качествен лекар


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: ivben в пн, 02 юни 2008, 09:32

препоръчвам ти д-р Еленкова на 9839494 в София

Работи ли със здравната каса? В коя поликлиника е?


Elizabett не се притеснявай, няма нищо притеснително в резултатите ти щом си била болна.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в пн, 02 юни 2008, 11:15
Ами сега ще си правя кръвно- захарен профил и ще пиша какви са резултатите. Правя го за мое успокоение и по настояване на личната, просто за проверка.Не се съмняваме в нищо, но и аз искам да си направя. Не е зле всеки да си пуска в годината поне 2 пъти рутинни изследвания, просто ей така. Една приятелка ми вика , че изобщо не искала да си прави , за да не излезе нещо, а това според мен е грешно. На мой познат именно така му открили ранен етап на диабет.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в вт, 03 юни 2008, 16:43
А, забравих да питам, някой знае ли при този кръвно- захарен профил от вената ли те бодат или пръста?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в вт, 03 юни 2008, 17:25
От пръста.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в вт, 03 юни 2008, 20:47
В твоя случай няма смисъл от кръвно-захарен профил, а обременяване с глюкоза.
Ако ендокринолог те беше консултирал, по-вероятно е да беше назначил точно това.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в вт, 03 юни 2008, 20:50
В твоя случай няма смисъл от кръвно-захарен профил, а обременяване с глюкоза.
Ако ендокринолог те беше консултирал, по-вероятно е да беше назначил точно това.

Така е.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в ср, 04 юни 2008, 09:19
А бихте ли ми казали защо?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в ср, 04 юни 2008, 10:09
Кръвно-захарният ти профил, ще бъде почти 100% сигурно с нормални стойности, при положение, че изходната ти стойност на гладно е в нормални стойности.
Вероятността да го направят коректно, обяснявайки ти в кои чосове трябва да си се хранила, а в кои  -  не, е минимална. Т.е. гранично състояние от типа "нарушен въглехидратен толеранс", няма да се хване. В болнични условия, при определен режим, КЗП е инфорамитевн и има диагностична стойност, но като цяло се използва за контрол на провежданото на лечение, а не за диагностика.
Обременяването с глюкоза има точни параметри на провеждане - кога се пие глюкозата, кога се взима кръв и как се интерпретират стойностите. В този случай се разграничават липсата на болест от нарушения въглехидратен толеранс и диабета.

В твоят случай, най-вероятно няма проблем с въглехидратната обмяна, особено ако не си с наднормено тегло и нямаш фамилна обремеменост. Приемът на въглехидрати ,по-малко от 8 часа преди изследването, в съчетание с болестта ти е дала горно-граничната стойност.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в ср, 04 юни 2008, 10:16
Имелда , много благодаря за изчерпателния отговор. Не съм с наднормено тегло, бях преди година с такова, но отслабнах и се храня здравословно, естествено с някои изключения. Нямам и фамилна обремененост. Ами личната това ми назначи и аз като не разбирам се съгласих да го направя. Ще го направя тоя профил и после ако се наложи и другото.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в ср, 04 юни 2008, 10:33
Вече съжалявам, че ти написах за теста обременяване с глюкоза.
За мен ти си едно момиче с нормални показатели на кръвната захар, което се е вманиачило. Утре ще ти е граничен друг показател /например кръвно налягане, пулс и тн./ ще насочиш вниманието си в него и много бързо ще забравиш за кръвната захар.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в ср, 04 юни 2008, 10:40
Гери,не съм се вманиачила. Що се отнася до мен го правя за собствено как да кажа не успокоение,ами нещо като профилактика. Личната настояваше най -много за това изследване, което според повечето е излишно. И все пак ще го направя, имам направлението, нищо не ми коства.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: papi6 в ср, 04 юни 2008, 22:28
Направи го, по- добре ненужно изследване, отколкото пропускане на някое заболяване. Все пак стойностите ти не са високи, ама само еднократно направено изсл. нищо не значи.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: elpidaelpida в чт, 05 юни 2008, 09:09
Elizabett ,

ПО-добре да си обърнеш внимание а здравето навреме , а не когато нещата са се забатачили съвсем .За изследванията ,които препоръчват GP-тата не съм много съгласна - хем не са наясно ,  хем се правят  на специалисти по всичко .Ако и след последното ти изследване , кръвната ти захар е на горна граница или над нея , се консултирай с ендокринолог .


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в чт, 05 юни 2008, 10:10
Мисля, че няма да има проблем при утрешното замерване на стойностите. И да, прави сте,че дори да няма повод, човек е хубаво от време на време да си проверява състоянието. Иначе четох някакви материали в интернет, че дефакто има и такова състояние, което го наричат - нарушен глюкозен толеранс, т.е. има завишение на захарта, но в малки стойности, което след време ако не се вземат мерки води до диабет.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в пн, 09 юни 2008, 14:11
Направих си изследванията. Всичко е в граници. Дори след нахранването , 2рата и 3тата глюкоза са по-ниски от сутрешната. Не знам това на какво се дължи, но важното е, че всичко е наред при мен.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в пн, 09 юни 2008, 14:50
Браво! Така и очаквахме. Пожелавам ти много здраве за в бъдеще и по-малко ядове.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в пн, 09 юни 2008, 15:16
Благодаря ти Гери за пожеланията, да ти се връща :).


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: didikeh в пн, 09 юни 2008, 16:58
Здравейте, ще използвам пуснатата тема ,за да споделя и моя случай.В петък си пуснах рутинни изследвания и кръвната ми захар беше 5,80.Тъй като не се доверявам много на тази лаборатория днес си направих нови изследвания и стойностите бяха 6,19.Всички ми казват ,че не е проблем тъй като горната граница е 6,10,но честно казано съм малко притеснена ,защото има и други показатели,които може и с малко ,но са извън референтните стойности.Смятам да се подложа малко на човешко хранене и след две седмици пак да направя изследвания.Вие как мислите?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в пн, 09 юни 2008, 17:13
didikeh , случая ти е подобен на моя. В първия ми пост още писах, че и моите стойности при първото ми изследване бяха гранични, тоест 5.95 ми беше захарта при 5.90 референтна стойност. Аз за това си направих профил, съветвам те просто за собствено успокоение да си го направиш и ти, за да видиш не само на гладно каква ти е захарта, но и след като се нахраниш стабилно плюс нещо сладко да се види как се справя организма с преработването на сладко и въглехидрати.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: didikeh в пн, 09 юни 2008, 20:06
Благодаря за отговора Elizabett.Изчетох темата и виждам ,че мненията са малко противоречиви.Аз съм и с други заболявания и за това малко ми е притеснено,а и баща ми е с диабет.В края на месеца съм на ендокринолог и ще споделя с него и този проблем.Радвам се ,че при теб всичко е наред.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в вт, 10 юни 2008, 09:35
В твоя случай е абсурдно да се говори за диабет при тези стойности. Ако има някакви отклонения то те няма да са толкова големи, така мисля аз, при положение ,че изходната ти захар е на границата. Може просто една диетка да си направиш, ако си с наднормено тегло да се опиташ да хапваш по - здравословно и така. Аз от много време се храня здравословно, но сладко много ядях. Сега вече го ограничавам и то доста. Айде и да пишеш после какво са казали и няма страшно.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 12:27
Здравейте, и аз да се включа да попитам.......
Ако изследване за кръвната захар на дете на годинка показва 7.1, това още не значи диабет, нали??? Или формулирано по друг начин какво може да значи???
Благодаря!


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: zazi в чт, 10 юли 2008, 12:46
7.1 а гладно ли? тоет преди колко часа е яло детето за последно и какво? Не стойността не значи със сигурност диабет, но е тревожна, особено ако е измерена на гладно /поне 8 часа преди това детето не е хранено, което предполагам, че не е така/.
Каква кръв е от пръсче или от вена? Много ли е плакало и трудно ли му е взета кръвта?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в чт, 10 юли 2008, 12:49
При деца сигурен диабет е при кръвна захар на гладно над 7.8, в съчетаниеили без наличие на   глюкоза в урината, ацетон в урината, ацидоза в кръвта.
Повторете изследването, направете консултация с детски ендокринолог ,за ваше спокойствие и по преценка на лекар, е добре да се направи обременяване с глюкоза и изследване гликиран хемоглобин.
Горно -гранични стойности на кр. захар ,както и следи глюкоза в урината, могат да се появят след продължителен плач на детето.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 13:16
zazi, Имелда на гладно ги направихме, това са втори изследвания. Преди горе долу седмица ги направихме за пръв път, заедно с урина и тогава беше 7.2. Урината май беше добре, педиатърката
каза, че е почти сигурна, че е грешка и че това ,че съм я кърмила около два часа преди изследването също е повлияло на резултата. За това повторихме изследването на гладно, последните 8 часа не беше яла. Ох много ми е притеснено, какво е това :( Утре ще ч водим в кръвния център, където би трябвало да са най-точни и ако е пак така, вече в София :cry:
Иначе Имелда мъничко ме успокои с това 7.8 :ooooh:


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 13:22
Забравих да кажа, че снощи спа при майка ми, защото вечер тя обича да си й давам да суче по 2,3,4 пъти. Събудила се е 2 пъти и е плакала, но не много, по-скоро е била нервна, докато заспи отново. Има ли шанс да е от кърменето нещо, бе хора?????


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в чт, 10 юли 2008, 13:36
Не разбирам, каква връзка да има кърменето?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в чт, 10 юли 2008, 13:40
Ами по принцип при по-силен стрес или емоционалност захарта се вдига. Естествено не можем да говорим за стрес при детенцето, но ако да кажем е било по-уплашено от вземането на кръв също може това да повлияе резултата. Важно е в случая имате ли диабетично болен в семейството, защото според мен толкова рано ако се прояви диабет при малко детенце би следвало да е по семейна линия? Не се притеснявай излишно, направи нужните изследвания, все още не става въпрос за диабет и ако се вземат мерки би трябвало да няма проблем.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 13:55
Кърмата евентуално, заради въглехидратите, които съдържа :?
Незнам, незнам, търся причини някакви.
На мъжа ми леля му има диабет, а от нашата страна имаме едни братовчеди, трети или четвърти.
Иначе от лекарката, която й боцна пръстчето аз се уплаших, та за нея е повече от ясно. Една гръмогласна, груба стара жена. Не че грубо се е държала, просто студено и процедурно, ако мога така да се изразя.
Утре, ако се окаже, че трябва да се правят изследвания в София, ще се притесним здравата!


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в чт, 10 юли 2008, 14:01
Диабетът не е заболяване, което се влияе от това какво ядеш. Освен ако детето не е много дебело, обездвижено и не вече в пубертета, тогава много рядко може да се отключи втори тип диабет при дете.
Диабетът е сложна болест, свързана с моного генетични, имунологични фактори, съпровождащи заболявания.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 14:08
Добавям, че тя няма съпровождащи заболявания и се развива нормално засега, здрава си е, жизнерадостна, има само две прекарани настинки досега.
Благодаря за отговорите все пак!
Ако има някой там горе, да пази поне дечицата ни!


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: zazi в чт, 10 юли 2008, 15:37
Anna i maria- аз съм майка на дете с диабет. Няма ясна граница на КЗ от 7.8, което да показва дали детето има или няма диабет, както и наследствеността не е никакав показател. Факт е, че КЗ е висока на гладно и трябва да разберете от къде идва това. Моят съвет е да заведете детото при детски диабетолог /не ендокринолог - мога да ви дам координати/ в Педиатрията в София. Носете изследванията, които сте направили.  Ако се налага ще ви приемат за наблюдение и за 24 часа ще знаят каква е причината. Кърмата  не съдържа въглежидрати, за които е необходим инсулин за усвояването им и това че кърмиш нощем не би било проблем за изследването. Паника в случая няма да помогне, а ако детето я усети в теб това може допълнително да повиши КЗ.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в чт, 10 юли 2008, 19:41
zazi kакво да кажа незнам........
лоша работа тая висока кръвна захар..
Току що стана ясно, че утре ще й вземат кръв от вената, получихме такова нареждане от другия лекар. Ние по принцип сме смесен брак и имаме два лекарски екипа, така да се каже. Звучи малко объркано, ама още месец ще е така, после ще сме както останалите. Та сега тези от София така са казали на лекарката тук, утре да й се вземе кръв от вената.
Какво мислиш за това?


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Allex в чт, 10 юли 2008, 22:51
Както каза Zazi високата кръвна захар е факт,от който разбира се е рано да се притесняваш.Моят син се разболя от диабет преди 2 години,сега вече е на 4 и половина.В началото се притеснявахме както и ти сега и нямахме никаква информация.При децата диабета започва много бързо,на синът ми в петък сутринта след наши съмнения му взехме кръвна захар и беше 6.1 на гладно.В събота и неделя се влоши(беше много отпаднал,голяма жажда и често пишкаше),в понеделник влязохме в болницата с кръвна захар 26 mmol.Това е характерно за диабет тип 1,който се среща при малките деца-бурното начало и характерните признаци.Разбира се среща се и диабет тип 2,който се води старчески диабет,но той е много рядък и е характерен за по-пълните дечица.При него началото не е така бързо и се изискват по-сериозни наблюдения.
 Така,че ако следващите няколко дни няма подобно развитие може би няма да има място за притеснения.Успех.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: zazi в пт, 11 юли 2008, 12:30
От къде сте? Добри детски лекари има вСофия. Диабета, а и всички други метаболитни нарушения са доста снецифични при децата и изисква специална подготовка, която повечето лекари ендокринолози нямат. Отново Ви препоръчвам преглед при детски диабетолог - в детската клиника в София /т.е Педиатрията/.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: anna i mamma в пт, 11 юли 2008, 22:23
Благодаря, Алекс !
Днес резултата беше нормален, взеха й кръв от вената в болницата.
Дай Боже всичко да е наред, в понеделник ще й тестват кръвта още веднъж за потвърждение
на добрия резултат надявам се.
[/size
zazi, Allex, искам да ви кажа нещо окуражаващо, нещо подкрепящо.........
Искам да ви накарам да повярвате, че всичко ще се оправи!
Незнам какво друго да кажа.
Освен, че ще се моля да се подобрят резултатите и при вас!
  :bouquet:


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в сб, 12 юли 2008, 12:02
Моят съвет е да напарвите изследването гликиран хемоглобин.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Bloodsugar в вт, 22 юли 2008, 15:23
Изобщо не си правете шега със стойностите на кръвната захар. Граничните стойности са 5.56 mmol/l и едно изследване на гладно, което показва по-високи стойности трябва да се вземе на сериозно. Не се заблуждавайте, че вземане на някои лекарства 4-6 хапчета или ядосване преди измерването може да повлияе на нивото на захарта в кръвта. Само и единствено физическо усилие или продължителни упражнения преди замерване може да повлияят стойностите в посока ндолу, но не и към по-високи.
Пожелавам Ви да са грешни резултатите.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Elizabett в вт, 22 юли 2008, 16:56
Граничните стойности са 5.56 mmol/l и едно изследване на гладно, което показва по-високи стойности трябва да се вземе на сериозно. Не се заблуждавайте, че вземане на някои лекарства 4-6 хапчета или ядосване преди измерването може да повлияе на нивото на захарта в кръвта. Само и единствено физическо усилие или продължителни упражнения преди замерване може да повлияят стойностите в посока ндолу, но не и към по-високи.
Пожелавам Ви да са грешни резултатите.
Извинявай ама не мога да се съглася. Искаш да кажеш, че едно напрежение, една емоция не могат да повлияят кръвната захар така, че моментно да се измери по - висока стойност и после всичко да е ок? Аз бях по същия начин, измерена кръвна захар на гладно - 5.95, направих след това изследванията - всичко е ок. Не може да се каже сериозно ли е или не едно такова отклонение. Като се направят изследванията и захарта се следи известно време може да се направи извод вече.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в ср, 23 юли 2008, 12:21
Изобщо не си правете шега със стойностите на кръвната захар. Граничните стойности са 5.56 mmol/l и...
5.5 вече не е горна рефернтна граница, а 6.1.
Върху стойностите на кр. захар има фактори, оказващи влияние  и когато има горногранични стойности  - изследването се повтаря, прави се обременяване и т.н. И да, два бонбона могат да окажат влияние върху стойностите. Нервно напрежение, стресови ситуации, продължителен плач , могат да доведат до положителна захар и в урината, но това не значи, че има диабет, изследването се повтаря, правят се допълнителни изследвания, за да се изключи болест.
7 на гладно при възрастни и 7.8 при деца, са приети стойности над които има сигурно заболяване от диабет.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: maria11 в пт, 15 авг 2008, 17:03
na gladno zaharta mi e 4,2 na obqdn6,0 a poslednata e 4,4.dobar li mi e profila?Az sam na 22 godini i ponqkoga mi pada zaharta-raztrepervam se,izpotqvam se lo6o mi stava.kakvo da pravq ponatatak?sled preliva ne na glukoza ka4vam zaharta na9.2.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Rosita в пт, 03 окт 2008, 16:39
Изпълзвам темата, за да получа информация, ако сте запознати.

По препоръка на очен лекар /мъжът ми често получава ечемик на окото- в тежки форми/, той си направи изследване на кръвната захар- днес на гладно - сутринта- взели са му кръв от пръста. Мисля че в "Пирогов".
Нивото или стойността на кръвната захар е 11,5 и веднага са му казали , че това е диабет.
Да не пие и да не пуши и да повтори изследването след 2 седмици.
Нормално ли е това, в смисъл само едно вземане на кръв достатъчно ли е да се постави диагнозата?  Не трябва ли например изследване на кръвта- пълна кръвна картина или на урината?. Мъжът ми е на 42 години.
Благодаря предварително!


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в пт, 03 окт 2008, 17:08
Тази стойност  е напълно достатъчна, за да се постави диагнозата. Разибаар се трябва да се повтори за да се изключи лабораторна грешка. Но 11 на гладно - да това е диабет. Разбира се ще се правят допълнителни изследвания, ще се начзначи лечение. В началото до определяне на вида и схемата на лечението, може да влезе зе няколко дни в специализирана ендокринологична клиника, трябва да бъде обучен на стил на хранене, начин на живот  и т.н. Пожелавам Ви успех!


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Rosita в пт, 03 окт 2008, 17:27
Имелда, благодаря ти :) :hug:


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: bimbaaa в пт, 03 окт 2008, 17:32
Според мен трябва да се направи профил за целия ден. Не само сутринта, а три пъти за един ден да се вземе кръв. Някои лекари предпочитат да направят и глюкозонатоварване. Приема се много глюкоза, за да видят нивата на инсулина какви са. С едно изследване мисля, че е рано да се говори за диабет. Не е ясно човека колко се натоварва физически, какъв е начина на живот и т.н. С елементарни неща нивата могат да паднат до нормални стойности и да няма нужда от лекарства.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: papi6 в пт, 03 окт 2008, 18:49
За съжаление не може с елементарни неща да падне захарта от 11 до нормални стойности. Дори един такъв резултат /освен, ако не е грешен, дано!/ води до тази диагноза. Кръвната захар може да падне след физически упражнения, но това е временно, т.е. трябват постоянни физически натоварвания, диета и изобщо промяна на дневния режим. Като направите и натоварване с глюкоза, гликиран хемоглобин и др. изследвания ше се разбере истинското състояние.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в пт, 03 окт 2008, 19:54
Според мен трябва да се направи профил за целия ден. Не само сутринта, а три пъти за един ден да се вземе кръв. Някои лекари предпочитат да направят и глюкозонатоварване. Приема се много глюкоза, за да видят нивата на инсулина какви са. С едно изследване мисля, че е рано да се говори за диабет. Не е ясно човека колко се натоварва физически, какъв е начина на живот и т.н. С елементарни неща нивата могат да паднат до нормални стойности и да няма нужда от лекарства.

Обременяване с глюкоза не се прилага при такава стойност на кръвната захар.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: bimbaaa в пт, 03 окт 2008, 22:00
Според мен трябва да се направи профил за целия ден. Не само сутринта, а три пъти за един ден да се вземе кръв. Някои лекари предпочитат да направят и глюкозонатоварване. Приема се много глюкоза, за да видят нивата на инсулина какви са. С едно изследване мисля, че е рано да се говори за диабет. Не е ясно човека колко се натоварва физически, какъв е начина на живот и т.н. С елементарни неща нивата могат да паднат до нормални стойности и да няма нужда от лекарства.

Обременяване с глюкоза не се прилага при такава стойност на кръвната захар.

11 е гранична стойност за поставяне на твърда диагноза. Именно тогава някои лекари правят натоварването.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Имелда Маркос в пт, 03 окт 2008, 22:56
11  е гранична стойност за след нахранване, такава на стойност на гладно си е диабет. Профили ще се правят преди и при започването на лечението, определяне на схема, медикаменти /хапчета или инсулин/  и т.н.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Чипоноска в пт, 03 окт 2008, 23:10
Според мен трябва да се направи профил за целия ден. Не само сутринта, а три пъти за един ден да се вземе кръв. Някои лекари предпочитат да направят и глюкозонатоварване. Приема се много глюкоза, за да видят нивата на инсулина какви са. С едно изследване мисля, че е рано да се говори за диабет. Не е ясно човека колко се натоварва физически, какъв е начина на живот и т.н. С елементарни неща нивата могат да паднат до нормални стойности и да няма нужда от лекарства.

Обременяване с глюкоза не се прилага при такава стойност на кръвната захар.

11 е гранична стойност за поставяне на твърда диагноза. Именно тогава някои лекари правят натоварването.

Не съм съгласна с това.
Не знам кой лекар-ендокринолог би назначил обременяване с глюкоза при стойност на кръвната захар на гладно 11,5.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: Rosita в пн, 06 окт 2008, 09:40
Момичета, благодаря ви много за мненията! :hug:

На мъжа ми са му казали, че ще направят профил след 2 седмици. За сега са му изписали да пие лекарство.

Той пуши много- по 2 кутии, пийва доста, особено бира и води точно заседнал начин на живот, май все рискови фактори.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: milittana в пн, 06 окт 2008, 16:06
Може ли да ми препоръчате добър ендокринолог в София, при когото да  следя диабета си? Откриха ми го преди три месеца. Засега съм на Сиофор и диета, отслабнах доста, чувствам се добре, но като че ли малко служебно подходи ендокриноложката, която ми го откри, а ми се иска малко по-сериозно да погледне на заболяването.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: ninkata80 в пн, 06 окт 2008, 16:14д-р Катя Тодорова-ендокринолог
приема на ул.Пенчо Славейков 18-"Лекарски кабинети",тел.за записване на час 9523600,
има доста изписано за нея и тук във форума и в зачатие.А понеже казваш че си на диета,пиеш Сиофор и т.н.-ето тази тема може да ти е от полза
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=332919.0.Много успех и късмет ти желая.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: milittana в пн, 06 окт 2008, 16:40
Сърдечно благодаря за инфото и пожеланията. При Д-р Тодорова отиде и моя приятелка и беше доволна, но от нея зная, че тя лекува по-скоро хормонални проблеми, а аз имам диабет, но пък ще пробвам и при нея. Просто искам да ме следи някой как се развива заболяването ми, а и да е запознат с новостите в тази област. Сегашната ми лекарка е диабетик на инсулин и всяка нейна дума е в смисъл "виж ме мен - нищо страшно няма". А аз искам ако може с диета, спорт и адекватно лечение разбира се да не стигам до инсулин.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: ninkata80 в пн, 06 окт 2008, 16:48
Отиди при Тодорова,тя е специалист по диабет,зарежи я тази лекарка твойта.Доказано е че диетата и спорта имат благоприятно влияние и дават добри резултати и когато се спазва определен режим,Сиофора помага да се смъкват килогарами но ако не се ограничава храната и неговото пиене се обезмисля.Във този линк който ти пратих,там това е трета тема ,нова е и не е писано още в нея но когато имаш време попрочети предните две теми(линковете са и на пъвия пост) има много примерни хранения,какво да се ограничава на какво да се набляга,грамажи,калории и т.н.Успех Ели.


Титла: Re: Кръвна захар.
Публикувано от: milittana в пн, 06 окт 2008, 16:53
Много ти благодаря, ще послушам съвета ти непременно. А темата с хиперинсулинемия ми е попадала, но понеже не зная какво е това заболяване и не съм й обръщала внимание. Сега ще я прочета внимателно. Благодаря ти за окуражаващите думи! :hug:


1