BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: rosi81 в ср, 04 юни 2008, 13:17Титла: За рефригеранса
Публикувано от: rosi81 в ср, 04 юни 2008, 13:17
Ох, пак запушване!!! Освен стандартните процедури мисля да пробвам Рефригеранс този път. Дано има бърз ефект, че май вече имам температура.Въпросът ми е, кърми ли се от засегнатата гърда през това време или се изцежда? До всички отзовали се: Благодаря!  :bouquet: А и ако нещо друго се сетите покрай това мазило........или изобщо....


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: pearly в ср, 04 юни 2008, 14:27
При моите безкрайни запушвания и мастити, всеки път беше различно положението с болната гърда. Правих горещи компреси преди кърмене и студени след кърмене; кърмех от въпросната цица, освен ако не ме болеше твърде много зърното или изцеждах малко, колкото да ми облекчи болката; обличах само широки дрехи и спортни сутиени, за да не ме пристягат допълнително; ограничавах течностите. При температура - или парацетамол, или при по-тежките мастити Augmentin.

За Рефригеранс нищо не зная, но ето казва Търсачката:

РЕФРИГЕРАНС-ТЪРСЯ ИНФОРМАЦИЯ (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=228716.msg7514595/)

Пречи ли Рефригеранс на кърменето? (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=262970.msg6387014/)


Ето съвети от Библиотеката:

Инфекции на гърдата и запушени канали (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594/)

Запушени канали и мастит (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0/)


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: rosi81 в ср, 04 юни 2008, 15:01
Бръмбазела, благодаря за изчерпателният отговор!   :bouquet:Миналия път като бях със запушване , четох тези теми, затова и се спрях на препарата, ама не ми дават нещо категоричен отговор дали само затопля Рефригеранса или някоя от съставките му евентуално при попиване в кожата оказва и друго въздействие. А ме е срам да попитам във ветеринарната аптека :oops: Личният ми лекар не е чувал и за него.Притеснява ме големият надпис на опаковката"Само за ветеринарномедицинска употреба".Така или иначе реших да цедя.


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: pearly в ср, 04 юни 2008, 15:09
Роси, ако действието на препарата е само затоплящо, то не виждам смисъл да го ползваш. С редовни горещи компреси ще затоплиш болното място - не става много бързо, но се получава. Аз лично предпочитам по-естествения начин за справяне с проблема... ;-)

Бързо оправяне ти желая!   :bouquet:


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: rosi81 в ср, 04 юни 2008, 16:39
Уф вдигнах температура малко над 38 гр, много ми е лошо. Май предните пъти не съм била чак така. И джипито не си вдига телефона....... Продължавам с процедурите, ама вече взех да се притеснявам малко :ooooh:


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: pearly в ср, 04 юни 2008, 16:59
Джи Пи-то да не ти дадЕ един бърз съвет да отбиваш бебока, че аз съм ги чувала тия много пъти????  :ooooh: Вземи парацетамол и лягай с малкия. Сложи го на болната гърда, ако не те боли, да я изпразни хубаво. Хем и ще поспите малко.  :hug:


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: rosi81 в ср, 04 юни 2008, 21:30
Бръмбазела, благодаря за съпричастността!  :bouquet:  Свалих температурата, опитвам се и да цедя, ама нещата вървят трудно. Май съм си докарала мастит, ако съдя по червените линии на гърдата разпростиращи се и извън засегнатото място. :cry:Рефригерансът като че ли ми помогна, гърдата поомекна, но още ме боли. Всъщност досега, три или четири пъти съм имала запушвания, но толкова силно не ме е боляло.Дали наистина е мастит? Хирургът при когото ходих нищо категорично не каза освен, че няма гноен абцес, но и ако утре имам температура, да пия антибиотик. И той не беше чувал за Рефригеранса.Уф, в моменти като този се замислям за отбиване..........


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: maaya в ср, 04 юни 2008, 23:15
Може би повече ще ти помогнат лекарите, ако им кажеш активната съставка в лекарството. Погледни, трябва да я пише на опаковката.


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: bravy в ср, 04 юни 2008, 23:33
Хайде и аз с моя опит по въпроса.
Два пъти бях точно като теб,висока температура,червени петна на различни сектори на гърдите.Това,което аз съм правила е:
първо компреси-нон стоп.Горещи компреси,цедене и кърмене на бебче и после пак цедене.Веднага след това студен компрес-директно плик с лед върху гърдата(ако не понасяш първо увий леда в кърпа).
2ро-Пиеш ударно лецитин,еднократно за деня 4 табл-разрежда кърмата и успяваш да изцедиш,след това няколко дни 3 или 2  таблетки.Накрая по 1 профилактично.
3-Мажех и Рефригеранса и кърмех,е миех преди кърмене гръдта.Но нямам научни доводи за  или против.Практиката ми показва,че нямаше видими проблеми бебка.
4то,след всички тези процедури разкълцвах зелев лист по жилите и го слагах в сутиена(намалява производството на кърма)

Мисля,че този комбиниран режим ми помогна,а и имах помощта на майка ми за изцеждане и компресите.Важно е ако може някой да ти помага,защото цикъла е страхотно динамичен,а трябва и да се прави и през нощта,защото иначе тъкмо се отпушех и през нощта-хайде пак.

От цеденето зърното ми беше станало 4рно-хем боли,хем и да се кърми детето боли-омагьосан кръг-него мажех с лансинох и се успокои.

Мило момиче,желая ти бързо да се измъкнеш от това приключениое и да си кърмиш докогато пожелаеш


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: pearly в чт, 05 юни 2008, 09:33
Да, Роси, изглежда ми като мастит!  :( bravy, ти е дала много подробен съвет как да се справиш.  :peace:

Хубаво е, че вече нямаш температура, а болката от възпалението би трябвало да премине за няколко дена. Това е временно състояние, недей да взимаш кардинални решения за отбиване, защото после ще ти е мъчно. Много майки сме минали през това препятствие, ще видиш как и ти ще се справиш!

Пиши как си днес!   :bouquet:


Титла: Re: За рефригеранса
Публикувано от: rosi81 в чт, 05 юни 2008, 15:28
Благодаря за окуражаването и съветите, момичета  :bouquet: Продължавам с Рефригеранса, вече съм по-добре - нямам температура, само ме боли гърдата още, чувствам и някакво уплътнение, за съжаление и много малко изцеждам от нея. Според личната ми лекарка нямам мастит, мастит се получавало само първите месеци след раждането newsm78. Естестено ме навива да съм отбивала, направи ми и схема по, която да пия бромокриптин. Аз засега отлагам това. Но реших вече да кърмя под някакъв режим или по точно само сутрин и вечер и през нощта, за да се урегулера кърмата и да нямам други изненади, дори с риск да ми намалее, колкото и да ми е болно. И през цялото време ще пия лецитин, явно спирането му при мен е фатално. Синът ми не е никак готов да се раздели с кърменето на този етап, а пък и майка му също.....


1