BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: mamadjanka в пн, 16 юни 2008, 12:11Титла: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: mamadjanka в пн, 16 юни 2008, 12:11
Много моля,ако някоя бъдеща или настояща мама има или е имала този проблем да ми помогне да се справя с него  :pray:
Наблюдаващият ми каза,да се обърна към мъжа си за помощ-той да ми сучел зърната всяка вечер  :crazyeyes:  :crazyeyes:  :crazyeyes:
Купих си коректор на Чико,но резултатът е временен,за няколко минути   :oops:
А ми остават около 20 дена до термина  :(
Може ли да се направи нещо,или вече е доста късно?Четох,че не е проблем за кърменето,но  все пак ми е доста притеснено...
Благодаря предварително на всички,които ми отговорят!   :bouquet:   :bouquet:   :bouquet:
Наистина ми е много болезнена тема и ми е доста напрегнато  :cry:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: werka в пн, 16 юни 2008, 12:53
пробвай със кърпа да ги подръпваш все едно ги пощипваш, така се масажират и стават по твърди. това че са вдлъбнати не е проблем стига бебо да засуче правилно и да не ти ги нарани в началото на засукването. но и съвета на лекаря не е лош все пак манипулацията е идентична :lol:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: vera79 в пн, 16 юни 2008, 13:02
Доки е прав или мъжа ти или ти сама се опитай да си ги издърпваш.
Аз така успях да се справя.
Чувала съм че не трябва да се прави дълго време тази процедура,защото водела до контракции.Затова бъди внимателна.
Успех и леко раждане.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: sashimama в пн, 16 юни 2008, 13:34
Аз имах същия проблем.Предварително не съм правила нищо-нито подръпвания,нито масажи,нито нищо.Когато се роди бебчо се снабдих със силиконови зърна(има такива на ''Чико'' и ''Авент''),и с тях успях да кърмя успешно  :peace:.Препоръчвам ти ги :hug:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: nelinadi в пн, 16 юни 2008, 13:41
...
Чувала съм че не трябва да се прави дълго време тази процедура,защото водела до контракции.Затова бъди внимателна.
Успех и леко раждане.

 :peace:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: mimoza04 в пн, 16 юни 2008, 13:45
Имах същия проблем и на мен ми бяха казали това с хавлията,но нямаше резултат.Не можах да кърмя изобщо децата дълго търсеха да захапят зърно и докато го захапеха го изтърваха.Много им беше трудно.Това за силиконовите зърна е много удачен вариант.Успех и дано поне ти можеш да кърмиш.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: TIHA VODA в пн, 16 юни 2008, 13:50
И аз не можах да кърмя изобщо...Не искам да те отчайвам, но на мен силиконовите зърна не ми свършиха работа, но може и просто аз да не съм се справила. На теб-успех!


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: marty24 в пн, 16 юни 2008, 14:40
купи си изкуствени зърна.аз така постъпих.много е удобно :peace:моите бяха на авент :peace:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: hedra в пн, 16 юни 2008, 15:25
Вдлъбнатите зърна не изключват кърмене на гърдата, но определено могат да се окажат предизвикателство в началото. Изключително важно е бебето да се сложи на гърда, преди да е получило шишета с биберон - когато се роди, то не знае каква форма `трябва` да имат зърната на майката и опитва с охота да суче от това, което му се предложи, рачитайки на инстинктите си. Дадат ли му се обаче шишета със стърчащите биберони, вече няма да знае какво да прави на гърдата и ще търси опиращото в небцето му зърно, което е трудно да се осигури.
Първо трябва да се уточни дали зърната наистина са вдлъбнати - при дразнене изскачат ли, поне малко - и ареолата мека и разтеглива ли е? Ако е така, нещата ще са значително улеснени.
Ако са месести, с твърда ареола и не могат лесно да се оформят и изтеглят (не самото зърно, а ареолата около него), тогава нещата може да са много трудни и дори силиконките да не помагат особено.
За повечето жени с вдлъбнати зърна обаче е възможно да се изцеждат и поне за известен период да хранят бебето с изцедена кърма, ако никой друг вариант не помага.
Така че има какво да направиш - а именно да осигуриш поставяне на бебето на гърдата с помощта на акушерка непосредствено след ражданетор още в първия час. Освен това - активни сесии на опити, преди млякото да е се е увеличило, когато ареолата е още мека и податлива. След като гърдите започнат да се напрягат, помага да омекотиш ареолата с изцеждане малко преди кърмене, за да е еластична и удобна за захапване от бебето.
Акушерката или ветеранките-кърмачки с опит (може да се свържеш със Злати (http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=3973), тя е в СтЗ) могат да ти покажат как да оформяш гърдата и да поставяш бебето, за да се улеснят нещата :D


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: konstans в пн, 16 юни 2008, 16:45
Не го мисли, мила и не се притеснявай, това по никакъв начин не може да ти попречи да кърмиш детенцето си!Гледай обаче, колкото се може по-бързо след раждането, ако се разбереш с доктора най-добре веднага, живот и здраве, да му дадеш да суче, за да свикне.
Аз имам същия проблем(не е такъв, всъщност) с едната гърда, но и двете  ми деца свикнаха без силиконови зърна.Със сина ми ползвах няколко пъти, после ги разкарах.Когато се роди дъщеря ми помолих да ми я дадат веднага, не съм имала нужда от зърна!


Леко раждане и бъди спокойна  :hug:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: drebossak в пн, 16 юни 2008, 16:50
И аз имах този проблем. Изкуствените зърна бяха решение за около 2 седмици, но беше много трудно с тях, постоянно падаха или се разместваха. В резултат на неуспешното кърмене бебето не наддаваше и започнах да дохранвам.  Количеството на кърмата намаляваше все повече и повече. Но бях твърдо решила да продължавам и започнах с изцеждане. До към 8 месеца бяхме само на кърма, но беше много досадно цялото нещо с изцеждането.
За следващото бебе ще бъда по упорита с кърменето и няма да се отказвам.
Най искрено ти пожелавам да успееш да си кърмиш. :)


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: mayata в пн, 16 юни 2008, 16:54
Всъщност може да ви създаде проблеми в началото.Примерно на бебето да му е трудно да направи вакум или да не открива зърното и въобще да не суче.С първото си дете имах много големи борби докато я накарам да захапе зърното,но преди всяко кърмене 5-10мин си издърпвах зърната,за да поизпъкнат и да е по-лесно на детето.Силиконовите са добър вариант,но е хубаво е да стане без тях кърменето.
За процедури аз предварително се бях подготвила и въпреки това имах доста главоболия зарати тия зърна.Не съм ги търкала,а само съм ги издърпвала и масажирала.Все пак имате само 20 дена.Т.е. вече ви е време немисля,че една подобна процедура би ви навредила дори и да доведе контракции.Все пак сте в 9-ти месец в очакване сте.А веднъж бебето захапе ли зърното по.нататък ще му е по-лесно и ще си ги оформи само.
Лошото разбира се не свършва до тук,възможно е да се поразранят от това цялото подръпване и  въобще всички манипулации.Но пък добрата новина ,е че бързо минава исе забравя.А бебока си папка добре.Успех и не се притуснявайте,има и по-лакоми бебоци,които не се смущават от такива неща ,а направо хищно си захапват-второто ми дете е от тях  :mrgreen:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: Brrr в пн, 16 юни 2008, 17:26
Ще си кърмиш детенцето,не се притеснявай.Аз съм жив пример и все още се кърмим.Бебчето ще ти изтегли зърната,просто в началото малко по-трудно ще захапва и докато се оформят теб ще те боли повече.Ще се мажеш след всяко кърмене с подходящо кремче и всичко ще е наред.
Според мен пробвай на голо отначало/без силиконови зърна/,да свикне да си суче от гърдата.След като ти се оправят зърната,всичко ще е песен. :hug:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: Angel^wings в пн, 16 юни 2008, 19:15
Аз съм с вдлъбнати зърна и кърмех близо 3м....спрях толкова рано обаче само защото след преживян стрес кърмата ми спря.
Както са казали мамите по горе важно е от самото начало да  го сложиш на гърдата, и в никакъв случай да не се подвеждаш да му даваш мляко с биберон.Децата много бързо се научават на "по лесното"  и отказват след това гърдата.

П.С.Не съм правила никакви упражнения преди раждането...Бях секцио и 24 часа след операцията започнах да си кърмя детето.
вярвам, че природата се е погрижила за всичко.Ще те излъжа ако ти кажа, че в началото не боли...но всичко бързо отшумява...


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: tania2007 в пн, 16 юни 2008, 19:50
И аз също съм с вдлъбнати зърна, но бебето няма проблем със сукането. Продължавам да го кърмя. Не съм правила нищо предварително, просто като се роди и след 6-7 часа засука. Единствено имах проблем когато в едната ми гърда се задържаше мляко и тя стана твърда като камък. Това беше за около седмица и след това се нормализираха нещата.
Не си мисли за лоши неща. Всичко ще се нареди!


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: mamadjanka в вт, 17 юни 2008, 09:15
Момичета,благодаря много за подкрепата!Не мога да ви опиша какво означава за мен да знам ,че имам голям шанс да кърмя и че има жени,които са го преодолели това!!!
Желая ви от все сърце всичко най-хубаво!Безкрайно усмихнати и слънчеви дни!   :bouquet:   :bouquet:   :bouquet:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: mimoza04 в вт, 17 юни 2008, 09:19
Радвам се,че толкова мами са успели да се справят с проблема,за съжаление аз бях от тези които не успяха :(


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: reme в вт, 17 юни 2008, 11:02
И аз не се справих. След раждането слагах бебето на гърда, то засукваше за секунди, после ми изпускаше гърдата. След няколко такива опита, само като го доближах до гърдата започваше да пищи и да се върти. Силиконоите зърна не ми свършиха абсолютно никаква работа. За изтегляне на зърната може да пробваш с помпа за кърма.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: Musito в ср, 18 юни 2008, 17:06
При мен също имаше подобен проблем, само че на едната гърда, обаче бебка се научи да захапва и си изтегля зърното навън в процеса на сукане. Не съм специалист, но мисля че важното е да не се обезсърчаваш ако срещаш трудности в началото и да не спираш да слагаш бебенцето на гърдата. На мен една от акушерките ми беше казала, че няма да мога да кърмя с тази гърда заради липсата на зърно ( то не че на другата е много по-голямо, ама по-се забелязва) обаче аз съм малко от оня тип "тъпо и упорито" и слава богу до сега не сме имали проблеми с кърменето заради формата на зърната.
Успех и леко раждане :hug:


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: Mama Bancheva в ср, 18 юни 2008, 18:15
Аз имах същия проблем. На еднага гърда успях да науча дъщеря си да суче, но с другата гърда не успях. Кърмих я до десетия месец.
В началото тя не успяваше да намери зърното и първите три седмици въобще не можеше да захапе. После - в края на третата седмица - успя да изтегли зърното като го слагаше между венците си. В резултат зърното ми се нарани. А дъщеря ми ядеше кръв и кърма около два месеца.
Най-важното е да не се отказваш.
Предварително можеш да масажираш и издърпваш зърното и да го обтриваш със спирт - за да загрубее. И можеш да си купиш Гермащан - и предварително можеш да се мажеш с него, преди още да са се разранили зърната.
И най-важното - редовно се изцеждай с помпа. Особено ако в началото бебето не се научи да дърпа - вземи си хубава помпа - на Avent напр.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: ketito в чт, 19 юни 2008, 00:47
 :ooooh: :ooooh: :ooooh: Божеее колко глупости са изписани :crazyeyes:
Това, че зърната са ти вдлъбнати няма нищо общо. Аз също бях с вдлъбнати зърна. Детето не захапва зърното а целия ореол /ако така се пише/  Кърмих си детето 1г без проблеми :peace: Също така съм с малки гърди, а кърма си имах достатъчно. Качваше над 1кг на месец ;-) Не се притеснявай, само ако не знаеш как помоли да ти покажат как да го сложиш на гърда. И то поне 2 ма човека ;-)


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: puh golqm в чт, 19 юни 2008, 11:55
Вдлъбнатите зърна не изключват кърмене на гърдата, но определено могат да се окажат предизвикателство в началото. Изключително важно е бебето да се сложи на гърда, преди да е получило шишета с биберон - когато се роди, то не знае каква форма `трябва` да имат зърната на майката и опитва с охота да суче от това, което му се предложи, рачитайки на инстинктите си. Дадат ли му се обаче шишета със стърчащите биберони, вече няма да знае какво да прави на гърдата и ще търси опиращото в небцето му зърно, което е трудно да се осигури.
Първо трябва да се уточни дали зърната наистина са вдлъбнати - при дразнене изскачат ли, поне малко - и ареолата мека и разтеглива ли е? Ако е така, нещата ще са значително улеснени.
Ако са месести, с твърда ареола и не могат лесно да се оформят и изтеглят (не самото зърно, а ареолата около него), тогава нещата може да са много трудни и дори силиконките да не помагат особено.
За повечето жени с вдлъбнати зърна обаче е възможно да се изцеждат и поне за известен период да хранят бебето с изцедена кърма, ако никой друг вариант не помага.
Така че има какво да направиш - а именно да осигуриш поставяне на бебето на гърдата с помощта на акушерка непосредствено след ражданетор още в първия час. Освен това - активни сесии на опити, преди млякото да е се е увеличило, когато ареолата е още мека и податлива. След като гърдите започнат да се напрягат, помага да омекотиш ареолата с изцеждане малко преди кърмене, за да е еластична и удобна за захапване от бебето.
Акушерката или ветеранките-кърмачки с опит (може да се свържеш със Злати (http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=3973), тя е в СтЗ) могат да ти покажат как да оформяш гърдата и да поставяш бебето, за да се улеснят нещата :D

При мен проблемът е само с едното зърно. Преди да забременея първия път неми е правило впечатление да е било така, но с напредване на бременността си хлътна. Сега съм пак бременна, то отново хлътна и е доста болезнено. Много ми се иска да кърмя пълноценно и с двете гърди този път. Другото е толкова перфектно, а и първия път бях на 21, нямах информация, нямаше форуми и в крайна сметка кърмих драстично по-малко с вдлъбнатото. Като резултат в момента то изглежда все едно никога не съм кърмила с него, ареолката му е малка и от вдлъбването разликата с другото е доста голяма, едното се развива и уголемява, така да се каже с бременността, другото не.А дали ще стане по-еластично... надявам се да се преборя с болезнеността и може би тогава да потръгне. Отсега се притеснявам и се чудя дали да почна да кърмя първо с него. Защото, реално погледнато, бебето ми ще прави доста осезаема разлика между двете и с едното ще му е лесно като от биберон... Не искам да изцеждам, а да кърмя дълго и от двете. Дано успея.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: puh golqm в чт, 19 юни 2008, 12:06
:ooooh: :ooooh: :ooooh: Божеее колко глупости са изписани :crazyeyes:
Аз също бях с вдлъбнати зърна.

А все още ли са такива?

Както виждаш, говори се и за ареолите. Те са също много важни, а при някои жени и там има проблем.

Цитат
Първо трябва да се уточни дали зърната наистина са вдлъбнати - при дразнене изскачат ли, поне малко - и ареолата мека и разтеглива ли е? Ако е така, нещата ще са значително улеснени.
Ако са месести, с твърда ареола и не могат лесно да се оформят и изтеглят (не самото зърно, а ареолата около него), тогава нещата може да са много трудни и дори силиконките да не помагат особено.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: hedra в чт, 19 юни 2008, 12:08
Пух, при мен ситуацията беше подобна в началото - едното зърно нормално, другото плоско. Беше си зор, детето се объркваше един път да има зърно, друг път да няма. Ползвах силиконки за една седмица само на проблемната гърда и нещата постепенно се оправиха. Обикновено е най-трудно докато гърдите седят силно напрегнати в първите дни и трудно се изтеглят. После, като омекнат, вече нещата са значително по-лесни и бебето е по-наясно какво да прави.


Титла: Re: За вдлъбнатите зърна
Публикувано от: puh golqm в чт, 19 юни 2008, 12:32
Хедра, благодаря ти за споделеното. Звучи обнадеждаващо, че си се справила!  :peace:

Ще опитам и аз със силиконово и се надявам да прескочим успешно болезнеността, че то отсега ме боли. Месесто е и повърхността му е неравна;  в спокойно състояние заедно с ареолата е не повече от 2,5см диаметър, а като го издърпам става 2см. като на малко момиченце  :oops: А другото си се промени и след като спрях с кърменето си остана такова променено и майчинско.  :)


1