BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: solecito в пн, 13 юни 2005, 14:11Титла: криви крачета
Публикувано от: solecito в пн, 13 юни 2005, 14:11
Здравйте и от нас,
Искам да попитам нещо тези мами, които имат опит. Синът ми е на 13 месеца и 2 седмици и проходи на 11м и половина, от тогава не се спира. Само тича нагоре надолу и аз след него.
Още като проходи забелязах че крачетат му да доста криви, като буквата О и още криви стъпалата навътре, иначе ходи много добре и е много стабилен, няма спирачки. Брат ми има една снимка като малък и е същия, майка ми се шегуваше, че котка е минавала между краката му без проблем, сега брат ми е голям мъж и краката му са си наред.
Както и да е,  попитах нашата докторка за крачетета на сина ми и тя каза, че всички бебета били така в началото и да изчакам няколко месеца. Но аз не знам, дали да не отига на ортопед, за да не стане късно после.
Вие какво мислите, мами? Моля споделете опит.
Благодаря и целувки от нас!!


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: Maminka в пн, 13 юни 2005, 14:48
Ами нашите не са такива, както описваш вашите  :roll:
Предполагам и други мами ще се включат, за да споделят...

По-добре заведи детенце на ортопед, за да се вземат мерки, ако се налага или да се успокоиш, че нищо няма.


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: kiki77 в пн, 13 юни 2005, 15:50
аз също имах проблем с едното краче като прохождаше леко стъпваше в страни и веднага отидох на консултация при ортопед за щастие нямаше проблем и с времето се оправи, но най- добре отиди при ортопед, ако си от София ти препоръчвам д-р Драганов


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: Biby в пн, 13 юни 2005, 16:40
По принцип се препоръчва след като проходи  детето /стабилно/ да се заведе на профилактичен преглед при ортопед!

А след като имаш и съмнения, че нещо не е както трябва въобще не се замисляй, ами заведи детето на лекар. :peace:


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: Na na в пн, 13 юни 2005, 19:02
Детето на наш братовчед (момче) беше с криви крачета така, както описваш ти. Може би до към две годинки, или повече, тъй като не ги виждам много често. Сега е на 7 и нищо му няма - краката му са си прави. Искам да кажа че обикновено крачетата са леко кривички в началото, но с течение на времето се изправят. 
Но за твое успокоение може да го заведеш да го види и ортопед.


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: rumpy в пн, 13 юни 2005, 19:10
И на нас ни бяха доста криви крачетата,но за щастие сега всичко е наред,на нас ни казаха че няма проблем дали са криви или не ,а трябва да се внимава как сяда детето да не е под буквата W.


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: Na na в пн, 13 юни 2005, 19:32
Ето една статия по темата:
 
Може би с умиление наблюдавате в гръб как Вашето мъниче крачи с късите, дебелички, извити като дъги крачета, определени в медицината като О-байне. Вероятно обаче изпитвате и страх тази форма да не остане завинаги.
Спокойно! Бебето идва на белия свят с изкривени крачета и това има значение за растежа му. Опорнодвигателните органи също се нуждаят от време, за "да узреят". При ходене и стоене на крака вътрешното натоварване е значително по-глямо от външното. На това се дължи асиметричното ангажиране на растежния хрущял в близост до колянната става. Сещевременно вкостяването става по-бързо отвътре, отколкото отвън. Затова кракът расте по-силно от вътрешната страна. С течение на времето краката, които имат формата на "О", се изправят.
Ако към края на втората година крачетата на вашето дете все още на в О- или в Х-положение (също нормално за малките деца), консултирайте се с ортопед. Най-често добрият ефект се постига само със специална гимнастика.


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: iv100yanova в пн, 13 юни 2005, 19:34
Можеш да видиш и тази тема и мнението на д-р Алексиев:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=27440.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=27440.0)


Титла: Re: криви крачета
Публикувано от: Medea в вт, 14 юни 2005, 15:12
Изобщо не се тревожи8, крачетата на детенцето ще се изправят. Моето момченце е на 20 месеца, но още стъпва навътре и имаше хиксообразни крачета- сега са се изправили неусетно и за мен самата


1